Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hiljaa hivuttaen

Mistähän löytyisi sellainen puolue, joka ottaisi asiakseen kuntouttavan työtoiminnan laittamisen täysremonttiin?

Kysymykseni on retorinen, sillä sellaista puoluetta ei ole. Asia koetaan niin vaikeaksi ja palkattoman työn ympärillä pyörii sellainen poliittisella päätöksenteolla höystetty bisnes, että yksikään puolue ei uskalla koskea siihen pitkällä kepilläkään muuten kuin pikkuisen tökkien.

Myötäsukaan silittäviä toimittajiakin löytyy aina, kuten nähdään vaikkapa tästä Kansan Uutisten jutusta. Pakilan työkeskus Helsingissä on täynnä motivoituneita ja osaavia kuntouttavassa työtoiminnassa olevia, jotka nauttivat yhteisöllisyydestä ja käsillä tekemisestä. Toimittajalta jäi huomaamatta, että hän tuli samalla kertoneeksi työkeskuksen todennäköisesti rikkovan lakia.

Työkeskuksessa syntyy puusta kaikkea tarpeellista, ja puutöiden lisäksi talossa tehdään monenlaista muutakin: verhoilua, maalaamista, metallitöitä, kalusteiden varastointia ja kuljetusta, keittiö- ja siivoushommia. Kalusteet, tarvikkeet ja korjaustyöt tehdään kaupungin eri toimialoille. Kirjastojen kalusteita verhoillaan, ja sosiaalitoimen maksusitoumuksella toimitetaan vähävaraisille helsinkiläisille perheille koteihin huonekaluja. Samoilla myöntämisperusteilla perheet voivat saada lainaksi pinnasänkyjä ja lastenvaunuja. Ruumisarkut menevät heille, joiden hautauksen kaupunki on velvollinen hoitamaan omaisten tai varojen puuttuessa.

Näin köyhät auttavat palkatta toisia köyhiä kehdosta hautaan asti, ja samalla rikotaan kilpailun vääristämisen kieltoa. Olen jo vuosia ihmetellyt, miksi yksikään yrittäjä ei puutu asiaan. Kukaan ei voi kilpailla sellaisen kanssa, jolla ei ole palkakustannuksia, vaan jolle valtio antaa 10,09 euroa jokaisen työntekijän jokaisesta työpäivästä.

Kokonaisvaltaista asiaan puuttumista on siis ihan turha odottaa mistään suunnasta. Sen sijaan jokainen hallitus vuorollaan haluaa vähän siloitella pintaa, jotta pahimmat rosot eivät näkyisi niin selvästi. Niin tekee myön nykyinen hallitus, joka on lähettänyt lakimuutoksen lausuntokierrokselle. Muutosesitys ja sen perustelut löytyvät täältä.

Lyhykäisyydessään muutos tarkoittaa sitä, että viimeinkin on nähty tarpeelliseksi lisätä lakiin selkeä maininta siitä, että kuntouttavaan työtoimintaan on sisällyttävä tukea ja ohjausta, ja se on kirjattava myös aktivointisuunnitelmaan.

Tästä lakimuutoksesta kuntien ei tarvitse piitata sen enempää kuin mistään muustakaan kuntouttavasta työtoiminnasta annettuun lakiin kirjatusta asiasta. Ei sitä kukaan valvo yhtään sen enempää kuin ennenkään. Lisäksi lakimuutos hivuttaa kuntouttavaa työtoimintaa yritysten suuntaan oikeuttamalla kunnat ostamaan tätä uutta tukea ja ohjausta yksityiseltä elinkeinonharjoittajalta.

Rupeanpa taas ennustajaksi ja kerron, miten tätä tullaan noudattamaan. Kaikkein helpointa on laittaa kuntouttavaan työtoimintaan ohjattu johonkin yritykseen tekemään työtä ja sanoa sen olevan juuri sitä tukea ja ohjausta. Yksikään aluehallintovirasto ei tule näkemään asiassa mitään kummallista, sillä enää ei voida puhua edes kilpailun vääristämisestä, kun yrityksetkin voivat hyödyntää palkattomia.

Tiedän olevani ilkeä, kyyninen ja pessimistinen. Jonkun on pakko olla, koska kaikki muut näkevät kuntouttavassa työtoiminnassa vain hyvää ja kaunista. Minä en ole koskaan tavannut yhtään sellaista kuntouttavassa työtoiminnassa olevaa, joka ei ottaisi tekemästään työstä mieluuummin palkkaa kuin pelkän työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen.

Toimittajat löytävät heitä aina jokaisesta työpajasta.

Kommentit (88)

 1. Surullista

  Tämän kuulin maahanmuuttajalta, joka työllisti maahanmuuttavia. Maahanmuuttaja työllistyy esimerkiksi siivousalalle ja jakaa asunnon useamman muun kanssa. Pari vuotta menee tiukilla ollen siinä huumassa, että täällä yhteiskunta toimii ja katuvalotkin palavat luotettavasti. Sitten tajuaa, että ei pysty täällä palkkatyöllään pärjäämään ja pääsemään loukustaan.

  Tuollaisessa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat ovat aluksi kiitollisia, kun pääsevät yhteisöön, jossa heidät nähdään ihmisinä ja tuntevat saavansa arvostusta. Sitä työtön ei muualta saa, vain vähättelyä ja syrjimistä. Siksi noita onnellisia työtoimintalaisia löytyy aina haastateltavaksi. Kunnes alkavat tajuta, että normaaliin palkkatyöhön ei heillä ole mitään asiaa

  • timo harju

   ”Se joka ruusua ei koskaan saa/ se riemuin kerää orjantappuraa.”

   Lauri Viidan iätön ikuisesti paikkansa pitävä säe.

   • Jussi Parviainen

    ”Tyhjän saa pyytämättäki, laiskan nimen mitään tekemättä.”
    Jonku hatun alla on tuollasiaki joskus hautunu!

   • Sami Eklund

    ”Ja tarpeisiimme riittää tuli silloin/ kun täytyy taivaan valo kadottaa.” Pakko hiukan niuhottaa; kyseiset säkeet muodostavat alkuosan Toivo Lyyn käännöstä/mukaelmaa Omar Khaijamin eräästä rubaista.

 2. Kimmo Paaso

  Silleen. Toimittajien yksipuoliset jutut kuntouttavasta työstä palkatta kertoo niin toimittajien osaamattomuudesta kuin myös selkärangattomuudesta. Sekä päätoimitrajien että lehden omistajien asenteesta ja päätösvallasta.

  Pulkkisen johtajaa siteeraten: Näin se homma etenee👍😜🤑

 3. SHU

  Minusta kuntouttavaan työtoimintaan ei pitäisi työvoimaviranomaisen voivan passittaa. Jos joku tarvitsee kuntottavaa työtoimintaa, hänen pitäisi olla terveydenhuollon piirissä, ei työttömänä työnhakijana.

  Ei kuntouttava työtoiminta ketään kuntouta, vaan paremminkin päinvastoin. Jos sinne määrätään täysin työkykyinen yli viisikymppinen, joka on koulutettu ja pitkän työuran tehnyt, joka ei saa työtä vain siksi, että on liian vanha, niin kyllähän siinä on paremminkin riski, että työkykyisestä tulee parin vuoden kuntouttavan työtoiminnan jälkeen entinen työkykyinen.

  Tuo viisikymppisen tarina on totta sikäli, että on todella yritetty passittaa kuntouttavaan. Kun kieltäytyi, niin laitettiin vaihtoehdoksi mielenterveystoimisto.

  • työtöntyötön

   Jos sinne määrätään täysin työkykyinen alle kolmikymppinen, koulutettu tai kouluttamaton mutta ei vielä kovin kummoista työuraa tehnyt joka ei saa töitä vain siksi ettei niitä ole tai hänellä ei ole suhteita niin kyllä siinä on riski että työkykyisestä tulee parin vuoden sisään työkyvyttömyyseläkeläinen. Tuskin mikään kuntouttaa paremmin työelämään kuin parin vuoden (tai useamman) kuseminen suoraan silmään. Tämä on sikäli totta että moni nuori joutuu palkkatöiden puutteesta helpommin aktivointeihin koska nuorisotakuu jne.. Lisäksi pelkän lukion/peruskoulun käyneeltä alle 25-vuotiaalta viedään oikeus työttömyysetuuteen vaikka hän olisi jo ollut töissä vuosia. Ei oikeutta ansiosidonnaiseen eikä edes työmarkkinatukeen jos ei ole hakenut edellisessä yhteishaussa kouluihin.

   En yhtään ihmettele että nuorten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on nousussa. Noin puolet alle 35-vuotiaista mielenterveyssyistä eläköityvistä jää eläkkeelle työelämästä ja toinen puoli työttömyydestä tai opiskeluista. Ehkä työttömyydestä eläköityviä on aktivoitu jo tarpeeksi.

