Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

”Tilastopiikki” ja medialukutaito

Meille valehdellaan jatkuvasti, ja paras tapa valehdella on kertoa osatotuuksia. Viime viikolla EK:n työelämästä vastaava johtaja Ilkka Oksala esitteli karun tilastopiikin, joka hänen mukaansa todistaa ansiosidonnaisella olevien kikkailevan työttömyyden kestolla. He eivät ota vastaan työtä ennen kuin ansiosidonnainen päivärahakausi on kulunut loppuun. Tämä tilastopiikki todistaa hänen mukaansa koko ansiosidonnaisen läpimädäksi systeemiksi, mutta jalomielisesti hän jättää syyttämättä kikkailijoita. Hän syyttää järjestelmän luoneita.

SAK:n ekonomisti Patrizio Lainá piirsi samoilla luvuilla käyrän uudelleen, ja totesi valtavan tilastopiikin olevan vain mitätön nyppylä. Näitä kikkailijoita on vain 0,4 prosenttia ansiosidonnaisen saajista, eikä yksikään heistä pysty kikkailemaan ilman työnantajan eli EK:n edustaman tahon myötävaikutusta.

Mutta ei se mitään, valheen poikanen kipaisi avojaloin hoitamaan asian sillä välin, kun totuus veti vasta kenkiä jalkaansa. Niinhän se aina menee. Esitetään virheellinen tai ainakin sopivasti muokattu väite ja luotetaan siihen, että oikaisua ei kukaan enää huomaa. Tärkeintä on ehtiä ensin.

EK:n Oksala ehti ensin, ja se ”totuus” levisi ihmisten kauhisteltavaksi. Ansiosidonnaista saavat ovat kikkailijoita ja koko järjestelmä pitää purkaa, jotta työvoimapulasta kärsivä elinkeinoelämä saa työntekijöitä. Siinä samalla tuli mainostettua muitakin EK:n tarjoamia lääkkeitä, joista tärkein on tietenkin sosiaaliturvan muuttaminen työntekoa kannustavampaan suuntaan. Tämä tarkoittaa tukien leikkaamista, jotta huonosti palkattu työ otettaisiin helpommin vastaan. Tavoitteena on ensin palkka-ale ja sitten työn tekeminen pelkkää sosiaaliturvaa vastaan.

Lääke siis tiedetään, vaikka taudin nimestä ei ole selvyyttä. Työttömiä on tilastoijasta ja puhujasta riippuen 170 000 (Tilastokeskus), 232 100 (TEM) tai 358 700 (TEM, laaja työttömyys). Kun hallitus kehuu itseään, niin käytetään alinta lukua. Kun EK ja hallitus yhdessä syyllistävät työttömiä, niin käytetään suurimpia lukuja. Ja aina iso osa kansasta ja osa mediastakin nielaisee kaiken sellaisenaan, ilman yhtään kritiikin sanaa.

Hallitus on kovasti rehvastellut työllisyysasteen nousulla, mutta kuitenkin verotulot ovat laskeneet tai pysyneet ennallaan. Osittain tämä johtuu kiky-sopimuksesta, jolla työnantajamaksuja siirrettiin palkansaajien maksettavaksi ja vastaavasti palkansaajaverotusta kevennettiin, jotta palkansaajien kokonaisverotus ei kiristy. Nyt tulonsiirto palkansaajilta elinkeinoelämälle näkyy ansiotuloveron menetyksinä.

Toinen syy on paljon yksinkertaisempi. Syntyneet uudet työpaikat ovat suurelta osin osa-aikatyötä tai nollasopimuksia, joista saadulla palkalla ei elä. Työllisyystilastoja ne kyllä kaunistavat. Kun yksi ihminen on kokoaikatyössä 40 tuntia viikossa, niin se on yksi työpaikka, mutta kun 40 ihmistä on töissä tunnin viikossa, niin se on 40 työpaikkaa.

Aikoinaan äidinkielenopettajani neuvoi, että sama uutinen kannattaa lukea useammasta eri lehdestä ja muodostaa mielipide vasta sitten. Pentti Haanpää puolestaan neuvoi kiertämään kiven toiselle puolelle ja katsomaan, miltä se sieltä näyttää.

Molemmat olivat oikeassa, mutta nykyisin nämä opit ovat ikävästi unohduksissa.

