Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sika säkissä?

Tämä on ensimmäisiä kertoja, kun joudun kirjoittamaan yleensä karsastamani toisaalta-toisaalta -jutun. Nyt on pakko, sillä en tiedä, mitä hallitus tarkoittaa eilen tekemällään kompromissiehdotuksella. Hallituksen ehdotuksen mukaan työnantajan pieni koko otetaan huomioon irtisanomisen kokonaisarviointiin vaikuttavana asiana. Esityksen todellista sisältöä ei vielä tiedä kukaan muukaan. Hallituksella voi olla ketunhäntä kainalossa, tai sitten hallitus antautui yrittäen naamioida tappionsa voitoksi.

Tällä hetkellä työsopimuslain 7 luvun 2 §:ssä lukee näin:

Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.

Hallitus esittää lainkohtaa muutettavaksi kuulumaan näin:

Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi tuoreeltaan, että hallitus perääntyi työmarkkinajärjestöjen edessä. Uusi kirjaus vastaa nykyistä oikeuskäytäntöä, jossa työnantajan koko otetaan mukaan kokonaisarviointiin. Irtisanomisen kynnys ei muutu, tai jos muuttuu, niin vain piirun verran. Irtisanomisen perusteena korostuvat edelleen henkilökohtaiset syyt yrityksen koon sijaan. Koskisen mukaan uusi kirjaus ei tarvitse edes uusia perusteluja.

Tässä kuitenkin piilee se pakettiin mahdollisesti piilotettu riski. Lain teksti on tulkinnanvarainen, ja kun tuomioistuin tulkitsee tulkinnanvaraista lakia, niin ensimmäiseksi se katsoo lain perusteluja. Niitä ei vielä ole, joten perusteluihin voidaan kirjata mitä tahansa. Sinne voidaan ujuttaa esimerkinomaisesti vaikkapa se itse lakiehdotuksesta poistettu kymmenen työntekijän raja.

Tätä mahdollisuutta joutuvat työmarkkinajärjestöt tänään miettimään, ja arvaan niiden miettivän sitä tosissaan. Ne ovat oppineet, että nykyisen hallituksen toiminnassa mikään ei ole sitä, miltä se näyttää, vaan se voi olla täsmälleen päinvastaista.

Vähemmälle huomiolle ovat jäämässä hallituksen esityksen muut kolme kohtaa. Hallitus esittää irtisanomista seuraavan karenssin lyhentämistä 90 päivästä 60 päivään. Onhan se muutos parempaan, mutta jos irtisanominen oikeasti käy nykyistä helpommin, niin 60 päivän rangaistus on edelleen kohtuuton.

Aktiivimalli ykkösen mukaista aktiivisuutta kerryttävät toimet halutaan kolmikantaiseen valmisteluun. Hallitus siis tunnustaa, että aktiivimalli oli sanelua, ja vieläpä kelvotonta sanelua. Aktiivimalli runnottiin läpi piittaamatta selvien epäkohtien arvostelusta, ja hallitus lupasi korjata välittömästi havaitut virheet. Kohta on vuosi mennyt, eikä hallitus ole korjannut yhtään epäkohtaa. Nyt hallitus myöntää, että sen oma viisaus ei riittänyt.

Aktiivimalli kakkonen eli omaehtoisen työnhaun malli on myös otettu mukaan kolmikantaiseen valmisteluun. Nyt valmistelu on sidottu myös maakuntamalliin, jonka toteutuminen on epävarmalla pohjalla. Jotenkin tulee mieleen, että hallitus haluaa laajentaa epäonnistumaan tuomitun hankkeen valmisteluun osallistuvien joukkoa.

Nähtäväksi jää,  mitä kaikkea tästä hallituksen tarjoamasta paketista paljastuu. Siellä saattaa olla sika, jolla on ketunhäntä kainalossa, tai sitten ei.

Kommentit (67)

 1. SHU

  Toivottavasti ay ei astu miinaan ja hyväksy hallituksen esitystä. Onhan nuo tämän hallituksen ’lupaukset’ jo koettu, ei kannattaisi mennä taas ansaan.

  Sitäpaitsi eivät kerro, miten olisivat valmiita muuttamaan aktiivimalleja. Ehkä olisivat valmiita vaihtamaan pilkun paikkaa.

  On järjetöntä, että vaikka helpottaisivat ihmisten potkimista pellolle, niin karenssit pysyisivät, vaikka lyhenisivätkin siihen, mitä olivat 1990-luvulla. Se karenssi kun paukahtaisi kuitenkin jokseenkin aina kaikissa muissa tilanteissa kuin taloudellisista ja tuotannollisista syistä tapahtuvissa irtisanomisissa. Tuli tuo työelämässä nähtyä.

  • JH

   Yritysten tulonmenetyksiä yritetään koko ajan siirtää yhteiskunnan maksettavaksi.

   • Esa J.

    Kapitalismia tyypillisimmillään: voitot yksityistetään, tappiot sosialisoidaan…!

    Voi, kunpa huhtikuun vaalipäivä tulisi nopeasti ja pian!

 2. Janne

  Hallitus on kyllä onnistunut hyvin syömään luottamuksensa, kun ensimmäisenä tarvitsee epäillä mitä kieroiluja esitysten takana on. Tyytyväinen Sipilä on aina huono merkki

  • Hande

   Näkijä tuon jo kikynkin kohdalla. Ei Sipilän porvarihallituksen lupauksiin voi luottaa.

   • Hande

    Näkihän

  • Tuomo Paasirova

   Mietityttää, että kuinka helpoksi irtisanomiset halutaankaan tehdä, kun jo nykyisen lain voimassa ollessa Roosa-nauhan pitäminen rintapielessä riittää potkuihin. Eilisissä Ylen uutisissa Nokian luottamusmies valitteli, että jo nyt Suomessa irtisanomiskynnys on muita verrokkimaita alhaisempi ja houkuttelee siksi yritystä vähentämään juuri Suomessa sijaitsevan tuotantolaitoksen työntekijöitä.

