Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työvoimapulaa ja pitkospuita

Työvoimapulasta on nyt kova huoli. Yrittäjät valittavat jatkuvasti, että suomalaiset työntekijät ovat laiskoja. Erityisesti siivousalalle ei tunnuta saavan kotimaista työvoimaa ollenkaan. Eilen sattui silmiini kaksikin Kauppalehden juttua, jossa siivousalan yrittäjät valittivat asiaa.

Hotellien siivousta harjoittavan N-Cleanin toimitusjohtaja sanoo, ettei kantaväestö hae siivousalan töihin. Toisessa jutussa, jonka linkittämien ei onnistu, mutta joka löytyy edellisen linkin alta, siivoojia välittävän Freskan toimitusjohtaja puolestaan sanoo yrityksensä kärsivän suorastaan kroonisesta työvoimapulasta.

Googlettamalla selviää hyvin nopeasti, että N-Clean on saanut julkisuutta työntekijöille asettamistaan mahdottomista tavoitteista ja laadusta tinkimisestä. Freska puolestaan ei palkkaa työntekijöitä ollenkaan, vaan välittää alihankkijoilta ostamiaan siivouspalveluja. Freska edellyttää siivojiensa ryhtyvän yrittäjiksi.

Eipä ihme, että ala ei hirveästi kiinnosta niitä, jotka tuntevat työelämän pelisäännöt ja työntekijän oikeudet. Maahanmuuttajat eivät aina tunne, ja määräaikaisella oleskeluluvalla maassa olevaa voi odottaa kotimatka, jos työ loppuu.

Palkattomissa töissä ei ole työvoimapulaa. Tampere on yksi niitä kokeilukuntia, joissa kunta hoitaa työvoimapalvelut. Siinä on käynyt täsmälleen kuten olen varoitellut, eli kaupunki sijoittaa työttömät kuntouttavaan työtoimintaan piittaamatta laista tuon taivaallista.

Lain mukaan kuntouttavaan työtoimintaan ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä, mutta Tampere määrää jopa osa-aikatyössä olevia kanniskelemaan pitkospuita suolla osaamatta edes perustella päätöksiään hallintolain edellyttämällä tavalla. Kuntien into sijoittaa osa-aikatyössä olevia kuntouttavaan työtoiminaan selittyy  Kelan omavaltaisella tulkinnalla, jonka mukaan kunnan on  sijoitettava myös osa-aikatyötä tekevät kuntouttavaan työtoimintaanm tai maksettava heistä työmarkkinatuen maksuosuutta eli sakkomaksua. Olen kertonut tästä oudosta laintulkinnasta jo maaliskuussa 2016.

Tampereen toiminta on harvinaisen härskiä piittaamattomuutta lainsäädännöstä. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä, eikä sillä saa korvata palkkatyönä tehtävää työtä. Se ei myöskään saa olla kunnalle keino vapautua työmarkkinatuen maksuosuudesta, mutta juuri siihen sitä käytetään ihan yleisesti. Lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta päivässä, joten kiusaus rikkoa lakia on suuri. Erityisen helpoksi lain rikkomisen tekee aluehallintovirastojen kyvyttömyys nähdä kuntien toiminnassa mitään väärää.

Mitä yhteistä on pienipalkkaisten alojen työvoimapulalla ja terveillä ja työkykyisillä teetettävällä palkattomalla työllä? No sitä, että kun aikansa tekee raskasta ja turhaa työtä palkatta, niin on valmis ottamaan vastaan vaikka miten raskasta työtä palkalla, jolla ei elä. Kyseessä on eräänlainen siedätyshoito.

Kuten olen monta kertaa sanonut, niin ei meiltä puutu työhalukkaita, mutta palkanmaksuhalukkaita puuttuu.

Nyt moni sanoo taas, että aina se kirjoittaa samasta aiheesta, mutta ei ikinä esitä mitään rakentavaa vaihtoehtoa. Olen esittänyt monta kertaa.

1. Ruvetaan noudatamaan kuntouttavasta työtoiminnasta säädettyä lakia.

2. Ruvetaan maksamaan työstä palkkaa.

Lain noudattaminen ja palkan maksaminen työstä ovat vanha keksintö, jolla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu ja pidetty pystyssä. Nykyisin helppoheikit haluavat murentaa tämän hienon systeemin.

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (65)

 1. Ensio Ubaleht

  Jos tästä laittomasta toiminnasta joutuisi maksamaan , vaikka jälkikäteen. Kuten kunnat joutuivat maksamaan liian pienistä palkoista.Silloin halu ”soveltaa lakia” vähensi.

  • Jouni M

   Ongelma on ettei työ ja palkka kohtaa…

 2. Kari Heinilä

  Tampereen asian tekee erityisen kummalliseksi se, että pormestarina toimii entinen SAK:n johtaja Lauri Lyly. Vahvistuu sanonta siitä kenen lauluja laulat……..

  • Jyrki

   Sinäpä sen sanoit ja tässä on syy sille miksi en usko tulevien kevään vaalien muuttavan yhtään mitään. Ei vaikka valtaan pääsisi yksistään vasemmisto ja SDP. Ei, mikään ei muutu hillotolppia aletaan vaan sorvaamaan vasemmistolle ja SDP:lle. Tai sitten myös muille puolueille, jotka valtaan sattuu pääseen.

   Ja se nyt on ainakin varma, että keskusta tulee räksyttää kuin rakkikoiralauma työttömien ja muiden vähäosaisten puolesta oppositiossa kovastikin kokoomuksen kanssa mahdollisesti tai toivottovasti. Ovat varmasti kovasti huolissaan opiskelijoista, sairaista, vanhuksista, työttömistä, aktiivimallista jne. Ja miten heille nyt käy? Ja ovat sitä mieltä, orjatyöt pitää lopettaa, opiskelusta ja vanhuksien vaipoista ei pidä säästää jne.

   Ja kuten sanot ”Kenen lauluja laulat”? Nuotit ja sanat on varmasti valmiina myös uudelle eduskunnan kokoonpanolle ensi keväänä ja nehän laulaa juuri niitä ja mielellään.

  • Teemu Heino

   Eiköhän nämä mene aikalailla valtion tekemien päätösten mukaan tai niiden kannustamina esimerkiksi rahallisesti

  • DI

   No noita SAKkilaisten johtajien ulostuloja kun lueskelee niin välttämättä käy mielessä että elävät ihan toisessa todellisuudessa kun työntekijät joiden asiaa muka ajetaan.