Kommentit (44)

 1. Petja Raaska

  Tästä tulee mieleen muutaman vuoden takainen väite ”latteäideistä” perusteluna subjektiivista päivähoito-oikeutta vastaan. Heitä varmaan on, mutta kovin vähän siihen nähden, että sen takia kannattaisi uhrata koko kansallisen sivistystason ja sosiaalisen liikkuvuuden edistäminen.

  • Joni Pelkonen

   Sosiaalisen liikkuvuuden pysäyttäminen ja varsinkin luokkajaon sementoiminen ole oikeiston tärkeimpiä tavoitteita. Käyvät samaan aikaan puolustustaistoa saavuttamiensa etujen takia ja hyökkäyssotaa saadakseen itselleen vielä enemmän. Siinä on vähäväkisellä keinot vähissä porukkaa vastaan joka kokee oikeudekseen saada ihan kaiken.

   • äimänkäki

    Köyhältä puuttuu paljon, mutta rikkaalta puuttuu kaikki. Sanoi vanha suomalainen sananlasku.

    • Jonis Lusis

     Köyhälle vähän on liian paljon ja rikkaalle paljon on liian vähän.

 2. Jonis Lusis

  Aika monella on käsitys, että ansiosidonnainen korvaus on yhtä suuri kuin edesmennyt palkka.
  Näinhän asianlaita ei ole. 45%-55% ansioista lienee lähempänä totuutta.
  Sen lisäksi ansiosidonnaisen kestoa on lyhennetty pääsääntöisesti 400 päivään. Voi se olla vähempikin ( 300pv)
  jos työhistoriaa on alle 3-vuotta.

  • Jarip

   Ja vero on 20% oli tt turva 700 tai 1700 e. Eli jos 1700 e kuussa tienaava saa käteen 1550 e niin työtön saa 1200 e.

 3. Arto Koski

  Oksalan ja Iltalehden toimittajan antama ”vaihtoehtoinen totuus” olisi paljastunut jo itse VATTin tutkimuksesta ja tutkijoiden tekemästä artikkelista. Mutta Iltalehden juttuun ei edes laitettu linkkiä. Mistäköhän syystä?

  https://www.creafulness.com/l/symbolisen-vallan-pimeat-polut/

  • Geek Rousbeer

   Toimittajat ovat jossain oppinsa saaneet. Yleensä (ainakin akateemiseen) tutkimusperintöön kuuluu alkuperäislähteiden käyttö. Tästähän on lipsuttu jo vuosikymmenet. Mikä on nykyinen koulutuksen taso toimittajilla? Missä noin kehnoa ammattitaidottomuutta kasvatetaan? Tästä syystä muistuu mieleen tapaus porilainen persukansanedustaja.

   No. Työelämä on nykyisin niinnhektistä, että ei siellä ole varaa vaalia perinteitä. Senttareilla ei klikkiotsikkoa metsästäessä ole, aikaa, halua, kykyä tai viitseliäisyyttä tarkastaa lähteitään – vaarana on vielä, että lööppijuttu kuivuu kasaan. Tämän takia voisi kalan kääräistä jo painotuoreeseen iltalehteen. Valitettavasti nettiversiolla ei ole edes tätä funktiota.

 4. Juhani Sro

  Näissä keskusteluissa unohtuu usein, että ihmisen elintaso romahtaa heti, kun työttömyys kohtaa. Näin käy myös ansiosidonnaisessa työttömyysturvassa.
  Leikkuri on sen verran kova.
  Moni luulee saavansa 60-70% palkastaan ansiosidonnaista ja alentunut verotus kompensoi.
  Ei se niin mene. Jotta saisi täysimääräisen ansiosidonnaisen, pitää palkan olla hyvin pieni. Ja veroprosentti. Se on aina työttömällä vähintään 25%.
  En tiedä, mistä nämä luulot messevästä korvauksesta lähtevät. Yleisiä ne kuitenkin ovat.

  • satunnainen kommentoija

   Veroprosentti on 25% ilman verokorttia, mutta uuden verokortin etuutta varten voi aina tilata verottajalta. Palkastahan pidätetään 60% ilman verokorttia. Mutta verotettavaa tuloahan työttömyyspäiväraha toki on.

