Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastakkainasettelun aika

Nykyinen hallitus on valinnut linjakseen tavoitteidensa ajamisen vastakkainasettelun avulla. Eri ihmisryhmät yllytetään toisiaan vastaan, ja tässä puolueettomaksi itseään sanova media on liian usein ottanut hallituksen näkemysten aktiivisen levittäjän roolin. Varsinkin lehtien politiikan toimittajat alkavat näyttää enemmän poliittisilta toimijoilta kun asioita monipuolisesti käsitteleviltä toimittajilta.

Kerrataanpa tämän hallituksen toteuttaman vastakkainasettelun historiaa. Se aloitettiin asettamalla turvapaikanhakijat eriarvoiseen asemaan lain edessä heikentämällä heidän oikeuttaan oikeusapuun ja lyhentämällä heidän valitusaikaansa kielteiseen päätökseen. Perustuslain kannalta arveluttavat muutokset menivät läpi niin helposti ja ison osan kansaa hurratessa, että hallitus lienee itsekin hämmästynyt.

Sitten asetettiin vastakkain työttömät ja työssäkäyvät, ja alettiin puhua laiskoista kotisohvilla lojujista. Esiin marssitettiin toinen toistaan röyhkeämpiä ja jopa ilmeisen fiktiivisiä työnvieroksujia, jotka rehvastelivat työhaluttomuudellaan ja runsailla tuilla. Ruvettiin korostamaan, että nämäkin laiskottelijat elävät työssä käyvien maksamilla verovaroilla.

Laiskoista tuilla keinottelevista työttömistä kertovien uutisen kommenttipalstat täyttyivät pyhästä raivosta. Työn korostetiin olevan parasta sosiaaliturvaa ja huonostikin palkattua työtä vaadittiin ottamaan vastaan. Näin saatiin muokattua mielipideympäristö hyväksymään palkaton työ sen monilla eri nimillä. Näin saatiin pohjustettua työttömyysturvan suorat ajalliset ja rahalliset leikkaukset sekä indeksijäädytys. Työttömistä tuli vapaata riistaa, jota jokainen katsoo oikeudekseen solvata. Palkkatyötä tekevät ja työttömät saatiin eri leireihin.

Kun sekin kävi helposti, niin sitten olivat vuorossa palkkatyötä tekevät. Rupesi kuulumaan yhä koveneva ääni palkkakustannusten suuruudesta ja irtisanomisen vaikeudesta. Vienti ei vedä eikä Suomi nouse, jos palkat nousevat entiseen tahtiin. Työllistämiskynnys ei alene, jos irtisanomista ei helpoteta. Ay-liike leimattiin suurimmaksi työelämän jarruksi, ja ruvettiin nostamaan esille ay-johtajien suuret palkat ja liikkeen verovapaus. Jätettiin kertomatta, että EK:n johtajilla on suurimmat palkat ja että verovapaus koskee myös työnantajajärjestöjä. Työnantajien perustamaa työttömyyskassaa YTK:ta ruvettiin mainostamaan näkyvämmin.

Koko hallituskauden ajan on työehtoja heikennetty. Tehtiin kiky-sopimus työajan lisäyksineen ja julkisen sektorin lomarahaleikkauksineen. Sekään ei riittänyt, vaan päätettiin yrittää helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä. Hallituksen ruokahalu kasvoi syödessä, ja se luotti sokeasti aiempiin onnistumisiinsa.

Enää se ei onnistunut, vaan seurauksena oli työmarkkinakriisi. Hallitus ei vieläkään suostu ymmärtämään, että nyt se tuli haukanneeksi liian suuren palan. Mielipiteitä muokataan enemmän kuin koskaan ennen, ja nyt lehdet täyttyvät lakkojen aiheuttamien haittojen valittamisesta ja ay-liikeen leimaamisesta työmarkkinahäiriköksi. Valittajien kuoroon yhtyy vieläkin se sama osa tavallisista veronmaksajista, joka koko vaalikauden on kussut omiin muroihinsa hurraamalla kaikille hallituksen eriarvoisuutta lisääville toimille. Heidän määränsä on tosin nyt vähentynyt, mutta ääni tuntuu kovenevan.

Hallituksen toimintatavakseen ottamalla vastakkainasettelulla pääsee etenemään vähän matkaa, sillä kansan riidellessä omia tavoitteita voi edistää rauhassa. Pitemmän ajan tavaksi siitä ei kuitenkaan ole. Jossain tulee vastaan sietokyvyn raja, ja sen rajan hallitus on saavuttanut. Tosin se ei itse huomaa sitä median avulla masinoimiensa suosionosoitusten melun läpi. Suurin osa kansaa sen on jo huomannut, mutta epätietoinen media haistelee vielä tuulia.

Tämä hallitus tulee jäämään historiaan kansan jakajana keskenään riiteleviin eri leireihin. Koko sotku jää seuraavien hallitusten siivottavaksi.

Kommentit (57)

 1. Ahti Granat

  Taidatkos sen paremmin sanoa. Vaikka Sakun totuudet taidetaan jossain päin taas leimata paranoian oireiksi, ei syyn ja seurauksen saumatonta ketjua voisi rautalngastakaan enää tuon selvemmäksi vääntää.

  • Minna Heinonen

   Totta!

 2. tsr

  Viimeksi eilen väänsin tuttavani kanssa aiheesta JHL:n kahden päivän lakko. Tuttavani raivoissaan joutuessaan tekemään kahdelle lapselle eväät kouluun. Ei voi käsittää miksi JHL sotkeutuu asiaan (pienyritysten työntekijöiden irtisanominen), ja vaikka väänsin ratakiskosta, että asia koskee kaikkia toisin kuin hallitus väittää, on perustuslain vastainen, tasa-arvolain vastainen ja ILO:n sopimusten vastainen, niin ihminen ei ymmärtänyt yhtään. Kuulemma tämä on liitolta kiusantekoa asiassa, mikä ei heille kuulu. Veetutti.

  • Markku Isometsä

   Tämä halllitus kuuntelee tarkalla korvalla mitä MTK ja Eteläranta 10 haluavat.

