Saattaa olla tai olla olematta

Otsikon savolainen totuus tukee hakematta mieleen politiikan uutisia seuratessa. Poliitikot puhuvat, ja vastuu on kokonaan kuulijalla. Varsinkin kannatuksensa kanssa kipuileva hallitus on ruvennnut suoltamaan omia totuuksiaan ja marssittamaan niiden tueksi tutkimuksia, jotka eivät välttämättä kestä kriittistä tarkastelua. Tai kyllä itse tutkimukset kestävät, jos niiden tuloksista kerrotaan oikein, mutta kun ei välttämättä kerrota.

Etla julkaisi maanantaina selvityksen, jonka mukaan hallituksen toimet eli kilpailukykysopimus ja työn tarjontaa lisäävät uudistukset selittävät noin puolet työpaikkojen lisäyksestä hallituskauden aikana. Tästä valtiovarainministeri Petteri Orpo muitta mutkitta päätteli hallituksen luoneen 60 000 työpaikkaa. Pääministeri Juha Sipilä luki otsikkoa pitemmälle ja käytti selvityksen mukaista lukua 50 000.

Kumpikaan heistä ei kertonut, että Etla ei ollut oikeasti laskenut uusien työpaikkojen määriä, vaan sen, miten hallituksen toimien pitäisi yhden teoreettisen mallin mukaan vaikuttaa työpaikkojen syntymiseen. Malleja on siis muitakin, ja niiden mukaisesti laskemalla päädyttäisiin toisenlaisiin lopputuloksiin. Lisää voitte lukea asiasta täältä.

Eilen oppositiopuolueet julkaisivat varjobudjettinsa, joita tänään ruoditaan eduskunnassa enemmän kuin hallituksen esitystä. En minäkään niitä tarkkaan ole lukenut, koska niitähän ei yksikään puolue koskaan toteuta sellaisenaan. Kulloistenkin hallituspuolueiden on sovitettava näkemyksensä yhteen, joten jokainen tinkii jostain. SDP:n varjobudjettia lueskelin vähän tarkemmin ja kiinnitin huomiota johdonmukaiseen linjaan.

Jo viime kevättalvella puheenjohtaja Antti Rinne lupasi purkaa aktiivimallin. Sama linja jatkuu. Vappuna hän lupasi korottaa pienimpiä eläkkeitä sadalla eurolla kuukaudessa. Se ammuttiin alas hirveällä rähinällä, jonka alle jäi ilmeisen tarkoituksella lupauksen toteuttamisen aikataulu. Se on tarkoitus toteuttaa usemman vuoden aikana. Tämäkin linjaus on mukana varjobudjetissa. Erityisesti huomio kiinnittyy SDP:n vaihtoehtobudjetin vaikutuksiin eri tulodesiileissä. Nykyhallituksen linja on ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille, mutta SDP:n linja olisi päinvastainen. Siitä voitte lukea lisää täältä.

SDP muuten ehdottaa taas yleishödyllisten yhteisöjen osinkotulojen verotusta. Tämän luulisi kelpaavan kaikille niille, jota jatkuvasti huutavat ay-liikkeen verovapaudesta. Ei se kuitenkaan tule kelpaamaan, koska sama verotus koskisi kaikkia yleishyödyllisiä yhteisöjä EK ja MTK mukaan lukien. Ay-liikkkeen verotusta vaativat haluaisivat asettaa ay-liikkeen eriarvoiseen asemaan ja verottaa vain sitä.

Perussuomalaisten varjobudjetin lukemisen meinasin lopettaa heti alkuunsa, koska siellä puhuttiin haittamaahanmuutosta. Jos jokin puolue pitää näin avoimesti joitain ihmisiä haittana, niin on vain ajan kysymys, kun se löytää näitä haittaihmisiä lisää. Oikeastaan varjobudjetista heitä jo löytyy. Sellaisia ovat muun muassa ainakin ruotsinkieliset ja muut vähemmistöt. Heiltä pitää leikata ja antaa rahat oikeille suomalaisille.

