Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen

Miten terve ja työkykyinen voi välttyä kuntouttavalta työtoiminnalta? Onko siihen pakko osallistua? Tätä kysytään jatkuvasti, mutta täydellisiä neuvoja on mahdoton antaa. Kerrataan kuitenkin perusasiat.

Kuntouttava työtoiminta on lakisääteistä toimintaa, joten paras keino valmistautua on tuntea laki ja sen nojalla annetut soveltamisohjeet. Laki löytyy täältä ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje täältä.

Lakiin ja ohjekirjeeseen kannattaa tutustua viimeistään siinä vaiheessa, kun tulee kutsu aktivointisuunnitelman laatimiseen. Siitä se aina alkaa. Lain mukaan työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta ovat velvolliset laatimaan aktivointisuunnitelman yhteistyössä työttömän kanssa. Pitäkää huoli siitä, että paikalla oikeasti on myös TE-toimiston edustaja, sillä liian usein työttömältä vain pyydetään allekirjoitus valmiiksi tehtyyn aktivointisuunnitelmaan.

Lain mukaan aktivointisuunnitelmaan on merkittävä henkilön koulutusta ja työuraa koskevat tiedot, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuudesta, arvio aikaisempien työllistymissuunnitelmien ja kunnan tekemien henkilöä koskevien suunnitelmien toteutumisesta ja  toimenpiteet, jotka voivat olla työtarjouksia, muita julkisia työvoimapalveluja, kuntouttavaa työtoimintaa, muita sosiaalipalveluja sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja. Jos näitä lakisääteisiä asioita ei ole kirjattu suunnitelmaan, niin vaatikaa niiden kirjaamista.

Ensiksi on selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide ja se tarkoittaa sitä, että ensin on käytävä läpi kaikki muut mahdollisuudet. Tämä unohtuu valitettavan usein kuntien virkamiehiltä, joiden ainoa toimeksianto omilta esimiehiltään saattaa olla kunnan työttömyyslukujen pienentäminen ja ns. sakkomaksujen säästäminen.

Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan se on sosiaalipalvelua. Se on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Työkykyistä ei saa velvoittaa osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan. Jos teille tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, niin kysykää kuka, milloin ja millä perusteella on määritellyt teidät palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömäksi. Jos tällaista määrittelyä ei löydy, niin vaatikaa pääsyä terveysviranomaisten tutkittavaksi. Työttömillä on lakisääteinen oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen. Jos teidän sanotaan olevan päihdeongelmainen tai muuten vaikeuksissa elämänhallinnan kanssa, niin kysykää perusteluja väitteelle. Pelkkä työttömyys ei ole todiste elämänhallinnan menettämisestä.

Tässä vaiheessa teitä luultavasti uhataan karenssilla. Ei pidä säikähtää, sillä viranomaisten on noudatettava lakia, ja olette vain vaatinut lakiin kirjattuja oikeuksianne.

Jos teidät kaikesta huolimatta painostetaan sanktioilla uhaten kuntouttavaan työtoimintaan, niin vaatikaa asiasta valituskelpoinen päätös perusteluineen ja muutoksenhakuohjeineen. Jos sitä ei anneta, niin asiasta voi silti tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen perusteeksi käy mikä tahansa edellä kerrottu muotovirhe päätöksenteossa. Selvää on, että myös oma työkyvyn arvointi on oikaisuvaatimuksen peruste.

Jos oikaisuvaatimustanne ei hyväksytä, niin tehkää jatkovalitus hallinto-oikeuteen. Sosiaalipalveluun liittyvässä omassa asiassa valittaminen on maksutonta, joten ei kannata säikähtää mahdollisia uhkailuja valittamisen tulemisesta kalliiksi.

Kuntouttavan työtoiminnan lainvastaisuuksista ja menettelyvirheistä voi tehdä kantelun aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hallinnollisissa asioissa ei tehdä rikosilmoitusta, ellei kyseessä ole virkarikos. Sen kynnys on korkea, joten asia kannattaa hoitaa hallinnollista tietä. Viranomaisen osaamattomuus ei ole virkarikos.

Nämä ovat ohjeeni niille, joiden työkyvyssä ja -halussa ei ole mitään vikaa eikä elämänhallinnassa puutteita. Sitten vielä semmoinen juttu, että kuntouttavaan työtoimintaan saa halutessaan myös terve ja työkykyinen osallistua. Työvoimaviranomaisten mukaan se jämäköittää elämänhallintaa.

Kuva: Teppo Palmroos

Kommentit (66)

 1. SHU

  Aktivointisuunnitelman tekotilaisuuteen voi ottaa myös tukihenkilön mukaan. Tämä tukihenkilö voi olla kuka vain, kaveri tai aina parempi, jos olisi alan tietämystä omaava. Jos kaveri lähtee mukaan, niin kannattaa yhdessä ennakkoon tutustua juttuihin ja ennen kaikkea tilaisuudessa pitää puolensa. Viranomaisten mielivaltaista toimintaa hillitsee kummasti todistajan läsnäolo. Sitten vielä, sellaisen keskustelun, jossa itse on läsnä, voi nauhoittaa salaakin. Videoida ei voi salaa. Se, mikä arvo nauhoitteelle esim. valitusaste antaa, on valitusasteen harkinnassa. Mutta ei ne yleensä ilman vaikutusta jää.

  • antonio

   Auttaa muuten myös kun aluksi kysyy retorisen kohteliaasti saako nauhoittaa…
   Heti muuttuupi ehkä asenne ja kohtelu…

   • Petri Sakkinen

    En usko, että sitä tarvitsee kysyä. Puheluiden tallentamisesta on jopa oikeusasiamiehen ilmoitus, että sen saa aina tehdä.

    • J-P

     Ei tarvitse kysyä, mutta itsekin voin uskoa vaikuttavan vastapuolen asenteeseen, jos edellämainitun mukaisesti toteaa heti alkuun, että ”Tästä muuten sitten jää todistusaineistoa.”

     Jutussa käydään selvästi läpi yksi nykyään liian useaa kansalaista koskettava tilanne. Tähän on hyvä linkata jatkossa, jos lähipiirissä tulee vastaavia ongelmia.

 2. Jakke

  Juurikin tällaisia ohjeistuksia ei kaiketi saa aivan helposti viranomais tahoilta. Tämä kolumni pitäisi julkaista kaikille tämän ongelman kanssa ”painiville”, vaikkapa ilmaisjakeluna. Saisi postikin hommia.