   • Jari Eeva

    Jos Keskusta = Sipilä, niin Keskusta ei ole enää Keskusta. Kuuluu samaan joukkoon, jossa ovat Kokoomus ja RKP.

  • Geek Rousbeeer

   Näille ”vievät leivän lapsen suusta” -lässyttäjille voisi sanoa vain: Jaxuhali. Kaikki hallituksen toimet ovat nimenomaan tähdänneet siihen, että julkisen talouden kustantamat palvelut, kuten ilmainen kouluruokailu, rämetetään leikkauksilla. Kokoomuksen mallimaassa, USA:ssa ei julkisissa kouluissa ruokaa tarjoilla ilmaiseksi.

   Toinen asia on nämä siniset, tekopyhät ministerit, kuten Soini ja Terho. Missä esim. Sampo Terho (ei-demokraattisesti eduskuntaan valitun puolueen pj. ja ministeri) on silloin ollut, kun köyhien lapsilta on leipää viety suusta aktiivileikkurilla ja JHL:n työntekijöiltä on viety puolet lonmarahoista ja siten heidän lapsiltaan kavennettu harrastusmahdollisuuksia. Mokoma narisija jaksaa valittaa demokratiavajeesta, vaikka edustaa demokratiaa nakertavaa puoluetta. Varsinainen helppoheikki.

   Asioita yksinkertaistamalla ja vääristelemällä käydään hallituksen puolelta massiivista vaalikampanjaa, jonka kärkiteemaa on se, että ”oppositio käy vaalikampanjaa”. Herramunjestas! Rakennetaan salaliittoteorioita siitä, kuinka Antti Rinne olisi jokin AY-liikkeen Don Corleone, Padre di Padri. Sumutusta.

   Eiköhän se pitäisi olla jokaiselle selvää, että tässä on AY-liikkeellä vähän pakostakin ns. näytön paikka: jos työehtoja (joiden keskeinen, olennainen osa on irtisanomisturva) heikennetään, on AY-liikkeen toimittava. Siinä ei yksi Antti Rinne paljoa paina. Jos minkään muun etujärjestön jäsenten turvaa heikennettäisiin, niin varmasti siellä reagoitaisiin. Verratkaa vaikka MTK:ta ja maataloustukia. Ja tämän varaan hallitus on laskenut – aivan 100-varmasti.

   Nyt sitten saadaan hallituksen tukijoukoille syntipukki sille, kun esim. hallituksen työllistämistoimet ja Suomi kuntoon -kampanja on mennyt täysin persiilleen. On saatu siivottua 115 000 kuollutta sielua tilikirjanpidosta, mutta budjettivaje on ja pysyy. Nämä keplottelijat väittävät osaavansa panna talouden kuntoon ja taseen töihin. Höpö höpö. Valtion tulopuolta on näet karsittu rajulla kädellä, kun ”työn verotusta” halutaan minimoida. Kyse on kuitenkin tuloverosta. Veikkaan vahvasti, että kun valtion talous on pakkasella ensivuonna, raahataan J. Vartiainen ja Pellervon taloudellisen tutkimuskeskustan (väärin kirjoitettu – tarkoituksella) asiantutija syylistämään AY-liikettä lakkoilusta.

   Mielikuvamarkkinointia koko show, sanoisin.

   • AKK

    Terho, Soini, Elo, Torvinen jne. ovat kyllä melkoisen härskejä poskisolisteja ja ylimielisiä öykkäreitä pahimmasta päästä. Terhon viimeistä ulostuloa, ”Meillä on ihan tarkka käsitys siitä, että he (ay-liike) olisivat joka tapauksessa aloittaneet rettelöinnin jostain asiasta. Tässä on hyvin tärkeä tämä ajankohta, nyt on juuri sopiva ajankohta ryhtyä pitkään kampanjaan Rinteen pääministeripolun tasoittamiseksi”, voi pitää jo harhaisen mielen tuotoksena. Siniset heittelevät julkisuuteen vuorollaan mitä sylki suuhun tuo, milloin syylistäen oikeuksiaan puolustavia työntekijöitä, milloin vähätellen ihmisen vaikutusta maapallon lämpenemiseen. Onneksi sininen hetki ei kestä kauaa.

    Ihmisten pitäisi ymmärtää että varakkain ja suurituloisin osa, alle 20%, kansasta pyörittää peliä jolla loput 80% saadaan tappelemaan keskenään. Tarkoituksena on tietenkin saada huomio pois siitä missä raha todella liikkuu. Seuraavan hallituksen olisi syytä asettaa tavoitteeksi sen että suurituloiset osallistuvat Suomen kuntoon laittamiseen vähintään 5 prosenttiyksikköä suuremmalla summalla kuin ovat tehneet tähän saakka, työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat ovat osuutensa hoitaneet. Sipilän toivomus että suurituloiset osallistuisivat vapaaehtoisesti Suomen velkaantumisen katkaisemiseen on ollut toki täyttä pelleilyä, niin ei voida jatkaa. Aloitetaan vaikka verovapaista pääomatuloista ja vakuutuskuorista. Vielä erikseen on tarkasteltava yritystuet ja siinä voi aloittaa poistamalla ympäristölle vahingollisimmat ja viinarallin tuet.

    • Minna Heinonen

     Aivan samaa mieltä.

  • Torquemada

   Omassa oikeassa olemisessaan pyöriville mikään argumentti ei tietysti mene lävitse, mutta tälläisiin voisi aina vastata sillä faktalla, että yhtiöittämisten ja yksityistämisen kautta lapsien ja vanhusten kanssa yhä enenevissä määrin ovat tekemisissä juuri sellaiset pienyritykset, joita laki koskisi. Tuollaisille ihmisille voisi siis esittää kysymyksen ”Miksi vihaat vanhuksia ja lapsia niin paljon, että haluat kieltää heidän kanssaan työskenteleviltä vakaan työympäristön ja mahdollisuudet vaikuttaa työehtoihinsa?”

   • PiruRaamatunLuvussa

    Eikös ammattiliitot ole nyt ihan kansanterveyden asialla, lasten liikalihavuushan on paha ongelma.

