Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työkyvyttömät töissä

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena tulee olla asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn parantaminen siten, että he voisivat osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.

Näin sanotaan sosiaali-  ja terveysministeriön kunnille jo joulukuussa 2014 lähettämässä ohjekirjeessä. Koska kuntien on toiminnassaan ehdottomasti noudatettava lakia ja ministeriön ohjeita, niin väestötutkijoita varmaan kiinnosta tietää, missä kunnissa on kaikkein eniten näitä työhön tai työvoimapalveluhin kykenemättömiä työttömiä. Se selviää yhdistelemällä Kelan tilastoja ja katsomalla, missä on eniten sijoitettu työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan.

(Pekka Pasaselle kiitos tilastosta)

Tämän mukaan Ruovedellä työttömistä peräti 57,6 prosenttia on työhön tai työvoimapalveluun kykenemättömä, kun Kankaanpäässä prosenttiluku on 33,9. Onpa sellaisiakin kuntia, joissa kuntouttavaan työtoimintaan sijoitettuja eli työkyvyttömiä ei ole yhtään.

Tämä ei tietenkään voi pitää paikkaansa, sillä ei työttömien työkyky voi vaihdella näin paljon kunnittain. Kyse on siitä, miten kunnat soveltavat kuntouttavasta työtoiminnasta annettua lakia.

Uskallan väittää, että eniten kuntouttavaa työtoimintaa käyttävät kunnat rikkovat lakia eniten. Kuten monta kertaa olen sanonut, niin kunnat puhuvat työllistämisestä, vaikka tosiasiassa ne hakevat säästöjä ja hankkivat palkatonta työvoimaa. Kun työtön sijoitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin kunta vapautuu hänen osaltaan työmarkkinatuen maksuosuudesta eli ns. sakkomaksusta, saa hänestä 10,09 euroa päivässä työllistämisrahaa ja saa palkattoman työntekijän. Kuntatalous kiittää, ja kunnan päättäjät ja virkamiehet voivat rehvastella medialle työllistämisihmeellä.

Tosiasiassa ainoa ihme on se, että touhu saa jatkua vuodesta toiseen kenenkään siihen puuttumatta. Lain ja ohjeiden yli saa kävellä vapaasti, ja paras lainrikkoja saa kiitosta parhaana työllistäjänä. Teetettävä työ on useimmiten ihan oikeaa työtä, jolla vastoin lakia korvataan palkkatyötä. Yhtä hyvin se voi olla leikkityötä eli askartelua tai vaikkapa sanaristikoiden täyttämistä. Ihan sama, sillä kaikesta puhutaan työllistämisenä.

Valitettavan monella kuntapäättäjällä ei ole mitään hajua siitä, mitä kuntouttava työtoiminta on ja mitä sen lain mukaan pitäisi olla. Sen pitäisi olla sosiaalipalvelua, jonka tarkoituksena on poistaa työkykyä rajoittavia elämänhallintaongelmia, mutta käytännössä asenteena on aina, että pitäähän niiden jotain tehdä saamansa rahan ja parempi sekin on kuin kotona makaaminen. Ja on kiva, että siinä sivussa myös säästetään ja saadaan palkattomia työntekijöitä.

Lain rikkominen on helppoa, kun kaikki niin tekevät valvontaviranomaisten siunauksella. Ehkä sitten herättäisiin, jos jokin kunta järjestäisi sellaisen työllistämistempauksen, jossa kaikki kunnan työttömät seisoisivat tumput suorina torilla neljä tuntia yhtenä päivänä viikossa. Se olisi nykyisen lain ja käytännön mukaan pakko hyväksyä kuntouttavaksi työtoiminnaksi. Lisäksi jokaisen työttömän olisi lain mukaan pakko osallistua siihen karenssin uhalla.

Kommentit (67)

 1. Jukka Laine

  Hiirimäellä kesti kuntouttava työtoiminta toissapäivänä kahdeksasta vartin yli kymmeneen. Itse myöhästyin vähän, mutta koska kaikki eivät olleet vielä tulleet, odotettiin puoli yhdeksään. Luin odotellessa uutta Junnu Vainio -kirjaa.

  Tietokilpailussa tiesin kaikki Suomen presidentit oikeassa järjestyksessä. En saanut palkintoa tällä kertaa, viime viikolla sain Pirkka-vohveleita. Silloin tiesin kaikki Monopoli-pelin asemat. Nuoriso ei edes tiennyt mikä on Monopoli.

  Ensi kerralla en osallistu kilpailuun, että muutkin saavat voittaa.

  • Jouni M

   Päivän naurut😅 vaikka Sakun blogi onkin synkkää luettavaa..

  • Frank

   Tieto on valtaa. Hyvä!

  • Merja K

   Saako tätä käyttää jossain? Harrastan kirjoittamista ja asetelma on herkullinen.

 2. Jarmo Hyväkkö

  Antiikin Roomassa työnteko ei ollut vapaalle miehelle sopivaa. Sitä varten olivat orjat. 70-luvulla haaveiltiin, että tulevaisuudessa robotit tekevät kaikki ikävät työt ja ihmisille jää enemmän aikaa kaikkeen kiehtovaan. Nykyään taas…

 3. Jari Eeva

  Niin selkeää, siis mitä pitäisi tehdä. Ehkä jossain vaiheessa pääministerinkin korviin on jotain kuuluu. Hälle pitäisi laittaa sormet nenään, eikä vieläkään olisi epänormaalia.

  • Jarkko

   Epäilen että huomaa mitään koska olen joskus vuosia sitten kirjoitellut eri puolueiden silloisille puheenjohtajille ja kansanedustajille erilaisista työttömien ja köyhien kohtaamista epäkohdista suurin osa muuttui samantien täysin kuuroksi ja mykäksi. Mitään vastausta oli turha odottaa.

   Kokeeksi kirjoitin myös sellaisia äänestin sinua hienoa että tulit valituksi viestin vastaus tuli aina liukuhihnalla. Jotta voin varmistua siitä lukeeko kukaan viestejä.

   • Jonis Lusis

    On hyvin yksinkertainen keino saada edustaja vastaamaan. Ilmoittaa suuresta rahasummasta
    jolla on valmis sponsoroimaan puoluetta ja edustajaa. Kannattaa varata puhelimeen suuri muistikortti.

   • Katjusa

    Minä olen 2014 käynyt läpi sairauseläke rumban ja kelan lääkärit kumosivat julkisensh.lääkäreiden lausunnot, enkä sairauseläkkeelle päässyt. Nyt on diagnooseja jo lisää mutta en enää halunnut tuota rumbaa uudelleen ainakaan vielä käydä läpi.
    Aktivoinnin täyttymiseksi lähdin kuntouttavaan työtoimintaan joja minulla tarkoittaa maanantaina uimalareissua ja tiistaina eri urheilulajien kokeilua oman jaksamisen ja voinnin mukaan. Lisäksi saan kaupungilta 30pv bussilipun paikallisbussiin jota saan käyttää miten haluan. Mielummin näin kun vaan kotona kuolemaa odottamassa

 4. Työsuhde-etuna astma

  Tämä jos mikä on sekä työttömien törkeää nöyryyttämistä ja hyväksikäyttöä, että verovarojen väärinkäyttöä.
  Samalla vääristetään kuntien (ja ehkä jopa valtion) talousrakennetta ja annetaan välillistä yritystukea mikä vääristää kilpailua ja heikentää ”kuntoutettavan” työvoiman käytöstä osattomaksi jäävien yrittäjien toimintaedellytyksiä.