   Alle 35-vuotiaista työmarkkinatuen saajista jopa lähes puolet on saanut tukea aktiivitoimenpiteen ajalta. Esim. maaliskuussa 2018 ikäryhmässä 25-29v työmarkkinatukea aktiivitoimenpiteen ajalta sai 11 292 ja työttömyyden perusteella 14 396 henkilöä. Eiväthän he toki kaikki kuntouttavassa ole vaan työkokeiluissa eri yrityksissä ja kunnalla. Nuori voi uskoa täysin että näillä saa jalan oven väliin ja työllistyäkin voi vaikka vain 20% työkokeiluissa olleista saa seuraavan kolmen kuukauden aikana palkkatöitä. Vuosia kokeilurumbassa ja huomaat ettei työkokeilutodistuksilla tee mitään työhaussa. Samaan aikaan ikätoverit ovat kartuttaneet omaisuutta ja tulevaisuuden näkymät ovat heillä muutenkin valoisammat niin se jos mikä saattaa saada aikaan mielenterveyden horjumista.

   • Jari Eeva

    Muutamia tarkkoja lukuja tuossa! Eiköhän löydy hallituksen mainitsemille 115 000 uudelle työpaikallekin täppä Suomen kartalle? Mahdolliset palkattomat työpaikat sinisellä täpällä.

 4. KuTy remonttiin

  Sitä puoluetta ja ehdokasta minäkin peräänkuulutan.
  Takaan, että annan ääneni sille ja saan vielä ainakin viisi kaveriani mukaan.
  Tässä olisi jo tarjolla 6 ääntä ja vaaleihin on vielä puoli vuotta.

 5. Arto Koski

  KU:n jutun Masan tilanne paljastaa ilmiselvän ristiriidan. Hänet on siis ohjattu ktt:aan aktiivimallin takia. Jos hän on työkykyinen, se on lainvastaista. Jos hän ei ole työkykyinen, aktiivimalli ei saisi leikata tukia.

  En nyt tiedä onko työkeskuksen toiminta sinänsä lainvastaista ja hyviä asioitahan siellä tapahtuu kuntoutettaville. Mutta niitä päätöksiä, joilla ihmisiä määrätään ktt:aan, pitäisi syynätä tarkemmin. Kenen vastuu siitä on, onkin sitten hyvä kysymys.

 6. antonio

  Et Saku ole ilkeä, kyyninen ja pessimisti. Valitettavasti olet realisti, ja se on kauheampaa.

  Nyt on asiat ajettu hivuttaen niin pitkälle tässä kuntoutusasiassakin, ettei paluuta mormaaliin taida olla.

  Ankeat ajat ovat edessä. Eipä puolueiden tarvitse kohta puhua enää perustulostakaan?

  Mutta jos sadoillatuhansilla muillakin – eikä vain minulla – on tämä karsea sisintä jäytävä epäoikeudenmukaisuuden tunne ja oksetus, mihin se meidät johtaa?
  Entä jos ei edes kiltti tyhmä kansa pysy enää nahoissaan?

  Jokin tulee repeämään rikki yhtäkkiä, väkivaltaisesti, ennen pitkää?

 7. Teemu Heino

  Hieno lause jutussa,
  ”Vahtimestarin hommia tekevä x etsii palkkatöitä vahtimestarina” 😀

 8. Jonis Lusis

  Sitten ollaan leirikulttuurin äärellä. Kaurapuuroa ja piikkilankaa..

 9. Petri Sakkinen

  Panisin tällä hetkellä luottamukseni Vasemmistoliittoon, jos se ei ole täysin revisioinut perinnettään, se voisi ottaa asian ajaakseen. Ainakaan se ei menettäisi äänestäjiä toisin kuin muut muuten potentiaaliset: demarit ja vihreät.

  • Sari T

   Puhuin kuntouttavasta työtoiminnasta Li Anderssonille henkilökohtaisesti (joskin lyhyesti) pari vuotta sitten, ja olen lähettänyt aihetta koskevia kysymyksiä Li:n omalle kyselytunnille. Ei ole vielä tuloksia näkynyt. Olen kyllä silti vasemmiston sekä Vasemmistoliiton kannattaja, mutta pahoin pelkään Sakarin olevan oikeassa siinä, ettei yksikään nykyisistä puolueista taida siihen uskaltaa. Vasemmistolle se sopisi parhaiten.

   • Jussi Parviainen

    Kuka se ”näistä” alkaa omaan laariin kusemaan! Se on systeemi joka näille palkan maksaa! (ja vieläpä aika ”kohtuullisen”)

 10. Riitta Tiihonen

  Kiitos jälleen kerran, Saku Timonen. Koska jo puoli miljoonaa ihmistä tekee palkatonta työtä ja ilmiö on kasvussa, onkohan tarkoitus siirtyä vähitellen vaihtotalouteen.

  • Geek Rousbeer

   Todennäköisesti ruokkii harmaata taloutta, jota uusilla laiella ollaan valkaisemassa. Kumma kun ei esim. libertaristi-Lepola ole älähtänyt tästä valtion taloutta horjuttavasta, vapaata, kilpailtua markkinataloutta vääristävästä toiminnasta.

 11. Elisa Hartikka

  Kuntouttava työtoiminta on kyllä ihan hyvä silloin, kun sille on oikeasti tarve. Kun esim. mielenterveys ei kestä työn paineita tai elämänhallinta on pettänyt ja pitäisi päästä johonkin kiinni. Varmaan jostain pajasta se tyyppi löytyy, joka on siellä syystä. Ongelma ei minusta ole se, että on kuntouttava työtoiminta jossain Pakilan tapaisessa paikassa, jossa kaupungille tehdään korjaustöitä. Ongelma on siinä, että siellä on työkykyisiä. Lisäksi olisi varmasti kuntouttavampaa, jos tekemästään vähäisestäkin työpanoksesta saisi korvauksen sen panoksen mukaan. Jos osatyökykyinen kykenee tekemään kaksi tuntia oikeita töitä, pitäisi saada kahden tunnin palkka. Siitä tulisi motivaatiota kuntoutumiseen.

  • KuTy remonttiin

   Juuri tuota ratkaisua ehdottaa Jaana Paanetoja väitöskirjassaan ”Työsuhteista työtä vai työtoimintaa”.
   Eli työmarkkinatuen tai vastaavan lisäksi korvaus ”tuottavuuden” mukaan.
   Eipä kai ole ottanut tuulta alleen…

 12. timo harju

  Minua on alusta pitäen suoraan sanoen vituttanut koko termi. Työtoiminta! Minäpä lähden tästä töihin. Minäpä lähden tästä työtoimintaan. Kun tekijättömiä tapahtumia ei ole, joku tämänkin nerouden on ensimmäistä kertaa ajatella lillitellyt kielelliseksi naamioksi tälle häpeälliseksi muodostuneelle toiminnalle.

  Elias Krohnin käsillä tekemisen palkatonta autuutta ylistävä artikkeli KU:ssa oli aivan luokaton. Rivien välistä paistaa jalostavan köyhyyden ylistys Krohnin luultavasti itsekään sitä tajuamatta. Tosi rivakkaa toimittajan työtä. Vai onko tämä KU:n ilmaisema Vasemmistoliiton uudempi käsitys palkattoman työn taivaasta?

 13. Sirpa Kärkkäinen

  Minusta jolaisen kannattaa kysellä siltä ehdokkaalta, jota aikoo äänestää hänen mielipidettään asiasta sähköpostitse. Jos ehdokas lupaa panna asian kuntoon, hänen vastauksestaan jää dokumentti eli se vastaussähköposti. Sitten kun hän on edustajana, on syytä katsoa kuinka hän oikeasti toimii. Asiaan voi myös aika ajoin palata, kun pitää ehdokaskandidaatin meilin tallessa ja kyselee, että mitenkäs tämä asia on edistynyt.

  • töytön

   Tein noin viimeksi. Kyseinen Vasemmistoliiton edustaja sanoi ajavansa palkkatuettua työtä eteenpäin. Ensimmäinen töräys eduskunnassa minkä tämä päästi oli huoli kuntouttavan työtoiminnan viikkopäivien väheneminen viidestä neljään.

 14. Juho Tamminen

  Kun kerran kysyit, niin SKP:n kanta työtoimintaan on järeä ei. Ollaan samoilla linjoilla, eli työstä on saatava palkkaa.

  • Jussi Parviainen

   SKP on nykyään outojen otusten friikkikerho ja haluaa näköjään sellainen ollakkin! Puuhastellaan kivoja asioita ja supatellaan omassa nurkassa! Harmi tuo vasemmiston hampaattomuus, koskapa kannatusta ei ole ilman uskottavuutta ja uskottavuus vaatii tekoja!

