Näytelmän juoni

Ensi viikolla eduskunta esittää uuden version jo ennen nähdystä viihdenäytelmästä, jossa annetaan hallitukselle luottamus. Näytelmän on käsikirjoittanut Suomen hallitus, ja sen juoni on tiedossa. Luottamuksen saatuaan hallitus katsoo saaneensa eduskunnalta valtuudet ajaa läpi irtisanomissuojan heikennyksen lisäksi ihan mitä tahansa työelämään liittyvää lainsäädäntöä. Hallitus hakee avointa valtakirjaa.

Näin tämä näytelmä menee, mutta näytöksen jälkeen alkaa ankea arki ja haikea huominen.

Irtisanomissuojan heikentäminen tulee tyssäämään sekä kansainvälisiin sopimuksiin että Suomen perustuslakiin. Kansainvälisistä sopimuksista kertoi tyhjentävästi Markus Leikola Facebookissa. Tiivistetysti näytelmän ja todellisuuden välinen ero menee näin:

Suomi on vuonna 1992 ratifioinut Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen nro 158 (Työnantajan toimesta tapahtuva palvelussuhteen päättäminen). Sen neljäs artikla kuuluu seuraavasti:

Palvelussuhdetta ei saa päättää, ellei siihen ole pätevää perustetta, joka liittyy työntekijän taitoon tai käytökseen tai joka perustuu yrityksen, laitoksen tai toimipaikan toimintaedellytyksiin.

Perusteet on määriteltävä nykylainsäädännön tavoin selkeästi. Lisäksi saman sopimuksen 2 artiklan 5 momentissa säädetään yleissopimuksen soveltamisalasta pieniin yrityksiin seuraavaa:

Mikäli on tarpeen, maan asianomainen viranomainen tai elin voi, kuultuaan asianomaisia työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä, missä niitä on, jättää tämän yleissopimuksen tai sen joidenkin määräysten soveltamisen ulkopuolelle muita rajoitettuja työntekijäryhmiä, joiden kohdalla syntyisi huomattavia erityisongelmia työntekijöiden erityislaatuisten työolojen tai heidän työnantajayrityksensä koon tai laadun vuoksi.

Pelkkä yrityksen koko ei riitä sopimuksen soveltamisen rajaamiseksi, vaan koosta pitää seurata huomattavia erityisongelmia. Lisäksi sanotaan selkeästi, että työntekijäjärjestöjä on kuultava.

Kiitos Leikolalle tästä erinomaiseta tiivistyksestä. Itse lisään vielä, että ratifioitu kansainvälinen sopimus on voimassa kuten säädetty laki. Eduskunta ei siis voi säätää irtisanomissuojan heikentämisestä kaikissa pienissä yrityksissä sopimusta rikkomatta.

Seuraava ongelma on perustuslaki. Sen 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Eduskunta ei voi säätää vastoin perustuslakia olevaa lakia. Jos ihmiset asetetaan eriarvoiseen asemaan irtisanomista koskevan lainkohdan edessä yrityksen koon mukaan, niin perustuslakia rikotaan.

Hallituksen käsikirjoittama näytelmä on pelkkää fiktiota ja viihdettä senkin takia, että luottamuslauseella ei ole valmisteilla olevan lain kannalta mitään juridista merkitystä. Jos ette minua usko, niin uskokaa oikeustieteen professori Pauli Rautiasta. Hänen mukaansa luottamusäänestys ei millään tavalla sido eduskuntaa tai sen perustuslakivaliokuntaa varsinaisen irtisanomislain käsittelyssä.

Tetteri on teatteria, ja politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista. Nykyinen hallitus on keskittytynyt asioiden hoitamisen sijaan juoneltaan ennalta arvattavan viihteen tuottamiseen. Yleisöä ei enää kiinnosta.

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (55)
 1. Eivät nuo ole kansainvälisistä sopimuksista ja perustuslaista ennenkään piitanneet.

  1. Totta, koska pyörimällä koko elämänsä ”lestapiireissä” Oulun liepeillä hämärtyy todellisuus ja alkaa harhaisesti uskoa saaneensa mandaatin suoraan ”yläkerrasta”. Ja kuten kaikki fanaatikot uskovat olevansa ainoa oikea totuus, niin ”konklahviin” kuulumattomat ovat ”ihmisroskaa” eikä niistä tarvitse välittää. Kävipä tuo lankonsa kanssa kokeilemassa Tampereen seudulla maailman valloitusta potkupallon merkeissä, jäi haaveeksi, kuten myös Oulussa.

