Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tykillä kärpästä?

-Poliittiset lakot ovat uhka demokratialle.

-On se kaksimielistä, kun maassa on kaksi hallitusta, normaali ja ay-liike.

-Ay-liike on murskaamassa pientyritykset ja niiden työntekijöiden unelmat.

Nämä ovat poimintoja sanomalehti Karjalaisen tämän aamun tekstiviestipalstalta, ja samaa tavaraa on viime päivinä näkynyt paljon monissa lehdissä. En tiedä kirjoittavatko näitä tavalliset lukijat, palkattu viestintätoimisto vai toimittajat itse, mutta niiden julkaiseminen ainakin on toimituksen valinta.

Pääkirjoitussivun kolumnissaan Pekka Puustinen asettaa rinnakkain sote-uudistuksen ja irtisanomissuojan heikennyksen. Hän kysyy, miksi ay-liike ei vastusta sote-uudistusta lakoilla, vaan ampuu tykillä irtisanomissuojan heikennyksen kaltaista kärpästä.

Pääkirjoituksessa kehutaan pääministeri Juha Sipilän ilmoittamaa tiedonantomenettelyä harvinaiseksi ja järeäksi menettelyksi, joka kuitenkin on looginen ja oikea. On oikein, että hallitus hakee toiminnalleen hallituspuolueita laajemman tuen.

Kukahan tässä nyt ampuu tykillä kärpästä, ja vieläpä ohi?

Miksi ihmeessä ay-liike vastustaisi sote-uudistusta lakoilla? Vaikka uudistus vaikuttaakin monen työsuhteeseen, niin varsinkin julkisella sektorilla työpaikalta toiseen siirtyvien työntekijöiden palkkojen harmonisointi ei laske kenenkään palkkaa. Siitä pitää huolen työtuomioistuimen lainvoimainen ratkaisu. Varsinkin Karjalaisessa tiedetään varmasti, että Pohjois-Karjalassa toimivan maakunnallisen kuntayhtymä Siun soten palkkojen harmonisointi on käynnissä, eikä siinä palkanalennuksista puhuta.

Muutenkin sote on niin selkeästi poliittinen ratkaisu, että se ei kuulu ay-liikkeelle. Lisäksi se tulee kaatumaan joka tapauksessa omaan mahdottomuuteensa, valmistelun kelvottomuuteen ja aikatauluihin. Sen sijaan irtisanomissuojan heikentäminen on niin selvää työsuhteen ehtoihin vaikuttamista, että jos se ei kuulu ay-liikkeelle, niin sitten ei kuulu mikään muukaan asia.

Kysymyksen voi kääntää kuulumaan toisin. Jos asia on niin tavattoman mitätön, niin miksi hallitus ajaa sitä läpi piittaamatta lakoista aiheutuvista vahingoista yrityksille ja ennen kaikkea omalle kannatukselleen? Miksi hallitus ei vain totea, että tämmöisen pikkujutun takia ei kannata riidellä näin järein asein ja vedä esitystään pois?

Siksi, että kysessä ei ole pikkujuttu. Tämän hallituksen saavutukset työelämän huonontamisessa ovat melkoiset. On uhattu pakkolaeilla, on leikattu julkisen sektorin lomarahoja, on heikennetty työttömyysturvaa, on säädetty aktiivimalli, takaisinottovelvollisuutta on löyhennetty ja koeaikaa pidennetty. Nyt yritetään vielä heikentää irtisanomissuojaa. Ei ihme, että palkansaajapuolen mitta täyttyi.

Hallituksen tiedonanto ja luottamuksesta äänestäminen ei totisesti ole tällä hallitukselle uusi keino, vaan pikemminkin yleinen toimintapa. Kesäkuussa 2015 äänestettiin hallitusohjelmasta. Samana syksynä mitattiin hallituksen luottamus pakkolakien säätämisestä, vaikka niitä lakeja ei kiky-sopimuksen takia tarvinnutkaan säätää.

Kesällä 2016 äänestettiin luottamuksesta vailla poliittista puoluetta toimiville ministereille, ja pari viikkoa sitten muutettiin Timo Soinin luottamusäänestys koskemaan koko hallituksen luottamusta. Lisäksi Sipilä harkitsi viime kesänä mittauttavansa luottamuksen hallituksen ajamaan sote-uudistukseen, mutta perääntyi, koska ei voinut olla varma luottamuksen saamisesta.

Lehdistä voi lukea yhden totuuden. Toisen totuuden näkeminen vaatii asioiden seuraamista ja omaa ajattelua, ja oman mielipiteen muodostaminen ymmärrystä.