 15. veikko

  Entä jos tämä reilu 10e annettaisiinkin suoraan työtoimintaan osallistujalle sen kuuluisan 9e lisäksi?

  • Mikko Mäkinen

   Tämä olisi ihan hyvä idea. Siinä tulisi ilmi kuntouttavan kannattavuus työmarkkinoiden kannalta, kun kunta ei tekisi sitä enää saadakseen itse tukia. Eli jos kuntouttavasta ei ole kunnan taloudelle PALKKAtyöllistymisen kautta hyötyä, kuivuisi hyvin mahdollisesti turhat kuntouttavat kasaan jättäen vain tarpeelliset PALKKAtyöelämään auttavat versiot elämään.

 16. Ei äänestetä koska

  On mainiota, että Saku pitää tätä tärkeää asiaa esillä. Kummallisen tietämättömiä asioiden laidasta ollaan esimerkiksi meidän työpaikkamme taukotilassa. Näistä ongelmista ei olla kuultukaan.

  Asioihin havahdutaan vasta sitten, kun YT-kirves on heilahtanut ja ainoa mahdollisuus työntekoon onkin enää palkaton työ. Silloin on jo valitettavasti myöhäistä: yhteiskunnallinen status on romahtanut pohjamutiin, ihmisarvo viety ja vaikutusvalta omiin asioihin pyöreä nolla. Ihminenhän lakkaa olemasta mitään, kun hän menettää palkkatyönsä. Entinen oman itsensä herra onkin nyt orja, virkakoneiston käskytettävä koira jolta voidaan viedä toimeentulo vain sormia napsauttamalla. Tie hienosta omakotitalosta katuojaan on lyhyt ja liukas.

  Ei taida löytyä puoluetta joka vastustaa palkatonta työtä. Kun miettii SDP:n kunniakasta historiaa, ei jaksa lakata ihmettelemästä mihin kaikki ne arvot ja visiot on jätetty, joiden voimalla asioita ajettiin ennen eteenpäin. Nyt vain nuokutaan torkkupeittojen alla ja toivotaan, että vaaleissa tulee niukin-naukin voitto, jotta pääsee sitten neljäksi vuodeksi vallan kahvaan olemaan tekemättä mitään.

  Oppositiopolitiikka niin SDP:llä kuin muillakin oppositiopuolueilla on hampaatonta odottelua. Väsynyttä nuokkumista, kaiken ylhäältä tulevan hyväksymistä. Tärkeisiin asioihin ei oteta mitään kantaa, mukavuusalueella torkkupeiton alla on niin lämmin.

  Onko siis ihme ettei kansa äänestä.

  • sirkkuli

   Hyvin kirjoitettu, allekirjoitan 👍👍👍

  • AKK

   Puolueet voivat vaikuttaa asioihin korkeintaan vain siinä määrin kuin niillä on suhteellista kannatusta ja sekin edellyttää että puolue pääsee myös hallitukseen. Äänestäjien pahin virhe on kyynistyä ja jättää äänestämättä puoluetta joka on lähinnä omaa arvomaailmaa. Valitettavasti on aistittavissa että juuri ne, joiden lähes ainut vaikutusmahdollisuus on äänestäminen, jättävät eniten äänestämättä. Tai innostuessaan äänestämään tarttuvat populistien vaalitäkyihin ja saavat kärsiä tuloksista itse. Keiden asialla Persut, Kepukin, ilmoittikaan olevansa, mutta miten kävikään pienituloisille opiskelijoille, työttömille ja eläkeläisille kun Persut pääsi hallitukseen? Suuria perintöjä ja suuria pääoma-ja palkkatuloja saavat kyllä kiittävät.

   • Syvä hiljaisuus

    Itselleni ainakin on jäänyt epäselväksi, mitä SDP edes lupaa tai mitä se vastustaa. Hiljaista on ollut. Miksi äänestäisin puoluetta joka ei kerro tavoitteitaan?

    • AKK

     Puolueiden ohjelmia kannattaa tutkia tarkkaan, kuten myös tekoja. Sellainen perusjako kuitenkin vallitsee että oikeistolaisuus tarkoittaa pienempää sosiaaliturvaa, aktiivimallia, suurempia tuloeroja ja alhaisempia veroja varsinkin rikkaille, yksityistämistä ja palveluiden maksullisuutta. Vasemmistolaisuus yhteisvastuuta, kaikista huolehtimista, riittävää perusturvaa, tasaisempaa tulonjakoa, yhteiskunnan vastuuta ja vahvempaa roolia tärkeiden palveluiden tuottamisessa, koulutusta ja palveluita kaikille jne.

     Ääniä saadakseen esim. Persut ja Kokoomuskin ilmoittautuvat työväenpuolueeksi, Kepu ja Kokoomus lupasivat olla leikkaamatta koulutuksesta, Persut ilmoittivat olevansa köyhien, pienen ihmisen, asialla, mutta miten kävikään. Samaa yrittävät varmaan jatkossakin. Lisänä Persuilla maahanmuuttovastaisuus ja EU- sekä kansainvälisen yhteistyön vähentäminen, osalla Trumpin politiikan ihannointi vaikka se on vahingollista Suomelle. Onko eristäytyminen se edes realistista ja ratkaisu kun Suomikin on jo pudonnut puusta ja on erittäin riippuvainen kansainvälisestä kanssakäymisestä. Siihen Suomi voi vaikuttaa kuinka oikeudenmukaisesti Suomen sisäiset asiat hoidetaan ja pidetäänkö kaikki mukana.

     Äänestäjillä riittää pohdittavaa!

     • JiiPee

      ”Sellainen perusjako kuitenkin vallitsee että oikeistolaisuus tarkoittaa pienempää sosiaaliturvaa, aktiivimallia, suurempia tuloeroja ja alhaisempia veroja varsinkin rikkaille, yksityistämistä ja palveluiden maksullisuutta. Vasemmistolaisuus yhteisvastuuta, kaikista huolehtimista, riittävää perusturvaa, tasaisempaa tulonjakoa, yhteiskunnan vastuuta ja vahvempaa roolia tärkeiden palveluiden tuottamisessa, koulutusta ja palveluita kaikille jne.”

      Juuri näin.

   • E. Petäjä

    Heti viime eduskuntavaalien jäkeen Huhtasaari ilmoitti rehellisesti, Persujen olevan oikeistolainen porvaripuolue. Näin ollen ei heiltä ainakaan kannata odottaa minkäänlaista myötätuntoa työttömiä, ja heikompiosaisia kohtaan. Näin vaalien lähestyessä kannattaa heidänkin lupauksensa jättää omaan arvottomuuteensa.

   • JiiPee

    Antakaa sitten äänenne kokoomukselle. Koska äänestämättä jättäminen on ääni niille.

    • AKK

     Alle 6500€/kk palkka-/pääomatuloilla äänestämättä jättäminen menee Kokoomuksen laariin. Ei kai kukaan noin ”pienituloinen” kuitenkaan Kokoomusta tai Sipilän Kepua äänestäisi.

     • Sonofhades

      Mummoni tosiaan hoki sanontaa ”Äänestämättä äänestäminen = ääni Kokoomukselle, sillä rikas äänestää aina”. Kun katsoo äänestysprosenttia ja Kokoomuksen menestystä vaaleissa, tämä mietelause tulee aina mieleen…

    • töytön

     Sipilä, Soini ja Orpopiru rukoilee joka ilta taivaan sotajoukkoja apuun vähentämään huonompaa ainesta. Äänestyskoppiin ei moni pääsis, nii ois aika jees.

  • Arska

   Olen kerrankin harvinaisen samaa mieltä ja samoilla kannoilla siitä että voiko äänestämällä enää vaikuttaa koska demaritkin ovat ajaneet asioita työläisiä vastaan ja loputon aaltoliike hallituskausien välillä ei ratkaise mitään olellisia ongelmia vaan päinvastoin niitä luodaan lisää järjettömin kompromissein missä häviää äänestäjä joka pettyy koko systeemiin ja toteaa lopuksi että yhteiskunta onkin hänen vihollinen ja lakkaa välittämästä mistään ja siitä onkin lyhyt matka ns. oman käden oikeuteen missä millään ei ole enää mitään väliä, eli eletään täysin irti yhteiskunnan normeista.

   Katsokaapa Venäjästä mallia missä ei ole millään mitään väliä tavallisen kansalaisen näkökulmasta katsottuna, ei siis tuijoteta niitä uusrikkaita ja muita nousukkaita. Onko tuollaisessa yhteiskunnassa hyvä olla kellään?
   Niin sitä samaa tämä nykyinen politiikka täälläkin ajaa vaikka olemmekin EU:ssa.

   Politiikka on rikki ja sekään ei korjaannu seuraavissa vaaleissa mutta silti kannattaa äänestää vasemmistoa koska muuta rauhanomaista keinoa ei taviksella ole vaikuttaa asioihin, siis teoriassa.

