Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Miten tämä on mahdollista?

-Olen kuntouttavassa työtoiminnassa jo kahdeksatta vuotta, vaikka välillä on pausseja ollutkin. Minulla on keittiöpuolen koulutus, mutta mutta olen tehnyt pääasiassa ulkohommia. Kyllähän sitä palkkatyötäkin saisi välillä olla.

-Tänään olen viimeistä päivää ulkohommissa Puu-Juuassa ja leikkaan pensasaitaa. Olen tehnyt töitä Puu-Juuassa koko kesän ajan.

-Neljän tunnin työaika oli käydä lyhyeksi varsinkin kesän helteillä, kun hoidin Puu-Juuassa kukkalaatikoissa olleita kukkia ja kärräsin niille vettä urakalla. Ihmiset kehuivat kukkia ja ihmettelivät, että kuka niitä jaksaa hoitaa.

Kun tällaista saa lukea ensimmäiseksi aamulla paikallislehden satunnaisesti valittuja kuntalaisia jututtavalta Mitä kuuluu?-palstalta, niin tulee tunne, että minua on huijattu. Vuosikausia olen kirjoittanut kuntouttavan työtoiminnan epäkohdista yleensä, ja yhtä kauan olen puhunut asiasta kuntamme sisällä. Yhtä kauan minulle on vakuuteltu, että lakia noudatetaan ja että kuntouttavassa työtoiminnassa ei ketään pidetä vuosikausia. Nyt paikallislehden viattomasti haastattelema kasvo kertoo, että Juuka käyttää palkatonta työvoimaa yhtä härskisti kuin kaikki muutkin kunnat.

Tämä haastateltu mies on minulle kasvotuttu. Olen nähnyt hänet usein haravoimassa lehtiä ja tekemässä muita ulkotöitä. Hän vaikuttaa osaavalta ja tehokkaalta. Silti hän tekee palkatonta työtä jo kahdeksatta vuotta. Se on lain mukaan mahdollista, sillä kuntouttava työtoiminta saa kestää enintään 24 kuukautta kerrallaan. Sen jälkeen laaditaan uusi aktivointisuunnitelma, johon kirjataan toimenpiteeksi kuntouttava työtoiminta. Näin palkaton työ voi jatkua vaikka eläkeikään asti.

Lain kirjainta ei siis rikota keston suhteen, mutta lain henkeä rikotaan selvästi. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu niille, joiden työkyvyssä tai elämänhallinnassa on puutteita. Sen tarkoituksena on auttaa pääsemään avoimille työmarkkinoille, ja ensimmäinen askel siihen on palkkatuettu työ. Kun meneillään on jo kahdeksas vuosi kuntouttavaa työtoimintaa, niin ei näköjään ole aikomustakaan ruveta maksamaan palkkaa.

Laki kieltää palkkatyötä korvaavan työn teettämisen kuntouttavana työtoimintana. Puu-Juuka on suojeltu rakennuskokonaisuus ja paikallinen nähtävyys kunnan keskustassa. Julkisten alueiden pensasaitojen ja kukkaistutusten hoitaminen kuuluu kunnan tehtäviin, joten sen pitäisi olla palkkatyötä. Koska työt teetetään palkattomalla työntekijällä, niin lakia rikotaan.

Kunta ei pelkästään säästä palkkakustannuksissa, vaan ansaitsee hänen työllään. Tämäkin mies tuo kunnan kassaan joka päivä 10,09 euroa valtion työllistämisrahaa. Itse hän saa tekemästään työstä työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen päivässä.

Minulle on koko ajan vakuuteltu, että ketään ei painosteta kuntouttavaan työtomintaan eikä ketään käytetä hyväksi. Kuitenkin olen huomannut, että samat henkilöt tekevät suunnilleen jatkuvasti erilaisia kunnan ulkotöitä. He eivät ole kunnan palkkalistoilla, joten he ovat kuntouttavassa työtoiminnassa. Kuten yksi heistä sanoi minulle kerran kahden kesken, niin kunnan tekninen puoli ei pyörisi ilman heitä.

En tiedä mikä on Suomen ennätys kuntouttavassa työtoiminassa, mutta kahdeksan vuotta lienee jo aika lähellä uutta ennätystä. Jos joku ei sinä aikana kuntoudu edes palkkatukityöhön, niin hän on väärässä paikassa. Hän kuuluu eläkkeelle. Toinen ja todennäköisempi vaihtoehto on, että hän on liian hyvä ja tuottava työtekijä siirettäväksi pois kuntouttavasta työtominnasta. Miksipä maksaa palkkaa, kun saman työntekijän työpanoksen saa ilmaiseksi ja kunta saa siitä vieläpä rahaa. Niinpä suljetaan silmät je teeskennellään, että kaikki on hyvin.

Jokaisessa kunnassa on tietty joukko, joka kiertää kuntouttavan työtoiminnan kehää. He pysyvät tässä polkumyllyssä ikuisesti, sillä heistä on hyötyä. Tätä ei haluta nähdä eikä tunnustaa, vaan puhutaan kauniita sanoja työllistämisestä ja omasta halusta tehdä näitä palkattomia töitä. Nytkin jo joku ajattelee, että onhan tuonkin miehen parempi tehdä jotain kuin maata kotona sohvalla.

Hän sanoi mielipiteensä itse:

-Kyllähän sitä palkkatyötäkin saisi välillä olla.

Kommentit (109)

 1. Jukka Laine

  Tämä on näitä joilla on vakituinen työpaikka. Kun kerron nettikeskustelussa hallituksen puolustajille, että Sipilän hallituksen työllistetyt tekevät palkattomia töitä, he kaivavat esiin uutisen jonka mukaan uudet työpaikat ovat vakituisia. Kun kerron että palkasta ei näköjään puhuta mitään, he vaikenevat.

 2. stunned

  Työttömyyden/kuntouttavan pyöröovi on ikiliikkuja.

  https://www.longplay.fi/sivu%C3%A4%C3%A4net/tyottomyyden-pyoroovi

  Mäntynevan ja Hiilamon tutkimuksessa nousi esiin ilmiö, jota he nimittävät pyöröovisyndroomaksi: ihmiset kiertävät työtoiminnasta ja aktivointitoimenpiteestä toiseen mutta eivät siirry työelämään, kuten tarkoitus olisi.

  ”Sellainen, usein esitetty porrasmalli, jossa ihmisen voimavarat vähitellen kasvavat ja hän nousee työtoiminnasta työelämään, ei saa vahvistusta tästä tutkimuksesta.”

  Havainto vahvistaa aiempia tutkimuksia, joiden mukaan vain yhdestä kolmeen prosenttia ihmisistä siirtyy kuntouttavasta työtoiminnasta työelämään. Valtaosa siirtyy uudelle kuntoutusjaksolle. Mitä pidempään työttömyys kestää, sitä vaikeampaa on työllistyä uudelleen.

  ”Kuntouttavasta työtoiminnasta on tullut kaikkein yleisin aktivointitoimenpide”, Mäntyneva sanoo. ”Se herättää kysymyksen, mitä on tapahtunut työllistämismäärärahoille ja muille työllistämispalveluille. Kuinka paljon on painetta ohjata pitkäaiakaistyöttömiä kuntouttavaan?”

 3. Markku Isometsä

  No onhan näitä jokaikisessä kunnassa ja kuntien omistamissa yhtiöissä esimerkkinä jätehuoltoyhtiöt.

 4. Arska

  Kyllä ihmiset katkeroituvat kun lopulta huomaavat että heitä käytetään törkeästi hyväksi jopa parhaina elinvuosinaan. Kun vielä ihmiset huomaavat että samalla eläke ja muut edut jäävät täysin nollille niin mitä järkeä koko touhussa on yksilön kannalta?

  Nyt kun katsoo ”kateus verokalenterien” tuloja niin jokainen voisi siinä yhteydessä kysyä itseltään että miksi tekisin mitään ilmaiseksi kun eivät herratkaan tee mitään ilman hyvää palkkaa? Miksi siis minunkaan pitäisi tehdä mitään 0-palkallla?

  Eikö ihmiset ymmärrä miten heitä käytetään hyväksi ja laitetaan orjan asemaan jollain keksityllä syyllistävällä verukkeella?

  • Kimmo Paaso

   Ihmiset eivät yleisestikään välitä ajatella asioita tarpeeksi. Siksi heitä on niin helppo kusettaa. Sitten on se pelko herroja kohtaan. Herroiksi lasketaan myös virastot.

   Selkärangaton kansa maailman onnellisimmassa maassa tyytyy vähänkin…

   • Raija

    On se vielä sekin jos lapsia on että heille tulee olla katto pään päällä ja seinät suojana, sängyt, vaatteet ja jalkineet sekä ruokaa joka päivä. Jos eivät ole toimeentulotuella niin saavat vielä ne lapsilisätkin käyttää niihin lasten muihin tarpeisiin.