   Joutaisi nekin pomot potkia sieltä norsunluutornista yhdeksi vuosikymmeneksi oikeisiin (lue TAVALLISIIN) töihin, niin josko taas oltaisiin tovi samassa maailmassa. Vaan kun siirtyy norsunluutornista toiseen niin jepjep.

   Ja ei en vastusta AY liikettä, olen erään jäsen itsekkin. Mutta tässä ihan lähiaikoina SAK:lta tuli kyllä taas ihan ihme aivopierua ulos.

 3. Hartsa

  Moi!
  Olisi mielenkiintoista tietää, ketkä tästä systeemistä henkilökohtaisesti hyötyvät? Ettei vaan vaaleissa näitä samoja härskihartikaisia valittaisi pitämään yllä ja kasvattamaan omaa ja läheistensä hyvinvointia! Vai onko tämä nyt edes mahdollista enää kun ”vastakkainasettelun aika on ohi” – näin ainakin luvattiin.
  Liekö sattumaa, mutta vuosi -18 ei näytä tätä tukevan. Näin jo toistamiseen…

  • JiiPee

   Uusi vastakkaisasettelun aika puhkesi uudelleen keväällä 2014. Krimi. Pakotteet. Asevarustelun kiihtyminen. Tämä kaikki pois sosiaaliturvan kehitykseltä yleismaailmalliseksi perustuloksi. Syyttäkää putinin joukkoja.

   • Jarkko

    Jiipee Saudi Arabia asevarustelee moni kymmenkertaisesti enemmän kuin Suomi siitä huolimatta Saudiarabilaisen ostovoima on suurempi kuin Suomalaisen per asukas.

    Local Purchasing Power Index:
    Saudi Arabia: 130.44
    Finland: 120.00

    Lähde:
    https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp

    • JiiPee

     Mutta kun niillä on siellä : ÖLJY

    • Hulivilipoika

     Ei saudeista kaikki ole rikkaita, ei edes keskituloisia. Siellä on vaan aivan älyttömät tulot niillä, joilla on rahaa. Ja kaikki rakentaminen tehdään (vapaaehtoisella) orjatyöllä: bangladeshlaisilla, pkistanilaisilla ja intialaisilla siirtotyöläisillä.

     • Hulivilipoika

      Pakistin pakistanilaisiin kirjoitusvirheen. Anteeksi!

 4. Jukka

  Asiaan löyhästi liittyen l. Pääministerimme tekee politiikkaa, pudottaa harmit harteiltaan ja sitten äänestä rytkäytetään

  Aamulehti 8.11.2018 A8

 5. töytön

  Härskiä on meno ja meininki Junttilandiassa ”herrojen ja rouvien” vuonna 2018.

 6. JiiPee

  Seuratkaapa edukunnan keskusteluja, yksikään hallituspuolueiden edustaja ei puhu koskaan palkallisesta työstä. Työstä ne silti puhuvat koko ajan ja Suomen työllistymisasteen noususta, mutta palkka jätetään aina, siis ihan aina mainitsematta. Eilen zyskovitc joukkoineen lässytti jälleen työn ilosta, samaten orpo, mutta palkka jätetään aina mainitsematta. Luuleeko ne ihmisten menevän näin halpaan ensi kevääseen saakka?

  Ensi kevään vaaliase on hallituspuolueille Suomen työllisyysasteen nousu, tätä ne yrittää ja jo nyt jankuttaa. Opposition vaaliase on kertoa totuus tästä työstä : siitä ei makseta palkkaa. (Toinen opposition vaaliase on ”koulutuksesta ei leikata” mutta leikattiin sittenkin, kovalla kädellä.)

  • töytön
   • JiiPee

    Demonipa hyvinkin 😀 ! ! Hyvä linkki siskonvitsistä.

  • Jarmo Kulmala

   Eipä siitä palkkatyöstä oppositiokaan juuri puhele,ja tosiaan Lauri Lylyn johtama Tampere näyttää etunenässä erittäin huonoa esimerkkiä.Tampereen päättäjät näyttävät ajelevan ratikalla ja ihan tunnelissa.

   • JiiPee

    Tämähän se eniten ihmetyttää, miksi oppositio ei ala jo puhumaan palkattomasta(kuntouttavasta) orjatyöstä. Eikö oppositiokaan pidä työttömien puolia?

    • töytön

     Seinä tulee vaan vastaan. Kellä on ”vakituinen” kohtuullinen raha palkkana kuukausittain tilille, nii ei jotku työttömien ininät heitä kiinosta. Innostuvat vaan mite vois sitä alempaa sakkia nöyryyttää enempi.

     • Nina

      Tämä ei ihan pidä paikkaansa. Kyllä olen kiinnostunut koko kansan asioista, työttömät mukaanlukien. Tässä yhteiskunnassa on aina ollut korjattavaa oikeudenmukaisuuden saralla, mutta tämän hallituksen aikana korjattavien asioiden kasa on kasvanut katastrofaalisesti.

  • Pertti Anttonen

   Noiden lisäksi toivoisin että kaikki jotka tuntevat itsensä ”päähänpotkituiksi” äänestäisivät kevään eduskuntavaaleissa.

 7. Hulkko Raimo

  Näissä viranomaisen päätöksissä kuntouttavasta perutaan kuntouttavaan osoitus, kun asia tuodaan julkisuuteen. Tämä on erittäin huolestuttava suuntaus, koska vähänkään heikompi ei saa oikeutta, jota ei pitäisi edes missään olosuhteissa jakaa julkisuuden painostamana. Ei pitäisi voida olla hyväksyttävää toistuvasti tehdä päätöksiä lainvastaisesti, jotka asian julkitulessa voidaan vain kätevästi ”perua”. Eli koetellaan kepillä onko hereillä, jos on niin ollaan ”sori siitä” ja jatketaan niinkuin mitään ei olisi tapahtunut häpeilemättä, kohti uusia kepitettäviä.

