Mikä hallitusta vaivaa?

Näin kysyi eilen Li Anderssonin lisäksi moni muukin, kun hallituksen esitys kokoontumislain kiireellisestä muuttamisesta nousi uutisiin. Hallitus on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jonka mukaan mielenosoituksesta pitäisi ilmoittaa poliisille kolme vuorokautta ennen sen alkamista nykyisen kuuden tunnin sijaan.

Hallituksen toiminta pistää tosiaan ihmettelemään. Vasta muutama päivä sitten hallitus perui suunnittelemansa poliisin pääsyn potilastietoihin, ja irtisanomislain aiheuttamien lakkojen yhteydessä jotkut hallituspuolueiden edustajat puhuivat avoimesti lakko-oikeuden rajoittamisesta.

Oikeusministeriön tiedote aiotusta lakimuutoksesta on suorastaan surkuhupaisaa luettavaa. Sen mukaan kokoontumisvapautta rajoittavan muutoksen tarkoituksena on auttaa poliisia turvaamaan kokoontumisvapautta paremmin. Koska sosiaalinen media mahdollistaa mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten järjestämisen nopealla aikataululla, niin oikeusministeriön tarjoama keino on mielenosoitusten järjestämisen hidastaminen. Poliisin resurssien turvaamisen sijaan hallitus haluaa rajoittaa kokoontumisvapautta.

Hallitus tuuppaa jatkuvana virtana huonosti valmisteltuja lakiesityksiä, ja tämä esitys on suorastaan luokattoman huono. Kokoontumisvapaus on perusoikeus, eikä perusoikeuksia saa heikentää ilman painavia yhteiskunnallisia tarpeita. Poliisin resurssien riittämättömyys ei ole painava yhteiskunnallinen tarve, vaan valtiovallan tehtävänä on turvata viranomaisten perusrahoitus.

Erityisen kestämätön perustelu on vertailu muihin maihin, joissa ilmoitusaika on pitempi. Jos muualla perusoikeudet toteutuvat heikommin kuin meillä, niin ei niistä pidä mennä mallia ottamaan.

Ei ole kaukana epäilys, että hallitus on rakentamassa poliisivaltiota, jossa kansalaisten perusoikeuksia heikennetään ja jossa viranomaiset valvovat kansalaisten jokaista liikettä. Kun hallitus sössii, niin se haluaa rajoittaa itseään vastaan kohdistuvia mielenilmaisuja. Viesti on, että on teille itsellenne paljon turvallisempaa, kun ette lähde liian herkästi torille mieltä osoittamaan.

Vastaus otsikon kysymykseen on, että ei tätä hallitusta mikään vaivaa. Se toimii kuten tulo- ja varallisuuseroja kasvattavat hallitukset aina ja kaikkialla toimivat. Vanha totuus on, että kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat, niin yhteiskunnallinen kontrolli kovenee. Silloin vallanpitäjät kontrolloivat kansaa sen sijaan, että kansa kontrolloisi vallanpitäjiä.

Kontrollin koveneminen ei toteudu kertarysäyksellä, vaan pala kerrallaan. Sammakkokin keitetään sen itsensä huomaamatta kuumentamalla vettä vähitellen.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Joonas Virta
  11.11.2018, 09:51

  “kiinan mallia” siellä ihannoidaan. En tiedä mitä niistä ja miltä ajalta tosin. Yleensä samat naamat sitä tuntuu ihailevan kun Viron edesmennyttä veromalliakin. Sitten on tietenkin perinteisiä mieliä kuten Ehrnroot tai Wahlroos joiden näkemykset eivät kamalasti vastakaikua saaneet kuluneiden ideoidensa vuoksi.

  1. Vesa Suominen
   11.11.2018, 10:19

   Pari linkkiä… Ei näillä ole välttämättä keskinäistä yhteyttä, ei ainakaan sellaista, jota vasemmistolainen näin vuotta 1918 muistellessa epäilee, kun peli menee kovaksi… mutta kun kaikki osaset ovat valmiina niin joku voi tarpeen tullen taas keksiä sellaisen yhteyden asioiden välille, ihan niin kuin brasilialaiset vastikään.

   http://www.reservilainen.fi/uutiset/poliisi_haluaa_reservipoliisit_kayttoon

   https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet /1/1/poliisi_ja_puolustusvoimat_yhteistyohon_reservipoliisijarjestelman_kehittamisessa_62709

   http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201709282200423500_u0.shtml

   https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242206-poliisi-saamassa-avukseen-2000-vapaaehtoista-uutta-reservipoliisia-voisi-kayttaa

   https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/sis%C3%A4ministeri-risikko-haluaa-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-armeijataustaisen-t%C3%A4ydennyspoliisin-1.190037

   Ja ulkoisten uhkien lisäksi rynnäkkökivääri pysäyttää isänmaallisen kansanliikkeen käsissä koko lailla tehokkaasti myös maan sisäistä liikehdintää, vaikka liian äänekkäästi kansalaisvapauksia puolustavia, ‘laittomasti’ koolle kutsuttuja mielenosoituksia (paitsi tietysti silloin, kun niiden järjestäjät ovat tarpeeksi oikealla).
   https://yle.fi/uutiset/3-9712051

   https://demokraatti.fi/sdpn-kansanedustajat-tuomioja-ja-paatero-ihmettelevat-rynnakkokivaarien-luovutusta-paatos-ei-perustu-lakiin/

   https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/reservilaisille-rynnakkokivaarit-kotiin-osa-lukijoista-pitaa-liiton-ehdotusta-sulana-hulluutena-osa-haluaa-kodinturvajoukot-suomeen/6328676#gs.iXn=oFU

   https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/538257-armeijan-aselahjoitus-yhdistykselle-kummastuttaa-miksi-asian-esittely-salattiin

   http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711052200511525_pi.shtml

   1. Eikös puolustusministerikin haikaile vanhoja aikoja?

    http://m.hikipedia.info/wiki/Jussi_Niinistö

   2. Matti Korhonen
    11.11.2018, 12:34

    Pieni sisäisiä jännitteitä purkava sisällissota on aina ollut tehokas keino asioiden oikaisussa. Pitäisi vain toimia ajoissa, niin isoilta tragedioilta vältyttäisiin ja että se ei menisi sodaksi vaan pysyisi tilannepäivityksenä. Eli tavallisten ihmisten surua tulisi välttää.

 2. Putinin Venäjällä on paljon opetettavaa hallituksen ministereille. Kun mielenilmauksien ehtoja kiristetään, voidaan entistä useampi mielenilmaus hajottaa.

  Hallitus ja oikeusministeriö ovat huomanneet, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakkopalautuksia vastaan voidaan organisoida nopeasti mielenilmaus. Ehkäpä hallitus seuraavaksi ehdottaa, että mielenilmaukset täytyy järjestää kerran vuodessa toukokuussa kansalaistorilla. Vielä parempi: omalla ajalla Kainuun korvessa.

  Kun natsit marssivat, ei kiirettä reagoida ole. Sen sijaan poliisi estää vastamielenosoittajia kuljettavan bussin kulun salamannopeasti. Blitzkrieg Boys.

  Olisi aika sammakoiden hypätä ulos kattilasta.

  1. > mielenilmaukset täytyy järjestää kerran vuodessa toukokuussa kansalaistorilla. Vielä parempi: omalla ajalla Kainuun korvessa.

   Jenkkilässähän saman tyylinen idea on ollut käytössä jo pitkään: https://en.wikipedia.org/wiki/Free_speech_zone

Kommentointi suljettu.