Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ne tekevät sen taas

Vanhustenviikon kunniaksi hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen, jolla kansaneläkeindeksi jäädytetään taas ensi vuodeksi tämän vuoden tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että kansaneläke ja siihen sidotut muut tuet eivät ensi vuonna nouse. Lisäksi kansaneläkeindeksin laskemisessa käytettyä jakajaa muutetaan vastaamaan indeksitarkistuksia koskevaa muutosta. Tämä tarkoittaa sitä, että tätä jäädytystä ei aiota kompensoida milloinkaan.

Hallituksen esityksen mukaan jäädytys koskee kansaneläkettä, takuueläkettä ja muita sellaisia etuuksia, joita tarkistetaan kansaneläkeindeksin perusteella tai jotka ovat muuten sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus.

Jäädytys koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa. Toimeentulotuen perusosaan hallitus sentään esittää 1,2 prosentin eli non viiden euron korotusta, mutta siinä kaikki.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, vaan Sipilän hallitus on jäädyttänyt kansaneläkeindeksin jo kaksi kertaa aiemmin. Eduskunta päätti viime joulukuussa hallituspuolueiden äänin jäädyttää indeksin tälle vuodelle vuoden 2017 tasolle. Syksyllä 2016 indeksiä peräti alennettiin alle vuoden 2014 tason. Näin mitätöitiin vuonna 2015 tehty indeksikorotus. Kun indeksi nyt jäädytetään myös ensi vuodelle, niin kaikki indeksiin sidotut etuudet ovat ensikin vuonna alle vuoden 2014 tason.

Luitte ihan oikein. Kansaneläke, takuueläke, vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus ovat ensikin vuonna alle vuoden 2014 tason. Näin siitä huolimatta, että hinnat ja asumiskustannukset nousevat koko ajan. Indeksijäädytykset heikentävät perusturvan tasoa, vaikka Suomi on saanut lukuisia moitteita liian alhaisesta perusturvan tasosta jo muutenkin.

Perustelujen mukaan ehdotetuilla muutoksilla pannaan toimeen valtioneuvoston julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2018—2021. Hallitus tasapainottaa julkista taloutta leikkaamalla köyhiltä indeksijäädytyksellä jo kolmantena vuotena peräkkäin.

Tämä lienee taas niitä kipeitä päätöksiä, joita on pakko tehdä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Köyhiltä voidaan leikata median huomaamatta, kun puhutaan indeksitarkistuksesta ja jätetään sanomatta, että inflaatio huomioon ottaen tuet pienenevät taas.

Täytyy tosiaan olla jotenkin kipeä voidakseen tehdä tällaista kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.

Kommentit (69)

 1. stunned

  Arhinmäen twiitin mukaan Hannakaisa ”Kaalinsyöjä” Heikkinen (keskusta) ei pidä indeksijäädytystä perusturvan leikkauksena.

  https://twitter.com/paavoarhinmaki/status/1050004745203712004

  Keskustalainen sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen väitti, ettei indeksijäädytykset ole perusturvan leikkaus. Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä korjasi välittömästi. Kyllä indeksijäädytys on tietenkin perusturvaleikkaus.

  • töytön

   Tämä kaalin rouskuttaja taitaisi tarvita sairauslomaa, sen verran omituista menoa. Mieluiten palkatonta lomaa, se tunnetusti kuntouttaa.

   • Jaana Tuomainen

    Työkokeilua 1xvrk, kuuden kuukauden ajan tai kunnes oireet helpottavat.

    • Hartsa

     Tuo resepti kestää lopun ikää. Ei noilla oireet helpota.

 2. Jonis Lusis

  SAK:n nujertaminen on Sipilän ja Keskustan päätavoite. Sitä odotellessa leikataan sieltä mistä
  helpoiten saadaan.

  • Jussi Parviainen

   SAK on valloitettu linnoitus! Kiky oli virhe, mutta Lauri Lyly Tampereen pormestari!