  • JiiPee

   Ja tämä rikollinen toiminta sallitaan ja annetaan edelleen jatkua. Laki se on viranomaisiakin kohtaan. Virkavalta koettelee ja kokeilee lain rajoja koko ajan, koekaniineina työttömät. Saapa nähdä milloin saadaan ja saadaankokaan ensimmäinen ennakkopäätös, jossa ensimmäinen viranomainen tuomitaan lainvastaisesta päätöksestä. Saattaa mennä todella pitkä aika tähän. Mutta kun blogin pitäjäkin on oikeustieteen oppinut ja tietää erityisen hyvin työttömien oikeudet ja Suomen nykytilanteen. Niin ennakkotapauksen saaminen Suomeen olisi kyllä mahtava juttu. Luultavasti siitä alkaisi purkautumaan suuri lankakerävyyhti, joka sisältää lukemattomat määrät ns. kuntouttavaa työtä sisältävää palkatonta orjatyötä, josta on palkat maksamatta palkkansa ansaitseville työttömille. Tämän pitäisi olla jokaisen palkattoman työtä tehneen oikeus.

 8. antonio

  Jännä juttu kuinka rehellistä,
  100%sti työkyvytöntä syyllistetään ja painostetaan painajaisiin ja unettomuuteen asti työhön (johon ei pysty) ikäänkuin hän olisi isokin rikollinen, ja lopuksi rangaistaan työstä kieltäytyjänä
  – mutta kunta saa tehdä mitä lystää!

  Meillä eletään parastaikaa tätä tilannetta. Epäoikeudenmukaisuus järsii armottomasti mieltä.
  Kaiken kukkuraksi työkkärin yhteyshenkilö on tyly, tietämätön ja typerä.
  Auttaisihan lytättyä omaistani hivenen sekin, että tämä hänelle määrätty työkkäritätsy olisi yhtä sivistynyt ja ystävällinen kuin on asiakkaansa – joka häntä yhä vain jaksaa opastaa 😏

 9. Jussi Parviainen

  Eikös siellä Tampereella ole juurikin entinen SAK mies Lauri Lyly pormestarina! Linjassahan tuo näyttäs olevan!

 10. Jonis Lusis

  Ei niitä työpaikkoja synny palkkaa maksamalla. Saa nähdä monenko puolueen vaaliohjelmassa ongelmaa
  halutaan suitsia ? Luulen, ettei ainoankaan..

  • Hulivilipoika

   Palkan maksamisella on kumulatiivisesti kansantaloutta nostava vaikutus. Tuloistaan maksetaan veroa, kulutus lisääntyy, syödään paremmin, huolehditaan omasta ja läheisten terveydestä. Maahan syntyy lisää työpaikkoja, yrittämisestä tulee kannattavaa, yhteiskunnan tulot lisääntyvät, työttömyyden aiheuttamat kulut pienenevät. Oikea suuntaus olisi kaikkien kansalaisten saattaminen työttömyysturvan ja sairausvakuutuksen piiriin, siis myös yrittäjien. Silloin uskallus yrittää olisi helpompaa, koska yrittäjällä olisi kuitenkin jonkinlainen takalaita, mihin nojata. Myös yritysten pitäisi maksaa verot sinne, missä firman tulos syntyy.

 11. antonio

  Tänään tulee
  klo 13 jälkeen TV1ssä
  50-luvun kotimainen satiiri eduskunnasta. Aion katsoa sen nähdäkseni häviääkö se nykyiselle politiikanteolle, joka on uskomatonta farssia.

  • Petri Sakkinen

   Jos joku tarjoaisi nykymenoa käsikirjoituksena farssileffaksi, yksikään tuottaja ei ostaisi sitä, koska tarina ja henkilöhanmot ovat liian uskomattomia.
   PP

 12. työtöntyötön

  Kuntouttava työtoiminta tulee lisääntymään ihan lähiaikoina. 2017 alusta ansiosidonnaista lyhennettiin 100-200 päivällä ja tästä johtuen myös työmarkkinatuen 300 päivän kertymä tulee 100-200 päivää aiemmin. Silloin osaa kunnista alkaa kiinnostamaan ”kuntouttamaan”. Ensi vuonna nuo alentuneet päivärajat (ansiosidonnainen+ sen jälkeinen työmarkkinatuki) alkavat täyttymään.

  Onkohan kunnat ymmärtäneet varautua sakkomaksujen lisääntymiseen? Ja toisaalta taas muutama veroeuro menetetään aktiivimallin leikkauksesta johtuvasta työttömyysetuuden pienenemisestä ja siten myös pienenevästä verokertymästä?

 13. Isoäiti

  Nyt kun kansalaiset sitten käsittäisivät, että keväällä heillä on se vaikuttamisen mahdollisuus. Eli jokainen äänioikeutettu äänestämään. Eikä sitten anneta ääniä perusteella, tuo näyttää kivalta tai tällä lailla meidän suvussa on aina äänestetty. Eikä ääniä minkään kakkaroiden, kikkaroiden, vaalisloganien ja räväköiden videoiden perusteella.

  Jos haluat muuttaa Suomea, äänestä asiaperusteella ja vaalien jälkeen vaadi, että edustajasi lunastaa lupauksensa.

  • antonio

   … ja ellet ole aiemmin tutustunut eri puolueiden periaatteisiin/tavoitteisiin/unelmiin/strategioihin, aloita nyt niiden opiskelu. Voit myös kysyä kunkin puolueen koordinaattoreilta, mitkä ovat painopisteet ensi keväänä.
   Kyllä ainakin minulle ovat vastanneet.

   Tämä ohje on toki monille turha.

   Mutta monille olisi herättävää opiskelua sen sijaan, että toistellaan tietämättöminä:
   ” Kaikki on aina vaan samaa p…kaa”.

   • Raija

    Parempi tutustua siihen miten puoluelaiset äänestäneet eduskunnassa ja mitä hallituspuolueet ihan oikeasti tehneet.

    • antonio

     Puhun lähinnä ensi kevään vaaleista ja tähän asti nukkuneista. Jos politiikasta tietämätön innostuu vihdoin selvittämään, mitä puolueet meinaavst ja tarjoavat, eiköhän ala innostusta riittää myös lupausten toteuttamistouhujen seuraamiseen jatkossa.

     Uskon, että nyt jos koskaan monet uneliaat ovat omakohtaisen miinusmerkkisen kokemuksensa takia heräämässä, sen verran suurella hartaudella on pääjallittaja sipilä ehtinyt 4 vuodessa sotkea ja tuhota.

    • turboruuvi

     Oikeastaan ainut todellinen käsitys linjasta taitavat olla hallituksen lakishdotusten käsittelypöytäkirjat (löytyvät Finlexistä). Jos joku oikeasti sanoutuu irti laista, hänen on jätettävä pöytäkirjoihin eriävä mielipide.

