Nollatuloiset ja pudotuspeli

Yle kertoi eilen, että verottajan kirjoilla on noin 161 000 verovelvollista, joilla ei ollut viime vuonna verotettavia tuloja lainkaan. Suurin ryhmä ovat ulkomaalaiset satunnaisesti töitä tekemässä käyneet, toiseksi suurin pelkillä yhteiskunnan tuilla tai jopa ilman niitä elämään joutuvat, ja kolmanneksi eniten on ulkomaille käymään tai olemaan lähteneitä suomalaisia.

Kiinnostavin on tuo toiseksi suurin ryhmä, eli käytännössä pelkällä toimeentulotuella ja asumistuella elämään joutuvat. Heitä on noin 8 400. Jostain syystä he eivät ole oikeutettuja ensisijaisiin etuuksiin eli työttömyysturvaan. Pääasiassa he ovat yksinasuvia, keski-ikäisiä, miespuolisia Suomen kansalaisia.

Syitä on helppo löytää. Karenssin saa ja on aina saanut erittäin helposti. Suunnilleen mikä tahansa voidaan katsoa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi. Ei auta selittely pitkistä matkoista, huonoista kulkuyhteyksistä, autottomuudesta tai lastenhoidon järjestämisen vaikeudesta. Te-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon, jota tuen maksajan on noudatettava. Lausunnosta ei voi valittaa, vaan valitusoikeus on vasta maksupäätöksestä. Tukea ei makseta lausunnon valmistelun ajalta.

Pelkällä tuella elävät ovat pääosin keski-ikäisiä miehiä. Jo tästä voi päätellä, että moni heistä on luovuttanut kokonaan. Aktiivimallin vaatimusten täyttäminen on monelle mahdotonta, ja työvoimahallinnon nopea siirtyminen pelkäksi verkossa asioinniksi on pudottanut monet lopullisesti kelkasta. Jos ei ole tietokonetta, verkkopankkitunnuksia eikä edes taitoa käyttää tietokonetta, niin silloin on pakko luovuttaa. Jo pelkän toimeentulohakemuksen täyttäminen netissä voi olla ylivoimaista, mutta ainakin minun tietääkseni kuntien sosiaalityöntekijät vielä auttavat hakemuksen täyttämisessä.

Näyttää siltä, että käynnissä on tahallinen syrjäyttämisen pudotuspeli, jonka tarkoituksena on saada mahdollisimman moni toteamaan, että pitäkää tunkkinne. Näin yhteiskunta säästää työttömyysturvan kustannuksissa ja siirtää menot toimeentulotuen puolelle. Sielläkin säästetään, sillä Kela käyttää rangaistusluontoista toimeentulotuen alentamista täysin kaavamaisesti. Tukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20-40 prosenttia. Kunnat eivät tätä mahdollisuutta juuri käyttäneet, mutta Kela käyttää.

Ylen uutinen on herättänyt taas kerran keskustelua tukien määristä. Niin käy aina, kun puhutaan tukien keskiarvoilla. Uutisen mukaan tulottoman yksinasujan perustoimeentulotuki ja asumistuki ovat yhteensä keskimäärin 1031 euroa kuussa. Tulottoman yhden lapsen yksinhuoltajan, joka ei saa elatusapua, tuet ovat yhteensä keskimäärin 1733 euroa kuussa (perustoimeentulotuki+asumistuki+lapsilisä+elatustuki).

Tämä luetaan tietenkin niin, että jokainen työtön saa 1031 euroa ja työtön yksinhuoltaja 1733 euroa puhtaana käteen tekemättä mitään.

Ei saa. Perustoimeentulotuki on yksin asuvalla 491,21 euroa kuukaudessa. Jos perheen molemmat aikuiset saavat toimeentulotukea, niin sen määrä on molemmille vain 85 prosenttia tästä perusosasta. Yksinhuoltaja saa 10 prosentin korotuksen perusosaan, ja alaikäisille lapsille on omat laskentaperusteensa. Toimeentulotuen määrät löytyvät täältä.

Lapsilisää maksetaan jokaisesta lapsesta saman verran riippumatta vanhempien tuloista. Määrät löytyvät täältä. Lisäksi toimeentulotuesta vähennetään lapsilisä ja elatustuki.

Asumistuki aiheuttaa aina suurinta hämmennystä. Monen on vaikea ymmärtää, että asumistuki kattaa vain 80 prosenttia hyväksyttävistä asumiskustanuksista, ja kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain. Pääkaupunkiseudulla tuki on suurempi kuin harvaan asutuilla alueilla, koska vuokratkin ovat suurempia. Tämän takia keskiarvoista puhuminen saa monen ihmettelemään.

