Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Näytelmän juoni

Ensi viikolla eduskunta esittää uuden version jo ennen nähdystä viihdenäytelmästä, jossa annetaan hallitukselle luottamus. Näytelmän on käsikirjoittanut Suomen hallitus, ja sen juoni on tiedossa. Luottamuksen saatuaan hallitus katsoo saaneensa eduskunnalta valtuudet ajaa läpi irtisanomissuojan heikennyksen lisäksi ihan mitä tahansa työelämään liittyvää lainsäädäntöä. Hallitus hakee avointa valtakirjaa.

Näin tämä näytelmä menee, mutta näytöksen jälkeen alkaa ankea arki ja haikea huominen.

Irtisanomissuojan heikentäminen tulee tyssäämään sekä kansainvälisiin sopimuksiin että Suomen perustuslakiin. Kansainvälisistä sopimuksista kertoi tyhjentävästi Markus Leikola Facebookissa. Tiivistetysti näytelmän ja todellisuuden välinen ero menee näin:

Suomi on vuonna 1992 ratifioinut Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen nro 158 (Työnantajan toimesta tapahtuva palvelussuhteen päättäminen). Sen neljäs artikla kuuluu seuraavasti:

Palvelussuhdetta ei saa päättää, ellei siihen ole pätevää perustetta, joka liittyy työntekijän taitoon tai käytökseen tai joka perustuu yrityksen, laitoksen tai toimipaikan toimintaedellytyksiin.

Perusteet on määriteltävä nykylainsäädännön tavoin selkeästi. Lisäksi saman sopimuksen 2 artiklan 5 momentissa säädetään yleissopimuksen soveltamisalasta pieniin yrityksiin seuraavaa:

Mikäli on tarpeen, maan asianomainen viranomainen tai elin voi, kuultuaan asianomaisia työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä, missä niitä on, jättää tämän yleissopimuksen tai sen joidenkin määräysten soveltamisen ulkopuolelle muita rajoitettuja työntekijäryhmiä, joiden kohdalla syntyisi huomattavia erityisongelmia työntekijöiden erityislaatuisten työolojen tai heidän työnantajayrityksensä koon tai laadun vuoksi.

Pelkkä yrityksen koko ei riitä sopimuksen soveltamisen rajaamiseksi, vaan koosta pitää seurata huomattavia erityisongelmia. Lisäksi sanotaan selkeästi, että työntekijäjärjestöjä on kuultava.

Kiitos Leikolalle tästä erinomaiseta tiivistyksestä. Itse lisään vielä, että ratifioitu kansainvälinen sopimus on voimassa kuten säädetty laki. Eduskunta ei siis voi säätää irtisanomissuojan heikentämisestä kaikissa pienissä yrityksissä sopimusta rikkomatta.

Seuraava ongelma on perustuslaki. Sen 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Eduskunta ei voi säätää vastoin perustuslakia olevaa lakia. Jos ihmiset asetetaan eriarvoiseen asemaan irtisanomista koskevan lainkohdan edessä yrityksen koon mukaan, niin perustuslakia rikotaan.

Hallituksen käsikirjoittama näytelmä on pelkkää fiktiota ja viihdettä senkin takia, että luottamuslauseella ei ole valmisteilla olevan lain kannalta mitään juridista merkitystä. Jos ette minua usko, niin uskokaa oikeustieteen professori Pauli Rautiasta. Hänen mukaansa luottamusäänestys ei millään tavalla sido eduskuntaa tai sen perustuslakivaliokuntaa varsinaisen irtisanomislain käsittelyssä.

Tetteri on teatteria, ja politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitamista. Nykyinen hallitus on keskittytynyt asioiden hoitamisen sijaan juoneltaan ennalta arvattavan viihteen tuottamiseen. Yleisöä ei enää kiinnosta.

Kommentit (55)

 1. Jukka Laine

  Eivät nuo ole kansainvälisistä sopimuksista ja perustuslaista ennenkään piitanneet.

  • Jakke

   Totta, koska pyörimällä koko elämänsä ”lestapiireissä” Oulun liepeillä hämärtyy todellisuus ja alkaa harhaisesti uskoa saaneensa mandaatin suoraan ”yläkerrasta”. Ja kuten kaikki fanaatikot uskovat olevansa ainoa oikea totuus, niin ”konklahviin” kuulumattomat ovat ”ihmisroskaa” eikä niistä tarvitse välittää. Kävipä tuo lankonsa kanssa kokeilemassa Tampereen seudulla maailman valloitusta potkupallon merkeissä, jäi haaveeksi, kuten myös Oulussa.

  • Jonis Lusis

   Sipilä sirkusryhmineeen kannustaa omalla esimerkillään kansalaisia unohtamaan lait ja vallitsevat sopimukset.
   Kuka tai ketkä ovat sitten tämän pelin lopullisia voittajia? Ja yleensä ottaen, miksi jonkun tulee hävitä tai voittaa?
   Kaikilla meillä tulee olla mahdollisuus säilyttää kasvomme. Elämme kahinan 100-vuotis merkkipäivää.

   • Lea Bäckman

    Ettäkö joku herätysliikeuskovaisuuden valekaapuun sonnustautunut psykopaatti kannustaisi yhtään ketään yhtään mihinkään, heh. Kovinpa sinulla, J. Lusis, on vääristynyt kuva meistä suomalaisista.

    MOT: Varas luulee, että kaikki muutkin ovat varkaita, ja oikeuttaa tekonsa itselleen ominaisella tavalla.

    Kasvojaan ei voi menettää, ellei niitä ole. Tai voi olla niin monikasvoinen, että tunnistaminen on mahdotonta. Jälkimmäisestä lienee mainitsemasi sirkustirehtööri esimerkkinä.