Kommentit (56)

 1. Markku Isometsä

  ”Ylimmän vallan kahvassa on nyt siis tunnustautunut olevansa Suomen Yrittäjät Mikael Pentikäisen ja Juha Sipilän liittoumallaan, johon kytkeytyy vahvasti lestadiolainen uskonlahko. Uskonlahkolaisten omatunto kolkuttaa ja joku on heidän toimintamallillaan saattanut saada tuomion laittomasta irtisanomisesta. Siksi työsopimuslakiin halutaan pykälä, jolla irtisanominen on mahdollista pelkän luottamuksen menettämisen perusteella.” Lainasin jostakin. En muista varmasti muistinko sanasta sanaan.

  • RowanBerry

   Tähän lakiin ei tietenkään kirjata takaisinottovelvollisuutta niin kuin tal/tuot/syiden vuoksi irtisanotuilla on.

   • antonio

    Karseata lukeakin – Iso yökki,
    mutta tärkeä kirjoitus – kiitos!

    Jos miettii tuota ”talostelua”:
    sipilä-pentikäinen-Barona ( mikälienee firman uusi nimi)…
    siinäpä jo heti nähtävissä jättimäinen talosteluklimppi!

   • Liisa

    No tässä jutussahan lestadiolaiskytkös on hienosti avattu! Haluavat lait omannäköisikseen, jotta voivat irtisanoa omista yrityksistään ei-sukulaiset ja ei-lestadiolaiset sekä kaikki muutkin vääränlaiset ihmiset. Sipilän on aivan turha puhua yhtään mitään ulkoparlamentaarisista voimista. Palkansaajajärjestöihin kuuluu sentään yli 2 miljoonaa suomalaista. Demokratiaan kuuluu palkansaajajärjestöjen kuuleminen. Lesstadiolaisyhteisöjä ei tarvitse erikseen kuulla työsuhdeasioista, heillä ei ole tai ei pitäisi olla minkäänlaista erityisasemaa näissä kysymyksissä.

    • Jonis Lusis

     Uskontojen ja politiikan kytkeminen toisiinsa aiheuttaa rasvapalon kaltaisen reaktion.
     Silmille tulee ja voiteista vanhin pahentaa tilannetta.

    • Anni

     Yksi huomio täältä takavasemmalta.

     Oma oikeustajuni sanoo hatarasti, että jos lestadiolaisilla olisi vaikka konepaja, ja he haluaisivat irtisanoa sieltä 3 ateistia, niin mielestäni niin pitäisi voida tehdä. Perustelen sen näin: totta kai on typerää, että uskonnollinen työnantaja irtisanoo hyvänkin työntekijän uskonnollisen vakaumuksen takia, mutta eikö jo se, että työnantaja haluaisi päästä eroon työntekijästä, tee työilmapiirille niin suurta hallaa, että olisi parempi lähteä? Onko irtisanominen todella niin vahingollinen asia, että sitä ei voisi noin vain tehdä?

     Olisi miljoonasti parempi panostaa siihen, että työttömyysturva olisi vahva ja kunnossa. Mielestäni pienen yrityksen on huono kantaa vastuuta ihmisistä, sen tulisi kuulua veronmaksajille. Ei kai kukaan voi olla parhaimmillaan sellaisessa firmassa, jossa pomo ei tule kanssasi juttuun ja sinä et pomon kanssa. Parempi olisi erottaa eripuraiset toisistaan ja panostaa hyvään yhteiskunnan turvaverkkoon – vai onko joku eri mieltä? Itse en saisi mitään aikaan firmassa, jossa tiedän ettei työnantaja pidä minusta. Jos työttömyysturva olisi kattava ja kunnossa, lähtisin huojentuneena pois yrityksestä ja etsisin uutta työtä. Voiko joku todella kestää epäluottamuksen täyteisiä työoloja ja työnantajan vieroksuntaa?

     En ajattele kiihkolla aiheesta. Luen kiitollisena kommentteja, joissa ajatellaan toisin, varsinkin perusteluineen.

     • Roland Deschain

      Ongelma on väärinkäyttömahdollisuus. Kuvaamasi tilanne varmasti olisi kaikkien kannalta parempi irtisanomisineen, mutta tämän mahdollistaminen antaisi suoraan mahdollisuuden irtisanoa esim. AY-aktiivit ja kuka tahansa työehtojen noudattamista vaativa. Oikeusko sitten jotenkin ratkaisisi että lestadiolaisuuden perusteella tehtävä irtisanominen on ok ja joku toinen ei ole? Ei tällaista lainsäädäntöä yksinkertaisesti voi tehdä. Se ei ole kenenkään etu.

     • stunned

      Oikea keino olisi irtisanoa se pomo, joka ei tule juttuun alaistensa kanssa, mutta epäilenpä, että tarkoitus on pitää paskat esimiehet ja kierrättää työläisiä.

      Miksi laissa edelleen vaaditaan karenssia irtisanotulle? Kaikki karenssit pois. Silloin irtisanoutuminen olisi helppoa, mutta nykyinen tilanne jumittaa huonoon työsuhteeseen.

