Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nollatuloiset ja pudotuspeli

Yle kertoi eilen, että verottajan kirjoilla on noin 161 000 verovelvollista, joilla ei ollut viime vuonna verotettavia tuloja lainkaan. Suurin ryhmä ovat ulkomaalaiset satunnaisesti töitä tekemässä käyneet, toiseksi suurin pelkillä yhteiskunnan tuilla tai jopa ilman niitä elämään joutuvat, ja kolmanneksi eniten on ulkomaille käymään tai olemaan lähteneitä suomalaisia.

Kiinnostavin on tuo toiseksi suurin ryhmä, eli käytännössä pelkällä toimeentulotuella ja asumistuella elämään joutuvat. Heitä on noin 8 400. Jostain syystä he eivät ole oikeutettuja ensisijaisiin etuuksiin eli työttömyysturvaan. Pääasiassa he ovat yksinasuvia, keski-ikäisiä, miespuolisia Suomen kansalaisia.

Syitä on helppo löytää. Karenssin saa ja on aina saanut erittäin helposti. Suunnilleen mikä tahansa voidaan katsoa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi. Ei auta selittely pitkistä matkoista, huonoista kulkuyhteyksistä, autottomuudesta tai lastenhoidon järjestämisen vaikeudesta. Te-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon, jota tuen maksajan on noudatettava. Lausunnosta ei voi valittaa, vaan valitusoikeus on vasta maksupäätöksestä. Tukea ei makseta lausunnon valmistelun ajalta.

Pelkällä tuella elävät ovat pääosin keski-ikäisiä miehiä. Jo tästä voi päätellä, että moni heistä on luovuttanut kokonaan. Aktiivimallin vaatimusten täyttäminen on monelle mahdotonta, ja työvoimahallinnon nopea siirtyminen pelkäksi verkossa asioinniksi on pudottanut monet lopullisesti kelkasta. Jos ei ole tietokonetta, verkkopankkitunnuksia eikä edes taitoa käyttää tietokonetta, niin silloin on pakko luovuttaa. Jo pelkän toimeentulohakemuksen täyttäminen netissä voi olla ylivoimaista, mutta ainakin minun tietääkseni kuntien sosiaalityöntekijät vielä auttavat hakemuksen täyttämisessä.

Näyttää siltä, että käynnissä on tahallinen syrjäyttämisen pudotuspeli, jonka tarkoituksena on saada mahdollisimman moni toteamaan, että pitäkää tunkkinne. Näin yhteiskunta säästää työttömyysturvan kustannuksissa ja siirtää menot toimeentulotuen puolelle. Sielläkin säästetään, sillä Kela käyttää rangaistusluontoista toimeentulotuen alentamista täysin kaavamaisesti. Tukea voidaan alentaa työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymisen takia 20-40 prosenttia. Kunnat eivät tätä mahdollisuutta juuri käyttäneet, mutta Kela käyttää.

Ylen uutinen on herättänyt taas kerran keskustelua tukien määristä. Niin käy aina, kun puhutaan tukien keskiarvoilla. Uutisen mukaan tulottoman yksinasujan perustoimeentulotuki ja asumistuki ovat yhteensä keskimäärin 1031 euroa kuussa. Tulottoman yhden lapsen yksinhuoltajan, joka ei saa elatusapua, tuet ovat yhteensä keskimäärin 1733 euroa kuussa (perustoimeentulotuki+asumistuki+lapsilisä+elatustuki).

Tämä luetaan tietenkin niin, että jokainen työtön saa 1031 euroa ja työtön yksinhuoltaja 1733 euroa puhtaana käteen tekemättä mitään.

Ei saa. Perustoimeentulotuki on yksin asuvalla 491,21 euroa kuukaudessa. Jos perheen molemmat aikuiset saavat toimeentulotukea, niin sen määrä on molemmille vain 85 prosenttia tästä perusosasta. Yksinhuoltaja saa 10 prosentin korotuksen perusosaan, ja alaikäisille lapsille on omat laskentaperusteensa. Toimeentulotuen määrät löytyvät täältä.

Lapsilisää maksetaan jokaisesta lapsesta saman verran riippumatta vanhempien tuloista. Määrät löytyvät täältä. Lisäksi toimeentulotuesta vähennetään lapsilisä ja elatustuki.

Asumistuki aiheuttaa aina suurinta hämmennystä. Monen on vaikea ymmärtää, että asumistuki kattaa vain 80 prosenttia hyväksyttävistä asumiskustanuksista, ja kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain. Pääkaupunkiseudulla tuki on suurempi kuin harvaan asutuilla alueilla, koska vuokratkin ovat suurempia. Tämän takia keskiarvoista puhuminen saa monen ihmettelemään.

Moni ei tajua, että yhteiskunnan tuilla elävät oikeasti joutuvat kustantamaan ihan kaiken elämisensä niillä tuilla. Tuki ei ole mitään ylimääräistä käyttörahaa. Moni ei myöskään ymmärrä, että asumistukea ja toimeentulotukea saa myös pienellä palkalla työtä tekevä. Oman mahdollisuutensa tukiin voi tarkistaa käyttämällä Kelan laskureita.

Keskustelun ajautuminen tukien määriin osoittaa, että pudotuspeli on helppoa, jos pienellä palkalla elävät keskittyvät ihmettelemään miksi työttömät saavat enemmän tukia kuin he itse saavat palkkaa. Tukien oikeisiin määriin perehtyminen auttaisi pääsemään irti tästä ajatusvirheestä.

Kommentit (81)

 1. stunned

  Työmarkkinatuki aktiivimallileikattuna on 494 euroa kuussa käteen. Sillä on elettävä, asuttava ja syötävä ja maksettava vastike. Terveyskeskusmaksuihin ja muihin terveydenhuollon asiakasmaksuihin ei ole varaa. Hammaslääkärissä ei käydä, eikä enää siis lääkärissäkään. Ensi vuonna kaupunki korottaa joukkoliikenteen maksuja. Silloin käynti keskustassa päivittämässä työllistymissuunnitelma maksaa jo melkein kahden päivän ruuan.

  • Päivi Tyni

   Tiedäthän, että myös omistusasunnon hoito- ja rahoitusvastikkeeseen voi saada asumistukea? Ja että omistusasunto, jossa itse asuu, ei estä toimeentulotuen saamista. Pieniähän ne rahat silti ovat, mutta hieman enemmän kuitenkin, kuin pelkkä leikattu työmarkkinatuki.

   • Maarit Korhonen

    Eipä auta omakotitalossa asujaa, kun työttömäksi jää. Asumalla sijoitusasunnossa, josta omistaja kuittaa nämä asumistuet suoraan asunnon maksamiseen, saat paljon enemmän ns. hoito-ja rahoitusvastiketta asumistukeen, mutta omakotiasujan korkeita sähkölaskuja, vesilaskuja, jätelaskuja ei huomioida samassa suhteessa, kun eivät ole tuolla nimellä, laskin olessani työttömänä, että olisin saanut toisen sijoitusasuntoon yli kolmesataa asumsitukea, mutta ollessani toisenlaisessa omassa kodissa, jonka seinät eivät kuitenkaan elätä myöskään, sain vain alle satasen kuussa tukea, ja kulut paljon isommat, ja siitä ainoasta kodista ei mene sijoittajille mitään hyötyä, sen sijaan se auttaisi työtöntä pahimman yli, ennenkuin uusi työ löytyy. Miksi olen maksanut veroja, kysyin usein itseltäni? Asuntovelkojen korkovähennysoikeuskin on koko ajan pienentynyt kuin pyy maailmanlopun edellä! Vain vuokra-asumista tuetaan ja ne tukirahat menevät momien sijoitusasuntojen maksajien asuntolyhennyksiin ja asunto-omaisuuden kasvattamiseen, omassa ainoassa asunnossasi et kuitenkaan saa vastaavaa apua, jos et satu asumaan työttömäksi jäädessäsi pienessä yksiöloukossa!

  • Pitkäaikaistyötön

   Komppaan Päiviä: vastikkeen maksuun voi saada asumistukea. Minä opin tämän tosiseikan tällä palstalla elokuussa ja olen vinkin antaneelle ikuisesti kiitollinen. Se reilun satasen lisä kuukaudessa tuohon aktiivileikattuun 494 euroon on juuri se, jolla saan pidettyä pääni pinnan yläpuolella ja voin käydä jopa hammaslääkärissä vuosien tauon jälkeen.