   Itse saan ansiosidonnaista, oltuani töissä semimatalalla palkalla. Ansiosidonnaiseni on kuutisenkymppiä päivältä. Tosi vähän on edes olemassa sellaisia töitä, joita minun ei kannattaisi ottaa vastaan, lähinnä jotkin provikkapalkkaiset työt ovat sellaisia. Useimpien tessien minimipalkka on ainakin lähemmäs kympin luokkaa per tunti, millä tienaa enemmän kuin mitä saan ansiosidonnaisella.

   Toki on olemassa myös ihmisiä, joiden tulot ovat olleet todella hyvät ja jotka näin ollen saavat niin kovaa ansiosidonnaista, että merkittävää osaa töistä ei kannata ottaa vastaan. Mutta se on pieni porukka. Tavallisen ihmisen ansiosidonnainen ei päätä huimaa.

   • Heikki Kauppi

    Ei mene noinkaan. Tosiasiassa on mahdotonta tienata niin paljon, että ansiosidonnaisella olisi kannattavaa olla. Hyvätuloisella leikkuri on niin suuri, että kannattaa mennä töihin jo paljon pienemmällä palkalla kuin se, josta jäi työttömäksi. Esimerkiksi 6.000 €/kk tienaavalla kahden lapsen vanhemmalla ansiosidonnainen on 2.464 €/kk. Toisin sanoen hänen kannattaa ottaa vastaan 50 % palkanalennus mieluummin kuin olla ansiosidonnaisella.

 5. Vesa Nikula

  Toinen aspekti aiheesta on, että jos olet 56-57 vuotias kuten vaimoni, niin kunnan on järjestettävä sinulle töitä päivien nollaukseen. Näitä töitä tarjotaan vasta ansiosidonnaisen lopulla. Siihen asti saat pyrkiä ihan itse töihin, mutta kukaan ei sinua palkkaa. Eiköhän tämäkin osaltaan tuota ”piikkiä” selitä?

 6. Samppa Haapavaara

  Jos sallit, niin pistetään tähän musiikillinen ”kevennys” joka on vallan mainio.

  https://youtu.be/D3WJjCpJ9rQ

  Ei ole mitään uutta maanpäällä. Tämä elomme ja yhteiskuntamme.

 7. Pitkäaikaistyötön

  Kun luin viikolla tuon IL:n uutisen – joka siis osoittautuikin valeuutiseksi –, otin sen täytenä totuutena. Se itse asiassa oli täysin looginen, kun ajattelee työhyvinvointia tai pikemminkin sen puutetta.

  Luoja ihan varmasti tarkoitti työn ihmisen ilon ja voimaantumisen lähteeksi, mutta ihminen on tehnyt parhaansa, jotta työ edustaa monelle pikemminkin pakkoa ja uupumuksen ja/tai sairauden lähdettä.

  Työelämästä voisi kirjoittaa vaikka mitä, mutta nostan nyt esille sen, että esimerkiksi taylorismi voi tänä päivänä hyvin ja paksusti, vaikka yhdessä vaiheessa se oli jo julistettu kuolleeksi liikkeenjohdon opiksi.

  Olisin melkein toivonut, että IL:n uutinen olisi ollut totta ja saisi EK:n pohtimaan taustaa ilmiölle. Ainakin tutkijakoulutettu terhakoituu heti tuollaisen ilmiön edessä. EK sen sijaan osaa keksiä ratkaisuksi vain kiristystä ja raippaa, kuten tyhjäpäisillä porvareilla on tapana.

 8. äimänkäki

  Yle ”uutisoi”: Suomessa oli viime vuonna yhteensä noin 340 000 verovelvollista, jotka eivät maksaneet veroa euroakaan.
  Ei muuten pidä paikkaansa. Jokainen joka ostaa jotain maksaa välillisiä veroja suoraan Valtiolle ja paljon. Valtion verokertymästä on jo yli 90 % liikevaihtoon perustuvia veroja. Pieni ja keskituloiset tuon veropotin maksavat ja heitä ne eniten rasittavat. Kunnat sen sijaan ovat kusessa, koska niillä on vain ansiotuloista perittävät verot ja kiinteistöverot. Tämä kyllä tiedettiin kun suunniteltiin kiinteistöverojen korottamista. Säästö siellä, lisälasku täällä.