   • JiiPee

    Sekopäiseksi on mennyt Suomi. Roosanauhan takia potkut! Potkujen antajille pitäisi antaa potkut.

   • tomi

    Häntä varoitettiin suullisesti, häntä varoitettiin kirjallisesti, hänelle annettiin potkut. Näin se pitää mennäkin. Suomi on maa jossa asiat toimii juuri sen vuoksi niin hyvin, että täällä toimitaan sääntöjen mukaan.

    Jokaiseen työasuun ei vaan kuulu henkilökohtaiset kannanotot, poliittiset pinssit eikä joulukoristeet. Työaikana sinä myyt osaamistasi työnantajalle ja sovitte yhdessä pelisäännöt.

    • JiiPee

     Taisi roosanauhan pitäjällä olla kyse periaatteesta. Ja eikös nauhanpitäjän äiti juuri sairastanut syöpää?
     https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005872840.html
     ”Airpro tuki kampanjaa

     Kaikki lähti liikkeelle vuosi sitten. Patrik Leppänen teki aloitteen Airprossa hyväntekeväisyyskohteesta. Hän ehdotti Roosa nauhaa.

     Kampanja on käynnissä lokakuun ajan. Ehdotus voitti äänestyksen.

     – Minun ansiostani yritys ryhtyi tukemaan kampanjaa, Leppänen sanoo.

     Patrik Leppänen oletti, että nauhaa voisi ryhtyä käyttämään työpaikalla, koska kerran yritys tukee kampanjaa.

     Hän kertoo saaneensa pelkästään positiivista palautetta matkustajilta ja työkavereilta. Ainoa taho, jolta ei saanut myönteistä palautetta, oli työnantaja.

     Puhutteluissa Patrik Leppänen sai kerrottua yrityksen johdolle pitävänsä ennenkuulumattomana, että yritys tukee kyseistä nauhaa ja sitten kieltää työntekijää käyttämistä sitä.

     – Miten pieni nauha, joka on alle sormen kokoinen, on näin suurissa ongelmissa.

     Leppänen kertoi myös, ettei nauha vaikuta työntekoon, tehokkuuteen tai turvallisuuteen.

     – Olen moitteeton työntekijä. Olen aina ollut töissä hymy huulilla ja positiivisella asenteella.

     Kaikki työtehtävät hän sanoo hoitaneensa kiitettävästi.

     Patrik Leppänen ihmettelee, miksi yhdestä Roosa nauhasta nousi tällainen show.

     Hän ymmärtää, jos nauha olisi poliittinen tai jotenkin kantaaottava, se haluttaisiin kieltää.

     – Roosa nauha on todella pieni hyväntekeväisyysnauha, jota yritys vielä tukee.

     Leppänen uskoo, että kampanja toisi hyvää mainostaa yhtiöllä.”

     • Anne Rouhiainen

      Joskus lähimenneisyydessä lehdissä kerrottiin laajalti tutkimuksesta, jonka mukaan lentoemännillä on suurin riski sairastua rintasyöpään.

    • Timo Harju

     ”Häntä varoitettiin suullisesti…” jne.

     Käsityksesi ihmisen osasta ja työntekijän asemasta on kyllä mateleva. Eipä sillä, elämää helpottaa kun oppii läpi matkan kehdosta hautaan hokemaan nöyrästi joojoota.

     Patril Leppäsen nauha ei loukannut ketään. Asiakkaat pitivät siitä, hyväksyivät ja hymyilivät. Ainoa työnantajalle selvästi vahingollista julkisuutta aiheuttanut oli tollo esimies, jonka käsitysmaailmaan ei empatia mahdu. Airpron edustajana hän on tuottanut tavattomasti huonoa julkisuutta työnantajalleen

  • DI

   Turvallisinta on luottaa että RehtiJuha ajaa kavereidensa (uskontokuntansa piirin kavereiden) etuja tavalla tai toisella juuri niin pitkään kun voi.

   Tämän syssyisellä perseilyllä RehtiJuha on melko varmasti tappanut poliittisen uransa, joten aika käy vähiin ja kaverit antaa RehtiJuhalle ”sukkasaippuaa” jos mitkään annettavaksi sovitut edut/asiat ei onnistu.

   Eli kyllä sieltä riittää lunta tupaa tavan duunarille. :\

 3. Tarmo Hietamaa

  Jos lainkohdassa mainitaan nimenomaan palveluksessa olevat työntekijät, niin yllyttääkö tämä ulkoistamaan työvoimaa alihankkijoiksi entistä enemmän? Terveisin koko ammattimaisen työuransa alihankkija-”yrittäjänä” toiminut.

  • Esa Salminen

   Aika paljonhan näkee juuri tuota, että otetaan uudet työntekijät jostain vuokrausfirmasta, ja sitä kautta katsotaan kannattaisiko heitä palkata omille kirjoille. Itsekin tätä reittiä kulkenut työelämään tullessa 2000-luvun alussa. Tuotantopiikkejä vartenhan tuo on hyvä keino lisätä resursseja (vaikkakin uusien koulutus yms. vaatii vähän ennakointia), mutta lienee edullisempaa työnantajalle palkata henkilöt itselleen, niin on vähemmän välistä vetäviä välikäsiä.

 4. Torquemada

  Kyllähän se näyttää siltä, että Sipilä haluaa viedä muutkin uppoavan hallituslaivansa mukana. Ei ole mitään loogista syytä koplata yhteen täysin toisistaan riippumattomia asioita, kuten maakuntauudistusta ja aktiivimallia. Tällä esityksellä hallitus haluaa jollakin tavalla naittaa nämä erilliset asiat yhteen siten, ettei yhdestä voi keskustella ja sopia keskustelematta toisesta, olkoonkin etteivät asiat ole mitenkään luontevasti kytköksissä toisiinsa. Onko kyse osaamattomuudesta, tarkoituksellisesta hämmentämisestä, jostain salakavalasta taka-ajatuksesta, kepulaisesta iltalypsystä vai kaikista näistä? Tämän hallituksen kanssa mistään ei voi olla varma eikä mihinkään puheisiin luottaa.