   Asumistukea voi hakea yhden kuukauden verran takautuvasti. Se kannattaa tehdä. Silloin saa ensimmäisellä kerralla kahden kuukauden tuet kerralla.

   • jaska

    Hammaslääkrin ja terveyskeskus maksut maksetaan toimeentulotuessa,eli anomaan vaan.

    • Jonis Lusis

     Vain kunnallinen hammashoito korvataan toimeentulotuesta.

   • J-P

    Monesti epävarmoissa tilanteissa kannattaa vaan hakea tukea. Kyllä KELA tutkii, oletko oikeutettu vai et.

    Pahimmassa tapauksessa (ylensä) olet samassa tilanteessa kun olisit, jos et olisi tukea hakenut lainkaan, vaivaa toki siihen menee aina jonkin verran…

  • työtöntyötön

   Asumistukea voi saada myös omistusasuntoon (ilmeisesti myös rahoitusvastikkeeseen ja ylimääräiseen yhtiövastikkeeseen). Erityisesti (perus)vastikkeeseen tuo on suht helppoa saada. Hakuprosessi on saman lainen kuin työmarkkinatuen eikä esim. tiliotteita vaadita. Laitan tähän pari linkkiä asiasta.
   https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=31&t=37414

   Lisäksi asumistukilaskuri
   https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication?&lang=fi
   Ja toimeentulotukilaskuri
   https://asiointi.kela.fi/Toimeentulotuen_internetlaskenta/alku.faces

   Hakekaa hyvät ihmiset niitä tukia mitä teidän kuuluisi saada ja vaikka googlettakaa jos ette ole varma olisitteko johonkin oikeutettuja.

   Saku on myös joskus kirjoittanut että kunta voi jättää perimättä terveydenhuollon maksuja jos asiakkaan toimeentulo sitä vaatii. En tiedä miten tuo käytännössä toimii mutta kannattaa yrittää tuotakin jos ei esim. jostain syystä halua toimeentulotukea hakea ja sitä kautta saada lääkärilaskuja maksetuiksi.

   ”Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain 11 § mukaan maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.”

   Tälle ei ilmeisesti ole mitään vakiintunutta käytäntöä ja kunnat saavat soveltaa sitä itse. En ole henkilökohtaisesti tuota kokeillut niin en tiedä miten toimii.
   http://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/4138

   • JiiPee

    ”Hakekaa hyvät ihmiset niitä tukia mitä teidän kuuluisi saada ja vaikka googlettakaa jos ette ole varma olisitteko johonkin oikeutettuja.”

    Mistä helvetistä(sorry) ihmiset tietää olevansa tukien piirissä? Byrokratia jo itsessään tekee mahdottomaksi tukien oikeanlaisen saamisen. Kokemusta on. Helppoa se on niillä jotka tuntevat jonkun virastorotan tai itse ovat sellainen. Kaikella kunnioituksella rottia kohtaan.

 2. Antero Pönni

  Kiitos jälleen Sakulle hyvästä ja selventävästä artikkelista. Valitettavasti on paljon ihmisiä jotka katsovat pelkästään sitä tuen määrää, eikä sitä mitä sillä pitää maksaa asumisesta alkaen.
  Lisäisin vielä Sakun listaan yhden ”tuloluokan”, ihmiset jotka eivät hae mitään tukea, eivätkä ole töissä mistä maksetaan veroja ja muita maksuja.
  Tunnen hyvin yhden kaverin joka jäi pois rakennuksilta parikymmentävuotta sitten. Elääkseen kerää sieniä, marjoja ja käy kalastamassa jotka tuotteet sitten myy pimeästi. Kysyntää kyllä on sillä tuotteet on jo etukäteen yleensä tilattu.
  Samoin tekee pieniä hommia pimeästi, mistä tietysti jää verot ja muut maksut maksamatta työn teettäjällä ja itse työn tekijällä. Nyt on ollut vuoden päivät eläkkeellä. Työeläkkeen jatkoksi mitä ehti tienata suunnilleen 20 vuotta saanee jonkin verran kansaneläkettä. Myöskin jatkaa edelleen noita lisätulo hommia.
  Vastaavia tapauksia löytynee suomesta ainakin muutama tuhat henkilöä.

  • Työsuhde-etuna astma

   Harmaan talouden suosio varmasti kasvaa koko ajan, kun pienituloisten/tulottomien elämisen ehtoja koko ajan kiristetään. Samoin tietysti alkaa yhä enemmän houkuttaa elannon etsiminen rikollisin keinoin, kun elämältä on viety pohja ja tulevaisuus näyttäytyy koko ajan synkempänä.
   Tätä porukkaa riittää jatkossakin, kun on romutettu sekä tie parempaan – eli sekä alkuvaiheen ammatillinen koulutus että uudelleenkouluttautumisen mahdollisuudet – että se turvaverkko, jos heti ei tärppää, eli hyvinvointivaltiolle tunnusomainen sosiaalitukijärjestelmä.

   Alkaa olla melko vaikeaa uskoa että seuraavalla sukupolvella menee paremmin, kuten omat esivanhempamme ovat aina uskoneet ja luottaneet. Itse olen jo alkanut miettiä, että en ehkä kuitenkaan sure niin kauheasti jos oma jälkipolveni ei haluaisikaan lapsia. Enkä ihmettele.

  • Tuösuhde-etuna astma

   Lisäyksenä vielä: Japanissa on jo yleinen ilmiö, että köyhät eläkeläiset tekevät rikoksia päästäkseen vankilaan, siis saadakseen katon päänsä päälle ja ruuan.

 3. työtöntyötön

  Mielenkiintoisia lukuja taas kerran. 160 000 nollatuloista joista 100 000 on ulkomaan kansalaista. Seuraavaksi suurin ryhmä on Suomen kansalaiset ja näistä pitkäaikaistoimeentulotuen asiakkaita on kuitenkin vain 8400. Jos tämä on toiseksi suurin ryhmä niin suurin osa tästä ryhmästä on sysätty puolison tulojen varaan. Jopa vanhempien luona asuva täysi-ikäinen on oikeutettu toimeentulotukeen mutta tietenkin pienempään kuin esim. muut yhteisasujat. Kaipa hän syö ja tarvitsee vaatetta vähemmän kuin vaikkapa pariskunnan osapuolet.

  Oma juttunsa on sitten se että kaikkein huonoimmassa asemassa olevat eivät edes jaksa tai halua hakea tukia vaan turvautuvat esimerkiksi sukulaisten apuun.

 4. Jyrki

  Nyt on menossa tai alkamassa pudotuspeli, jossa heikoista poimitaan ne, jotka jaksaa vielä pysyä mukana. Ja on näin ollen tulevaisuuden työttömyysbisneksen ehdotonta A-luokkaa. Joiden työpanos osaaminen ja aika varastetaan orjatöinä ja käsipäivää kursseina erilaisilla työvoimapoliittisilla nimikkeillä toimiville bisnestä tekeville tahoilla. Jotka näkee työttömissä valtavan bisnespotentiaalin verovaroilla. Siinä ei B-luokan ainesta kaivata pilamaan bisneksiä.

  Luonnollisesti tätä ei suoraan sanota. Päinvastoin tämä tuleva bisneksen polttoaine pitää nyt jalostaa syyllistämällä, solvaamalla vaikka rikkaruohoiksi, elämäntapatyöttömiksi jne. Kuten olemme varmaan huomanneet. Sekä aktiivimalli 1 ja tulevaisuuden 2,3,4 jne malleilla kurjistaa lisää. Siihen tasoon, että vain paras ja sitkein aines jää työttömillä bisnestä tekevien käsiin.

  Juuri ne jotka vielä jaksaa taistella ja kilpailla muutaman sadan euron tähden kursseille ja orjatyöpaikoilleen pääsystä saadakseen armopalansa itselleen ja lapsilleenkin. Ja silloin tällöin työttömyysbisnes nostaakin sankareita tuolta esiin, jotka saaneet ehkä sen PALKKAtyöpaikankin. Toki he eivät sitä itse saavuttaneet vaan työttömyysbisneksen taitajat on heidät uuteen nousuun saaneet omasta mielestään. Niistä ei tulla toki puhumaan mitään, jotka murtuu lopullisesti tässä työttömyysbisneksessä ne onkin sitä itseänsä eikä ansaitse mitään. Mutta työttömyysbisnekset tulee luistamaan hienosti. Vai?