  • Jarkko

   Harvemmin rosvokaan ryöstää lompakkoa satakiloiselta kiloiselta parimetriseltä lihasvuorelta jos kulman takana on vanhus jolta sen voi viedä helpommin. Samalla tapaa hallitus aina ottaa sieltä mistä on helpointa ottaa eli kaikkein köyhimmiltä ei sieltä mistä olisi eniten otettavaa.

 3. Rahakirstu.com

  Jäätävää! Tietenkin ne tekevät sen taas! Hallitus päätti indeksin pysyvästä jäädyttämisestä jo vuonna 2015. Näin indeksi pysyy jäädytettynä koko Sipilän hallituskauden ja indeksileikkauksen johdosta on päästy jopa alemmalle tasolle. Otetaan köyhiltä ja annetaan rikkaille. Sipilä on tyytyväinen.

 4. Miettinen

  Onko tämä oikein? Siinä olisi aihetta aamutelevisiossa ottaa indeksijäädytys esiin päivän valoon ja keskusteluun. Niin nämä ”toimittajat” puhuvat löpinää muutaman tunnin ja sitten haastattelee Frederikkiä. Hyvää tässä on se, että järjen mukaan hallitus sahaa oman oksansa. Jos nämä jatkaa hallituksessa, niin Suomestakin on tullut hullujen psykopaattien takapajula. Sitten sanotaan, että kyllähän se monelle tulee yllätyksenä sen eläkkeen pienuus. Soini hekottelee siellä, että heh, heh kyllä me ilkeämme ja mehän ilkeämme. Köyhät eläkeläiset nyt pärjää kaurapuurolla loppuajat, ansaitulla eläkkeellä.

  • töytön

   Frederikki halusi työttömät risusavottaan ja itsensä eduskuntaan, ei onneksi päässyt.

  • stunned

   Aamu-tv:n juontaja luki päivän lehtiä ja tokaisi: ”Työttömät eivät työllisty kaikista lisäkannustimista huolimatta.” Kannustimet olivat niitä kuuluisia leikkauksia. Juontaja Anna Savikko piti työttömien tulojen alennuksia hyvänä asiana, koska ne potkivat työhön. Tämä samainen juontaja antoi keväällä aktiivimallin yhteydessä Kokoomuksen edustajan kehua estoitta mallin tehoa: ”Huikea saavutus. Jo puolet aktivoitunut.” Savikon seuraaminen on aina hirveän myötähäpeän värittämä kokemus. Sillä naisella ei ole mitään silmää tai kritiikin kykyä. Yle on täynnänsä samanlaisia toimittajia ja ankkureita.

   • Luukas Pyykorpi

    ” Yle on täynnänsä samanlaisia toimittajia ja ankkureita.” Lienevät Ylen uuden standardin eli Ben-filtterin läpi päässeitä !?

 5. Joni Pelkonen

  Kyseessä ei ole ihan pikkusumma. Tämän hallituksen aikana leikkauksista kertyy jo usean prosentin reaalinen tulojen aleneminen kansaneläkkeen saajille. Miltä tuntuisi olla yksi päivä kuukaudessa ilman tuloja?

  • PTL

   EI miltään, yrittäjä joutuu välillä olemaan parikin kuukautta ilman tuloja, se on sellaista, lamat tulevat ja menevät, ainoa mikä pysyy vakiona on verojen ja maksujen nousu, jos ihmisten tulot eivät nouse niin korotuksia ei voi siirtää tuotteiden ja palveluiden hintaan, niin jääpä se yrittäjienkin tulo vähäisemmäksi, eli eipä näitä indeksien jäädytyksiä voida kauaa enää tehdä.

 6. Katri Rosvall

  Eikä aikaakaan kun nostavat omia palkkioitaan, nousevien kustannuksien vuoksi.
  —->niinkuin aina ennenkin tähän asti. Kummallista että vain heidän menonsa nousevat?

  • Xx

   Juuri niin. Itselleen korotuksia päättivät, perkele et. Kyllä ovat hävittömiä.