 2. antonio

  Kiitos taas!
  Sinua Saku toki uskomme!
  Kyllähän jallituksen ja etenkin sen asiantuntijoiden pitää mainitsemasi lait tuntea.
  Mahtaakohan tämänkertaisen heikkotasoisen näytelmän tarkoitus olla jokin ihan muu? Mikä?

  • antonio

   Esim. AY-liikkeen alasajo?
   Ei taida sekään onnistua!

   • Hande

    Ehkä tällä luottamusäänestyksellä haetaan oikeutusta kieltää poliittiset lakot tai ainakin rajoittaa niitä huomattavasti.

   • Pentti Sorsa

    Ay-liikkeen alasajo vaatisisi kokoontumis- ja yhdistymisvapauden poistamista. Se taas tarkoittaisi myös puolueiden ja esimerkiksi lestadiolasten järjestöjen kieltämistä. Puolassa ja Unkarissa hurrataan.

    • Pentti Sorsa

     vaatisi

  • Tapio

   Tätä juuri itsekin mietin, että jospa hallitus ihan tietoisesti kiusaa AY-liikettä ja yllyttää lakkoilemaan, jotta kansalaisten mielipiteitä saataisiin helpommin muokattua ”turhaan lakkoilevan” AY-liikkeen vastaiseksi. Kun meno on jatkuvasti näin päätöntä, kun mennään koko ajan kaikkia mahdollisia sopimuksia ja lakeja vastaan, niin pakkohan siinä on jotain kieroutta takana oltava, ei kukaan voi olla noin tyhmä

   • Pitkäaikaistyötön

    Niin, ei kukaan voi olla oikeasti noin tyhmä. Aiheutetaanko lakot tahallisesti, jotta ennustettu oppositiopuolueiden vaalivoitto vesittyy? Silloinhan kupletin juonena olisi sabotoida ihan tahallisesti Suomen taloutta, jotta itse saa vaalivoiton. Olisipa narsistisen itsekäs ja kostokas kupletin juoni, mutta sehän tältä porukalta onnistuu.

    • Hande

     Enpä yhtään ihmettelisi vaikka asia olisi juuri noin kuinka kirjoitat. Tämä hallitus (EK:n tuella ja määräämänä) on jo aiemminkin osoittanut kieroutensa ja kykynsä suoranaiseen valehteluun.

 3. Geek Rousbeer

  Kauhea haloo on nostettu siitä, että SDP olisi valjastanut AY-liikkeen vaalityöhönsä. Ihmeellistä salaliittoteoriaa rakennetaan, mutta minusta on aivan ilmeistä, että hallitus yrittää tällä näytelmällä nostaa profiiliaan kannattajiensa (pienyrittäjät, keskiluokka) keskuudessa. Näin väittäisin, että Sipilä itse on aloittanut sen vaalikampanjan. Voi kuitenkin peli mennä todella rumaksi ja näyttäytyä pelkkänä valtataisteluna. Tästä seuraava ajatus ”kaikki ne on samanlaisia” taas sataa ”kauniiden” (Kokoomus) ja ”rohkeiden” (Persut) laariin. Joka tapauksessa kova mediasirkus on asian ympärillä käynnissä.

 4. stunned

  Sipilän taktikointi on opittu GOP:lta, republikaanipuolueelta. Tarkoitus on hannitella ja laittaa kapuloita rattaisiin, häiriköidä ja osoittaa mieltä. Siinä sivussa kahmitaan omaisuuksia, ajetaan konservatiivisia arvoja ja käännetään kelloa menneisyyteen. Päämäärä on kavaltaa kansanvalta ja halvaannuttaa demokratia, josta jää vain tyhjä kuori. Äänivalta menee omaisuuden mukaan. Plutokratia on rahavallan toinen nimi.

 5. Virva Itäranta

  Kaikista eniten hallituksen toimissa ketuttaa se, että Suomella voisi olla asiat hyvin, jos olisi osaava hallinto.

  Meillä on valtavasti osaamista, joka nyt valuu ulkomaille. Meillä olisi varaa kehittää ja innovoida esimerkiksi ideoita, sovelluksia ja teknologiaa vaikkapa ilmastonmuutoksen torjuntaan, joista saisimme jatkuvia tuloja kestävästi.

  Sen sijaan sataan vuoteen kehnoin hallituksemme myy kansallisomaisuutemme ulkomaille. Tämä ahne rosvojoukkio ajaa vain omia etujaan ja täyttää vain omia rahapussejaan.

  Pelkään, että hallitus ehtii vielä laittaa Suomen niin halki, poikki ja pinoon ennen vaaleja, ettei sitä enää ehjäksi saa.

  • On huonompikin ollut

   Tähän kommentoisin, että hyvä kirjoitus. Lisäisin kuitenkin, ettei hallitus ole ehkä sataan vuoteen huonoin.

   Kyllä Pula-Ahon porvarihallitus saattoi olla vielä huonompi. Sitä laskua maksamme yhä edelleen, alentuneena elintasona ja massatyöttömyytenä joka ei hellitä muutoin kuin tilastointitapaa peukaloimalla.