     • AKK

      Mielivalta on aina huono asia ja ihmisillä täytyy olla suoja sitä vastaan. Myös yritysten on kannettava vastuunsa työsuhdeturvan muodossa. Ohessa oikeuksia jotka ainakin tulee taata:
      https://www.ykliitto.fi/yk70v/yk/ihmisoikeudet

      Vahva työttömyysturva on tärkeä asia ja auttaisi myös ihmisten vapaaehtoisessa hakeutumisessa mieluisiin ja sopiviin tehtäviin hyvän työantajan palvelukseen. Nykyinen hallitus on kuitenkin vaan heikentänyt turvaa ja haluaa ratkaista työelämäasioita lyhytnäköisesti lisäämällä mahdollisuuksia työnantajien mielivallan käyttölle.
      Kukapa ei haluaisi päästä parempaan työpaikkaan vaikkapa mieluisempiin tehtäviin ja jättää huono työnantaja jos se vaan on käytännössä mahdollista ja kohtalaisen turvatusti tehtävissä.

      • Luukas Pyykorpi

       Niin, jos halutaan noille epätoivoisille ja surkeille aloille esim. huijaus/harhautuspuhelinmyyntiin lisää työntekijöitä, niin reilusti sitten vaan joka kouluun ja myös johonkin korkeakouluun linjat näihin ’runsaasti työllistäviin’ ammatteihin.

     • Markku Ketola

      Tässä taas samanlainen näkemys, joka tuntuu olevan Sipilän ja kumppaneineiden arvomaailman mukainen toimintatapa ,kiusattu erotetaan koulusta,osaamaton pomo jää jne.Yrittäjän vähimmäisvaatimus on,että tuntee alansa työsopimukset,riittävä perehtyneisyys työlain sisältöön ja tuomio käytäntöön. Tyntekijältä vaaditaan osaamista ja korrektia käytöstä .Mitä voisi vaatia jalustalle nostetulta yrittäjältä?Entinen yrittäjä elk.

   • Katriina

    Iso kiitos tästä!

 2. Antonio

  En ole varma, käsitänkö tilanteen oikein:
  kunhan Eduskunta ensi viikolla antaa jallitukselle (luonnollisesti) luottamuslauseen, ja Perustuslakivaliokunta lytännee irtisanomislakiesityksen joskus myöhemmin, eikö jallitus joudu naurunalaiseksi toimintansa seurauksena?

  • EH

   On jo naurunalainen.

   • antonio

    Arvasin, että tulee tuo vastaus, ja tietenkin olen samaa mieltä. ”YHÄ naurunalaisemmaksi” olisi minun pitänyt kirjoittaa…

    ”Lakot tulevat maksamaan miljoonia”, vaikertaa ministeri.
    Entä mitä on jo tullut maksamaan kärsiville osapuolille kiky, aktiivimalli, kasvavat sanktiot, Kela-sotkut, Vake, sotesähellys jo olemassaolevine korkeapalkkaisine sotesuunnittelijoineen ja maku-johtajineen, hallituksen loputon sähellys (sen tekemät ja perumat projektit, edim alkuvsiheen pakkolait)- puhumattakaan vähäosaisten kasvavasta pahoinvoinnista, lasten kärsimyksistä ja psykiatrisen hoidon karseasta puutteesta, mitä edes uusi sote ei huomioisi (toiv sitä ei tule) …
    Yritystuet nousevat 9-11 miljardiin tänä vuonna! Nekin ja huonon hallituksen ja ryhmäkurieduskunnan palkat tulevat meidän kaikkien, vähäosaisimpienkin maksamista veroista!

    Eellisen laman jälkeen teki joku tutkijaryhmä, muistaakseni Jyväskylässä, harvinaisen tutkimuksen/väitöksen (en ole varma) kaikkien laman aiheuttamien ongelmien kuluista.
    Se oli järisyttävää luettavaa!

    • Luukas Pyykorpi

     ”Lakot tulevat maksamaan miljoonia”, vaikertaa ministeri. Ministeri ei ehkä ymmärrä mitä maksaa yksi hallituksen päätöksillään lopulliseen epätoivoon ohjaama rekan keulaan törmääjä – ei tarvitse ymmärtää, ehkä jopa nauttivat kurjien vähenemisestä

 3. Anna-Katriina Lius

  Näin systemaattista hyökkäystä työntekijän asemaa ja ay-liikettä vastaan ei liene Suomessa nähty. Tulee Thatcherin Britannia mieleen. Minua raivostuttaa, että osa medioista on lähtenyt tähän mukaan – samoin osa kansalaisista. Näin, vaikka mitään hyvää asiasta ei juuri kenellekään seuraa.