  • työtöntyötön

   Eipä tässä tiedä ketä äänestää. Kansan uutisten nettisivuilla on juttu kuntouttavasta työtoiminnasta.
   https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3985035-kasilla-tekeminen-motivoi-pakilan-tyokeskuksessa

   Aika positiiviseen sävyyn kirjoitetaan ja onpa jutussa myös ainakin yksi jo neljä vuotta kuntoutunut. Ihanko todella hänkään ei ole sen vertaa kuntoutunut että olisi voinut vaikka palkkatuella jo palkata?

   Puolueiden pitäisi tehdä kantansa ilmaistyön eri muotoihin selväksi, samoin kuin tukien leikkauksiin.

   • sakutimonen

    Yksikään puolue ei ole oikeasti kiinnostunut, ikävä kyllä.

    • DI

     Yksikään puolue ei myöskään oikeasti kiinnosta, aina on kummallisia kuppikuntia ja käisittämättömiä idoita. Saati sitten valiipuheiden ja valinnan jälkeisten tekojen erot. Toki on muutama puolue jotka on ehdottomasti EI.

     Vahvasti mietin vaihtoehtoja vaan siirtyä nukkuviin tai keksiä uuden kotimaan. Sinänsä ikävää…

     Toisaalta vielä olisi 2-3kk aikaa perua ASP sopimus, nostaa sieltä muutama kymppiT ulos ja myydä auto, sillä hitusen reippaalla 60k€ aloittaisi uuden elämän toisaalla. DI:lle varmasti löytyy hommia toisaalta. Suomi alkaa näyttää menetetyltä peliltä.

   • Jyrki


    Aika positiiviseen sävyyn kirjoitetaan ja onpa jutussa myös ainakin yksi jo neljä vuotta kuntoutunut. Ihanko todella hänkään ei ole sen vertaa kuntoutunut että olisi voinut vaikka palkkatuella jo palkata?

    Ehkä ei tietenkään ole millään muotoa kuntoutunut, että voisi tehdä samoja töitä sitten vaikka osa-aikaisena palkalla kuntonsa mukaan. Siinähän ei varmasti pitäisi olla mitään ongelmaa? Sovitaan osa-aikainentyö sitten niin, että kunto kestää ja palkka juoksee tilille. Mikä olisi se ongelma että näin ei voi tehdä?

    Jaa vai olisiko se tuo palkanmaksu ja tietysti henkilö on tässä palkanmaksu tapauksessa vajaakuntoinen ei kykene töihin jne jne? Kyllähän syitä aina keksitään hätätilaan työnantajan suunnalta, kun palkkaa pitäisi alkaa maksamaan. Jos ei muuta niin sitten todetaan, että hänellähän ei ole sopivaa koulutusta näihin hommiin joita tehnyt vaikka 4 vuotta 9e/pvä orjana. Näin se taitaa mennä. Mitä omalle kohdalle ja muidenkin kohdalla olen havainnut.

    On jopa tehty niin, että samoihin töihin mitä itse ja muut tehnyt 9e/pvä orjana on laitettu palkkatyö haku voimaan. Ehdoksi laitettu alaan soveltuva koulutus, jota ei tietystikään ole itsellä eikä muillakaan 9e/pvä orjilla. Joten kävikin niin, että 9e/pvä orjia ei tarvinnut palkata ei edes harkita tai pyytää työhaastatteluun jos hakivatkin paikkaa. Koska no ne ei osaa mitään kun ei ole sitä oikeaa koulutusta.
    Oppisopimuskoulutus sitten? Ei nyt ei käy sekään pitää olla heti valmista.

    Sitten vaan mainostetaan, että meillä on tämä työvoimapula ja laiskat paska vätys työttömät, jotka juo sitä kaljaa sohvan mutkalla. Itse kyllä tällä hetkellä juon kaakaota ja pelaan verkkosotapeliä. Ehkä minusta voisi tulla sen alan ammattilainen. Siinä kun ei kysellä papereiden perään vaan sen osaako jotain. Tosin en oikein osaa kovin hyvin, mutta hupina tätä pelaankin silloin tällöin ja jatkan sitä kun painan ”Lähetä kommentti” nappia…

 14. Viljo Kärkkäinen

  Tämä alepalkkasiedätys liittyy jatkuvasti toistettuun puheeseen palkkaerojen kasvattamisesta.
  Tavoitteena on paluu piika-/renkiyhteiskuntaan, jossa kunnon ihmisillä on varaa ostaa enemmän henkilökohtaisia palveluita. Se kasvattaa BKTta!!!

 15. Arska

  Kun palkka ja työ eriytetään toisistaan niin silloinhan eletään diktatuurissa kun toiset taasen saavat normi palkkaa ja kesälomat sekä eläkkeet karttuvat normaalisti mutta toiset taasen pakotetaan tekemään karenssien uhalla töitä ilman palkkaa sosiaaliturvaa vastaan ja saavat entistäkin huonomman elintason ”palkaksi” jolloin voikin puhua rangaistuksesta työttömyydestä mihin itse ei voi vaikutaa kovinkaan paljon mutta hyväosaiset kyllä mielellään pääasiassa kokoomuksesta käsin huutelevat suojatyöpaikoistaan että vastikkeelinen työ on parasta sosiaaliturvaa.

  Mihin jäi palkkatyö?