  • JiiPee

   ”Luonnollisesti tätä ei suoraan sanota.”

   Opposition pitäisi puuttua ja iskeä juuri näihin piilotettuihin totuuksiin. Nämä ovat parhaita vaaliaseita muuten.

  • Työsuhde-etuna astma

   Tämä ”huonomman aineksen” seulontahan alkaa jo näkyä siinä, että kuntoutettavaan työtoimintaan tuupitaan täysin työkykyisiä työttömiä. Ovat paljon tuottavampia kuin vajaakuntoiset. Ja ovat helpompiakin kun ei tarvitse tutkia toimintakykyä eikä vaivoja hoitaa.

 5. työtöntyötön

  ”– Käytännössä vähennykset ovat vieneet verotettavan tulon nollille. Heitä on noin 180 000 vuosittain, Niemeläinen kertoo.

  Nollatuloiset mukaanlaskettuna Suomessa oli viime vuonna yhteensä noin 340 000 verovelvollista, jotka eivät maksaneet veroa euroakaan.”

  Tästäkin olisi kiinnostavaa kuulla lisää. Ansiotulojen verotusta on laskettu ja palkkatulot vuodessa voivat olla jonkin verran yli 10 000e ennen kuin sitä aletaan verottaa. Voiko tuon käsittää niin että meillä on lisäksi 180 000 palkansaajaa joiden vuosiansiot ovat niin pieniä että veroja ei kerry? En tarkoita että kokoaikatyön kuukausipalkka olisi noin pieni vaan että tehdään osa vuodesta töitä ja lopuilta kuukausilta ei haeta työttömyysturvaa tai tehdään osa-aikatöitä ja ei haeta soviteltua. Jotkut ovat saattaneet saada tarpeekseen työkkäristä.

  No onneksi jallitus aikoo laskea pienituloisten verotusta jotta käteen jää enemmän kulutukseen.

 6. J-P

  > Pääkaupunkiseudulla tuki on suurempi kuin harvaan asutuilla alueilla, koska vuokratkin ovat suurempia.

  Toki sielläkin aivan liian matala, kun huomioidaan oikea keskimääräinen vuokrataso, eikä vain niiden muutamien halvempien kaupungin asuntojen hintoja.

 7. Elatuksensa laiminlyönyt

  Kelan harrastama toimeentulotuen perusosan leikkaaminen lienee kohta edessä täälläkin. Kuvaa järjestelmän absurdiutta se, että olen aiemmin opiskellut tradenomiksi (jotakuinkin hyödytön tutkinto ollut) ja nyt minulla on kohta kolme vuotta oikeustieteen opiskelua takana. Opintotukikuukaudet ovat siis loppu, ja nyt kovasti Kelan suunnalta uhkaillaan, että minun pitäisi erota yliopistosta ja jäädä työttömäksi kotiin, jotta saisin toimeentulotuen sijaan työmarkkinatukea (ja lisäksi toimeentulotukea). Iltamyöhään tentteihin lukiessa ja opinnäytettä kirjoittaessa en voi olla miettimättä, että taidan olla ”laiskan sosiaalipummin” arkkityyppi.

  Kelan kanssa kommunikointi on mahdotonta, joten saa nähdä milloin tukea vain päätetään alentaa. Esitin nipun oikeudellisia perusteita, miksi leikkausta ei saisi tehdä minulle opiskelun perusteella, mutta vastaukseksi sain luonnollisesti (todennäköisesti) suoran lainauksen Kelan omista ratkaisuohjeista. Pitänee henkisesti valmistautua jopa KHO:een asti menemiseen, jos Kela alentamisen tekee. Toivon vain, että löytyisi jotain sen puolipäiväistä työtä opiskelun oheen , niin ei enää tarvitsisi toimeentulotukea hakea.

  • Merja K

   Olen valmistellut kansalaisaloitetta toimeentulotuen leikkausten estämiseksi. Tarvisin jonkun joka veisi asiaa eteenpäin.

   • JiiPee

    Kansalaisaloitteenhan pystyy tekemään kuka vaan siellä niiden sivuilla. Luulisin.

    Sakulle kiitokset jälleen tärkeästä aiheesta!

    • JiiPee

     Kävin tsekkaamassa Sakun linkeistä Kelan laskurilla paljonko saisin toimeentulotukea, niin vuokran ja asumistuen jälkeen noin 250 egeä. Siis mä en dajuu, pitää ihan lainata Mc’Coyta, tai luultavasti dajuun että sais siis noin kaksjapuolihunttia per kuukausi, kun vain jaksaisi ottaa kelaan yhteyttä ja lähettää sinne tiedot ym. tiliotteineen. Luultavasti näin. Ja tämä pitää tehdä joka kuukausi erikseen, niin kai se oli ainakin mitä muistelen kavereiden selityksistä.

     Mutta kiitos Sakulle taasen kerran, kun on saanut byrokratiasta aikoinaan täysin tarpeekseen niin eihän näistä tiedä tai siis jaksa lähteä tappelemaan tuonne virkailijoiden ja sen byrokratiamyllyn kanssa. Jospa joskus jaksaisi, vähän pääsi nyt eteenpäin.

     Kaksisataviisikymppiä olisi iso raha meikäläiselle. Siis todella iso raha. Onko tässä pakko soittaa Kelaan. Onhan siellä netissä se jokin kelan puhelinpalvelukin mutta siinähän joutuu odottelemaan ties kuinka kauan vastausta.

     Kiitos vielä Sakulle! Tärkeää tietoa tuli jälleen kerran. Tässä vielä piristävää musaa lopuksi :

     https://www.youtube.com/watch?v=4gO7uemm6Yo Suicide is Painless (M.A.S.H Theme)
     https://www.youtube.com/watch?v=qpJ0cyXbMbI Steve Harley – Make Me Smile (Come Up and See Me)

     Ps. Tuo on mielestäni oikeastaan rikos että virkailijat ei kerro missään selvästi työttömille ja muille tuilla eläville heidän välttämättömistä oikeuksistaan.
     Pss. Soitto varattu. Olikin yllättävän helppo toimia. Jostain ihmeen syystä on vain mennyt aikaisemmilta yhteydenottokerroilta luotto Kelan tomintaan, miksikähän. Ystäväni vitsaili minulle kun vuosia sitten viimeksi kävin Kelassa hänen kanssaan ja olin menettämässä hermoni jatkuvien ravaamisten takia, että ”Päästä meidät Kelasta”…

    • Merja

     Siihen tarvis kaksi ihmistä ja mielelläni luovuttaisin jollekulle muulle tämän projektin.

     • JiiPee

      Joku kansanedustaja voisi ottaa hoidettavaksi, se muuten voisi olla nyt näin vaalien alla kovakin juttu. Miten suuren huomion sai tämä aktiivimallin k-aloitekin, sehän keräsi tuplamäärän ääniä siihen aloitteeseen!

 8. Onneksi vanha

  En olisi uskonut, että jonain päivänä sanoisin näin ”onneksi olen jo vanha”.
  Täytän keväällä 63. Nyt sairauslomalla ja jatkopäivillä.
  Hyvät mahdollisuudet väittää orjuus.

 9. PH

  Voiko olla oikein että ammattikoulussa opiskeleva saa kelasta vuokran ja sen lisäksi 170€/kk? Tuosta 170€:stä siis pitää kustantaa koko muu eläminen, sähkö, puhelin, matkakortti, ruuat ja hygieniatarvikkeet.

  • stunned

   Tuon verran jää aktiivimallileikatusta työmarkkinatuesta, kun on vastike maksettu. Bussikortti, netti ja ruoka, saippuat ja sähkö, vaatteet ja teknologia pitää kustantaa siitä parista satasesta. Suomessa sosiaaliturvan taso on matala.

   • Esa J.

    Kuten jossain aiemmassa kommentissani sanoin, niin automaatio ja robotit tulevat syrjäyttämään ihmistyötä aivan maan perusteellisen raakasti! Eikä paluuta entiseen ole…

    Tässähän alkaa ihan väkisinkin kannattamaan perustuloa. Googlatkaapa muuten ja muodostakaa mielipiteenne.