   • Jouni M

    Lipponen ja urpilainen..siinä syyt miksi en äänestä SDPtä.

    • Raija

     Ei tartte äänestää lipposta eikä urpilaista. Jos kaikki jättää heitä äänestämästä niin päästään heistä. Varmasti löytyy kelvollisiaäänessstettäviä. Mielestäni se että äneestää kokomusta tai keskustaa tai jopa perussuomalaisiaovat sittenminkä väsisiä tahansa on maan petturuutta sillä jos nämä samat vielä toiselle kaudelle tulee niin seuraksena on sisällissota.

  • Markku T Koivisto

   Mä ainakin äänestän vasemmistoa. Ei tilanne tästä ainakaan huonommaksi voi mennä. Siis olettaen, että hallitus vaihtuu.

   Jos jätän äänestämättä, se on kuin antaisin äänen porvareille.

   • JiiPee

    Systeemihän tarkoittaa nykyisellään, että valitsit minkä tahansa puolueen ei se toimi länsimaisissakaan demokratioissa riittävän hyvin. On aina valittava joko vähemmän pahan tai pahimpien väliltä. Valitsemalla vähemmän pahan ainakin tiputat kaikista pahimmat kyykyttäjät pienemmälle.

 17. Siru Pola

  Saiskohan sieltä Pakilan pajalta ostaa ruumisarkun itselleen. Ja kaverille kans.

  Pahan päivän varalle ajattelin, jos halvalla saisi. (ALV 0 ?)

  • Mikko Mäkinen

   Jos tehdyllä työllä ei ole tekijälleen mitään arvoa, tarvitseeko siitä maksaa arvonlisäveroa? Eli teoriassa pitäisi saada ostettua ihan materiaalien hinnalla, koska työstäkään turha laskuttaa jos siitä ei tekijälle makseta.
   Tosin jos tuotteille on kysyntää niin niiden tekemistä jatketaan. Hankala valinta.

 18. AKK

  En kyllä tunne ongelmakenttää tarkasti, mutta todella oudolta tuntuu. Missään tapauksessa sellaisen henkilön joka ei ole kuntouttavan työtoiminnan tarpeessa ei pidä suostua mukaan. Jos siitä sanktioidaan, niin jollain konstilla pitää pystyä nostamaan kissa pöydälle ja hakea oikeutta. Tiedän että se ei ole helppoa, mutta eri synny oikeutta ilman taistelua. Oikeudet pitää toki ensin tuntea.
  Hyvin ymmärrän senkin että kuntouttava työtoiminta on joillekin henkilöille hyväkin ratkaisu, varsinkin silloin jos itse tuntee valmiuksien palkkatyöhön olevan hyvin heikot. Palkkatyön korvike se ei saa kuitenkaan olla.
  Valitettavasti Lindströmin ja hallituksen sairas aktiivimalli sanktioineen ajaa useat työttömät valitsemaan ruton ja koleran väliltä, suostuuko väärinkäytön uhriksi vai ottaako vastaan santiot ja toimeentulon leikkaukset.

  Poliitikoilla on todella peiliin katsomisen paikka sekä aktiivimallin että palkattoman työn teettämisen osalta, koko soppa olisi pelattava läpikotaisin. Nykyinen hallitus on valinnut sairaan linjan, pakottaen työttömiä ja toisaalta kannustaen kuntia ja työvoimaviranomaisia palkattomaan työhön. Ei olisi edes suuri kustannus jos työstä maksettaisiin aina palkka, kuntoutus on sitten erikseen. Jokainenhan ymmärtää mikä henkinen ja taloudellinen merkitys työntekijälle on sillä että työstä maksetaan palkka. Palkaton harjoittelu ovat myös jotain sellaista mitä pitää tarkastella hyvin kriittisesti. Olen itsekin törmännyt työnantajiin jotka käyttävät toistuvasti kaikkea mahdollista ilmaistyötä korvaamaan palkkatyötä, ilman aikomustakaan palkata henkilöitä työsuhteeseen.

  Ei ole mitään järkeä lähteä tavoittelemaan 75% työllisyysastetta jos samalla ei siivota palkattoman työn porsaanreikää. Luulisi että ainakin joku ”työväen” puolue ymmärtää asian merkityksen.

 19. PRyyppö

  Niin, miksi tosiaankaan maksaa palkkaa näille työtoiminnassa työtä tekevile sillä lehtijutunhan mukaan he ovat asiakkaita eivät työntekijöitä?

  • Luukas Pyykorpi

   Totta, ei kaupoissakaan tahi mm. taksissa makseta asiakkaalle palkkaa ! Hieno havainto !

   • Luukas Pyykorpi

    Työttömyys poistuu 100 % jos kaikki työnhakijat määritellään asiakkaiksi ( kenelle ?! )

 20. MW

  Ruotsissa kuntouttava työtoiminta lakkautettiin kokonaan, asia joka suomalaisessa keskustelussa on jäänyt kokonaan huomaamatta. Ongelmat olivat samoja kuin täälläkin. Tosin nyt on ongelmaksi tullut se, että korvaavaa toimintaa ei ole tarjolla riittävästi. Ruotsissa kuntouttava työtoiminta on ollut nimeltään ”Fas 3” (=aktivoinnin kolmas vaihe), tällä termillä ruotsia osaavat voivat tehdä Google-hakuja aiheesta. Tässä esim. yksi linkki jossa tarkempaa tietoa:
  http://www.arbetsmarknad.se/nyhet/vad-hande-med-fas-3/

 21. kati peltola

  Kuntouttava työtoiminta on tarpeeton lokero. Oikea hyvinvointivaltio päättäisi, että kunnat etsivät sopivat ansiotyöt esimerkisi puoli vuotta turhaan tötä hakeneille. Tämä takuutyö tehtäisiin normaaleilla työehdoilla ja valtion rahoituksella. Kuntoutus ja koulutus annettaisiin sote- ja koulutuspalveluina. Työtön työnhakija on ihan samanlainen kuntoutuksen tai koulutuksen tarvitsija kuin muutkin ihmiset.

  • Erna Hartgivsson

   Seuraavaksi KU voisi tehdä jutun siitä, miten maassamme saatetaan ihmistä toimeentulon menetyksellä painostaa palkattomaan työhön, mm ns kuntouttavaan työtoimintaan, vaikka vuosikauksiksi kenenkään – minkään puolueenkaan – asiaan puuttumatta. Näissä tapauksissa työntekijälle ei vanhuuden turvaksi kerry työeläkettä, vaikka hän kuinka työpisteessään uurastaisi. Kun näin (tosin naamioituna uuskieliseen aktivoinnin, osallistamisen tai johonkin sellaiseen muuhun viattomuuden terminologiaan) oikein porukalla painetaan kansalaisen päätä kokoelämän-köyhyyden pinnan alle, niin voisi joku taho vaihteeksi osoittaa, että humaani kansalaisten yhdenvertaisuuden periaate ei ole vielä maastamme kokonaan haihtunut: voitaisiin esim asettaa kaikille palkattomille töille inhimillinen, absoluuttinen maksimikatto/työnhakijan koko työhistoria tai sitten heivata koko systeemi ja korvata se oikealla, palkkatuetulla työllä kuten Kati Peltola ehdotti. Vink sinne yhteiskunnan progressiiviseen suuntaan, jota myös KU käsittääkseni edustaa.

 22. Mikko

  Kuntouttava työtoiminta on äärimmäisen hyvä asia jos siitä on sovittu yhdessä hyvässä mielessä siinä vaiheessa kun kuntouttavaan työtoimintaan pakotetaan ihmisiä vasten tahtoa karenssin tai toimeentulotuen leikkaamisen uhalla puhutaan jo mielestäni lähes orjuuttamisesta.

 23. Työsuhde-etuna astma

  Hiukka kyyniseksi olen viime vuosina minäkin kääntynyt, olosuhteiden pakosta. Siksipä tulevat vaalit kun pistävät miettimään monia asioita, kun ennen edellisiä vaaleja äänestämäni, läpi päässyt edustaja ei nähdäkseni ole pannut tikkua ristiin niiden asioiden eteen, joita hän lupasi läpi päästessään ajaa. Kyselin siis kantaa mielestäni tärkeisiin asioihin muutamalta eri puolueen ehdokkaalta etukäteen.

  Kansanedustajaehdokkailta kyseleminen on toki edelleen hyvä ajatus, mutta mitä pystyy yksittäinen kansanedustaja tekemään sellaisen asian eteen, jota ei ole kirjattu puolueen ohjelmaan? Pystyykö mitään?
  Meneekö puoluekuri aina kaiken älyllisen toiminnan ja järkevän päätöksenteon edelle?
  Vaalilupausten pitävyyteen en enää jaksa uskoa, valitettavasti.