  • Erna Hartgivsson

   Olen ymmärtänyt elävästä elämästä ja myös monista tämän blogin kommenteista, että monesti työnhakija on näissä tilanteissa nurkkaan ajettu: on valittava joko toimeentulon menetys sanktiokarenssien seurauksena tai työskentely sosiaaliturvaa, useimmiten moneen kertaan riittämättömäksi todettua perusturvaa, vastaan ilman työntekijän normaaleja oikeuksia: palkkaa, kertyvää eläkettä, lomaa mahdollisine korvauksineen, työterv.huoltoa jne…
   Työntekijöiden ”kasti”järjestelmä on media-avusteisesti hivutettu yhteiskuntasysteemiimme niin, että suurimmalta osalta palkansaajia jää huomaamatta, miten nämä menettelyt kohdistuvat väestönosana juuri heihin itseensä viimeistään työttömyyden kohdalle osuessa. Kun talouden suhdannevaihtelut aiheuttaa varmasti täälläkin jossain vaiheessa kasvavaa työttömyyttä, niin tämän todennäköisesti lisääntyvän kasti-ilmiön luulisi herättävän huolta ainakin työntekijäjärjestöissä, mutta tällä hetkellä ei vielä oikein siltä vaikuta. Jälkikasvullisena palkansaajana mietityttää jo, millainen on se koalitio, joka tulevasta sotu-uudistuksesta päättää. Tuleeko meilläkin perheköyhyys brittityyliin lisääntymään?
   https://areena.yle.fi/1-4168922

 5. Sauli

  Miten tämä on mahdollista? Siten ettei suurinta osaa ihmisiä kiinnosta paskan vertaa muut kuin omat ja huutokauppakeisarin ja muiden julkisten ansiot.

  Kun lakikin on vahvemman puolella, virkamiehistä puhumattakaan, niin aika heikoilla sitä köyhä on. Tunnistan kyllä itseni pensaanleikkaajasta muutaman kuukauden ilmaistyötä tehneenä. Sinun puolellasi ei ole oikein kukaan ja itse ei enää välttämättä jaksa. Sitä ajautuu juurikin tuollaiseen ilmaistöiden ja palveluiden limboon jotka kuluttavat viimeisetkin itsetunnon rippeet. Terve työssäkäyvä varmaan ajattelee, että miten kukaan tuollaiseen ilmaistyöhön suostuu ja sitä samaa mekin pohdimme yhdessä psykiatrin kanssa. Siitä suosta on vaikea nousta.

  Vaikea nousta, varsinkin kun pensaanleikkaajat ovat mahdollistajia monenlaiselle rahakkaalle hyväksikäytölle. On niitä jotka suoraan hyötyvät ilmaistyöstä, kuten kunnat ja kaupungit. On yksityisiä yrityksiä jotka käyttävät opiskelijoita ja eri nimikkeillä heillä työssä käyviä työttömiä. On virkamiehiä, joidenka työ pohjaa siihen että yleensä on työttömiä. On politiikkoja jotka joko puoluekannasta riippuen keksivät lisää tapoja mahdollistaa ilmaistyö tai niitä jotka yrittävät estää niiden synnyn. Ketjun loppupäässä lääkefirmat jotka tarjoavat kemiallista helpotusta.

  Kun on vajonnut tarpeeksi pohjalle, ääntä on vaikea saada kuulumaan, tämäkin Sakun kirjoitus ansaitsisi olla jonkin iltapäivälehden täysin turhan kolumnin paikalla. En usko että suurta yleisöä silti kiinnostaisi, mutta ne joita asia koskettaa on saatava hereille ja ymmärtämään ettei vika ole heissä, vaan ympäröivässä yhteiskunnassa, sen arvoissa ja asenteissa varsinkin siellä missä päätökset tehdään.

  • JiiPee

   Kuntouttavasta työtoiminnasta hyötyvät valtio, kunnat, työnantajat, te-toimistot, kela. Siitä EI hyödy työttömät.

   En tiedä ketään muuta kuin Sakun joka on puolustanut työttömien oikeuksia, koska hän tietää ja tuntee Suomen LAIN. Laki on tässä työttömien puolella, ja Sakun yllä mainitsemat työttömät kuten suurin osa työttömistä, eivät tunne oikeuksiaan. Jos tuntisivat niin he ymmärtäisivät vaatia PALKKAtyötä.

   Opposition olisi aika ryhdistäytyä asiassa.

  • Epäilevä

   Aivan näin. Vika on nimenomaan yhteiskunnassa. Työttömät eivät ole työpaikkoja ja palkkatuloja kadottaneet, vaan yhteiskunta, eli siis yksityiset yritykset ja julkinen puoli, eli omistajat, päättäjät ja johtajat, ketkä ovat aina varakasta kansanosaa keillä ei yleensä ole huolta toimeentulostaan ja joilla rahaa riittää. HE ovat syyllisiä ja HEITÄ pitäisi rangaista ja painostaa, ei työttömiä ja HEIHIN pitäisi kohdistaa toimenpiteitä, ei työttömiin.

 6. Tapio Tuomisto

  Eikö joku voisi auttaa kaveria ja nostaa korvauskanne kuntaa vastaan?..vaikka tulisikin tuomio, että toiminta on lain mukaista, niin siitäkin saisi aika kohun aikaan ja voisi kysyä, että ei kai tämä ollut lain perustelujen henki ja mitä aiotte asialle tehdä.

  • Näin Helsingissä

   Laskin, että kunta tienasi noin 20000 – 30000 eur ilmaisesta työpanoksestani 8 kuukauden ajalla. Tehtäviin kuului myös palkkatyöntekijän perehdytys täsmälleen samaan duuniin mitä itse tein. Eli kyse oli täydellisestä palkkatyön korvaamisesta, jonka laki yksiselitteisesti kieltää. Oikeusasiamies ei uskaltanut ottaa asiaan kantaa vaan totesi, että se kuuluu tuomioistuimelle. Asiasta on Euroopan unionin tuomio-istuimen päätös olemassa, jossa katsottiin vain että tekikö paikallinen (ranskalainen) kuntsari ”aitoa ja oikeaa työtä” ja jos teki niin se täyttää työaikadirektiivin määritelmän työsuhteesta riippumatta siitä mitä kansallinen laki sanoo. Olen viemässä asiaa käräjille mutta vielä toistaiseksi ei ole löytynyt juristia, joka ajaisi kanteen, koska minulla ei eväät riitä juridiikkaan. Kulut saadaan valtion piikkiin. Eli nyt vaan vinkkiä, että mistä löytyy asiamies.

  • Ex-kuntoutuja

   Laskeskelin, että kunta hyötyi noin 20 000 – 25 000 euroa ilmaisesta työpanoksestani vajaan vuoden ajalta.
   Oikeusasiamies ei ottanut kantaa palkkatyön korvaamiseen eikä kommentoinut sitäkään, että oliko kyseessä sittenkin työsuhde. Totesi asian kuuluvan tuomioistuimelle. Tästä on ennakkopäätös EU:n tuomioistuimesta, joka katsoi että tehtiinkö ”aitoa ja oikeaa työtä” ja kun tehtiin niin se täytti siinä tapauksessa työaikadirektiivin työsuhteen määritelmän. Vien jutun käräjille kunhan löytyy juristi, koska evääni ei riitä juridiikkaan. Eli vinkkejä vastaanotetaan (kuluille on jo maksumies)…

   • JiiPee

    ”Vien jutun käräjille kunhan löytyy juristi, koska evääni ei riitä juridiikkaan. Eli vinkkejä vastaanotetaan (kuluille on jo maksumies)…”

    Kysäseppä UPP:aa … ? … !

   • JiiPee

    Tämä olisi siinäkin mielessä tärkea juttu että saataisiin Suomeen ensimmäinen ennakkopäätös. Vai onko yhtään päätöstä tehty, tuskin.

   • Peem

    Ymmärtääkseni melkein kuka tahansa yksityishenkilöiden asioita hoitava asianajaja ottaa jutun hoitaakseen, mikäli oikeusapu myönnetään.

    • Ex-kuntoutuja

     Ei ota. Tarjottu jo usealle.

 7. Tertsi

  Samaa tekee kierrätyskeskus, vain pari kolme on palkallisia työntekijöitä koko kaupassa ja loput ovat joko työkokeilussa tai palkkatuella tuhannella eurolla kuussa jolla ei pärjää kukaan vaan siihen on anottava tukia päälle jotta voi pitää edes asunnon. Yksikään näistä ei pääse vaikuiseksi vaikka näin luvataan lähes jokaiselle ” voit päästä palkalliseksi jos teet kovasti töitä. Työkokeilijatkin tekevät urakoiden hommia ja kaikki on lain mukaan ok…..

 8. 61v Neljä työnantajaa

  Hetkinen, onko nyt varmasti kaikki taustat selvillä? Jos kerran on työkykyinen, haluaa tehdä töitä, osaa tehdä töitä ja osallistuu vielä kuntouttavaankin, peräti kahdeksatta vuotta, niin herää kysymys; onko oikeita töitä tosiaankin haettu täydellä sydämellä? Onko näin, että yhtään työpaikkaa ei ole ollut tarjolla seitsemään vuoteen?