    Minun mielestäni yhteiskunnan kulku, mikäli järki pidetään mukana, kulkee savupiippuyhteiskunnasta nykyisen almuyhteiskunnan kautta harrastus- tai ajanvieteyhteiskuntaan. Robotit tahkoavat rahaa ja suurimmalla osalla ihmisistä päivät on kuin kesäisellä jäniksellä… Eikä huolta huomisesta…?

    • JiiPee

     Jep! Jep! Näin tulee tapahtumaan ei huolta työttömällä ei huolta kenelläkään paitsi niillä jotka haluavat vain itselleen enemmän ja lisää 👎.

    • AN

     En tiedä onko Saku jo kirjoittanut perustulosta mitään mutta luulen ettei se perustulo tule olemaan loppupeleissä yhtään sen enempää kuin nykyiset etuudet. Mikäli perustulo tulee niin mietittäväksi jää mitkä etuudet se kattaa. Nythän on ollut uutisointia, että kattaisi työmarkkinatuen ja toimeentulotuen. Myöhemmin varmaan lisää. Aivan varmaa on ettei se tule olemaan parempi kuin nykyiset etuudet ainoa etu tietysti ettei niihin tarvitse täytellä lomakkeita sinne ja tänne vaan tulee automaattisesti kun oikeus. Samaa suunnitellaan ympäri maailmaa mutta riittävän hyvää mallia ei ilmeisesti ole vielä keksitty. Joku tuollainen ratkaisu kuitenkin tarvitaan kun Digitalisaatio ja robotisaatio alkaa viemään työpaikkoja ehkä enemmän kuin nyt on ennustettu. Nähtäväksi jää.

     • JiiPee

      Perustulo ei eroa nykyisistä etuuksista millään lailla, se vain on suoraa tuloa kuten nykyisetkin pidemmän aikaa jatkuneet etuudet ovat. Ero on vain oikeastaan nimikkeessä. Hyvin lähellä olemme Lopullista positiivista ratkaisua. Inrernationaalista sellaista.

 10. töytön

  Mitä useampi ”ihmisroska” tippuu pelistä, niin sitä leveämpi hymy on istujilla hallituksen karsinassa.

 11. Rintsu

  Totuus on se, että suomessa on tälläkin hetkellä 7000 asunnotonta jotka eivät saa edes sitä asumistukea (jota tuensaaja ei itse koskaan näe sillä sehän menee kelpo kansalaisen, eli vuokranantajan taskuun). Jos ei ole asuntoa niin asumistukea ei voida maksaa. Asunnottomien määrä onneksi on vuosien varrella vähentynyt jos nyt enää tilastoihin uskaltaa luottaa.
  http://www.ara.fi/fi-FI/Tietopankki/Tilastot_ja_selvitykset/Asunnottomuus/Asunnottomat_2017(46192)

  Tässä parin vuoden aikana olen tutustunut kahteen naiseen joilla kummallakin on jokseenkin samanlainen tarina. Parisuhde tuli tiensä päähän. Asuntoa ei niin vain saa koska teoriassa asunto on, siellä ny vaan asuu myös mies jonka kanssa ei enää suhdetta ole.
  Toisella oli kaksi vuotta lukko kaksion yhden huoneen ovessa kunnes sai uuden työn ja työsuhdeasunnon mutta koko sen ajan hänen pienet tulonsa vaikuttivat ”puolisonsa” tukiin. Jos hän teki ylitöitä hän ei koskaan nähnyt niistä lanttiakaan koska ”Reiskan” tulot vähenivät jokaisen tienaamansa lantin myötä.

  Toinen on tällä hetkellä asunnoton. Siis kirjoilla osoitteessa poste restante koska ensinnäkään mitään suhdetta ei enää ole ja toisekseen, sai taannoin työkeikan! niin eipä nainen tiennyt mihin liemeen itsensä laittoi. ”Peran” asumistuki lakkasi olemasta ja ”Peran” toimeentulotuki lakkasi myös koska ”Mirja” oli kolme viikkoa töissä.
  Mitään suhteentapaista ei ole ollut pariin vuoteen, mutta katto pään päällä on oltava joten ”Mirja” nukkuu valmiiksi pakattujen muuttolaatikoiden päällä odottaen asuntoa jota hän ei saa.

  Työkaverini, joka erossa menetti asuntonsa aikanaan ratkaisi ongelman siten, että lakkasi ajamasta partaansa, käymästä suihkussa ja vaihtamatta vaatteita. Meni kolme viikkoa ja haju oli melkoinen mutta sitkeys palkittiin. Kunnan ”sosiaalitantat” vaan kuiskasivat toisilleen, että ”toi taitaa ihan oikeasti olla asunnoton” niin sit heltisi kunnan vuokra-asunto. Mitään tukia hän ei edes tarvinnut.

  Ihmisenä ollessa ja ajatellessa tommoiset tilanteet ovat kauheita.
  Rahasta viis, sitä valtio painaa lisää jokainen päivä mutta olla tai olla olematta parisuhteessa miettien miten mikäkin vaikuttaa kummankin tukiin ei ole ihmisen elämää.

  • Maarit Korhonen

   Suht koruttomia tarinoita, ja hallitus vielä ihmettelee, mikseivät kansalaiset enää tee lapsia?

  • JiiPee

   ”Siis kirjoilla osoitteessa poste restante koska ensinnäkään mitään suhdetta ei enää ole ja toisekseen, sai taannoin työkeikan! niin eipä nainen tiennyt mihin liemeen itsensä laittoi.”

   Järjetöntä. Menettää Suomen hyytävissä talviolosuhteissa asunnon pääm päältä yhden työkeikan takia. Näin meitä suomalaisia kannustetaan työntekoon jep jep. Saman asian kanssa tappelin vuosia sitten ja piti valita joko työ tai tuilla eläminen. Järjetön Suomen joko-tai systeemi.

 12. Pipsa Mäntykangas

  Juurikin tuosta eilen puhuin ystävälle, joka kituuttaa pienellä takuueläkkeellä eikä osaa hakea itselle kuuluvaa apua. Olen yrittänyt auttaa, mutta kammo nettiä kohtaan on ja pysyy.
  Yrittänyt selittää tuon laskurinkin.
  Kuinka hiton tehokkaita meidän pitää olla, kyllähän tää tukiviidakko väsyttää uupumiseen asti. Puhumattakaan, että kaikki ”hoituu” netissä.

  • JiiPee

   ”Pakota” ystäväsi menemään tietokonekurssille, niin oppii käyttämään nettiä. Olin itsekin menossa pari vuotta aikaisemmmin mutta sain itseopiskeltua riittävästi. Aion mennä jatkossa, kyllä se kannattaa.

 13. Olli Wuori

  Ihmisten ajaminen tilaan jossa ei ole rahaa elämiseen ajaa rikollisuuteen, jos muita mahdollisuuksia ei ole nyt eikä nähtävissä. Ruoka ja suoja ilmastoa vastaan joko hankitaan tai kuollaan pois. Loppupelissä aika moni valitsee rikoksen, jos voimia vielä on, aivan itsesuojeluvaiston perusteella. Mielestäni on moraalitonta, ja nähdäkseni myös rikollista, suistaa ihmisiä tällaisten valintojen eteen.

  Että näin on historiassa ennekin tapahtunut on huono perustelu.

 14. Ei enää Pohjoismaa

  Ajatelkaa miten helppoa politiikkojen on usuttaa kansa kadehtimaan toisiaan. Se on aivan naurettavan helppoa. Samaan aikaan kun kansa kadehtii työttömien surkeaa elintasoa, poliitikot säätävät lakeja jolla yhä useampien elintasoa saadaan edelleen laskettua. Esimerkiksi Sote-uudistuksen lopullisena tavoitteena on kansallisen, kaikkia koskevan sairausvakuutuksen poistaminen. Tätä meille ei tietenkään kerrota, mutta näin se varmasti on.

  En laske Suomea enää Pohjoismaaksi.