 5. Kalervo K.

  Tämä hallituksen esitys on selvä huononnos jopa aiempiin esityksiin verrattuna.
  Nyt yrityksen pienuus / suuruus jää tulkinnan varaan.
  Ja miksi ylipäätään rangaista siitä karenssilla, jos potkut tulevat mitä epämääräisin perustein?
  Karenssit pois, myös sitten jos työntekijä itse irtisanoutuu vaikkapa kelvottoman työnantajan takia.

 6. Kari Heinilä

  Mun mielestä tässä mediskohussa on kyse maakuntauudistuksesta. Kohu luotiin tahallaan, että saatiin median kiinnostus kohdentumaan muualle ja perustuslakilautakunnalle työrauha. Maakuntauudistus on keskustalle ja sipilälle kaikkein tärkein etappi.

 7. AKK

  Tuon perusteellahan laki kuitenkin muuttuisi ja se tarkoittaa noin tulkinnallisen lain kohdalla runsaasti uusien oikeuskäytäntöjen hakemista, mikä vienee vuosia. Työntekijöiden turvattomuus lisääntyy ja heidän kannattaa ehdottomasti järjestäytyä ammattiliittoihin saadakseen liittojen tuen mahdollisissa riitatapauksissa. Mitenkähän pienet yritykset sitten aikovat selvitä väistämättömistä riitatapauksista joissa haetaan uudelle laille tulkintoja?

  Eiköhän aiemmassa esityksessä mainittu 10 työntekijän raja jäisi vaikuttamaan taustalla oikeuden tulkintoihin, vaikkei rajaa kirjattaisikaan. Perusteita työllisyyden kasvuvaikutukselle ei tuosta löydy sen enempää kuin aiemmastakaan esityksestä.

  Mielenkiintoista on myös se että kohtaan 4. on ujutettu … siirryttäessä maakuntamalliin… Miksi omaehtoisen työnhaun malli pitää sitoa maakuntamalliin jota ei ole olemassakaan?

 8. Tapani

  Pitääkö irtisanomista vielä helpottaa, kun roosanauhan pitämisestä voi saada potkut.

  • Antti Linnanvirta

   Pitää pystyä antamaan potkut ilman Roosa nauhaa.

 9. Isoäiti

  Minulla on häiritsevä tunne siitä kuin jälleen kerran käynnissä olisi yksi Sipilän peleistä. Tuodaan ensin julkisuuteen mahdoton ehdotus. Seuraavaksi loivennetaan ehdotusta. Lopuksi esiinnytään nevotteluhaluisina ja pommitetaan vastapuolta kaikilla niillä ehdotuksilla, joita on jo alunperin ollutkin. Jos vastapuoli sanoo ei, voidaan väittää sitä neuvotteluhaluttomaksi ja painostaa. Me kyllä haluamme sopia, mutta kun nuo toiset…

  Eikös näin mennyt Kiky:n kanssa? Samalta näyttää Sote-kuviot. Mitäs muuten kuuluu sille kansalaisaloitteelle, joka vaati Aktiivimallin kumoamista?

  • töytön

   Risukko laittoi sen seinän ja patterin väliin eduskuntatalon wc-tiloissa.

 10. Antti Linnanvirta

  Sipilän tuntien säkistä paljastuu Kempeleen pillipiipsri, joka soittaa ”ähä kuttia”.
  Tätä säkkiä ei kannata ostaa antaa piiparin tukehtua sinne!

 11. Rotvalli

  SY:n Mikael Pentikäinen iloitsi Taloussanomissa uudesta ehdotuksesta ja mainitsi juuri lain perustelujen tärkeyden kannaltaan. Joten nekin lienee kirjoitettu SY:ssä valmiiksi.

  Sipilän ilmeisesti SY:ltä saamassa uudessa lakitekstissä on vain neljä uuttaa sanaa ja niiden perusteella on Sakun mainitsemasti vaikea sanoa lain soveltamisesta yhtään mitään, ja koira on haudattu sinne perusteluihin. Ne pitää nyt ay-liikkeen nähdä.

  Tässä on palattu vain lähtöruutuun tai jopa siitäkin taaksepäin, jos perustelut kirjoitetaan niin, että pärstäkerroinlaki voidaan ulottaa kaikkiin yrityksiin. Numeeriset arvot katosivat, jotta esitys ei kaadu perustuslakiin ja lain alaa voitaisiin laventaa. Jos mitään ketunhäntää ei olisi, voisi noista neljästä sanasta ja koko esityksestä luopua. Samoin tietenkin muista tarjouksista.

  Liitoissa nyt pohdittanee, miten he pääsevät kurkkaamaan nuo perustelut ja jatketaanko taistelutoimia nyt samalla vauhdilla kunnes ne nähdään tai koko esitys vedetään pois. Vai otetaanko aikalisä kunnes oikeuslaitosta koskeva soveltamisohje on käsillä. Se on käsillä ymmärtääkseni sitten, kun esitys annetaan eduskunnalle.

  Mitä 90 vs. 60 päivään tulee, se merkitsee vain, että työttömäksi joutuvan nälkäkausi kestää 4 kuukautta aiemman viiden sijaan. Hieno tarjous: ensin saat mielivaltaiset potkut ja karenssin siihen päälle. Jos tämä ei ole työantajamielivaltaa, mikään ei enää ole.

 12. RowanBerry

  Siinähän se silmänkääntötemppu tuli – kaikille yhdenvertaisesti kylmä rinki /C:n ympärille.
  Pettuleivän ohjetta kaivelemaan tästä…

 13. anonyyli

  Tällä viikolla on sote-valiokunta toiminut ahkerasti ja ilman päivittäistä julkisuutta. Sote-lakien lausunto pitäisi tänään hyväksyä edelleen perustuslakivaliokuntaan lähtettäväksi. Tässä on kuitenkin pidetty meteliä ihan muista asioista eikä tästä tärkeimmästä eli sotesta ja valinnanvapaudesta. Lienee joku peiteoperaatio tämä työsuhteen huonontamislaki. Kun SY lähettää julkisuuteen tiedotteen ja vaatimksensa, kaikki sopulit kirjoittavat siitä.