   Silloin tehtiin pitkän aikavälin linjaukset:
   – kaikki tuottava valtion ja kuntien omaisuus on myytävä ja ostettava tilalle korvavaloa sekä hopeavettä. Yksityistetään terveydenhuolto, sähköverkot, metsäteollisuus ja paljon paljon muuta. Mitään, mikä tuottaa, ei pidetä.
   – Ryhdytään kannustamaan työttömiä töihin heikentämällä työttömyys- ja sosiaaliturvaa. Tätä on toteutettu siten, että on jätetty indeksikorotukset tekemättä. Seuraus: työttömien määrä on räjähtänyt kasvuun, leipäjonot kiemurtelevat aina vain pidempinä.
   – Säästetään kaikesta mahdollisesta. Valtio on pahin, kuntakin on lähes yhtä paha, palkansaaja hyvin paha, vain liikeyritys on hyvä.
   – Ei investoida mihinkään. Heikennetään koulutusta. Pakotetaan työttömät kättäpäivää -kursseille.
   – Heikennetään eläkkeitä. Nostetaan eläkeikää. Ja tätä tottavie on toteutettu.

   Sipilän hallituksen virheiltä meidät on pelastanut heikko lakien valmistelu. Huonosti bisnesmaailman tyyliin valmistellut lakiesitysten irvikuvat ovat kaatuneet toinen toisensa perään. Vahinko on siten pienempi kuin aiheutettu meteli. Tämä irtisanomislaki kaatuu myös. Kunhan saadaan porukka vaihtoon, perutaan kikyt ja aktiivimallit, vai mitä sanoo SDP?

  • Työsuhde-etuna astma

   Tuohon Virvan kommenttiin vielä lisäyksenä:
   Meillä on luonnonvaroja, jotka luovutetaan hymyssäsuin ulkomaiseen, ympäristöstä piittaamattomaan käyttöön ja siivotaan vieläpä jäljet omalla kustannuksella. Siis kaivokset.
   Meillä on luonnonvaroja, jotka myydään jalostamatta ulkomaille (esim. rakennuspuutavara) tai annetaan ulkomaisen toimijan jalostaa ne edelleen täällä, voittojen valuessa ulkomaille (esim. selluteollisuus). Tässäkin tapauksessa ympäristön huomiointi jäänee voittojen maksimoinnin varjoon, päästörajoista huolimatta. Etenkin kun kaavaillaan että jatkossa sekä lupia myöntävä että toimintaa valvova viranomaistaho pistetään saman katon alle.

 6. Martti Lintula

  Tämänkin ”näytelmän” tarkoitus on vain, päästä ”irti” taakasta joksi tyhjäksi imetty valtio on tullut. Kiistatta on jälleen koettu se, että oikeisto ei ymmärrä miten valtakunnan asioita tulisi hoitaa. He osaavat vain kupata, tai lypsää. Mutta kun on kaikki viety, mikä irti saadaan, ei osata muuta kuin karistaa tomut. Oikeiston toimesta on kansakunnan ”Lypsylehmä” imetty kuiviin. Joidenkin olisi taas aika hoitaa ”lehmääkin” siihen ei oikeistolaiseen maailmankuvaan uskovilla ole taitoa. ”He” kun eivät osaa antaa, vain ottaminen on heidän taitonsa.

 7. Anna

  Hallituksen epäeettinen toiminta jatkuu? Moraali on hukassa laeista ja sopimuksista puhumattakaan. Missä hallituksen lakiasiantuntijat ovat tai voiko heihin luottaa (kenen käsi ruokkii). Laki on tulkittavissa, jolloin ollaan eettisten kysymysten äärellä. Hyvä, että on äänekkäitä asiantuntijoita, jotka ovat aikanaan opiskelleet läksynsä ja ovat tilanteiden tasalla. Osoittavat meille faktat ja lähteet, jotta voimme tehdä omat tulkintamme.

 8. Matti Oksanen

  Hallitus haluaa lisätä yritysten halukkuutta palkata lisää työntekijöitä ja nostaa työllisyystason yli 75%.
  Onneksi työttömyys on vähentynyt merkittävästi ja jo 120 000 ihmistä on saanut töitä. Toivon kovasti että hallitus onnistuu.

  • sakutimonen

   Onneksi tämän hallituksen aikana tapahtuu paljon ihmeitä.

  • töytön

   Eikös Sipilä sanonut jo luoneensa 150 000 uutta työpaikkaa? Mikä lieneekään tämän päivän luku. Miksi Kelan rahat loppuu ensi vuonna? Eikös tukien hakemisen pitäisi vähetä tällä työllisyyden nousukiidolla? Vai onkohan yhä useamman ”työllisen” tililapussa Kelan leima ylänurkassa…

   • Jyrki

    Sanopa muuta! Ongelmaa voisi lähteä pohtimaan todellakin ensin siitä mitä lukee tiliotteessa? Etuus vai palkka? Työstä mistä toiset saa oikeaa palkkaa palkka nimikkeellä ja toiset taas ”palkkaa” nimikkeellä vaikka KELA-etuus. Työt on molemmilla samaa ja tahti yhtä kova jos ei jopa kovempi sillä KELA-etuus ”palkkalaisella”. Koska pitäähän hänen näyttää mihin pysty vuodesta toiseen ”risusavotoissa” ja jos ei näytä ainahan voi kokeilla karenssia.

    Eikä ongelma ole edes tuo KELA-etuuden määritteleminen palkaksi. Siinä samalla vedetään pytystä alas myös KELA-palkkaisen tulevaisuudensuunnitelmat, vaikka opiskelun suhteen. Tunnetusti tiedämme, että esimerkiksi opiskelu ei käy päinsä KELA-palkkaiselle, mikä toki kävisi jos sama työ tehtäisi sitten vaikka osa-aikaisena oikealla palkalla. Mutta se ei käy en ala edes selittää miksi ei käy. Kaikki 9e/pvä orjat tietää itsekin miksei käy.