 7. Seppo Juhani

  Sipilä ja Orpo luottavat, että nämä kaikkein huonoimmassa asemassa olevat eivät äänestä. Sen vuoksi heitä voi kohdella vaikka miten julmasti.

  • töytön

   Sillä Sipuli katsellut kakkaroitaan ja Orpopiru taulukoitaan hymyillen.

 8. Julia

  Miljonääri Sipilä voisi sanoa tähän ”Jos teillä ei ole leipää, syökää leivoksia”. Köyhyyden, työttömyyden ja muun vähäosaisuuden ymmärrys tuntuu olevan tällä hallituksella tuon lauseen kuvaamalla tasolla.

  • Hannu Ala-Olla

   Tuotahan ei tosin ole oikeasti sanonut kukaan.

   • Jukka Laine

    Joo, se on oman aikansa valeuutinen.

 9. erska musu

  Hesari, tuo valtakunnan ”virallisin” ei taaskaan kommentoi koko asiaa, ainakaan en tuosta verkkojulkaisusta löytänyt. Juha varmaan ohjeistanut taas 😉

  • Esa J.

   En löytänyt mainintaa asiasta iltapäivälehdistäkään. Kansan Uutisissa oli artikkeli asiasta, Demokraatissa ei ollut. Kaikkea muuta hömppää kyllä oli laulajattaren avoliitosta alkaen…

   • Luukas Pyykorpi

    ”Kaikkea muuta hömppää kyllä oli laulajattaren avoliitosta alkaen…”
    Toimittajia ja muuta mediaväkeä on viime vuosikymmeninä rankasti ylikoulutettu suhteessa alan maassamme olevaan ( ja tulevaan ) työllisyystilanteeseen, joten jokaisenkin vähänkin alalla olevan ja palkkaa saavan on nuoltava tarkkaan…

 10. Sauli

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a7331351-9dc1-41af-b93f-4ffed7e61175_pi.shtml

  Niin onhan tuo aika huikea päätelmä että palkkatyö kaventaa tuloeroja ”Keskimäärin kokopäivätyöhön työllistyminen kasvattaa työttömän käytettävissä olevia tuloja tuhannella eurolla kuukaudessa”. Jos ja kun tätäkin tutkimusta lukee kuin Sipilä raamattua, niin hallituksen toimenpiteet ovat kuin ovatkin oikeita. Työnteko se on mikä kannattaa ja ei se jumalakaan laiskoja elätä. Ongelma nyt vain on siinä, että sotaveteraani tai muuten terveytensä menettäneen työmarkkina-arvo on miinus alkuinen luku.

  Olkoonkin että ginikerroin Suomessa on vielä maltillinen, mutta onko nyt niin, että oikeiston ideologisissa unissa häämöttää reipas eläkeläinen marketissa pakkaamassa rikkaiden ostoskasseja lisäansion toivossa. Sehän olisi vain sille köyhälle ihan oikein, ettei se jää sinne kotia sohvaperunaksi vaan osallistuu yhteiskuntaan niin pitkään kuin silmät liikkuu. Meillä on vielä hiukan matkaa ja aikaa siihen mistä oikeisto näkee unia ja vasemmisto painajaisia. Paljon on myös kysymys siitä saadaanko meidät vaalikarja äänestysuurnille ja siitä onko demokratialla enää mitään merkitystä kansalaisten arjessa. Demokratian suurin uhka ei välttämättä ole SAK lakko-oikeuksineen, vaan ihmisen ahneus ja tyhmyys noin yleensä.

  • Riitta Tiihonen

   Olen seurannut yhteiskunnallista keskustelua myös niistä kanavista, joissa moderaattori on jokaisen omien korvien välissä. ”Muissakin maissa eläkeläiset tekevät työtä, miksi Suomen eläkeläisten pitäisi olla poikkeus.” Niinpä niin, siitä sitten köyhät eläkeläiset kilpailemaan teini-ikäisten kanssa mainoslehtisten jaosta niin kauan kuin rollaattori kulkee.
   Uuspilipali on varkaiden ja käärmeöljykauppiaiden taidetta, joka horjuttaa yhteiskunnan vakautta. Meidön omia arvojamme, joihin kuuluu työn arvostaminen, käytetään meitä vastaan.