 3. Tapio

  Tämähän on vanha oikeiston ja yleisesti porvariston strategia. Laitetaan köyhät tappelemaan rippeistä ja kadehtimaan, kun joku toinen köyhä sai enemmän muruja kuin itse, niin eivät suuntaa raivoaan rikkaita kohti.

  Esim. Amerikassa minimipalkan nostoa nykyisestä elämiseen riittämättömästä 7$/tunti vastustetaan sillä perusteella, että ensihoitajat saavat 10$/tunti ja eihän nyt burgerinpaistajille voida maksaa samaa palkkaa kuin henkiä pelastaville sankareille. Kenellekään ei tule mieleen, että niille ensihoitajille voisi maksaa enemmän kuin juuri ja juuri elämiseen riittävän palkan, etenkin, kun heidän työnantajansa ovat miljoonia tai miljardeja tahkoavia yrityksiä

  • Katja K

   Totta turiset, Tapio. Mutta saattaa olla, että siellä pidetään tuota päivittelevää ja vähättelevää puhetta yllä juuri sen tähden, ettei kukaan ehtisi ajatella muuta, kuten meidän valtamediamme ja äänekkäimmät keskustelijat toimivat täällä, toistelevat perustelemattomia tilastoja tai mutu-lausuntoja totena. Jonkilainen huutoäänestys meneillään

 4. Työsuhde-etuna astma

  Edelleen hirvittää se asetelma, johon seuraava hallitus joutuu kaulaansa myöten. Ehtivätkö ja pystyvätkö lapioimaan itsensä ja Suomen siitä suosta kunnialla esiin vai löytyykö alta nykyhallituksen aikaansaama pohjaton suonsilmäke, joka vetää syvyyksiin sitä mukaa kun sieltä pois räpiköi.
  Toivon kansalta pitkää muistia ja ymmärrystä seuraavalle hallituskaudelle – ja seuraavalle hallitukselle sitä ymmärrystä tietysti myös, kahmalokaupalla!

 5. Pertti Rova

  Hienosti Saku kiteytit istuvan hallituksen agendan. Hajoita ja hallitse, sekä tee myyräntyötä kulisseissa ja tarjoa välillä teatteria, joka ei todellakaan ole taidetta, vaikka esittäjät ja ohjaajat valtavassa omahyväisyydessään niin kuvittelevat. Tulemme pitämään huolen, että tämän orkesterin pillipiipart ja heidän tekemiset pidetään pitkään esillä ja ihmisten mielissä. Toivottavasti yhä useamman äänestäjän silmiltä suomut putoavat tulevina kuukausina.

 6. Risto Penttinen

  Vastakkainasettelun lisääntymiselle on syynsä. Näitä ovat esim. teknologian kehitys, joka vähentää työvoiman tarvetta, ja globalisaatio, eli tässä tapauksessa kehittyvien maiden halvemman työvoiman saatavuus.
  Oikeisto tietää olevansa edellämainittujen syiden takia vahvoilla, ja haluaa painaa työvoimakustannuksia alas myös koto-Suomessa. Ennen 90-lukua sillä ei tälläisiä valttikortteja ollut käsissään, silloin olivat työläiset vahvoilla.
  Tuotantokyky on suurempi kuin koskaan ennen, mutta tuotannon hedelmiä halutaan jakaa mahdollisimman vähän. Hyvin inhimillistä ja ennalta arvattavaa käytöstä.
  Oikeiston propagandakoneisto tietysti syytää täysillä omaa agendaansa tukevaa aineistoa. Rahalla saa äänensä kuuluviin.

  • Jonis Lusis

   Avohaavahallitus on jättänyt ”muistijäljen” tulevalle hallitukselle. Toivon, ettei 2019 kokoonpano kopioi
   nykyisen sirkuksen ohjelmanumeroita.

  • Make

   Irtisanomislakiesityksen perustelut ei todellakaan kestä päivänvaloa. Irtisanomisen helpottaminen tuskin luo uusia työpaikkoja, vaikka niin kuinka intettäisiin. Digitalisaatio vie työtä ja työpaikkoja myös pienyrityksistä. Lakiesityksen piilotavoitteina on
   a) edistää henkilökunnan vaihtamista nuorempaan, halvempaan tai ilmaiseen ja
   b) hoitaa sujuvasti ilman oikeudenkäyntiä irtisanomiset, jotka väistämättä ovat tulossa yleisen työn vähenemisen johdosta.

   Seuraavalle hallitukselle siis saattaa kaatua tämän lain johdosta kymmeniätuhansia uusia työttömiä. Tämän ryhmän työllistyminen tulee myös olemaan erittäin vaikeaa, kun otsassa on ”mätämunan” polttomerkki.

 7. stunned

  Hallitus on ajanut ihmiset köyhyyteen ja leikannut sosiaaliturvaa kaikkein heikoimmilta ja haavoittuvaisimmilta. Kela on hallinnollisella päätöksellä alentanut viimesijaista toimeentulotukea jopa 40 prosentilla. Kela-taksit eivät syrjäseuduilla enää aja ja kuljeta sairaita hoitoon, koska Berner ja Kela epäonnistuivat kilpailutuksessa. Lakisääteiset käsittelyajat ylitetään ja tukipäätökset viipyvät melkein poikkeuksetta. Aktiivimalli on leikannut työmarkkinatuesta ja pakottanut ihmiset hakemaan toimeentulotukea. Leipäjonot halutaan piilottaa ja kieltää köyhyyden tai eriarvoisuuden kasvu. Hallituksen ”työllisyysihme” perustuu tilastokikkailuun ja palkattomaan työhön.

  Silti ministeri Sampo Terho kehtaa Ykkösaamussa:

  He olisivat joka tapauksessa aloittaneet rettelöinnin jostain aiheesta. Nyt on juuri sopiva ajankohta ryhtyä tällaiseen pitkään kampanjaan Rinteen pääministeripolun tasoittamiseksi, ja on tietysti karmeata katsoa, että tässä ollaan valmiita laittamaan tehtaita kiinni tai tekemään muita toimenpiteitä — esimerkiksi viemään leipä lasten suusta sitä varten, että saadaan puskettua Rinteen kampanjaa eteenpäin. Kannattaa kiinnittää huomiota sanoihin ja tekoihin, kun demarit kampanjoivat sillä, kuka muka peruu kaikki leikkaukset ja tuo sitä ja tätä kaikenlaista hyvää, ja se mitä he oikeasti tekevät, niin he vievät leivän lasten suusta. Pistävät maata kiinni sitä varten, että saavat ajaa omaa puoluepoliittista etuansa.