 16. Andre

  Kaveri pääsi ICT alan koulutukseen, tässä koulutuksessa aluksi on aiheesen liittyvää teoriaopetusta ja sitten ilmaiseen harjoitteluun, paitsi että harjoittelu ei ole tämän TE-keskuksen tarjoamassa koulutuksessa ilmaista. Kun kurssin osallistuja löytää itse paikan niin yritys maksaa koulutuksen tarjoavalle yritykselle joka rahastaa myös te-keskusta tästä halpatyövoimasta selvää rahaa, tällä maksu ei ole korkea ja näin kehutaan ettei näitä hyväksikäyttäjäfirmoja ole sitten käytössä mutta.. Harjoittelupaikan etsiminen on yksi koulutettavan pääasiallinen tehtävä opetusjakson aikana, ja ilmeisesti kaveri alkaa olla epätoivoinen kun painostusta tulee aika kovalla tahdilla koulutusfirman edustajalta. Kuvailu tästä painostuksesta oli että sen antotapa oli verhottu kannustus puheeksi, tässä tilastoista siivottu työtön hakee itse orjapaikansa josta rahastuksen tekee sitten tämä koulutusyritys. Kaveri sanoi että koulutukseen hakiessa yrityksen edustaja oli sanonut että he hakee harjoittelupaikan ja voi keskittyä teoriaan täysin, muutenkin hän tunsi olevansa petetty tarjoajan lupauksiin. Itse koulutusta hän kehuu koska siellä on ollut oikeasti tällä hetkellä aiheen parissa työtä tekevät. Kaveri totesi että koska nykyaikana työpaikat on muuttuneet puskaradiorekryiksi ja hänellä ei ole kovin yhteyksiä alan yrityksiin niin vaikea sitä on lähteä kyselemään tyhjältä pöydältä. Toisaalta hän kertoi tästä järjestelmän hyväksikäyttäjästä joka on eksynyt kurssille, nimittäin kun ulkopuolinen kouluttaa niin tämä persoona on paikalla aamu/iltapäivisin ja pitää huolen että saa nimensä listaan että läsnäolo on varmennettu ja jos sattuu olemaan pois alkuviikosta niin hän huolehtii että viikon lopussa rastit on kaikkina läsnäolopäivinä. Samalla kuitenkin on tullut ongelma joka kuormittaa opetusta koska hän sitten vaatii että hänelle erikseen kerrotaan mitä on käyty ja kurssittaja asentaa ja neuvoo kaikki valmiiksi, kehotin kaveria että sanoo tästä koulutusfirman edustajalle mutta hän oli käsityksessä että ei heitä kiinnosta muu kuin se että nimi ja rasti on oikeassa kohdassa niin kaikki on kunnossa.
  Kaveri totesi että tänä syksynä on ollut todella monta ICT alan koulutusta paikkakunnalla ja laski omien tietojen mukaan ainakin tällä alueella on paljon halpoja harjoittelijoita tarjolla eri yritysten hyväksikäyttöön ja siivottu pois tilastoista jotta paikallinen ”asiantuntija”-yksikkö voi rahastaa kaupungilta lisää rahaa ja ulvoa ICT alan osaajapulasta, joka johtuu vain siitä että yritykset joilla on rahaa (pikkujoulu-indeksi on nousussa) eivät halua kouluttaa osaajia juurikin tarvittavaan segmenttiin koska yhä pelkäävät että kun koulutus eli sisäänajo on ohi niin tekijä karkaa rahan perässä puskaradiorekrytoinnilla, täällä on paljon eri tasoisia osaajia jotka tarvitsee sen pienen koulutuksen mutta kun halutaan se guru juniori palkalla.

 17. Rintsu

  Vai ei löydy siivoajia?
  Entistä toimistoani siivosi neljäkymmentä vuotta herttainen rouva ja oli koko ajan toimiston palkkalistoilla. Kaikki talon edut kuten kuntosali käytettävissään. Palkkansa ei ollut suuri mutta se oli palkka ja virkansa oli vakituinen.
  Väitän, että jäädessään eläkkeelle toimistolla ei olisi ollut mitään ongelmaa löytää uutta siivoajaa vaan halukkaita olisi ollut ovella jonossa.

  Mutta valtio päätti säästää. Siivoustoimi ulkoistettiin ja kilpailutettiin. Jatkuvasti vaihtuvat siivoajat lakkasivat puhumasta suomea koska kilpailutuksen voittanut yritys ei ilmeisestikään ”palkannut” muita kuin kielitaidottomia nuoria tyttöjä itä-euroopasta.

  Virka- tai työsopimussuhteisen siivoajan palkka nyt ei juurikaan päätä huimaa joten paljonko siitä voi säästää?
  Oleellisempi kysymys on, että paljonko voi säästää turvallisuudesta? Niin kauan kuin tuo rouva oli töissä niin paperit saattoi jättää pöydälle ja pöytälaatikot lukitsematta. Ei pöydillä nyt mitään sotilassalaisuuksia ollut mutta tuotetietoja, hankintasopimuksia, hintoja ja sen sellaisia liikesalaisuuksia, siis ihan rahanarvoista tavaraa väärissä käsissä. Ja toimiston avaimet annetaan firmalle joka hyväksikäyttää nuoria kielitaidottomia? Ei, minun aikanani heistä kukaan ei ollut varas tai tehnyt huonoa jälkeä mutta siivouksen taso kylläkin romahti.

  Mutta miettikää riskiä. Antaisitko oman kotisi avaimet Oy Sukkelasiivous&putsaus Ab:lle ja kämpässäsi olisi jokseenkin joka viikko eri henkilö, eli semmoinen jonka firma on jostain halvimmalla saanut?

  Kun ei kuitenkaan paljoa enempää tarvitse maksaa niin saat siivoajaksi tuon kultaisen rouvan joka tuntee tapasi, tietää tavaroidesi paikat, eikä levittele asioitasi ympäri kyliä.

  Mihin tahansa työhön löytyy tekijä jos ei tarvitse tehdä ilmaiseksi.
  Ne vakionaamat jotka jatkuvasti ruikuttavat työvoimapulasta eivät koskaan kerro mitä olisivat työstä valmiit maksamaan tai paljonko tunteja olisi tarjolla.

  Ponsse taas on peräkorvessa keskellä ei mitään mutta valmistaa maailman parhaita metsäkoneita, eikä ole koskaan valittanut osaavan työvoiman puutteesta, edes keskellä peräkorpea.
  Uudenkaupungin autotehdas sai diilin ja alkoi palkkaamaan nelinumeroista määrää väkeä niin ongelma ei ollut hakijoiden puutteessa van siinä, että paikkakunnalta loppuu asunnot.

  • sakutimonen

   Kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää tukea ja ohjausta voitaisiin ostaa yrityksiltä, joten näyttää siltä, että kuntouttavaa työtoimintaa hivutetaan vähitellen yritysten hoidettavaksi.

   • Kuntsarista duunariksi

    Hauskaa, että nyt vasta lakiin lisätään velvollisuudet antaa ohjausta ym. Ainakin omalla kohdallani oli niin, että, ohjaajaa ei ollut missään, mitään kuntouttavia elementtejä ei toimintaan sisältynyt ja niitä paljon puhuttuja ”avustavia työtehtäviä” oli vain paperilla. Lisäksi sillä korvattiin palkkatyötä täysimääräisesti.

    Palkkatyön korvaaminen pitäisi viedä erikseen oikeusasiamiehelle pohdittavaksi, sillä siitä on laissa selkeä kielto. Väitän, että tuhansissa kuntouttavan paikoissa korvataan palkkatyötä härskisti.
    Korjatkaa jos olen väärässä.

