Kuka pitelee ohjaksia?

Hallitus syyttää kovasti ay-liikettä ulkoparlamentaarisesta painostuksesta jättäen kertomatta, että tosiasissa ne painostajat istuvat ihan muualla.

Eilen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ehätti tyrmäämään julkisuudessa väläytetyn sopuratkaisun, jonka mukaan hallitus vetäisi pois lakkoilun aiheuttaneen irtisanomisen helpottamisen, ja ay-liike voisi suostua määräaikaisten työsopimusten solmimisen helpottamiseen. Pentikäiselle se ei kelpaa, koska sillä ei olisi hänen mielestään työllisyyttä edistäviä vaikutuksia. Hänelle kelpaa “kompromissiksi” vain jo kertaalleen kiky-sopimuksen yhteydessä hylätty paikallisen sopimisen laajentaminen.

Vain kaksi tuntia Pentikäisen julistuksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä hylkäsi ajatuksen samoilla sanoilla. Sillä ei ole riittävästi työllisyysvaikutuksia. Tästä voi jokainen päätellä ihan itse, mistä suunnasta hallitukseen vaikutetaan ulkoparlamentaarisesti.

Työllisyysvaikutuksista puhuminen on silkkaa hölynpölyä, sillä hallituksen itse tilaaman vaikutusarvoin mukaan irtisanomissuojan heikennyksen työllisyysvaikutukset ovat epävarmat. Rekrytoinnit saattavat kasvaa, mutta niin kasvavat irtisanomisetkin. Vaikutus on plus miinus nolla.

Koko kiistelty irtisanomisen helpottaminen syntyi Suomen Yrittäjien aloitteesta, ja EK:n entisen johtajan Lasse Laatusen mukaan lakiesitys jopa kirjoitettiin SY:n toimistossa. Juuret juontavat kiky-sopimusta edeltäneeseen keskusteluun työaikalaista. Sen muotoilun yhteydessä riideltiin paikallisesta sopimisesta sekä siitä, miten laajat sopimisoikeudet järjestäytymättömät työnantajat saavat. Pöydällä ollut malli kelpasi kaikille muille paitsi Suomen Yrittäjille, joten ratkaisua ei löytynyt.

Niinpä laadittiin kiky-sopimus, joka selvästikään ei riitä hallitukselle ja SY:lle. Pitää saada enemmän, pitää palata takaisin työaikalainsäädäntöön ja kertaalleen kuopattuun paikallisen sopimisen laajentamiseen. Laatusen mukaan työlainsäädäntöä osaamaton hallitus on SY:n panttivanki.

Pääministeri Sipilä pelaa poliittista peliä kovilla panoksilla. Ajatuksena näyttää olevan saada tai menettää kaikki. Itsevaltaisen yritysjohtajan tavoin hän ei suostu näkemään muuta vaihoehtoa, vaikka menettäisi kaiken puolueen kannatusta myöten.  Näyttää siltä, että hän tulee menettämään kaiken. Ay-liike tulee osoittautumaan hänelle aivan liian kovaksi luuksi, ja pelin panokset hirvittävät jo keskustan omaa väkeä. Ainakin Timo Kaunisto latelee Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissa tylyä tekstiä. Hänen mukaansa hallitus on päästänyt pöytäänsä ulkoparlamentaarisesti painostavan Pentikäisen.

Hallituksen kannattaa valita neuvonantajansa huolella. Muuten käy niin, että neuvonantaja rupeaa johtamaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (63)
  1. Lakiesitys nähtävästi muokattiin työ- ja elinkeinoministeriössä osastolla, jota johtaa Suomen Yrittäjien entinen varatoimitusjohtaja Antti Neimala. Neimala toki vakuuttaa, etteivät hänen kytkösensä vaikuta asiaan mitenkään – kuten Pentikäinenkin kiistää, ettei hänellä ja Suomen Yrittäjillä ole mitään tekemistä asian kanssa. Uskokoon ken tahtoo. Ei sinänsä mikään ihme, ettei SY ole tervetullut työmarkkinapöytiin muiden kanssa, kyseinen yhdistys kun näyttäisi olevan lähinnä työmarkkinahäirikkö eikä rakentava saati vastuullinen osapuoli.

      1. Lisää lukemista miksi Sipilä ajaa niin kovasti sy:n haluamaa irtisanomislakia
        https://www.iltalehti.fi/politiikka/d540d759-4393-428f-a75c-1b5de44a07a5_pi.shtml

  2. Talousnobelisti tyrmää “itsekkään” ay-liikkeen Ylellä: Pakotettava hyväksymään työehtojen heikennykset
    Uusi Suomi
    Talousnobelisti Ylelle: Ay-liikkeen vaatimukset uhka hyvinvointivaltiolle

    *Missä on Hyvinvointivaltio* ei ainakaan suomessa Enään

    Syy juuri tämän nyky hallituksen toimet

    Bengt Holmström on demla Talousnobelisti
    Ylen Akenda Profesori propagandisti
    minä en todelakaan kannata tämän ukon mielipiteitä
    Siis Mistään Asiasta

    Kokoomuksen Verkko uutisten Rattopoika Nobelisti
    ilman yhtäkän järkevää mielipidettä Tilitää Taas Kerran
    Ruoska viuhten Köyhällistön selkänahkaan Kunnon Kupla elitistin Otein

    https://www.verkkouutiset.fi/talousnobelisti-ylelle-ay-liikkeen-vaatimukset-uhka-hyvinvointivaltiolle/

    1. Virva Itäranta
      24.10.2018, 10:21

      Holmström ei ole nobelisti, kuten annetaan virheellisesti ymmärtää. Hän on saanut Ruotsin keskuspankin talouspalkinnon, joka julkistetaan Nobel-juhlassa.

      Nobelistiksi mainitessa halutaan ilmeisesti korostaa hänen asiantuntijuuttaan. Mediapeliä.

      1. miten se nyt on
        24.10.2018, 18:57

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001926897.html

        Kaikki jutut jota löysin googlaamalla kertovat, että Holmström on saanut Nobel-palkinnon. Miten tämä nyt oikeasti on, voisiko joku viisaampi selittää?

        Olen kyllä ihmetellyt, miten noin oikeistolainen voi olla saanut Nobelin, mielipiteethän ovat miehellä kuin suoraan Suomen Yrittäjiltä. Siinä ei paljoa ole tieteen kanssa tekemistä.

          1. miten se nyt on
            24.10.2018, 22:42

            Kiitos vastauksesta, tosiaan kumma kyllä miestä ylistetään täällä härmälässä nobelistina. Olenkin pitkään ihmetellyt hänen mielipiteitään, mutta näin se totuus sitten paljastui.

      2. Pentikäisen kioski on siis saanut “kiireapulaisen”. Lieneekö määräaikainen ja saako työstään
        kielilisää?

Kommentointi suljettu.