  • pentti sorsa

   Mediat ovat saaneet omat palkkionsa kun YLEn resursseja on heikennetty kaupallisten toimijoiden hyväksi. Toisin sanoen kun kaupallinen media ei pysty tuottamaan laadukasta sisältöä, niin pudotetaan sitten ylenkin laatua.

   • Make

    Olenkin ihmetellyt, että miksi YLEn ajankohtaisohjelmat ovat ruvenneet muistuttamaan seiskapäivää. Toivottavasti tämä ei ollut loukkaus 7 päivää-lehteä kohtaan,

    • Luukas Pyykorpi

     ”Toivottavasti tämä ei ollut loukkaus 7 päivää-lehteä kohtaan”
     Niin, toivotaan tosiaan että edes 7 päivää lehti perustaa pian kriittisen televisiokanavan, jossa tutkivaa journalismia ilman EK:n niskaan hengitystä !

 4. Kyösti Hyttinen

  Demokratiasta huolissaan olevien tulisi ennemminkin olla huolissaan nykyisestä pankki- ja rahajärjestelmästä, kuin ay-liikkeestä.

  Valtiovalta enää hallitse rahataloutta. Valtio ei voi luoda rahaa, se ei voi devalvoida tai revalvoida, koska kierrossa olevan rahamäärän hallinta on yksityistetty pankeille. Uutta rahaa luovat pankit antamalla lainaa. Kaikki raha on jonkin velkaa ja toisen saatavaa
  Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kierrossa oleva raha on jonkun ottamaa ja kuluttamaa velkaa. Ei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä, veronkorotuksia jne. joilla tilannetta voitaisiin muuttaa. Syynä on rahan syntymekanismi.

  ”RAHAN LUOMISEN SIIRTO PANKEILTA JULKISELLE VALLALLE ON KUUDEN MILJARDIN KYSYMYS”
  ”Kestävyysvaje ratkeaisi kerralla, sillä summa kattaa neljän ministeriön menot.
  Pankkien rahanluontioikeuden siirtäminen julkisen vallan vastuulle toisi merkittävää seigniorage-tuloa eli rahan liikkeellelaskusta saatavaa tuloa valtiolle. Suomessa kysymys on keskimäärin kuudesta miljardista eurosta vuosittain. Tämä vastaa sisäministeriön, ulkoministeriön, oikeusministeriön ja puolustusministeriön menoja yhteensä.”
  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3973822-rahan-luomisen-siirto-pankeilta-julkiselle-vallalle-on-kuuden-miljardin-kysymys

  • StillSearching

   Juuri näin.
   ”Lobbaridemokratian ja korporaatioiden Suomessa ratkaisut tekee liian vaikuttavasti elinkeinoelämä ja siihen kaksikantaisin eduin sidottu työväenliike”
   Yllä oleva lainaus Veli-Antti Savolaisen viimeisimmästä kirjoituksesta.
   https://www.kansalaismedia.com/

   Muutos lähtee yksilöstä itsestään, alhaalta ylöspäin. Meidän on aika lopettaa olemasta maailman nöyrin sääntökansa ja olla piittaamatta ylhäältä saneltavista sääntelyistä ja rajoituksista. Kyllä se systeemi muuttuu kun tarpeeksi moni on sitä vastaan eikä anna sille tukeaan.

 5. Arne M.

  Mitä tuohon pieneen sivuasiaan, eli hallituksen soteen tulee, niin sen suhteen ay-liike on ollut kovin vaitonainen ja mielipidetön, vaikka yhteiskunnallinen edunvalvonta on ainakin SAK:n sääntöjen tarkoituspykälän mukaa on varsin keskeinen asia. Vai eikö taidot riitä, kysyy emeriituslevyseppä.

  • Pipsa Mäntykangas

   Mitäpäs jos lukisit, mitä eroa, Saku selkeästi kyllä kertonut.

 6. AKK

  Pekka Puustinen tuntuu olevan täysin kuutamolla ja sotkee sekaisin jauhot ja vellit. Puustinen haluaisi ay-liikkeen osallistuvan Soten kaatamiseen työtaistelutoimin vaikka uudistus tulisi Suomalaisille katastrofaalisen kalliiksi. Ei osallistu koska siinä ei ole kyse suoranaisista työsuhteiden ehtojen muutoksista. Sote kaatuu kyllä omaan mahdottomuuteensa ihan poliittisin voimin.

  On siinä pääkirjoitustoimittaja joka ei ymmärrä edes puolueiden ja ammattiliittojen eroa. Kyselee kuin alakoululainen miksi Rinne ei tee sitä ja Rinne ei tee tätä, miksi SDP ei tee, miksi ay-liike ei tee.
  AKAVA, STTK ja SAK vastustavat yhdessä irtisanomisuojan heikennyksiä ja ne tekevät mitä niiden tulee tehdä!
  Työntekijöiden oikeuksia puolustava poliittinen tuki toki kelpaa työntekijöille, mutta täytyy ymmärtää ettei tukea tule työntekijävihamielisiltä tahoilta.