  • sakutimonen

   Katsopa MOL:n sivuilta paljonko Juuassa on avoimia työpaikkoja ja mieti sitten, haluaako kukaan palkata niihin harvoihin paikkoihin kaverin, jolla on vuosikausia kestäneen kuntouttavan työtoiminnan stigma otsassaan.

  • stunned

   Saku kirjoittaa, että kahdeksan vuotta kuntouttavaa pitäisi riittää eläkkeelle pääsyyn (koska kuntouttava tarkoitettu työkyvyttömille ja jos kahdeksassa vuodessa ei kuntoudu ei sitten ikinä).

   Vertailun vuoksi: eduskunnassa seitsemän vuotta riitti (ennen vuotta 2011) sopeutumiseläkkeeseen, jolla saattoi oleskella, kunnes siirtyi hyvin ansaitulle vanhuuseläkkeelle. Tarinan kuntouttavan työnsankari ei edes vanhuudessa saa työeläkettä, koska kuntouttavasta ei sellaista kerry.

  • Tuula Anita

   Hetkinen 61v! Jos ihminen tekee kahdeksan vuotta kuntouttavaa työtä yhdeksän euron kulukorvauksella ja piskuisella työmarkkinatuella, hän on täysisydämisen työhaluinen ja sisukas! Onko kuntouttava vain osallistumista työntekoon? Terminologia ihmetyttää. Eikö se ole yhtä lailla työtä kuin palkkatyö? Media/hallitus on tosiaan onnistunut työttömien, aktivoitujen ja kuntoutujien mustamaalauksessa, kun käsitetään, että vaikka kuntoutuja tekisi saman tuloksen kuin palkollinen, niin tulos on vajaampaa. Ei ole. Ainoastaan palkka on vajaa eli nolla. Aikoinaan työpaikassani monet puoleksi vuodeksi työllistetyt työttömät kokivat olevansa toisarvoisia sekundatyöläisiä, vaikka tulos oli sama ellei parempikin. Usein oli parempi ja heillä teetettiin ikävimmät hommat, joita vakituiset eivät ”kunnon” ihmisinä halunneet tehdä.

   • Jari Eeva

    Jos työttömät ryhtyisivät lakkoon (!), mikä kaatuisi? Kuntien kukkapenkit ainakin aluksi.

    • Jan Sergejeff

     Työttömillä ja vähäosaisilla on varsin rajalliset keinot vaikuttaa yhteiskunnan epäkohtiin. Yksi tehokas keino on. Sellaisia keinoja on maailmalla käytetty toisinaan, suomessakin 1918 laajasti.

  • Jyrki

   Tai sitten hetkinen! Pitäisikö kysyä miksi kunta on hyväksikäyttänyt kahdeksan (8) vuotta työtöntä ilmaisena orjana?

   Eikö kunta ole voinut tarjota samoja töitä palkkaa vastaan? Nyt voi olla ehkä myös niin, että henkilöllä on joku krooninen sairaus ehkä joku vamma tai muuta terveydellistä ongelmaa. Joka saattaa olla merkittävä este työllistymiselle vaikka yksityiselle, jotka haluaa terveitä vain töihin, koska työtahtikin voi olla paljon kovempi. Mutta ehkä osa-aikainenkin PALKKAtyö menisi sitten vaikka kunnalla/kaupungilla, kuten kuntouttavatyö on periaatteessa. Tämä vaatii vaan työnkuvan sovittamista sellaiseksi, että PALKKAtyönä onnistuu.

   Tärkeintä on myös, että tiliotteessa lukee ETUUS-nimikkeen sijaan PALKKA-nimike. Toki tässä PALKKA asiassa ei pidä mennä siitä mistä aita on matalin. Vaan PALKKA on syytä olla kunnon PALKKA jos kerran hommat hoituu. Kuten näyttää hoituneen jos 8 vuotta ilmainen työpanos on kelvannut. Mikä on siis ongelma? Tälläisiä vastaavia ongelmia on ympäri suomea ei rajoitu siis yksistään Juuaan.

   Ja sivuseikkana mainittakoon, että uskoisitko? Että kun homma laajenee myös yrityksiin, että nekin voi käyttää kuntouttavaa työvoimaa tulevaisuudessa. Tämähän on jo suunnitteilla tietääkseni. Niin nämä firmat, jotka ennen joutuneet palkkaamaan työntekijänsä. Palkkaisi tälläistä orjatyövoimaa oikein PALKALLA? Kun kerran saman saa karensseja uhkaamalla ilmiseksi ja valtio maksaa jopa sen noin 10e päälle. Mitä luulet miten käy?

  • Jari Eeva

   Vahana Jurtiaisia riittää…

  • työtöntyötön

   Kuten Sakukin sanoi niin töitä on mutta ei palkanmaksuhalua.
   ”Kuten yksi heistä sanoi minulle kerran kahden kesken, niin kunnan tekninen puoli ei pyörisi ilman heitä.”
   Eli kunta säästää teettämällä töitä (mistä muuten ennen maksettiin palkkaa) kuntouttavalla työtoiminnalla.

   Tämä on tilanne monessa kunnassa. Esim. sijaisia ei aina palkata kun on meillä tuo työkokeilija/kuntoutuja. Tämän olen itse nähnyt läheltä.

  • Raija

   Sinulla taitaa olla sellainen melko yleinen käsitys näistä tälläisistä kommenteista päätellen että se työntekijä itse joka valitsee ja ottaa sen työpaikan etkä ymmärrä että se on työnantaja joka valitsee ja ottaa sen työntekijän.

  • JiiPee

   ”– Kun muut olivat lomilla, minä hoidin heidänkin töitään. Minulle ei vain maksettu oikeaa palkkaa.”

   Ilmiselvää hyväksikäyttöähän tuo on. Olisi mielenkiintoista ja hyvä saada muista varsinkin pohjoismaista vertailevaatietoa. Onko siellä samanlainen meininki päällä.

   Nyt on tärkeintä alkaa koko ajan puhumaan PALKKAtyöstä. Mihin se PALKKA-sana on unohtunut.

   • Raija

    Ruotsissa oli alliansin aikana mutta sen loetti tämä viimeinen hallitus. Olisi lopettanut muitakin alliansin keksimiä ja Siilän kopsaamia juttuja mutta kun li vähemmistöhallitusniin oikeistopuolueet SD:n eli sen ruotsin perussuomalaisten avustamana estänyt monta muuta muutosta parempaan. Nytkin estävät uuden hallituksen saamisen. Åkesson, se SD:n pääjehu on sanonut ihan suoraan että jos ei saa valtaa niin kaataa kaikki hallitukset.

    • Raija

     Se oli nimeltään fas 3, se orjatyö.

    • JiiPee

     Eli Löfvenin demarihallitus. Suomeen samanlainen pakko saada.

     • Raija

      Allians ei ollut Löfvenin demarihallitus vaan Reinfeldtin oikeistohallitus. Löfven sen sijaan lopettisen Fas-3 käytännön kun oli pääministeri vähemmistöhallituksessa alkaen 4 vuotta sitten. Ei taida olla mitään estoja mitä valehtelee ihmisillä.

 9. töytön

  Aika herkullisia juttuja olen kuullut Juuankin kuntouttavasta työtoiminnasta. Uhkailua ja kiristämistä, kuulemma sakkomaksutkin joutuu kunta maksamaan (voivoi), karensseja kieltäytymisestä. Sielläkin on joku yli-innokas kyykyttäjä kunnan palkkalistoilla.

  • Jyrki

   Noita kyykyttäjiä on varmasti jokaisessa kuntouttavassa työssä. Harvinaista on jos ei ole, mutta niitäkin on että toiminta on aivan asiallista. Ja kunnilla/kaupungeilla on myös asiallisia työntekijöitä, jotka osaa kunniottaa myös kuntouttavien ihmisarvoa ja tietää että käytännössä niitä hyväksikäytetään.

   Mutta se kyykytys on myös hyvin hienovaraista tai aivan suoraa päin naamaa haukkumista solvaamista. Kuten vaikka tyyliin huudetaan aivan suoraan päin näköä mitään osaamattomaksi typeräksi, josta ei koskaan tule mitään eikä kukaan häntä tule palkkaamaan. Tätäkin on tapahtunut ja tapahtuu tulevaisuudessakin.

   Tai jopa hyvin fyysistä iholle tulemista tyyliin naama kiinni sinun kasvoihin ja sitten hyvin kitkerään äänen sävyyn tehdään selväksi, että sinät olet vain työtön ”paska” ja voit pitää turpasi kiinni tätäkin tapahtuu.

   Hienovaraisena se voi olla vaikka typerältä kuuluvaa lässytystä sinun työpisteestä, jonne sinun pitää mennä aivan kuten et tietäisi missä niitä orjatöitä on tarjolla, kun olet jäänyt lukemaan vaikka jollain ilmoitustaululla olevaa juttua hetkeksi.

