Miten tämä on mahdollista?

-Olen kuntouttavassa työtoiminnassa jo kahdeksatta vuotta, vaikka välillä on pausseja ollutkin. Minulla on keittiöpuolen koulutus, mutta mutta olen tehnyt pääasiassa ulkohommia. Kyllähän sitä palkkatyötäkin saisi välillä olla.

-Tänään olen viimeistä päivää ulkohommissa Puu-Juuassa ja leikkaan pensasaitaa. Olen tehnyt töitä Puu-Juuassa koko kesän ajan.

-Neljän tunnin työaika oli käydä lyhyeksi varsinkin kesän helteillä, kun hoidin Puu-Juuassa kukkalaatikoissa olleita kukkia ja kärräsin niille vettä urakalla. Ihmiset kehuivat kukkia ja ihmettelivät, että kuka niitä jaksaa hoitaa.

Kun tällaista saa lukea ensimmäiseksi aamulla paikallislehden satunnaisesti valittuja kuntalaisia jututtavalta Mitä kuuluu?-palstalta, niin tulee tunne, että minua on huijattu. Vuosikausia olen kirjoittanut kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista yleensä, ja yhtä kauan olen puhunut asiasta kuntamme sisällä. Yhtä kauan minulle on vakuuteltu, että lakia noudatetaan ja että kuntouttavassa työtoiminnassa ei ketään pidetä vuosikausia. Nyt paikallislehden viattomasti haastattelema kasvo kertoo, että Juuka käyttää palkatonta työvoimaa yhtä härskisti kuin kaikki muutkin kunnat.

Tämä haastateltu mies on minulle kasvotuttu. Olen nähnyt hänet usein haravoimassa lehtiä ja tekemässä muita ulkotöitä. Hän vaikuttaa osaavalta ja tehokkaalta. Silti hän tekee palkatonta työtä jo kahdeksatta vuotta. Se on lain mukaan mahdollista, sillä kuntouttava työtoiminta saa kestää enintään 24 kuukautta kerrallaan. Sen jälkeen laaditaan uusi aktivointisuunnitelma, johon kirjataan toimenpiteeksi kuntouttava työtoiminta. Näin palkaton työ voi jatkua vaikka eläkeikään asti.

Lain kirjainta ei siis rikota keston suhteen, mutta lain henkeä rikotaan selvästi. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille, joiden työkyvyssä tai elämänhallinnassa on puutteita. Sen tarkoituksena on auttaa pääsemään avoimille työmarkkinoille, ja ensimmäinen askel siihen on palkkatuettu työ. Kun meneillään on jo kahdeksas vuosi kuntouttavaa työtoimintaa, niin ei näköjään ole aikomustakaan ruveta maksamaan palkkaa.

Laki kieltää palkkatyötä korvaavan työn teettämisen kuntouttavana työtoimintana. Puu-Juuka on suojeltu rakennuskokonaisuus ja paikallinen nähtävyys kunnan keskustassa. Julkisten alueiden pensasaitojen ja kukkaistutusten hoitaminen kuuluu kunnan tehtäviin, joten sen pitäisi olla palkkatyötä. Koska työt teetetään palkattomalla työntekijällä, niin lakia rikotaan.

Kunta ei pelkästään säästä palkkakustannuksissa, vaan ansaitsee hänen työllään. Tämäkin mies tuo kunnan kassaan joka päivä 10,09 euroa valtion työllistämisrahaa. Itse hän saa tekemästään työstä työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen päivässä.

Minulle on koko ajan vakuuteltu, että ketään ei painosteta kuntouttavaan työtomintaan eikä ketään käytetä hyväksi. Kuitenkin olen huomannut, että samat henkilöt tekevät suunnilleen jatkuvasti erilaisia kunnan ulkotöitä. He eivät ole kunnan palkkalistoilla, joten he ovat kuntouttavassa työtoiminnassa. Kuten yksi heistä sanoi minulle kerran kahden kesken, niin kunnan tekninen puoli ei pyörisi ilman heitä.

En tiedä mikä on Suomen ennätys kuntouttavassa työtoiminassa, mutta kahdeksan vuotta lienee jo aika lähellä uutta ennätystä. Jos joku ei sinä aikana kuntoudu edes palkkatukityöhön, niin hän on väärässä paikassa. Hän kuuluu eläkkeelle. Toinen ja todennäköisempi vaihtoehto on, että hän on liian hyvä ja tuottava työtekijä siirettäväksi pois kuntouttavasta työtominnasta. Miksipä maksaa palkkaa, kun saman työntekijän työpanoksen saa ilmaiseksi ja kunta saa siitä vieläpä rahaa. Niinpä suljetaan silmät je teeskennellään, että kaikki on hyvin.

Jokaisessa kunnassa on tietty joukko, joka kiertää kuntouttavan työtoiminnan kehää. He pysyvät tässä polkumyllyssä ikuisesti, sillä heistä on hyötyä. Tätä ei haluta nähdä eikä tunnustaa, vaan puhutaan kauniita sanoja työllistämisestä ja omasta halusta tehdä näitä palkattomia töitä. Nytkin jo joku ajattelee, että onhan tuonkin miehen parempi tehdä jotain kuin maata kotona sohvalla.

Hän sanoi mielipiteensä itse:

-Kyllähän sitä palkkatyötäkin saisi välillä olla.

 

puheenaiheet tyoelama yhteiskunta
Kommentit (109)
 1. Jukka Laine
  1.11.2018, 09:44

  Tämä on näitä joilla on vakituinen työpaikka. Kun kerron nettikeskustelussa hallituksen puolustajille, että Sipilän hallituksen työllistetyt tekevät palkattomia töitä, he kaivavat esiin uutisen jonka mukaan uudet työpaikat ovat vakituisia. Kun kerron että palkasta ei näköjään puhuta mitään, he vaikenevat.

 2. Työttömyyden/kuntouttavan pyöröovi on ikiliikkuja.

  https://www.longplay.fi/sivu%C3%A4%C3%A4net/tyottomyyden-pyoroovi

  Mäntynevan ja Hiilamon tutkimuksessa nousi esiin ilmiö, jota he nimittävät pyöröovisyndroomaksi: ihmiset kiertävät työtoiminnasta ja aktivointitoimenpiteestä toiseen mutta eivät siirry työelämään, kuten tarkoitus olisi.

  ”Sellainen, usein esitetty porrasmalli, jossa ihmisen voimavarat vähitellen kasvavat ja hän nousee työtoiminnasta työelämään, ei saa vahvistusta tästä tutkimuksesta.”

  Havainto vahvistaa aiempia tutkimuksia, joiden mukaan vain yhdestä kolmeen prosenttia ihmisistä siirtyy kuntouttavasta työtoiminnasta työelämään. Valtaosa siirtyy uudelle kuntoutusjaksolle. Mitä pidempään työttömyys kestää, sitä vaikeampaa on työllistyä uudelleen.

  ”Kuntouttavasta työtoiminnasta on tullut kaikkein yleisin aktivointitoimenpide”, Mäntyneva sanoo. ”Se herättää kysymyksen, mitä on tapahtunut työllistämismäärärahoille ja muille työllistämispalveluille. Kuinka paljon on painetta ohjata pitkäaiakaistyöttömiä kuntouttavaan?”

Kommentointi suljettu.