   • Jaana Tuomainen

    Käärmeöljykauppiaiden tilalle on saatu puhelinmyynti ja tunnetusti tilaisuus tekee varkaan. Tässä tapauksessa tilaisuuden tilalle astuu nälkä ja valtion aiheuttama kurjistaminen.

    • Riitta Tiihonen

     Historiasta ei piitata. Valtion aiheuttama kurjistaminen on nähty ennen Suomea mm. 80-luvun Britanniassa. Kiitos Thatcherin pääministerikauden, muistaakseni 15 prosenttia kansasta syrjäytyi pysyvästi. Maassa oli lakkoja, mielenosoituksia ja mellakoita.
     Nyt hallitus on vetämässä eduskunnan mukaan irtisanomislakia koskevaan kiistaan. Olisikohan tarkoituksena saada ay-liike näyttämään demokratian vastustajalta.

     • Erna Hartgivsson

      Sipilä ja kokoomus muun keskustan sekä sinisten avustamana ovat vierittäneet uusliberalismia meillä selvästi thatcheriläisempään suuntaan, Britanniassahan Thatcher esim ”murrutti” ay-liikkeen katkerien kaivoslakkojen päätteeksi. Thatcherin ainoastaan rikkaita hyödyttäneen politiikan aikana yhteiskunta (joka ollut aina selkästi luokka-yhteiskunta) jakaantui entistä katkerammin, mistä johtuen jopaThatcherin kuolema valtiollisine hautauksineen ihautti vielä (2013) rajuja tunteenpurkauksia köyhdytetyn, tavallisen kansanosan juhliessa estottomasti riemuissaan ”noidan” ”witch” kuolemaa hyötyneen, varakkaan bisnesporukan surressa. Tällainen rankka jakaantuminen voi tapahtua myös meillä, kun tehdään Sakun tässäkin blogikirjoituksessa kuvailemia, köyhintä kansaa jatkuvasti kurjistavia päätöksiä.
      http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137489-maggie-myrskymieli-kuoli-thacherismi-elaa-me-maksamme%E2%80%A6

      • Riitta Tiihonen

       Kurjistaminen ulottui silloin lopulta myös keskiluokkaan tai ainakin osaan keskiluokasta. Vuodelta 1987 muistan kuitenkin suuren eron nykyiseen Suomeen ja se oli empatia. Suomi on jakautunut keskenään riiteleviin klikkeihin.

       • Erna Hartgivsson

        Hyvinvointivaltio on laajamittaisen keskiluokan takaaja. Kun hyvinvointivaltiota aletaan esim talousideologisista syistä purkaa, on siitä seurauksena jo loogisesti keskiluokan ja samalla sen osan ostovoiman supistuminen.

       • Lea Bäckman

        Nykyisen hallituksen harjoittama suomalaisen yhteiskunnan tuhoaminen on sodanjulistus kansaamme vastaan.

        Mihin toimenpiteisiin kansan olisi ryhdyttävä uskottavan puolustuksen nimissä?

        Vallankaappaushallituksen rikollisten toimien pysäyttäminen on ensiarvoisen tärkeää, ennenkuin mitään lakeja ryhdytään laatimaan. Uudet vaalit on järjestettävä EU:n valvonnassa ja vaalitarkkailijoita on oltava joka toimenpiteessä todennäköisen keskusta – kokoomus vaalivilpin estämiseksi.

        Suomi on saanut jo riittävästi nuhteluita Euroopasta, oman kansan kurjistamisesta! Seuraava askel on Suomen erottaminen EU:n jäsenyydestä ja Suomelta jättikorvaukset unionille sekä suomalaisille köyhyysrajalla eläville kompensaatiokorvaukset jäädytetyn indeksin osalta vv. 2014 – 2020.