    Onneksi tähän onkin hallitus jalomieleisesti jo tuomassa helpotusta lakihankkeella hieman, minkä mukaan saa opiskella jopa 6kk ilman rukoilua ja anelua TE-toimistojen mielivallalta, jotka tekee aikuisen ja oikeustoimikelpoisen työttömän puolesta päätöksen saako hän vaikka opiskella ja kohentaa mahdollisuuksia niin, että voisi ehkä tavata opinahjoissa mahdollisia oikeita palkanmaksajia.

    Koska ”risusavotoissa” ilman palkkaa se osaaminen ei ainakaan kohene eikä yksikään työnantaja lopulta noteeraa KELA-palkkaisten vakuutteluja, että oikeita töitä siellä KELA-palkalla tehtiin. Kaikkein vähiten niitä oikeita työnantajia pyörii niissä risusavotoissa. Ja lopulta heidän mielestä et ollut vastuusta mistään etkä varmasti saanut tehdäkään mitään vastuullista. Pelasitte korttia ja jauhoitte vaan pa****. Koska no ette te mitään oikeaa palkkaa ole saaneet. Saitte vain KELA-palkkaa, miksi silloin vaivautuisitte tekee mitään olisitte typeriä jos niin tekisit.

    Mutta takaisin tähän opiskelun mahdollistavaan lakihankkeeseen. Ongelma tässä pientä helpotusta työttömille tuovassa lakihankkeessa onkin se, että sillä keräillään säälipisteitä hallitukselle. Eivät kuulemma kerkeä asiaa ajamaan eteen päin, kun heillä on tämä SOTE ja se vie kaiken ajan, koska oppositio on niin perustuslaki uskovainen jne jne. Niin että tässä ei ehditä työttömien ongelmia selvittää tämän takia. Muuten tietysti kyllä uskokaa pois.

    Ja tämä ensiviikon ”luottamusäänestys” kuuluu samaan hallituksen säälipisteiden keräilyyn ja vallan pönkittämiseen. Sekin aika olisi voitu käyttää vaikka tuon työttömien opiskelumahdollisuuksia parantavan lain läpi ajamiseen pikaisesti, koska sille on kuuleman mukaan laajatuki eduskunnassa oppositiota myöten.

    Mutta näin ei tehdä samasta syystä, kuin 9e/pvä orjalle ei kannata antaa samaa työtä edes osa-aikaisena oikealla palkalla. Niin että ehkä vajaakuntoinenkin siitä selviäisi oikein mitoitettuna ja saisi työstää oikeaa palkka. Eläke kertyisi, voisi opiskella jos haluaa, pankissa mahdollinen lainaneuvottelu olisi ehkä hieman helpompaa jne jne.

   • Työsuhde-etuna astma

    Samaan olen kiinnittänyt huomiota kuin Töytön. Työllistyneiden määrä tuntuu vain kasvavan mitä useammin sen lukeman vain joku hallituksen edustaja ääneen loihii lausumaan.
    Parhaimmillaan jopa yhden ainoan keskustelun aikana, kuten taannoisessa Ylen A-talkissa, jossa Orpo ja Sipilä nostelivat työllistyneiden määrää jo ko. ohjelman aikana.
    Uskottavahan se on kun se ministerin suusta tulee! 😁

 9. Emilia

  Kuuleminen ja totteleminen on kaksi eri asiaa. AY-liikettä on kyllä kuultu, onko kuunneltu on kokonaan eri asia ja ILOn sopimus puhuu vain kuulemisesta.

  Sopimuksessa on tai -lause. ”tai heidän työnantajayrityksensä koon” meillä insinööreillä tai -lause on totta kun yksikin tekijä on tosi. Se onko hallituksen esittämä ”työllistämisen vaikeus” erityinen syy on tietysti mielipide asia. Mahtaako asiasta olla ennakkotapausta? Vasemmistolaisen lakimiehen mielipide ei ole (tai ansioituneen toimittajan mielipide) ei ole oikeudellisesti pätevä.

  Jos yrityksen kokoon perustuva lain säädäntö on perustuslain vastaista niin meillä on merkittävä joukko perustuslain vastaista lain säädäntöä. Esimerkiksi YT-laki koskee erilailla eri kokoisia yrityksiä. Työterveys pitää järjestää erilailla eri kokoisissa yrityksissä….

  • Anna

   Oikeistolaisen lakimiehen mielipidekö sitten olisi oikeudellisesti pätevä?

  • Timppa

   ”.. joiden kohdalla syntyisi huomattavia erityisongelmia työntekijöiden erityislaatuisten työolojen tai heidän työnantajayrityksensä koon tai laadun vuoksi”

   Melko vaikea kuvitella, että yrityksen pieni koko aiheuttaisi aina erityisongelmia. Sen sijaan erityislaatuiset työolot tai yrityksen laatu voisivat hyvinkin niitä aiheuttaa. Ilmeisesti tulkitset lausetta niin, että minkä tahansa yrityksen erityislaatu sallisi sopimuksen ohittamisen vaikkapa kaikissa pienyrityksissä. Toivottavasti lakiasiat ja logiikka ovat vain harrastuksesi.

  • Toni Ranta

   Yritys ei ole ihminen. Perustuslain yhdenvertaisuuslauseke ei siten koske yrityksiä, järjestöjä tai muita yhteisöjä.

   • sakutimonen

    Yritysten työntekijät ovat ihmisiä, joita yhdenvertaisuus koskee.

   • Jyrki

    No lähdetään tälle linjalle sitten. Politiikka on ihmisten juttu, jotka asuu valtiossa. Ei siitä firmat kärsi kuin kuvitelmissaan. Firmat vain toimii valtiossa niissä olosuhteissa mitä on miten parhaikseen näkevät saaden valtion kouluttamaa työvoimaa, teitä, rakennuksia ja muita voimavaroja käyttöönsä samalla. Jos tuntuu että sittenkään ei voi toimia, aina voi vaihtaa valtiota jos muualla olisi paremmin. Ja näin he toisinaan tekevätkin laitetaan kirjat vaikka veroparatiisisaarille se ei ole laitonta. Moraalista en nyt ala edes puhuun.