Puolue on muutenkin kovaa vauhtia ajamassa itseään myös ensi vaalikauden oppositioon. Viime viikolla Laura Huhtasaari teki emämunauksen kopioimalla eurooppalaisten kansallimielisten levittämää valepropagandaa GCM-siirtolaissopimusta vastaan. Hän ei selvästikään tiennyt mistä puhui, ei edes sitä, että hänen oma puolueensa oli kahdessa valiokunnassa hyväksynyt sopimuksen. Ilmeisesti tätä eivät tienneet edes näissä valiokunnissa istuvat puolueen edustajat.

Tämän manööverin seurauksena osa kansaa jankuttaa sosiaalisessa mediassa yhä vieläkin, että ei pidä allekirjoittaa tämmöistä sopimusta. He voisivat yrittää lukea lisää täältä.

Kuten nähdään, niin jokaisella puolueella on oma totuutensa jokaiseen asiaan. Onnettoman äänestäjän tehtäväksi jää omasta mielestään oikean totuuden valitseminen. Väärin valinneilta leikataan.

EDIT 14.11.2018 klo 15. 00: Poistettu linkki viime vuonna käytyyn varjobudjettikeskusteluun. Tosin sama keskustelu käydään näköjään nytkin, mutta silti. Kiitos asiasta huomauttaneille.

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (43)
 1. Marjo Österberg
  14.11.2018, 12:33

  Toivoisin ahvenanmaalaisena suomenkielisen lehdistön ottavan esille Perussuomalaisten ehdotuksen vähentää Ahvenanmaalle takaisin maksettavaa veroja ja selkeästi selvittää, ettei kyseessä ole mikään ”tuki” Ahvenanmaalle vaan meidän maksamiemme verojen palautus, jotta voimme hoitaa asioita valtio hoitaa mantereella.

  1. äimänkäki
   14.11.2018, 13:04

   Kaikki valtion jakamat rahat ovat veronpalautuksia. Toiset vain saavat niitä enemmän ja toiset vähemmän. Toisaalta ihmettelen miksi Ahvenanmaalaiset postimyyntiyritykset saavat myydä ilman arvonlisäveroa. Se on iso etu verrattuna mannermaan vastaavaan. Mahtaisko jollakulla olla selitys? Laivanvarustamoiden ”innovaatiotuki” on yleensä osinkojen suuruinen jnejne. Kyllä palautuksia on toimitettu. Tarpeeksi ei varmaan koskaan.

   1. Marjo Österberg
    14.11.2018, 13:16

    Eivät ne ole ahvenanmaalaisia postimyyntiyrityksiä, vaan muita jotka vain kierrättävät tavaran täällä. Mutta sekin loppuu pian. Me tavalliset ahvenanmaalaiset maksamme usein alvin kahteen kertaan, ensin tilatessa ja sitten tullattaessa tavaraa haettaessa.
    Me maksamme paljon veroja ja toivomme saavamme suhteessa saman verran takaisin. Emme vaadi kohtuuttomia tai vain vaatimisen ilosta.

    1. äimänkäki
     14.11.2018, 13:31

     Ahvenanmaalta tavarat kuitenkin tilataan. Booky, CDCOM jne vaimitänenytovat. No, en ole asiantuntija enkä pysty tässä faktoja pöytään lyömään. Talousasiat ovat yleensä monimutkaisia eivätkä ne ole itsestään sellaisiksi tulleet. Kaikella on tekijä. Palaan asiaan jos tässä joskus vielä tietojani päivitän.

     1. Marjo Österberg
      14.11.2018, 13:49

      Työllistävät muutamia ahvenanmaalaisen, mutta eivät ole ahvenanmaalaisia yrityksiä. Mutta laki on muuttumassa, joten tämäkin ”etu” jää pois kateutta herättämästä. Tuo että kaikki mantereelta takaisin tuleva raha olisi ”tukea”, voisi verrata tilanteeseen, että suomalaiset maksaisivat veronsa Ruotsiin ja sitten ahneesti odottaisivat, että saisivat ”tukea” hoitaakseen Suomen asiat.