    Oma keissini on nyt menossa käräjille palkkasaatavien osalta, katsotaan jos saataisiin ensimmäinen päätös tänne Suomeen, jossa pitää liksat maksaa jälkikäteen korkoineen tietty.
    On se tietysti hieman nurinkurista, että ”työnhaku” tapahtuu käräjien kautta 🙂

 18. Jyrki


  Ponsse taas on peräkorvessa keskellä ei mitään mutta valmistaa maailman parhaita metsäkoneita, eikä ole koskaan valittanut osaavan työvoiman puutteesta, edes keskellä peräkorpea.

  Mistä mahtaa johtua? Itsekin tiedän firmoja, jotka ei koskaan ole itkeneet työvoimapulaa. Aina on löytynyt tekijä kun on tarvittu jos toinen kolmas ja neljäskin jne. Tälläisistä firmoista ei millään tunnu saavan juttua medioihin missä firma kertoo, että ei he ole mitään ongelmaa havainneet työntekijöiden palkkaamisessa. Aina on löytynyt sopivia työntekijöitä ongelmitta. Näiden firmojen valituksenaiheista ei saa edes itkuvirttä tehtyä. Ehkä sitä korkeintaan valittavat, että kun ei kerkee tekemään millään kaikkea mitä menisi, kun ei ole tiloja tehdä eikä näin ollen työpaikkojakaan synny. Mutta ehkä sille ongelmalle voisi jo tehdä jotain rakentaa vaikka ne tilat verovaroista otetaan ne rahat vaikka turhista yritystuista palkkaa maksaville työpaikkoja oikeasti luoville firmoille?

  Mutta heti kun löytyy firma mikä ei jostain kumman syystä saa edes sitä yhtä työntekijää palkattua. Alkaa räyhääminen medioissa, joissa vaaditaan työttömyyskorvauksien poistoa tai ainakin vähintään rajua pienentämistä lisää sanktiota jne. Ja eduskunta/hallitus komppaa perässä. Sen itkun määrän voisi joku osaava sanoittaa sopivaksi ymmärrystä vailla olevien firmojen ja eduskunnan/hallituksen itkuvirreksi virsikirjaan niin voisi kirkossakin sen itkuvirren sitten veisata jos se auttaisi näitä firmoja?

  • Rintsu

   Niin. Eikös olekin kummallista, että ihminen viihtyy työssä josta voi olla ylpeä jos siitä vielä maksetaan… mitäs se ny olikaan… sana on ihan kielenpäällä … PALKKA, se se oli.

   Mä ny teen kaikenlaista minkä laki sallii tai aina ehkä ei.
   Mut provikkapalkkaista vitun puhelinmyyjää minusta ei saa myymään sähkösopimuksia tietäen vaan, että sähkö on jotain joka tulee töpselistä.
   Ja sitähän täs halutaan. Tee halvalla, tee paskaa, älä välitä. Ole iloinen että sulla on duuni josta kylläkään ei makseta mitään.

   Kun mä olin nuori niin löysin ihastuttavan naisen ja aloin miettiä perheenperustamista. Siihen maailmanaikaan se ei ollut mikään mahdoton haave. Ei vaikka tuleva vaimoni oli seuraavat kuusi vuotta opiskelija ja siitä seuraavat kymmenen vuotta äitiyslomalla. Valtiota ei tarvinnut pelätä.

   Tänään on toisin. Nyt jos löydän ihastuttavan naisen niin ensimmäiseksi mietitään miten mahdollinen suhde vaikuttaa sun tai mun tukiin.
   Vaikka söpöä peppua onkin usein ikävä niin ei se sitä tarkoita, että valtion hommat sais olla perseestä.

  • Jyrki

   Nyt löytyi yksi firma mediaan kertomaan mistä syystä löytää työntekijöitä firmaansa ilmeisen ongelmattomasti. Ja kyseessä vielä siivousalan firma. Jokainen voikin itse lukea ja päätellä, että miksi kyseisellä firmalla menee ilmeisesti myös aivan hyvin jos ei ehkä loistavasti. Jos nyt jutusta itse käsitin firman kannattavuudesta ja työnantajamaineen hallinnasta jotain olennaista.

   https://www.uusisuomi.fi/raha/264126-suomalaiset-haluttomia-siivousalan-toihin-yrittaja-turha-syyttaa-tyontekijoita-jos

   • Teemu Heino

    Vähän nyt menee hurskastelun (jos on oikea sana tässä) puolelle että kukaan yrittäisi saada pääkaupunkiseudulla siivoamaan 8-9 euron palkoilla, koska ne olisivat alle työehtosopimuksen eikä niin mikään firma tee, alinkin siivoojan tuntipalkka alkaa 10 eurolla. Ja eihän se 12 euron tuntipalkka (johon päästään työehtosopimuksenkin mukaan kun on vähän lisiä) paljoa lohduta jos tunnit ovat viikossa 25.

   • Teemu Huhta

    Pakko ihmetellä, jos suomessa työntekijä on niin tavattoman kallis N-Clean-tyyppisillä isoille firmoille, joilla osaamista löytyy niin miten ihmeessä Parpalan vetämä firma pystyy maksamaan liki kaksinkertaista tuntipalkkaa työntekijälle (8€/h vs 15€/h)?

    Kysymys kuuluukin, kuka vetää välistä noissa firmoissa kun ei ole varaa maksaa tekijöille kunnon palkkaa?

    Jo Henry Ford sen aikanaan oivalsi, että maksamalla työntekijöilleen kunnon palkkaa, ostavat he oman firman tuotteita.

 19. Petri Sakkinen

  Miksi ihmeessä se ylistetty markkinatalous, rautaisine lakeineen, kysyntöineen ja tarjontoineen, ei saa toimia työvoiman myynnissä: silloinhan saataisiin paras mahdollinen lopputulos ainakin evankeliumien ja hartauskirjojen mukaan?

  • DI

   Varmaan ihan samasta syystä kuin kommunismin unelmatkaan eivät naapurissa toteutuneet.

   Lyhykäisesti olen tulossa siihen johtopäätökseen, että olipa hallinta tapa feudalismi, dikatatuuri tai demokratia (tai jotain muuta) ja ideologia kommunismi, sosialismi, kapitalismi (tai jotain muuta) niin ajan saatossa välttämätön lopputulos supistuu siten että:

   1) On eliitti joka omistaa/hallinnoi valtaosaa vauraudesta ja suhmuroi asioita keskenään
   2) On se osa työporrasta joka saa sellaisen siivun vauraudesta etteivät ymmärrä missä mennään koska itsenäinen ajattelu vaan sattuu päähän
   3) On se alakasti/orjakasti jota ruoskitaan ja pelotellaan

   Ja sitten on se pieni osa 2:ssa ja 3:ssa jotka edes kehtaa ajatella itse, loput ei viitti koska se aiheuttaa päänsärkyä.