    On siis turha firmojen vedota, että jos poliittisesti säädettäisi tälläiset olosuhteet heille niin menisi paremmin. Ei lainsäädännön tarkoitus ole taata firmoille ensisijaisesti helpompia olosuhteita. Jos näin tehtäisi, niin välittömästi tulisi uusi/uusia ongelma, johon firmat haluisi lakimuutoksen eduskunnan suunnalta.

    Toisin sanoen politiikan ensisijainen tehtävä on taata valtiossa eläville ihmisille lailla tasavertaiset oikeudet. Valtio joutuu myös heistä sen kopin ottamaan jos putoavat vaikka työttömyyteen. Ja näin suojaten ihmisiä vahvempien mielivallalta, kuten vaikka firmoilta.

    Jos niitä lakeja aletaan säätään firmojen edut mielessä valtio lakkaa olemasta. Ja itse asiassa en tiedä mitä sitten tulee tilalle? Ehkä se ”lailla” suojattu orjuus, jonka takana ei seiso valtion tekevät kansalaiset. Ja onhan meillä on tätä lailla suojattua orjuutta jo. Niitä kutsutaan kuntoutavaksi työksi sekä työ sitä ja tätä. Kaikki työvoimapoliittisia nimikkeitä, joiden takana on laki. Jota ei näytä tarvitsevan noudattaa loppujen lopulta myöskään kun tarkemmin asiaa pohtii. Ei ainakaan mitä tulee työvoimapoliittisten toimenpiteiden kohteena olevien ihmisten oikeuksien turvaamiseksi.

 10. Heli Heikkinen

  Luottamus. Rähmälläänolon ajan neuvostoliittolais-suomalainen elokuva, jossa Lenin-setä lahjoitti liikuttavan kiitolliselle pikku Suomelle itsenäisyyden, ja seuraavaksi kättelivät bestikset Brezhnev ja Kekkonen. Välissä ei tapahtunut mitään.

  Tämä on ensimmäinen assosiaatiomielikuva yhdistelmästä nykyinen jallitus + luottamus.

  • Heli Heikkinen

   Ja tuo ”jallitus” oli aito typo, mutta enpä korjaakaan.

 11. AKK

  Nyt eletään absurdia näytelmää jossa työpaikat luovat työttömät (Lindström/Vartiainen aktiivimalli), irtisanominen lisää työpaikkoja ((Pentikäinen/Sipilä pärstäkerroinlaki), leikkaamalla panostetaan (Grahn-Laasonen), rikkomalla rakennetaan ( Berner) jne., selittämällä selvitään (Koko hallitus).

  Tuolla luottamussäänestyksellä voi pyyhkiä mitä haluaa, ay-liike vastustaa hallituksen esitystä irtisanomislaiksi laillisesti siitä huolimatta.

  Toivottavasti joku tekee Sipilän jallituksesta joskus ihan oikean näytelmän tai elokuvan, aineksiahan siihen on riittävästi. Nimeksi ehdotan: Maa on syntinen laulu II, Saarnamies Sipilä.

 12. Väinö Kalami

  Tuo teki heti valppaaksi, ( Natsiko siellä puhuu? ) kun valtiovarainministeri sanoi, Eeva-lehden Suomen seksikkäimmän miehen suomalaisiin keski – ikäisiin naisiin tehoavalla suloisella spanielin viekoitteluhymyllään, että hän uskoo rangaistuksien vaikutukseen. Että esim. rangaistuksena liikapäästöistä verotetaan sitten enemmän näitä. Ja samaa rangaistusmentaliteettia on suunnattu myös työttömiin ja eläkeläisiin jne. kaikkiin, heihin verrattuna, rutiköyhiin. Mutta onneksi näyttää siltä, että eivät ole sitten johtajat lukeneet kotiläksyjään näissä sopimusasioissa. Vai eikö ole sihteerit ja avustajat ehtineet kertoa? On ne sanoneet itsekin joskus, että Suomessa noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia. Ja Suomen presidentti lausuu vain välillä koko maailman luokan asioita, että näyttää siltä, että rahhoo on liikoo, näyttää ihan siltä, että rahhoo on liikoo… Pitäisiköhän vähän jonkun edes valvoa miten nämä hihhulit yrittää asioita täällä junailla?

  • Hande

   Niinistön aatemaailma ja arvot ovat kokoomuslaiset ja niitähän nykyhallituksemme pitkälti toteuttaa, joten miksi Niinistö reagoisi mitenkään.

  • jasu

   ”kun valtiovarainministeri sanoi, Eeva-lehden Suomen seksikkäimmän miehen suomalaisiin keski – ikäisiin naisiin tehoavalla suloisella spanielin viekoitteluhymyllään, että hän uskoo rangaistuksien vaikutukseen.”

   Nyt täytyy näin keski-ikäisen ja keskiäkäisen naisen ominaisuudessa sanoa että jos ihmiskunnan säilyminen olisi kiinni siitä että pitäisi valita kuka tahansa hallituksen rosvojoukkion tai heitä säestävien puutarhatonttujen joukosta, niin sukupuutto kiitos. Vastenmielisiä örkkejä koko sakki. Toivottavasti saadaan seuraavissa vaaleissa parempi äänestystulos kuin akkainlehden hupiäänestyksessä. Vaarana on se että osa äänestäjäkunnasta antaa hassunhauskoja hupi- ja protestiääniä niille puutarhatontuille.