  • Erna Hartgivsson

   Samaa mieltä. Esim suomenruotsalaiset muuttavat täältä kiihtyvällä tahdilla Ruotsiin. Tietenkin syyt muuttoon ovat aina henkilökohtaisia, joten syitä on monenlaisia, mutta en ihmettelisi, jos lukuisten muuttajien perimmäinen syy lähteä on nykyinen , valtaapitävien luoma ilmapiiri. Kansalaisten pään yli on jo vuosia pidetty yllä jatkuvaa puhetta valtiontaloudesta ja sen kestämättömyydestä, joka tuntuu jatkuvan nimenomaan aina – ikuisesti. Joka hallituskautisten leikkausten vuoksi isossa määrässä tavallisten kansalaisten keskuudessa vallitsee ainainen epävarmuus, jopa pelko, omasta sekä perheen toimeentulosta. Tuntuu, kuin meillä hallittaisiin ainakin osaa kansalaisista jatkuvalla köyhyyden ja kurjuuden uhkalla. Tuossa tilanteessa lahden takaa alkaa monien silmiin siintää varsinaisena toiviomaana Ruotsi, yhteiskuntana edelleenkin Pohjoismaa.
   https://yle.fi/uutiset/3-10432564

 15. Pertti Ikonen

  Monet vähävaraiset ovat joutuneet syömään pienen perintönsä (muutamia tuhansia euroja) joka olisi ollut pahan päivän vara esim. auton, tietokoneen tai pesukoneen rikkoutuessa. Toki syömättäkin perinnön voi jättää mutta sitten on työmarkkinatuesta maksettava vuokran oma osuus (20% vuokrasta) ja sähkö. Tuo on tosi raastava tila sillä kun työnteollaan (palkkatuellakaan) ei pääse hankkimaan yhtään mitään rikkoutuneen tilalle eikä uutta. On vaan käperryttävä tiiviimmästi sykkyrään ja toivoittava että nopea kuolema tulisi ja lopettaisi kärsimykset.

 16. Räsänen

  Tuossa on mielenkiintoista tuo uutisointitapa. Uutisoidaan, että ”tulottoman yksinasujan perustoimeentulotuki ja asumistuki ovat yhteensä keskimäärin 1031 euroa kuussa.” eli annetaan se kuva, että toimeentulotuen perusosa + asumistuki olisi 1031 euroa. Kuitenkin perustoimeentulotukea (erotuksena toimeentulotuesta) on myös toimeentulotuen perusosan lisäksi maksettava se vuokran osa, jota asumistuki ei kata. Perustoimeentulotukea on myös asumismenoina huomioon otettava käyttösähkökulu. Tuo 1031 on täysin realistinen summa tulottomalle yksinasuvalle maksettavista tuista – ttt:n perusosa n. 492 euroa + asumistuki yleensä n. 310 euroa (yleisimmin asumistuen laskennassa hyväksytään vuokralla asuvalle yksinäiselle asumismenoina 390 euroa (*, josta maksettava tuki on 80 %) + vuokran se osa, jota asumistuki ei kata. Kun vuokran määräksi toimeentulotukilaskelmassa yleisimmin hyväksytään n. 480-550 euroa + vesi (huomattavasti korkeammat asumismenot, kuin mitä asumistukilaskelmassa hyväksyttävät enimmäismenot), niin toimeentulotukena on maksettava se osa vuokrasta, jota asumistuki ei kata. Näin tullaan väkisin tuohon n. reiluun 1000 euron tukipottiin. Yleisimmin kuitenkin käy niin, että kuntakohtaisessa toimeentulotukilaskelmassa hyväksyttävä asumismeno jää alle sen, mitä ovat toteutuneet asumiskulut, mikä tarkoittaa sitä, että tämä tuloton joutuu kattamaan asumisen menojaan toimeentulotuen perusosasta, vaikka näin ei pitäisi olla, sillä toimeentulotuen perusosaan ei ole sisällytetty asumisen kuluja.

  *) Asumismenoina hyväksytään vuonna 2018 enintään III kuntaryhmässä (Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Kerava, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Nokia, Nurmijärvi, Oulu, Pori, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vaasa ja Vihti) 390 euroa/kk, josta maksettava tuki 80 %. https://www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot

  Tästä linkistä näkee sen, mitä määrä asumismenoja hyväksytään toimeentulotukilaskelmassa kunnittain https://www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot → Taulukko: Hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat 2018

 17. Rintsu

  Olen päättänyt, että tämän hallituksen aikana en kuole. Kiusa se on pienikin kiusa.
  Olen vaan todennut, että tappamiseeni tarvitaan minua isompi, vahvempi, nopeampi, viisaampi ja osaavampi.
  Tämä hallitus ei täytä kriteereistä ainuttakaan.

  • Masi

   Odota vain, hallitus on noista kaikkia ja lisäksi kiero. Hengen kohotusta ehkä mutta aika turhaa.

 18. Jarkko

  Noiden keskiarvojen laskennassa ei oteta huomioon täysin tulottomia ihmisiä, jotka ovat oikeutettuja tukiin, mutta eivät niitä jostain syystä saa. Tulottomia ihmisiä ei ole olemassakaan järjestelmälle.

  Se on sitä samaa sumuttumista kuin palkansaajien tulotilastot jos 90% Suomalaisista saisi potkut ja menettäisi kaikki tulonsa valtion rahoittamat tilastonikkarit ja media edelleen rummuttaisi sitä miten paljon keskiverto palkansaaja tienaa, koska kaikki työttömät siivotaan samantien pois tulotilastosta sillä hetkellä kun potkut tulee. Tämä sumutus mahdollistaa sen, että iso osa ihmisistä edelleen kuvittelee, että elintaso kasvaa vaikka elintason kasvu pysähtyi 80-luvulle. Sen jälkeen on kasvanut lähinnä ennestään varakkaiden omaisuus muiden elintaso on junnannut paikallaan tai laskenut.

 19. RAHAKIRSTU.COM

  Bruttopalkan pitäisi olla päälle 2000 euroa, että pääsee ”yhtä hyviin” tuloihin kuin tuilla elävä yhden lapsen yksinhuoltaja.

  Ajatus on monella tapaa virheellinen. Ensinnäkin lapsilisät ja elatustuet saa tuloista riippumatta, kuten Uuninpankkopoika mainitsi. Kerrassaan erinomainen kirjoitus Uuninpankkopojalta!

  Toisekseen yksinhuoltajan keskimääräisestä tuesta 1733 euroa kun vähentää asumis- ja terveydenhoitokulut, käteen jää toimeentulotuen perusosien verran noin 850 euroa.

  No niin voi jäädä yksinasuvallakin, mutta tällä rahalla on ruokittava ja huollettava KAKSI ihmistä ja maksettava laskut. Se ei ole helppoa.

  • Riina

   ”Tulottoman yhden lapsen yksinhuoltajan, joka ei saa elatusapua, tuet ovat yhteensä keskimäärin 1733 euroa kuussa (perustoimeentulotuki+asumistuki+lapsilisä+elatustuki).”

   Olen tuloton yksinhuoltaja. Lapsi yli 10 vuotta. Saan elatustuen Kelasta. Tuloni ovat siis
   asumistuki 400,80 €, elarit 148,18€ ja lapsilisä 156,39 € yhteensä siis 705,37€
   menoina yh-perusosa 540,33 €, lapsen perusosa 343,85 €, vuokra 550 € ja vesimaksu 38 € yhteensä 1472,18 €
   toimeentulotukea maksetaan 1472,18 € – 705,37 € yhteensä 766,81 €

   Kuukaudessa tililleni siis tulee rahaa 766,81+400,80+148,18+156,39 = 1472,18 € josta maksan siis kahden ihmisen kaiken kuukauden ajalta.
   Tuon lisäksi kotivakuutus ja sähkölasku ovat perustoimeentulotukikelpoisia menoja ja lääkärin määräämiin lääkkeisiin saan maksusitoumuksen.

   On käsittämätöntä, että elatustuki ja lapsilisät vähentävät toimeentulotukea. Nuo tuet maksetaan myös tavallisen palkan päälle, miksi tuen kohdalla toimitaan toisin.

   Elatustuen tarkoitus olisi tukea taloudellisesti puuttuvan toisen vanhemman osuutta, joten sen huomioiminen tulona asettaa perusosan yksinhuoltajakorotuksen naurunalaiseksi. Ei yksinhuoltajan perusosan korotuksesta jää mitään käteen. Kuten huomaatte, en saa toimeentulotukena edes yksinhuoltajan ja lapsen yhteenlaskettuja perusosia. Hämmentää tälläistä hölmöä..

 20. Siru Pola

  Huomenna YLE uutisoi suurilla kirjaimilla siitä, miten miljoonatuloja saavat ihmiset nostavat samaan aikaan lapsilisiä !!

  Kansa antaa kyselyssä asialle hyväksyntänsä, koska pitääähän miljonäärienkin lasten saada samat oikeudet kuin köyhienkin lapsilla on.