    • Luukas Pyykorpi

     ”Käärmeöljykauppiaiden tilalle on saatu puhelinmyynti ja tunnetusti tilaisuus tekee varkaan.”
     HS Metro-lehdessä eilen 10.10.2018 mainos:
     ”Uusi yritys avattu” [ versaalilla ] Palkkaamme oikean ikäisiä 16-75v. myyjiä [ viim. sana boldilla ] toimistoomme. Takuupalkka + provisio.”
     Yhteystietona puh.num ja nettisivusto. Mahdollisesti puhelinmyyntiyhtiö ! 😉
     Saattaa olla tai saattaa olla olematta, mutta tuo ikähaarukka ei liene kovinkaan realistinen muuta kuin eräiden hallituspuolueiden ministerien ja edustajiensa haaveissa.

     • Riitta Tiihonen

      Näinpä. Tuo palkkauskin saattaa painottua provision puolelle, jos koko yritys edes on totta.
      Meitä manipuloidaan monin tavoin. Väittelin eilen Britannian sosiaaliturvamallista, jota eräät pitivät ihmelääkkeenä Suomelle, siitä tuo nimitys käärmeöljy tuli mieleen. Hyvin tuntuu purevan propaganda ihmisiin.

 11. AKK

  Sipilän hallitus koettaa peitellä politiikkansa vaikutuksia, noin 2 miljoonaa kuuluu häviäjiin.

  Tutkimus Sipilän hallituksen toimista: Parantunut työllisyys häivyttää tuloerojen kasvun lähes kokonaan – häviäjiä opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a7331351-9dc1-41af-b93f-4ffed7e61175_pi.shtml

 12. Arska

  Kyllä tuollainen hallitus pitäisi kaataa pikimiten se on kansalle pelkkää pahaa tekevä äärioikeistolainen viritelmä missä rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyvät tasolle mikä ei ole oikeusvaltion periaatteiden mukaista millään tasolla.
  Tässä taas nähdään näidenkin puolueiden arvot käytännössä, muistakaa äänestää oikein ja nimenomaan mennä äänestämään eikä jäädä kotiin kitisemään, se on ainut tapa taistella tätä mielipuolisuutta vastaan.

  Kansalaisen ainut toivo parempaan on vasemmisto eikä populismi tai varsinkaan keskusta tai kokoomus.
  Olette juuri nähneet että porvarit vievät teiltä vaikka leivän suusta jos vain tilaisuus siihen suodaan ja juuri niin on nyt tapahtunut koko hallituskauden ajan.

  • Esa J.

   Siteeraanpa Michael Moorea: ”Being Republican is suicide”. Kirjasta ”Dude, where’s my country”.

 13. antonio

  Mutta ahiahi !,
  kun kipeämpää tekisi yritystukien leikkaaminen nykyisestä 10%iin, joka
  asiantuntijoiden arvion mukaan olisi todellinen yritysten tarvitsema tuki.
  Joidenkin aiantuntijoiden mukaan yritystuet v -18 saattavat nousta jopa 11 miljardiin, kun lasketaan firmojen kaikki mahdolliset edut ja verovähennykset sun muut, joita ilmankin suurfirmat selviäisivät.

  Mutta kun kaveria ei jätetä!

  • Jaana Tuomainen

   Paljonkohan on yritysten saama rahallinen hyöty työkokeilijoista, palkattomista harjoittelijoista, työllisyyskurssien kautta saaduista työssäoppijoista, tukityöllistetyistä ja mitä muita niitä nyt työllisyysviranomaistoiminta on keksinytkään yrityksiin tuupata?

   • Ani

    Öljy-yhtiö on kehittänyt konseptin, jossa letkunjatkon palkkaa pyritään keräämään kerjäämällä palkkakolehtiin kolikoita yhtiön asiakkailta.

 14. Katja K

  Narcissoksen tauti on jo pandemia.