 7. Pitkäaikaistyötön

  Olen täällä kommenttikentässä käyttänyt usein ilmaisua cosa nostra -hallitus (mafia); ilmaisu jonka opin Madeline Albright’ilta. Monet täällä kirjoittavat, että ilmiön takana on lahkolaisuus. Se on se sama: sanelupolitiikka. Saku, hyvin taas kuvasit, kuinka tällainen epädemokraattinen tapa johtaa käytännössä toimii.

  Vaaleihin on puoli vuotta ja yksi päivä (14.4.2019)!

 8. LM

  Pienyritykset menettävät myös mahdollisuuden saada kokeneita työnosaajia. Nyt puhutaan kuin kysymyksessä olisi vain työttömien palkkaamisesta.

 9. AikaMies

  Joku tuossa aikaisemmin julkitoi, että ”lakot tulevat maksamaan miljoonia”. Sanoja ennusti lakkoja tulevan ja niiden ihan oikeasti maksavan. Ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja ammattiyhdistysliike on toteutellut. Nehän eivät toimivassa yhteiskunnassa juuri häiriötä tuota. Jos (ja kun) jostain syystä toiminta jatkuvasti perustuu ylitöihin on oletettava ylitöin korvattavan työvoimapulaa ja samalla vähentävän työpaikkoja ? Jos (ja kun) ylivalta tarkoittaa poliittisilla lakoilla ylityökieltoa joka siten olisi kiellettävä on hallintoon ja ulkoparlamentaristeihin (niihin jotka hallitusta ulkoparlamentaarisin keinoin hännystelevät) kohdistettava tai ihan suunnattava järeämpiä aseita. Ehkä ymmärtämisen kynnys laskee tai ainakin totuuden puhumine/sanominen ja sen mukaan toimiminen lisääntyy [ => Per..le valtiovallan toimenpiteet, vaikka kuinka yritetään neuvoa, haittaavat rahankeruubisnestä ja työntekijätkin haluavat palkkaa – viedään meidän tuotanto rauhallisempaan paikkaan]
  Meinaan jotta ei ne tykillä kärpäsiä ammu. Jonkinlaiselta haulikolla räiskityltä hakuammunnalta enempi vaikuttaa eli ammutaan ja katsotaan jos osuisi tajuamatta että kohde ei ole avuton, puolustuskyvytön maalitaulu joka jopa tarpeeksi provosoituna provosoituu 😉
  Jos sanat eivät riitä otetaan nyrkit avuksi -menettely ei pitkän päälle auta, mutta tuntuu olo hetken paremmalta. Hetken mukavasti lämmittää kun alleen laskee,

 10. äimänkäki

  Sanoilla leikkimistähän tuo hallituksen touhu. Irtisanomiskynnyksen madaltaminen tarkoittaakin työllistämiskynnyksen madaltamista. Onhan noita kynnyksiä, politikoiden korvien välissä. Me kansalaiset pärjäisimme varmaan jo huomattavasti paremmin ilman näitä politikkoja ja heidän kynnyksiään. Työntäkööt kynnyksensä…. sinne.

 11. Pertti Ikonen

  Olisivatko lestadiolaiset ryhtymässä perustamaan pieniä yrityksiä joihinka säilöttäisiin työttömiä tekemään työtä työttömyysturvalla. Noista yrityksistä emoyritykset sitten noukkisivat ehdokkaita 6kk työkokeilluun. Jos työtön ei olisi sopiva, niin hänet siirrettäisiin takaisin pieneen yritykseen odottamaan aikoja parempia. Mutta pienessä yrityksessä ei oltaisi työttömiä vaan ansaittaisiin palkkaa joka on saman suuruinen kuin työttömyyskorvaus. Tuo olisi sitä Orpon mainostamaan ”työpaikkojen luomista” ja Sipilänkin mainostamaa yritysten hyväntahtoista työttömien auttamista.

 12. Aattelinpa vaan

  Sipilä & Co tietää jo, että ensi vaaleissa tulee rumasti turpaan. Jos ovat laskeneet, että nyt ajetaan nyt vielä lopuksi väkisin maahan yleislakko jolla saadaan suomen talous syöksyyn, ja jätetään jälkien korjaaminen ja siihen liittyvät aiempaakin kipeämmät leikkaukset seuraavan, SDP:n johtaman hallituksen tehtäväksi, niin voi sitten oppositiossa huutaa että kuinka te kehtaatte. Sitä ennen toki kotiutettu yritysten rahat veroparatiisiyhtiöiden kautta.

  • Luukas Pyykorpi

   Niin, Isoviha, Talvisota, Petsamo – esimerkkeja ns. ”poltetun maan taktiikasta” – en tosin usko että kehtaavat vai kehtaavatko !?
   Ensi kevään vaalien jälkeen alkaa Suomen jälleenrakennus ja paremman tulevaisuuden mahdollisuus – äänestän ite vaan !