  Samaan aikaan onnistutaan muodostamaan kuntoututtavaan työhön pakotetuista toisen luokan työttömiä (jos nyt työtöntä huonompaa ihmistä nykyisin siis edes löytyy, kiitos hallituksen mainoskampanjoiden), joiden työllistymismhdollisuudet oikeaan palkkatyöhön samalla myös lytätään.

  Eikä siinäkään vielä kaikki: samaan aikaan työttömänä kärvistelee suuri joukko osittain työkyvyttömiä, jotka eivät saa mahdollisuutta edes tähän kuntouttavaan työhön, joka olisi nimenomaan heille tarkoitettua toimintaa (kokonaan työkyvyttömille työttömillehän kuntouttavasta työstä ei ole iloa, kun eivät oikeasti mihinkään pysty).

  Kuntoutustyöhön halutaan siis ilmeisesti toimintakykyistä väkeä, jotka pystyvät hoitamaan töitä, joista pitäisi maksaa oikeasti palkkaa. Toimintakyvyn aleneminen kun laskee myös kuntouttavan työn tuottavuutta ja saattaapa oikean kuntoutettavan tilanne vaatia kalliiden terveyspalvelujen käyttöäkin.
  Sehän ei sovi sillä se vähentää kuntien säästöjä!

  • Aina Marina

   Juuri näin – kuntouttavan mainitseminen saattaa olla huonompi homma CV:ssä/hakemuksessa kuin se ”sohvalla makoilu” :/ ja kuntoutusta vaille jäävät he, joille siitä (ehkä) olisi hyötyä.

  • Markku Rainer Lahti

   Melko hyvin selkeytetty kuva työttömän asemasta nykyään. ”Ai, sinä olet työtön, eihän me voida sinua palkalla työllistää”.

 5. Kimmo Paaso

  Ja kukaan syyttäjä ei reagoi. On turha tulla väittämään, ettei kuntien touhuista – siis lain rikkomisesta – tiedetä. Kyllä tiedetään. Ei vaan välitetä, koska kyseessä on kunta ja kauniimmat työllisyystilasto.

  Näin sitä lakia rikotaan, ihan laillisesti😤😂👍

 6. Jonis Lusis

  Ay-liikkeeltäkin voisi odottaa terhakoitumista kunnissa rehottavaan ilmaistyöhön.
  Pääluottamusmiehet saavat omalla toimialueellaan tiedot ilmaistyöntekijöiden määrästä.
  Heillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, ettei toiminnalla korvata virka- tai työsuhteista työtä.
  Minkä verran luottamusmiehet ovat puuttuneet ongelmaan kunnissa, olisi mielenkiintoista tietää.?

  • Ari

   Olen samaa mieltä. Tuntuu vain jotenkin, että työttömät liiton jäsenet eivät pahemmin kiinnosta liittoja.

   • PeelsePuupi

    Tätä olen aina ihmetellyt. Pahin ay-liikkeen toimintaa ja kannatusta nakertava asia on se, ettei liikettä työttömät juuri kiinnosta. Liitoissa työttömät nähdään vain pakollisena kulueränä. Jos ay-liike haluaa tulevaisuudessakin olla olemassa, pitäisi huomio kiinnittää kasvavaan (pitkäaikais)työttömien asemaan.

    • Martti Juntunen

     Miksi täälĺä kirjoitetaan ihan paskaa kommentoinnissa ammattiliitoista.Olin itse töissä liitossa 1985-2017. Itse otin myös hakemuksia vastaan kaiken muun työn rinnalla Joensuussa, Lieksassa,Kiteellä,Savonlinnassa,Heinolassa ja Mikkelissä. Pidin myös luentoja työttömyysturvasta. Mappi tolkulla vietiin työttömien täyttämiä kaavakkeita, että työvoimatoimisto saa oikeat tiedot työttömien osaamisesta. Jos liiton jäseniä tippuu tuhansia ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle, niin ensin yritettìin, ettei tippuisi,Neuvontaa, vinkkejä, sitten huolehtettiin, että jäsenyys pysyy kunnossa, siitäkin huolimatta. Neuvontaa ja tilaisuuksia järjestettiin. Esim Itä-Suomi nousuun seminaari järjestettiin jossa oli yli satahenkilöä eriammattiosatojen edustajia.( 12000jäsentä edustivat) Ministeri yms. oli tilaisuudessa. Kuntapolitiikassa tehtiin valtuustoaloitteita työllistymisestä, että työttömät pääsisivät takaisin ansiosidonnaiselle. Lisäksi työttömyystilastot ovat ajantasalla ja liitto tekee työtä työttömýsturvan parantamiseksi eduskunnan kautta. Myöskin ammattiosastojen tilaisuuksissa käytìn aina läpi työllisyystilanne ja työttömyystilanne sekä työttömyysturva. Lisäksi tehtiin valituksia jäsenen puolesta esim karenssitapauksista, hankittin työkkäristä lausuntoja työttömyysturvaan. Nytkin menen maanantaina työllisyysseminaariin, jossa otan tämän tilastojen puhdistamisenkin.Tämä näin aluksi.

     • PeelsePuupi

      Niin, ja entäs sitten, kun tiputaan ansiosidonnaiselta? Miten silloin pidetään työttömän puolta? Lakollakin alettiin nyt uhkailemaan vasta, kun irtisanomista aiottiin helpottaa. Sen sijaan aktiivimalli ei vielä ilmeisesti ”katkaissut kamelin selkärankaa”, koska sen annettiin mennä läpi. Luonnollisesti, koska pahiten se koskee ei-ansiosidonnaisella olevia.

 7. Pitkäaikaistyötön

  Tänään on kiireinen päivä (nimimerkistäni huolimatta olen aloittava yrittäjä), joten pistin tästä blogista uutisvinkin paikallislehtiin ainoastaan välille Ruovesi-Utsjoki (top 11). On sitten heidän arvovalintansa, kuinka suhtautuvat orjuuteen Suomessa.

  • RowanBerry

   Olisit samalla voinut laittaa kaikkiin suomalaisiin paikallislehtiin, olisi mahd laaja levikki. Luulisin että on vähentynyt tuo ”Ei ilmaisjakelua” -tarra ovipielistä, koskapa kenelläkään ei ole varaa lukea muita kuin ilmaisjakelulehtiä. Niistä saa hyviä biojätepussejakin.

 8. Tore Ahola

  On se ihmeellistä, ja järkyttävää, että tällainen käytäntö voi jatkua edelleen kaikessa rauhassa, vaikka oikeusasiamies selkeästi on todennut että kyseessä on lainvastainen toiminta. Kummallista ettei sellaisesta tule mitään sanktioita syyllisille virkamiehille.

  • Harkinnanvaraisia etuuksia

   No kun virkamies on Jumalasta seuraava, niin ei tule.

 9. Jussi Lattu

  Miksiköhän tuota lakia ei voida muuttaa niin, että kuntouttavaan työtoimintaan voitaisiin ohjata ainoastaan silloin, kun kyseiselle henkilölle on annettu siihen puoltava lausunto (tai peräti lähete) hoitavan lääkärin tai kuntousta hoitavan ammatti-ihmisen (esim. fysio- tai toimintaterapeutti) toimesta?