  Hallitusta kehutaan valtiontalouden ”kuntoon” laittamisesta, mutta se on tehty romuttamalla kuntien ja kotitalouksien taloudet. Koko kansantaloudella mitattuna hallituksen ansiot ovat miinusmerkkiset. Se ei ole tuonut kansantalouteen mitään lisäarvoa. Päinvastoin, kaikki hallituksen toimet ovat vain lisänneet kurjuutta.

  • stunned

   Juuri ostin tietokoneen: veroa satasen verran loppurivillä.

   Mediassa puhutaan aina ansiotuloverosta. Valtio kerää tulonsa välillisillä veroilla, jotka suosivat suurituloisia. Pienituloisella ja työttömällä verotaakka on suurin. Ansiotuloveron osuus verokertymästä on kymmenisen prosenttia.

   Orpo sanoi muutama päivä sitten haastattelussa, että ”asaverossa pienituloinenkin voi itse päättää, mihin laittaa omat rahansa.”

   Katsoin toimittajaa suu ammolla: miten ihmeessä tämmöistä bulkkia pääsee lähetykseen.

   • stunned

    Siis: ”Tasaverossa pienituloinenkin voi itse päättää, mihin laittaa omat rahansa.” Orpona vai Turpona, siinä dilemma.

   • äimänkäki

    Välilliset verot suunnataan välttämättömyys hyödykkeisiin joita ilman ei voi elää. Muutenhan niiden tuotto jäisi vähäiseksi. Eniten ovat nousseet juuri energian asumisen ja liikkumisen hinnat. Arvonlisäveron lisäksi noihin on pantu erityisiä ”haittaveroja” ja kyllä ne ihmisiä haittaavat.

    • stunned

     Orpo selittää, että valinnoista on kyse. Kun kiskoo tupakkia jne. Asuminen ja energia tai ruoka — niihin Orpo haluaa laittaa verot, jotka suurituloisilta kevennetään. Suurelle yleisölle Orpo myy tätä tarinaa omista valinnoista.

 9. Pertti

  ”Kun yksi ihminen on kokoaikatyössä 40 tuntia viikossa, niin se on yksi työpaikka, mutta kun 40 ihmistä on töissä tunnin viikossa, niin se on 40 työpaikkaa.” Tuossa kiteytyy hallituksen itsekehu- emävale.

 10. Räsänen

  Tuo paljon puhuttu piikki johtunee osaksi siitä, että TE -hallinnon palkkatuetun työn saaminen on helpoimmillaan juuri niinä viimeisimpinä kuukausina ennen työttömyysturvan perusturvalle tippumista. Myös vuorotteluvapaan sijaisuudet täytetään pääsääntöisesti ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä olevilla työttömillä. Ja nepotisti ja kaikenlainen suhteilla pelaaminen on arkipäivää sille, ketkä ansiosidonnaisella työttömyysetuudella olevat näitä palkkaperusteisia töitä saavat. Ja orjia ei vielä tästä ryhmästä työnantajat saa.

  Työttömyyden perusturvalle tippuneet ovat sitten sitä orjatyövoimaa ja niin pohjasakkaa, että heille ei ole ollenkaan enää tarjolla työssäoloehtoa täyttävää palkkatuettua työtä.

  • Räsänen

   korj. nepotisti → nepotismi

 11. Jakke

  Tiedän poliisi miehiä, jotka ovat kertoneet sellaisten kuulultavien olevan vaikeimpia tapauksia, jotka pysyvät niin lähellä totuutta kuin se vain on mahdollista jättäen vain jotain olennaista tarinastaan pois. Toisella kierroksella hepompi muistaa ”stoori”. Patologiset valehtelijat erottuu heti joukosta, sillä heillä tarina aaltoilee kysymyksien asettelun mukaisesti. Siinä on ammattimaisen ”paskan puhujan” ja esim. ”sinisten” ero.