 14. Kyösti Hyttinen

  Ovela manööveri hallitukselta saada ay-liike mukaan valmistelemaan yhdessä hallituksen kanssa luomaan työttömistä halpatyövoimaa. ”laiskojen ja juoppojen”, aktiivimalli 1 ja aktiivimalli 2, ”nenän kaivajien ja ”löysäkätisten” irtisanomislaki.
  .
  Ay-liikkellä on jo nykyisin ongelmana vakuuttaa työttömät, pätkätyötä ja osa aikatöitä tekevät henkilöt,varsinkin nuoret, tarpeellisuudestaan hoitamaan heidän asiaansa. Päinvastoin he näkevät ay-liikkeen yhä enemmässä määrin vain vakituisten, kokoaikaisten, hyväpalkkaisten ”eliittityöläisten” etuja puolustavana järjestönä.

  Ay-liikkeen tulisi miettiä olemassaolonsa tarkoitusta ja päivittää tekemisensä nykyajan uhkia vastaavaksi, tai sen asema varteenotettava tekijänä suomalaisessa yhteiskunnassa tulee romahtamaan ja sen jälkeen kyyti on kylmää suomen rahvaalle.

 15. Juhani Tanski

  Koskinen: ”Uskon 110 prosentin varmuudella, että sopu syntyy tänään”.
  Jos joku asia on täysin varmaa, se on 100 %:n todenäköisyydella toteutuva.
  110 % todennäköisyys on teoriassa ja käytännössä mahdoton. 🙃😵😡
  Koskinen epäilee sopua?
  https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/professori-seppo-koskinen-sopu-irtisanomislakikiistassa-syntyy-tanaan-110-prosentin-varmuudella-esitys-toimii-juridisestikin/808945/

 16. Mm

  Tämän hallituksen kanssa ei kannata sopia mitään. Ovat itse ajaneet itsensä tilanteeseen jossa kaikki tietää ettei heihin voi luottaa.

 17. Ramses

  Sipilä rukoilee blogissaan kansalta sympatiaa kertoessaan, kuinka hän on ”tehnyt töitä kellon ympäri yrittäessään ratkaista tulehtuneen työmarkkinakiistan”. Niin varmaan. Sitä hän ei tietenkään kerro, että kaikki tuo on itseaiheutettua tuskaa – jos hän yleensäkään tuntee mitään tuskia ay-liikkeen kanssa riidellessään.

  Hallitustroikan esitys on vain nätimpään, kiiltävään alupaperiin käärittyä samaa soopaa, jota vaade alkuperinkin oli. Numeroiden poisto ei muuta mitään, paitsi siltä osin, että samaa pykälää voidaan sorvata kaikkien yritysten duunareihin.
  Se minua kuitenkin ilahduttaa, että hallitus on nyt avoimesti myöntänyt aktiiivimallinsa epäonnistumisen ja työntämällä sen kolmikantaiseen remonttiin hallitus myöntää myös totaalisen neuvottomuutensa korjaustarpeisiin ja -osaamiseensa.

 18. Jussi Parviainen

  Hallitus on kuin nainen jonka kanssa ei pääse koskaan edes tasoihin, saatikka voitolle! Tämän hallituksen kyyti on jo nähty! Kaikki jäihin seuraaviin vaaleihin asti!

  • antonio

   Allekirjoitan 2 jälkimmäistä lausetta!
   Olemme Sakulta kuulleet ja sen jälkeen (ainakin minä vasta sen jälkeen) ymmärtäneet, että jos sipilä sanoo ei, se tarkoittaa kyllä.
   Siispä jos sipilä- oppipoika on nyt pääministeri pentikäisineen tyytyväinen, meidän eikä AYn ole syytä olla.

   • Katriina

    Sipilä on kiero kuin korkkiruuvi ja siihen mieheen ei pidä yhtään luottaa. Sipilän tarkoitus on luoda Suomeen halpatyömarkkinat ja laittaa ay-liike polvilleen. Nyt ei pidä antaa yhtään periksi vaan tämän lain valmistelu pitää lopettaa eikä tyytyä mihinkään tulkinnanvaraisiin kompromisseihin!

 19. Woland

  Eilisen tiedotustilaisuuden lopuksi Sipilä ilmoitti hallituksen jatkavan lain valmistelua esityksensä perusteella ja vievänsä sen eduskunnan pääätettäväksi. Siitä ei siis neuvotella, eikä edes puhuta.

  Aktiivimalli ykkönen ja kakkonen siirtyy kolmikantaiseen valmisteluun, mutta Siiplän ja Orpon mielestä kolmikannassa on käyty valmisteluja silloin, kun Sipilä on soittanut jollekin ammattiliiton pj:lle.
  Lisäksi aktiivimallia tullaan valmistelemaan helmikuun loppuun, joten niitä lakeja käsittelee seuraava eduskunta ja esittelijänä on seuraava hallitus.

  Lopuksi vinkki: toisaalta, toisaalta -kirjoitus kannattaa aloittaa sanoilla ”Nythän on niin…” 😀

 20. JiiPee

  Kun luotto on mennyt hallituksen tekoihin niin kompromissiesitys tässä vaiheessa ei kyllä lisää vielä tippaakaan luottamusta. Aina kun hallitus on keksinyt jotain niin paskaa on satanut kansan ja ay-väen niskaan. ”Kokonaisarvio” sanana on ihan hyvä lisä, mutta mitä muuta piilee hallituksen muissa kompromissiesityksen detaljeissa, sitä ei voi kukaan tietää vielä. Kun ruokalautasella tarjotaan yhden näkyvän porkkanan lisäksi paljon huttua jonka seassa voi olla mitä vaan, esimerkiksi Kullervon kivi piilotettuna. Pitää todeta vaan että ”hallitus ei edelleenkään nauti kansan luottamusta”.

 21. Rotvalli

  Kuten edellä on kerrottu, SAK ja liitot eivät laita nimeään avoimeen sekkiin: ” SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvioi, että hallituksen tarjouksessa on paljon hyviä elementtejä.