 15. antonio

  Tänään HeSassa juttua maksuhäiriöiden huolestuttavasta kasvusta, ja pohdintaa tähän tyyliin:

  ”…’Kun lisääntyneet maksuhäiriöt näyttävät kasaantuvan samoille ihmisille ja vakuudettomien kulutusluottojen kysyntä ja tarjonta kasvavat voimakkaasti, silloin tarvitaan lisää valistusta ja tarkempaa sääntelyä’ , Rehn ilmoitti.

  Maksuhäiriöiden lisääntyminen on kummastuttanut senkin takia, että Suomen talous on kasvanut nyt hyvin…”

  Valistusta ja kummastusta…
  Tulee taas niin voimaton olo!

  • Luukas Pyykorpi

   Pikavippiyhtiöt ovat pyhiä – niihin ei saa koskea kepilläkään. Keppi suunnatoon niitä vastaan jotka makaavat jo maassa ja ovat voimattomia pyhien vihaa vastaan.
   14.4.2019 olis muuten yhet vaalit – tajuut sä !?

 16. Jorma Reijonen

  Nyt jos koskaan on syytä seurata ehdokkaiden äänestyskäyttäytymistä. Eduskunnan omilla sivuilla on paljon tietoa asioiden käsittelystä, moni ei tunnu tätä tietävän.

 17. Pitkäaikaistyötön

  ”Täytyy tosiaan olla jotenkin kipeä voidakseen tehdä tällaista kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.”

  Oudon lohduttavaa nähdä, ettei itse ole ainoa, joka noin ajattelee.

 18. Tero Sivula

  Tämä taitaa olla Sipilältä ihan puhdas kosto. Ei kansa tajunnut kuinka nerokkaasti hän olisi pelastanut suomen rikkaat jos olisi saanut alkuperäisen agendan läpi.

  • Rosa Warski

   Kosto on kirsikkana kakun päällä.

   Ylipäänsä on absurdia, että yksi ihminen voi kyykyttää miljoonia, ja sitä kutsutaan ”demokratiaksi”.

   • työkokeilija

    Naulan kantaan!

 19. AikaMies

  Ennustettavaa.
  Toisaalta ajattelematonat (niinkuin yleensäkin).
  meinaan jotta luulevatko valtioneuvoston viisaat ettei ”vanhusneuvostoista” enää ole vastustajiksi. Riitaa haastavat ihan tosissaan.

  Katsotaan ensin tuo irtisanomisasia – vain toinen ”voittaa” (kolmas osapuoli häviää jokatapauksessa).

 20. WotMeWorry

  Taitaa olla fabianismia ja sosiaalidarwinismia yhdisteltynä. Esim. Stubbin lempiasia. Piiloveroilla köyhdytetään kansa ja heikoimmat jätetään heitteille.

  J.W. Snellman tämän Suomessa jo aloitti. Nälkävuodet olisi voitu välttää, oli mm. Ruotsista tarjolla suuri määrä viljaa, mutta ”suurmies” Snellman torjui sen.

  Stubb valtioinvarainministerinä ollessaan ”säästi” puolittamalla Suomen huoltovarmuuden. Se voi olla nälkä pian taas…

  Samaan aikaan toinen pohjoismaa Tanska tuottaa elintarvikkeita 8-kertaisen määrän yli oman tarpeen, ja maan pienyrityksistä 70 % tekee vientikauppaa. Stubb ja Katainen tuhosivat sen sijaan Suomen hienon ja kansainvälisestikin palkitun vienninedistämisorganisaation, Finpron, ”yksityistämällä” sen. Se myytiin Sopranos-yhtiölle (tai eräälle sen tytäryhtiölle) , jonka hallituksen pj. sattui olemaan eräs Anne Berner… Ja pian koko hieno organisaatio ajettiin alas, yli 100 ammattilaista sai kenkää monessa eri maassa. Ennen tuotakin keikkaa Suomen pk-yritysten osuus koko Suomen viennistä oli n. 20%, nykyään 12-13%. Ne eivät saa tukea ja apua juuri mistään. Stubbin ”huippuveto” oli vielä vvm:nä, kun lakkautti hyvin toimineen vientirengas-järjestelmän. Sen kautta pk-yrityksen saattoivat vientiä aloitellessaan saada käyttöönsä useamman yrityksen yhteisen ”vuokravientipäällikön”, ja viennin kasvun myötä sitten hankkia oman. Stubb antoi tähän varatut rahat Rion olympialaisten ”huippuvalmennettaville”, sanoin ”kaikki vienti on tärkeää…” Ja montako mitalia Riosta saatiin?