 12. Marko

  Kyselin työllistymisestä Kelasta ja he eivät pysty yksilöimään mistä syystä kukakin poistuu Kelan työttömyystilastoista. Tässä kysymykseni ja saamani vastaus. Eivät siis tiedä! Näin ollen on kätevää väittää, että kaikki työttömyystilastoista poistuneet olisivat työllistyneet, mitä se ei tarkoita. Tätä saa jakaa!
  ——————————–
  Hei,

  Kirjoitan artikkelia palkattomien töiden/ aktiivtoimien vaikuttavuudesta työllistymiseen avoimille työmarkkinoille palkkatyöhön. Kuinka monta prosenttia kuntouttavan työtoiminnan asiakkkaista työllistyy kuntouttavan työtoiminnan aikana tai jälkeen? Kuinka monta prosenttia työkokeilussa on vastaava tuloksellisuus työllistävyydessä? Löytyykö myös tästä uudesta työelämäkokeilusta ja valiidia dataa?

  Hei,

  Valitettavasti Kelan tilastorekistereistä ei saa tietoa, ketkä työttömyysetuuksilta poistuneet ovat työllistyneet ja ketkä ovat poistuneet muista syistä (eläke, opiskelu, sairaus, vanhempainvapaa jne.).

  VATT on tehnyt tutkimusta aiheeseen liittyen. Sen tutkijoilta kannattaa kysyä aiheeseen liittyviä tutkimustuloksia:

  http://vatt.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyovoimapalvelujen-kohdistuminen-ja-niihin-osallistuvien-tyollistyminen-vnk-

  Terveisin,

  —————————————————————————–

  Heidi Kemppinen

  Pääsuunnittelija

  Kela, Tieto- ja viestintäyksikkö, Tilasto- ja tietovarastoryhmä

  puh. 020 634 1307

  etunimi.sukunimi@kela.fi

  • Räsänen

   ”…eläke, opiskelu, sairaus, vanhempainvapaa jne.” -listasta ”puuttuvat” kokonaan työvoimaviranomaisten kyttäyksillä aikaansaamat päivärahoilta poispotkitut yrittäjiksi ja itsensä työllistäjiksi tulkitut työttömät ihmiset. Tämä ryhmä on paisunut tuhansilla Sipilän hallituksen aikana. Oikeasti nämä kaikki ihmiset ovat kuitenkin pääsääntöisesti työttömiä. (Ei tuloja tai olemattomat tulot yrittäjinä/itsenä työllistäjinä.) Näitä surkeita kohtaloita maa täynnä.

   Ja on kait se edelleen voimassa myös ikuiselle karenssille laittaminen.

   Ja oliko niin, että Sipilän aikana tuli voimaan se, että alle 25-vuotias ei pääse työttömyysstatukselle, ellei ollut hakenut yhteisvalinnassa tmv. sen vähintään 3 kpl verran opiskelupaikkoja tjsp.

   http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/alle_25vuotiaat/index.html

   https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/203390-tem-oikoo-tyonhakijaksi-paasee-aina-nain-alle-25-vuotiaiden-tyottomyysturvaa

   Todellakin kyse ei ole työttömyystilastoista poistuneiden kohdalla läheskään aina työllistymisestä, vaan kyse on tehokkaasta, mielivaltaisia piirteitä omaavasta tilastojen siivoamisesta (ihmisiä pudotetaan täysin tyhjän päälle).

   • titta maarit

    25-vuotiaalla täytyy olla yksi ammatillinen tutkinto tai todisteet, että aloittanut opiskelun ja keskeyttänyt-ja syyt keskeyttämiselle, esim.sairastuminen.Sipilän hallitus ei vaikuttanut tähän.Eu:hun liittyminen ja muut seikat vaikuttaneet tähän. Minäkin olen ”joutunut” tämän asian toteamaan jo 1995, joten vanhasta asiasta kysymys.Tällähän yritetään karsia syrjäytymistä, että kaikki löytäisivät mieleisensä opiskelupaikan ja sen jälkeen työpaikan.Yhteishaussahan laitetaan kolme toivetta oppilaitoksista ja aloista, joita haluaa opiskella.

  • Työsuhde-etuna astma

   En linkissä olevaa varsinaista julkaisua edes ehtinyt avata kun siitä tiivistelmätekstistä jo hyppäsi silmille tämä:
   ”Ammatillinen työvoimakoulutus ja yrityksiin työllistäminen palkkatuella edistävät työllistyvyyttä, myös pitkäaikaistyöttömien, vähän koulutettujen ja ikääntyvien kohdalla. Julkisen sektorin työllistämisen tai kuntouttavan työtoiminnan vaikuttavuus myöhempään työllistymiseen on vähäinen.”

   Ja mikäs olikaan nykyisin se työllistämistoimien painopiste…?