  Tällöin ei tarvitisi työvoimavirnaomaisten ihmetellä kuka on työkykyinen ja kuka ei. Ei kai heillä ole edes pätevyyttä tai osaamista arvion tekoon?

  • Sari T

   ”Tällöin ei tarvitisi työvoimavirnaomaisten ihmetellä kuka on työkykyinen ja kuka ei. ”

   Työkyky riippuu niin katsantokannasta.

   Jos olet työtön, et ole työkykyinen. Jopa eduskunnan kyselytunnilla on puhuttu siihen malliin, että pelkkä työttömyys alkaa salaman nopeasti vaikuttamaan niin että työkyky alenee. Jos taas olet hakemassa esimerkiksi työkyvyttömyyseläkettä, olet työkykyinen vaikka olisit halvaantunut ja sokea. Aina on *joku* työ mihin kykenisit, jos joku sinut siihen ottaisi.

   • Raija

    Ovatkohan vielä tehneet niinkuin ruotsin sairaskassa alliansin eli oikeistopuolueiden 8 vuotta kestäneen hallituskauden aikana liikuntakyvyttömän sänkypotilaan poistivat sairaskirjoilta työttömäksi työnhakijaksi ja sanoivat että ”varmasti sinulle jotain makuultaan tehtävää työtä löytyy jos vain haluat hakea”.

  • Jasper Lappalainen

   Lääkäri voi määrätä vain hoitoa joka tutkitusti tehoaa. Kuntouttava työtoiminta ei taida sellaista nimestään huolimatta olla. En tiedä, onko kukaan tehnyt tutkimusta kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksesta esimerkiksi masennuksesta tai tuki- ja liikuntaelinsiarauksista toipumisessa.

   Parhaimmillaan se varmaan voi tuoda jotain sisältöä työkyvyttömän elämään, ja ehkä terveyttä edistäviä vaikutuksiakin sitä kautta on, jos se on muutakin kuin orjatyötä tai sanaristikoita. Epäilen kuitenkin, että kuntouttavan työtoiminnan teho työkyvyn parantamisessa on vaatimaton. Olisiko parempi keino pitää työolot sellaisina, että ihmisten henkinen ja fyysinen terveys säilyy, taata asiantuntevaan hoitoon pääsy niillekin joilla ei ole työterveyshuoltoa, ja jos työkyky silti heikkenee, kuntouttaa ihmistä tutkitusti tehokkailla tavoilla? Se tietenkin maksaa enemmän kuin kuntouttava työtoiminta, mutta luulisi että se voisi pitkällä tähtäimellä olla kuitenkin kannattavampaa.

   • Elim Sakir

    Veikkaan, että tälläisenä sanktioituna pakkotoimenpiteenä aiheuttaa enemmän mielenterveysongelmia, kun parantaa niitä. On suorastaan ihme jos ei tuossa toiminnassa pää sekoa, sillä palkaton työ ei ainakaan nosta omantunnon arvoa ja kaiken maailman pupu leikit taas halventaa ja nöyryyttää ihmistä.

    Jos toiminta on niin hyvää, kun sitä pyörittävät tahot kertoo, niin miksi se ei ole vapaaehtoista? Luulisi olevan jonoksi asti tulijoita, mikäli uskoo noiden puolustelijoiden puheisiin. Tai sitten tarkoitus onkin ihan muu, kun annetaan ymmärtää. Tilastojen kaunistelua ja sakkomaksujen välttelyä. Veikkaan viimeisintä.

    • Alkoholisti

     Itse olin kurssilla mikä oli oikeasti hyvin halventavaa.. Ihan kun oltais pidetty kehitysvammaisena esim. oikeesti lankakerää heitellessä kurssilaiselta toiselle ja kertoessa mitä ohjaaja kysyi. Täysin aivotonta toimintaa alusta päivään jolloin mulle riitti.

 10. Jonis Lusis

  Kelan ja vakuutusyhtiön lääkäreiden lausunnot hoituvat potilasta näkemättä.
  Heillä on käsissään korkeammat voimat.
  Kaikkea toimintaa mikä voi johtaa eläkepäätökseen, varotaan kuin ruttoa.

  • Esa J.

   Ja se taas johtuu siitä, että vakuutusyhtiöt keräävät ihmisiltä rahat pois käyttääkseen siihen liittyvää valtaa. Jos joku nyt saisikin eläkepäätöksen, hänelle maksettava eläkeraha on pois vakuutusyhtiöiden vallankäytöstä ym. simputuksesta. Sama periaate koskee toki Ellin Kelaa.

   Eihän näille ikinä sovi, että tosissaankin kipeä ihminen saisi rahaa…! Elämme sarvikuonojen maassa!

 11. Sauli

  Wau, tuo 57 prossaa tarkoittaisi Tampereen kokoisessa kaupungissa n. 7500 kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa, varmasti herättäisi kysymyksiä. Pienemmässä kunnassa vaihtoehdot ovat vähissä, voit valita joko paikkakunnalta muuton tai kuntoutuksen väliltä, eli ruton ja koleran.

 12. töytön

  ”Ehkä sitten herättäisiin, jos jokin kunta järjestäisi sellaisen työllistämistempauksen, jossa kaikki kunnan työttömät seisoisivat tumput suorina torilla neljä tuntia yhtenä päivänä viikossa.”

  Tätä Suomen työllistämisihmettä voisi sitten tulla katsomaan ja ihastelemaan porukkaa ihan ulkomaita myöten. Sale Niinistö voisi palkita ahkerimman torilla seisojan aina Vuoden Stondis-palkinnolla.

 13. Jonis Lusis

  Se voisi olla ”Pingviinipäivä”. Tuotto menee lyhentämättömänä ”Pelastakaa edes porvari” keräykseen.

 14. JiiPee

  ”Tosiasiassa ainoa ihme on se, että touhu saa jatkua vuodesta toiseen kenenkään siihen puuttumatta. Lain ja ohjeiden yli saa kävellä vapaasti, ja paras lainrikkoja saa kiitosta parhaana työllistäjänä.”

  Ketkäs ne 1930-luvun Euroopassa ’työllisti’ kaikista eniten?

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Arbeit_macht_frei

  ”Arbeit macht frei on saksankielinen fraasi, joka merkitsee ”työ vapauttaa” tai ”työ tuo vapauden” (kirjaimellisesti ”työ tekee vapaaksi”). Se on mahdollisesti johdettu Raamatusta: ”Totuus tekee teistä vapaita”. Protestanttisen työetiikan myötä lauseesta kehittyi saksalaisten ja sveitsiläisten talonpoikien sanonta. Nykyään se on tunnettu ennen kaikkea natsiaikaisten keskitysleirien sisäänkäyntien iskulauseena.”

  Historian siipien pimeintä havinaa …

  • Raija

   Siihen lakiin mitä nämä kunnat rikkoo ei ole taidettu kirjoittaa sitä mikä instanssi ja miten rankaisee näitä orjuuttajia.

 15. Rosa Warski

  Tässä näkyy, miten ”vastikkeellinen sosiaaliturva” ei ole mikään tulevaisuuden kauhu.

