Sika säkissä?

Tämä on ensimmäisiä kertoja, kun joudun kirjoittamaan yleensä karsastamani toisaalta-toisaalta -jutun. Nyt on pakko, sillä en tiedä, mitä hallitus tarkoittaa eilen tekemällään kompromissiehdotuksella. Hallituksen ehdotuksen mukaan työnantajan pieni koko otetaan huomioon irtisanomisen kokonaisarviointiin vaikuttavana asiana. Esityksen todellista sisältöä ei vielä tiedä kukaan muukaan. Hallituksella voi olla ketunhäntä kainalossa, tai sitten hallitus antautui yrittäen naamioida tappionsa voitoksi.

Tällä hetkellä työsopimuslain 7 luvun 2 §:ssä lukee näin:

Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.

Hallitus esittää lainkohtaa muutettavaksi kuulumaan näin:

Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi tuoreeltaan, että hallitus perääntyi työmarkkinajärjestöjen edessä. Uusi kirjaus vastaa nykyistä oikeuskäytäntöä, jossa työnantajan koko otetaan mukaan kokonaisarviointiin. Irtisanomisen kynnys ei muutu, tai jos muuttuu, niin vain piirun verran. Irtisanomisen perusteena korostuvat edelleen henkilökohtaiset syyt yrityksen koon sijaan. Koskisen mukaan uusi kirjaus ei tarvitse edes uusia perusteluja.

Tässä kuitenkin piilee se pakettiin mahdollisesti piilotettu riski. Lain teksti on tulkinnanvarainen, ja kun tuomioistuin tulkitsee tulkinnanvaraista lakia, niin ensimmäiseksi se katsoo lain perusteluja. Niitä ei vielä ole, joten perusteluihin voidaan kirjata mitä tahansa. Sinne voidaan ujuttaa esimerkinomaisesti vaikkapa se itse lakiehdotuksesta poistettu kymmenen työntekijän raja.

Tätä mahdollisuutta joutuvat työmarkkinajärjestöt tänään miettimään, ja arvaan niiden miettivän sitä tosissaan. Ne ovat oppineet, että nykyisen hallituksen toiminnassa mikään ei ole sitä, miltä se näyttää, vaan se voi olla täsmälleen päinvastaista.

Vähemmälle huomiolle ovat jäämässä hallituksen esityksen muut kolme kohtaa. Hallitus esittää irtisanomista seuraavan karenssin lyhentämistä 90 päivästä 60 päivään. Onhan se muutos parempaan, mutta jos irtisanominen oikeasti käy nykyistä helpommin, niin 60 päivän rangaistus on edelleen kohtuuton.

Aktiivimalli ykkösen mukaista aktiivisuutta kerryttävät toimet halutaan kolmikantaiseen valmisteluun. Hallitus siis tunnustaa, että aktiivimalli oli sanelua, ja vieläpä kelvotonta sanelua. Aktiivimalli runnottiin läpi piittaamatta selvien epäkohtien arvostelusta, ja hallitus lupasi korjata välittömästi havaitut virheet. Kohta on vuosi mennyt, eikä hallitus ole korjannut yhtään epäkohtaa. Nyt hallitus myöntää, että sen oma viisaus ei riittänyt.

Aktiivimalli kakkonen eli omaehtoisen työnhaun malli on myös otettu mukaan kolmikantaiseen valmisteluun. Nyt valmistelu on sidottu myös maakuntamalliin, jonka toteutuminen on epävarmalla pohjalla. Jotenkin tulee mieleen, että hallitus haluaa laajentaa epäonnistumaan tuomitun hankkeen valmisteluun osallistuvien joukkoa.

Nähtäväksi jää,  mitä kaikkea tästä hallituksen tarjoamasta paketista paljastuu. Siellä saattaa olla sika, jolla on ketunhäntä kainalossa, tai sitten ei.

 

puheenaiheet tyoelama politiikka
Kommentit (67)
 1. Toivottavasti ay ei astu miinaan ja hyväksy hallituksen esitystä. Onhan nuo tämän hallituksen ‘lupaukset’ jo koettu, ei kannattaisi mennä taas ansaan.

  Sitäpaitsi eivät kerro, miten olisivat valmiita muuttamaan aktiivimalleja. Ehkä olisivat valmiita vaihtamaan pilkun paikkaa.

  On järjetöntä, että vaikka helpottaisivat ihmisten potkimista pellolle, niin karenssit pysyisivät, vaikka lyhenisivätkin siihen, mitä olivat 1990-luvulla. Se karenssi kun paukahtaisi kuitenkin jokseenkin aina kaikissa muissa tilanteissa kuin taloudellisista ja tuotannollisista syistä tapahtuvissa irtisanomisissa. Tuli tuo työelämässä nähtyä.

  1. Yritysten tulonmenetyksiä yritetään koko ajan siirtää yhteiskunnan maksettavaksi.

   1. Kapitalismia tyypillisimmillään: voitot yksityistetään, tappiot sosialisoidaan…!

    Voi, kunpa huhtikuun vaalipäivä tulisi nopeasti ja pian!