Moni ei tajua, että yhteiskunnan tuilla elävät oikeasti joutuvat kustantamaan ihan kaiken elämisensä niillä tuilla. Tuki ei ole mitään ylimääräistä käyttörahaa. Moni ei myöskään ymmärrä, että asumistukea ja toimeentulotukea saa myös pienellä palkalla työtä tekevä. Oman mahdollisuutensa tukiin voi tarkistaa käyttämällä Kelan laskureita.

Keskustelun ajautuminen tukien määriin osoittaa, että pudotuspeli on helppoa, jos pienellä palkalla elävät keskittyvät ihmettelemään miksi työttömät saavat enemmän tukia kuin he itse saavat palkkaa. Tukien oikeisiin määriin perehtyminen auttaisi pääsemään irti tästä ajatusvirheestä.

 

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (81)
 1. Työmarkkinatuki aktiivimallileikattuna on 494 euroa kuussa käteen. Sillä on elettävä, asuttava ja syötävä ja maksettava vastike. Terveyskeskusmaksuihin ja muihin terveydenhuollon asiakasmaksuihin ei ole varaa. Hammaslääkärissä ei käydä, eikä enää siis lääkärissäkään. Ensi vuonna kaupunki korottaa joukkoliikenteen maksuja. Silloin käynti keskustassa päivittämässä työllistymissuunnitelma maksaa jo melkein kahden päivän ruuan.

  1. Päivi Tyni
   5.11.2018, 10:02

   Tiedäthän, että myös omistusasunnon hoito- ja rahoitusvastikkeeseen voi saada asumistukea? Ja että omistusasunto, jossa itse asuu, ei estä toimeentulotuen saamista. Pieniähän ne rahat silti ovat, mutta hieman enemmän kuitenkin, kuin pelkkä leikattu työmarkkinatuki.

   1. Maarit Korhonen
    5.11.2018, 13:06

    Eipä auta omakotitalossa asujaa, kun työttömäksi jää. Asumalla sijoitusasunnossa, josta omistaja kuittaa nämä asumistuet suoraan asunnon maksamiseen, saat paljon enemmän ns. hoito-ja rahoitusvastiketta asumistukeen, mutta omakotiasujan korkeita sähkölaskuja, vesilaskuja, jätelaskuja ei huomioida samassa suhteessa, kun eivät ole tuolla nimellä, laskin olessani työttömänä, että olisin saanut toisen sijoitusasuntoon yli kolmesataa asumsitukea, mutta ollessani toisenlaisessa omassa kodissa, jonka seinät eivät kuitenkaan elätä myöskään, sain vain alle satasen kuussa tukea, ja kulut paljon isommat, ja siitä ainoasta kodista ei mene sijoittajille mitään hyötyä, sen sijaan se auttaisi työtöntä pahimman yli, ennenkuin uusi työ löytyy. Miksi olen maksanut veroja, kysyin usein itseltäni? Asuntovelkojen korkovähennysoikeuskin on koko ajan pienentynyt kuin pyy maailmanlopun edellä! Vain vuokra-asumista tuetaan ja ne tukirahat menevät momien sijoitusasuntojen maksajien asuntolyhennyksiin ja asunto-omaisuuden kasvattamiseen, omassa ainoassa asunnossasi et kuitenkaan saa vastaavaa apua, jos et satu asumaan työttömäksi jäädessäsi pienessä yksiöloukossa!

  2. Pitkäaikaistyötön
   5.11.2018, 12:34

   Komppaan Päiviä: vastikkeen maksuun voi saada asumistukea. Minä opin tämän tosiseikan tällä palstalla elokuussa ja olen vinkin antaneelle ikuisesti kiitollinen. Se reilun satasen lisä kuukaudessa tuohon aktiivileikattuun 494 euroon on juuri se, jolla saan pidettyä pääni pinnan yläpuolella ja voin käydä jopa hammaslääkärissä vuosien tauon jälkeen.

   Asumistukea voi hakea yhden kuukauden verran takautuvasti. Se kannattaa tehdä. Silloin saa ensimmäisellä kerralla kahden kuukauden tuet kerralla.

   1. Hammaslääkrin ja terveyskeskus maksut maksetaan toimeentulotuessa,eli anomaan vaan.

    1. Jonis Lusis
     5.11.2018, 19:33

     Vain kunnallinen hammashoito korvataan toimeentulotuesta.