 13. Tero Sivula

  Jos kommentteja kirjoittaa tavalliset ihmiset niin on kaksi vaihtoehtoa, joko he ovat työllisiä ja suurin osa elää jossakn joukkoiluusiossa, jos seuraan hallitusta, pelastukseni. Tai he ovat yrittäjiä, silloin tilanne on todella vakava, koska kaikki mihin on päästy yhteistyöllä on menetetty muutamassa vuodessa.

 14. Riitta Tiihonen

  Nyljetty kirppu oli pelkkä syötti, jolla kalastetaan fisua.

 15. Iso T

  Erikoinen tilanne

  Edustajat laitetaan äänestämään omasta työpaikastaan. Ei niinkään hallituksen linjasta?

 16. Rintsu

  Muinaisessa suomessa työehtoihin liittyvät asiat käsiteltiin valtakunnansovittelijan toimistossa.
  Nykysuomessa työriitoja ei ole, on vain pääministerin ilmoituksia.
  Ilmankos kukaan ei edes muista kahden viimeisen valtakunnansovittelijan nimeä.
  Olisi mukavaa jos se johtuisi siitä, että merkittävää riideltävää ei olisi ollut.

  Kiky-sopimus tehtiin kun pääministeri uhkasi pakkolaeilla.
  Nyt näyttää siltä, että saatiin sekä kiky-sopimus, että pakkolait.

  Muinaisessa suomessa puhuttiin kolmikannasta. Nykyään on vain Sipilän kanta josta on vaikea sanoa kenen kanta se kulloinkin on kun hän on milloin EK:n juoksupoika, milloin nakkikiskanpitäjien pöydänpyyhkijä ja sivutoimisesti pääministeri voidakseen hoitaa nuo päätoimensa.
  Ei ihme, että hän ei näe maassa työttömyyttä kun hänelle itselleen on jatkuvasti tarjolla juoksupojan hommia.

 17. Mummeli

  On ymmärrettävä, että lestadiolaiset eivät ole mikään harmiton uskonlahko. Heillä on tietääkseni jumalan antama käytännöllinen, megalomaaninen tehtävä täällä maan päällä. Vaikka Sipilä muistaakseni lupasikin olla puhumatta ja sekoittamatta uskoaan pääministerin tehtävään, voisi olla kaikille parempi, ettei hän toimisi ”sammutetuin lyhdyin”, vaan saarnaisi meille muillekin ideologiaansa. Paremmin voisimme arvioida hänen tavoitteitaan.

  • Raija

   Ja tämä uskonlahko on samaa mieltä kuin esim islaminusko ja monet kristilliset lahkotkin, eli että joka ei kuulu heihin ei ole ihminenoikeastaan ollenkaan vaan ulkopuolinen eikä omaa samoja oikeuksia ihmisyyteen kuin he (tämän olen kuullut suoraan lahkoon kuuluvalta) ja heitä voi kohdella miten huonosti haluaa ja sielu sietää. Ilmeisesti sielu joillain sietää todella paljon.

   • Esa J.

    Olenkin ihmetellyt sitä, että lestadiolaiset saavat vapaasti huseerata kirkon sisällä mitenkä tahtovat, ilman että esIm. arkkipiispa ottaisi kantaa noiden touhuamIsiin.

    Sen pohtiminen ei kuulune Sakun tämän päivän aiheeseen, mutta lestadiolaisten, jos kenenkään ansiosta noussee esiin mielipiteitä, että uskonto on pelkkää ihmisoikeusloukkausta!

  • Juntti

   En näe Sipilän toimissa juurikaan yhteyttä lestadiolaisuuteen tai hänen uskoonsa. Kyseessä on vain yksinkertaisesti miljonääri, joka ei tiedä köyhän eikä työttömän ihmisen elämästä mitään. Ja kun näin on, niin noiden ihmisten todellisuus ei kosketa häntä millään lailla.

   • antonio

    Jos luet tämänpäiväisen blogin kaikki kommentit alusta alkaen avaten ja lukien myös kaikki linkit (ja avsten myös niiden alleviivatut kohdat) , ymmärtänet enemmän. Niin kävi minullekin. En enää epäile, vaan näen mainitsemasi yhteyden SELVÄSTI.