   Siinä jotain esimerkkejä, mihin itse olen kuullut törmättävän ja itsekin törmännyt.

   Harvoin nämä jutut jos koskaan johtaa yhtään mihinkään tuskin koskaan. Ja jos noista kantelisi jonnekin, ei varmaan hyvä sekään kuntouttavan tai kuntouttavien kannalta lopulta. Mutta jos kuntoutettavassa käyttäytyisi PALKKAA saavia kohtaan samalla tavalla. No jokainen osaa varmasti arvata mikä on sen työttömän tulevaisuus sen jälkeen.

 10. Isoäiti

  Puistotyöntekijän palkkaa olisi n. 1700 euroa ja työnantajakuluineen työntekijä maksaisi kunnalle reippaat 2000 euroa kuukaudessa. Johan on kannattavampaa laittaa työtön tekemään ilmaistyötä kuukaudeksi, kun valtio vielä maksaa joka päivä 10,09 euroa valtion työllistämisrahaa. Ei tällainen työ ”auta avoimille työmarkkinoille”, koska ei kunta jatkossakaan aio palkata häntä työsuhteeseen. Yrityspuolella maininta kuntouttavasta työtoiminnasta voi olla jopa haitta työllistymiselle. Ja tämän olen itse omin silmin nähnyt ja kuullut. Rekrytointitilanteessa erään henkilön paperit siirrettiin syrjään vain sen tähden, että hän oli cv:ssä maininnut olleensa työtoiminnassa kunnalla.

  Toistamiseen siteeraan Varustelekan toimitusjohtajaa: ”Jos ei pysty selviämään kaikista niistä lukuisista maksuista, mitä yrittämiseen kuuluu, bisnesidea on vain yksinkertaisesti huono. ”

  Sama viesti kunnille. Jos ei pysty maksamaan palkkaa työstä, onko kunta enää elinkelpoinen? Lisäksi kunnissa menee uskomaton määrä raha toisarvoisiin asioihin, kuten valtuustoseminaarien järjestely ja majoituskulut, kuljetukset, kalliilla toteutettu tehoton kuntamarkkinointi, tarpeettomat tulosteet kokousmateriaaleiksi, jouluruokailuperinteistä jolukorttien lähettämisiin. Tuolla parin tuhannen kuukausipalkan summalla ei muuten osteta kovin montaa lehti-ilmoitusta ja eikä kummoista messuosastoa. Silti rahaa riittää näihin toimintoihin, mutta ei siihen, että kuntalainen saisi palkan siitä kukkien hoidosta ja samalla tekisi työtä, joka tuottaa iloa eli lisää hyvinvointia myös muiden kuntalaisten keskuudessa.

  Vaan kyse on taas arvoista ja tahtotilasta. Jos halutaan henkilö kastelemaan ne kukat kesäkuuksi, ollaanko valmiita luopumaan tai muuttamaan toimintatapoja jossain epäolennaisessa, joka toki olisi mukavaa, mutta ei välttämätöntä? Tällä hetkellä arvot tuntuvat liikkuvan tasolla, saavutetuista eduista ei luovuta, mutta kuntalaisten/työntekijöiden on joustettava, jotta voidaan jatkaa business as usual – jopa työstä saatavasta palkasta.

  • stunned

   Tampereella sanovat pilotti-työllisyyspalveluissa, että kuntouttavaa ei kannata mainita CV:ssä.

   • Jyrki

    Kysymys kuuluukin, koska kuntouttavantyön mainitseminen CV:ssä tai työhaastattelussa katsotaan karenssin aiheuttavaksi niskuroinniksi työttömältä?

    Onhan selvästi kyseessä työttömän itseaiheuttama ongelma, ettei saakaan kutsua työhaastatteluun tai työpaikkaa. Kenties tämä ruoskanisku tullaan rakentamaan sisään aktiivimallin korjauspakettiin tulevaisuudessa.

    Eikä luonnollisesti auta vaikka olisi kuntouttavassatyössä tehnyt juurikin niitä hommia 9e/pvä orjana, vaikka 8 vuotta. Mitä mahdollisen PALKKAtyöpaikan työpaikkailmoituksessa toivotaan hakijalta työkokemuksena.

    Ai näinkö asiat ei voisi mennä tässä tulevaisuuden auktiivimallin korjaussarjassa? No se jää nähtäväksi. Olen ainakin heittänyt ajatuksen ilmoille. Ja totta on varmaan sekin, että idiooteille ei pidä antaa uusia ajatuksia pohdittavaksi…

    • töytön

     Saatto Lindström ottaa just kopin…

     • Jyrki

      Ehkä savusaunassa luki jutun Sipilän ja Vartiaisen kanssa ja vinkkas varmaan Orvollekin ideasta. Muiden kommentien paremmista ideoista ei tietenkään vinkkiä otettu. Eihän näistä koskaan tiedä…

 11. Anja

  Eilisen kohu-uutinenhan oli, että pelkästään väärä nimi saattaa torpedoida työhaastatteluun pääsemisen. Odotan suurella innostuksella bloggaajan kannanottoa. Mitä tulee kuntouttavaan työtoimintaan niin jo on kumma, että tähän ei puututa lainsäädäntätasolla. Kuntien valtionosuuksia on leikattu vaikka jo tämä lain toimeenpano sen kirjoitetussa muodossa edellyttäisi sitä, että kunnille tulisi jakaa valtionapua siten, että ne voisivat maksaa tmt-lisäkustannukset lakia rikkomatta (lue: työllistämättä työkykyisiä työnhakijoita hömppätoimintoihin tai tehtäviin, joissa pitäisi olla oikea työsuhde).

 12. Katja K

  Surullista!!!

 13. stunned

  Ylellä kehutaan yrittäjää, joka työllistää provisiopalkalla (keskimäärin kympin tunti satasen pari kuussa) maahanmuuttajanaisia. Bangladesh on lähempänä kuin arvaammekaan. Mattotehtaat ja garmenttikutomot voidaan siirtää meille, ja veronmaksaja maksaa kulut. Ei enää sortuvia rakennusmääräyksiä rikkovia savitorneja, joiden raunioihin tuhannet kutojat hautautuvat.

  https://yle.fi/uutiset/3-10483394

  Tupsukorvakorut käyvät nyt sen verran hyvin kaupaksi, että Siira on pystynyt tarjoamaan työntekijöilleen niin paljon tunteja, kun he ovat vaan halunneet tehdä.

  Keskimäärin Aida Impactin työntekijät ovat tienanneet joitain satoja euroja kuussa. Palkkaus on provisiopohjaista ja tuntipalkaksi tulee noin 10 euroa.

  Kuntouttavaa parempaa? Kenties.

 14. Tuösuhde-etuna astma

  Jaa-a, ei kyllä yllätä tämä(kään) kirjoitus yhtään.
  Mahtaako kuntouttavaa työtoimintaa pyörittävälle viranomaiselle kuulua velvoite myös tutkia kuntoutettavan työkykyä missään vaiheessa? Kahdeksassa vuodessa voisi kuvitella kyseiselle henkilölle jo tehdyn perustavanlaatuiset työ- ja toimintakyvyn selvitykset useampaan otteeseen.
  Kuntouttavaan työhön ”pääsyn” edellytyksenä kai pitäisi olla alentunut työkyky?
  Kuntouksen vaikutuksia pitäisi kai selvittää aika-ajoin, jotta nähtäisiin onko kuntoutus onnistunut?
  Jotenkin vaan tuntuu että niitä ei (tällekään työkokeilijalle) ole tehty.
  Pääasia on, että työtä saadaan teetettyä ilmaiseksi.

 15. Tero Sivula

  Luoja armahda minua, miksi en ole päässyt kuntouttavaan työtoimintaan orjaksi. Pääsisi rikkomaan paikkoja ”vahingossa” tohelo kun olen. Mietin vain, missä orjien mielikuvitus on? Orjatyöstä olisi niin helppo tehdä täysin tuottamatonta orjuuttajalle, kyllä jokainen osaa olla sen verran tohelo ja tyhmä että rikkoo vahingossa asioita. Salaa voi rikkoa vähän lisää kun kukaan ei saa Luoja armahda minua, miksi en ole päässyt kuntouttavaan työtoimintaan orjaksi. Pääsi rikkomaan paikkoja ”vahingossa” tohelo kun olen. Mietin vain, missä orjien mielikuvitus on? Orjatyöstä olisi niin helppo tehdä täysin tuottamatonta orjuuttajalle, kyllä jokainen osaa olla sen verran tohelo ja tyhmä että rkkoo vahingossa asioita. Salaa voi rikkoa vähän lisää kun kukaan ei saa selville. Loppuisi tämäkin hulluus? Onko kyseessä ihmisten lainkuuliaisuus? Ei saisi olla, jos kunta rikkoo lakia ja tekee rahaa sinun orjuuttamisella.. Lisäksi/tai tekee työn niin huonosti että siitä ei ole kuin haittaa Loppuisi tämäkin hulluus? Onko kyseessä ihmisten lainkuuliaisuus? Ei saisi olla, jos kunta rikkoo lakia ja tekee rahaa sinun orjuuttamisella.