   • Esa J.

    Anteeksi Saku, tämä on hiukan asian vierestä: minun mielestäni Suomen seksikkäimmästä miehestä ei ole tarvis enää koskaan äänestää, ei edes naistenlehdissä, saati muissakaan…

    Meillähän oli Onni Vilkas. Tyhjät pussit seisoi kolme kuukautta, heko heko!

    Sanonta on peräisin 1981 käydystä katkerasta Vilkkaan bussilakosta, tämä asiaan perehtymättömille tiedoksi.

 13. Make

  Viha liittoja kohtaan kyllä kasvaa koko ajan, joten niiden tulisi satsata lisää viestintään. #Viimeinenniitti ei oikein toimi.

  • Luukas Pyykorpi

   96,2 % viestimistä on hallituspuolueiden sponsoreilla – että siitä vaan ! ;(

   • StillSearching

    Siksipä viestintä pitää suunnata sosiaaliseen mediaan johon ei raha pääse samalla tavalla vaikuttamaan.

 14. Woland

  Tulossa olevassa näytelmässä nöyrytetään vain hallituspuolueiden kansanedustajia. Hallitus tekee heistä näytelmänsä narreja, joiden pitää nauttia hallituksen luottamusta. Heidän ainoa tehtävänsä on totella Sipilän ja Orpon määräyksiä, jopa vastoin parempaa tietoaan. Nyt hallituspuolueiden kansanedustajien vaaditaan kirjoittamaan avoin shekki päättymässä olevan vaalikauden ajaksi.

  AY-liikkeen toimintaan farssi ei vaikuta millään tavalla ja oppositiopuoleet ovat lähinnä näytelmän huvittuneita katsojia.

  • Eino

   Todellakin Sipilän businesmantyyppinen luottamusstrategiointi asettaa hallituspuoluiden kansanedustajat tässä äänestyksessä kenkkuun välikäteen. Nyt varsinkin kun ei työnantajapuolellakaan ihan vankkumattomana seistä hallituksen heikennyslain takana. Luottamusnappia painaessaan varmasti monen päässä vinhasti jo pyörii kalkuloinnit äänestäjäkunnan palkansaajiin kuuluvasta enemmistöprosenteista sekä painajaiskelat vaalien jälkeisestä ajasta, jolloin nykyisen oman, rakkaaksi käyneen istuntosalin paikan sekä vakituolin talon kahvilassa saattaa hyvinkin vallata ihan jonkun toisen vieras peffa.

   • J. Jörgensen

    ”Kenkkuun välikäteen”, just joo! Hallitus, joka yrittää tehdä eduskunnasta kumileimasimen omille virityksilleen, ei yksinkertaisesti voi nauttia eduskunnan luottamusta. Jos halltuspuolueiden edustajissa on minkäänlaista selkärankaa, niin he eivät äänestä luottamuksen puolesta. Pitää tasavallan eduskunnalla nyt olla sen verran ryhtiä! Jos nämä edustajat ovat vain Sipilän vässyköitä sätkynukkeja, niin sen kun – mutta se kyllä tullaan muistamaan ja siitä muistuttamaan tulevissa vaaleissa.

 15. Ok

  Mitenkähän kävisi, jos tänään laitettaisiin vetämään kansalaisaloite, jossa vaaditaan kaikille koeajan jälkeen henkilökohtaisilla syillä irtisanotuille vähintään puolen vuoden palkkaa vastaava summa irtisanomiskorvauksena. Summa ei ole edes kovin iso, kun johtajilla irtisanomiskorvaus on jopa 2vuoden palkkaa vastaava summa Asian käsittely menisi tietenkin seuraavan hallituksen puolelle, mutta nykyinen hallitus voi välttää sen perumalla koko lakialoitteen.
  Haluaisiko joku laittaa kansalaisaloitteen vetämään?

 16. Luukas Pyykorpi

  ”Näin tämä näytelmä menee, mutta näytöksen jälkeen alkaa ankea arki ja haikea huominen.”
  Abauttiarallaa ( ingressimukaelma roskafoorumeilta ) – Kuusi kuukautta ’elikkä’ 183 päivää vaaleihin [ 14.4.2019 ]
  Vain äänestämällä voi voittaa. Muilta ’turpa kii’ ( sorry toistaiseksi äänioikeudettomat nuoret )

 17. Ramses

  Kun hallitus ajaa lähes väkivalloin näin merkittävää asiaa, voisi olettaa, että valtioneuvostossa istuvat oikeusministeri, vielä enemmän oikeuskansleri, opastaisivat pää- ja muita ministereitä, kuinka vaarallisilla vesillä ja perustuslain vastaisilla vesillä nyt liikutaan.

  On käsittämätöntä, että oikeusministeri Häkkänen, sivistyspuolue kokoomuksen edustajana mutta myös lainoppineena, oikeustieteen maisterina, istuu asiassa liikkumatta, kuin topattu pöllö. Hänen, jos kenen, voisi olettaa opiskellessaan perehtyneen, tietävän ja tuntevan sekä perustuslain että Suomea sitovat ILO:n sopimukset.
  Sellaista kannanottoa, josta tämä seikka tulisi ilmi, en ole havainnut.

  Aivan oma lukunsa on oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Hänen yksinomainen tehtävänsä on valvoa valtioneuvoston toimien laillisuutta, lainmukaisuutta.

  Millaiseen ”oikeusvaltioon” me olemme matkalla?