  Päinvastoin, sitä on lanseerattu jo hyvänaikaa ja toiminta on hyvässä höyryssä. 30-60% työttömistä pakotetaan palkattomaan työhön ruoan ja katon menettämisen uhalla. Homma jatkuu vuodesta toiseen, aina tehdään ”uusi päätös”. Ulospääsyä ei ole.

  Kyse on systemaattisesta kokonaisen yhteiskuntaluokan hyväksikäytöstä, joka koskee satoja tuhansia ihmisiä. Kuten moniin ”uudistuksiin”, siihen liu’utaan pikkuhiljaa.

  Länsimainen sivistys ei ole suojannut tältä, ei oikeus, ei media, ei AY-liike. Hyväksikäytön hyödyt ovat yksinkertaisesti liian suuria mahdollisesti koituviin ongelmiin nähden.

  Uskon vilpittömästi, että tilanne ei muutu, ennenkuin palkattomaan työhön pakotetut järjestäytyvät yhteen ja perustavat oman ”AY-liikkeen”. Tämän jälkeen heillä on hyväksikäyttäjiin valtaa, jota ei voi ohittaa.

  • AKK

   EK:n Häkämies aloitti jo uhonsa.

   Häkämiehen mukaan työmarkkinauudistukset kannattaisi tehdä heti vaalikauden alussa, eikä lopussa kuten nyt.
   ”Matsi kannattaa ottaa alussa”, Häkämies sanoi.

   Jos porvarihallitus pääsisi uudistamaan sosiaaliturvaa, se perustuisi Häkämiehen mukaan todennäköisesti työlle – ei vastikkeettomalle perustulolle tai kansalaispalkalle, mitä vihreät suosivat.

   • AMK

    Mitä sitten tarkoittaneen korkena työllisyyden jutuillaan,työllisyyttä ilman palkkaa vai???Kunhan oma palkkaanousee.vastuullinen talous eliitille???Hais.. pas.. Kokeilkaa elää 500 eurolla 4 viikkoa ja puhukaa siitä vastuullisesta …eivät edes osaa kuvitella ..Ek puhuu hallitukselle-hallitus kuntelee…demokratia on kutistunut aika lailla -eliitille ei kansalaisille…vai eivätkö duunarit,työttömät,eläkeläiset enää kuulukkaan kansaan..koskas perustuslakia on muutettu???

 16. Servitus

  Onkohan koskaan tehty tutkimusta, jossa olisi verrattu työllistämistoimenpiteessä olevien ja ei-toimenpiteessä olevien (pitkäaikais)työttömien vapaille markkinoille työllistymistä. Sehän se paljastaisi, että onko kuntouttava edes piirun vertaa hyödyksi työllistymisessä vai onko se, kuten joku jo edellä sanoikin, jopa pelkkää ”sohvalla makoilua” pahempi työllistymisen este.

  • Ulla Vehaluoto

   Kuntouttavaan työhön osallistuneiden työllistyminen on kaikkein heikointa.

   http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/161622/19-2018-Ty%C3%B6voimapalvelujen%20kohdistuminenpdf.pdf?sequence=1&isAllowed=y

   Sivulla 37: Kuvio 2.19 Vuoden 2010 alussa työttömänä olleet: työmarkkinamenestys
   2013-14 vuonna 2010 alkaneen toimenpiteen tyypin mukaan

   Lähes olematonta työllistymistä tämän toimenpiteen seurauksena selitetään sillä, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu pitkäaikaistyöttömiä, joiden työllistyminen muutenkin on heikkoa.

   Lueskelin muutamia tutkimuksia aiheesta, ja johtopäätelmänä voi todeta, että pitkäaikaistyöttömät eivät työllisty. Kuntouttavaan työtoimintaan he osallistuvat, ja lisää kuntouttavaa työtoimintaa vuosi vuoden jälkeen. Kun kerran osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan, siihen pistetään jatkossakin.

   ”Toistuva osallistuminen vaihtelee selvästi ensimmäisen toimenpiteen tyypin mukaan. Yleisintä
   osallistuminen uuteen toimenpiteeseen jatkossa oli niillä, joilla edellinen toimenpide oli
   kuntouttava työtoiminta; yli puolet aloittaa uuden toimenpiteen puolen vuoden kuluessa ja 77
   prosenttia seuranta-ajan kuluessa.” (emt, s. 25)

   Valtiollisten tutkimusten yleinen ennakkolähtökohta on se, että syytä työttömyyteen ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen etsitään yksilöistä, työttömistä itsestään. Missään ei edes mainita ilmiselvää työttömyyden syytä: kapitalismia, joka edellyttää massatyöttömyyden. Kapitalististen ekonomistien mukaan ”luonnollisen työttömyyden” pitää olla vähintään 7 prosenttia, jotta palkat pidetään matalina. Se tarkoittaa noin neljännesmiljoonaa suomalaista.

   Joidenkin on siis kapitalismissa väistämättä oltava työttöminä, ja kapitalismiin kuuluvat säännölliset lama-ajat lisäävät tunnetusti työttömien määrää.

   Mutta etsitäänpä työttömyyden syytä työttömistä eli kapitalismin uhreista. Blame the victim! Pitkäaikaistyöttömyyden syiksi mainitaan näissä tutkimuksissa esim. vajaakuntoisuus, päihde-ja mielenterveysongelmat, motivaation puute, erilaiset sosiaaliset ongelmat, ikä ja eläkehakuisuus. Ikähän on yksilön ongelma ja yksilön syytä, niinpä niin. Ikä tekee ikään kuin ihmisestä palkkatyöhön kelpaamattoman. Sen sijaan ikäsyrjintä ja muu työsyrjintä ei ole mikään ongelma näissä tutkimuksissa, niissä ei työsyrjintää edes mainita, ei tunneta. Työtön on aina ikään kuin itse syypää työttömyyteensä, koska ikä tai sairaus tai pitkittynyt työttömyys. Noin puolet pitkäaikaistyöttömistä ei ole koskaan päässyt kunnolla työelämään, mikä tarkoittaa sitä, että valmistutaan ammattiin mutta työtä ei ole. Lama-aikoina tällä tavoin syrjäytyy, siis kapitalismi syrjäyttää, kokonaisia ikäluokkia.

   Se että työttömyys olisi työttömien syytä, ja että se johtuisi työttömien henkilökohtaisista puutteista ja vajavuuksista, on silkka valhe ja kapitalistien keksintöä, jolla he väistävät omat vastuunsa. Kapitalisti on psykopaatti. Ei hän näe mitään vikaa itsessään ja omassa toiminnassaan, omassa ahneuden ja eriarvoistamisen ideologiassaan. Kapitalismi edellyttää massatyöttömyyttä, mutta massatyöttömyys on silti jotenkin maagisesti työttömien massojen syytä. Järjenkäytöllä ei ole sijaa tässä asiassa. Tutkijat ovat ostettuja. En usko, että heistä kukaan edes tuntee tutkimuskohdettaan. Tutkimukset tehdään määrällisesti, toistaen entisiä tutkimuksia sekä niiden perusolettamuksia, juurikin sitä että työttömyyden syy on työttömissä ihmisissä. Ja tuuli johtuu siitä että puut heiluu.

   • Jarkko

    Tässä järjestelmässä on mielenkiintoista se, että uusimpien verotietojen mukaan Suomessa oli 2017ainakin 10 ihmistä, jotka tienasivat vielä kuolemansakin jälkeen miljoonien eurojen tulot kuolinpesälleen.