  • Jyrki

   Se on varmaan monella työttömällä tuo moraalinen selkäranka kumminkin sen verran vahvaa terästä, että ei taivu moiseen vaikka mieli kovasti tekisi. Toisin kuin heitä hyväksi käyttävillä orjuuttajilla, joille moraalista puhuminen aiheuttaa vain naurunpyrskähdyksiä ja kahvin menemisen väärään kurkkuun. Ehkä jopa raivokohtauksia jos sen perään alkaa 9e/pvä orja kyseleen tosissaan. Tämäkin on nähty.

 16. Pitkäaikaistyötön

  Olen ytimiäni myöten järkyttynyt siitä, että hyväksikäyttö – suomalainen orjuus – on tässäkin tapauksessa voinut kestää jo liki vuosikymmenen ajan suoraan meidän silmiemme alla.

  • Pitkäaikaistyötön

   Erityisen sietämätöntä tällaisesta jo liki vuosikymmenen jatkuneesta orjuudesta on kuulla päivänä, jolloin iltapäivälehtien lööpeissä lukee esimerkiksi näin: ”OAJ:n Olli Luukkainen kovapalkkaisin ay-pomo 262 525 euron tuloilla – Finanssiala ry:n Piia-Noora Kauppi tienasi 402 786 euroa.”

   Kun toisille ei riitä mikään, toisten on osattava olla ilman.

   • Raija

    Se orjatyö ei ole kyllä millään lailla Ay-pomojen syytä vaan kovapalkkaisen Sipilän ja hänen hallituksensa syytä.

    • Pitkäaikaistyötön

     Tuo lainaus oli vain esimerkki ylisuurista palkoista. Mielestäni osalla ihmisistä palkka on ihan kohtuuttoman iso ja osa on samanaikaisesti orjatöissä. Se ei kerta kaikkiaan voi olla oikein.

     Aihetta liipaten mainitsen vielä senkin, että ay-johtajalla voi ihan yhtä lailla olla ylisuuri palkka kuin vaikka EK-johtajalla. Ay-tausta ei mitenkään ”valkopese” ihmistä tyyliin, että koska itse on vasemmistoon kallellaan, niin kaikki siinä kentässä pyörivät toimivat korkeamoraalisesti. Jos me ajattelemme näin mustavalkoisesti (dikotomisesti), siitä ei maailma paljon parane.

     • Jarkko

      Tuota noin se on täällä oikein mitä valtaa omaavat kulloinkin päättävät. Jos täällä valtaa omaavat päättävät että varakas tienaa vielä kuolemansa jälkeenkin työpanoksellaan 14000€ joka päivä eli 5 miljoonaa euroa vuodessa on se silloin oikein. Ainakin uusimpien verotietojen mm. Niklas Herlin tienasi tuon verran kuolleenkin. Hieman tuo huvittaa kun itse on tehnyt täydet tunnit kaikkina kuukauden arkipäivinä 500€ kuussa plus 9€ päivä korvauksella toisille maksetaa 14000 joka päivä kuolleennakin.

     • Raija

      Jos haluaa kovapalkkaiset puhua orjatyötä teettävistä ja tekevistä ja joittenkin kovapalkkaisten tuloista kannattaisi mainita niitten kovapalkkaisten palkat jotka niitä orjatöitä pakottavat ihmiset tekemään ja niitä teettavät. Esimerkiksi sen Sipilän & jakumppaneiden sekä kuntien/kaupunkien johtohenkilöiden palkat. Niitä orjatyötä vastustavien palkat eivät ole mitenkään asiaankuuluvaa vaan niiden palkat jotka ne orjatyömarkkinat mahdollistaa ja työn orjia hyödyntää.

 17. Riina

  Lueskelin eilen eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuja ja siellä silmiini sattui apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen ratkaisu, jossa otetaan kantaa kuntouttavaan työtoimintaan. Olisi hyvä, jos joku kuntouttavaan painostettu veisi asian oikeuteen..

  29.8.2018, EOAK/274/2018, Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen
  KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA

  ”Totean, että pelkästään se seikka, että työttömyys tai työmarkkinatuen maksaminen on jatkunut pitkään, ei oikeuta päättelemään, että henkilöllä olisi työ- ja toimintakyvyn asettamia rajoituksia. Myöskään kaupungin ilmoittama toimeentulotuen vähentämiseen liittyvä seikka ei ole KUTY-lain mukainen peruste ohjata henkilö kuntouttavaan työtoimintaan.
  Jos henkilö velvoitetaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka hänellä ei ole työ- ja toimintakyvyn asettamia rajoituksia osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön, työtoimintaan ohjaamisessa on kysymys hyvän hallinnon oikeusperiaatteiden (tarkoitussidonnaisuuden periaate ja objektiviteettiperiaate) vastaisesta menettelystä.”

  https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/274/2018

  • Pertti Ikonen

   Kyllä maassa on jotain vikaa, jos työttömällä ei ole oikeutta kieltäytyä laittomasta kuntouttavasta työtoiminnasta menettämättä työttömyysturvaansa. Ei sitten millään vaikka oikeusasiamies näkee em. tapauksessa kuntouttavan laittomaksi.

 18. marja lindberg

  näinhän se menee, itse ollut 10 vuotta pois työelämästä, kuntoutustuella, sairaspäivärahalla ja työttömyyskorvauksella …kaikkia vuoron perään…myös kuntouttavassa työtoiminnassa vuosia, dementikkojen hoitoa , paskan luontia hevostallilla…useamman kerran haettu työkyvyttömyyseläkettä , osaeläke ollut noin 8 vuotta..ja taas tuli hylky loppukesästä..sairaspäivät täynnä ja taas takasin työmarkkinatuelle…monelta eri lääkäriltä työkyvytön lausunto, kelalta toteamus pystyy keskiraskaaseen tai kevyeen työhön..näin se Suomi pysyy pyörillään…

 19. Jussi Parviainen

  Kas! ”Maan tapahan” se taas siinä!

 20. Jarkko

  Kaikkein huvittavin juttu mihin olen törmännyt, oli se kun kunnan ulkoilualueita kunnosti sekä kunnantyöntekijät täydellä palkalla ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevat. Kunnantyöntekijät saivat siihen päälle vielä käyttää uimahallia ja uimahallin punttisalia ilmaiseksi perusteena työkyvyn ylläpito. Kuntouttavassa työtoiminnassa samaa työtä tekevät joutuvat maksamaan jokaisesta uimahalli tai kuntosalikäynnistään täyden maksun (8€ joka käynti kerta). Uimahallilla oli kyllä työttömille halvempia maksuja (4€ kerta), mutta ne edellyttivät käymistä päivisin tai aamuisin, jolloin kuntouttavassa työtoiminnassa olevien piti olla karenssin uhalla töissä. Täysin ilmaisia käyntejä ei työttömätkään saaneet ne olivat vain täyttä palkkaa työstään saaville kunnan työntekijöille.

  Jos kuntouttavassa työtoiminnassa olevat halusivat huolehtia ”työkyvystään” he saivat maksaa siitä täyden maksun vaikka eivät saaneet työstään mitään palkkaa ja työajat estivät käyttämästä halvempia työttömien vuoroja. Kaikkein ironisinta on, että lain mukaan kuntouttavan työtoiminnan tarkoitus on nimenomaan edistää työttömien työkykyä.

  • Jyrki

   Tästä asiasta itse kävin muuten keskustelun aikanaan. Ja asia päättyi siihen toteamukseen, että ilmaiset uimahallivuorot punttisalit jne. Ne on tarkoitettu vain PALKKAtyösuhteessa oleville. Ei kuntouttavassatyössä oleville, vaikka kuinka tekisivätkin samoja hommia. Mutta kun heillä ei ole sitä PALKKAtyösuhdetta niin ei ole näitä ilmaisetujakaan. Mutta kaupunki/kunta tienaa 9e/pvä orjien työpanoksellaan tuhansia/kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Tämä suoraan erään kunnan virkamiehen suusta lipsahtaneena niin uskomattomalta kuin se kuullostaakin.

   Ja nyt täytyy ymmärtää, että kun puhutaan vaikka kymmenistä tuhansista euroista, niin 100 000 euroa on vain 10 kertaa 10 000 euroa. Siitä voi alkaa pohtimaan asioita paljon kunnat/kaupungit hyötyy ilmaisista 9e/pvä orjista ja mitä orjat heistä? Ja käytetäänkö kerrointa 10 vai 20, 30 jne…

   • töytön

    Ja härskeimmät kunnat laittaa kuntouttavasta työtoiminnasta saadut tulot palkkaa nauttivien virkistystoimintaa 🙂

 21. Mari Korhonen

  En tiedä, oletko tästä asiasta kirjoittanut aiemmin, mutta tuli mieleen:

  Miten näiden vuosikausia tälla tavoin, kuten tässä jutussasi, työtä tehneiden eläkekertymälle tapahtuu? Tehdäänkö tässä vielä sinne asti kestävät tuhot ihmiselle?