  • Jari Eeva

   Sitten saamme odottaa imperiumin vastaiskua, eli ” tehdään nyt tällainen laki…”

 3. stunned

  Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi:

  Kansan Uutiset 30.6.2015

  Kuntouttavassa työtoiminnassa olevilta viedään työpäivä ja samalla yhdeksän euron päiväkorvaus. Säästötoimi lyhentää työelämään pyrkivän työviikon.

  Lakimuutoksen tarkoituksena on rajata kuntouttava työtoiminta aiempaa selkeämmin vain niille, jotka eivät kykene osallistumaan työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin.

  – Ajatuksena on, että ihminen, joka pystyy työtoimintaan viitenä päivänä viikossa, on kykenevä osallistumaan TE-toimiston tarjoamiin palveluihin, Semi toteaa.

  • Ulla Vehaluoto

   ”Kuntouttava työtoiminta tarjoaa monelle tien työelämään omien voimavarojen mukaan. Tavoitteena on vähentää työelämästä syrjäytymistä.”

   Hah hah, niinpä niin. Tosiasiassahan asia on juuri päinvastoin. Kuntouttava työtoiminta nimenomaan syrjäyttää työelämästä, yksilöitä ja ryhmiä, ja kuntouttavasta työtoiminnasta ei työllistytä muualle kuin aina vain uusiin kuntouttaviin tai muihin ilmaistyön muotoihin.

  • töytön

   Mitään muuta ulostuloa en ole tältä ”kansan edustajalta” tuon jälkeen kuullutkaan.

 4. Mikko ojala

  Vähemmän virallisena vinkkinä passiivinen vastarinta. Työtoiminnan tarkoitus on kuntouttaa, joten mahdollisuuksiin kuuluu lyhyemmän työpäivän vaatiminen. Ja ylitöistä voi suoraan kieltäytyä. Muutamasta ”kuntoutuksesta” olen päässyt pois vaatimalla lyhyimmän mahdollisimman työpäivän ja lopettamalla päivän kellolleen kun pitää. CVstä voi sitten jättää pois ne vähemmän mairittelevat lausunnot mitkä tuosta saattaa seurata.

  • J-P

   > CVstä voi sitten jättää pois ne vähemmän mairittelevat lausunnot mitkä tuosta saattaa seurata.

   Miksi kukaan haluaisi ylensäkään laittaa mitään kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää CV:hen?

   • mikko ojala

    Jottei työhistoriaaan jää epäilyksiä herättäviä aukkoja.

 5. Mm

  Kiitos sakulle erinomaisesta kirjoituksesta. Kyllä on Suomi sairaaksi mennyt.

 6. Väinö Kalamia

  Mitenkäs sitä jämäköitymistä sitten kurssin jälkeen mitataan? Ne, jotka ei oo osannut tehdä myyntikelpoisia puu-ukkoja, niin askel rivissä eteen päin. Ja sitten viedään paaluun ruoskittavaksi. Se on orjatyövoimalaitoksessa normaalia. Se kun tuo Orpokin uskoo rangaistuksiin. Ja sitten ei muuta kun,uuteen kuntouttavaan työtoimintaan, että elämänhallinta alkaa parantua. Meillähän on kokoomuksen oikeusministeri, onko siltä muuten kukkaan kysynyt mitään? Ossoisko tuo ottoo mittään kantoo, vaikka sillä taitaa kyllä olla jo valakonen karvahattu piässä… Niiltä, joilla on valakonen karvahattu piässä ei kannata enää mennä kyselemään mittään. Juokse! Sinua ajetaan jo takaa…

 7. JiiPee

  ”Lain mukaan työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta ovat velvolliset laatimaan aktivointisuunnitelman yhteistyössä työttömän kanssa.”

  Niin, yhteistyössä työttömän kanssa. Sanelupolitiikkaan ei siis kenenkään työttömän tarvitse eikä pidä suostua.

 8. Arto Koski

  Hankalaksi tämän minusta tekee se, että lakiin on otettu mukaan elämänhallinnan käsite. Se kun on sisällöltään moniulotteinen ja jättää tulkinnan varaa näkökulmasta riippuen. Lääkäriltä tuskin saa siihen vapauttavaa diagnoosia terveystarkastuksessa. Voipa jopa olla niin, että sosiaali- tai työvoimaviranomainen tulkitsee sen mukautumiseksi, jolla ei ole taas hallinnan kanssa mitään tekemistä. Olisi kiva tietää miten elämänhallinta aikanaan on perusteltu kun laki on tehty.

  • Leena

   Elämänhallinta kuulostaa aika mahtipontiselta (ja epärealistiselta) tavoitteelta ihan kenelle tahansa statuksesta riippumatta.
   Joku arjenhallinta tms on ollut ehkä se mitä ajateltu?

  • Anja

   Tähän voisi löytyä vastaus lain perusteluista, sieltä ne kai tapaavat löytyä. Ehkä helpommin sanottu kuin tehty, tämäkin laki alkaa olla aataminaikuinen.

   • Arto Koski

    Alkuperäisen lain kohderyhmä oli alle 25-vuotiaat. Liekö ajateltu heidän tilannettaan pääasiassa? STM:n ohjekirjeessä tavoitteena mainitaan vain työ- ja toimintakyvyn parantaminen. Riittäisi lakiinkin. Elämänhallinnan edistäminen mainitaan erikseen terveyspalveluiden yhteydessä. Selkeä jako.

    EI löytynyt tähän hätään lain perusteluja, mutta alkuperäisen lain lähetekeskustelun pöytäkirja kyllä:

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poytakirja/Documents/ptk_138+2000.pdf

 9. Arska

  Tämän luettuaan ei voi kukaan väittää Suomen olevan demokraattinen maa kun ihmisen itsemääräämisoikeus voidaan ottaa pois viranomaistaholta työttömyyden takia, siis laittomasti ja samalla työttömän mielenterveys määritellään automaattisesti jokaisessa tapauksessa sairaaksi ja työtön ”tarvitsee” kuntouttavaa työtä.

  Kuitenkaan ei tarjota normaalia työllistämispaikkaa tai muuta vaihtoehtoa missä työtön voisi päästä edes normaalin työpaikan työntekijäksi vaikkapa tuetulla palkalla, ehei nyt vain alistetaan ja nöyryytetään, sadistista touhua missä ei ole demokratiasta tietoakaan.