  • Rintsu

   Vaikka vastattavaa ei juurikaan ole niin arvostan sitä, että viranomainen vastaa omalla nimellään.

 13. Merja K

  Minä en ymmärrä. Mitä ne työpaikat on, joihin ei työntekijöitä saada? Siis missä se työvoimapula oikein on?

  • töytön

   EK:n herra puhui ihan valtavasta työvoimapulasta ☺. Kauheaa, mitenkä maan nyt käy? Mistä löytää pelkällä työn teolla elävän ahkeran työmuurahaisen, kuka ei käy edes paskalla, saatikka sairastele?

  • Sanna Lankinen

   Ne vaikeasti palkattavat työpaikat ovat useimmiten esim. rakennusalan ylimpiä valvontatöitä ja suunnittelijoita, hammaslääkäreitä, terveyskeskuslääkäreitä, kuntien ja valtion hallinnon virkoja yms. Niitä ei voi hakea kuka työtön tahansa, ainoastaan oikean tutkinnon suorittanut, jolla on vielä tarvittava määrä työkokemustakin taustalla. Näillä aloilla on noususuhdanteen ja pienten koulutusmäärien takia käytännössä kaikki jo töissä, ja työn haku on vain yritysten vaihtelua parempien etujen tai paikkakunnan takia.

   Näillä aloilla rekrytointia ei auta aktiivimalli eikä työttömien nykyinen sortaminen yhtään. Mutta koska näitä koulutuspohjaisia töitä on suht paljon tarjolla, on helppo EK:sta huudella, että nytkin tutuntuttu palkkaisi kolme asiantuntijaa Kuopioon, mutta kukaan ei paikkaa hae, työttömissä vika. Koska noilla aloilla ei ole työttömyyttä.

 14. Antti Järveläinen

  Trollitehtaita riittää, EKn lisäksi meillä on pilvin pimein ”ajatushautomoja”. Toki trollaaminen sinällään on ikiaikaista. Nykyään korvannee ”nokialaisen nuoriso-ohjaajan” käyttöön kansalaisia kuriin pistettäessä. Toistaiseksi.

 15. sauman59

  Minulle tuli 500 päivää täyteen. Työkkäri kertoi 57-vuotiaan velvoitetyöstä. Tartuin toimeen ja pääsin kaupungille 6 kuukaudeksi. Jo tämä työllistämijuttu selittää ”piikin”.

  • töytön

   Tämän asian jättivät ”sopivasti” kertomatta tuosta jutusta. Ja nyt töissä käyvä tuulipukukansa huutaa pyhää raivoa työttömille.

   Tähän kävis sitten se yks Lapinlahden lintujen sketsi.

  • Antti Järveläinen

   Voisit kertoa kaupungin ja nimesi. muutoin tarina on luokassa trollaus tai provo.

 16. PRyyppö

  ”Tutkimuksen mukaan sekä todennäköisyys siirtyä uuteen työpaikkaan että todennäköisyys palata vanhaan työpaikkaan nousevat viimeisellä etuusviikolla.”

  Tuo kohta lehden jutusta ja etenkin sananvalinnat – ”siirtyä”, ”palata” – antavat sellaisen mielikuvan, että yksilö voi noin vain omaksi huvikseen siirtyä välillä työttömäksi ja kun alkaa kyllästyttää niin palaillaampa sitten vaikkapa vanhaan työpaikkaan (?).

 17. Työsuhde-etuna astma

  Tämähän vastaa täysin halllituksen toimien ansiosta syntyneiden työpaikkojen määrän kanssa kikkailua.
  Syntyneiden työpaikkojen määrä kun saattaa kasvaa jopa tunnissa – yhden ainokaisen haastatteluohjelman aikana – jopa viidenneksellä kun hallituksen nokkamiehet oikein tarinoinnin vauhtiin pääsevät.
  Elämme nykyisin siis täysin useamman totuuden ajassa. Päättäjät ja näiden erilaiset lobbausryhmät elävät omissa rinnakkaistodellisuuksissaan.
  Sitä arkitodellisuutta elävät sitten tavantallaajat. Kädestä suuhun.
  Jos nyt siinä kädessä sitten sattuu edes joskus jotain muutakin purtavaa olemaan kuin kynnet.