  • Pitkäaikaistyötön

   Olenkohan lie nukkunut, kun en ollut lainkaan tietoinen Finpron ja vientirenkaan kohtalosta. Olen järkyttynyt.

   Huoltovarmuuden alentamisesta ehdin järkyttyä jo aiemmin.

   Minun päähäni ei mitenkään mahdu, miksi tällaiset stubb-katainen-sipilä-bernerit hakeutuvat valtaan ja sitten sabotoivat omaa maataan. Kenen hyväksi nämä myyrät tekevät töitä oman itsekkään itsensä lisäksi?

   • WotMeWorry

    Vain Suomea nuo sabotoivat.

    Omaa ”maataan” ja omaa kansaansa nuo suojelevat fanaattisesti, jopa DNA-testein. Lopetan keskusteluni aiheesta tähän.

  • Esa J.

   Muistaakseni Snellman torjui se siksi, ettei ulkomaanvelka kasvaisi…

 21. Turo Mustakallio

  Jotenkin tulee mieleen Stalin ja Ukraina ja miljoonat nälkään kuolleet.

  Toisaalta tietääkö Sipilä, että Neuvostoliittoa ei enää ole?

 22. E. Petäjä

  Näen asian niin, että Kepua ei missään nimessä saa päästää seuraavaan hallitukseen. Nuthän on jo nähtävissä miten MTK.n mainostoimisto työntää köyhien maksettavaksi jopa maajussien apulannat, joilla he saastuttavat surutta vesistöjä. Sitä ihmettelen, kun joutsenista ei vielä ole tehty riistalintua, vaikka haluja kepussa tuntuu olevan. Myös SAK on ollut todella lepsu MTK.ta kohtaan.

  • Jarmo Kulmala

   Varsinkaan tätä nykyistä Kepua ei saa päästää valtaan, ennenkuin siivoavat oman pesänsä.Ovat piruvie enemmän oikealla kuin kokoomus

 23. Rintsu

  Toimeentulotuen perusosan nosto vitosella.
  Sehän kuulostaa ihan siltä kuin köyhälle annettaisiin lantti tai peräti seteli.
  Mutta onneksi näin ei pääse käymään, koska kela maksaa sen perusosan 20 tai 40% leikattuna päivä päivältä yhä useammalle.

  Jos Sira Moksille taidevinkki kelpaa niin hän voisi suunnitella meille köyhille semmoisen Sipisetelin joka näyttää melkein vitoselta mutta jonka molemmista päistä on leikattu euro pois. Ja jolla saa ostaa vain makaronia ja kaurahiutaleita. Mutta ei ainakaan olutta tai tupakkaa. Eikä hillopurkkia koska hillotolpat on varattu herroille.

  • Luukas Pyykorpi

   Tahtoo Kela-Elli paidan päänkallistuksella ja tekstillä: ”Tuloloukussa vain 15000€/kk”

 24. kriisipuuro

  Ei liity indeksijäädytyksiin, mutta tämmöisen Ylen uutisen huomasin: https://yle.fi/uutiset/3-10452014

  ”Helsingin Sanomien mukaan pääministerin ilmoituksen idea on siinä, että näin eduskunnasta tulee osapuoli irtisanomislaissa. Samalla ammattiyhdistysliikkeen poliittiset lakot kohdistuvat eduskuntaan eikä vain hallitusta vastaan.”