  • Jarkko

   ”Miten näiden vuosikausia tälla tavoin, kuten tässä jutussasi, työtä tehneiden eläkekertymälle tapahtuu? Tehdäänkö tässä vielä sinne asti kestävät tuhot ihmiselle?”

   Minä voin vastata tähän. Heille ei kerry mitään eläkettä, koska kuntouttava työtoiminta on juridisesti sosiaalipalvelua tai työvoimapalvelua. Eläkettä kertyy vain työntekemisestä, tota tehdään juridisesti työsuhteessa tai virkasuhteessa.

   Kuulun itse näet näihin ihmisiin, jolla on teetetty näitä töitä eikä minulle juurikaan ole kertynyt eläkettä. Olen saanut näistä ”töistä” erinäköisiä terveydellisiä ongelmia, koska minulla on teetetty karenssin uhalla töitä esim. voimakkaasti pölyävissä tiloissa ilman asianmukaisia suojavarusteita ja hienojakoinen betonipöly ei tee hyvää keuhkoille sen joukossa on myös erilaisia ihmiselle myrkyllisiä aineita varsinkin jos sitä pääsee hengitysteihin suuria määriä. Pahimmillaan betonipöly voi sisältää asbestia noissa kuntouttavissa töissä kun edes asbesti pitoisuuksia ei aina tarkastata kunnolla. Siellä on vain kuntoutettava yksinään miettimässä sitä mistä uskaltaa karenssin uhalla suutaan avata ja mistä ei. Ei siellä ole ammattiliittoja tai työsuojelutarkastajia apuna kuten työsuhteessa olevilla.

   • Jarkko

    Koko järjestelmä täällä nyt on rakennettu sellaiseksi, että niille kenelle on maksettu työuralta eniten ja annettu parhaat mahdollisuudet säästää eläkettä varten pitää saada vielä eläkkeelläkin eniten rahaa.

    TE-palveluihin juuttuneiden taas pitää hyväksyä se, että jos oman ainoan elämän parhaat vuodet valuivat hukkaan hyppien erilaisissa palveluissa ja kuntouttavissa töissä. Ei ne hukkaan heitetyt vuodet, joissain tapauksissa vuosikymmenet koskaan enää palaa eikä sitä eläkettäkään tule koskaan samalla tavalla kuin niille kenelle maksettiin palkkaa.

   • Seppo H

    Nyt on rikottu työturvallisuuslakia pahasti!

    ”3 §
    Lain soveltaminen vuokratyössä

    Joka johtonsa ja valvontansa alaisena käyttää toisen palveluksessa olevaa työvoimaa (vuokratyö), on työn aikana velvollinen noudattamaan tämän lain työnantajaa koskevia säännöksiä.

    Työn vastaanottajan on ennen työn aloittamista riittävän tarkasti määriteltävä vuokratyön edellyttämät ammattitaitovaatimukset ja työn erityispiirteet sekä ilmoitettava ne vuokratyöntekijän työnantajalle. Tämän on ilmoitettava työntekijälle edellä tarkoitetuista seikoista ja erityisesti varmistettava, että vuokratyöntekijällä on riittävä ammattitaito, kokemus ja sopivuus suoritettavaan työhön.

    Työn vastaanottajan on erityisesti huolehdittava työntekijän perehdyttämisestä työhön ja työpaikan olosuhteisiin, työsuojelutoimenpiteisiin sekä tarvittaessa työsuojelun yhteistoimintaa ja tiedottamista sekä työterveyshuoltoa koskeviin järjestelyihin.

    Työn vastaanottajan on ilmoitettava tarpeellisessa laajuudessa työn aloittamisesta työpaikan työterveyshuollolle ja asianomaiselle työsuojeluvaltuutetulle. (14.11.2008/709)

    Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä 2 ja 3 momentissa tarkoitetuista työn vastaanottajan ja vuokratyöntekijän työnantajan velvollisuuksista.
    4 §
    Muut soveltamisalaan kuuluvat työt

    Tätä lakia sovelletaan 2 §:ssä tarkoitetun lisäksi myös:

    1) oppilaan ja opiskelijan työhön koulutuksen yhteydessä;

    2) työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen osallistuvan henkilön työhön;

    3) kuntoutukseen liittyvään työhön ja kuntouttavaan työtoimintaan;

    4) rangaistusta suorittavan henkilön työhön;

    5) hoito- tai muussa siihen verrattavassa laitoksessa hoidettavan tai pidettävän henkilön työhön ja työtoimintaan;”

    • Seppo H

     ”Ei siellä ole ammattiliittoja tai työsuojelutarkastajia apuna kuten työsuhteessa olevilla.”

     Edellä lainaamani lakitekstin perusteella siis työnantajan pitää vastata myös työturvallisuudesta, asianmukaisista suojaimista, työn sopivuuden määrittelemisestä näillekin henkilöille, jotka yrityksessä (tai kunnalla) osallistuvat:

     2) työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen osallistuvan henkilön työhön;

     3) kuntoutukseen liittyvään työhön ja kuntouttavaan työtoimintaan;

     Jos tässä on puutteita, voi ihan perustellusti ottaa yhteyttä Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajaan ja kertoa työsuojelurikkomuksesta. Betonityö ilman asianmukaisia varusteita on eräs altistavimista, silikoosille, asbestoosille, ihokontaktin myötä myös muille ongelmille, ihottumille. Perehdystys pitää antaa kaikille jotka työtä tekevät. Vaikkapa sitten työvoimapoliittisella statuksella tai kuntouttavana, laki on sama.

    • Jarkko

     Jep, mutta työtoiminnassa olevilla ei ole oikeutta työterveyspalveluihin, jotka ovat erikoistuneet juuri siihen alaan missä olet hommissa, niin et pysty edes todistamaan terveysongelmien olemassaoloa. Terveyskeskuslääkärit taas ovat ihan kädettömiä eri ammattialoihin liittyvissä jutuissa. Oma lukunsa on se, että kun elät ihan minimi toimeentulolla joka juuri ja juuri riittää vain ruokaan ja asumiseen sinulle ei välttämättä ole varaa ravata lääkärissä, koska julkisellakin puolella otetaan terveyskeskusmaksut joka käynnistä.

     Lisäksi oikeutta on hyvin vaikea saada, koska näissä jutuissa menee vastakkain sellaisten ihmisen sana joka esitetään julkisuudessa kunnollisina työtä tekevinä veronmaksajina ja sellaisten ihmisten sana joka esitetään jonain muiden kukkarosta elävänä sohvalla makaajana. Eikä työtoiminnassa olevilla ole apuna ammattiliittoja ja niiden lakimiehiä tms.

     Jos jostain syystä saat todisteet kasaan omin voimin ja juttu menee oikeuteen koko oikeusprosessi kestää pahimmillaan vuosikymmenen sitten voit saada muutaman tonnin korvaukset.

     • Seppo H

      Työsuojaimet ja perehdyttäminen työhön on lain mukaan järjestettävä, eli työtä jarjestävä taho on näistä vastuussa. Aluehallintoviraston pitää valvoa tätä. Ja Aluehallintovirastoon voi tehdä ilmoituksen jos tätä työmaalla rikotaan.

 22. Jonis Lusis

  Johan moista ihmettä kannattaa tarjota uutiseksi ulkomaita myöten. Kun pihaan kurvaa CNN
  tai vastaavan tv-ryhmä haastattelemaan kunnan johtoa orjatyöstä, haluan olla tv:n lähettyvillä.
  Lööppinä : Maailman onnellisin kansa elää orjatyöstä!

 23. Mikko

  Mukamas kuntouttavaa työtoimintaa voin kertoa että kyllä se vie viimeisetkin elämänilot ihmisesta. Se on täysin käsittämätöntä että työkyvyttömät sairaat ja vammautuneet pakotetaan TE toimistoissa kuntouttavaan työtoimintaan vaikka työtoiminta ei heille sopisi lainkaan eikä edes lääkärin kirjoittama sairasloma ei ole enään nykyisin esteenä. Onko työkyvyttömillä työttömillä enään mitään ihmisarvoa ? Minusta meno rupeaa muistuttamaan natsi-Saksan keskitysleirejä sillä vaitoehtoina ei ole kuin nälkäkuolema tai työ.

 24. Väinö Kalami

  Varmaan yksi esimerkki siitä surullisen kuuluisasta Suomen henkisestä ilmapiiristä. Suomalainen esimies on suomalaiselle susi. Jonkun pitäisi vielä tehdä jotain tälle täällä vallitsevalle kusipäisyydelle… 🤡

  • Esa J.