  • Jyrki


   Elämme nykyisin siis täysin useamman totuuden ajassa. Päättäjät ja näiden erilaiset lobbausryhmät elävät omissa rinnakkaistodellisuuksissaan.

   Vai elämmekö nykyisin sen yhden totuuden ajassa, jota ei kerrota hyvästä syystä. Ja useamman valheen ajassa, jotka kerrotaan aina sopivalla tavalla muunneltuna, että uppoaa paremmin typeryksiin jotka uskoo vielä mitä tahansa. Ja nekin ketkä asian on tajunneet leimataan sitten vaikka sohvalla makaajiksi ja kaljaa lipittäviksi työnvälttelijöiksi tai vaikka rikkaruohoiksi, elämäntapatyöttömiksi ja jotkut niistä kehtaa kirjoittaa vielä kirjankin jne. Mikä tietysti pelottava ajatus päätäjille, koska sehän tarkoittaa että saattaa omata omaa ajattelukykykyä.

   Ja jos satut olemaan palkkatyössä, niin heitäkään ei enää jätetä rauhaan. Palkkatyössä olet hankala työntekijä josta pitää päästä helpommin eroon. Ja saada lakko-oikeudetkin pois.

   Päättäjät ja lobbauryhmät elää no vaikka vakuutuskuoristaan ja yritystuistaan joista ei voi mitään ottaa pois sehän on jo nähty. Eikä niissä ole mitään ongelmaa/väärää. Jos joku heidän rauhaa tulee häiritsee tietää häirinneensä, eikä varmasti tee sitä toiste. Vai onko vaikkapa yritystukien perkaamisesta tulossa perataan yritystuet malli 2? Kun malli yksikin pysähty kuin seinään jotenkin oudosti.

 18. työtöntyötön

  Kuten parikin kommentoijaa on jo sanonut niin tuo pieni piikki työllistymisessä ansiosidonnaisen viimeisillä viikoilla johtuu palkkatuetuista töistä.

  ”Tutkimuksessa todennäköisyys työllistyä lakettiin vuosina 2000-2013 alkaneista työttömyysjaksoista. Tuolloin ansioturvan enimmäiskesto oli 500 päivää eli 100 kalenteriviikkoa. Nykyisin raja on 400 päivää.”

  Ja tuona aikana pääsi suht helpolla (osa jopa automaattisesti uudestaan ja uudestaan) palkkatuettuun työhön noin kahden vuoden työttömyyden jälkeen. Olisikin kiinnostavaa nähdä mitä tilasto kertoisi nykyisin. Ansiosidonnaisen kestoa on lyhennetty ja palkkatuen ehtoja kiristetty ja vaadittu pitempää työttömyyttä. Vieläkö näkyy minkäänlaista piikkiä ansiosidonnaisen loppumisen hetkillä vai onko piikki siirtynyt sen jälkeiseen aikaan ja 300 päivän työmarkkinatuki kertymän paikkeille?

 19. HTK

  Missä medialukutaitoa opetetaan, koulussako?

  Ei koulussa ole aikaa opettaa medialukutaitoa eikä lähdekriittistä lukemista, vaan teknisten ATK-taitojen omaksuminen on asetettu sitäkin tärkeämmäksi tavoitteeksi? Koululaitokselle on asetettu niin paljon uusia tehtäviä, että käytännössä kriittisten lukutaitojen omaksuminen jää sivuosaan. Kuinka koulu voisi opettaa kriittistä lukutaitoa, kun yliopistokoulutetut opettajatkaan eivät pysty kriittiseen ajatteluun, vaan itsekin omaksuvat ja toistavat mediassa levitettyjä latteuksia. Heihin pätee sanonta: ”Sokea taluttaa sokeaa.”

  Enää ei ole käytännössä työväenlehdistöä, ainoastaan pienilevikkisiä, kerran viikossa ilmestyviä puoluelehtiä. Useaakaan kaupallista porvarilehteä lukemalla ei saa monipuolista tietoa yhteiskunnallista kysymyksistä, koska lehdet ovat kasaantuneet samoille omistajille, joiden yhteisenä tavoitteena on oman liikevoiton saavuttaminen. Paljon parempi keino varmistua tiedon alkuperästä on tutustua alkuperäisiin lähteisiin ja niiden muodostamisperusteisiin, joita on mm. Tilastokeskuksen julkaisemat tilastot ja Eduskunnan pöytäkirjat. Tosin kriittinen suhtautuminen mediassa esitettyihin tietoihin vaatii sekä osaamista että aikaa. Jotta voisi esittää perustellun mielipiteen jostain asiasta, pitää ensin olla tietoa käsiteltävästä asiasta.