  • sakutimonen

   Hurjaksi menee prosenttipuolueen retoriikka, kun lakossa olevista jo puhutaan avoimesti rettelöitsijöinä.

   • Jonis Lusis

    Kun vatulointi johtaa vitulointiin ollaan rettelön kynnyksellä.

  • Juha louhelainen

   Suomen hallituksen ministeri puhuu ammattiliittoihin kuuluvista yli 2 miljoonasta kansalaisesta jonakin demokraattisen hallituksen vastapuolena. Vastakkainasettelun aika ei taida olla ohi. Idiootti tuo on.

  • timo harju

   Ei hätää, Stunned. Yrittäjät ympäri maan järjestävät ruokahuoltoa ja Tarvasjoen VPK on pystyttänyt soppatykin nälkää näkevien lasten pelastamiseksi. Ay-liikkeen ja muun yhteiskuntaan kuulumattoman vaarallisen ihmisaineksen ja kapinanlietsojien toiminta pysäytetään. Demokratian peräseinänä on Juha Sipilän horjumaton hallinto ja sen kyvykkäät ja laajaa luottamusta nauttivat ministerit Sampo Terhoa erikseen unohtamatta.

   Poliittinen valta on se ihana hunajan pisara, joka häipyy 1% kannatukseen. Menetetyn vallan jälkimaku ei haihdu koskaan, ja puntista valuva mäihä panee puhumaan mitä hyvänsä epätoivoista.

 8. Pentti Sorsa

  Tämä irtisanomislaki on selvä jatkumo. Nyt kun on laillista pitää ihmisiä palkattomassa työssä, on helpointa hankkia osaavaa työvoimaa irtisanomista helpottamalla. Eihän tätä lex-Pentikäistä muuhunkaan tarvita edes yrittäjien mielestä

  • Hupu

   Onko kukaan ajatellut, kuinka lyhyt matka tuosta on siihen, että työntekijät irtisanotaan lomien ajaksi… ”loman” jälkeen samat työntekijät voidaan sitten palkata uusina työntekijöinä ja tietenkin työnantajalle paremmin sopivalla palkalla. Ellei työntekijä suostu allekirjoittamaan uutta työsopimusta pienemällä palkalla, niin sitten työnantaja voi vaati työntekijää tekemään työt palkatta, koska työttömyysturvan saadakseen nykyinen järjestelmä edellyttää ”työnhakijalta aktiivisuutta”.

 9. äimänkäki

  Sampo Terho jo loihelaakaisi vakaalla 1,1 prosentin kannatuksellaan, että ay-liike vie lapsilta leivän. Ja sehän nousi median ykkösotsikoksi. Olisin jonkinverran erimieltä siitä, kuka ja mikä tässä on vienyt lapsilta leipää jo kolmejapuolivuotta.

  • ieva

   Populistin kevyet eväät…muutama viikko tai kuukausi vain, kun samainen pikkumies alkaa hengailla halla-aholaisten kanssa. Yksinäisyys pelottaa, ihminen itsessään ei ole mikään eikä kukaan!

 10. Pitkäaikaistyötön

  Hallitus näyttäytyy häkellyttävän narsistisena. Narsismia ilmentää muun muassa tuo ”hajota ja hallitse” (divide et impera), oikeutuksentunne, kaikkivoipaisuus, grandiositeetti, kohtuuttomuus, ”voittaminen” (josta esimerkkinä hallituksen jääräpäisyys).

  Tuo kohtuuttomuus ilmenee esimerkiksi ahneutena, pakonomaisena tarpeena kiristää ruuvia, kunnes joku lopultakin menee rikki. Sitä ennen kun ei vain voi lopettaa.

  Yksi merkittävä narsistinen piirre on empatiakyvyn puuttuminen; narsisti ei kykene katsomaan ja ymmärtämään maailmaa muusta näkökulmasta kuin vain omastaan. Jos narsisti ei esimerkiksi ole koskaan kokenut köyhyyttä tai työttömyyttä, hän ei pysty kuvittelemaan, millaista se voisi todellisuudessa olla.

  Narsisti on henkilö, jonka kypsyminen pysähtyi syystä tai toisesta liian varhain. Hän voi olla älykäs, mutta viisaus on jäänyt joko keisarilliseen vaiheeseen (Imperial), ihmissuhdevaiheeseen (Interpersonal) tai se on edennyt korkeintaan varhaiselle vakiintumisasteelle (Institutional). Ihmisen terveessä kypsymisessä keisarillisessa vaiheessa ovat esimerkiksi uhmaikäiset taaperot. Tällaisten kypsymisen alkuvaiheiden pitäisi olla ihmisen viisastumisessa vain lyhyitä väliasemia, ei päätepysäkkejä.

  Poliittisesta kentästä olen tehnyt sen havainnon, että narsismia on erityisesti oikeistopuolueissa. Narsismin kuvaushan menee vahvasti yhteen oikeistopuolueiden ideologioiden kanssa. Olen saanut tälle päätelmälleni myös vahvaa empiiristä näyttöä, erityisesti entiset kokoomuslaiset ystäväni olivat usein hyvinkin narsistisia; ystävä saattoi varsin kevyin perustein iskeä kuvainnollisesti puukon selkään, mikäli itse hyötyi siitä jollakin tavalla. Koska maailma ei kuitenkaan ole koskaan mustavalkoinen, tämä havaintoni ei toki päde kaikkiin oikeistopuolueiden jäseniin. Olen nähnyt sitäkin, että esimerkiksi kokoomuslaisuus tai keskustalaisuus on valittu lähinnä perhetradition pohjalta tai esimerkiksi siksi, että ihminen kannattaa yrittäjyyttä. (Kannatan minäkin yrittäjyyttä, vaikka olen vasemmalla.)