  – Eteenpäin on menty, mutta vielä tietysti täytyy vähän tutkia enemmän ja saada sitten ihan lopullinen teksti ja kaikki lain perustelutkin ennen kuin voidaan tarkemmin arvioida ja tehdä sitten omia johtopäätöksiä, Eloranta toteaa.

  Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kaipaa vielä yksityiskohtaista tietoa.

  – Lähinnä, että mitä lain perusteluissa on kirjoitettu. Ja minä toivon, että me saadaan se hyvissä ajoin ennen tämän päivän kokousta, Palola sanoo.”

  https://yle.fi/uutiset/3-10476815?origin=rss

 22. Lauri

  Sitä minä olen ihmetellyt ja kummastellut, että mikä nykyisessä käytännössä niin kovasti hiertää Pentikäistä?

  Toisaalta, olisihan se kätevää, jos sattuisi saamaan mielisemman ja oikeauskoisen palkattua, niin voisi entiselle pistää tekstiviestin, että sun ei tarvitse tulla aamulla töihin.

 23. Saara Nieminen

  Hallitus lupaa sellaista, millä ei ole mitään merkitystä. Hallitus lupaa repiä aktiivimallin auki, jos ay-liike suostuu heidän ehdotukseen. No tottahan hallitus tuon lupaa, koska tietää että aktiivimalli hajoaa taivaan tuuliin vaalien jälkeen. Jos Rinteen puheisiin on uskomista.

 24. Tero Sivula

  Ay-liike ja ihminen. Kuten Saku sanoi, hallitus on jo kusettanut (valehdellut) Ay-liikkeelle. Mitä jos sinua kusetetaan ja sama henkilö haluaa tehdä diilin uudestaan kanssasi? Sanotko että painu helvettiin, vai korjataan tuo ensimmäinen (kusetus), sitä ennen en tee mitään diiliä kanssasi enään!

 25. Markku Isometsä

  No sitä mie vain, että kun Iltalehden tietojen mukaan irtisanomislakia on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä osastopäällikkö Antti Neimalan osastolla.

  Neimala on toiminut johtajana ja varatoimitusjohtajana Suomen Yrittäjissä vuosina 2001-2004, 2007-2009 ja 2012-2017.

 26. Ässä hihassa nro 50

  EIkö tässä nyt vain paljastunut suuri teatteri ja bluffi: – ensin tarjottu irtisanomisen helpottamiseksi henkilörajoja tietäen sen menevän puihin perustuslain vuoksi ja seuraavaksi poistettu nuo rajat ja tällä tempulla saadaan työntekijän irtisanomisesta vielä kevyempää niin, että se koskeekin kaikkia yrityksiä. Sellainen hytinä tässä on, että tämä on ollut alkuperäinenkin tarkoitus. Kuka lienee käsikirjoituksen kirjoittanut. Tällaiseen silmänkääntötemppuun en usko ay-liikkeen kompastuvan.

  • Rotvalli

   Koira on haudattu perusteluihin, joista ei vielä tiedetä. Paitsi se, että numerot puuttuvat ja että se antaa tilaa henkilöperusteisille irtisanomisille nykyistä enemmän. Muutenhan esitys vedettäisiin pois.

   SY ja Sipilä taktikoivat sikälikin, että he tietävät median syöttävän kohta tarinaa, jonka mukaan Sipilä teki loistavan vastatarjouksen ay-liikkeelle ja sitten rähjätään, kun ei mikään kelpaa. Luultavasti lain perusteluja ei siinä tarkoituksessa avata kunnolla, siis jotta Sipilän sakin feelu ei paljastuisi ja jotta ay-liike saadaan näyttämään mainitusti kohtuuttomalta ja kiittämättömältä.

   Uskon ay-liikkeen lakimiesten ja tiedotusväen olevan jo laatimassa askelmerkkejään tuota tiedotustaistoa varten.

   • Rotvalli

    Kuten arvata saattoi, HS: ”Ay-liike on järkeä vailla ja häviää pelin, jos se ei tartu hallituksen sovintoesitykseen irtisanomisriidassa”

    Pitäisi ensin tietää, mihin tarttua.

  • väärä henkilö

   Irtisanomisen helpottamisen taustalla on vielä yksi ”juoni”, eli karenssit. Kun työvoimaa halutaan kierrättää – olen itse ollut useammassa sellaisessa firmassa töissä – koska halutaan välttää ikävien työsuhde-etujen, kuten lomien, palkallisten sairauslomien ja kokemuslisien maksaminen, joudutaan operoimaan vuokratyövoimalla (kallista) sekä määräaikaisilla työsopimuksilla.

   Määräaikaisuuksissa ei ole yrityksen kannalta muuta vikaa (no, ehkä jatkuva rekrytöintirumba), kuin se, että työsuhteen päättyessä työntekijä on oikeutettu asianmukaiseen työttömyysturvaan ilman karensseja, vaikka työsuhteen jatkamattomuus on nimenomaan henkilöön liittyvä (ollut talossa jo liian kauan, tuntee paikat ja pomot). Tämä on ollut työntekijän kannalta liian turvallista, eli pelotevaikutus ei ole ollut riittävä, joten työntekijä ei kenties ole sortunut yliyrittämiseen, kaikkiin mahdollisiin ylitöihin, epätoivoon, itkuun ja aneluun, yrittäessään ns. säilyttää työpaikkansa.

   Yhteiskunnalle tämä sosiaaliturva, joka ehkäisee (tai edes hidastaa) ihmisen syöksymistä köyhyyteen, perheen hajoamiseen ja pahimmillaan itsemurhaan, on tunnetusti ”liian kallista”. Ratkaisu on helpompi irtisanominen, jolloin syy sekä vastuu voidaan sälyttää jälleen työntekijälle, ja rangaista häntä – kuten tässä maassa on tapana – epäämällä taloudellinen turva ja oikeus ihmisarvoiseen elämään. Yleensä tällaiset ihmisten hyvinvointiin ja taloudelliseen pärjäämiseen kohdistuvat säästöt tulevat kalliiksi budjetin jollakin toisella momentilla, mutta kerropa se hölmölän keisarille, niin sinut bullshitataan ulos palatsista.