    Olisi mielenkiintoista kuulla millä tätä järjestelmää netissä kirkasotsaisesti puolustavat perustelevat sen miten kuolleen ihmisen työpanoksen arvo voi olla vaikkapa 5 miljoonaa euroa vuodessa? Keskivertoa älykkäämmälle kun tuollainen vaikuttaa siltä, että ei niitä palkkioita ihan ansioiden mukaan makseta jos kuolleellekin maksetaan miljoona tulot.

    Toinen asia mikä ihmetyttää jos tällä maalla on varaa maksaa monelle kuolleelle miljoonien eurojen tulot miten sillä ei ole varaa maksaa täydet tunnit tekevälle työttömälle edes minimipalkkaa? Nämä asiat vain ihmetyttävät kovin tälläistä asioita pohtivaa henkilöä. 😀

 17. Jukka Vellonen

  Voiko kansalainen haastaa kunnat ja valvovat viranomaiset oikeuteen lain rikkomisesta? Jos voisi, voisiko juttunsa menestyä?

  • sakutimonen

   Vastaus on, että ei ja ei. Hallinnollisissa asioissa ei voi nostaa rikosprosessia.

   • Ernesti

    Tilanne on siis se, että viranomaisilla on tietyllä tavalla diplomaatin oikeudet ja he ovat lakien ulko- tai ehkä yläpuolellakin. Yhdistyneessä kuningaskunnassa (eli ”Britanniassa”) on kuninkaallisensa ja tiedustelupalvelu M5. Meillä samaa statusta näyttää nauttivan laaja virkamieskunta.

   • Stressiheikki

    No EU-tuomioistuimeen kai saa valittaa. Tai ihmisoikeustuomioistuimeen. Kannattaa kai kun sohvalla maataan muutenkin.

 18. AikaMies

  Työpaikansaantiarvonnassa hunompiosaisen saa siis asettaa eriarvoiseen asemaan hallinnollisella päätöksellä.
  Meinaan jotta askartelun laatu ja kansalaisten eriarvoistaminen riippuu selvästikin asuinkunnasta ”rodun”, sukupuolen tai -puolettomuuden, uskonnon tai uskomattomuuden tai vain omien mielipiteiden jne lisäksi.
  Onneksi kohta saadaan tuo hallinnonuudistus ja sote kaikenkattavaa tasa-arvoa tuomaan? Vai oliko se valinnanvapaus joka tulemistaan odottaa onnellisempaa aikaa tuomaan? Perustuslaki jo onkin 😉

 19. 400 gon

  Hakeuduin omaehtoiseen koulutukseen, koska sillä on ”hieman” enemmän myönteisiä vaikutuksia työllistymismahdollisuuksiin kun kuntouttavalla pelleilyllä, jossa saatan ehkä omaksua yhden uuden taidon: tupakoinnin. Kosto omatoimisuudesta toki tuli, matkoja ei korvata täydentävällä toimeentulotuella (ei toki Kelan myöntämään tttukeenkaan lasketa menoksi) vaikka kokonaiskustannus ostettuun kuntouttavaan päivään nähden on kunnalle halvempi. No, ehkä palaan kuntouttavaan ja teen siellä sen parin vuosikymmenen uran, kun siihen kerran näin kannustetaan.

  • Jyrki

   Kyllä, ja nyt täytyy muistaa, että kuntouttavassatyössä ei saa opiskella. Ei ainakaan AMK tai sitä korkeamman tason koulutuksissa, kuten vaikka yliopisto. Se on kuulemma liian laaja-alaista ja näin ollen kiellettyä kuntouttavassatyössä. Kuntouttavassatyössä taas kumminkin työn vaativuudelle, raskaudelle ja osaamisvaatimuksille periaatteessa ei ole mitään rajoja. Että tätä vasten mietittynä en ymmärrä perusteluja, ettei saisi sitten samalla opiskella ja parantaa osaamistaan opiskelemalla vaikka rakettitieteitä samalla, kun tekee palkatta kuntoutettavia orjatöitä.

   Ja nyt huomautan taas jälleen, että jos saisi sen PALKAN vaikka samoista töistä mitä teet kuntouttavantyön nimissä vaikka sitten osa-akaisena. Niin silloin ainakaan toistaiseksi mikää taho/instanssi ei periaatteessa voi estää opiskeluasi millä taholla tahansa. Mutta kun teet sen kuntouttavana työnä sinua voidaan holhota loputtomiin myös kouluttautumisen suhteen. Toisin sanoen minulle on turha tulla kertomaan tässä valossa, että voithan opiskella vaikka kokopäiväisenä opiskelijana ja ottaa opintolainaa jne…

   • Servitus

    Siis mitä helv*ttiä!? Ei saa opiskella? Ihan uutta tietoa minulle. Eikö tällainen kontrollointi ole jo ihmisoikeusrikos?

    • Tulos tai ulos

     Ei mitään omaehtoisuutta, jos on ostettu palveluntuottajalta x määrä kuntouttavan työtoiminnan päiviä x hintaan. Kun päivät joka tapauksessa maksetaan ja miinusta pitäisi vähän paikata valtion kympillä, niin totta kai sinne tungetaan kaikki jotka vaan voi jollain syyllä työntää. Se on sitä tulosta.

 20. Mikko

  Moi Saku ja kiitos

  Onko kyseinen otanta nyt jaettavissa jotenkin, muuten kuin viittaamalla Pekka Pasaseen ? Tarkoitan että onko tuo tieto yleisesti jollain tavalla luotettavasti saavutettavissa ? Tai onko KO hahmolla joku valtakunnallisesti tiedostettavissa oleva uskottavuus?
  Tämä sillä että voisi jakaa tuota tietoa uskottavasti.

  -Mikko

  • sakutimonen

   Valitattavasti sitä ei ole jaettavissa muualla, sillä Pasanen on tehnyt taulukon itse suoraan Kelan tilastoista.

 21. Tuula Javanainen

  Demarien ja vasemmistolaisten pitäisi nostaa asia esille eduskunnassa ja vaatia laittomuuksien lopettamista. Vaalit on tulossa ja kaikki paska täytyy nostaa pöydälle.

  • AMK

   Vahinko vain että femarit kannattivat orjatyötä …https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/06/28/pettymysta-pukkaa/
   Siinä pettyi moni terve omena märäntyneiden omenien keskelle kun terve altistuu tai hänet altistutetaan ajattelemattomasti mätään kaikki ovat mätiä.Se on politiikkaa ei totuuteen perustuvaa faktaa..se on ideologista päättelyä että kaikki ihan kaikki työttömät kuuluvat ryhmään??PS.märäntyneitä tarkoitan median löytämiä skeittijuusoja jne niitähän riittää mutta kuis kukaan ei ole ikinä kuullut lukenut palkottamista työntekijöistä jotka tekevät työtä mistä pitäisi saada palkkaa vaan he saavat työttömyyskorvauksen?

  • JiiPee

   Kaikki paska kannatta nostaa esille. Se on vaaliase.

 22. Jyrki


  Uskallan väittää, että eniten kuntouttavaa työtoimintaa käyttävät kunnat rikkovat lakia eniten. Kuten monta kertaa olen sanonut, niin kunnat puhuvat työllistämisestä, vaikka tosiasiassa ne hakevat säästöjä ja hankkivat palkatonta työvoimaa.

