Hallituksen ilmaveivi

Eilen hallitus äänestytti eduskunnalla luottamuksen itselleen ja irtisanomissuojan heikentämiselle pienissä yrityksissä. Lakiluonnosta ei ollut julkaistu vielä keskustelu- ja äänestyvaiheessa, mutta vain tunti äänestyksen jälkeen se yllättäen valmistui julkaisukuntoon. Tästä voi päätellä, että ei ollut tarkoituskaan keskustella itse lakiesityksestä. Oli tarkoitus antaa hallitukselle avoin valtakirja.

Ei lakiesityksestä olisi kannattanutkaan keskustella, sillä työoikeuden professori Seppo Koskinen lyttäsi sen tuoreeltaan. Hänen mukaansa luonnos on juridisesti epäselvä, toteuttamiskelvoton ja jopa huonompi kuin hallituksen alkuperäinen ehdotus. Esityksen mukaan alle kymmenen hengen yrityksissä potkuihin riittäisi nyt säädettyä ”vähäisempi” ja silti ”merkittävä” velvoitteiden rikkominen. Kukaan ei tiedä, miten tätä pitäisi tulkita, kaikken vähiten hallitus itse. Oikeusjutuissa irtisanomisriidoista voidaan jo nytkin ottaa yrityksen koko huomioon, mutta nyt yrityskokoraja tulisi lakipykälään asti. Uusi oikeuskäytäntö syntyisi vähitellen ja veisi vuosia.

Lakimuutos on selvästi sivuseikka, ja hallitukselle on ihan samantekevää, mitä sille tapahtuu perustuslakivaliokunnassa. Hallituksen ensisijaisena tavoitteena on, että paikallista sopimista sekä työaikalain ja työehtosopimusten työaikaa koskevia joustoja pääsisivät soveltamaan myös ne työpaikat, jotka eivät kuulu liittoihin.

Tämä selvisi tiistai-illan A-studiossa, kun pääministeri Juha Sipilä ehdotti asiaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle. Sipilä siis tarjosi Suomen Yrittäjien ajaman irtisanomissuojan heikennyksen aiheuttamaan työmarkkinakriisin ratkaisuksi Suomen Yrittäjien ajaman paikallisen sopimisen mallia. Mallin ja koko paikallisen sopimisen mallin kaatoi työaikalain valmistelussa Suomen Yrittäjät, koska malli ei saanut kolmikannassa kannatusta.

Sipilä tarjoaa itse aiheutetun ongelman ratkaisuksi ongelmaa itseään. Hän tarjoaa sitä vieläpä sellaiselle, jolla ei ole mitään tekemistä lakkoilun kanssa. Asia ei ole Rinteen eikä SDP:n ratkaistavissa, sillä SDP ei ole työmarkkinaosapuoli. Ei ole hallituskaan, vaikka Sipilä on siitä ihan selkeästi sellaisen tehnyt. Hallitus aikoo jyrätä koko kolmikantamenettelyn lainsäädännöllä.

Välivaiheena olisi irtisanomissuojan yleinen heikentäminen, sillä jos lakiesitys sattuisi menemään läpi, niin yhdenvertaisuuden nimissä sitä vaadittaisiin sovellettavaksi kaikkiin yrityksiin.

Lopullinen tavoite on tietenkin työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen. Jos niin tapahtuisi, niin oltaisiin pelkän lainsäädännön varassa, ja käytännössä työnantajat sanelisivat kaikki työsuhteen ehdot. Monelle tulisi varmasti yllätyksenä vaikkapa lainsäädännön mukainen äitiysloman pituus ja työnantajan velvollisuus maksaa sairausajan palkkaa.

Tämä hallituksen aikana on nähty monta silmänkääntötemppua ja erilaisia manööverejä ilmassa ja maantiellä. Nyt nähtiin ilmaveivi, jossa ei ole kiekkoa mukana. Tai on, mutta se on naamioitu näyttämään joltain ihan muulta kuin kiekolta. Hokkuspokkus.

puheenaiheet politiikka tyoelama
Kommentit (44)
  1. ” Nyt tarvitaan malttia”, sanoi pääministeri. Silmät aukeavat pikku hiljaa, mutta eivät solmut.

  2. jallituksen ilmavaiva on vaikea, mutta se vain manifestoi taustalla pahenevaa sairautta.

Kommentointi suljettu.