 27. Ramses

  Kaiken muun ohella olen miettinyt, miten on tultu tilanteeseen, jossa oikeistohallitus väen väkisin ajaa lakimuutosta nimenomaisesti pienille työpaikoille ”räyhäävien, myöhästelevien, varastelevien, työkavereidensa kimppuun käyvien, laiskojen sun muitten sutkien” lemppaamiseksi pihalle?

  Tätä en ymmärrä. Ei kai pienten yritysten työntekijät yhtäkkiä ole muuttuneet pelkiksi rentuiksi ja rettelöitsijöiksi. Ihan kantapään kautta, omakohtaisesti, toki olen nähnyt em. tapauksia työpaikallani, mutta ei niiden hoitamiseksi ole mitään lakimuutoksia kaivattu ennenkään.

  Olin töissä yrityksessä, jossa yrittäjä ilmoitti palkatessaan, että ”meillä on kaksi irtisanomisaikaa – toinen on lain mukaan ja toinen kolme (3) minuuttia”. Törkeissä tapauksissa kolmea minuuttia pari kertaa sovellettiinkin, eikä siitä sen enempää puhuttu. Yks Topi teki työaikana omia keikkojaan työnantajan työkaluilla ja autolla ja kiinni jäätyään työsuhde päättyi siihen paikkaan. Avainten, työvaatteiden ja kännykän luovuttamiseen aikaa kului juuri tuo kolme minsaa.

  • JiiPee

   Hallitus ampuu irtisanomissuojan helpottamisessa näyttävästi tykillä kärpästä kun sillä on niin paha olo. Todellinen syy pahaan oloon = soten juuttuminen valiokuntiin.

 28. Olli Wuori

  Historiankirjoissa kerrotaan laajasti erilaisten hallitusten huonoista toiminnoista ja kansan harhauttamisista eri valtakunnissa. On ollut sortoa, sotaan yllyttämistä, kansanmurhia, orjuuteen pakottamista jne. Mikä me olemme nykyisessä Suomessa ansaitsemaan yhtäkkiä yleisestä kaavasta poikkeavan kansanetua katsovan hallituksen? Emme nytkään ole sellaista saaneet.

  • Ässä hihassa nro 50

   Juuri samaa olen ajatellut! Ei ole kiveen hakattua, etteikö tänne meillekin voisi muodostua tällaista historian kauhuista tuttua yhteiskuntaa. Merkit ovat liian samankaltaisia kuin esimerkiksi 1930-luvulla.

 29. Pitkäaikaistyötön

  Olisiko viikko sitten, kun kirjoitin, että kupletin juoni on ollut koko ajan saada pärstäkerroinirtisanominen kattamaan kaikenkokoiset yritykset ja organisaatiot. Se vain ei olisi mennyt suoriltaan läpi, joten aloitettiin varovasti pienistä yrityksistä. Tiedettiin, että sehän taas menee päin perustuslakia, joten sen jälkeen, HÄMMÄSTYNEENÄ, väljennetään lakiehdotusta niin, että se kattaakin lopulta kaikki. Sipilä on lukenut Machiavellin Ruhtinaansa.

 30. Jonis Lusis

  Kolmikantaan ei tule tuoda mitään a……… ,en viitsi sanoa edes nimeä. Silloin palkansaajapuoli alkaa imettää
  hallituksen lehtolasta.

 31. Se on jämpti näin

  Mihinkään Sipilän & Co tarjouksiin ei pidä ay-liikkeen suostua. Vastatarjous vaatimuksena vaan pöytään, että ihan ens alkuun muutamaksi kuukaudeksi palataan siihen kiky- tilanteeseen ja mitä siinä sovittiin. Ja kun sovittiin ja sopimuksia itse hallitus ei pitänyt, niin sitten ensin peruutetaan siihen, missä oltiin alussa. Eli aktiivimalli kokonaan pois eikä koskaan enää kolmikantaan. Aktiivimalli 2 ei koskaan kolmikantaan eikä mihinkään muuhunkaan kantaan. Irtisanomislain valmistelu keskeytettävä.

  Näillä ensi vaaleihin ja SDPn johdolla tämän hallituksen aktiivimallilaki lopullisesti hautaan, kikyt puretaan ja palataan työmarkkinoilla normaaliin päiväjärjestykseen.

 32. Arska

  Kukahan on niin tollo että teksi mitään sopimuksia sellaisen kumppanin kanssa joka on jo pettänyt monta kertaa toisen osapuolen?

  Kyllä liittojen pitää nyt pitää kannastaan kiinni tai muuten tulee liitoillekin jäsenkato siis ihan aikuisten oikeasti. Tämä on näytön paikka ja hallitushan jokatapauksessa vaihtuu muutaman kk päästä joten noiden kanssa ei ole mitään pakko tehdä mitään sopimuksia.

  Liitot pitäkää vaatimuksistanne kiinni tai muuten romahtaa koko ay-liike.

 33. Antti Linnanvirta

  Sipilä on sairastuttanut Suomalaisen yhteiskunnan kolmessa ja puolessa vuodessa. Paraneminen tulee kestämään pitkään jos edes onnistuu.

 34. AKK

  Nyt näyttää siltä että AKAVA on hyväksynyt sian säkissä eli ennenkuin lain perustelut ovat selvillä. Jos näin on niin sehän on aivan perustavanlaatuinen virhe, voiko olla totta. STTK:ssa on sentään jätetty hyväksyminen riippumaan perusteluista.

  • AKK

   Uutisointivirhe, kyllä myös AKAVA on hyväksynyt ehdollisena. Ehdin ihmetellä kun ei aina tiedä mitä Fjäderin suusta kuulee.

 35. Jari Kähkönen

  Kiitos Sakarille työsopimuslain irtisanomisluvun olevan individuaalipykälän ja muutosesitystensä vertailusta. Ei vastaväitteitä. Pätevää työtä häneltä kuten aina. Mutta unohtuiko sittenkin jotain muuta? Saattaisi olla se ketunhäntä mitä epäillään vaikkei vielä ole löytynytkään.