   Jos jotenkin keksittäisiin miten ahneat, narsisti ja ahneat narsisti eivät pääsisi päättämään asioista, voisi tässä touhussa olla jotain toivoakin. Valinnassa ei vaikuta kuin äänet, persoonallisuus tai ammattitaito on sivuutettu täysin (kohan nyt ei ole niin mulkku että itseään mainostaessa haistattaa pitkät äänestäjille.. 😀 )

 20. Teemu Heino

  Onhan tuo ihan uskomatonta mitä kauppalehti.fi:n muista siivousalaa koskevista uutisista löytyy!

  ”Kauppalehden selvitys tuottaa yllättäviäkin tuloksia, sillä siivouspalvelut edustavat eri toimialojen kannattavuuskärkeä. ”

  Sitten on vielä jopa mainitusta firmasta uutinen, mutta se ei ole tässä pääpointti
  ”Laiva- ja hotellisiivouksesta tunnettu N-Clean moppasi viime vuonna yli 40 prosentin kasvun, kun alan keskimääräinen kasvu oli 7,0 prosenttia. Suomessa matkailun vahva kasvu siivittää kysyntää”, arvioi N-Cleanin toimitusjohtaja Rauno Nurmi.”

  ja

  ”Kiinteistöalan talouskatsaus puolestaan vahvistaa, että positiivisimmat odotukset kohdistuvat siivouspalvelujen kehitykseen.”

  Miten voidaan vedota siihen että palkkoja ei voida nostaa jos alalla menee näin hyvin? Onko siivous siinäkin niin pahan pohjimmainen että jos kyseessä olisi joku muu (voihan tähän vetää vaikka tasa-arvokortinkin eli vaikka miesvaltainen) ala niin miten hyväksyttäisiin tällainen orja (työntekijöistä puristettu epäinhimillisissä vaatimuksissa tehtävä) työ kun firmat tekevät tätä tahtia tulosta?

  Henkilöstövuokrausfirmoilla menee myös hyvin. Paljon nekin välittävät siivoojia.

 21. Erna Hartgivsson

  Pelkästään mahtavaa, että Saku jaksaa aina uudestaan palata tavallisten kansalaisten elämän tärkeisiin aiheisiin, jotka valtavirtajournalismi joko ohittaa tyystin tai kirjoittaa yksipuolisesti ainoastaan yhden näkökulman – työllisyysasioissa useimmiten työnantajien työttömiä arvostelevan ja niputtavan, tästä arkkiesimerkkinä suorastaan tuo N-Cleanin toimarin haastattelu. Siivoojien todellisen aseman tutkittua näkökulmaa löytyy puolestaan v:lta 2009 – 2010 kansainvälisen ”Oikeutta siivoojille” -liikkeen verkkosivuilta.
  https://oikeuttasiivoojille.webs.com/siivoustutkimus.htm

 22. Rintsu

  Ei ole mitään työvoimapulaa, ei oteta osaavia ja sit ihmetellään.
  https://yle.fi/uutiset/3-10497734

 23. Jonis Lusis

  Suomessa tutkivan journalismin on syrjäyttänyt ”hutkiva journalismi”. Vai onko meillä koskaan
  ollutkaan taustojen penkominen muodissa? Tiedän, olemme ”suuren karhun” kainalossa oppineet
  tavoille ja hallintokulttuurissamme on vieläkin vaikutteita itänaapurista.
  Kun muurit murtui ja N-liitto hajosi Suomella olisi ollut mahdollisuus ottaa paikkansa läntisten
  demokratioiden joukossa. Luoda avoin läpinäkyvä kansalaisyhteiskunta.
  Jostain syystä meillä ei sille tielle lähdetty.. Lattiaa ei lakaistu ja roskat piilotettiin maton alle.
  Tiitinen sentään puhdisti pöydältä ikävät paperit kassakaappiin.

  Silloin olisi ollut tuulettamisen ja puhdistuksen aika. Nyt me oireillaan tunkkaisessa tuvassa.

  • turboruuvi

   Tämähän ON sitä ”läntistä demokratiaa”. Ei Ranskassa tai Saksassakaan juuri läpinäkyvyyttä ole.
   Parempi olisi ihan oikea demokratia. Katsokaapa vaikka huviksenne Saksan halpatyömarkkinoita…

 24. Mauri Hämäläinen

  Onko todellakin niin, että jos tuota lakia jatkuvasti rikotaan niin siitä ei voi haastaa oikeuteen ja vielä saada väärinkäyttäjät vastuuseen teoistaan? Kummalliseksi on maailma mennyt, että joku kioskimurtaja pistetään linnaan ja tuollaiset instanssit jotka hyötyvät hirmuisia summia teettämällä laittomia hommia pääsevät kuin koira veräjästä.

 25. Pertti Ikonen

  ”Palkattomissa töissä ei ole työvoimapulaa. Tampere on yksi niitä kokeilukuntia, joissa kunta hoitaa työvoimapalvelut. Siinä on käynyt täsmälleen kuten olen varoitellut, eli kaupunki sijoittaa työttömät kuntouttavaan työtoimintaan piittaamatta laista tuon taivaallista.”

  Tampereella toimintaa voidaan kutsua lylyttämiseksi. Tampereella lylytetään työttömiä oikein isän kädestä.

 26. Risto Penttinen

  Lainaus Sakulta. ”Olen esittänyt monta kertaa.
  1. Ruvetaan noudatamaan kuntouttavasta työtoiminnasta säädettyä lakia.
  2. Ruvetaan maksamaan työstä palkkaa.”

  Työnantajilla eikä oikeistolla ei ole kumpaankaan halua. Ovatko nykyiset työnantajat sitten pahempia ja ilkeämpiä ihmisiä kuin ennen, jolloin palkkatöitä sai helposti, eikä kukaan olisi alkanut työskentelmään ilmaiseksi? Eivät ole. Ilmainen ja halpa työ on kelvannut aina, mutta työtä oli tarjolla niin paljon, että työntekijöistä oli pakko kilpailla. Nykyään ei asia enää näin ole, työvoimapulasaduista huolimatta.