   1. Näin se Sipilän ja Pentikäisen bisnes pyörii:

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805102200934559_u0.shtml?_ga=2.193063725.1081467821.1539356943-1953734964.1539356943

    Pentikäisen mukaan:- Yritystoiminta ei yleensä koskaan rajaudu niin, että sitä tapahtuu vain liikkeen sisällä, vaan se toimii ympäröivässä yhteiskunnassa.

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805112200935612_u0.shtml

  2. Sipilä sirkusryhmineeen kannustaa omalla esimerkillään kansalaisia unohtamaan lait ja vallitsevat sopimukset.
   Kuka tai ketkä ovat sitten tämän pelin lopullisia voittajia? Ja yleensä ottaen, miksi jonkun tulee hävitä tai voittaa?
   Kaikilla meillä tulee olla mahdollisuus säilyttää kasvomme. Elämme kahinan 100-vuotis merkkipäivää.

   1. Lea Bäckman
    14.10.2018, 19:47

    Ettäkö joku herätysliikeuskovaisuuden valekaapuun sonnustautunut psykopaatti kannustaisi yhtään ketään yhtään mihinkään, heh. Kovinpa sinulla, J. Lusis, on vääristynyt kuva meistä suomalaisista.

    MOT: Varas luulee, että kaikki muutkin ovat varkaita, ja oikeuttaa tekonsa itselleen ominaisella tavalla.

    Kasvojaan ei voi menettää, ellei niitä ole. Tai voi olla niin monikasvoinen, että tunnistaminen on mahdotonta. Jälkimmäisestä lienee mainitsemasi sirkustirehtööri esimerkkinä.

 2. Kiitos taas!
  Sinua Saku toki uskomme!
  Kyllähän jallituksen ja etenkin sen asiantuntijoiden pitää mainitsemasi lait tuntea.
  Mahtaakohan tämänkertaisen heikkotasoisen näytelmän tarkoitus olla jokin ihan muu? Mikä?

  1. Esim. AY-liikkeen alasajo?
   Ei taida sekään onnistua!

   1. Ehkä tällä luottamusäänestyksellä haetaan oikeutusta kieltää poliittiset lakot tai ainakin rajoittaa niitä huomattavasti.

   2. Pentti Sorsa
    14.10.2018, 16:42

    Ay-liikkeen alasajo vaatisisi kokoontumis- ja yhdistymisvapauden poistamista. Se taas tarkoittaisi myös puolueiden ja esimerkiksi lestadiolasten järjestöjen kieltämistä. Puolassa ja Unkarissa hurrataan.

    1. Pentti Sorsa
     14.10.2018, 16:43

     vaatisi

  2. Tätä juuri itsekin mietin, että jospa hallitus ihan tietoisesti kiusaa AY-liikettä ja yllyttää lakkoilemaan, jotta kansalaisten mielipiteitä saataisiin helpommin muokattua ”turhaan lakkoilevan” AY-liikkeen vastaiseksi. Kun meno on jatkuvasti näin päätöntä, kun mennään koko ajan kaikkia mahdollisia sopimuksia ja lakeja vastaan, niin pakkohan siinä on jotain kieroutta takana oltava, ei kukaan voi olla noin tyhmä

   1. Pitkäaikaistyötön
    14.10.2018, 11:41

    Niin, ei kukaan voi olla oikeasti noin tyhmä. Aiheutetaanko lakot tahallisesti, jotta ennustettu oppositiopuolueiden vaalivoitto vesittyy? Silloinhan kupletin juonena olisi sabotoida ihan tahallisesti Suomen taloutta, jotta itse saa vaalivoiton. Olisipa narsistisen itsekäs ja kostokas kupletin juoni, mutta sehän tältä porukalta onnistuu.

    1. Enpä yhtään ihmettelisi vaikka asia olisi juuri noin kuinka kirjoitat. Tämä hallitus (EK:n tuella ja määräämänä) on jo aiemminkin osoittanut kieroutensa ja kykynsä suoranaiseen valehteluun.

Kommentointi suljettu.