 18. Antti Järveläinen

  Hallituksen toimia seuratessa lie todettava, että Sipilä ei ole vaivautunut paneutumaan valtakunnan poliittiseen johtamiseen vaan toimii osakeyhtiölakia noudattavan yhtiön johtamista muistuttavalla tavalla (vrt sinisten ottaminen ”osake-enemmistön mahdollistaman äänimäärän takaamiseksi”). Viestintätoimistot on valjastettu viestimään somessa ja lehtien ”lukijapalstoilla”! Hesarissa Lindström kerää säälipisteitä ”varantamalla terveytensä”, sitähän otsikko viestii.
  Tragikoomista, kuplakuvaus sopisi hyvin tähän hallituksen nykymenoon.
  Ei ihme, ettei oikeita ja isoja asioita kyetä hoitamaan, kun aika menee oman egon pönkittämiseen. Hoitamattomuudesta hyvä esimerkki oli ilmastonmuutoksen ”hoitaminen” yhdellä kriisikokouksella, hetkessä Lukekin valjastettiin julistamaan kuinka Suomen metsät kestävät ajut hakkuiden lisäykset.
  Se siitä tulee kun maata johdetaan kuin alle kymmenen hengen yritystä

 19. Pipsa Mäntykangas

  En ole enää työelämässä, mutta seuraan tiiviisti kaikkea.
  Ilmiselvää, että kyse ei ole pelkästään tästä irtisanomislaista.

  Sipilä haluaa aukaista pään sille, että työntekijä on tulevaisuudessa lainsuojaton. Tämä uskonveli Pentikäinen oli alunperin sitä mieltä, että raja on 3o hlöä.
  Vuosikymmeniä työelämässä olleena tiedän, että jo aikoinaan työntekijästä pääsi eroon. Saatika nyt kun pelkkä koeaika on 6 kk.

  Olisiko aihetta yrittäjäkoulutukseen liittää myös rekrytointikoulutus kun noin pieleen kaikki palkkaavat?

  Kannatan pienyrityksiä ja yrittäjyyttä, mutta Sipilä ei heistä kiinnostunut, mitään yritystukea nämä uutterat eivät taatusti saa.
  Normisti autettaisiin siinä palkkaamisessa, ei irtisanomisessa.
  Ja nyt tämä farssi, että mittautetaan luottamus.
  Tehtäisiinpä suljettu äänestys, se ois Sipilän kammo.

 20. jaska.jokunen@microsoft.com

  Niin hallitus esittää luottamusäänestyksen jälkeen uuden ehdotuksen irtisanomislakiin koskee kaiken kokoisia yrityksiä koosta riippumatta!.

  MITÄ TEKEE ULKOPARLAMETTIMAINEN MUUTOS VOIMA

  JULISTAA yleislakon

 21. Arto Koski

  Hallituksen tiedonanto: kun lapset kiukuttelevat tukistamisesta niin nyt haetaan mandaattia kavereilta kurittamiseen noin yleensäkin kasvatuskeinona.

  Poliittiseen uuskieleen on pesiytynyt käsite ”käyttäytymismuutos”. Onpa jopa syntynyt uusi tieteenalakin: käyttäytymistaloustiede.

  Onneksi meissä suomalaisissa kaikissa elää pieni rokka.

 22. Jaska.jokunen

  Niin kun tuo lumia 1320 temppuilee……

  Samoin Sipilän hallitus temppuilee oikein…..

  Käy nimittäin näin sen luottamus äänestyksen jälkeen….

  Sipilän jallitus julistaa uuden uudelleen ”irtisanomisen helpottaminen” koskee kaikkia yrityksiä yhteiskunnassa.

  Hän on nimittäin käynyt uudelleen mielessään Jaakobin painia perustuslaillinen kysymyksistä!.

  MITÄ TEKEE ULKOPARLAMETTIMAINEN MUUTOSVOIMA-?
  JULISTAA yleislakko sitten 1953…..

 23. äimänkäki

  Valtion kestävyysvajeestahan me kaikki olemme hirveän huolissamme ja sen vuoksi pitää menoja leikata. Ajattelin vilkaista onko Pentikäisen puljuista kestävyysvajeen paikkaajaksi. Tullin tilastot kertovat seuraavaa, Q2 eli huhti- kesäkuu.

  Suuret yritykset, vienti 13 miljardia, tuonti 11,3. Vähän jäi plussalle.
  PK-yritykset, vienti 2,6 miljardia, tuonti 4,59. Ohhoh. Miinukselle meni.

  Tammi- kesäkuussa on ulkomaankaupasta tullut persnettoa (vasta) 1,6 miljardia. Ei ollut Pentikäisestä kestävyysvajeen korjaajaksi. Persnettoa pukkaa. Maakunnittain vienti- tuontitilasto näyttää mielenkiintoiselta. Melkein kaikki maakunnat vievät enemmän kuin tuovat, mutta Uusimaa kuittaa kaikki persnetolle. https://tulli.fi/tilastot/tilastojulkaisu/-/asset_publisher/tavaroiden-ulkomaankauppa-maakunnittain-vuonna-2018-tammi-kesakuussa

 24. Juha louhelainen

  Onko yhden ammattiliiton (Mtk)ministeri kaikissa hallituksissa uhka demokratialle ? Eikö Sak:lla pitäisi yhtähyvin olla oma ministeri myös porvarihallituksessa?