 24. Jarkko Leino

  Perustuloa ajavat puolueista Vihreät ja Piraatit. Siitä vain valitsemaan.. Jälkimmäiset tuntuvat kannattavan ihmisen itsemääräysoikeutta enemmän.

 25. Tero Sivula

  Kuntouttava työtoiminta ja miten siitä VOI KIELTÄYTYÄ ilman karenssin pelkoa. Jos sinä et kieltäydy kuntouttavasta työtoiminnasta, olet yhtä syyllinen laittomuuteen kuin työvoimatoimisto. Miksi, koska jos sinä ja tuhannet muut kieltäytyisivät, sitä ei voi käyttää väärin. Oletko itseäsi arvostava ihminen vai lammas? Vaikka et ole nyt kuntouttavassa tai uhassa joutua, lataa sivulta pdf talteen siltä varalta, että nalli napsahtaa. + JAA TÄMÄ OHJE MAHDOLLISIMMAN USEALLE, JOUKKOVOIMASSA ON VOIMAA, AINOASTAAN KUN TIEDÄMME OIKEUTEMME, VOIMME VAIKUTTAA JA LOPETTAA ORJATYÖ, SIIS PYYDÄN SINUA, KÄYTÄ MINUUTTI TAI KAKSI JA AUTA LOPETTAMAAN ORJATYÖ. = LAITA OTSIKOKSI: KUINKA VOIN KIELTÄYTYÄ KUNTOUTTAVASTA TYÖTOIMINNASTA SAMATTA KARENSSIA” https://kuvapiru.kuvat.fi/kuvat/Orjaty%C3%B6/

 26. Sauli

  Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla…

  Kun kuntouttavaa työtä on aikanaan suunniteltu, ei välttämättä osattu ajatella nykyisen kaltaista tilannetta. Tilannetta, missä täysin terveitä työttömiä ”joudutaan” ohjaamaan kuntouttavaan poliittisin tai taloudellisin syin. Ajatuksena kuntouttava työtoiminta on toki kaunis, mutta sen valvonta lienee jäänyt suunnittelun asteelle, koska selvää on että kuntouttavaan työtoimintaan liittyy väärinkäyttöä.

  Meillä on tällainen luokkayhteiskunta, jossa työttömät ja varsinkin pitkään työttömänä olleet kuuluvat enemmistön mielissä siihen pahnapohjimmaiseen paaria luokkaan. Heillä, työttömillä ei ole poliittista tai taloudellista valtaa. Heidän takanaan ei ole etujärjestöä, joka ajaisi heidän asiaansa oikeudessa. Politiikkoja, varsinkaan oikealla olevia, ei voisi vähempää kiinnostaa työttömien asema muuna kuin taloudellisena rasitteena. Kaikki tämä näkyy täysin selvästi asenteissa, arvoissa ja ideologiassa minkä pohjalta uusia lakeja ja lakiehdotuksia sorvataan. On vaika ymmärtää sellaisen ihmisen elämää, mihin itsellä ei ole minkäänlaista kosketusta.

  Itsenikin on vaikea kertoa niille mikä siinä ilmaistyössä on niin kauheaa. Että onko omassa asenteessa jotain vikaa, vai mikä on kun tekeminen ei maita. Sitä itse ajattelee niin vanhakantaisesti, että työstä pitäisi saada palkkaa ja mieluummin sellaista jolla elää. Että, joo onhan se linnunpönttöjen tekeminen ihan kivaa, ainakin noin lintujen kannalta, mutta jotenkin sitä kaipaisi hieman enemmän haastetta ja niin, sitä palkkaa. Että niitä linnunpönttöjä olisi mielekkäämpi tehdä vapaaehtoisesti, kuin että joku osoittaa, noin kuvaannollisesti pyssyllä niskaan. Että ihan itte saisi päättää, mikä itselle on parasta, jos sellaiseen vielä toistaiseksi on kykenevä. Eikä sekään vanhan kommarin sielua lämmitä, että riistäjä kurvaa linnunpönttötehtaan pihaan uudehkolla Skodalla, joka on ansaittu meikäläisen riistolla ja joutuu tyytymään Bilteman pyörään.

  Meillä on siis tällainen kahtiajakautunut kansa, joka ei enää ymmärrä toisiaan. En minäkään ymmärrä, miksi minä tai tuo kaveri tuossa vieressä saa 9 euroa päivä ja joku toinen 20 000 euroa kuussa. Ihan samanlaisia me periaatteessa ihmisinä ollaan. Toinen vain tekee linnunpönttöjä ja toinen päättää kuka niitä tekee…

  • työtöntyötön

   Totta puhut. Ei kai siinä niin isoa ristiriitaa olisikaan jos linnunpönttöjä tehtäisiin ja ne vietäisiin suoraan puihin. Suurin ongelma on se että ne ensin myydään ja joku muu kuin pöntöntekijä tekee tiliä tällä toiminnalla. Sehän tässä huvittavaa onkin että jos tekisit niitä kotonasi omalla kustannuksella niin se ei riitä tai siitä jopa rankaistaan työttömyysturvan menetyksellä. Niitä pitää nimenomaan tehdä valvovan silmän alla ja niin että joku muu kerää voiton. Sama pätee kaikkeen kuntouttavaan olipa kyse vanhusten ulkoiluttamisesta, pihatöistä tai kalusteiden kunnostamisesta.

   No onhan siinä paljon muutakin ongelmallista kuten se että kunnalle maksetaan kuntouttavan järjestämisestä, työkykyisten pakottaminen karenssin uhalla toimintaan ja luultavasti myös kaikenlaiset kytkökset päättäjien ja työpajojen kesken.

   • Ulla Vehaluoto

    ”Niitä pitää nimenomaan tehdä valvovan silmän alla ja niin että joku muu kerää voiton.”

    Sitä on autoritaarisuus ja sitä on kapitalismi.

    Kapitalismi on riiston, siis ryöstön järjestelmä, joka perustuu sille että jotkut harvat, jotka ovat tarpeeksi sairaita julistaakseen Maata omakseen, ja sitä myötä luullakseen omistavansa alueensa ihmisetkin, käyttävät väkivallalla uhaten muita ihmisiä palvelijoinaan. Itsensä nuo Maan ryöstäjät ovat julistaneet herroiksi. Herran ja rengin dialektiikassa herra on se, joka teettää työtä rengillä, koska omistaa maan ja maansa tuotannon.

    Ja rengin tehtävä on alistua.

    Autoritaarisuus tarkoittaa sitä, että toinen käskee ja toinen tottelee, se on ääripiirteissään sadistis-masokistinen suhde.

    Pervot rosvot vallassa.

 27. Oma vika

  Minun subjektiivinen kokemukseni on, että kuntouttavassa työtoiminnassa saa kyllä ehkä ohjausta oven hiontaan mutta ei siihen, kuinka tulevaisuudessa pääsisi palkkatyöhön. Mutta vikahan on minussa, kun en osaa ottaa asiaa esille ja pyydä ohjausta (vaan kun pyydän, mitään konkreettista en saa). Meillä kunta ostaa kuntouttavaa reilulla 28 eurolla per päivä per asiakas.

 28. Make

  Elina Lepomäki kyselee verkkouutisissa, että miksi insinööri mankeloi itse lakanansa?

  ”Oikea vastaus” on kai suunnilleen, että mankelointi sopisi hyvin orj.. köh kuntouttavaksi työtoiminnaksi, vastikkeena toimeentulotuelle. Lepomäki tosin höyryää niistä perustileistään ihan Tony Sopranona.

  Itse suosimani ilkeä vastaus on, että ”Elina on feministi.” ( just kidding )

  Meillä ei lakanoita mankeloida, koska rakas vaimoni opetti kolmisenkymmentä vuotta sitten, että miten ne kannattaa pyykistä viikata liinavaatekaappiin siten, että siliävät itsestään. Tätä olemme aina tehneet yhdessä.

  • Luukas Pyykorpi

   Ennen muinoin pantiin housut prässiin patjan alle – toisinaan onnistui 😉

 29. Petri Sakkinen

  Ei tämä tilanne ole sattuman tai tyhmyyden tulosta, vaan ihan tarkoituksellista. Järjestelyn kohteet muodostavat tärkeän ryhmän yhteiskunnassa: ”Ryysyköyhälistön, tämän vanhan yhteiskunnan alimpien kerrosten passiivisen mädäntymistuotteen, proletaarinen vallankumous tempaa paikoitellen mukaan liikkeeseen, mutta koko asemansa vuoksi se on taipuvaisempi myymään itsensä taantumuksellisiin vehkeilyihin” (K. Marx &F. Engels: Kmmunistinen manifesti.

  Persujen äänestäjät ovat ainakin myyneet itsensä.