   Tämä kaikkein kallein Suomenmaa on yksi v**un sarvikuonojen maa…! Tulisipa Venäjä ja valloittaisi…!?
   Ellei vaaleissa äänestäminen auta, niin mikä sitten?

 25. Työtön minäkin

  Kuinka aiot Saku tarttua tähän? Ymmärtääkseni olet Juuan kunnanvaltuutettu.
  Olet vuosikausia paasannut asiasta, muttet ole oman kuntasi asioista selvillä. Pidätkö itseäsi kuitenkin parempana ihmisenä…

  • stunned

   Saku on vuosia nostanut asiaa esille ja aina tuominnut kuntouttavan työtoiminnan lainvastaisena, jos siihen ohjataan työkykyisiä tai sillä korvataan palkkatyönä tehtävää työtä. Ainoana Saku on väsymättä jaksanut pitää työttömien puolta, kun hän olisi päässyt eduskuntaan tuosta vain laatimaan työttömiä kyykyttäviä lakeja.

   Se riittää minulle. Mitä sinä olet tehnyt minkään eteen?

 26. Raitis pitkäaikaistyötön

  Kuka oikeasti antaa käyttää itseään noin kauan hyväksi? Onko tuolla miehellä ihan kaikki muumit laaksossa? Tuo toiminta on selvästi ihmisoikeus vastaista jo ihan maalikon silmin. Ite en ikinä antaisi kenenkään käyttää itseäni noin ja pitkäaikaistyötön kun Olen tiedän mistä puhun. Herää kysymys…tämäkö on se maa jota niin kutsutaan hyvinvointi valtioksi? Ja maa jonka itsenäisyyden eteen niin monet uhrasi henkensä? Hyvinvointi my ass! Esim. Olen alle 40 raitis ja kielitaitoinen sekä ahkera. Silti tarvin apua uudelleen koulutukseen…aina sitä ei saa. Tarvisin fysioterapiaa…mutta ei ole rahaa siihen . Suomessa sairastaa voi vain ne joilla on työpaikka – muut saa maksaa. Ei sosiaalitoimisto maksa vaikka mediassa niin propagandan levittäjät väittää…. Espanjassa asuva suomalainen ystäväni sai 15 kpl fysioterapia käyntiä NOLLA euroa. Ihan valtion sairaalassa eli ei vakuutuksen/työterveyden kautta.
  Suomi on OLLUT hieno maa ( 80 luvulla)
  Mutta ei tule ikinä olemaan enään. Täällä elää ja voi hyvin vain : Porvarit .

 27. Kati

  Jostakinhan tuokin kuntoutushelvetti on joskus alkanut. Ehkä ensimmäinen jakso on ollut ihan tarpeeseen? Se että tuo kuntoutus vaan jatkuu on käsittämätöntä. Tuon kahdeksan vuoden aikana siis on ensinnäkin hukattu kokeneen (?) Kokin koulutus ja ammattitaito, yhteiskunnan rahaa niidenkin hankkimiseen aikanaan on käytetty. Lisäksi on karsittu rankalla kädellä eläkekertymää että saadaan myöhemmin polttaa lisää yhteiskunnan varoja vähävaraisen eläkeläisen tukemiseen. Lisäksi yhteiskunta maksaa Juualle että tämä sirkus saa jatkua vaikka hamaan hautaan saakka. Lopputulemana meillä on haaskattu ammattitutkinto persaukisen sekatyömiehen taskussa. Tämä sekatyömies ei varsinaisesti tuota muuta kuin kirjaimellisesti oman työpanoksensa, eikä varmastikaan kovinkaan suurissa määrin kuluta tai käytä maksullisia palveluja. Verokertymäkään ei voi kenenkään muun kuin tämän sekatyömiehen päätä huimata.

  Onko Suomella oikeasti varaa näin löyhäpäiseen taloudenpitoon?

  • stunned

   Mutta kun Sipilä: 72 vastaus elämään, maailmankaikkeuteen ja kaikkeen muuhun sellaiseen. Mikään ei ole liian kallista, kun voidaan syyllistää ja tökkiä työttöntä.

   • Kati

    No jos Sipilän mielestä se vastaus on 72, se ehkä selittää osan näistä sekoiluista. Oikea vastaus elämään ja universumin totuuksiin on 42.😊

    • stunned

     Pakko sen on olla 72. Deep throat/thought sanoi niin, ja Sipilä hokee mantraa. Ehkäpä se onkin 69, jopa 451 ”as in Fahrenheit 451”. Sipilä haluaa polttaa kirjat.

     • Merja K

      Tarkista Adamsisi mies, se on 42.

      • stunned

       Adamsilla, joo, Sipillä se on 72.

       Olen vitsaillut tällä luvulla (joka Adamsillakin on ihan arbitraari luku) jo kauan tällä hallituskaudella.

 28. Tiina

  Yksi kysymys!
  Meinasitko tehdä asialle jotakin vai auotko vain suutasi blogissa? Yleensä puolustuksesi on ollut ettei kuulu sinulle. Kunnanvaltuutettuna tämän nyt pitäisi jo kuulua mutta ainakaan tässä kirjoituksessa ei luvuta mitään toimia, kunhan kauhistuneena räpytellään silmiä.

  • sakutimonen

   Meinasin, ja olen jo tehnyt. On ihan turha tulla soittamaan minulle suuta asioista, joihin voin vaikuttaa ja joihin taatusti vaikutan.

  • Pitkäaikaistyötön

   Ja sinun, Tiina, kontribuutiosi tämän maailman parantamiseen oli…?

  • JiiPee

   Huh huh, onpas Tiinalla otsaa. Olen seurannut UPP:n kirjoittelua jo yli vuoden verran ja joka päivä Saku on kirjoittanut täyttä asiaa työmarkkina-asioista ja myös tästä kuntouttavasta työstä selkokielellä meille . Mitä sinä Tiina olet tehnyt asian hyväksi?

 29. Lahjakkaan pitkän ajan tosihavainto

  Kristallinkirkkaasti ei mitään muuta kuin vahvemman kyynärpäillä harjoitettua puhdasta taloudellista väkivaltaa. Tätä väkivaltaa kunnat systemaattisesti tekevät työttömille ja myös sairaita ja vammaisia sekä vanhuksia hoitaville omaisille. Virkamieskoneiston hyvävelisysteemi takaa palkkatyötä vain tämän systeemin pyörittäjille. Näitä väkivallan suorittajia kutsutaan ei suinkaan rikollisiksi vaan koordinaattoreiksi, asiantuntijoiksi, sosiaalityöntekijöiksi, johtaviksi kodinhoitajiksi, palvelusuunnittelijoiksi. ctc. Suomi on pa*ka maa.

 30. Pakki

  Tuttu kaveri, kunta voisi jo antaa palkallista työtä.

 31. Rintsu

  Älä Pankkopoika suotta ruoski asiasta itseäsi.
  Sinä olet taatusti tehnyt sen minkä yksi ihminen voi ja paljon enemmän!

  Kukaan ei voi korjata kaikkia maailman asioita ja jokaiselta jää joskus oma roskapussi viemättä.
  Omien silmien alla tai naapurissa voi hyvinkin tapahtua mitä tahansa josta jälkiviisaat voivat todeta, että ”olishan toi pitäny tajuta.”
  Ittelleni on noin käynyt monia kertoja – siis kaikki merkit on olleet olemassa mutta niitä vaan ei näe vaikka ne olis hopealautasella.
  Viimeisin pomoni kuulemma sanoi samaa. ”Olisi pitänyt tajuta puuttua Rintsun asioihin ennen kuin hallinto-osasto alkoi asioihin puuttumaan.”

  Asiat ei me niin, että maailma olis yhden parannettavissa.
  Ei kenenkään hartiat kestä semmoista taakkaa, että harteilla olis kaikki maailman murheet ja niihin pitäis vielä keksiä ratkaisu.
  Elefantinsyöntiohje sanoo, että se syödään pieni pala kerrallaan!
  Yksi blogi ei pysty maailmaa tai edes pientä kuntaa parantamaan.
  Ei pysty minun nurkkabaarinikaan.
  Jos pystyisi, niin maailma olisi ollut kunnossa jo kauan sitten!

  • Pitkäaikaistyötön

   Koska tämä blogi on vaikuttanut vahvasti itseeni, tiedän, että tämä on silloin vaikuttanut myös moneen muuhun. Eikä vain mielipiteen tasolla vaan uskon, että jopa konkreettisina tekoina. Me emme välttämättä koskaan kuule näistä teoista, mutta uskon, että esimerkiksi joissakin kunnissa ja TE-toimistoissa on tehty kaikessa hiljaisuudessa muutoksia käytännöissä. (Epäilen muuten vahvasti, että oma erittäin järkevä TE-virkailijanikin lukee tätä blogia.)

   Sakulla on fantastisen oikeamielinen ja suuri sydän, ja monesti olen hiljaa toivonut mielessäni, että hän jatkossakin jaksaa levittää meille osaamistaan, viisauttaan ja valoaan. Sillä on merkitystä. – Kiitos Saku!