  • AikaMies

   Niinpä.
   Laittomuuksien (sopimuksien vastaisten toimien) suunnitteleminen ei liene yleisestiottaen ”rangaistavaa”. Tyhmää se tosin on ja tietysti ajan, rahan ja muidenkin resurssien tuhlausta. Salaliittoteorioita tai ei. Julkisuuteen tuotu irtisanomislakiesitysehdotelma näyttää kuitenkin korvaavan omaa uraansa etenevän SOTE- ja hallinnonuudistuskeskustelun.
   Minaan jotta jos olisin kiero päättäjä, niin näinhän minäkin (kansakuntaa) ohjailisin. Puhututtaisin lillukanvarsista ja toisaalla kaataisin koko metsän.

 18. AKK

  Näytelmässä on monta juonenkäännettä, mutta eiköhän kyseessä ole alkujaan pienyrittäjiä kosiskeleva vaalitemppu. Epätoivoinen yritys säilyttää jonkinlainen uskottavuus kotimarkkinoilla operoivien pienyrittäjien, joiden eteen hallitus eikä SY ole tehnyt mitään konkreettista vaikka oppositiokin on esittänyt useita toimia pienyrittäjien aseman parantamiseksi, silmissä. Samalla hallitus on unohtanut että siltä menee lopullisesti uskottavuus palkansaajien joukossa eivätkä järkevät yrittäjätkään mene halpamaiseen vaalitemppuun. Pikkuhiljaa hallitus on sitten uppoamassa uhossaan ja kaikkine typerine kikkoineen vain syvemmälle suohon.

  Lainaus Juhana Turpeiselta: ”Hallitus kusettaa pienyrittäjiä oikein kunnolla. Koko lakihanke on varta vasten kehitetty vaalitemppu, jonka taustalla on Hallituksen, EK:n ja SY:n yhteinen intressi teeskennellä yrittäjämyönteisyyttä. Kaikilla näillä on sama ongelma siinä, että ovat olleet sille kotimarkkinoilla operoivalle pienyrittäjälle erittäin vihamielistä toiminnassaan. Ratkaisuksi on valittu takuuvarma konflikti ay-liikkeen kanssa, koska sen kautta voi teeskennellä olevansa pienen yrittäjän puolella sitä kuitenkaan olematta. Ja teeskentelyllä saatu ääni on ihan yhtä arvokas kuin rehdillä edunajamisellakin saatu.”

  http://juhanaturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262509-irtisanomislaki-on-vaalitemppu

 19. MattiP

  Hesari on taas agendallaan tässä artikkelissa: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005860128.html
  Tuota ei pääse maksutta lukemaan, enkä aio konsernia tukea, mutta tuskinpa tuo on oikeaa sosiologista tutkimusta vaan ennemmin hallitusmyönteistä vähempiosaisten demonisointia.

  ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo”

  Liekö Anna-Sofia Berner ”niitä Bernereitä”?

  • Samppa Haapavaara

   Hyvä Matti,

   Kyseinen Bernerin artikkeli oli parasta journalismia, mitä on tehty aikoihin.

   Totta oli kait aloituslause, mutta totta oli myös todistus telakan halpatyövoimasta, joka syrjäyttää paikalliset tekijät.

   Olen pahoillani, että Sanoma, Hesari, ja Toimittaja haluaa rahat ja palkat, että et voi lukea artikkelia ilmaiseksi. Mutta mitä ilmaista tässä maassa on muuta kuin Sipilän ( ei se toimittaja), propaganda ja sekin on veroilla kustannettua, eli pirun kallista, ja juusto hiirenloukussa.

   Sitten Niitä Bernereitä, ei ole, käsittääkseni.

  • stunned

   Hesaria voi kokeilla kaksi viikkoa sitoutumatta ilmaiseksi.

   Tässä valikoituja otteita artikkelista. Alkoholia, tupakkia, vierastyöläisiä, pieniä palkkoja, vuokratyöfirmoja, ahdasta asumista kimppakämpissä, meteliä ja levottomia naapureita.

   Vuonna 2016 Pernon työttömyysprosentti oli 21. Pansion puolella työttömiä oli 35 prosenttia työvoimasta. Se oli kaupungin korkein työttömyysaste.

   Lähiöllä on hallussaan myös toinen ennätys. Asiakastiedon mukaan siellä on eniten maksuhäi­riöitä koko maassa suhteessa asukaslukuun. Maksuhäiriömerkintä on melkein joka neljännellä aikuisella.

   Joissakin taloissa naapurit puuttuvat ­liialliseen juhlimiseen herkästi. Toisista taas on muuttanut paikallisia pois, koska he ovat kyllästyneet hulinointiin.

   Nyt Tuomisen talossa asuvat reppumiehet ovat hiljaa ja kunnollisia. Vain tupakkayskästä tietää, milloin joku on kotona.

   Työpäivän jälkeen telakan väkeä jonottaa S-marketin kassalle. Hihnalla virtaa olutta ja pakastepitsaa, olutta ja jauhelihaa, olutta ja mikropitsaa.

   Tutkijoiden mukaan Perno–Pansion kaltaisissa lähiöissä on paljon ”ylisukupolvista syrjäytymistä”. Mutta paljon on myös ylisukupolvista kovaa työntekoa.

   Tiainen jäi kotiin, ei kotihoidontuella vaan työttömyyspäivärahalla. Silloin ei kukaan hätyytellyt aktiivimallilla töihin.

   Moni muu työnsä menettänyt alkoi juoda liikaa. 1990-luvun laman jäljet näkyvät yhä Pansion työttömyysluvuissa. Työttöminä on sairaita ihmisiä. On keuhkoahtaumaa, sydänvaivoja, aivoinfarkteja.

   ”Turha niitä nyt on enää töihin koittaa. Kyllä ne on ryypänneet terveytensä jo.”