  Viittaan seuraavassa Sakarin blogimerkinnän kärjessä olevan VN:n nettisivuille vievän linkin sisältöön. ”4. Kolmikannassa jatketaan omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi siirryttäessä maakuntamalliin. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019″, lainaus linkin takana olevasta sisällöstä. Korostus minun, toivottavasti tekemän boldaus myöskin näkyy lopullisessa postauksessani.

  Kommentoin asiaa näin, että ultrakapitalismin ajan politiikasta terveisiä. Eikai kukaan enää ole niin naiivi, että kuvittelee tuon hallituksen haluavan yhteiskuntarauhaa missään muussa tarkoituksessa kuin rahastamiseen ja sortamiseen? Työttömyysturva ei voi olla vastikkeellista, koska ainakin vielä voimassaolevan perustuslain mukaan jokaisella on oikeus ihmisarvoisen elämän perusedellytyksiin, jos ei niitä itse pysty hankkimaan työtä tehden tai tuloillaan. Pykälässä oikein mainitaan työttömyys nimeltä. Heitellään tähän vielä pari havainnesanaa: perusoikeus, ihmisoikeus ja kaikkien yhtäläinen ihmisarvo.

  Siispä yhä aikapalkatussa ja työsuhteisessa työssä olevien herrallinen aatelissääty halutaan johdatella pahemman kerran nimellisellä voitontapaisella samaan porukkaan herrojen kanssa, joka yhdessä hyökkää kurjaliston eli alaluokan eli alhaison kimppuun. Ei vetänyt esitystä pois, mutta vesittää sen tosiasiallisesti sovelluskäytäntöä vastaavaksi kuten opimme äsken. Hurjaa, vähän kuin katselisi persoonallisuushäiriön ja addiktion vuoksi kouristuskohtausta julkisella paikalla simuloivaa ensi kertaa elämässä tietämättä, että mistä ”esityksessään” on kysymys. Olkoon siis minun kuparinen viisisenttiseni tähän asiaan se, että työelämän kurjistustavoitteen sakatessa mennään sitten ihan rohkeasti suoraan vastikkeelliseen sosiaaliturvaan. No, kohtapa tiedetään että ovatko liitot niin valmiit kuolemaan ja sitten katoamaan, että lähtevät mukaan. Valitettavasti en ole alkuunkaan varma, että miten tässä käy.

  Jos uusliberalismina 30-40 vuotta sitten alkanut politiikka olisi ollut floppi, se olisi lakannut jo aikaa sitten ja päätynyt vitriiniin/käsikirjaston hakuteoksiin. Aina näet löytyy jostain niin itsekeskeisiä, tietämättömiä sekä hyväuskoisia hönttejä, jotka ovat valmiit hylkäämään heikompansa oman onnensa nojaan. Koska eivät käsitä, että me kaikki ollaan tämä yhteiskunta yhdessä. Ihan me kaikki. Tästä jos luovutaan, sopimusala ja työpaikka kerrallaan myös herralliset työ- ja virkasuhteiset menettävät asemansa tavalla, jota voi kutsua matkaamiseksi alta sulavalla jäälautalla kohti kohisevaa koskea/vesiputousta.

  Tai siis…Montako tuntia sitten olen tämän vuorokauden puolella itsekin toisaalla sanonut yhteiskuntaamme käsitykselliseksi vääristymäksi, kuvitelmaksi tai 70 vuoden uneksi keskiluokkaisine koulutuspositivismeineen? Luokkaretki on ohi. Vast’edes näemmä jokainen saa maksaa puolestaan, tai jäädä seistätollottamaan paikalleen, katsellen vierestä kuinka toisilla on hauskaa/menee hyvin.

  • Katriina

   Näin se on! Kohti Amerikan mallia mennään. Keskiluokka on siellä jo häviämässä. Jäljelle jää vain pieni joukko ultrarikkaita ja ne muut ihmiset jotka hädin tuskin pysyvät hengissä. Ei hyvältä näytä…

 36. äimänkäki

  Kumma juttu. En tiedä yhtään ”yrittäjää” Sipilän ja Pentikäisen lisäksi, joka olisi sitä mieltä että tästä laista olisi heille mitään hyötyä. Päinvastoin, heillä on ollut pitkä lista toivomuksia jo vuosikaudet joista olisi oikeasti apua, mutta hallitukset eivät ole noille toiveille korviaan lotkauttaneet. Ei varsinkaan Kansallinen Kokoomus. Kun työkyvyttömyyseläkkeen tasausmaksua oli peritty pk-yrittäjiltä 1,5 miljardia liikaa ja olisi lain mukaan pitänyt palauttaa yrittäjille, kokoomus oli se kun ensimmäisenä oli äänestämässä ”lakisääteisesti” rahat eläkevakuutusyhtiöiden kassan täytteeksi. Että se siitä yrittäjäpuolueesta (työväen puolueesta), eikä kepu ole enää pekkaa parempi. Sipilä ja Pentikäinen edustavat varmaan jotain erikoisempaa yrittäjyyttä. Saahan nykyisin ilmaisen työntekijän vaikka tunniksi töihin jos ilkeää ottaa. Voiko vielä panna paremm… pahemmaksi.

  Sopiessa tämän hallituksen kanssa on hyvä muistaa vanha kiinalainen sanonta. Sinä petät minut kerran, sinun häpeä. Sinä petät minut kaksi kertaa, minun häpeä.