   • JiiPee

    Juuri näin, samaa mieltä.

    • Rintsu

     Suuri sydän, lämmin käsi ja iso pää.
     Kaikki ei ymmärrä mitä se pitää sisällään.

   • Riina

    Komppaan täysin kommenttiasi. Minuun Sakun blogi on myös tehnyt suuren vaikutuksen. Olen saanut itsevarmuutta pitää puoliani viranomaisten kanssa.

    Kannustan ja autan myös muita pitämään puoliaan. Hallinon pitäisi palvella kansaa eikä toisin päin.

    Kiitos Saku minunkin puolestani. Olet auttanut minua todella paljon! Blogillasi on todellakin merkitystä

 32. Ei kiitos enää

  Tätä käytetään todella härskisti hyväksi. Pistetään pesemään ikkunoita saate sanoilla ”niitä ei kukaan muukaan pese”. Laitetaan antamaan lääkkeitä vaikkei ole edes suorittanut lääkelupaa vaativaa koetta. Edellytetään että tehdään hommia kuin oikeat työntekijät, mutta muuten et ole oikeutettu samoihin etuihin kuin oikeat työntekijät.

 33. Lakkoon

  Onko työharjoittelijoilla lakko-oikeus? Ja miksei?

 34. ”Kuntoutettava”

  Lumo teetättää Kotkassa tuotteidensa pussituksen…

 35. Rosa Warski

  Tässä näkyy, miten orjuuden saapuminen toimii käytännössä.

  Jokainen normaali ihminen vastustaa orjuutta, koska mielikuva orjuudesta on niin ristiriidassa mielikuvaan nykyajan työstä. Mutta orjuutta ei lanseerata näin.

  Nykyään orjuuteen mennään pikkuhiljaa, liukumalla. Tehdään yksi päätös kuntouttavasta, sitten toinen. Lopulta 8 vuotta on kulunut. Levitellään käsiä, selitellään: ”ratkaisut ovat olleet harkinnan mukaisia ja niihin on osallistunut moni virkailija saatujen ohjeiden perusteella”. Jeesustellaan, että ”tässä henkilö kuntoutuu ja päätökset on tehty yhdessä.”

  Ei. Kyse on orjuudesta, joka on väärin. Orjuuttamisesta vastuullisia sosiaalihenkilöitä ym. päättäjiä on rangaistava.

  • Rintsu

   Päivi Nerg Hesarissa tänään;
   Mitään takausongelmia ei voi olla olemassa koska hallitus on näin päättänyt!

   Mitään orjuutta ei voi olla olemassa kun vaan sanotaan niin!

   Nyt, suokaa minulle anteeksi, näppäimistölläni ei ole promillemittaria joten lukemat ovat mitä tahansa nollasta viiteen. Entäs sitten?

   Jos ei eteensä näe niin sitä ei ole olemassa?
   Yleensä on.

  • JiiPee

   Jäädäänpä odottelemaan, missä vaiheessa eduskunnassa asia nostetaan ensimmäistä kertaa esille. Ja tietenkin asiassa mukana olleet viattomina levittelevät käsiään : ”eihän tässä mitään, eihän sen näin pitänyt mennä, kysymyshän oli aivan jostain muusta”. Käsiensä valkopesijöitä odotellessa.

  • Jarkko

   Ei Hitler noussut valtaan ilmoittamalla olevansa saatana joka ensin tappaa 60% Saksan nuorista miehistä. Kaasuttaa juutalaiset naiset lapset ja miehet siihen päälle. Lopuksi vielä tuhoaa koko Saksan ja laittaa saksalaiset naiset venäläisten raiskaamiksi ja toteaa lopuksi siitä saitte.

   Ei vaan Hitler esiintyi kokoajan uudistajana ja vääryyksien ratkaisijana. Sekä suurien elämää suurempien asioiden rakentajana. Jolle hurrattiin jonka valtaa haluttiin.

 36. Jonis Lusis

  Ei tätä ymmärrä Nerggikään.

 37. Jari Eeva

  Nyt kun tiedetään, niin yhtään täyskuntoista ihmistä ei enää . Olisi virkailijan tähtihetki urallaan.

 38. AKK

  Palkattoman työn lisäksi myös vastentahtoinen osa-aikatyö lisääntyy. Hallitus näyttää käyttävän kaikki keinot tilastojen kaunistelemiseksi, ei hyvältä vaikuta.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263507-suomeen-45-000-uutta-osa-aikatyollista-suurin-osa-vastentahtoisia

 39. hengissä vielä

  Näen tämän blogin, Uunipankkopoika, eräänä esim. palohälyttimenä. Kiitos.
  Jokin juttu saa hälytyksen aktivoitumaan ja jokainen joka sen hälytyksen huomaa, reagoi siihen miten reagoi.
  Ei mennä tuomitsemaan että hälytin hälyttää tai miten siihen reagoidaan.
  Kuka meistä on arvokkaampi?
  Kaikkia meitä tarvitaan, ei kukaan ole turhaan olemassa, kaikki hammasrattaat pitää olla paikoillaan, oli sitten iso tai pieni, että kone pyörii.
  Laitetaan kaikille sama palkka aivan sama missä on työ. Ilmestyisikö joku tekemään töitä ollenkaan tai jossain olisi vähän/paljon tekijöitä? Olisiko osaajista pulaa, ja missä? Olisiko henkilö siellä mihin on luonnollinen lahjakkuus? Ja paljon muuta ja niin edelleen… 😉

 40. Make

  Ja irtisanomista halutaan helpottaa, jotta saadaan orjia lisää…

 41. Jani K

  Tämä oli jälleen erittäin hyvä kirjoitus Sakulta! Olen itsekin saarnannut samasta aiheesta ja tietysti läheltä päässyt seuraamaan tätä kuntouttavaa työtoimintaa koska olen itsekin ansainnut ansioluettelooni vaivojeni takia lähes yksinomaan kuntouttavaa työtä, joka ei ole kuntouttanut millään tasolla. Olen istunut työpajoilla, kuten kohtalotoverinikin, ja yksinkertainen loppulausuma on, että olemme antaneet periksi, emmekä usko enää edes ihmeisiin. Useampi entinen pajakaveri odottaa vain pääsyä kuntouttavaan työhön ”saahan siitä 9 euroa ja ruuat” Ensimmäinen asia josta aletaan keskustella työkkärissä tai kunnan työllisyyspalveluissa on kuntouttava työtoiminta. Naaman eteen heitetään muutama vaihtoehto joista pitää valita karenssin uhalla. Olen viimeksi ollut palkkatyössä yli 12-vuotta sitten, ja ikää 43v. Tiedän myös ihmisiä jotka olleet 10-vuotta kuntouttavassa. Välillä fiilikset menevät hyvin synkiksi kun mielessä pyörii ”enkö minä kelpaa mihinkään muualle kuin kuntouttavaan”

 42. Jari Eeva

  Traagista, että halitus katsoo hyvältä työllistämistä . Työllisten prosentti on taas valahtanut. Menköön hallitus….

 43. Ari Vehkanen

  Hei,
  Laitan tämän tänne jos sopii miten kirkossa oli orja 5 vuotta ja toimittajat kyseli miulta tästä että mitä.

  http://vehkanen.blogspot.com/2014/08/nyt-paloi-kaamit-jumalan-siunausta.html

  Miulla on paljon 8 vuodessa vastaavia ja miusta on tehty kantelu nyt oikeusasiamiehelle TYP takia ja TYP johtaja perui kaiken imatralla joka oli viisas teko koska olen pian 57vuotias enkä pieni lapsi.

  Sakarihan se sanoi miulle että toimittajat haluaa jutella kanssani ja sanoin KIITOS ja anteeksi en ole mikään hyvä kirjoittamaan lukihäiriöisenä.

 44. Kakkosluokan kansalainen

  Tällaista se on koko maassa. Itsekkin miettinyt että leimaantunut olen kun sain kaksisuuntaisen diagnoosin ja kuntouttavaan pitäisi kuulemma vain mennä, mutta kun niitäkään paikkoja löydy. Töitä ei kuulemma oikein löydy ja maailman onnellisin kansa ollaan. Tietysti onnellisia ollaan kun kaikki masentuneet ja muut mielenterveys diagnoosin saaneet hyppää jojoon tai popsii lääkkeensä kerralla. Ei tässä oikein motivaatiota löydy mihkään kun joka paikasta tulee vain sontaa niskaan. Hyvä suomi ja hyvä maailma.

 45. töytön

  Ja taas parkuu EK ja Sy, kun ei työttömät mene töihin. Valtava työvoimapula ilmaistyöntekijöistä.

 46. Orja

  En tiedä mikä on ennätys mutta mulla tulee ihan just kymmenen vuotta täyteen. Ei nykyään anneta edes muita vaihtoehtojs

Kommentoi »

Comments are closed