 30. Rintsu

  Huomioni herätti se, että kuntouttavassa on nykyään näköjään kielitaidottomia maahanmuuttajia?
  Jos henkilöllä ei ole kielitaitoa niin kuinka voidaan päätellä, että hän olisi just kuntouttavan työtoiminnan tarpeessa?
  Hätäisesti pääteltynä olisin sitä mieltä, että henkilö olisi pikemminkin kieliopintojen tarpeessa, mutta kaipa työkkärin viisaat tietävät paremmin.

  Sääliksi käy myös ohjaajaa joka on juuri saanut palkkatuetun työpaikan ja sitten ohjattavakseen laitetaan henkilöitä joiden kanssa ei ole edes yhteistä kieltä. Jolloin homma on tuomittu epäonnistumaan jo ennen lähtöviivaa.
  ”Juu, olin minä palkattuna ohjaajana, tosin ohjattavani eivät ymmäetäneet mitään mitä sanoin tai päinvastoin mutta ihan hyvin se silti mielestäni meni”.
  Mitäs hyötyä tosta on ylipäänsä kenellekään?

 31. Caritas.

  Ihan mielenkiinnosta, kun blogissa mainitaan kunnan rikkovan toiminnallaan lakia, niin kenellä mahtaa olla oikeus nostaa kanne hallinto-oikeudessa?

  • sakutimonen

   Jos ei ole olemassa valituskelpoista päätöstä, kuten yleensä ei ole, niin ei kenelläkään. Ainoa keino on katelu valvontaviranomaiselle eli aluehallintovirastolle, joka ei koskaan näe yhtään virhettä. Oikeuskansleri joskus näkee.

   • Luukas Pyykorpi

    Oikeuskanslerista on tullut median ohella hallituksen nuolija

   • 167-176

    Ja tuon valituskelpoisen päätöksen tekemättä jättäminen ei sitten ole virkarikos?
    Perustuslain 21§:n lisäksi muutama muukin laki velvoittaa tekemään tuon päätöksen. Tästä on ollut juttua aikaisemmnkin.

  • Jonis Lusis

   Näissä pajoissa on enemmän tai vähemmän työturvallisuuteen liittyviä ongelmia, vastuut mukaan lukien.
   Se on yksi tie nostaa kissaa pöydälle työturvallisuuslakiin vedoten.
   Kosto tosin sitten elää jatkossa.

 32. Luukas Pyykorpi

  ”Mistähän löytyisi sellainen puolue, joka ottaisi asiakseen kuntouttavan työtoiminnan laittamisen täysremonttiin?”
  Mistähän löytyisi sellainen lakimiesryhmä, jolla olisi rohkeutta haastaa nämä kaikki lainrikkojat oikeuteen Suomessa? Ehkä mahdollisesti tulevaisuudessa perustettava ”Suomen Ihmisroskat ry.” saattaisi palkata lainrikkojille vastavoiman

 33. äimänkäki

  Ei ne puolueet eduskunnassa ehdi nyt tällaisiin pikkujuttuihin kun niillä on kova kisa just meneillään kuka keksii eniten haittaveroja. Eivät ole meidän kanssa enää samalla planeetalla.

 34. Pertti Ikonen

  Kuntouttava työtoiminta on ottanut mallia esimerkkiä kuntien työkeskuksista joissa työskentelivät cp-vammaiset ihmiset. Ei heillekään koskaan ole palkkaa työstään maksettu, mutta tuo organisaatio on melko varmasti ollut päättäjien mielessä kun kuntouttavaa työmintaa on ryhdytty laajentamaan pitkäaikaistyöttömien suuntaan. Organisaatio on ollut jo olemassa ja työtilat. Asia on vaikea kun aina löytyy ihmisiä jotka kokevat tarvitsevansa huolenpitoa ja päivärytmiä. Tuohon joukkoon on helppo livauttaa työkykyisiä työttömiä esim. karenssin pelolla.

  • Jore

   Tsekatkaapa mm. Honkalampisäätiö ja Juhta-peräkärryt.

   • Ulla Vehaluoto

    No huh huh. Tässä esimerkki, miten orjuus myydään ihmisille tehokkaasti ja hyvin. Ei ole markkinoinnin opit menneet hukkaan:

    https://www.honkalampi.fi/palvelumme/kaski-tyovalmennus/kuntouttava-tyotoiminta/

    Orja tulee palveltavaksi, saamaan palvelua, ja hän saa ihan itse vapaasti valita, millaisena orjana työskenteleminen kiinnostaisi häntä eniten. Vaihtoehtoja on annettu monia.

    Orjuus on ihanaa. Siitä se orjuuden ura urkenee.

 35. Rintsu

  Asia ei oikeesti ole kovin vaikea tai mahdoton.
  Ratkaisu vaan vaatii hyvää tahtoa ja kavereita niin ja liian paljon kahvii ja tupakkaa. Kenties jokusen irtirevityn harmaan hiustupon mutta ei ole mitenkään mahdoton.

  – ”Mitä tekee kielitaidoton kuntouttavassa”
  – ”Ööh en mä tiedä mutta varmaan jotain”.
  – ”Työttömälle voidaan asettaa velvollisuus olla työmarkkinoiden käytettävissä mutta voiko häntä rangaista jos työmarkkinoita ei ole?”
  – ”Ööh, emmä tiedä mutta tekevätpähän ainakin jotain.”
  – ”Mitäs sosiaaliturvaa se sitten on? Pitäisikö lapsilisän saamiseksi tehdä jotain muutakin kuin lapsi?”
  – ”Ööh, emmä tiedä mutta erittäin hyvä kysymys!”
  – ”Jos henkilöllä on päihdeongelma niin kuuluuko hän enemmän päihdepalveluihin kuin työvoimapalveluihin?”
  – ”Ööh emmä tiedä mutta ystäväni vuorineuvos juo joka päivä ja hakkaa akkansa vain perjantaisin mutta sosiaalituilla ei kyllä saa juoda eikä polttaa. Jos siihen on varaa niin ne on ihan liian isot!”

  Jos on tahtoa niin oikeiden vastausten löytäminen ei ole kovin vaikea rasti.
  Mutta älä kuuntele ketään joka aloittaa sanansa sanoilla ööh, elikkäs tai nythän on niin, että…

  Kyykytysbyrokratian purkamisella säästyy jokainen lantti joka näillä pelleilyillä nyt köyhiltä leikataan.
  Yks kolmen tonnin kuukausipalkkainen virkailija jonka tehtävä on leikata ei yksinkertaisesti ehdi kuussa leikkaamaan niitä kakskymmisiä, että leikkaaminen olis halvempaa kuin palkkakustannuksensa.

  Maa on täynnä niitä jotka veloittaa kymppitonnin säästämällä pari kupillista kahvia.
  Ja niitä jotka on valmiit maksamaan sen.

 36. Nyt vaan nimimerkki


  Tästä lakimuutoksesta kuntien ei tarvitse piitata sen enempää kuin mistään muustakaan kuntouttavasta työtoiminnasta annettuun lakiin kirjatusta asiasta.

  Kyllä, kunnissa ja kaupungeissa tiedetään, että ketään ei kiinnosta. Paitsi näitä 9e/pvä orjia ja niistäkin niitä valveutuneimpia ja asian epäoikeudenmukaiseksi tuntevia lähinnä. Mutta koska nekin on vain työttömiä, niin heistäkään ei tarvitse välittää loppujen lopulta. Elävät PALKKAA saavien rahoillakin! Jos joku/jotkut jotain meteliä asiasta pitää löytyy jopa AY-aktiiveista henkilöitä, jotka haluaa ja pystyy nämä työttömät vaientaa. Jos ei muuta niin ”hyökkäämällä” agressiivisesti epäkohtia esille tuovan 9e/pvä orjan silmille. Ja tekemällä selväksi, että voi pitää sen turpansa kiinni ja sitten asiaa perustellaan vielä sillä, että työttömät saa palkkaa, koska työttömyyskorvaus on heistä sellainen. Tätäkin tapahtuu sen tiedän omalta kohdalta.

  Senpä takia en näe mitään muutosta tulevaisuudessa vaikka koko hallitus ja ministeriaitio vaihtuisi vasemmiston edustajiin tai vaikka pesunkestäviin kommunisteihin mitä kyllä nykyhallitus on jo 9e/pvä orjatöiden laajentamishaaveineen, jotka myös toteutuu seuraavan hallituksen aikan viimeistään.