 2. Hallitus on kyllä onnistunut hyvin syömään luottamuksensa, kun ensimmäisenä tarvitsee epäillä mitä kieroiluja esitysten takana on. Tyytyväinen Sipilä on aina huono merkki

  1. Näkijä tuon jo kikynkin kohdalla. Ei Sipilän porvarihallituksen lupauksiin voi luottaa.

   1. Näkihän

  2. Tuomo Paasirova
   26.10.2018, 10:32

   Mietityttää, että kuinka helpoksi irtisanomiset halutaankaan tehdä, kun jo nykyisen lain voimassa ollessa Roosa-nauhan pitäminen rintapielessä riittää potkuihin. Eilisissä Ylen uutisissa Nokian luottamusmies valitteli, että jo nyt Suomessa irtisanomiskynnys on muita verrokkimaita alhaisempi ja houkuttelee siksi yritystä vähentämään juuri Suomessa sijaitsevan tuotantolaitoksen työntekijöitä.

   1. Sekopäiseksi on mennyt Suomi. Roosanauhan takia potkut! Potkujen antajille pitäisi antaa potkut.

   2. Häntä varoitettiin suullisesti, häntä varoitettiin kirjallisesti, hänelle annettiin potkut. Näin se pitää mennäkin. Suomi on maa jossa asiat toimii juuri sen vuoksi niin hyvin, että täällä toimitaan sääntöjen mukaan.

    Jokaiseen työasuun ei vaan kuulu henkilökohtaiset kannanotot, poliittiset pinssit eikä joulukoristeet. Työaikana sinä myyt osaamistasi työnantajalle ja sovitte yhdessä pelisäännöt.

    1. Taisi roosanauhan pitäjällä olla kyse periaatteesta. Ja eikös nauhanpitäjän äiti juuri sairastanut syöpää?
     https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005872840.html
     “Airpro tuki kampanjaa

     Kaikki lähti liikkeelle vuosi sitten. Patrik Leppänen teki aloitteen Airprossa hyväntekeväisyyskohteesta. Hän ehdotti Roosa nauhaa.

     Kampanja on käynnissä lokakuun ajan. Ehdotus voitti äänestyksen.

     – Minun ansiostani yritys ryhtyi tukemaan kampanjaa, Leppänen sanoo.

     Patrik Leppänen oletti, että nauhaa voisi ryhtyä käyttämään työpaikalla, koska kerran yritys tukee kampanjaa.

     Hän kertoo saaneensa pelkästään positiivista palautetta matkustajilta ja työkavereilta. Ainoa taho, jolta ei saanut myönteistä palautetta, oli työnantaja.

     Puhutteluissa Patrik Leppänen sai kerrottua yrityksen johdolle pitävänsä ennenkuulumattomana, että yritys tukee kyseistä nauhaa ja sitten kieltää työntekijää käyttämistä sitä.

     – Miten pieni nauha, joka on alle sormen kokoinen, on näin suurissa ongelmissa.

     Leppänen kertoi myös, ettei nauha vaikuta työntekoon, tehokkuuteen tai turvallisuuteen.

     – Olen moitteeton työntekijä. Olen aina ollut töissä hymy huulilla ja positiivisella asenteella.

     Kaikki työtehtävät hän sanoo hoitaneensa kiitettävästi.

     Patrik Leppänen ihmettelee, miksi yhdestä Roosa nauhasta nousi tällainen show.

     Hän ymmärtää, jos nauha olisi poliittinen tai jotenkin kantaaottava, se haluttaisiin kieltää.

     – Roosa nauha on todella pieni hyväntekeväisyysnauha, jota yritys vielä tukee.

     Leppänen uskoo, että kampanja toisi hyvää mainostaa yhtiöllä.”

     1. Anne Rouhiainen
      26.10.2018, 22:41

      Joskus lähimenneisyydessä lehdissä kerrottiin laajalti tutkimuksesta, jonka mukaan lentoemännillä on suurin riski sairastua rintasyöpään.

    2. “Häntä varoitettiin suullisesti…” jne.

     Käsityksesi ihmisen osasta ja työntekijän asemasta on kyllä mateleva. Eipä sillä, elämää helpottaa kun oppii läpi matkan kehdosta hautaan hokemaan nöyrästi joojoota.

     Patril Leppäsen nauha ei loukannut ketään. Asiakkaat pitivät siitä, hyväksyivät ja hymyilivät. Ainoa työnantajalle selvästi vahingollista julkisuutta aiheuttanut oli tollo esimies, jonka käsitysmaailmaan ei empatia mahdu. Airpron edustajana hän on tuottanut tavattomasti huonoa julkisuutta työnantajalleen

  3. Turvallisinta on luottaa että RehtiJuha ajaa kavereidensa (uskontokuntansa piirin kavereiden) etuja tavalla tai toisella juuri niin pitkään kun voi.

   Tämän syssyisellä perseilyllä RehtiJuha on melko varmasti tappanut poliittisen uransa, joten aika käy vähiin ja kaverit antaa RehtiJuhalle “sukkasaippuaa” jos mitkään annettavaksi sovitut edut/asiat ei onnistu.

   Eli kyllä sieltä riittää lunta tupaa tavan duunarille. :

Kommentointi suljettu.