  Milloin työtä sitten on taas tarjolla niin paljon, että kilpailu työntekijöistä lopettaa ilmaistyöt? Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta luultavasti ei enää ikinä. Toistan huutomerkin kera. Ei ikinä!
  Työn tarjonta tulee kaiken todennäköisyyden mukaan tästä vain vähenemään. En näe suurelle enemmistölle muuta mahdollisuutta kuin aluksi vähentää työaikaa tasolle, jossa työnantajat joutuvat taas kilpailemaan työntekijöistä. Koneiden hoitaessa yhä suuremman osan työstä, valtion ja kuntien on alettava omistamaan tuotantovälineitä yhä enemmän. Koska yksityiset suuryritykset eivät tulevaisuudessa tule tarvitsemaan yhteiskunnan suurta enemmistöä työntekijöinä, yhteiskunnan on järjetöntä jättää tuotanto yksityisten hoidettavaksi ja antaa suuryritysten pompottaa itseään.

  Monet tietysti pitävät tätä turhana uhkakuvien maalailuna. Oikealta ja vasemmalta löytyy haihattelijoita, joiden mukaan kohta uusi teknologia luo aivan uudenlaisia työpaikkoja, ja taas on kaikilla kivaa.

 27. Sonofhades

  Millähän taholla olisi oikeus haastaa kunnan virkamiehiä oikeuteen a) petoksesta (sihen voi syyllistyä myös toisen puolesta) b) virkavirheestä kun nämä rikkovat lakia tieten tahtoen.

 28. Entinen työnhakija

  Ihan pienenä vinkkinä kaikille työnantajille, että meillä on olemassa TE-toimisto, jonka tehtävänä on välittää työtä. TE-toimistoon voi kuka tahansa työnantaja ilmoittaa, että työtä olisi tarjolla. TE-toimisto tekee työtarjouksia. Työnhakijat eivät Suomessa voi vain lojua kotona vapaasti, vaan heidän on mm. haettava työtä ja vastaanotettava työpaikka karenssin uhalla.

  Itse olin työttömänä työnhakijana keskikokoisessa suomalaisessa kaupungissa (50 000 – 100 000 asukasta) kahden ja puolen vuoden ajan. Kaupunki on kasvussa.

  Kun työttömyyteni alkoi, olin juuri valmistunut ammattiin maksimiarvosanoilla ja takana harjoittelut kahdessa tunnetussa yhtiössä. Harjoitteluista olin saanut maksimiarvosanat työnantajilta kaikilta osa-alueilta.

  TE-toimistolle luonnollisesti toimitin tiedot suorittamastani tutkinnosta sekä harjoitteluista. Minulla oli 3 kk ammattisuoja, jonka jälkeen yli 2 vuoden ajan olisin velvollinen vastaanottamaan työtä kaikilta aloilta.

  Koko työttömyysaikana (2,5 vuotta) en saanut AINUTTAKAAN työtarjousta TE-toimistolta, vaikka kaupungissa oli jatkuvasti pelkästään TE-toimiston omassa järjestelmässä avoinna kolminumeroinen määrä työpaikkoja. Ihmettelin tätä TE-toimiston virkailijalle, niin hän kertoi etten täytä yritysten kriteerejä. Yritykset vaativat, että pitää olla työkokemusta. Se tarkoittaa tässä yhteydessä vain ja ainoastaan palkkatyötä.

  Eli suomalainen työnhakija tuliterällä koulutuksella ja harjoitteluilla ei kelpaa suomalaisille yrityksille. Ei edes surkealla palkalla perusduuniin, jota pystyisi tekemään lähes kuka tahansa.

  Nykyään olen luopunut työn hakemisesta ja kehittelen omia bisneksiä.

  Työnantajilla on sama ongelma kun deittaajilla, jotka valittelevat ettei puolisoa löydy, vaikka nykyään kaupungeissa on tuhansia ihmisiä ja netissä miljardeja. Matkustaminen on helpompaa kuin koskaan. Ihmeellisesti ennen wanhaan puoliso löytyi vaikka pikkuisesta naapurikylästä.

  • Jarkko

   ”Työnantajilla on sama ongelma kun deittaajilla, jotka valittelevat ettei puolisoa löydy, vaikka nykyään kaupungeissa on tuhansia ihmisiä ja netissä miljardeja. Matkustaminen on helpompaa kuin koskaan. Ihmeellisesti ennen wanhaan puoliso löytyi vaikka pikkuisesta naapurikylästä.”

   Tuollaista se oli jo omassa nuoruudessani 90-luvun laman aikaan. Olin oman alani täydennyskoulutuksessa 2kuukautta ja sen jälkeen alan firmassa työharjoittelussa 3 kuukautta. Olin aina työmaalla ensimmäisten joukossa ja lähdin viimeisten joukossa pois vaikka en saanut harjoittelusta palkaa senttiäkään. Itselläni siis oli jo ennen täydennyskoulutusta kyseiseltä alalta 3 vuotinen ammattitutkinto jossa kaikki arvosanot hyviä ja kiitettäviä. Ammattitutkinnossa olin myös harjoittelussa puolivuotta, josta hyvät arvostelut.

   Kyseisen firman esimiehet eivät viitsineet käydä koko 3 kuukauden aikana kuin kerran 5 minuuttia katsomassa miten hoidan hommia. Usein urakoin monia kohteita itsekseni vaikka harjoittelija ei saisi olla viikkoja työmaalla yksinään. Toisaalta itse sentään sain harjoittelupaikat aina itselleni osa opiskelutovereistani ei lama aikaan löytänyt edes harjoittelupaikkaa vaikka oli kysynyt sellaista yli sadasta paikasta. He olivat sitten harjoittelua tekemässä koululla.

   Toki aina välillä kyselin hommia vielä harjoittelun jälkeenkin lähetin pari hakemusta ja soittelin perään sitten luovutin. En minä varmaankaan ollut mikään valmis ammattimies, mutta jos ei oteta hommiin niin miten sitä sitten oppisi sellaiseksi.

   Nykyään minun ei enää tarvitse stressata siitä, että silloin aikoinaan kelvannut, koska ikää on jo tullut ja on sen verran vammoja, että en niitä hommia enää pystyisi edes tekemään, koska sain töitä vain omaa alaani vieläkin raskaammasta varaston keräilystä tms. Siellä sitten paikat hajosivat ennenkuin pääsin sisälle sille alalle mistä kaikki koulutus on.

Kommentoi »

Comments are closed