 37. Työsuhde-etuna astma

  Mahtaako potkulaki tulla (jos se siis pääsee kaikkien suotimien läpi) ulos yhtä täydellisenä ja ohjeistettuna kuin aktiivileikk…malli? Eli sisältö ja sen tulkinta täysin hukassa sekä lain laatijoilta että sen soveltajilta.
  Toivottavasti asioiden läpiviennissä käytetään aitoa neuvotteluhenkeä ja tervettä järkeä.
  Melkein alko naurattaa itteänikin kun tuota edellistä lausetta kirjoitin 😂

 38. Saara Nieminen

  Ja ihan kuten Saku jo kirjoitti, SAK joutui miettimään. Ja juuri siitä syystä, mitä Saku kirjoitti. SAK vaatii päästä mukaan lain perustelujen kirjoittamiseen. Ettei sinne tosiaan ujuteta ”10 työntekijän yrityksiä”. Kohta nähdään sopiiko hallitukselle.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/e606f29b-c39b-49ec-a6a6-aeb57d70821b_pi.shtml

 39. Marko

  Toisaalta ja toisaalta -juttu tais tässä tapauksessa olla hyvä valinta. Minä itse koen tuon hallituksen perääntymisenä, jossa tarvitaan tällaista näennäistä ”torjuntavoittoa” ja poliittisen piruetin esitys.
  Jotta laki olisi kaikille tasapuolinen ja järkevä, niin minusta irtisanotuksi tulevalle tai itse työstään irtisanoutuvalle ei pitäisi tulla mitään karenssia. Karenssin voi saada peruttua, jos riitauttaa irtisanomisen. Sehän on siis automaatti, joka aiheuttaa turhia oikeusjuttuja, joita pidettiin pienille yrityksille kohtuuttoman kalliina ja pitkinä prosesseina. Samoin tuo älytön karenssi on tullut aika monelle sellaiselle, joka on irtisanoutunut nollatuntisopimuksesta, jossa ei ollut riittävästi työtunteja tai jopa silloin, kun on irtisanoutunut yhdestä ja aloittanut uuden työn toisessa.

 40. Kati

  Eikös tuo aktiivimalli pitänyt korjata mitä pikimmiten jo julkaistaessa? Ja viimeistään sitten kun kansalaisaloite käpälöidään? Siis se hukkunut aloite? Ja Vol.2 leivotaan toisen katastrofin kanssa samaan pakettiin hamaan tulevaisuuteen… Voi pyhä yksinkertaisuus. Eli perusteissaan nyt vaan resetoidaan jo olemassa oleva laki irtisanomisista toimimattomaan tilaan että päästään istumaan käräjillä jokaiset potkut, ja lupaillaan lisäksi asioita jotka olisi pitänyt toteuttaa jo aikapäiviä sitten, tai jotka eivät välttämättä tule toteutumaan ikinä. Ja ainakin Akava on jo jotenkin ehdollisesti hyväksynyt, vaikka ei tiedetä edes kunnolla mitä ollaan hyväksymässä?

  …onkohan Sipilä hankkimassa itselleen ja suvulleen Lakimiehen papereita ja osakkuuksia lakifirmoissa?

 41. Tuula Javanainen

  Pelottaa, että ay-pamput TAAS nielaisevat syötin niin kuin aina ennenkin viime vuosikymmeninä. Koirakin oppii kerralla huijauksesta, mutta oppivatko nämä työväen edustajat koskaan. No, asia ei koske heidän omaa työsopimustaan.

 42. Rintsu

  Koirat mainittu!
  Voin kertoa, että maailman jokainen palveluskoira on koulutettu palkitsemalla.
  Kun koira tekee oikein tai oikeansuuntaisesti, niin luvassa on välitön herkkupala tai ainakin rapsutus.
  Väärintekemisestä seuraa ignooraus.
  Koira oppii äkkiä mitä hänen odotetaan tekevän. Ja koira kaipaa tekemistä. Jos sitä ei koiralle anneta niin koira keksii tekemisensä itse.
  Keppi ei toimi. Lyömällä koira oppii vain välttämään keppiä tai puremaan. Mutta ei koira kepillä tai nälkäkuurilla opi yhtään mitään.
  Etenkään ristiriitaisuuksia koira ei ymmärrä.
  Jos tuli järsittyä huonekaluja ja ensin tulee keppiä ja kun omistajalle tulee paha mieli kepistä tulee rapsutuksia. Koira ei silloin oikein tiedä mistä tuli keppiä ja mistä rapsutuksia.

  Ihminen ei ole kovin kaukana koirasta.
  Väitän, että jokainen tekee duunia mielummin palkkion toivossa kuin rangaistuksen pelossa.

  Tämä hallitus ymmärtää yhtä vähän koiria kuin ihmisiä.
  On vaan suuri into lyödä kepillä kaikkea mikä liikkuu tai pysyy paikallaan.

 43. 70-lukulainen

  Sipilä on henkinen kokoomuslainen, ja kokkarit pelaavat aina upporikasta ja rutiköyhää, eli pyytävät enemmän tai jotain muuta kuin tietävät saavansa. Uskon, että irtisanomisasia on vain täky, jonka tarkoituksena on peittää se, että ay-liikkeen valta on koko ajan ollut tarkoitus murentaa työttömyysturvaa heikentämällä. Ay-liike ei ole vieläkään kunnolla herännyt siihen, että malli on seuraava: hävitetään vakituiset ja pitkäaikaiset työsuhteet, jotta kukaan ei voi kerätä ansiosidonnaiseen oikeuttavaa määrää työaikaa, ja kun suurin osa on perusturvan varassa, tehdään sen ansaitseminen mahdottomaksi mahdottomilla vaatimuksilla (=perusoikeuksien vastaiset leikkaukset jopa viimesijaiseen eli toimeentulotukeen), jolloin ihmisten on Suomen ankarissa oloissa pakko suostua 9 e/päivä systeemiin jotta eivät kuolisi nälkään ja kylmään. Ay-liikkeelle siihen kuulumattomien silpputyöläisten edunvalvonta ei tietysti suoranaisesti kuulu, mutta SDP:lle kyllä, ja jos mitään ei tehdä, loppuvat liitoilta kohta jäsenet, kun nuoremmissa sukupolvissa on vain silppulaisia.

 44. Juha Karvonen

  Kyllähän noin selkeän sanamuodon muutoksen luulisi vaikuttavan tulkintaan, ilman perustelujakin. Nykyinen kokonaisharkinta pilkotaan kahteen osaan, missä se toinen osa on puhtaasti pientyönantajaa suosiva.

Kommentoi »

Comments are closed