  Ja tuleva hallitus tulee kyllä vedättämään työttömiä ja muita heikommissa asemissa olevia lupailemalla kaikenlaista hyvältä kuullostavaa vaaleissa. Mutta lupaillahan voi kaikkea ei niiden lupausten eteen mitään tarvitse tehdä ei siitä mitään rangaistuksia jaeta. Voi olla jopa pahempi juttu, että vasemmisto pääsee valtaan. Ne tietää miten heikompia voi satuttaa vielä kipeämmin ja ne tekee sen jos niin päättävät. Oikeisto on tästä vaan mielissään se tietää heille vaalivoittoa seuraavissa vaaleissa, jonka jälkeen jatkavat siitä mihin vasemmisto jäi haukkuen tietenkin heidän tekemisensä yhteiskuntaa murentavaksi toiminnaksi jne. Ja niin se pyörä vaan pyörii loputtomiin.

 37. JaniK

  Sakulle kiitos kun puolustat meitä sorrettuja ja ylikuntoutettuja. Itsekin istunut liian paljon ja liian kauan eri paikoissa kuntouttavassa työtoiminnassa, mutta en huomaa mitään muutosta omassa kuntoutumisessa. Maksan laskut ajallaan, herään aikaisin, ja menen ajoissa nukkumaan, en käytä alkoholia tai muita päihteitä, ainoa vikani on lapsuuden kotini hometalon aiheuttamat vaivat joiden takia on ollut hankala päästä töihin. Kaikinpuolin voin sanoa olevani kunnollinen kansalainen, tunnollinen sellainen. Mikä siis vikana? Vikana on kuntouttava työ, joka jo sanoina saa voimaan pahoin. Istuin kaksi vuotta eräällä pajalla tekemättä juurikaan mitään. Päivän työtehtävät olivat iltalehtien lukeminen ja syöminen ruokalassa, siihen muutkin tottuivat ja samalla laitostuivat. Kukaan ei enää odotakaan muuta kuin, että pääsisi kuntouttavaan, kun siellä saa sentään hyvää ruokaa tekemättä mitään. Itselleni kuntouttava aiheuttaa jo tässä vaiheessa jonkinlaista masennusta ja itseinhoa, kun ei koskaan kukaan virkailija kuuntele, ja koita edes jollakin tavalla keksiä jotain muuta kuin kuntouttavaa työtä. ”Olenko näin huono ihminen kun en muuhun kelpaa” Joku tolkku tähän typeryyteen on saatava, tämä ei saisi olla normaali tapa, vaan työtoimintaa johon ohjattaisiin oikeasti syrjäytyneitä, ja niitä joille oikeasti säännöllinen rytmi ja elämänhallinta on hukassa. Loppulausuntona onkin, että kun olet kaksi vuotta ollut kuntouttavassa, ja saat kutsun työkkäriin, niin ensimmäisenä naamasi eteen lyödään paperilappuja joissa on eri yhdistysten kuntouttavaa työtoimintaa, jota en voi ymmärtää ja hyväksyä. Kuka auttaisi meitä ylikuntoutettuja..

  • Ulla Vehaluoto

   Syrjäytyneitä ei auteta siten, että heitä kootaan samaan huoneeseen ja kohdellaan heitä kuin päiväkotilapsia. Eikä syrjäytyneitä auta sekään, että heitä kohdellaan toisen luokan ihmisinä ja pistetään töihin ilman palkkaa. Syrjäytyminen on yhteiskunnasta syrjäytymistä. Se tarkoittaa juuri sitä, että yhteiskunnasta syrjäytetään eriarvoiseen asemaan tai kokonaan pois yleisistä yhteiskunnan toiminnoista jokin ihminen tai ihmisryhmä.

   Työttömien syrjäyttäminen on ammattimaista toimintaa, sitä tuetaan valtion lainsäädännöllä ja verorahoilla, kuntien ja valtion työntekijöillä, ja mukana puuhastelee jos jonkinlaista yhdistystä, yritystä ja haaskalintuja.

   Työttömät syrjäytetään ilmaistöihin ja pidetään siellä.

   Taloudellinen syrjäyttäminen (köyhyys) toimii tehokkaasti myös sosiaalisena syrjäyttäjänä, sillä köyhällä ei ole varaa rientoihin muiden ihmisten joukossa, ja poliittisena syrjäyttäjänä, kun poliittiset päätöksentekijät ja koko muu yhteiskunta tuntuu elävän täysin toisissa todellisuuksissa.

   Köyhien ja työttömien syrjäyttäminen on uusliberalismin tarkoituskin.

 38. Ani

  Ihmisyydestä on tullut mielipidekysymys. Valinnanvapaus tässäkin.
  Muotista pudotetut tai muottiin koskaan päässeet muodostavat ihmisekosysteemin pohjamudan, rikkoja ja roskia. Rikkaruoho- ja roskaihmiset ovat rauhoittamattomia kaksijalkaisia, joita on lupa hyväksikäyttää härskisti. Työpanokset kelpaa, töiden tulokset jaetaan yhteisön hyväksi, ja tekijät saavat korvaukseksi pahvimukillisen kahvia. S_na, rakentakaa jo lisää niitä korkeita kivimuureja piikkilankaesteineen talojenne ja autojenne ympärille. Ja harjoitelkaa imelän ylimielistä ilmettä.

 39. antonio

  https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tyoton-velvoitettiin-ilman-perusteluja-kuntouttavaan-tyotoimintaan-kannamme-metsassa-painavia-pitkospuita-vailla-toimintasuunnitelmaa/

  Hyvän artikkelin lopussa toimintaohje terveelle työttömälle käskytetystä kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymiseen

  • antonio

   Luin päälle päätteeksi TEn ohjeita kuntouttavasta toiminnasta.

   Niissä lukee näin:
   ”…Toiminta on tarkoitettu niille, jotka ovat olleet työttöminä pidempään.”

   Siinä kaikki.
   (Ja vieläpä huonolla suomenkielellä.)

 40. Jeremias Tampio

  Laki kuntouttavasta työtoiminnasta säädettiin voimaan Lipposen II:n hallituksen aikana 1.9.2001. Sitä edelsi komitean mietintö , joka saatiin valmiiksi ennen joulunpyhiä 2000. Lain tarkoituksena oli ehkäistä työmarkkinoilta syrjäytymistä ja parantaa pitkään työttömänä olleen elämänhallintaa ja viime kädessä työllistyä avoimille työmakkinoille. Laki läpäisi ennen lopullista muotoaan perustuslakivaliokunnan syynin, joka ei nähnyt mitään ristiriitaa siinä, että kieltäyessään toimenpiteestä työttömän toimeentulotukea voitiin alentaa ensin 20 % ja sitten vielä saman verran lisää. Yhtään eriävää mielipidettä ei esitetty. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana oli tuolloin Paula Kokkonen (KOK.)

  Sosiaali & terveysvaliokunnassa lakiin jätettiin kaksi vastalausumaa. Marjaana Koskinen (SDP) edellytti, että toimeentulotukiriippuvaisten opiskelijoiden asemaa kohennetaan opintotukia nostamalla. Kolme muuta edustajaa: Juha Rehula ( Kepu), Niilo Keränen (Kepu) ja Päivi Räsänen (Krist.) vaativat, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien matkakulut on maksettava valtion työllisyyysvaroista, eikä kuntien, kuten oli esitetty. Lisäksi he olivat sitä mieltä, että hallituksen arvioima 120 markan kustannus per henkilö/työtoimintapäivä, josta kunnan osaksi tuli 60 markkaa oli liian alhainen ja esittivät kuntien osalta sen kaksinkertaistamista. Valiokunnan puheenjohtaja Marjatta Vehkaoja (SDP).

  Lain esitteli sittemmin muistaakseni Terttu-Huttu Juntunen (VAS) ja sitä veievät erityisen innokkaasti eteenpäin työministerit Sinikka Mönkäre (SDP) ja häntä seurannut Tarja Filatov (SDP). Filatov, jonka lempilapsi kuntouttava työtoiminta on, on myöhemmin vaatinut lain epäkohtia korjattaviksi, mutta ei olisi valmis luopumaan siitä.

  Kuntouttava työtoiminta meni ns. kokonaan uusiin puihin, kun kunnat velvoitettiin maksamaan vähintään puolet yli 300 päivää työttömänä olleen työmarkkinatuesta. Tältä sakkomaksulta kunta välttyy ja saa valtiolta rapiat 10 € järjestäessään työttömälle mitä tähänsa puuhastelua, joka voidaan naamioida sosiaalityöksi ja jossa ei synny virkasuhdetta eli palkanmaksuvelvollisuutta.

  Mitä siis olemme liki 20 vuoden jälkeen saaneet: Meillä on kuntien ja valtion välinen huuutolaishuutokauppa siitä kenen momentille palkkatyön osallisuudesta vaille jääneet kuuluvat. Yksistään Helsingin kaupunki maksoi vuonna 2016 työmarkkinatuen sakkomaksua 62 miljoonaa €. Seuraava askel on TE-toimistojen yksityistäminen ja markkinoistaminen. Herra varjele, mitä siitä seuraa!?