  Tähän voin sanoa omien kokemuksien perusteella, että tuo on täysin totta. Itselle on todellakin kunnan virkamies todennut todistajien läsnäollessa, että kunta säästää kymmeniätuhansia kuntouttavassa olevien avulla. Ja itse uskon, että kyseessä on satojatuhansia euroja loppujen lopulta. Koska voi saman asian ilmaista puhumalla kymmenistä tuhansistakin, loppu on kertolaskua. Kerrointa ei ole vain kerrottu. Mutta se työmäärä kunnalle mitä tiedän tehdyn kuntouttavana työnä vastaa helposti ainakin 20-40 ihmisen täyttä työpanosta vuodessa erilaisissa työtehtävissä ja itse olen tuota touhua katsonut useamman vuoden. Äkkiä siitä ne sadattonnit kymppitonneina kertyy.

  Palkalla samojen töiden tekemiseen taas ei näytä löytyvän mitään intoa järjestää kunnalta. Ei edes osa-aikaisena vaikka sen 4h/pvä 1-4pvä viikossa. Eikä tietenkään löydy työtön ei olisi silloin enää työtön kuntoutettava. Vaan oikeuksia omaava palkansaaja. Se on selkeästi ei toivottova ilmiö, mitä pitää torjua. Myös sekin on myönnetty suoraan, että kuntouttavalla nimenomaan pyöritetään monia kunnan toimia ja jos sitä ei tehtäisi kuntouttavana työnä kukaan ei kerkeisi niitä tekemään palkalla.

  Joka tapauksessa kun katsoo tuota listaa ja sen kuntoutettavien määrien sieltä näyttäisi löytyvän 10 kuntaa joiden kuntoutettavien määrä on kolminumeroinen. Niissä on takuuvarmasti kuntoutettavia, joiden kuuluisi saada palkkaa työstään jo ammattiosaamisen, työn vaativuuden ja raskauden perusteella, mutta eivät saa.

  Ja jos asiaa pohtii vielä lisää niin vaikka työaika on kuntoutettavalla se 4h/pvä 4pvä/viikko. Niin siitä voi laskea, että 100 kuntoutettavaa vastaa työpanokseltaan olisiko noin pikaisesti päässä laskettuna noin 30-40 hengen firmaa jossa tehtäisi täyttä työpäivää. Tuo toteutuu hyvin helposti kunnissa/kaupungeissa joissa kuntoutettavien määrät lasketaan reipaasti yli 100 puhumattakaan yli 200. Voidaan todellakin minun mielestä todeta, että kysymyksessä törkeä työpanoksen varastaminen ja rahallisten tappioden aiheuttaminen työttömille palkassa, eläkkeissä, tulevaisuuden ja monen muunkin asian suhteen. Jos samalla tavalla varastettaisi vaikka joltain firma oy:ltä se olisi petos, rikos ja mitä vielä?

  • Heikki Tapani Mälkki

   Täysin samaa mieltä.

  • JiiPee

   Työpanosten hinta voidaan laske miljoonissa euroissa. Miljardeissa, kun koko Suomen ilmais tai siis orjatyö kokonaisuudessaan ynnätään. Miljardeissa siis vuosittain, kuinka paljon siitä lähtien kun tämä laiton toiminta on aloitettu? Joku tilastonikkari voisi laskea, luvuthan löytyvät kyllä jostain.

   Kun kysymys on ryöstöstä, mielestäni rahat voidaan takaisinperiä.

  • töytön

   Puuttuva palkka otettava toista kautta, vaikkapa vahingossa ottaen työpanoksen riistäjän tavaraa ja myyden eteenpäin.

 23. Heikki Tapani Mälkki

  Moro, kun nämä kuntoutettavat kunnostavat niitä vanhoja ikkunan pokia iliman, soon pois mun kaverilta joka on alan ammattilainen ja tekkee sitä yrittäjänä yms. ? Mitä muuta voi ajatella kuin se homma on pois yrittäjiltä !

 24. antonio

  Mitä kaikkea tapahtuu, jos puhutuilla perusteilla (laki, olen terve, tehtyjen kanteluiden päätökset…) kieltäydyn kuntouttavasta työtoiminnasta ja lyön pykälät pöytään?
  Kuntaa, poliitikkoja tai hallitusta vastaan ei voi nostaa syytettä, vaikka toimivat vastoin lakia/sallivat lain kirjaimen laiminlyönnin.
  Voin tehdä oikeusasiamiehelle kantelun. Näköjään kestää lähes vuoden. Pitääkö jokaisen tehdä kantelu erikseen omassa asiassaan, ja johtaako se vain yksittäiselle kunnalle annettaviin moitteisiin?
  Mitä päätös laittomuudesta aiheuttaa kunnalle? Peruuko se väärän toimintansa? Tietysti jos jokainen terve kuntoutettava tekisi kantelun, oikeusasiaröörit menisivät tukkoon ja saisimme sitä kautta huomiota median juostessa perässämme? Kuolisimmeko asian käsittelyn aikana kasvavien sanktioiden vuoksi nälkään?
  Saadakseni oikeutta nopeammin, olisiko ainoa keino siis uhrautua julkisuuden alttarille, ottaa yhteyttä mediaan?

  ” Kuvassa terve, työttömäksi joutunut Antonio A. on hitsannut itsensä kahleisiin kunnantalon jykevään ovenkahvaan protestiksi siitä, että hänet, terve ihminen, pakotetaan kuntouttavaan työtoimintaan, josta kunta saa valtiolta +10 euroa per kuntoutettava. Muuten kunta saisi sakot. Perustuslain mukaan työttömän sosiaaliturva on vastikkeeton. Hän saa korvauksen kuntouttavasta työstään, 9 euroa päivässä. Hän on työttömänä kuntoutettavana halvempi kuin kuvassa näkyvä tunnetun designerin muotoilema ovenkahva. Kunnan työntekijät joutuvat kulkemaan työpaikalleen takaoven kautta. Kunnanjohtaja ei ole tavattavissa haastatteluun… ”

  Näinkö pitäisi toimia, jotta tietoisuus tästä väärinkäytöksestä leviäisi ja oikeus vihdoin toteutuisi oikeusvaltiossamme?

  Kuulimme uutisia kuntien veroäyrin todennäköisestä nostosta ensi vuonna kiky/sote/makumokailujen vuoksi, joten kuntoutettavien terveiden määrä vain kasvaa?

 25. Väinö Kalami

  Kuntouttavaan työtoimintaan tuomitseminen on rikos ihmisiä kohtaan. Se on linjassa hallituksen ideologian kanssa, että työttömiä pitää rangaista siitä, jos ei löydä töitä. Ja moni ei ota helposti töihin, jos on muutaman kuukauden ollut työttömänä. Koska työtön on silloin jo mennyt heidän mielestään pilalle. Työttömien ihmisten elämää ja terveyttä pilataan hallituksen työllisyyspolitiikalla. Aika paljon samaa ajattelua, kun juutalaisten vainoissa.

 26. Lento Pro

  Olen itse saarnannut, että työttömyystuen saajista kolmas-neljäsosa on alentuneesti työkykyisiä. Toisinaan olen pelännyt liioittelevani.

  Vaan näemmä en.