   2. Monesti epävarmoissa tilanteissa kannattaa vaan hakea tukea. Kyllä KELA tutkii, oletko oikeutettu vai et.

    Pahimmassa tapauksessa (ylensä) olet samassa tilanteessa kun olisit, jos et olisi tukea hakenut lainkaan, vaivaa toki siihen menee aina jonkin verran…

  3. työtöntyötön
   5.11.2018, 21:48

   Asumistukea voi saada myös omistusasuntoon (ilmeisesti myös rahoitusvastikkeeseen ja ylimääräiseen yhtiövastikkeeseen). Erityisesti (perus)vastikkeeseen tuo on suht helppoa saada. Hakuprosessi on saman lainen kuin työmarkkinatuen eikä esim. tiliotteita vaadita. Laitan tähän pari linkkiä asiasta.
   https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=31&t=37414

   Lisäksi asumistukilaskuri
   https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication?&lang=fi
   Ja toimeentulotukilaskuri
   https://asiointi.kela.fi/Toimeentulotuen_internetlaskenta/alku.faces

   Hakekaa hyvät ihmiset niitä tukia mitä teidän kuuluisi saada ja vaikka googlettakaa jos ette ole varma olisitteko johonkin oikeutettuja.

   Saku on myös joskus kirjoittanut että kunta voi jättää perimättä terveydenhuollon maksuja jos asiakkaan toimeentulo sitä vaatii. En tiedä miten tuo käytännössä toimii mutta kannattaa yrittää tuotakin jos ei esim. jostain syystä halua toimeentulotukea hakea ja sitä kautta saada lääkärilaskuja maksetuiksi.

   “Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain 11 § mukaan maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.”

   Tälle ei ilmeisesti ole mitään vakiintunutta käytäntöä ja kunnat saavat soveltaa sitä itse. En ole henkilökohtaisesti tuota kokeillut niin en tiedä miten toimii.
   http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4138

   1. “Hakekaa hyvät ihmiset niitä tukia mitä teidän kuuluisi saada ja vaikka googlettakaa jos ette ole varma olisitteko johonkin oikeutettuja.”

    Mistä helvetistä(sorry) ihmiset tietää olevansa tukien piirissä? Byrokratia jo itsessään tekee mahdottomaksi tukien oikeanlaisen saamisen. Kokemusta on. Helppoa se on niillä jotka tuntevat jonkun virastorotan tai itse ovat sellainen. Kaikella kunnioituksella rottia kohtaan.

 2. Antero Pönni
  5.11.2018, 10:02

  Kiitos jälleen Sakulle hyvästä ja selventävästä artikkelista. Valitettavasti on paljon ihmisiä jotka katsovat pelkästään sitä tuen määrää, eikä sitä mitä sillä pitää maksaa asumisesta alkaen.
  Lisäisin vielä Sakun listaan yhden “tuloluokan”, ihmiset jotka eivät hae mitään tukea, eivätkä ole töissä mistä maksetaan veroja ja muita maksuja.
  Tunnen hyvin yhden kaverin joka jäi pois rakennuksilta parikymmentävuotta sitten. Elääkseen kerää sieniä, marjoja ja käy kalastamassa jotka tuotteet sitten myy pimeästi. Kysyntää kyllä on sillä tuotteet on jo etukäteen yleensä tilattu.
  Samoin tekee pieniä hommia pimeästi, mistä tietysti jää verot ja muut maksut maksamatta työn teettäjällä ja itse työn tekijällä. Nyt on ollut vuoden päivät eläkkeellä. Työeläkkeen jatkoksi mitä ehti tienata suunnilleen 20 vuotta saanee jonkin verran kansaneläkettä. Myöskin jatkaa edelleen noita lisätulo hommia.
  Vastaavia tapauksia löytynee suomesta ainakin muutama tuhat henkilöä.

  1. Työsuhde-etuna astma
   6.11.2018, 10:36

   Harmaan talouden suosio varmasti kasvaa koko ajan, kun pienituloisten/tulottomien elämisen ehtoja koko ajan kiristetään. Samoin tietysti alkaa yhä enemmän houkuttaa elannon etsiminen rikollisin keinoin, kun elämältä on viety pohja ja tulevaisuus näyttäytyy koko ajan synkempänä.
   Tätä porukkaa riittää jatkossakin, kun on romutettu sekä tie parempaan – eli sekä alkuvaiheen ammatillinen koulutus että uudelleenkouluttautumisen mahdollisuudet – että se turvaverkko, jos heti ei tärppää, eli hyvinvointivaltiolle tunnusomainen sosiaalitukijärjestelmä.

   Alkaa olla melko vaikeaa uskoa että seuraavalla sukupolvella menee paremmin, kuten omat esivanhempamme ovat aina uskoneet ja luottaneet. Itse olen jo alkanut miettiä, että en ehkä kuitenkaan sure niin kauheasti jos oma jälkipolveni ei haluaisikaan lapsia. Enkä ihmettele.

  2. Tuösuhde-etuna astma
   6.11.2018, 13:26

   Lisäyksenä vielä: Japanissa on jo yleinen ilmiö, että köyhät eläkeläiset tekevät rikoksia päästäkseen vankilaan, siis saadakseen katon päänsä päälle ja ruuan.

Kommentointi suljettu.