      1. äimänkäki
       14.11.2018, 18:21

       Jos tiedät niin kerro, oletteko miinuksella? Muistaakseni ”tuki” Ahvenamaalle on suurin per capita. Tämä täytyy vielä katella.

       1. Marjo Österberg
        14.11.2018, 20:48

        Maksetaan enemmän kuin saadaan. Sillä teidän hokemallanne ”tuella” maksetaan esim kuntien maakuntaosuudet, lapsilisät, opintotuet ja työmarkkinatuen ja paljon muuta, jotka valtio, ei kunnat tai alueet, maksaa mantereella.

    2. äimänkäki
     14.11.2018, 20:01

     Valtiovarainministeriö on teettanyt ”selvityksen”. https://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/selvitys-ahvenanmaan-maakunnan-ja-valtion-valisista-rahavirroista
     On vuodelta 2012 mutta käy viitteeksi. Tulot Ahvenanmaalta 7 507 / asukas. Menot 11 956 / asukas. Miten mahtaa olla nyt?

     1. äimänkäki
      14.11.2018, 20:59

      Ynnätään vielä. Ahvenanmaalle tuli ”valtion tukea” 4 449 / asukas 2012. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokainen sai tuon summan, vaan että, joku saattoi saada 8 898 tai enemmän ja joku ei yhtään. Näin se menee mannermaallakin.

    3. äimänkäki
     14.11.2018, 20:13

     Sama systeemi se näyttää olevan Ahvenamaalla kuin mannermaallakin. Köyhät maksavat verot, varakkaat ei olllenkaan. Olisiko syy ”varallisuuserojen” kasvuun?

   2. > Kaikki valtion jakamat rahat ovat veronpalautuksia. Toiset vain saavat niitä enemmän ja toiset vähemmän.

    Ja toimeentulotuella olevilta veronpalautus vähennetään suoraan tuista. Jonkun 50 euroa siitä saa (ehkä) pitää itsellään.

    1. Joa toimeentulotukea saavilta lapsiperheiltä vähennetään lapsilisätkin tulona niin en usko että oikea ”tulo” jäisi huomioonottamatta. Voikukin tiedonhalunen tarkistaa Kelan sivuilta.

  2. äimänkäki
   14.11.2018, 19:22

   Löysin nuo valtion ”tuet” kunnille tältä vuodelta valtiovarainministeriön sivulta. Siis valtion verojen palautukset, ei nyt muuta.

   Mannermaan kunnat, asukasluku yhteensä 5 474 083 persoonaa. Valtionosuudet kunnille yhteensä 8 457 684 633 euroa. Keskiarvoksi tulee 1 545 euroa per persoona, siis veronpalautuksia valtiolta. Tästä puuttu Ahvenanmaan kunnat. Kertoisitko sieltä samat. Yritetään sitten haarukoida maksettuja veroja ynnä muita tukia.

   1. Marjo Österberg
    14.11.2018, 20:44

    Valtio ei maksa valtionosuuksia Ahvenanmaan kunnille, tietenkään, vaan niille maksetaan maakunta-osuuksia, summat löydät Ålands landskapsregeringen sivuilta. Eli ne maksetaan siitä mantereen maksamasta ”tuesta”, eli ahvenanmaalaisten maksamista veroista, josta maksetaan myös esim lapsilisät, opintotuet ja työmarkkinatuki.

    1. äimänkäki
     14.11.2018, 21:07

     Voit olla oikeassa, summia vain kaipaisin. Minä löysin tässä hätäisesti mitä näkyy kommenteissani. Nyt menen nukkumaan. God Natt.

     1. Marjo Österberg
      14.11.2018, 21:18

      Åsubin mukaan maakuntaosuus kunnille vuonna 2017 oli 1286 euroa/asukas.