 25. äimänkäki

  Kattelin illan ratoksi vielä teollisuuden henkilöstökuluja suhteessa liikevaihtoon. Löysin selväkielisen taulukon vuodelta 2012. uudempia en vielä. Ovat Tilastokeskuksessa aika kryptattuja näin maallikolle. Tuo taulukko kertoo

  Koko teollisuus, tuotannon bruttoarvo 123,4 miljardia.
  Palkat palkkiot eläkekulut ja muut henkilöstösivukulut 18,3 miljardia. Tekee rosenteissa 14,8 %.

  Tuosta pääsee hallituksen matematiikkaan. Paljonko ”kilpailukykymme” paranee, kun työnantajamaksuja siirretään työntekijälle 2 %. Paljonko kilpailukyky paranee kun valtion tuloveroa alennetaan vaikka 1 %. Tätä en osaa laskea, mutta YLEn kansanäänestyksessä valittiin Suomen suurimmiksi ajattelijoiksi juuri talousviisaita. Pitäisikö kysyä heiltä?

 26. AKK

  Hallitus voisi alkaa tarkentelemaan puheitaan siitä kuinka monta uutta työpaikkaa se onkaan kyennyt toimillaan luomaan. Tässä blogissahan on käyty paljon keskustelua tilastokikkailusta ja tuntuu että muutkin ovat vihdoin heränneet ajattelemaan hallituksen ilmoittamia lukuja. Työpaikkahan ei ole sama asia kuin työllisyysastetilaston mukainen työllinen. Hallituksen työllisyystoimet ovat kohdistuneet vain työllisiksi tilastoitavien, vähintään 1h/viikko työtä, lisääntymiseen ja nyt ne näyttävät muuttuneen hallituksen puheessa uusiksi työpaikoiksi.
  Miten määritelläänkään uusi työpaikka joita hallitus ilmoittaa syntyneen 115000? Ohessa myös Lindström yrittää kierrellen selitellä asiaa, katsotaan mihin lopulta päädytään. Ovatko Sipilä, Orpo, Lindström ja kumppanit sortuneet käyttämään vaihtoehtoisia faktoja?

  http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262480-korjaus-hallituksen-tiedotustilaisuudessa-1110-esitettyihin-tyopaikkalukuihin#comment-3987257

  • äimänkäki

   Olihan tuo hyvä tutkimus. Tilastokeskuksen mukaan työllisiä on 36 000 enemmän vuodesta 2015 vuoteen 2017. Hajontaa on kovasti. Tuskinpa kukaan täysjärkinen pitää työllisenä jos tekee yhden tunnin töitä viikossa. On vain päätetty että näin tilastoidaan. Näyttää kauniimmalta.

 27. äimänkäki

  Nyt löytyi uudemmat tilastot
  Teollisuuden liikevaihto 2017, 132,5 miljardia
  Henkilöstökulut 16,8 miljardia, rosenteissa 12,6 %. Laskua (kikyä) pukkaa. Kuudessa vuodessa 2 %. Paljonkohan on vaikuttanut vientiin? Henkilöstökulujen osuus liikevaihdosta kun näyttää aika pieneltä. Esmes rahoituskulut olivat viime vuonna teollisuudessa 9,5 miljardia ynnä paljon muita menoja.

 28. Illu

  Nettikommenttien tasoon liittyen, Ylen mukaan Suomen ykkösälyköitä ovat nykyisin mm. Jussi Halla-aho ja Tapio Puolimatka:
  https://yle.fi/uutiset/3-10447084

  Suomessa arvostettiin ennen muinoin koulutusta. Nyt halutaan painua näiden tuhnuisten arvokonservatiivien ja rasistien tasolle. Yliopistotutkijat suuntaavat ulkomaille, aivovuoto kiihtyy.

  • äimänkäki

   Se oli A-studion nettikysely. ”Asiantuntijatkin” ottivat kantaa. https://yle.fi/uutiset/3-10377801
   Taloustiede on siis uusi uskonto. Onhan niissä jotain samaa. Tämä uusi taloustiedeuskontokin lupaa kansalaisille hyvää vasta kuoleman jälkeen. Elämässä on kärsittävä. Vain herran valitut pelastuvat tässä elämässä.

   Kritiikkiä taloustiedeuskontoa kohtaan etsin vaan en löytänyt. Kukaan ei kysynyt, tai keneltäkään ei kysytty, voisiko olla niin, että tämän taloustiedeuskonnon vuoksi tässä juuri kusessa ollaan.

 29. Ässä hihassa nro 50

  Kyllä tämä ”herranvalittukansa” alkoi tuossa 2010-luvulla jo lisääntyä talouselämän huipulla.

Kommentoi »

Comments are closed