  Tästä tulee mieleen lähinnä Natsi-Saksa ja 30-luvun vainot!
  Joko laitetaan uunit lämpiämään ja suihkut valmiiksi?

  • Ulla Vehaluoto

   Koko homman tarkoituksena on syyllistää työttömät omasta työttömyydestään. Yhteiskuntajärjestelmässähän ei ole mitään vikaa!!!

   Järjestelmä joka vaatii tietyn työttömyysprosentin, jotta palkat eivät nouse. Järjestelmä joka tietoisesti pyrkii tekemään kaikkensa, jotta työttömyysprosentit pysyisivät niin korkeina, että palkkoja voidaan pikemminkin laskea.

   Työttömien ja työllisten työläisten kahtiajako on hajota ja hallitse -menetelmän mukainen toimenpide, jolla tehokkaasti hajotetaan työväenliike, ammattiyhdistysliike ja yhteisöllisyys. Se on epäsosiaalista, antisosiaalista toimintaa, joka hyödyttää kuitenkin valtaa pitäviä sosiopaatteja.

   Kauniisiin sanoihin, joilla tavallisesti on myönteisiä konnotaatioita, piilotetaan tämä hajottamisen, hallitsemisen ja orjuuttamisen järjestelmä. Aktivointi tarkoittaa köyhdyttämistä. Se tarkoittaa tukien leikkaamista ja niiden tekemistä vastikkeellisiksi kuten orjuuttajat vaativat.

   Ajatukset työttömien aktivoinnista sanktioin ja rangaistuksin pitävät sisällään juuri sen ajatuksen, että työtön on itse syyllinen työttömyyteen. Yhteiskunnassammehan ei ole minkäänlaista työsyrjintää eikä muutakaan syrjintää! Yhteiskuntajärjestelmä on paras mahdollinen, kun sitä johtavat uusliberalistit sosiopaatit, jotka ryöstävät verovaroista itselleen ja omille eturyhmilleen leijonanosat.

   Koko työvoimapolitiikan kieli on sumennettu tällä uusliberalistisella jargonilla, jolla vain peitellään työttömyyden todelliset syyt ja johdetaan ihmiset harhaan.

   Jatkuvasti jaksetaan jankuttaa sitä, miten työtön on niin surkea luuseri, osaamaton ja kykenemätön normaaliin elämään ja työhön, miten ongelmallinen ja puutteellinen hän onkaan ihmisenä, ja miten häntä täytyy orjatöillä auttaa ja tukea, köyhdyttämällä kannustaa.

   Sosiopaatit eivät tietenkään itse näe omassa ajatusmaailmassaan mitään vikaa. He uskovat mielellään omat valheensa, onhan se heidän elantonsa kannalta kannattavaa.

   ”Sosiaalipalvelu” pakotetaan köyhdyttämisen uhalla palvelun saajalle, ja ”sosiaalipalvelu” tarkoittaa orjuuttamista. Sosiaalityöntekijät on velvoitettu tähän myös. Heillä ei joko ole enää minkäänlaista ammattiylpeyttä tai he eivät edes tunne omaa ammattietiikkaansa.

   • antonio

    Hyvä!
    Sosiaalityöntekijät ja työkkärin tätsyt ovat uuskapoja.

 10. Anna

  Laitoin Sakun asiat listaksi, jotta prosessia olisi helppo seurata. Korjatkaa, jos olen ymmärtänyt jonkin asian väärin.

  Jos on terve ja työkykyinen, kuinka välttyä tekemästä ilmaistyötä ns. kuntouttavana työnä:

  1. Tunne laki (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189?search%5Bnimike%5D=laki%20kuntouttavasta%20ty%C3%B6toiminnasta&search%5Btype%5D=metadata) ja sen soveltamisohjeet (https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ordnande-av-arbetsverksamhet-i-rehabiliteringssyfte-och-andringar-i-lagen-om-arbetsverksamhet-i-rehabiliteringssyfte-som-trader-i-kraft-1-1-2015)
  2. Tutustu edellisiin, kun kutsu aktivointisuunnitelmaan tulee.
  3. Pidä huolta, että TE-toimiston edustaja on paikalla. Ota mukaan myös oma tukihenkilö.
  4. Tarkista, että aktivointisuunnitelmassa on merkitty koulutuksesi, työkokemuksesi, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuus, arvio aikaisempien suunnitelmien (työllistymissuunnitelman ja kunnan tekemän suunnitelman) toteutumisesta ja tehdyt toimenpiteet (työtarjoukset, muut sosiaalipalvelut sekä terveys-, kuntoutu- ja koulutuspalvelut).
  5. Vaadi selvittämään mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Työkykyistä ei saa velvoittaa osallistumaan kuntouttavaan työntekoon.
  6. Jos sinulle tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, kysy: kuka, milloin ja millä perusteella sinut on määritelty palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömäksi.
  7. Jos edellistä määrittelyä ei löydy, vaadi pääsyä terveystarkastukseen.
  8. Jos sinulla väitetään olevan ongelmia päihteiden tai elämänhallinnan kanssa, vaadi perustelut (pelkkä työttömyys ei riitä).
  9. Jos sinua uhataan karenssilla, älä säikähdä, sillä olet vain vaatinut lakisääteisiä oikeuksia.
  10. Jos sinut on painostettu kuntouttavaan työtoimintaan, valita.
  11. Vaadi valituskelpoinen päätös perusteluineen ja muutoksenhakuohjeineen.
  12. Jos et saa ed. mainittua päätöstä, tee oikaisuvaatimus perusteena esim. muotovirhe (ks. edellä) päätöksenteossa tai oma työkyvyn arviointi (=olen työkykyinen näillä ja näillä perusteilla).
  13. Jos oikaisuvaatimusta ei hyväksytä, tee jatkovalitus hallinto-oikeuteen (valitus sosiaalipalveluihin liittyvässä omassa asiassa maksutonta).
  14. Kuntouttavan työtoiminnan lainvastaisuuksista ja menettelyvirheistä voit tehdä myös kantelun aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Rikosilmoitusta ei kannata tehdä (virkarikoksella korkea kynnys

  • JiiPee

   Lisätäänpä ohjeita, jos olet jo kyykytyksessä.

   https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tyoton-velvoitettiin-ilman-perusteluja-kuntouttavaan-tyotoimintaan-kannamme-metsassa-painavia-pitkospuita-vailla-toimintasuunnitelmaa/

   Työtön, toimi näin, jos joudut kuntouttavaan työtoimintaan vastoin tahtoasi:

   – Voit tehdä 30 vuorokauden aikana päätöksestä oikaisunhakuvaatimuksen. Huomaa, että postituspäivät pidentävät hiukan oikaisuaikaa.