   Tiainen itse on absolutisti. Ja työtön. Hän oli töissä viimeksi kesällä, kaupungin työllistämiskokeilussa.

   Vähän sen jälkeen Sara muutti kolmen lapsensa kanssa Lumikonkadulle. Sieltä sai halvan asunnon, kolmion 643 eurolla.

   Halvat asunnot ovat yksi syy siihen, miksi Pansiossa ja Pernossa asuu paljon työttömiä ja sairaita. Siellä on köyhälläkin varaa asua. Moni mainitsee lähiön parhaina puolina vihreyden ja edulliset vuokrat.

   Nyt Virve Sara on työkokeilussa Tokmannilla.

   Moni lähiön asukas on sairastunut työstä. Vuosikymmenten fyysinen työ tekee raihnaiseksi. Kaikki tuntuvat tietävän jonkun, joka taistelee pääsystä työkyvyttömyyseläkkeelle. Usein päätöstä joutuu odottamaan vuosia.

   Osa odottajista näkyy työttömyystilastoissa. Heitä myös työllistetään Pansion työkeskukseen, jossa tehdään puu- ja käsitöitä yhdeksän euron päiväkorvauksella. Se herättää katkeruutta.

   He ovat porukkaa, jota poliitikot ja tutkijat kutsuvat ”työttömyyden kovaksi ytimeksi”. He eivät sel­viäisi telakan terveystarkastuksista.

   Telakan työvoimapoliittisille kursseille otettiin viime vuonna 60 ihmistä. Kurssit on suunnattu työttömille ja niille, jotka ovat välittömästi vaarassa jäädä työttömiksi. Hakijoita oli satoja. Vanhimmat valitut olivat noin 45-vuotiaita.

   Jos ihmiset ovat työttöminä samaan aikaan, kun joillakin aloilla on työvoimapula, puhutaan rakenteellisesta työttömyydestä. Julkisessa keskustelussa sille esitetään Suomessa yleensä muutama syy: Työpaikat ovat eri puolella maata kuin työttömät. Työttömillä ei ole osaamista. Sosiaaliturva ei kannusta töihin.

   Palkoista ja työehdoista puhutaan harvemmin. Jerry on esimerkki siitä, että niillä on väliä. Jos palkka on tarpeeksi hyvä, työn perässä kannattaa liikkua vaikka Turusta Helsinkiin.

   Jerry väittää, että telakalla hän tienaisi huonommin kuin asbestitöissä. Ulkomaalaiset työntekijät tekevät halvemmalla ja laskevat telakan palkkatasoa.

   ”Se on sitä paitsi työturvallisuusriski, jos pystyy kommunikoimaan vain käsimerkein. Ei innosta ajatus siitä, että on jonkun Vladimirin kanssa pimeässä lohkossa duunaamassa ja sitten käy jotain.”

   Uljanovskis on ollut telakalla töissä seitsemän vuotta. Tuntipalkka on 12,80 euroa. Hän on erikoistunut korkeiden paikkojen telinerakentamiseen ja oli rakentamassa telakan uutta pukkinosturiakin, yli sadan metrin korkeudessa.

   Vuosi sitten vaimo tuli Suomeen. Erossa oli liian vaikeaa. Kun siitä kysyy, puhelias pari vaikenee ja silmät kostuvat.

   ”Ei siitä voi edes puhua.”

   Sillä aikaa, kun miehet ovat töissä, Uljanovska käy lähimetsikössä sienessä, tekee ruokaa ja seuraa ikkunasta pitsiverhojen takaa oravien leikkiä.

   Lämpiminä päivinä on menty yhdessä läheiselle kalliolle. On tehty nuotio ja sillä saslikia.

   Äskettäin Uljanovskis onnistui liittymään Yleiseen työttömyyskassaan. Sieltä saa tarvittaessa myös lakiapua. Hän on neuvonut työkavereita tekemään saman. Uljanovskis kertoo, että latvialaisen työnantajan kanssa on ollut välillä ongelmia, mutta jäsenyyden jälkeen vähemmän.

   Työstä kilpaillaan muualta tulevien kanssa, mutta moni suomalaistyötön ei ole kisassa mukana.

   Työntekijöiltä vaaditaan enemmän kuin ennen. Koulutusta, terveyttä, raittiutta. Ennen töihin pääsi, vaikka olisi ryypännyt paljon. Nyt telakan portilla on alkometri.

   Entäs nuoret sitten? Heitä on vähemmän. Osalla heistäkin on päihdeongelmia. Opiskelemaan jatkavat taas muuttavat pois, ja niin jäljelle jää suhteessa enemmän työttömiä.

   Jotkut kyllä menevät telakalle. Toiset menisivät, jos palkka olisi parempi. Mutta ei kaikista ole telakkatyöhön. He kuuluvat sukupolveen, jota on opetettu unelmoimaan ja etsimään omaa juttuaan.

   Haaveet ovat maltillisia: hoitoala, ravintola-ala, rakentaminen. Mutta töitä ei enää saa koputtamalla pankinjohtajan ovelle. Välissä on vähintään rekrytointi­yritys.

 20. äimänkäki

  Olennaista tässä on se, että Eduskuntaa vaaditaan ottamaan kantaa lakiesitykseen, siis hallituksen esitykseen, joka ei vielä ole edes Eduskunnassa, eikä sen sisältöä tiedetä. Pitää ostaa sika säkissä.

  • 167-176

   Mites sitten suu pannaan jos ostaa sian säkissä ja säkissä onkin pässi 😁

   • Työsuhde-etuna astma

    Sitten eduskuntaa viedään kuin pässiä narussa.
    (Tai noh, viedäänhän sitä jo nyt, kiitos puoluekurin)

Kommentoi »

Comments are closed