  • äimänkäki

   Jos oikein muistan, se oli federalismin ylipapitar ja Ulkopoliittisen instituutin suojatyöpaikassa toimiva Teija Tiilikainen kun laakaisi ilmoille kokoomuksen perusajatuksen, meillä on minä eikä me. Mutta politiikkassa pitää olla juuri päinvastoin, me eikä minä. Politiikka kun on suomeksi yhteisten asioiden hoitamista, mutta nyt se on mennyt minä-asioiden hoitamiseksi.

   • Samppa Haapavaara

    Äimänkäki ei muista oikein. Se oli kokoomuksen Taru Tujunen, ja ohessa videotallenne todistaa sen
    https://youtu.be/MHdHTyrOgPI

    • äimänkäki

     Kiitokset oikaisusta ja pahoittelut anteeksipyyntöjen kera asianosaisille. Muuten olen sitä mieltä että lausunto kokoomuksesta oli kohdallaan.

 11. Pel(l)oton perillinen

  Sentään ovat vielä säästyneet harrasteviljelijät. Heille vaan tukiaisia tuntuu riittävän, oli valtion raha sitten tiukalla hyvänsä. He ovat mitä turhin valtion varojen kuluttajaryhmä. Eivät tuota mitään, eivät työllistä ketään, ovat nahkoistaan kiinni palkkatyössä tai eläkkeellä tai yrittäjinä muilla sektoreilla. He vain tekevät se minimin nostaakseen sen maksimin maataloustuen. He eivät ole karjatalouden pitäjiä. Muutaman hehtaarin perintöpeltojensa harrasteviljelijöitä ja kesannolla olevat pellot vuokrataan vastoin tukiaissäädöksiä hevosten kesälaitumiksi. Ei mitään tekemistä ruokahuollon ylläpitämisen kanssa. Ne viljelijät, jotka todella pitävät ruokahuoltovarmuutta yllä, kituvat tiloillaan eläen kädestä suuhun.

 12. Jyrki

  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sampo-terho-haukkui-ay-liikkeen-toiminnan-ylella-ollaan-valmiita-viemaan-leipa-lasten-suusta/7123690#gs.wDadHUM

  Josta otsikko lainaan tähän:


  Sampo Terho haukkui ay-liikkeen toiminnan Ylellä: ”Ollaan valmiita viemään leipä lasten suusta”

  Varmasti on oikeassa, että eihän ne lapset tosiaan sitä ruokaa saa jos sitä ei heille tehdä. En kiistä. eikä varmasti kiistä AY-liitotkaan.

  Mutta tähän voikin heti perään kysyä paljon vakavemmasta asiasta. Että mitä mieltä Sampo on hallituksen läpi runnomasta aktiimallilaista työttömille? Eikös työttömilläkin ole lapsia, joiden leipää leikataan aktiivimalli1 ja tulevaisuudessa entistä rajummin aktiivimalli 2, 3, 4, jne? Vai onko se sitä parempaa noin 5% leikkaamista lasten ruuasta tulevaisuudesta. Puhumattakaan miten on koulutuksesta yleisestekin leikattu.

  Melkoista tekopyhyyttä minun mielestä on siis laukoa tuollasia juttuja lopulta. Kun ei mieti mitä itse ollut tekemässä ja hyväksymässä täysin susia lakeja, jotka aiheuttaa samalla tavalla kärsimystä niin lapsille kuin heidän vanhemmilleen ja lisää rajusti eriarvoisuutta myös lasten keskuudessa. Ja lapsen ”leipäpalasta” puuttuu myös se 5% ja se puuttuu senkin jälkeen, kun lakot päättyy.

  Eli aktiimalli 1 ja sitä seuraavat mallit kalvaa aina vain suurempaa eriarvoisuutta tulevaisuudessa kansan riveihin lapsista alkaen myös. Mutta sillä ei ole väliä vaan nyt on tärkeintä Sipilän ja kumppaneiden arvovalta ja ennen kaikkea hillotolpat, jotka heille on luvattu. Niin ja hyville veljille ja siskoille annettuja lupauksia SOTE, työttömyyden jne. Siirtymisestä bisneksen teon malliksi, mitä ajetaan lujaa vauhtia. Eikä välitetä tippaakaan varoittavista sanoista kansan syvistä riveistä. Tälläkin tulee olemaan kova hinta, mutta sitä ei ymmärretä, koska tästä ei seuraa lakkoja vaan jotain paljon pahempaa ja pitkä kestoista tulevaisuudessa.

  • Minna Heinonen

   😵

 13. Make

  Näytelmän roisto Pentikäinen esitti jo Turussa jäsenmaksuperinnän poistoa ja Susanna Koski puolestaan halusi, että ”samoilla lakoilla” hallitus voisi myös poistaa yleissitovuuden.

  Ehkä sitten samalla kiireellä ja samoilla lakoilla menisi läpi ammattiliittojen kieltäminen, korkeakoulujen tuntuvat lukukausimaksut, työttömien keskitetyt pakkotyöleirit ja kuolemanrangaistuksen käyttöönotto. Sokerina pohjalla voisi ”työllisyyden nimissä” poistaa naisilta äänioikeuden, koska ”lukuisat tutkimukset osoittavat”, että naisten äänioikeus heikentää Suomen kilpailukykyä verrattuna Saudi-Arabiaan.

 14. Askoli 71 v

  Tämä hallitus tulee jäämään kansalaisten mieliin kaikkien aikojen huonoimpana hallituksena.

 15. E. Petäjä

  Nämät Koski, Terho ja Pentikäinen ovat valtakuntamme suurimpia turhakkeita. Jokainen asioita seuraava suomalainen tietää myös, että Terho sakkeineen on repinyt leivät lasten suusta, ja vielä ylpeillyt sillä. Täytyy ihmetellä, miten Yle voi päästää tälläisiä idiootteja esiintymään ohjelmaan, joka kuitenkin on tarkoitettu vakavasti otettavaksi.