   – Kotiin postitetun päätöksen mukana pitää olla oikaisuohjeet. Ne voivat olla esimerkiksi päätöksen kääntöpuolella. Toimi niiden mukaan.

   – Jos päätöksestä puuttuvat lainmukaiset oikaisuohjeet, voit hakea oikaisua päätökseen siitä huolimatta postittamalla kunnan oikeusviranomaiselle esimerkiksi vapaamuotoisen oikaisuvaatimuksesi.

   – Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu. Vaikka et olisi sosiaalitoimiston asiakas, vaan asioit vain TE-toimistossa, voit ottaa yhteyttä kuntasi sosiaaliasiamieheen. Hän auttaa muutoksenhaussa.

   – Oikaisuvaatimukseen kannattaa kirjoittaa perusteluksi, jos on työkykyinen. Kerro myös, jos et koe kuntoutuksen tarvetta. Samalla voit mainita, onko TE-toimisto tarjonnut muuhun palveluun osallistumista vai onko kuntouttava työtoiminta ollut ainut vaihtoehto.

   – Kuntouttavan työtoiminnan pitää olla viimesijainen palvelu, jota ennen TE-toimiston pitää tarjota asiakkaalle työtä, palkkatukityötä, työkokeilua tai muuta työvoimapoliittista palvelua.

   – Voit tuoda esille myös, jos et koe olevasi sisällöltään oikeanlaisessa kuntouttavassa työtoiminnassa. Kuntouttavan työtoiminnan pitää olla työkykyä edistävää eli sananmukaisesti kuntouttavaa.

   – Kuntouttavaan työtoimintaan osoittaminen pitää perustella esimerkiksi elämänhallintaongelmilla, jotka estävät työhön osallistumisen. Jos perustelu puuttuu päätöksestäsi, mainitse siitä oikaisuvaatimuksessasi.

   – Sosiaaliasiamies voi auttaa oikaisunteossa, mutta myös tarvittaessa kantelun tai muistutuksen tekemisessä kuntia valvovaan aluehallintovirastoon tai eduskunnan oikeusasiamiehelle.

 11. Miina

  voiko sitten esim TYP virka nainen yksinään määrätä ihmisen kuntoutavaan työtoimintaan

  ilman että näet vilaustakaan esim sosiaali työntekijästä
  kun se päätös kuntoutavasta tehdään Typissä

  paikalla ainoastaan se typ työvoimatoimiston virkamies

  allekirjoitus yhdeltä virkamieheltä ja sinulta paoperissa

  he ohitabt sen sosiialitoimen kokonaan näissä päätöksisään

  vaikka kuntoutavan työtoiminnan päätöksen pitäisi tehdä sosiaalityöntelijä
  ei Te- toimiston täti yksinään

  • sakutimonen

   Laki vaatii myös kunnan edustajan mukaan.

   • miina

    juu niin pitäisi
    mutta kun ei ole

    sitten kun asian laki pykälät tuo julki
    he väittävät että puhun höpö höpöjä

    *asiasta ei nyt viitsisi keskustella asenteella *
    siis he tavalaan kieltävät faktat Keskustelun heidän toimintansa oikeutuksesta
    ja sen että Typit rikkovat lakia

    ja sävy on yleensä uhkaavaa karensilla peloitelua

 12. Rahakirstu.com

  Mielenkiintoista, toimiikohan ohjeet käytännössä vai tuleeko aina karenssia?

 13. AMK

  Olet hakenut työkyvyttömyyseläkettä-sinut katsotaan työkykyiseksi-ei myönnetty edes määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea…niin mitäs sitten ???Palkaton työkö on kuntoutusta jos talous on kuralla-saathan 9 euroa lisää päivässä aktiivileikkurin vielä viedessä sen kolmekymppisen kuukaudessa.
  Olet siis työkykyinen jopa kelan mielestä-miksi siis kuntouttavaa työtoimintaa edes tarjotaan???
  Vellit ja puurot sekaisin????

  • AMK

   Tähän lisäyksenä vielä-Kelan virkailija oli ehdottanut kuntoutusta mutta kela oli evännyt kuntoutustuen???
   Orjatyölläkö työkyvylliset työkyvyttömät parantuvat?Jossakin mättää ja pahasti.Ehkäpä ideoiden ”isät ” ja ”äidit” joutaisivat kuntouttavaan työtoimintaan koska heillä näyttää olevan elämänhallinnan puutteita samaistua kyseessä olevaan ”palveluun” slogani mitään et tiedä jos et ole sitä itse kokenut.

  • Ullis

   Tai entäs sitten kääntäen:

   Olet hakenut työkyvyttömyyseläkettä-sinut katsotaan työkykyiseksi-ei myönnetty edes määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea…niin mitäs sitten??? Olet kuitenkin lääkärin määräämällä sairauslomalla (=työkyvytön), etkä pysty tekemään työtä tai edes kuntouttavaa (joudut kuitenkin hakemaan työttömyysetuutta, koska sairauspäivärahakautesi on täynnä eikä kuntoutustukea/työkyvyttömyyseläkettä ole myönnetty ja toimeentulotuki on viimesijainen tuki). Voiko viranomainen silti määrätä sinut kuntouttavaan? Missä menee raja? Kuka määrittelee, ketkä ovat kuntouttavaan sopivia työkyvyttömiä ja ketkä oikeasti työkyvyttömiä? Mikä on työkyvyttömän oikeusturva tällaisessa tapauksessa?

  • Milaja Rantanen

   Jos on kuntouttavassa työtoiminnassa, niin ei kai silloin joudu aktiivimallileikkuriin?

   • sakutimonen

    Ei joudu.