  Reilukerho kokoontuu jälleen…

  • Rintsu

   …eduskunnasta tulee osapuoli laissa…

   Mitä ihmettä? Tarkoittaako Sipilä, että eduskunnalla pitäisi olla jotain tekemistä lakien kanssa?
   Nyt on Kauppaneuvos Paukun opit unohtuneet.
   ”Mitäs tekemistä lihalla on makkaran kanssa?”

  • AKK

   Juurihan hallitus teki Soinin epäluottamuslauseäänestyksestä koko hallituksen luottamusäänestyksen, joten nyt oppositio voi tehdä hallituksen luottamusäänestyksestä ihan mitä haluaa. Hallituksella ei pitäisi olla nokan koputtamista jos toimitaan hallituksen esimerkin mukaan.

   Mielenilmaukset kohdistuvat kuitenkin hallituksen valmistelemaa esitystä vastaan, oli hallituksella luottamusta tai ei! Sipilä mittauttelee kannatustaan ja Suomi seisoo. Mistä näitä kepulaisia ideoita oikein kumpuaa?

   • Rintsu

    … mistä näitä kepulaisia ideoita kumpuaa…
    Olemme siirtyneet aikaan jossa sipilöinti, kepulointi ja vatulointi ovat ehtymätön luonnonvara.
    Tyhmyys on myös ehtymätön luonnonvara mutta sen valjastaminen hyötykäyttöön on osoittautunut odotettua hankalammaksi, joten ikiliikkujaa ei ihan vielä ole saatu keksittyä
    Tämä hallitus panostaa asiaan niin paljon voimavaroja, että se varmasti keksitään ihan pian.

    • Luukas Pyykorpi

     ”Tyhmyys on myös ehtymätön luonnonvara mutta sen valjastaminen hyötykäyttöön on osoittautunut odotettua hankalammaksi, joten ikiliikkujaa ei ihan vielä ole saatu keksittyä”
     Ehdotan äänestäjien tyhmyyttä ikiliikkujaksi, koska kaikka jättämättömät äänet ovat ääni nykyisille hallituspuolueille ( paitsi siniset – ovat hallituspuolue vailla kannatusta missään vaaleissa – PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIN myös Suomeen !!! )

 25. Ani

  The Sipilälle ja Orvon Petterillekin koittaa Se Päivä, jolloin hekin ovat muiden armeliaisuuden ja avun varassa.

 26. Sairaita päätöksiä sairaalta hallitukselta

  Voiko osuvammin enää todeta nykyhallituksesta kuin tässä blogissa todettu ”Täytyy tosiaan olla jotenkin kipeä voidakseen tehdä tällaista kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.”

  Minne on unohtunut perusoikeuksien heikennyskielto, johon Suomikin valtiona sitoutunut. Tt-tuen tasoinen elämä ei ole ihmisarvoista elämää. ”YK:n ihmisoikeuskomissaari Navanethem Pillay on todennut: ”Talousarvio on käytännöllinen lähde siihen, mitkä oikeudelliset toimintavelvollisuudet valtio on ottanut vakavasti, sillä talousarvio osoittaa sen mitä valtio priorisoi rahankäytössä ja minkä toteuttamisesta se on valmis luopumaan.”” http://www.academia.edu/5354604/Perusoikeuden_heikennyskielto

 27. Nina

  Mistä Juha sipilä repäisi luvun 150 000 oikeaa uutta työpaikkaa heidän suomen hallituksen ansiokseen
  haastatelussa yle uutisissa

  hups 30 000 uutta työpaikaa syntynyt yhdessä yössä viimeisiin lukuihin verratuna
  *120 000 brand new world jop*
  eli tilasto kikkailu valheisiin

  Yle Uutiset
  to 11.10.2018
  klo 17.00

 28. Marko

  J. Sipilä: Syökää lunta ja juokaa vettä, niin paskakaan ei haise.

 29. Jukka Laine

  Porvari, duunari ja työtön istuvat kahvilla. 20 pullaa pitäisi jakaa.

  Porvari ottaa itselleen kaikki, antaa duunarille yhden, ja kuiskaa perään että varo, työtön haluaa osan pullastasi.

Kommentoi »

Comments are closed