  • JiiPe

   ”Huomenna YLE uutisoi suurilla kirjaimilla siitä, miten miljoonatuloja saavat ihmiset nostavat samaan aikaan lapsilisiä !!”

   Just tätä samaa tuli mietittyä eilen. Mitä ihmettä miljonääriperheet tekevät lapsilisillä kuka rustannut tällaiset lait? Ei ole maailma Suomi valmis ei.

 21. jaska

  Ai ei kunnat käyttäneet alennus prosentti mahdollisuutta, kuinkas itselläni oli lähes 10 vuoden ajan -20% toimeentulotuki, kun sitäjouduin toisinaan jatkuvastikin hakemaan.

 22. Rintsu

  Mä en kadehdi.
  Lapsilisät kuuluu kaikille. Sitäpaitti on helpompaa ja halvempaa maksaa ne jokaiselle kuin seuloa pois ne jotka ainakin näennäisesti tienaavat tarpeeksi. Ja mikä on tarpeeksi? Vanha roudarin viisaus kuluu, että tarpeeksi on liian vähän. Liikaa on tarpeeksi ja sekin meinaa loppua kesken. Siis niinku äänentoisto.
  Kunpa logiikka pätisi myös toimeentulotuen saajiin.

  Voi mikä määrä laskutaitoa maassa meneekään hukkaan kun joka kuukausi toisensa jälkeen miinustetaan toimeentulotuesta lapsilisän määrä. Ja sitä kutsutaan työksi.

  • äimänkäki

   Pähkäilet maailman menoa ihan oikein. Matikkapäätä ei enää lasketa eduksi valtion hallinnossa. Rosenttilaskua ei ainakaan saa osata. Sen todisti aikanaan Stubb, ja ura on nousujohteinen. Veroilla rahoitetut palvelut kuuluvat kaikille veroa maksaville. Muuten tulee sanomista. Luulisi valtionjohdon olevan eniten huolissaan niistä jotka eivät veroja maksa, mutta käyttävät kaikki valtion ja kuntien palvelut. Mitä vielä, veronkiertäjiä suositaan. Ja eniten veroja maksaneita kadehditaan kun verot julkaistaan. Syvältä perceestä on meno.

   • Jyrki

    Kyllä ne ainakin miljardien päälle ymmärtää hallituksessa. Silloin miljardi köyhälle on liikaa ja miljardi rikkaalle liian vähän.

    Toinen juttu onkin sitten ei niin suoranaisesti euroihin liittyvien ongelmien pohtiminen. Kuten vaikka koulutuksen tason heikentäminen. Tai terveydenhuollon. Tai toimeentulon ja vaihtoehtojen miten saada toimeentulon jatkumaan heikentäminen.

    Kaikilla noilla säästetään nyt muodikkaasti euroja kuten kuuluu. Mutta tämä säästäminen tulee ulosmittaamaan itsensä takaisin kovin ottein tulevaisuudessa. Meillä on tästäkin esimerkkejä. Kouluissa ei ole enää opetusta, opetus siirretään firmoihin. Jotka ei osaa opettaa eikä heillä ole aikaakaan opettaa. Joten osaamisen taso laskee jo nyt vaikka tämä vaalikausi ei ole edes ohi. Syntyvyys laskee koko ajan. Siinä jo varmaan pari muuttujaa jotka iskee tulevaisuudessa miljardien eurojen voimalla sormille.

    Maksajia toki enimäkseen ne joilta otettiin miljardi pois. Tälle kaikelle tulee olemaan hintalappu jota ei kannata edes laskea näin ne on ilmeisesti päättäneet. Ja miksi laskea ei se heitä koske loppujen lopulta, siis niitä ketkä miljardin nyt saavat.

    • äimänkäki

     Jotenkin noin se menee. Satasen veronkierrosta tai sosturvan väärinkäytöstä tulee rangaistus, mutta firmojen muutaman miljardin veronkierto on ok. Ja saman verran innovaatiotukia, kiitos. Ja julkisen sektorin tehtävä on kasvattaa ja ylläpitää työläisiä kehdosta hautaan jotka ovat tuottavia jollekin toiselle vaan ei itselleen. Jos et ole tuottava, niin … Mistä se ”tulos” tulevaisuudessa otetaan jää nähtäväksi.

    • töytön

     Äsken vähä aikaa hauskuutti tuo MOT ykkösellä. Kepulaisten nuorisosäätiöstä ohjelmaa. Onneksi meillä ei ole Suomessa korruptiota? :DDD

  • Rotvalli

   ”Mä en kadehdi.”

   Tuota kateuskorttia ei kannattaisi käyttää ajattelemattomasti. Kun köyhien parissa puhuttaan rikkaiden tuloista ja varallisuudesta, ei niitä haluta keneltäkään toiselta pois ja itselle, vaan useammin nähdään aivan oikein, että jotkut tulot ja omaisuudet on kerätty epäoikeudenmukaisin keinoin. Sellaiseen puuttuminen ei ole kateuspuhetta, vaan puhetta oikeudenmukaisuudesta itselle sen enempää haluamatta.

 23. Rintsu

  Ai niin. Minä olen se josta pankkopoika kirjoituksessaan puhuu.
  Keski-ikäinen (51) kaljamaha viinaanmenevä virkaheitto joka ei näy ainakaan hallituksen tilastoissa.
  Elatusmaksutkin hoidin aikanaan kertakorvauksena ja lapsistani nuorin täytti just 17 joten en ole kenellekään mitään velkaa mihinkään suuntaan.

  Työtä en ole koskaan vieroksunut. Kaksi viime viikkoakin olin katolla, tosin pimeästi koska verokortilla olisin liemessä. Vuokrani tai laskujeni eräpäivät kun eivät muutu olin satunnaisesti töissä tai en.
  Kannustava järjestelmä my ass!

  Vitusti(anteeksi) mielummin tekisin verokortilla, kerryttäisin eläkettä ja olisin rehellinen mutta mulla ei ole siihen varaa.

 24. Marco

  Mikä vakavasti otettava media julkaisisi nämä todelliset asiat, eikä vaan niitä, jotka laittaa hallituksen leikkurit hyvään valoon? Miten tää voi olla mahdollista demokraattisessa maassa? Tietty porukka saa mellestää miten haluaa köyhien kustannuksella. Vähäosaiset saa kärsiä. Kuinka sais ääntä kuuluville? Olis kirveellä töitä.

 25. JuhaniAlk…

  Uskoiakseni suurin osa suomalaisista tietää jä ymmärtää millaisella rahasumalla /perustoimeentulotuki/ kansalaiset elävät. Varmaankin kaikilla on joku tuttava tai tuttavan tuttava.
  Toisaalta jätit kertomatta 150.000 henkilöstä jotka mm verovähennysten takia eivät maksa veroja.

  Kerropa sitten millä ja miten rahoitamme kustannukset jos xxxxxtuki nostettaisiin esim. 800€ kuussa puhtaana käteen + asumistuki siihen päälle?

  Itse mielelläni maksan veroja jo yhteiskuntarauhankin takia.

  Suomi elää muutoinkin velkarahalla, eikä tulevaisuus näytä hyvältä. Hyvästi iloinen 20-luku, hyvästi 80-luvun juppisuus, hyvästi hyvinvointiyhteiskunta. Kun rahat ei vaan riitä.

 26. Jonis Lusis

  Valtaa käyttävä pitää mediat otteessaan. Taso on sitten vauva.fi tasoa.

  • Jonis Lusis

   Kauppalehdessä on näkyvissä pieniä valonpilkahduksia. Esimerkiksi debatti: ”Suomen laki suhtautuu
   löysästi yritysten korruptioon maailmalla”.

   • JiiPee

    Verkkouutisissa muistaakseni Sipilä eilen tunnusti jollain lailla että leikattua on tullut liikaa. Rahat takaisin missä kuuluu loppukaneetti.

 27. Rintsu

  Se oli hyvin köyhä suomi joka ensimmäisenä ja vieläkin ainoana maana maailmassa keksi äitiyspakkauksen! Niin ja neuvolajärjestelmän. Se oli hyvin köyhä suomi joka keksi lapsilisät joita on saanut jokainen minun ikääni ehtinyt.
  Noita keksittäessä ei edes mietitty onko niihin varaa.
  Mutta oli.
  Yksi hyvinvointiyhteiskunnan kulmakiviä jotka keksi valtio joka ei ollut maailman rikkaimpien joukossa ja joka ei miettinyt onko tähän varaa vaan onko tähän tahtoa!