 14. Jari Eeva

  Entäpä, jos sellainen muutos lakiin tulee, että kuntoutettavan työtoimijan voi sijoittaa myös tavallisiin yrityksiin? Silloinhan yrittäjälle ei koituisi sitä hirveätä palkkaamisriskiä. Voisiko joku Suomessa suunnitella tuollaista?

  • AMK

   Sitähän on jo alustettu-irtisanomislaki-jolloin on tilaa palkattomille työntekijöille.

   • Jari Eeva

    Jotain tekeillä?

  • Nokia sucks!

   Siis täh? Minut oltiin laittamassa yritykseen kuntouttavaan purkaan elekyroniikka romua Nokialle ( Kunnan nimi) Sama yritys käyttänyt useimmiten vain ilmais työvoimaa palkkaamatta juurikaan ellei satu olemaan kaveri tai sukulainen. Mistäkö tiedän – noh tunnen niit jotka ovat olleet siell orjina.

 15. Petri Sakkinen

  Huomautan lisäksi, että yleinen oikeusolettama on, että jokainen yksityishenkilö tuntee kaikki lait ja noudattaa niitä, rangaistuksen uhalla (”ignorantia juris non excusat” oli jo antiikin Roomassa voimassa.) Tätä ei näköjään vaadita lakeja toimeen panevilta viranomaisilta edes heidän toimintaansa liityvän lain suhteen.

  • Ulla Vehaluoto

   Rikolliset eivät noudata lakia. Eivät myöskään ne rikolliset, jotka ovat vallassa.

 16. Lottopallo

  Muutoksenhaku ja ilmaistyön torjuminen on tehty niin hankalaksi, ettei karenssilla peloteltu hallintoalamainen siihen hevillä lähde. Jos kykenee puolustautumaan byrokraatteja vastaan ja viemään valitusprosessin läpi, ei todennäköisesti edes ole näiden toimenpiteiden kohteina.

  Ilmiselvästi ajatuksena on ollut, että nyt poimitaan heikompi aines ilmaiseksi töihin. On mietitty, että kun annetaan muodollinen mahdollisuus valittaa, juridinen puoli on kunnossa. Selvää on, että ilmaiseksi työtä tekevien joukko tulee yhä kasvamaan, ja tästä aiheutuva sosiaalinen paine alistaa orjatyöhön ison osan niistäkin, jotka vielä nyt miettivät kapinointia.

  Ilmaistyötä on teetetty aina. 1990-luvun alun laman jälkeen sen määrä on kaiken aikaa kasvanut. Suomi on erkaantunut muiden pohjoismaiden hyvästä kehityksestä tämän seurauksena. Turha on syyttää eurovaluuttaa rapautuvasta taloudestamme, koska syyllinen löytyy peilistä. Sivistyksen arvostus on romahtanut. Yli puolelle kansaa on vain luonnollista palata luokkayhteiskuntaan. Kirjat ovat jääneet porvariston hyllyyn pölyttymään, tilalla ovat Twitter ja jääkiekko. Mitä vähemmän tietoa, sitä lujempaa huudetaan. Faktat ja tutkimukset ohitetaan, luulot ja asenteet tuodaan estoitta julki eikä junttimainen tomppelikäytös ole häpeä vaan merkki voimasta.

  Tiedättehän sen ihmistyypin pienessä firmassa, joka surutta käyttää hyväkseen ensimmäistä kesätyötään tekevää nuorta. Hän jättää vakuutukset ottamatta ja palkan maksamatta ja pitää täysin luonnollisena sitä, että toinen hyvää hyvyyttään raataa hänen puolestaan koko kesän, aamusta iltaan. Näitähän meillä riittää, työkokeilujen ja kuntouttavan työn teettämisellä kyse on samasta ilmiöstä mutta isommassa mittakaavassa.

  Sitä välillä pysähtyy ihmettelemään, onko tyhmyydellä ja ahneudella mitään mittaa tai määrää. Ilmeisesti ei ole.

  Jos on lottovoitto syntyä Suomeen, on se kolme oikein ja lisänumero. Paitsi tietysti, jos on sattunut syntymään rikkaan kakaraksi.

 17. Make

  Kaikille ei näköjään kuntouttavaa työtoimintaa tarjota. Maikkari (Kok.) on löytänyt taas jonkun ”Markun”, jonka huumekierteeseen ja syrjäytymiseen on syynä Suomen runsas ja antelias toimeentulotuki.

  Maikkari ja YLE ovat tosiaan Kokoomuksen hallinnassa. Vaalityö on menossa täyttä Häkää.

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaisen-miehen-tarina-markku-eli-tuilla-20-vuotta-sulkeutui-kotiinsa-ja-oli-ylpea-siita-ettei-tehnyt-mitaan-ei-ole-mitaan-jarkea-tehda-matalapalkkaduunia-koska-saman-rahan-saa-ilmaiseksi/7157040

  .

  • Merja K

   Jännästi otsikoitu ottaen huomioon, että artikkelin pääpaino ei ole tuissa. Haluaisin myös kysyä, että jos Markun mielestä (taloudellinen) turvaverkko passivoi, niin missä hän olisi nyt ilman sitä? Tässä tekstissä näkyy hyvin mielenterveyspalvelujen taso. Muuta hoitoa, kuin lääkkeitä on vaikea saada.

   • Arska

    Ilman taloudellista turvaverkkoa se heppu olisi vainaa ja asunut pultsarina aikaisemmin toistakymmnetä vuotta nykyistäkin huonommassa kunnossa. Tätähän ei kokoomusmedia halua kertoa vaan aina on ketunhäntä kainalossa ja vääristellään tosiasioita juurikin näkökulmasta että ”vastikkeeton sosiaaliturva passivoi”.

    Uusliberalitisessa ideologiassa köyhän pitää elää työllä ja tehdä sitä ilmaiseksi ilman palkkaa, sosiaaliturvaa vastaan ja jos työhön ei pysty niin pitää kuolla pois mutta taasen rikkailla on eri oikeudet ja heille on oikeutettua elää kuin kuninkaat omassa kuplassaan välittämättä paskaakaan mitä muualla tapahtuu.

    Kuulostaako kivalta yhteiskunnalta, siinä muuten eletään jo pääpiirteittäin kuvaillun mukaan.

    • Merja K

     Tämä Sakun tekstikin puistattaa. Tulee mieleen Neuvostoliitto, just se natsisaksa ja dystopiat. Ehei, se on vuoden 2018 Suomi, missä ihmisiä kohdellaan kuin tuotantohyödykkeitä.