  • Jonis Lusis

   Medialukutaito on liian pelottava asia nomenklatuuralle. Pistetään kaikki siihen liittyvä aineisto
   Tiitisen listan seuraksi.

 20. Tuula

  Myöskään koskaan nämä asiasta vinkuvat eivät mainitse että yli 55-vuotiailla jotka eivät ole millään saaneet töitä, on oikeus velvoitetyöpaikkaan heti kun ansiosidonnainen loppuu. Tämä siis tarkoittaa että työttömälle on järjestettävä kokopäiväinen työpaikka tes-palkalla 26 viikoksi jotta työssäoloehto täyttyy.

  Ja hyvä näin että pääsee töihin edes hetkeksi.

  Tottakai tämä aiheuttaa työllistymispiikin korvauksen loppumetreillä.
  Miten voi olla noin urpoa porukkaa toimuttajissakin etteivät ota asioista selvää vaan kirjoittavat kaikenlaista tuubaa mitä heille syötetään.

 21. Rintsu

  Tilastonikkarit voivat pyöritellä numeroita miten huvittaa.
  Teoriassa tilasto ei koskaan valehtele.
  Mutta sitä pitää osata lukea!
  Töissä ollessani tilastot olivat minulle äärimmäisen arvokas työkalu periaatteella – jos jokin on merisuolan hintaista olematta merisuolaa niin jossain on virhe.
  Jos olisin nykyhallituksen leivissä niin velvollisuuteni olisi kirjoittaa positiivinen lehdistötiedote – merisuolan kaupassa havaittu selvää elpymistä! Onneksi en ole nykyhallituksen leivissä.

  Työllisyys/työttömyystilasto on siitä kummallinen, että paranevat numerot eivät näy missään. Jos minä saan töitä niin en minä tarvitse asumistukea, työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea. Enkä niitä saa jos saan palkkaa.
  Mahdollinen työllistymiseni näkyy muissa tilastoissa välittömästi.

  Mutta jos en saa palkkatyötä niin roikun jossain tilastossa joka tapauksessa. Pääasia on vaan se, että en ole työttömyystilastossa vaan jossain muualla.
  Kun oikea vastaus on 72 niin kyllä siihen pääsee. Ei vaan pidä ihmetellä merisuolan kilohintaa niin tilastot on kunnossa.

  Kun asumistuen saajien määrä alkaa laskemaan muutenkin kuin rajoja kiristämällä niin sitten mä uskon, että työllisyys paranee. Muuten en. Tilastoista kukaan tässä maassa ei opeta mulle yhtään mitään.

 22. AKK

  Vastuutonta uutisointia Iltalehdeltä ja vieläpä samalla viikolla kun kampanjoidaan vastuullisen median puolesta. Ilkka Oksala on saanut läpi uutisen joka perustuu täysin tilastokikkailuun, työllistymispiikki on henkilömääränä todella pieni ja johtunee siitä että työvoimaviranomaisetkin panostavat erityisesti niiden työllistymiseen jotka ovat tippumassa ansiosidonnaisen päivärahalta.

  Mielenkiintoista on kuitenkin havaita miten hyvin uutinen upposi moniin ”kiilusilmiin” jotka innolla hyökkäsivät kauhistelemaan työttömien lusmuilua ja vaatimaan jopa ansiosidonnaisen poistamista tai ainakin muuttamista. Pösilöt eivät tarvitse kuin pienen kipinän ”mestarilta”, niin aivot lentävät narikkaan ja hyökkäys alkaa. Pahasti itsensä munasi Heikki Pursiainen, entinen ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja ja nykyisen yhteiskunnallisen Mustread-digimedian sisältöjohtaja, joka jäi jankkaamaan ilmiön merkittävyyttä vielä senkin jälkeen kun asia oli jo oikaistu rautalangasta vääntämällä. Uskomatonta kapeakatseisuutta ekonomistilta ja valtiotieteiden tohtorilta.

Kommentoi »

Comments are closed