  Muu maailma vieläkin hämmästelee, että miten helvetissä toi on mahdollista.
  Kaikille viiteentoista vuoteen maksuton koulu ja ilmainen ruoka?

  Minä olin isäni suvusta ensimmäinen ylioppilas. Vieläpä ällän papereilla.
  Torpparin pojanpojalta aika hyvin, eiks je?

  Ja sit rikkaaseen suomeen alkaa syntyä hallituksia joilla ei ole muuta tekemistä kuin romuttaa kaikki. Tää nykyinen ei ole ensimmäinen mutta on kyllä toistaiseksi pahin.

  Tällä rikkaalla suomella ei tunnu olevan rahaa yhtään mihinkään.

  Mistä saatais se köyhä suomi jolla oli varaa keksiä asioita joita muu maailma kadehtii ja siinä sivussa asuttaa puoli miljoonaa evakkoa?

  • JiiPee

   Jep. Perustuloa odotellessa joka kestää tällaisilla iljetys ja kauhistushallituksilla kau-an.

   Se on kuitenkin ratkaisu mutta eihän oikeistohallitus kähmimisineen halua lähteä perustuloa progressiivisesti jakamaan. Pikemminkin viivyttelee vaan. Puhuu perustulon puolesta mutta teot ei voisi olla ristiriidassa enempää.

   Sipilän hallitus lisäsi viikkotyötunteja joka on juuri perustulon rakenteen kanssa ristiriidassa. Työtunteja pitäisi jakaa enemmän kaikille, eikä kasata vain yksille.

   Sanotaan se nyt ääneen jos ei joku vielä ymmärrä. Vasta perustulo kaikille ihmisille maailmassa lopettaa sodat ja kaiken muunkin kapitalistisen kähmimisen. Koska se on ihmisoikeus. Perusihmisoikeus.

   • Rotvalli

    Perustuloa ei kannata ajaa ilman, että valitsee ajaakseen jonkin perustulomallin, joita on lukuisia. Jotkut ovat oikeudenmukaisia, mutta juuri nyt ja tässä maailmassa tulisi toteutettavaksi se epäoikeudenmukaisin.

    • JiiPee

     Pistähän linkkiä siihen ”epäoikeudenmukaisimpaan” 👉

     • Rotvalli

      En tiedä, kun perustulon asiantuntijatkaan eivät tiedä, eivät ainakaan kokeilematta. Luultavasti huonoin ei ole roistovaltiona pidetyn Iranin malli. Jostain mielenkiintoisesta syystä Iranista ei ole kuulunut mitään hyvää, joten ei tätäkään:

      ”Iranissa Mahmud Ahmadinežadin hallinto otti käyttöön perustulon loppuvuodesta 2010. Samassa yhteydessä leikattiin bensiinin, ruoan ja eräiden palveluiden tukiaisia. Vuosina 2007/2008 kansalaisille jaetut epäsuorat tukiaiset olivat arviolta 27 prosenttia bruttokansantuotteesta ja kooltaan 77,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria[94]. Iranin kokemuksia perustulosta on käytetty tutkittaessa sen vaikutuksia työmarkkinoihin.[95][96]”
      Ks. Wikipedia/perustulo

      • Jarkko

       Rotvalli ei lähi-idän maista yleensäkään kerrota juuri mitään hyvää mediassa ikinä. Ihmiset halutaan pitää siinä uskossa, että siellä ei tehdä muuta kuin räjäytetä pommeja ja tapetaan ihmisiä muuten massat alkaisivat kiinnittää huomiota oman maansa päättäjien asioihin ja ongelmiin sen sijaan että kohkaavat jatkuvista liioitelluista uutisista lähi-idästä.

       Tästä syystä esim. Suomalaisilta on jäänyt huomaamatta, että Saudi Arabialaisilla on per asukas on jo pitkään ollut parempi ostovoima kuin Suomalaisilla. Esim 2017 Suomalaisten purchasing-power-parity in current prices per capita oli: 40 585 dollaria. Sama luku Saudi Arabialaisilla: 54 777 dollaria.

       Esim. Media jättää kertomatta, että Saudi Arabiassa valtio takaa kaikille kansalaisille omistusasunnon ja työpaikkoja, sekä tukia paljon avokätisemmin kuin mitä Suomen valtio omille kansalaisilleen. Verotus on alhaisempaa sekä palkat parempia hintoihin nähden kuin Suomessa.

       Suomi on nykyään myös kaikkia muita pohjoismaita (Islanti, Ruotsi, Tanska ja Norja) selkeästi köyhempi valtio ja ero on vain kasvanut voimakkaasti vuosikymmenen aikana. Se tässä tosiaan on ällistyttävää, että tämä kaikki on täysin jäänyt huomaamatta enemmistöltä itselleni joka seuraa asioita se ei ole.

       • JiiPee

        Tuohon perustuloon liittyen tuli mieleen kaikista suurin rahareikä joka on tietysti asevarustelu. Muistaakseni maailman asevarusteluun menee vuodessa budjetti 1000 miljoonaa dollaria, eipä riitä. https://yle.fi/uutiset/3-9579517
        ”Maailman valtiot käyttivät viime vuonna asemenoihin 1686 miljardia dollaria, mikä on 0,4 prosentin lisäys vuoteen 2015, kertoo ruotsalainen rauhantutkimuslaitos SIPRI. Myös Suomen asemenot kasvoivat hieman.”

        Putinin Venäjä aloitti uuden asevarustelukierteen 2014 keväällä jättämättä noudattamatta kansainvälisia rauhansopimuksia miehittämällä ja rosvoamalla Krimin ja edelleen sotii Itä-Ukrainassa. Tämän seurauksena koko Eurooppa varpaillaan. Suomellehan tässä ei mitään uutta ole, ollaan oltu ns. pissi sukassa viimeiset 70 vuotta tämän ison juopon väkivaltaisen karhun kainalossa. Ei siinä tarvitse ihmetellä miksi asevarustelua on parempi pitää yllä arvaamattoman itänaapurin kanssa. Natoon liittyminen lopettaisi tuon menoerän ainakin sen kasvun.

        Mutta perustulosta siis, olisi mukava saada laskelmat siitä kuinka paljon perustuloa tulisi käteen kaikille ihmisille kun tehtäisiin tulonsiirto : 1686 miljardia perustuloksi. Luultavasti maailman kaikki köyhyys poistuisi hetkessä. Siis jos asevarustelu saataisiin lakkautettua ja tietenkin rauha maailmaan.

        Tällaiset ”putinit” pitäisi saada pois vallan kahvasta. Mutta miten. Sen kun joku ratkaisee niin saa papukaijamerkin ja purkin papuja meikäläiseltä.

        • JiiPee

         Jarkolle siis vähän vastausta siihen miksi Suomi on jäljessä muista pohjoismaista. Venäjä. Venäjä. Venäjä.

  • Lea Bäckman

   Näillä uusrikkailla nousukkailla, joiden lapsuuskodit olivat yleensä hyvin vaatimattomia, usein maalattioin, ilman huonekaluja, on ennennäkemätön raivo päästä nyt päsmäröimään ns. uusköyhiä, sekä työttömiä ja pätkätyöläisiä joilla puolestaan on runsaasti henkistä kapasiteettia, mutta ei niinkään suurta viettiä rahaan ja mammonaan. Muut arvot kun ovat sivistyneillä ihmisillä kehittyneempiä ja älykkäämpiä ja korkeatasoisempia kuin sakilla nimeltä ”The Newly Rich”. Heh. Tarkoitan siis näitä etenkin kokkareissa pyöriviä ”entisiä siwankassoja” ja muita susannakoskia, joiden sivistys, tiedot ja taidot ovat ihan sitä pohjasakkaa, jopa eduskunnan mittapuulla.