 16. Eino

  ”Stunned´lle” kiitos, kun laitoit esille varmaankin keskeisimmän päästön Terhon ykkösaamusta. En ”henkisesti” jaksanut katsoa haastattelua, koska aikaisempia Terhon ulostuloja muistellen oletin sen, ja ilmeisen oikein, sisältävän juuri tuollaisia varsin greisejä väitteitä oppositiosta. Varsinpa repivää retoriikkaa myös ammattiyhdistyksistä, ja hieman paranoian puolella jo tuo Rinteen sekä ay-liittojen irtisanomislain yhtenäisen vastustuksen liittäminen tuleviin eduskuntavaaleihin. Noilla puheilla siniset sahaavat pelkästään omaansa – sinällään nyt jo varsin teoreettiselta vaikuttavaa – palkansaajapuolen oksaa seuraavien vaalien äänipuussa. Kenen ääniä siniset ovatkaan pääasiassa pyydystämässä? Niidenkö, jotka todennäköisesti tulevat äänestyskopeissa luottamaan enemmän kokoomukseen tai keskustaan?

  • Eino

   https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/262276-timo-soini-ipcc-raportista-mtssa-valtion-ei-pida-pakottaa-meita-suojelemaan-luontoa
   Tässä lisää sinisoinin valtioviisautta ja politiikkalinjauksia – eli monet nuoremmat sukupolvet ja lapsiperheelliset tulevat kyllä kavahtamaan ”sinistä tulevaisuutta”. Täytyy ministeri- henkilön olla totaalisti kuutamolla uuden ilmastoraportin mannerjäiden painoisesta merkittävyydestä. Tuskin muutoin tuollaista lehdistölle laukoisi.

   • AKK

    Siniset aikovat siis viedä kaikki mukanaan. Uskomatonta itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä tulevia sukupolvia kohtaan. Varmistetaan kuitenkin me muut ettei maapallo tuhoudu ihmisten vaikutuksesta, yritetään edes.

 17. Jonis Lusis

  Toimeentulotuen järjestelmällinen leikkaus voi viedä leivän lapsen suusta. Onko Terho heistä huolestunut?

  • Minna Heinonen

   Ei tietenkään.

 18. Sauli

  Herran jumala säästäkää edes LAPSET. Näin huutelee puolidokumentaarisessa amerikkalaissarja Simpsoneissa eräskin rouva melkein mihin tahansa asiaan, joka nyt varsinkaan ei koske lapsia.

  Tästä pääsemmekin kätevästi aasinsiltaa koputellen Suomeen ja sinisten Terhoon. Siis oikeasti Sampo, piltit ovat onnessaan siitä, että saavat yhden hieman erilaisen koulu/ tarhapäivän, jolloin ei tarvitse syödä kouluruokaa, jota he muutenkaan eivät kuulemma tykkää syödä. Olen tietysti sitä mieltä, että on olemassa ammattiryhmiä joidenka lakkoilusta on oikeasti vaaraa yhteiskunnan perustoimintojen ylläpitämisessä. Koulun keittäjät eivät kuulu tähän ryhmään.

  Selvää on että hallitusta lähellä olevat tahot tai samaa mieltä olevat pyrkivät maalailemaan maailmanlopunkuvia kolmesta lakkopäivästä. Onko tämä pullapersekansa todella niiden urhojen jälkikasvua, jotka lunastivat sodissa maamme vapauden (sotaveteraanikortti). Siis meneekö keskiluokan elämä risaksi siitä, että joutuu tekemään poikkeusjärjestelyjä, kuten lapsille eväät kouluun, tai jossain vaiheessa menemään töihin mutkan kautta. Jos valankumousta ei voi tehdä facebookissa peukuttamalla, ei sitä pidä tehdä ollenkaan.

  Aika iso osa kansalaisista ei nyt taida oikein ymmärtää missä lakko-oikeudessa oikein on kysymys. Usein siitä, että paremmassa neuvotteluasemassa oleva auttaa sitä pientä ja huonossa asemassa olevaa, jopa sen uhalla, että siitä on itselle pientä vaivaa tai rahan menoa. Ennen sitä kutsuttiin solidaarisuudeksi, nykyään (taas) punakapinallisiksi.

 19. JiiPee

  On se röyhkeä ja ylimielinen jätkä toi Terho.

 20. HTK

  Pääministeri Juha Sipilän teatteritemput on opeteltu vallankäytön oppaana käytettävästä Machiavellin ”Ruhtinas”-kirjasta, vuodelta 1532. Joko Sipilä on sen itse lukenut tai joku avustaja on ne hänelle neuvonut ja haamukirjoittanut esimiehelleen näytelmäksi. Emme tosin voi tietää, mitä ”ruhtinas” Juha Sipilän päässä liikkuu. Koko hänen puoluejohtajaura on ollut toimimista ”Ruhtinas”-kirjan mukaisesti.

  Machiavellin mukaan: ”Suurtekoja tehneet ruhtinaat eivät ole pitäneet lupauksiaan. He ovat viekkaasti puhuneet toiset ympäri ja päässeet lopulta voitolle niistä, jotka ovat rehellisiä…Ruhtinaan tulee olla suuri teeskentelijä ja näyttelijä. Ihmiset ovat siksi yksinkertaisia ja kulloisenkin tilanteen orjia, että petollisesti toimiva löytää aina jonkun petettävissä olevan. ..Hyväluontoisuuden teeskentelystä on hyötyä. Ruhtinaan on hyödyllistä näytellä armeliasta, uskollista, lempeää, vilpitöntä ja hurskasta, mutta hänen pitää tarpeen tullen osata menetellä myös päinvastoin.”

  Machiavelli suorastaan korostaa: ” Ihmisten pitää häntä katsellessaan ja kuullessaan luulla, että hän on armeliaisuus, uskollisuus, vilpittömyys, lempeys ja vanhurskaus. Vanhurskauden teeskentely on kaikkein on kaikkein tärkeintä. Ihmiset arvostelevat enemmän silmiensä kuin käsiensä kokemustensa mukaan, sillä näkemään kaikki pystyvät, mutta kosketuksiin pääsevät vain harvat. Jokainen näkee miltä näytät, mutta harvat todella tuntevat sinut, eivätkä hekään uskalla vastustaa niiden lukuisien mielipidettä, joilla on valtionmahti suojanaan. …rahvas kiinnittää huomion vain pintavaikutelmaan ja lopputulokseen eikä maailmassa ei ole muuta kuin rahvasta. Vähemmistöllä ei ole valtiossa sanan sijaa, jos enemmistöllä vain on jokin tuki takanaan.”

