Ne tekevät sen taas

Vanhustenviikon kunniaksi hallitus on antanut eduskunnalle lakiesityksen, jolla kansaneläkeindeksi jäädytetään taas ensi vuodeksi tämän vuoden tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että kansaneläke ja siihen sidotut muut tuet eivät ensi vuonna nouse. Lisäksi kansaneläkeindeksin laskemisessa käytettyä jakajaa muutetaan vastaamaan indeksitarkistuksia koskevaa muutosta. Tämä tarkoittaa sitä, että tätä jäädytystä ei aiota kompensoida milloinkaan.

Hallituksen esityksen mukaan jäädytys koskee kansaneläkettä, takuueläkettä ja muita sellaisia etuuksia, joita tarkistetaan kansaneläkeindeksin perusteella tai jotka ovat muuten sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus.

Jäädytys koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa. Toimeentulotuen perusosaan hallitus sentään esittää 1,2 prosentin eli non viiden euron korotusta, mutta siinä kaikki.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, vaan Sipilän hallitus on jäädyttänyt kansaneläkeindeksin jo kaksi kertaa aiemmin. Eduskunta päätti viime joulukuussa hallituspuolueiden äänin jäädyttää indeksin tälle vuodelle vuoden 2017 tasolle. Syksyllä 2016 indeksiä peräti alennettiin alle vuoden 2014 tason. Näin mitätöitiin vuonna 2015 tehty indeksikorotus. Kun indeksi nyt jäädytetään myös ensi vuodelle, niin kaikki indeksiin sidotut etuudet ovat ensikin vuonna alle vuoden 2014 tason.

Luitte ihan oikein. Kansaneläke, takuueläke, vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus ovat ensikin vuonna alle vuoden 2014 tason. Näin siitä huolimatta, että hinnat ja asumiskustannukset nousevat koko ajan. Indeksijäädytykset heikentävät perusturvan tasoa, vaikka Suomi on saanut lukuisia moitteita liian alhaisesta perusturvan tasosta jo muutenkin.

Perustelujen mukaan ehdotetuilla muutoksilla pannaan toimeen valtioneuvoston julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2018—2021. Hallitus tasapainottaa julkista taloutta leikkaamalla köyhiltä indeksijäädytyksellä jo kolmantena vuotena peräkkäin.

Tämä lienee taas niitä kipeitä päätöksiä, joita on pakko tehdä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Köyhiltä voidaan leikata median huomaamatta, kun puhutaan indeksitarkistuksesta ja jätetään sanomatta, että inflaatio huomioon ottaen tuet pienenevät taas.

Täytyy tosiaan olla jotenkin kipeä voidakseen tehdä tällaista kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (69)
 1. Arhinmäen twiitin mukaan Hannakaisa “Kaalinsyöjä” Heikkinen (keskusta) ei pidä indeksijäädytystä perusturvan leikkauksena.

  https://twitter.com/paavoarhinmaki/status/1050004745203712004

  Keskustalainen sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen väitti, ettei indeksijäädytykset ole perusturvan leikkaus. Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä korjasi välittömästi. Kyllä indeksijäädytys on tietenkin perusturvaleikkaus.

  1. Tämä kaalin rouskuttaja taitaisi tarvita sairauslomaa, sen verran omituista menoa. Mieluiten palkatonta lomaa, se tunnetusti kuntouttaa.

   1. Jaana Tuomainen
    11.10.2018, 14:41

    Työkokeilua 1xvrk, kuuden kuukauden ajan tai kunnes oireet helpottavat.

    1. Tuo resepti kestää lopun ikää. Ei noilla oireet helpota.

 2. SAK:n nujertaminen on Sipilän ja Keskustan päätavoite. Sitä odotellessa leikataan sieltä mistä
  helpoiten saadaan.

  1. Jussi Parviainen
   11.10.2018, 11:35

   SAK on valloitettu linnoitus! Kiky oli virhe, mutta Lauri Lyly Tampereen pormestari!

  2. Harvemmin rosvokaan ryöstää lompakkoa satakiloiselta kiloiselta parimetriseltä lihasvuorelta jos kulman takana on vanhus jolta sen voi viedä helpommin. Samalla tapaa hallitus aina ottaa sieltä mistä on helpointa ottaa eli kaikkein köyhimmiltä ei sieltä mistä olisi eniten otettavaa.

Kommentointi suljettu.