   Luokkaretki on hauska niille, jotka ensi kertaa kokeilevat, millaista on asua Ullanlinnassa, ajella taksilla Bulevardilla ja saada kaikki veronmaksajain kukkarosta kustannettuna. Kaipa siinä on oma viehätyksensä. Ikävä kyllä, se kertoo vain siitä, miten kehittymättömiä suuri osa ns. kansanedustajistakin on. Pelkkiä aivottomia napinpainajia, ja tässä on tulos. Maamme on nuijien tyranniassa, lähes tuhottu, kansallisomaisuus myyty vähiten tarjoavalle ym. Ja näitä ketkuja innostaa vain (köyhän taustansa tuntien) rahalla saatava halpa krääsä, lasihelmet, jonka olematonta arvoa nämä sivistymättömät moukat eivät edes tunne. Eduskunnassa sitten äänestetään hallituksen taustavaikuttajan, EK:n sanelemia järjettömiä lakiehdotuksia. Ei ihme, että maamma on konkurssitilassa, verojakaan ei nämä moukat maksa, vaan sullovat ne vakuutuskuoriin, jolloin vero% on pyöreä 0.

   Kun saadaan nämä ketkut maksamaan veroja, kuten kunnon kansalaiset, niin maamme talous nousee kasvu-uralle. Katkeruudella on harvoin saavutettu mitään pysyvää. Luokkaretkikin päätty aikanaan, ja silloin moukat palannevat takaisin kotikonnuilleen pettuleipää syömään. Home sweet home! Home, tuo makea home! 😉

   • Tuösuhde-etuna astma

    Tämäkin yhteiskuntamalli tulee suoraan rapakon takaa. Esim. opettajan tuloilla ei USA:ssa välttämättä elä, eikä ko. ammattia arvosteta. Eräskin tietämäni historian yliopistotason opettaja siirtyi rakennusmieheksi, koska opetustyöllä yliopistossa ei enää saanut perhettä elätettyä, vaikka asuivat ns. köyhälistökorttelissa ja muutenkin hyvin vaatimattomasti. Vaimo pystyi sitten jatkamaan opetustyössä.
    Koulutuksen ja sivistyksen arvostus ei siellä ole Trumpin kaudella ainakaan lisääntynyt, eikä se takaa edes toimeentuloa, koska sivistynyt ei halua eikä tarvitse ympärilleen ylimääräistä vaurautta ja sen merkkejä, eikä siten ole jatkuvasti tönimässä muita tieltään ja koettamassa heistä hyötyä.

    Kun kyltymätön ahneus ja vaurastuminen (muiden kustannuksella) on niin monella se tärkein eteenpäin ajava ominaisuus, ei tarvitse miettiä, miksi köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyy ja miksi maapallomme on päästetty tähän jamaan.

  • äimänkäki

   Olet näköjään asian ytimessä. Miksi ennen oli varaa ja nyt ei. Jos tiedät ratkaisun, tiedät enemmän kuin kaikki pankkien ekonomistit ja analysaattorit, tiedät enemmän kuin talousnoopelistit ja emeritustalousasiantuntijat. Vinkkinä, kyllä nuokin sen tietävät, mutta eivät voi leivän menettämisen uhalla sanoa. Ratkaisu on niin yksinkertainen. Jos tiedät, kerrot ja tykkäät, niin voin tarjota kartsan tupakkia. Oma suosikkini on karvaperse camel. Salakuljetettu LM käy joskus myös, mutta pannaan toiveen mukaan.

   • äimänkäki

    Tämä piti mennä Rintsulle

  • Rengin tytär

   Hienosti kirjoitettu!

  • Työsuhde-etuna astma

   Pysäyttävästi sanottu, Rintsu!

 28. Jan Sergejeff

  Nämä 8400 ihmistä ovat myös vaarallinen ryhmä. Jos joku osaa yhdistää heidät, niin heille luultavasti pieni väkivalta yms. Ei ole mikään kummoinen juttu sietää. Luultavasti suuri osa heitä ovat jo ns pelin menettäneitä joilla ei ole mitään hävittävää. Vaaralliseksi sen tekee juuri se, että he ovat ns. yhteiskunnan tukirankaa, kovia, sitkeitä. Yksittäin helppo nujertaa, ryhmässä ehkä vaarallisin ryhmä mitä voi olla.

  • Rintsu

   Minä olen kiltti. Erittäin kiltti.
   Kattoni alla ei akkaa hakata eikä huoritella.
   Jos mulla on pari lanttia jotka meinaan käyttää nurkkabaarissa hyvään tarkoitukseen ja vastaan tulee kaveri jolla on rotsi rikki niin suunta käy kapakan sijaan kirppikselle ja kaverilla on ehjä takki.

   Mutta valtio on kouluttanut minut pariin tehtävään.
   Panssarintorjuntakessuksi jolle kaikki alle tykkikaliiperin aseet ovat turhankin tuttuja. Jokaista pelottaa joskus mutta jos pelottaa niin sit paskannetaan housuihin mutta karkuun ei lähdetä.
   Sit valtio koulutti minut yritysverotarkastajaksi. Jos tittelit kiinnostaa niin ylitarkastajaksi.
   Viran puolesta maailman vittumaisimmaksi tyypiksi.

   En miellä olevani kauheen vaarallinen kenellekään.
   Mutta jos joku riitaa kanssani tahtoo haastaa niin voi kun osaisivat kattoa vanhan painijan niskaa ja korvia ensin. Mutta jotkut hölmöt tuppaavat tulkitsemaan kiltteyden väärin.

  • JiiPee

   Ketkä näistä tekee vaarallisia? Tuskin ovat vaarallisia mutta yrittävät tehdä. Oikeistoleikkaajat. Leikkaavat pienituloisilta pahentaen edelleen heidän elämäänsä. Indeksien jäädytykset edelleenkin 2014- vuositasolla!

 29. Rintsu

  Esikoistyttäreni opiskelee yliopistossa kemiaa.

  Edesmennyt isoisäni kääntyy ilosta haudassaan kun kaiken raatamisensa seurauksena joku suvustaan on yliopistossa.

  Sinä lunastit pienen torpan itsellesi, teit itsestäsi talollisen tai ainakin pientilallisen ja mummostani talon emännän.
  Yliopisto tai korkeakoulu eivät kuuluneet maailmaasi mutta minä tiedän, että halkeat ylpeydestä kun kerron, että köyhän jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa on yliopistossa.
  Sinun vertasi.
  Sinä et sitä turhaan sodassa vuodattanut.

 30. ami

  Linkissä toimeentulotuen määrät – mutta siitä puuttuu se kelan uusi käytäntö (joka ei perustu mihinkään lakiin, silti kela on soveltanut tätä omaa sisäistä ohjettaan yli vuoden) että vuoroasuvan lapsen toimeentulotuen perusosuus onkin vain puolet ko ikäisen lapsen ttt:n normista.
  Aika törkeää, sillä ensinnäkin ttt:sta 50% on määritelty kuuluvaksi ruokamenoihin. Näin köyhän perheen vuoroasuvalta lapselta OTETAANKIN YHTÄKKIÄ KOKO RUOKAAN TARVITTAVA OSUUS POIS. Tai jos tulkitaan että se mitä leikataan, onkin esim. asumiskuluista – kuinka pienennät vuokraa joka toinen viikko? Vaikka onnistuisit (kuka ja missä onnistuu sellaisen ja vielä luotettavan vuokralaisen löytämään?) vuokraamaan lapsen huoneen joka toinen viikko jollekin, vuokratulot olisivat tietenkin tuloa joka vähennetään toimeentulotuesta – eli nollasumma, yhä jäät saman summan köyhyysrajan alapuolelle!
  Vuoroasuminen ON hieman kalliimpaa kuin yhdessä paikassa asuminen. Molemmilla vanhemmilla pitää olla mahdollisuus asuntoon jossa tilaa lapsen huoneelle – tai edes sängylle. Vesi – sauna – ym maksut määräytyvät yhä usein kuukausittain, ei niistä voi jättää joka toista viikkoa maksamatta.
  Kun meillä siirryttiin lapsen vuoroviikkoasumiseen, käytännössä mitkään muut kulut eivät muuttuneet kuin se että lapsi syö hieman useammin toisen vanhemman luona, ja häneltä tulee entiseen lähikotiin joka toinen viikko huomattavasti vähemmän pyykkiä. Nämä EIVÄT ole yli 170e hintaisia kustannusten vähentymisiä.
  Ja sen toisen vanhemman elatuskyky on jo otettu huomioon elatustukilaskelmassa, ei häntäkään voi kahteen kertaan rangaista eikä häneltä voi vaatia enempää osallistumista kustannuksiin kun mihin hänellä on varaa.
  Onko vuoroasuminen vain varakkaiden etuoikeus?

Kommentoi »

Comments are closed