  • Rintsu

   Markkuja näköjään riittää.

   Ja aina kaivetaan väite, että ”saman saa tekemättä mitään”.
   Minkä saman? Kyllähän sen summankin voi sanoa. Jos elää toimeentulotuella niin summa on viissataa, neljäsataa tai kolmeesataa kuussa riippuen onko sitä leikattu. Ja maksupäivä on aina arvoitus. Minkä kanssa se on sama?

   Oikeampi lause olisi, että on olemassa niin pienipalkkaisia töitä joilla nipinnapin pysyy hengissä asumistuen kera. Mutta se nyt ei sitä tarkoita, että toimeentulotuella eläisi mitenkään leveästi.

   Markun tarinassa on kummallisuuksia. Hän sanoo parikymmentä vuotta juoneensa ja käyttäneensä päihteitä – odottaen viikonloppua, että pääsee taas juomaan? Miksi muka odottaisi viikonloppua jos on täysipäiväinen juomari jonka juomista ei työssäkäynti estä? Eikö ollut rahaa ennen viikonloppua? Eivätkö ne hyvät tuet mahdollistakaan jokapäiväistä juomista?

   Tukien ja palkkatyön samuuden voi kumota ihan vaan sanomalla, että ne omakotitalot, kesämökit ja farkkuvolvot tuppaavat päätymään palkkatyötä tekeville. Ainakaan minä en tunne ketään joka olisi toimeentulotuesta saanut säästettyä talorahat?Sen sijaan tiedää monta taloa jotka on jouduttu myymään kun työttömyys on kolahtanut.

   Mutta juttuhan on maan tavan mukaan otsikoitu päin prinkkalaa. Markkuhan nimenomaan huomasi, että työ- ja opiskelupaikka on parempi kuin pienillä tukirahoilla juopottelu! Mikä on hatunnoston arvoinen asia jo ihan sillä, että harvasta moisen rännin läpkäyneestä enää on töihin tai opiskelemaan ja vielä harvempaa kukaan palkkaa.

   • Milaja Rantanen

    Toimeentulotuestahan ei nimenomaan saa säästää, ainakaan tilille. Korkeintaan sukanvarteen.

  • Hupu

   Toivottavasti tuossa on kyse sosiaalisten tukien helppoutta kadehtivan ihmisen luomasta fiktiivisestä hahmosta, jonka tavoitteena on saada työttömät pakkotyöhön tai jopa pakkotyölaitokseen.

   Mielestäni jutussa lähinnä peräänkuulutetaan köyhempien itsemääräämisoikeuden poistamista ja todetaan, että kaltaisten seura vain lisää syrjäytymistä.

   Kirjoituksessa oli paljon ristiriitoja kuten yleensä esiintyy köyhyyttä kokemattomien näkemyksissä:

   ” En yksinkertaisesti pystynyt tekemään mitään sosiaalisesti ja ahdistus yhdistettynä krapulaan ja vieroitusoireisiin sulki minut kotiin. Ihan kauppaan lähtö tuntui vaikealta enkä suostunut lähtemään yksin mihinkään selvin päin, Markku kertoo. – Jos oli nälkä, mutta tuntui siltä, en mennyt kauppaan tai edes sossuun. Julkiset kulkuneuvot olivat helvetti. Makasin kotona ja odotin viikonloppuja, että pääsee taas dokaamaan.”

   ” Sanoin, etten ole alkoholisti tai ollut addiktoitunut koskaan oikeastaan mihinkään muuhun kuin röökiin ja sokeriin. Olin dokaamatta useamman kuukauden ihan vaan näyttääkseni, etten ole alkoholisti, vaan on ihan muuta ongelmia.”

  • työtöntyötön

   Kyllä tuo otsikoinnistaan huolimatta kertoo enemmän mielenterveysongelmista ja niiden hoidosta/hoitamattomuudesta ja syrjäytymisestä kuin työhaluttomuudesta tai tukien suuruudesta. Ei Markku nyt kovin onnelliselta ja elämäänsä tyytyväiseltä ole vaikuttanut vaikka on tuntenutkin olevansa ylpeä mitään tekkemättömyydestään. Missä Markku sitten olisi ilman yhteiskunnan turvaverkkoa jota nyt kritisoi? Haudassa, eläkkeellä vai linnassa? Markku kertoo tehneensä pikkurikoksia joten luultavasti olisi vain siirtynyt raskaampaan rikollisuuteen ilman yhteiskunnan turvaverkkoa. Ja vaihtoihan hän kolmikymppisenä elämänsuuntaa. Miksi olisi jos oli niin tyytyväinen makoiluun tukiverkon varassa?

   Kertoo myös ettei pystynyt edes kaupassa käymään saatikka sosiaalisiin tilanteisiin niin miten ihmeessä olisi kyennyt töihin, edes matalapalkkaisiin. EI kuulosta kadehtittavalta ja mielestäni ihan aiheesta elänyt tukien varassa. Ja kyllä tässä maassa syrjäytyneitä ja nollatuloisia riittää olipa syy mikä tahansa.

  • töytön

   Kappas! Sossu-Tatun setä löytyi juuri otolliseen aikaan. Voiha Markku minkä teki. ”Tuet pois ja taivasalle!” vois olla Kokoomuksen kevään vaalislogan, tai ”Duuniin,tai uuniin!”.

 18. Markku Kemppainen

  Vetäkää vain oikeuteen koko kieroileva virkamiesporukka. Tulee joku roti tähänkin maahan. Älkää alistuko. Itse olen jo eläkkeeseeni alistunut… 🙂

 19. AikaMies

  Kirjoitit melkolailla itsestäänselvyyksiä Saku. Tai niiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä…
  Meinaan jotta byrokraatti ei pelkää kuin paperia. Tai nykymaailmassa (digiloikka)nauhuria.
  Jo muinoin neuvottelut asiasta kuin asiasta alkoivat sujua, kun ilmitoi vaatimuksen kirjallisen dokumentin luomisesta. Miksei siis nykyisinkin. Esimerkiksi lause: Kirjoittelen keskustelumme muistiin (teen muistion osallistujineen, asioineen ja ”päätöksineen”), voitko laittaa nimesi alle niin ei asia matkalla muutu vakauttaa keskustelua.
  Nykytekniikalla: ”Laitan tän kännyn kuuntelemaan, niin pysyy asia muistissa” .

