Tyhjä ei paukahda

Katson juuri televisiosta noloa näytelmää, jossa hallitus pääministeri Juha Sipilän johdolla väittää, että kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa ja että tyhjä paukahtaa. Hallitus haluaa saada etukäteen eduskunnan hyväksynnän lakimuutokselle, jota ei vielä ole olemassa.

Tiedonannolla ja hallitukselle huomenna annettavalla luottamuksella ei ole juridisesti yhtään mitään merkitystä. Lakimuutos tulee aikanaan käsiteltäväksi, ja vasta silloin siitä päätetään. Narrin osan tässä näytelmässä saavat hallituspuolueiden kansanedustajat, jotka etukäteen antavat hallitukselle avoimen valtakirjan tehdä todennäköisesti vastoin perustuslakia olevan lakiesityksen. Sitä he joutuvat sitten ensi kevään vaalien alla selittämään kansalaisille.

Hallitus yrittää myös tehdä eduskunnasta osapuolen työmarkkinariidassa, jonka se itse on aloittanut. Meille kerrotaan, että työtaistelujen jatkaminen tämän jälkeen on taistelemista ylimmän päätösvallan haltijaa eli eduskuntaa vastaan.

Tämä on täyttä pötyä. Eilen Yle kertoi, että kyselytutkimuksen mukaan vielä ylempi taho eli kansan enemmistö vastustaa irtisanomisen helpottamista.

Jos ja kun ammattijärjestöt ja suomalaisten enemmistö hallituksen huomenna saaman luottamuslauseen jälkeenkin ovat valmiita osoittamaan mieltään irtisanomissuojan heikentämistä vastaan, niin se ei tarkoita asettumista eduskunnan tahtoa vastaan. Eduskunnan tahto on olemassa vasta sitten, kun laki mahdollisesti hyväksytään. Jos näin käy, niin lakia noudatetaan, mutta sen jälkeenkin saa olla sitä mieltä, että laki on huono ja se pitäisi kumota.

Hallituksen puheissa sen luomien työpaikkojen määrä tuntuu kasvavan kuin kalavaletta toistavan kalamiehen kala. Nyt niitä hallituksen luomia työpaikkoja on jo peräti 115 000, ja ensi viikolla varmaan 150 000. En tiedä mihin tilastoon tämäkin määrä perustuu, mutta ainakaan tehtyjen työtuntien määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa.

On minulla kyllä yksi selitys, johon pääministeri itse viittasi. Hän sanoi, että perustuslain mukaan julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta, edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Tähän hallitus on pyrkinyt ansiokkaasti, mutta palkasta puhuminen on unohtunut. Perustuslain saman pykälän mukaan jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Tämä hallitus on lisännyt palkatta tehtävää työtä ja lyhytaikaisia työsuhteita, joilla toimeentuloa ei pysty hankkimaan. Kun yhden tunnin työ viikossa muuttaa ihmisen tilastoissa työlliseksi, niin hallituksen mukaan on onnistuttu.

Hallitukselle totean, että puhukaahan te, niin me kansalaiset pitelemme hevosta.

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (47)
  1. Juha Torvinen
    16.10.2018, 15:32

    Hienosti kirjoit, jälleen kerran 👍

  2. IL:n liveseuranta on kuin blogiasi lukisi. 🙂

Kommentointi suljettu.