  Meidän on todella syytä murehtua kansanterveydestä ja ennen kaikkea sen ja työttömyyden suhteesta. Eihän ei-alentuneesti työkykyinen saa olla kuntouttavassa työtoiminnassa; se on sosiaalipoliittinen eikä työvoimapoliittinen toimenpide.

  Jos kuntouttavassa työtoiminnassa puolet on terveitä, se tarkoittaa, että sitä tarjoavilla toimijoilla varsinaisesti alentuneesti työkykyisille tarkoitetut erityisjärjestelyt harvinaistuvat vielä nykyisestäkin.

  Jos työkykyisillä aiotaan teettää kuntoutukseen tarkoitettua _vapaaehtoispohjaista_ epätyötä, jollaista kuntouttavan työtoiminnan on tarkoitus olla, sille on luotava oma systeeminsä, eikä sekoiteltava puuroja ja vellejä. (Tietenkään kuntouttava työtoimintakaan ei ole kaikille alentuneesti työkykyisille oikeasti vapaaehtoista, mikäli sinne on pakko hakeutua rahallisista syistä.) Mutta tarvitaanko työkykyisille tällaista järjestelmää? Eikö omaehtoisen opiskelun, harrastamisen ja aktiivisen, monipuolisen sosiaalisen elämän tukeminen olisi heidän kohdallaan se juttu, eikä mikään ohjattu kuntoutus?

  Hakisinko keikkatöitä, jos olisin työkykyinen? Totta munas… eikun. En kai hakisikaan. Taloudellinen – eikä välttämättä psyykkinenkään – tilanteeni ei kestäisi sovitellun työttömyystuen odottelua eikä välttämättä toimeentulotuen menettämistäkään. Miksi luodaan ehdoin tahdoin tilanne, jossa ihminen ei voi ottaa työtä vastaan? Ensimmäisinä työllistävinä toimenpiteinä ehdottaisin seuraavia:

  – Myös ajallinen puskuri sille, kuinka nopeasti palkkatyö vaikuttaa tukiin, erityisesti asumistukeen. (Ajallista ja rahallista puskuria voisi tietenkin suhteuttaa toisiinsa, mutta summan on oltava riittävän suuri ja alan riittävän pitkä.)

  – Raha huomioidaan vasta sen ollessa konkreettisesti käytössä. Palkkioiden huomioisessa katsottava, millaisella ajalla tehtävä, johon palkkio kohdistuu, on toteutettu. Esim. 1500 euron tekijänoikeusmaksu voisi kohdistua vaikkapa puolen vuoden työlle, jolloin jokainen kuukausi jäisi alle 300 euron puskurisumman. Toimeentulotuessa pitäisi katsoa, että edellisen kuun tulot eivät vaikuttaisi kohtuuttomasti; pitkään toimeentulotuella ollut joutuu rahaa saadessaan hankkimaan kaikenlaista pakollista, johon aiemmin ei ole ollut mahdollisuutta tai maksamaan lykkääntyneitä laskuja.

  – Palkkatukityön on oltava _aidosti_ ensimmäinen vaihtoehto. Siihen on investoitava ja siihen ohjaamista vaadittava valtion taholta. Samoin kuntouttavan virheelliseen käyttöön on puututtava. Työkokeilu on hajoitettava osiin – ainakin kuntouttavaan työkokeiluun, työkokeiluun ja työharjoitteluun. Erilaisista syistä työkokeilussa olevat vaativat erilaista lähestymistapaa ja erilaisen työharjoittelupaikan. Se, mikä on terveelle testailijalle sopivaa, ei välttämättä sovi kuntoutuslaitoksesta harjoittelussa olevalle. Tällä hetkellä tausta saattaa jäädä jopa epäselväksi.

  – Lisättävä yhdistyksille jaettavien erilaisten tukityöllistämisrahojen määrää – tällä hetkellä ne loppuvat jo maaliskuussa. Kunnat joutuvat palauttelemaan työllistämisrahoja, joita eivät saa jakaa yhdistyksille.

  – KELAn mahdollistettava uudelleen väärin maksettujen tukien vähittäinen takaisinmaksu eikä sotkettava ihmisten elämää luottotietojen menetyksin. Tämä tekee työn vastaanottamisen turvallisemmaksi.

  – Uuden yrityksen perustava henkilö voitaisiin määritellä (täyspäiväiseksi) yrittäjäksi vasta kolmen vuoden yritystoiminnan jälkeen ja silloinkin vain, mikäli hänen yrittäjyydestä tuleva tuntipalkkansa (sis. jonkinlainen prosentti yli tietyn summan menevistä osingoista) tai hänen maksamiensa palkkojen summa (huomioiden alan työehtosopimuksen) olisi yli tietyn. Siihen asti hänen katsottaisiin olevan joko muussa työssä (mikäli hänellä sellainen on) tai osa-aikatyötön. (Vanhan vakavaraisen yrityksen ostaminen on vähän eri asia sitten taas, mutta sellaisessa stuntissa ihmisellä saattaa olla jo vähän pääomatulojakin, joiden kuuluu sitten taas vaikuttaa tukiin.)

  – Toimeentulotuen puskurin suurentaminen toimeentulotukea saavan puolison osalta sekä (tuottavasta) pääomasta että tuloista sekä reaalisointivaatimusten kohtuullistaminen. Lasten oman pääoman puskurin suurentaminen. Tämän tulisi olla ensiaskel toimeentulotuen ja tukijärjestelmän ruokakuntasidonnaisuuden heikentämisessä. Tällä hetkellä KELAn käytännöt aiheuttavat syrjäytymistä ja ylimääräisiä kuluja, kun kaikilla on pakko olla yksiö, jottei tulisi pakkonaitettua kehenkään.

  – Mahdollisuus hakea erillistä työssäkäyntiä tai opiskelua tukevan toimeentulotuen tai sosiaalisen lainan päätöstä kunnalta ilman KELAn toimeentulotukituen päätöstä (esim. matkakustannukset, taloudellinen puskuri, muutto työpaikan perässä, muut kulut).

  – Mahdollistettava työntekijän oikeudet sujuvampi töistä poispääseminen ilman karenssin uhkaa – eihän työnantajalla tällä hetkellä kai ole koeaikaa, vaikka työntekijällä on? Työpaikan väärinkäytöksistä tai omien voimien loppumisesta tai muista terveydellisistä syistä johtuvat eroamiset eivät saisi johtaa karenssiin. Nyt ne käytännössä johtavat.

  – Tehtävä lyhytkestoisen työntekijän palkkaaminen JA lyhyeksi aikaa töihin meneminen jollakin tavoin kannattavaksi. (Esim. jokin pieni verohelpotus yritykselle ja mainittu tuen puskuri työntekijälle?) Tehtävä puolipäiväisten työntekijöiden tai osaviikkoisten työntekijöiden pitäminen kannattavammaksi. (Itse saattaisin jaksaa tehdä ehkä kahta seitsemän tunnin päivää viikossa.) Tämä palvelisi kuntoutujia, auttaisi pienten lasten vanhempia pysymään työelämässä kiinni ja saattaisi helpottaa myös työurien pidentämistä ja osaamisen siirtymistä työpaikalla seuraaville.

  – Irtisanoutuminen töistä ja muutto puolison perässä toiselle paikkakunnalle tehtävä mahdolliseksi ilman täyspitkää karenssia.