 20. Olli Aho

  Olen tehnyt n.15 vuoden työuran näissä kuntouttavan yms ”Työttömyystöiden” ohjaus- ja hallintotöissä. Kymmenisen vuotta sitten sain paikan erään kunnan työllistämishankkeesta, mutta en voinut jatkaa omantunnon syistä koeajan jälkeen sillä jouduin esimerkiksi esimiehen( nainen) puhutteluun kun olin kertonut asiakkaalle hänen oikeuksistaan. Minulle tehtiin selväksi että asiakkaalle (aktivointisuunniteman tekoon kutsutulle) ei saa kertoa muista vaihtoehdoista ja laista sekä oikeuksistaan). Ei saa näistä mainita. Eikä myöskään kuntouttavan minimi aikaa, kaikkien kanssa olisi pitänyt tehdä viisi pv/vko sopimukset… En voinut elää näiden asioiden kanssa joten lopetin työn koeajan lopussa. Esinaiseni (yksikkönjohtaja) sanoi päätökseni oleen hyvä koska hän on miesten vihaaja, ja olisi ottanut sijalleni naisen mutta olin pätevin hakija…

  • AikaMies

   Voi kun tuosssakin olisi ollut se ”kuunteleva” känny. Ei ehkä olisi tullut ”neuvoja”. Hallintolaki edellyttänee tulkintaa…

 21. Rintsu

  Jos asiaa järjellä miettii niin kenelle kutytoiminta on tehty?
  Se ei ole tarkoitettu työkykyisille.
  Millainen henkilö ei ole työkykyinen?
  On varmasti monia syitä mutta päällimmäisenä tulee mieleen terveys-, mielenterveys-, tai päihdeongelma.
  Miksi ei- työkykyisen tulee roikkua työttömänä työnhakijana jos hänellä ei ole työkykyä?
  Työkyvyttömän oikea paikka on sairaspäivärahalla tai tilapäisellä työkyvyttömyyseläkkeeellä ja hoidostaan kuuluu päättää lääkärin eikä työvoimavirkailijan.
  Jos lääkäri/hoitaja yhdessä potilaan kanssa päättävät, että jostain säännöllisestä toimintaterapian tapaisesta voisi olla hyötyä, niin silloinhan on vaan hyvä juttu jos kunnalla on paja jossa sitä on tarjolla. Mutta jos se ei toimi tai onnistu niin pitääkö siitä rangaista?
  Se on vähän kuin ”lääkärin määräämä hoito ei tepsi niin ruoskitaan potilas hänen omaksi parhaakseen. ” Hallituslääketieteen mukaan se parantaa hänen paranemismotivaatiotaan.

  Jos ihme tapahtuu ja ”Reiska” kuntoutuu työkykyiseksi niin silloin hän siirtyy työttömäksi työnhakijaksi. Jos hän ei töitä saa tai niitä ei ole niin se sitten olis osaavan työkkärin asia miettä olisiko jostain täydennyskoulutuksesta Reiskalle apua työnsaannissa.

  Mutta niin kauan kun Reiskaa vaan potkitaan luukulta toiselle ja päähän niin virkailijat pysyvät täystyöllistettyinä miettien milloin Reiska pitää komentaa toiselle luukulle ja milloin kulloinkin saamaansa tukea voi (lue pitää) leikata.

  Jos orava juoksee pyörässä niin kyllähän se saa liikuntaa mutta ei se etene mihinkään.

  Asiat olisivat korjattavissa ihan kustannusneutraalisti koska jokainen Reiskan saama tuki on samaa suuruusluokkaa vaikka tuelle keksittäisiin uusi nimi päivittäin. Yhteiskunnan kulut laskevat vain jos Reiska saa ihan oikean työpaikan. Siihen pyrkimistä pitäisi tukea.
  Ei se oikeastaan vaatisi muuta kuin asennemuutoksen jossa Reiskaakin alettaisiin pitämään ihmisenä.

  • Jyrki


   Millainen henkilö ei ole työkykyinen?
   On varmasti monia syitä mutta päällimmäisenä tulee mieleen terveys-, mielenterveys-, tai päihdeongelma.
   Miksi ei- työkykyisen tulee roikkua työttömänä työnhakijana jos hänellä ei ole työkykyä?

   Niin jos päätyy kuntouttavaan työtoimintaan. Niin siellä tehtävät työt harvemmin sopii jos fyysinen terveys reistailee pahastikin tai mielenterveys, päihdeongelmasta puhumattakaan. Mutta jos henkilö pärjää moisissa töissä, jossa otetaan nuo terveydelliset syyt huomioon. Niin mikä on sitten ongelma maksaa myös palkkaa samasta työstä, vaikka osa-aikaisena ottaen edelleen huomioon nuo terveydelliset syyt? Ja niin, että se palkka mainitaan myös tiliotteessa rahasumman perässä. Siellä ei siis lue enää etuus, kuten nyt näissä 9e/pvä orjatöissä. Toki siellä voi myös etuus-nimike jonkun summan perässä. Mutta se lukee siellä siksi, että saatu palkka ei riitä.

   Onko tässä kaikessa se syy tosiaan vain se, että kun henkilöllä on joku terveydellinen ongelma ehkä jopa keksitty, koska on ollut liian pitkään työtön sehän on tietty sairaus? Niin palkkaa ei voi maksaa ja ainoa vaihtoehto on 9e/pvä orjatyö vaikka kuntouttavanimellä? Ei siis PALKKAA edes osa-aikaisesti sama määrä, minkä kykenee tekemään 9e/pvä orjahommina terveydentila huomioon ottaen 4h/pvä 1-4pvä viikossa.

   Toki tässä pelissä käy sitten niin, että todellakin aletaan vain varastoimaan työttömiä paikkoihin, jossa pitää notkua se 4h tekemättä mitään. Kaikki omatoiminenkin tekeminen vaikka sitten oman tai naapurin mummon polkupyöränsä kunnostaminen (joka luvannut siitä hommasta vaikka 20e pimeenä) tai vaikka oman autonsa imurointi on kielletty. Myös kirjastosta lainatun kirjan lukeminen on varmasti kielletty.