  Kuten UPP on jo aiemmin todennut Juha Sipilä tekee niin kuin lupaa, mutta toimii lupaustensa vastaisesti. Eduskunnan vähemmistön näkemyksille ja perusoikeuksille hän ei näy antavan juuri minkäänlaista arvoa, koska hän kykenee vallallaan käskyttämään omaa puoluettaan mielensä mukaan. Koska Machiavellin mukaan ”ruhtinaan tulee olla enemmän pelätty kuin rakastettu”, niin hän voi pelotella ennenaikaisilla vaaleilla kansanedustajia ja irtisanomisuhalla yritysten työntekijöitä. Juha Sipilän politiikka luo pelon ilmapiiriä, vaikka uskotteleekin irtisanomislakiehdotuksilla olevan ainoastaan jalo tarkoitus ”työttömien työllistäminen”.

 21. Rintsu

  Vastakkainasettelu. Se on sitä, että jos naapuri löytää itselleen mukavan puolison niin normaalijärkinen on iloinen hänen puolestaan. Samoin jos naapuri saa unelmien työpaikan.
  Vastakkainasettelussa kaikki mitä naapuri saa tai saavuttaa on jotenkin mystisesti itseltä pois.

  Että jos naapuri saa lapsen niin siitä ei onnitella vaan ajatellaan, että saakeli taas on yksi turha mukula lisää jakamassa lapsilisäpottia ja mulle kuuluvat lapsilisät varmasti pienenee.

  Vastakkaiasettelu on sitä missä ei edes yritetä korjata vikoja vaan pyritään ainoastaan osoittamaan syyllinen.

  Se on sitä, että jos aurinko aamulla nousee niin se johtuu siitä, että minä annoin sen nousta, kiittakäätten ja kumartakaatten minua. Jos se ei nouse niin se on Röllipeikon syytä. Tai SAK:n syytä.

  Kestää vuosia opetella lasinpuhaltajaksi. Mutta kaikki mitä lasinpuhaltaja saa aikaiseksi voi ilkikurinen viisvuotias heittää kivellä rikki ja on näinollen taitavampi, mahtavampi ja voimakkaampi kuin lasinpuhaltaja.

  Tämä hallitus ei ole muuta kuin tyhmä pikkukakara joka kerskuu kivenheittotaidoillaan.

 22. Raija

  Kannattaisi lukea vähän hisrotian tietoja miten kävi esim. Ranskassa kun ihmisten arki ja elämä tarpeeksi kurjistui ja ottaa huomioonsellainen asia tästänykyisestä kansasta ettähe ovat suurimmalta osiltaan tottuneet kohtuullisen hyvään toimeentulemiseen vaikkei nyt rikkaita olekkaan mutta ei tarvitse odottaa siihen asti että ovat samassa jamassa kuin ranskan köyhälistö nun alkoivat kauloja katkoa ja hirteen vetää ns ”ylhäisöään” sillä ei rahassa anna lastensa kuolla tämä nykyinen kansa sen ”ylhäisön” rikkautta ylläpitääkseen. Silloin kun alkaa oikeasti lapsia kuolla nälkään alkaa olla jo melkeipä myöhäistä asiaa korjata. Suuretkin sivilisaatiot on kaatuneet varmasti siihen että ”rahvas” sai tarpeekseen ja joko lähti muualleja rikkaaat hoitamaan itseasiansa mihin heistä ei ollut tai hyökkäsi ”ylhäisön” kimppuun.

 23. Ramses

  Helsinkiläinen Mari Laaksonen, siivousfirma Cleanmarin Oy:n omistaja, Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja, on kantanut kortensa kekoon ay-liikkeen vastaisissa taistelussa. Hän ilmoittaa sitoutuneensa maksamaan työntekijöidensä vuosimaksut Loimaan kassalle. Näin hän halunnee varmistaa, ettei lafkassa pyöriskele ammattiliittojen väkeä luottamusmiehestä nyt puhumattakaan.

  Kun laintuntemukseni rajoittuu 80-luvulta peräisin olevaan Valittujen Palojen Jokakodin lakikirjaan, en ole ihan varma, voisiko siivousfirmaa syyttää yhdenvertaisuuslain rikkomisesta. Jos rouva Laaksonen maksaa Loimaan kassan jäsenyydet, eikö hänen tulisi hoitaa myös järjestäytyneen siivoojansa ay-jäsenmaksut?

  • töytön

   Rettelöitsijät saatava kuriin.

   Onneks on muutes Salella paskavaipat, koira ja emäntä.

  • Ohikulkija

   ”Kun laintuntemukseni rajoittuu 80-luvulta peräisin olevaan Valittujen Palojen Jokakodin lakikirjaan, en ole ihan varma, voisiko siivousfirmaa syyttää yhdenvertaisuuslain rikkomisesta. Jos rouva Laaksonen maksaa Loimaan kassan jäsenyydet, eikö hänen tulisi hoitaa myös järjestäytyneen siivoojansa ay-jäsenmaksut?”

   YTK:n jäsen voi kuulua myös ammattiliittoon. Kuten voi olla jäsen ammattiliittossa kuulumatta työttömyyskassaan.

   Edelleenkään ammattiliitot eivät maksa ansiosidonnaisia työttömyyspäivärahoja vaan työttömyyskassat. Eikä tarvitse kuulua oman ammattiliiton työttömyyskassaan vaan voi liittyä mihin hyvänsä niistä jos täyttää ehdot (esim. tutkinto). Se aina esille tuleva Loimaan kassa ei muuten ole edes halvin.

 24. Sampo Makkonen

  Annas kun mä vähän ennustan. Hallitus tulee luopumaan tästä kirpun nylkemisestä, mutta tekee seuraavista eduskuntavaaleista poliittisten lakkojen vaalit. Saadaan kansan tuki poliittisten lakkojen kieltämiselle. Keväällä nähdään, olenko oikeassa.