  Ja miten tähän on tultu? Työllisyyspolitiikan uusi trendi luotiin 1990-luvun laman jälkeisinä vuosina. Massatytömyyden seurauksena aktivoinnista ja velvoittamisesta on tullut yhä keskeisempi osa eurooppalaista viimesijaista toimeentulon muotoa. Kun työpaikkoja ei riitä kaikille, on ulkopuolelle heitettyjen osalle tarjottavana vain kontrollia ja kuria. Työvelvoitetta vaikka sitten ilmaiseksi, pidetään eettisenä normina ja ikään kuin ihmisluontoa jalostavana. Ja myös vasemmistopuolueet ovat lähteneet tähän mukaan.

  Kuntouttava työtoiminta – jota seksikkäämmin markkinoidaan sosiaalipalvelun nimellä – on osoittautunut täydeksi fiaskoksi. Tutkimusten mukaan vain 1-2 prosenttia siihen osallistuneista ( pakotetuista ) on työllistynyt. Samaa
  ” liirum laarumia” oli ns. Paltamon malli, jota mm. mallin kätilö Anne Huotari ja tutkijadosentti Jouko Kajanoja kehuivat suureksi menestykseksi. Totuus oli kuitenkin toinen. Rahaa meni, mutta yhtään pysyvää työpaikka ei syntynyt.

  Samaa aivotonta linjaa jatkaa blogin liitteenä oleva Kansan Uutisten pysähdyttävä ja tyrmistyttävä juttu. Köyhät nikkaroivat toisille köyhille huonekaluja ja ruumisarkkuja, joita sitten saa noutaa sosiaaliviraston maksusitoumuksella. Joukon jatkona on pällistelemässä vielä ummikkoja maahamanmuuttajia, joiden oikea paikka olisi Suomen kielen kurssi. Ja kaikki ovat tyytyväisiä ja otettuja, kun saavat vain olla jossakin.

  Kansan Uutisten linja ei kuitenkaan yllätä. Jo pidempään on ollut tiedossa, että lehden päätoimittaja Sirpa Puhakka kannattaa Kuntouttavaa Työtoimintaa ja samoilla raiteilla pumppaa resinaansa lehden kakkosmies Kai Hirvasnoro. Vasemmistolaisten arvojen puolestapuhujien taholta tämä on kerta kaikkiaan täysin käsittämätöntä.

 41. AKK

  Työttömien tilanne on hankala ja syyllistämisellä sekä leikkauksilla siitä on tehty entistä hankalampaa. Mutta eivät hallituksen toimet auta työelämän syrjään kiinni päässeitäkään. Ohessa esimerkki siitä kuinka paikallinen sopiminen toimii ja kuinka koeaikaa käytetään bisneksen tekemiseen ja voittojen maksimoimiseen. Työnantaja toki kiistää kaiken pelaamisen ja vetoaa tietämättömyyteen sekä siihen että käydään kuitenkin säännölliset kehityskeskustelut. Mitä keskustelua onkaan käyty jos koeaikana tulee irtisanotuksi eikä syystä ole hajuakaan. Haiskahtaa tietoiselta toiminnalta. Tähän Pentikäinen, Sipilä, Orpo ja Terho pyrkivät, mahdollistamaan irtisanomiset ilman perusteita ja paikalliseen sanelun!
  Ei ne kaikki työnantajat niin vilpittömiä ole kuin annetaan ymmärtää, ahneus saa joskus toimimaan häikäilemättömästi, mutta pahoittelut yrittäjien reilun enemmistön puolesta. En usko että työntekijä ihan kevyin perustein nostaa tuollaisen asian julkisuuteen.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/b49fbbfc-cc6f-4b86-9b1a-fece7c955dec_u0.shtml

 42. äimänkäki

  Pannaan tuosta senaattori Alatalo laulamaan mikä on homman nimi. Me leikimme ylijäämäihmisten osapäiväfiksaajaa ja niinpoispäin. Hasardihommia vaan. https://www.youtube.com/watch?v=1X-vav_n4zI

  • Luukas Pyykorpi

   Suomen Ihmisroskat ry kannattaa ! 😉

 43. Isoäiti

  ”enää ei voida puhua edes kilpailun vääristämisestä, kun yrityksetkin voivat hyödyntää palkattomia.”

  Itse asiassa tämä vääristää kilpailua yritysten välillä. Jo nyt työkokeilijoita jotkut yritykset käyttävät härskisti hyväksi. Jos otetaan kaksi saman alan yritystä, ensimmäinen maksaa palkat ja lakisääteiset maksut työntekijöilleen, toinen pyörittää osan toiminnasta ilmaistyöllä, Tieteenkin jälkimmäinen saa kilpailuetua kustannusten osalta. Todellisuudessa ensimmäinen saa pitkällä aikavälillä kilpailuetua työn tuottavuuden kautta. On todettu useasti, että näille ns. hyville työnantajille työntekijät tekevät töitä enemmän kuin heiltä odotetaan. Eikä palkka ole se ainoa kannustin, vaan muun muassa tunne arvostuksesta.

  Palkattoman työn teettämisellä on myös se nurja puoli, että se kyllä kaunista työttömyyslukuja, mutta ainoastaan lisää yhteiskunnan ja kaikkien veronmaksajien kuluja. Palkaton työ ei lisää kuntien ja valtion verokertymää. Se ei kasvata ostovoimaa, jonka kautta yritysten liikevaihto kasvaisi.

  Jos tällainen toiminta lisääntyisi yrityksissä, se lisäisi vain rahan siirtymistä verovaroista suoraan yrityksille. Tulee mieleen voitaisiinko se jo katsoa laittomaksi yritystueksi? Siihen olisi jo EU:lla sanansa sanottavana.

 44. Ulla Vehaluoto

  ”Kaikkein helpointa on laittaa kuntouttavaan työtoimintaan ohjattu johonkin yritykseen tekemään työtä ja sanoa sen olevan juuri sitä tukea ja ohjausta.”

  Aivan. Tuki ja ohjaus ovat sen verran epämääräisiä ja epäselviä käsitteitä, etteivät ne sinänsä tarkoita mitään. Johan nyt väitetään kuntouttavan työtoiminnan olevan asiakkaalle tulevaa palvelua.

  Köyhiä palvellaan siis uhkaamalla heitä entistä suuremmalla köyhyydellä, työmarkkinatuen menetyksellä ja toimeentulotuen leikkauksella, mikäli he kieltäytyvät osallistumasta kyseiseen ”palveluun”.

  Jos kieltäytymisestä seuraa karenssi, siitä pääsee pois vain osallistumalla ”palveluun”. Eli ”palveltavan asiakkaan” kannalta on sittenkin parempi suostua ja saada edut eli 9 euroa kulukorvausta ja bussikortti. Toimeentulotuen maksimi 491 euroa/kk pysyy joko sellaisena ja siihen saa vähän lisää (kulukorvausta ei vähennetä toimeentulotuesta), tai toimeentulotukea leikataan -20% tai jopa -40%. Ne jotka tosiasiallisesti joutuvat elämään kyseisellä minimisummalla, ovat tällaisen valinnan edessä. Näetkö vielä enemmän nälkää vai otatko soppalautasen. Moni suostuu mieluummin ottamaan sen soppalautasen, tietenkin.

  Tämä Filatovin laki on alun perinkin täysi fiasko yhteiskunnallisesti ajatellen. Mutta toki se on palvellut ja palvelee uusliberalismin tavoitteita. Siis niitä, joissa rikkaimmat, joita ovat esimerkiksi jokainen kansanedustaja, saavat yhteiskunnalta itselleen kohtuuttomia summia ja osuuksia, sekä vallan, ylivallan suhteessa muihin.

  Ajatus työn kuntouttavuudesta eli työn parantavasta vaikutuksesta tulee natseilta. Kansallissosialistit esiintyivät hekin työllisyyden parantajina, maan pelastajina ja hyvän tekijöinä. Todellisuudessa he olivat ihmisoikeusrikollisia pahimmasta päästä.

  Jos vanhat hyvät ajat halutaan takaisin ja veret virtaamaan kuten 1700-luvun Pariisissa, tai kuten 1900-luvun sodissa, niin kai sitä saadaan mitä halutaan.

  Mutta voidaanhan sitä haluta muutakin.

 45. Luukas Pyykorpi

  ”Ajatus työn kuntouttavuudesta eli työn parantavasta vaikutuksesta tulee natseilta. Kansallissosialistit esiintyivät hekin työllisyyden parantajina, maan pelastajina ja hyvän tekijöinä. Todellisuudessa he olivat ihmisoikeusrikollisia pahimmasta päästä. ”
  Odotan sitä päivää, kun nämä maamme ihmisoikeusrikolliset saadaa kansallisen tai kansainvälisen oikeuden eteen vastaamaan syytöksiin rikkomuksistaan. Köyhät eivät unohda !

Kommentoi »

Comments are closed