   Tämä kaikki kostona siitä, että työttömän hyväksikäyttö ilmaisen orjatyövoimana on kielletty. Toki nyt täytyy ymmärtää, että harvassa kuntouttavassa työssä nytkään työtön saa sitten tehdä itseään enemmän hyödyttäviä hommia vaikka lukee sitä kirjaa. Ei pitää olla valmis karenssin uhalla luovuttaan työpanoksensa ilmaiseksi hyväksikäyttäjien eduksi, kuten tiedämme. Mutta asianmukaista kunnon palkkaa tehdystä työstä ei makseta.

   Toisaalta jos sitten osoittautuu oikeasti täysin työkyvyttömäksi niin ongelma korjataan karenssilla luonnollisesti. Se ei merkkaa mitään vaikka, että no jollain on oikeasti käsi sekä jalka 90 asteen kulmassa väärästä kohtaa. Mutta ei se sitä kyllä estä, että bisneksen haistanut yksityinen voisi varastoida tämänkin raajarikon karenssin uhalla jonnekin 4 päivänä viikossa 4 tunniksi saadakseen hänestä valtiolta tulevat noin 10e/pvä. Tämän kerrotaan sitten olevan sitä ”auttamista”, mutta mihin. ”Autettavan” itsensä ihmisroskaksi tai rikkaruohoksi tuntemiseen?

  • Erna Hartgivsson

   Hyvin kuvailtu touhun koko absurdius. Ja tämä työttömän eli ”asiakkaan” ympärillä pörräävä sirkus hyödyttää taloudellisesti sekä oikeasti työllistää ympärillä kaikkia muita – virkailijoita, konsultteja, kouluttajia, mittaajia sekä määrittelijöitä – paitsi ”asiakasta” itseään. Ja karusellista ulos selvittyään töitä etsivän kansalaisen on lisäksi paras salata ”kuntoutus”- menneisyytensä ettei tulisi syrjäytetyksi lopullisesti. Mikä tässä on järki ja pointti, että verorahoja kannattaa pistää menemään sellaisia summia, että niitä ei varmaan kokonaan ole uskallettu edes miettiä? Jos samat rahat käytettäisiin esim palkkatukiin, niin kuinka moni ”asiakas” pääsisi silloin oikealla palkalla oikeisiin sekä tarpeellisiin töihin – ylös palkattomuus- kuopasta, uudesti ostovoimaantuneena kuluttajana. Onko joku laskenut?

   • JiiPee

    ”Ja tämä työttömän eli ”asiakkaan” ympärillä pörräävä sirkus hyödyttää taloudellisesti sekä oikeasti työllistää ympärillä kaikkia muita – virkailijoita, konsultteja, kouluttajia, mittaajia sekä määrittelijöitä – paitsi ”asiakasta” itseään.”

    Näin toimii Suuri Absurdistan- Sirkus. Sirkuksen Motto on se, että ”työllistetään” ensin työtön täysin turhalla tekemisellä, jonka jälkeen ihme kyllä ihan oikeasti työllistetään kaikki hänen ympärillään pörräävät virka-ihmiset. Perusta on paska. Ja paskan(=lue kuntoutettava työtön) ympärillä pörräävät perskärpäset.

    • JiiPee

     On sitä ennenkin osattu samasta aiheesta.

     https://www.youtube.com/results?search_query=west+side+story+officer+krupke

     The trouble is he’s crazy, the trouble is he drinks
     The trouble is he’s lazy, the trouble is he stinks
     The trouble is he’s growing, the trouble is he’s grown
     Krupke, we got troubles of our own

     Gee, Officer Krupke we’re down on our knees
     ’Cause no one wants a fellow with a social disease
     Gee, Officer Krupke what are we to do?
     Gee, Officer Krupke, Krup you!

    • JiiPee

     Meni huti, suora linkki

    • töytön

     In Finland we have this rampauttava yötoiminta.

 22. Pertti Ikonen

  Minulla on sellainen mielikuva, että Englannissa nuoria osoitettiin isoihin elintarvikeliikkeisiin hyllyttämään tavaroita ilman palkkaa. Mutta tuo oli osaksi laitonta ja sitäkään ei saatu poistettua ennen kuin ison lakitoimiston lakimies ryhtyi ajamaan asiaa ilmaiseksi (pro bono work tai tms) . Lopputuloksena oli se, että nuorelle annetaan oikeus kieltäytyä 2 viikon kuluessa ilmaistyöstä. Jos tuosta pidemmälle jatkaa, työstä tulee sitova tietyn ajan jaksolle. Mutta kun meillä on tuo kunta tienaamassa työttömien palkattomasta työstä, niin miten tuo asia sitten hoidetaan. No maksamalla työstä palkkaa mutta tuokin usein vie allikkoon kun työtunteja on vähän. Vaikka kuin olisi tesin mukaista työtä.

 23. Luukas Pyykorpi

  ”Työvoimaviranomaisten mukaan se jämäköittää elämänhallintaa.” Siis nyt hetķinen !
  Onko Suomen laissa mitään mainintaa elämänhallinnan rikosvastuista!???

 24. AriannaK

  Kiitän armollista luojaani, että olen päässyt sairaseläkkeelle ennen tätä sotkua. Tosin vakavan hoitovirheen seurauksena. Olin projektityön päätyttyä sairaslomalla, eikä kukaan tiennyt mitä pitää tehdä akateemisesti koulutetulle työkyvyttömälle työttömälle omalla paikkakunnallani. Nyt teen keikkatöitä voimieni mukaan. Kun kunto on huono ja kivut menevät yli ymmärryksen, poden.

 25. Sonofhades

  Minä myös tällaisessa tilanteessa tekisin rikosilmoituksen virkavirheestä / -rikoksesta virkamiehestä mikäli joku painostaisi kuntouttavaan työtoimintaan karenssin uhalla.

  ”Virkavirhe on julkisyhteisön tai sen palveluksessa olevan julkista valtaa käyttävän työntekijän tekemä päätös tai toimi, jossa tahallaan tai huolimattomuutta rikotaan annettuja säännöksiä, määräyksiä, asetuksia tai lakia.”

  En usko asian etenevän poliisin tutkimuksissa koska ei siellä tunnu enää mikään muukaan juttu etenevän. Varastetut pyörät on pitänyt itse hakea Torin ilmoituksen perusteella takaisin varkaalta. Se voisi silti hieman pistää virkamiestä miettimään voiko näin toimia.

Kommentoi »

Comments are closed