 25. Jaska.jokunen

  Antti Rinne sai laman aikaiseksi ja lisää vain valtion velkaa, me sentään lyhennettiin valtion velkaa ja saatiin talous nousuun……..

  (Sipilä poppoo huutaa oppositiosta) ja iltalehti ja iltasanomat säveltää taustalla

 26. Sampo Makkonen

  Suomessa pitäs hieman leikata hiilidioksidi päästöjä. Se välttämättä tarkoittaa elintason alenemista. Ei olla kovinkaan solidaarinen yhteiskunta, jos tätä ei voida tehdä yhteisymmärryksessä. Eipä silti, ollaan maailman laajuisestikin samassa tilanteessa, toistaiseksi.

 27. AMK

  https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3977458-suomessakin-tapahtuu-raikeita-ihmisoikeuksien-loukkauksia

  Alleviivaisin kommentin kirjoituksesta:– Laajempaa joukkoa koskeva ongelma on perusturvan taso. Minimitoimeentulon taso on Suomessa niin matala, että sillä ihminen ei pysty elämään arvokasta elämää ja hädin tuskin pysyy hengissä.
  Miksi näin on työttömiltä, pieneläkeläisltä sairailta pienipalkkalaisilta hallitus on ottanut leivän suusta-kukaan ei ole luvannut Sorsanpesässä tarjota ruokaa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005871045.html
  ei myöskään mikään pizzeria, totta kyllä lapset ruokaa tarvitsevat mutta myös työttömillä on lapsia. ei tullu Terholle mieleen https://yle.fi/uutiset/3-10020108

 28. Minna

  kunka moni nyt normi työsuhteessa oleva haluaa vaihtaa työnsä tähän tulevaisuuden kauhu visioon

  sipilän hallituksen unelmaan Ek n ja yrittäjien märkään unelmaan

  että käyt töissä ja täytät työtömyysturva sosiaaliavustus kaavakeita hiessä

  täysin tämän yhteiskunnan virkakoneiston armoilla
  ja heidän mielipuolisen byrokratian armoilla

  joilla maksetaan palkaa sosiaaliturvamenot paisuttaen

  ja hyöty yksistään työnantajalle vastikeelisesta työstä

  joka ei kerrytä eläkettä jonka taso on alle kaiken minimin

 29. Mika

  Hallitus on pyrkinyt ottamaan monopoliaseman työmarkkinasopimuksista ja sopimusten päättämisistä. Hallitus yrittää taivuttaa perustuslain palvelemaan omia tavotteitaan, vaikka perustuslain tarkoitus on estää lyhytnäköisten lakien vääristämiä oikeuskäytäntöjä. Hallitus yrittää toimia diktatuurin periaatteiden kaltaisesti.

 30. miina

  käänteistä psykologiaa media peliä

  Kansanedustaja Petteri Orpo* ei pyri *kokoomuksen puheenjohtajaksi, kertoo* Turun Sanomat*.
  23.04.2014
  Petteri Orpo *valittiin* kokoomuksen puheenjohtajaksi*
  *Turun Sanomat*
  9.6.2018
  Eli Petteri Orpo ajaa juuri tätä kauhuvisiota veli-pontevana läpi
  SOSIAALITURVAN OLTAVA KANNUSTAVAA
  Orpon mukaan kaiken kaikkiaan näkemyksiä työelämästä on Suomessa päivitettävä. On uudistettava niin verotusta, työelämää kuin sosiaaliturvaa. – Minä haluan, että myös sosiaaliturva uudistetaan niin, että se kannustaa tekemään. Tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin joutenolon. Ei voi olla niin, että sosiaaliturva on houkuttelevampi kuin töihin lähteminen. Orpo sanoi tietävänsä, että yrittäjien tilaisuudessa on käynyt aiemminkin poliitikkoja lupaamassa yhtä ja toista. – Minun viestini teille yrittäjille on, että Suomessa saa yrittää. Yritys saa työllistää, se saa kasvaa. Yrittäjä saa menestyä. Suomessa saa myös epäonnistua. Saa yrittää uudestaan. Tässä on meidän poliitikkojen tehtävä. Mahdollistaa yrittäjyys.
  mitäs kun tulevaisuuden yrittäjät toimivat pelkästään valtion tukirahojen turvin joita nämä vastikelleisen sosiaalöi turvan uhrit työläiset hakevat byrokratian viidakossa
  eivät edes itsellensä vaan näille yhteiskunnan elättämille yritäjille
  suomen tuleva yrittäjä sukupolvi on todella terveellä pohjalla 5 vuoden päästä
  jos niiden kannatavuus perustuu pelkkiin valtion tukiin
  joka pitää ne ainoastaan pystyssä ja minimi palkka työntekijöihin vastikeelisesti
  kannatamaton tappiolinen liike idea *onkin kannatavaa* AINA
  josta kuitenkin syntyy pelkää miinusmerkkiä valtion tulopuolelle
  ON KAI TÄMÄKIN YKSI *TERVE KEINO* VÄHENTÄÄ KONKURSEJA
  TAIDANPA PERUSTAA ESIM KONSSULTOINTI YRITYKSEN TYÖTTÖMILLE
  MAKSIMAALI VOITOT OVAT TAATTU
  Tai en tiedä ennen minun ahaa ideaa
  sen ahaa idean saa joka päivä 100 uutta konsultti yritäjää
  *hyväntahtoisuus apu työttömia kohtaan* mielessä ÖHÖM
  Sori jos tuntuu että motiivit ovat hitusen itsekeskeisemät
  näillä konsulteilla joita syntyy kuin sieniä saatella

 31. RowanBerry

  IL 23.10.2018: ”Sipilä uskoi lain läpäisevän perustuslaillisen tarkastelun, vaikka sen on sanottu asettavan eri kokoisten yritysten työntekijät epätasa-arvoiseen asemaan. Hallitus esittää nyt irtisanomisten helpottamista alle kymmenen työntekijän yrityksissä.

  – Helpointa olisi ollut tehdä tämä kaikkia yrityksiä koskevaksi.”

  Siinähän se nyt tuli, julkisesti lausutuksi. Päämäärä.

Kommentoi »

Comments are closed