  – Oppisopimuksiin investoitavien rahojen lisääminen ja tiedotus erilaisista oppisopimus- ja näyttötutkintomahdollisuuksista.

  – Ylä- ja keskiasteella olevien toiminnallista osallistumista työelämään ja itsenäisen elämän harjoittelua lisättävä ehkäisevänä toimenpiteenä. Kuntien ja valtion palkallisia ja järkeviä kesäharjoitteluja ja kesätöitä kera kuljetuksen tai väliaikaisen asunnon voisi järjestää ympäri Suomen. Tämä on erittäin tärkeää perheissä, jossa vanhemmat ovat työttömiä. Ansaitun rahan tulisi jäädä nuoren omaan käyttöön eikä vaikuttaa esim. toimeentulotukeen.

  – (Ylä- ja) keskiasteelle mahdollisuus hankkia osana opintoja esim. hygieniapassi, sekä enemmän koulutusta suomalaisesta työ- ja tukilainsäädännöstä, sekä perinpohjaisempia tutustumisia eri aloihin.

  Jotkut ehdotuksista menevät varmasti vähän sivu (aiheesta), mutta kuulisin mielelläni, mitä näistä ajattelette ja mitä vikoja näissä on. Olen tällainen keittiöpoliitikko, joten voin välillä sanoa hullujakin, kun jää joku asioiden suhde huomaamati.

 27. Marko Leppänen

  Tilastoanalyysi lähtee mielestäni vääristä lähtökohdista. Kunnan työttömien määrää voi varmaan pitää kunnan rakenteiden ominaisuutena, kun taas kuntoutustarpeen ainakin pitäisi olla ihmisestä lähtevää. Oikeampi vertailu olisi siis kunnan asukaslukuun, kun voidaan varmaan ajatella, että jokaisessa kunnassa näitä kuntoutusta tarvitsevia olisi suurinpiirtein yhtä monta sadasta.
  Valkeakoskella on 21000 asukasta, joten siellä 1,5% väestöstä on kuntoutuksessa. Oripäässä on 1300 asukasta, joten siellä on 0.9% kuntoutuksessa. Listan päistä Ruovesi 4600, eli 1,2%. Kankaanpäässä 11700 asukasta eli 1,3% kuntoutuksessa. Nämä näyttävät jo huomattavasti erilaisilta luvuilta.

  • Keijo Ketju

   Tuollainen laskutapa ei poista sitä tosiasiaa, että millään ei voi olla prosentuaalisesti noin suuri osa työttömistä kuntouttavan työtoiminnan tarpeessa. Siis siten, kun se on lain hengessä tarkoitettu olevan sosiaalista kuntouttavaa toimintaa.

 28. MarkkuM

  Olen itse kuntasektorilla töissä ja autan monipuolisesti työnhakijoita. Kuntaa en nyt kerro, mutta voin sanoa, että tuolla listalla se ei ole. Parempi pysyä anonyyminä, koska en halua paskamyrskyä niskaani :-). Kerron vain ja ainoastaan omasta kokemuksesta, en siis tiedä miten muualla toimitaan.

  Meidän kunnassa kaikki kuntouttava työtoiminta perustuu tarpeeseen ja se on asiakkaalle täysin vapaaehtoista. Vapaaehtoisuudesta huolimatta tulijoita kyllä riittää. On totta, että pitkäaikaistyöttömistä löytyy paljon työttömiä, joiden ei kuuluisi olla työnhakijoina vaan heillä pitäisi olla oma väylä tai jokin. Meidän kunnan pitkäaikaistyöttömien listalla heitä on karkeasti arvioiden noin puolet. Kyllä, työkyvyttömyyttä aiheuttaa erilaiset sairaudet: mm. päihde- ja mielenterveysongelmat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet jne. Tämä on faktaa meidän kunnassa, ei syyllistämistä eikä missään tapauksessa yleistystä.
  On suhteellisen epäreilua kunnan kannalta maksaa näistä pitkäaikaistyöttömistä Kelan ns. sakkomaksua sillä näiden työttömien paikka on jossain ihan muualla kuin työnhakijoina. Kelan kuntoutukseen he harvoin pääsevät, työkyvyttömyyseläkkeestä nyt puhumattakaan. Työnhakijan kun virallisesti pitäisi olla myös TYÖKUNTOINEN. He tarvitsevat perusterveydenhoitoa, kuntouttavaa tukea ja sosiaalista apua, ei niinkään TE-toimiston ”palveluja”. Meidän kunnassa kuntouttavan työtoiminnan avulla voidaan tällaista palvelua antaa. Ei ketään kiinnosta se, mitä me kuntouttavassa tehdään eli aivan hyvin me ohjaajat voimme tukea vaikkapa tukien haussa, velkajärjestelyn suunnittelussa, laittaa yhdessä ruokaa tms… ihan mikä on kunkin kuntoutuja tarve. Vaikka edellä mainittu olisi vain sen kerran viikossa mielestäni se on parhaimmillaan win-win tilanne. Kyllä, kunta säästää Kelan sakkomaksuissa, MUTTA työtön saa myös monesti sitä kipeästi tarvitsemaansa tukea. Täytyy muistaa, että etenkin yli 1000-päiväisten pitkäaikaistyöttömien keskeisin ja ensisijainen ongelma harvoin on työn puute. Ongelmana on usein nippu erilaisia sosiaalisia haasteita mihin pitää pureutua ennenkuin päästään (jos päästään) siihen, että mitä töitä voisi hakea. Tämä toki vaatii sitä, että kunta pystyy tarjoamaan ammattitaitoista ja hyvää työttömien ohjausta. Valitettavasti senkin olen nähnyt liian monta kertaa, että kuntouttavan ohjaus on ollut sivuseikka ja työpanos esim. yhdistykselle ainoa asia mitä haetaan.
  En ikinä itse puhu, enkä ole kenenkään kuntapäättäjän kuullut puhuvan työttömän työllistymisestä silloin kun kyseessä on kuntouttava toiminta. Mikäli ja kun mitä ilmeisemmin näin kuitenkin puhutaan, niin nämä ovat termejä ja asioita mitä jokaisen meidän ammattilaisen tulisi oikaista. On täysin eri asia jos minulla on edessäni terve, työkuntoinen ja koulutettu asiakas, joka ei tarvitse kuin apua vaikkapa sähköisessä työnhaussa, kuin että autettavana on 1000-päiväinen, hieman alkoholisoitunut, kouluttamaton ja ylivelkaantunut työtön. Jälkimmäinen tarvitsee jo inhimillisesti ajateltuna monitasoista sosiaalista tukea, mitä kuntouttava työtoiminta voi parhaimmillaan onnistuessaan olla.
  Pidän Saku kirjoituksistasi. Aina en ole samaa mieltä, mutta pureudut tärkeisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Työttömien kohtelussa on minunkin mielestäni paljon epäoikeudenmukaisuuksia, mutta harvoin asiat ovat niin mustavalkoisia kuin esimerkiksi tässä kirjoituksessa esitit. Tervetuloa tutustumaan meidän kuntaan, sähköpostin taidat löytää vaikka se ei julkisesti olekkaan esillä. Kerron mielelläni miten hyvin meillä toimitaan ja toisaalta voisin avata vähän lisää aiheesta kasvupalvelu-uudistus ja siihen liittyvät mahdolliset uhat.

Kommentoi »

Comments are closed