Työvoimapulaa ja pitkospuita

Työvoimapulasta on nyt kova huoli. Yrittäjät valittavat jatkuvasti, että suomalaiset työntekijät ovat laiskoja. Erityisesti siivousalalle ei tunnuta saavan kotimaista työvoimaa ollenkaan. Eilen sattui silmiini kaksikin Kauppalehden juttua, jossa siivousalan yrittäjät valittivat asiaa.

Hotellien siivousta harjoittavan N-Cleanin toimitusjohtaja sanoo, ettei kantaväestö hae siivousalan töihin. Toisessa jutussa, jonka linkittämien ei onnistu, mutta joka löytyy edellisen linkin alta, siivoojia välittävän Freskan toimitusjohtaja puolestaan sanoo yrityksensä kärsivän suorastaan kroonisesta työvoimapulasta.

Googlettamalla selviää hyvin nopeasti, että N-Clean on saanut julkisuutta työntekijöille asettamistaan mahdottomista tavoitteista ja laadusta tinkimisestä. Freska puolestaan ei palkkaa työntekijöitä ollenkaan, vaan välittää alihankkijoilta ostamiaan siivouspalveluja. Freska edellyttää siivojiensa ryhtyvän yrittäjiksi.

Eipä ihme, että ala ei hirveästi kiinnosta niitä, jotka tuntevat työelämän pelisäännöt ja työntekijän oikeudet. Maahanmuuttajat eivät aina tunne, ja määräaikaisella oleskeluluvalla maassa olevaa voi odottaa kotimatka, jos työ loppuu.

Palkattomissa töissä ei ole työvoimapulaa. Tampere on yksi niitä kokeilukuntia, joissa kunta hoitaa työvoimapalvelut. Siinä on käynyt täsmälleen kuten olen varoitellut, eli kaupunki sijoittaa työttömät kuntouttavaan työtoimintaan piittaamatta laista tuon taivaallista.

Lain mukaan kuntouttavaan työtoimintaan ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä, mutta Tampere määrää jopa osa-aikatyössä olevia kanniskelemaan pitkospuita suolla osaamatta edes perustella päätöksiään hallintolain edellyttämällä tavalla. Kuntien into sijoittaa osa-aikatyössä olevia kuntouttavaan työtoiminaan selittyy  Kelan omavaltaisella tulkinnalla, jonka mukaan kunnan on  sijoitettava myös osa-aikatyötä tekevät kuntouttavaan työtoimintaanm tai maksettava heistä työmarkkinatuen maksuosuutta eli sakkomaksua. Olen kertonut tästä oudosta laintulkinnasta jo maaliskuussa 2016.

Tampereen toiminta on harvinaisen härskiä piittaamattomuutta lainsäädännöstä. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä, eikä sillä saa korvata palkkatyönä tehtävää työtä. Se ei myöskään saa olla kunnalle keino vapautua työmarkkinatuen maksuosuudesta, mutta juuri siihen sitä käytetään ihan yleisesti. Lisäksi kunta saa valtiolta 10,09 euroa jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta päivässä, joten kiusaus rikkoa lakia on suuri. Erityisen helpoksi lain rikkomisen tekee aluehallintovirastojen kyvyttömyys nähdä kuntien toiminnassa mitään väärää.

Mitä yhteistä on pienipalkkaisten alojen työvoimapulalla ja terveillä ja työkykyisillä teetettävällä palkattomalla työllä? No sitä, että kun aikansa tekee raskasta ja turhaa työtä palkatta, niin on valmis ottamaan vastaan vaikka miten raskasta työtä palkalla, jolla ei elä. Kyseessä on eräänlainen siedätyshoito.

Kuten olen monta kertaa sanonut, niin ei meiltä puutu työhalukkaita, mutta palkanmaksuhalukkaita puuttuu.

Nyt moni sanoo taas, että aina se kirjoittaa samasta aiheesta, mutta ei ikinä esitä mitään rakentavaa vaihtoehtoa. Olen esittänyt monta kertaa.

1. Ruvetaan noudatamaan kuntouttavasta työtoiminnasta säädettyä lakia.

2. Ruvetaan maksamaan työstä palkkaa.

Lain noudattaminen ja palkan maksaminen työstä ovat vanha keksintö, jolla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu ja pidetty pystyssä. Nykyisin helppoheikit haluavat murentaa tämän hienon systeemin.

 

Kuva: Sira Moksi

 

puheenaiheet tyoelama politiikka
Kommentit (65)
 1. Ensio Ubaleht
  8.11.2018, 10:01

  Jos tästä laittomasta toiminnasta joutuisi maksamaan , vaikka jälkikäteen. Kuten kunnat joutuivat maksamaan liian pienistä palkoista.Silloin halu “soveltaa lakia” vähensi.

  1. Ongelma on ettei työ ja palkka kohtaa…

 2. Kari Heinilä
  8.11.2018, 10:10

  Tampereen asian tekee erityisen kummalliseksi se, että pormestarina toimii entinen SAK:n johtaja Lauri Lyly. Vahvistuu sanonta siitä kenen lauluja laulat……..

  1. Sinäpä sen sanoit ja tässä on syy sille miksi en usko tulevien kevään vaalien muuttavan yhtään mitään. Ei vaikka valtaan pääsisi yksistään vasemmisto ja SDP. Ei, mikään ei muutu hillotolppia aletaan vaan sorvaamaan vasemmistolle ja SDP:lle. Tai sitten myös muille puolueille, jotka valtaan sattuu pääseen.

   Ja se nyt on ainakin varma, että keskusta tulee räksyttää kuin rakkikoiralauma työttömien ja muiden vähäosaisten puolesta oppositiossa kovastikin kokoomuksen kanssa mahdollisesti tai toivottovasti. Ovat varmasti kovasti huolissaan opiskelijoista, sairaista, vanhuksista, työttömistä, aktiivimallista jne. Ja miten heille nyt käy? Ja ovat sitä mieltä, orjatyöt pitää lopettaa, opiskelusta ja vanhuksien vaipoista ei pidä säästää jne.

   Ja kuten sanot “Kenen lauluja laulat”? Nuotit ja sanat on varmasti valmiina myös uudelle eduskunnan kokoonpanolle ensi keväänä ja nehän laulaa juuri niitä ja mielellään.

  2. Teemu Heino
   8.11.2018, 15:37

   Eiköhän nämä mene aikalailla valtion tekemien päätösten mukaan tai niiden kannustamina esimerkiksi rahallisesti

  3. No noita SAKkilaisten johtajien ulostuloja kun lueskelee niin välttämättä käy mielessä että elävät ihan toisessa todellisuudessa kun työntekijät joiden asiaa muka ajetaan.

   Joutaisi nekin pomot potkia sieltä norsunluutornista yhdeksi vuosikymmeneksi oikeisiin (lue TAVALLISIIN) töihin, niin josko taas oltaisiin tovi samassa maailmassa. Vaan kun siirtyy norsunluutornista toiseen niin jepjep.

   Ja ei en vastusta AY liikettä, olen erään jäsen itsekkin. Mutta tässä ihan lähiaikoina SAK:lta tuli kyllä taas ihan ihme aivopierua ulos.

Kommentointi suljettu.