 2. Antti Järveläinen
  14.11.2018, 12:38

  Budjettien historiaa:

  Suomen valtion velanotto alkoi 2008 (velkaa otettiin enemmän kuin maksettiin). Pääministereinä ovat olleet Vanhanen, Kiviniemi, Katainen, Stubb ja Sipilä.

  https://www.valtionvelka.fi/fi-FI/Tilastot/Lainanotto/Nettolainanotto

  1. äimänkäki
   14.11.2018, 13:12

   Oli lyhyt käppyrä. Puolet nykyisestä velasta, noin 50 miljardia, syntyi jo Ahon – Viinasen hallituksen aikana 90-luvun alussa. https://findikaattori.fi/fi/44

   1. Velkaantuminen on tapahtunut oikeistohallitusten aikana. Ja sehän tapahtuu siten että lasketaan veroja silloinkin kun siihen ei ole varaa jonka jälkeen perustellaan ettei hyvinvointivaltion ylläpitoon ole varaa vaan pitää leikata toimeentuloturvasta, koulutuksesta ja eläkkeistä. Ja kun velkataso on korkealla ja samalla annetaan taas verohelpotuksia suurituloisille ja hoetaan ettei velkaantumista voida jatkaa, niin sama kierre jatkuu. Kun myös kaikki uudistukset on tehtävä vähintään kustannusneutraalisti, tarkoittaa se yleensä ettei tulevaisuuteen voida panostaa, kuten ei myöskään työpaikkojen luontiin, jolloin ainut vaihtoehto on taas leikkaaminen. Samalla velkarahat pyritään siirtämään suurituloisimpien taskuihin.

    Suomella meni hyvin siihen saakka kunnes Kokoomus pääsi 30v sitten hallitusvastuuseen uusliberalistisine mantroineen. Hyvänä apuna muutoksessa toimivat kyllä eräät oikeistodemaritkin, myymällä kokoomuslaisten kanssa samoja ajatuksia oman kannattajakuntansa etujen vastaisesti. Luotiin eräänlainen pohja talouden ylivallalle ja hyväksyttävyyttä tuloerojen räikeälle kasvulle jonka jatkumossa elämme vaikka ainakin demarien suunta on selvästi muuttunut.

    Uusliberalismissa ei ole milloinkaan varaa satsataa hyvinvointivaltioon, eikä varsinkaan sen pienituloisimpaan neljännekseen, koska odotellaan mielikuvituksellisia dynaamisia vaikutuksia jotka tulevat huuhaaksi todistetun valumateorian mukaan siten että rikkaat ensin rikastuvat niin paljon että muut saavat osansa ”hyvinvoinnista” pelkistä pöydältä tippuvista murusista. Työllisyyttä kyllä haetaan, mutta ei olla valmiita maksamaan kaikille edes toimeentuloon riittävää palkkaa, eikä missään nimessä pudottamaan työttömyyttä niin alas, ns. NAIRUn alle, että palkat nousisivat matalapalkka-aloilla.

    Taas tänään kuultiin eduskunnassa Orpon vuodatuksia taloudesta ja työllisyydestä. Ensin omaa kehua hallituksen saavutuksista, hyökkäys opposition ehdotuksia vastaan, mutta kun puhe kääntyi pienituloisten, eläkeläisten, aseman parantamiseen niin hetken hiljaisuus ja taas sama jargoni taloudesta jatkui. Uskokaa pois, Orpon ja muiden kokkareiden taskut eivät tule olemaan koskaan riittävän täynnä, pesunkestävältä kokkarilta ei irtoa ropoakaan pienituloisille jos hyvätuloiset eivät saa samalla vähintään kaksinverroin. Samaa peliä pelaavat toki Sipilä ja Terhokin, Sipilältä mm. ylimielistä suhtautumista pienimpien eläkkeiden korotusehdotuksiin.

    1. Juu, meillä oli mm. demaripääministeri, joka oikeasti oli oikeistolainen soluttautuja demareihin LOL

    2. äimänkäki
     14.11.2018, 20:20

     Tuossa käppyrässä valtionvelan aleneminen tehtiin valtionomaisuutta lahjoitt… eiku myymällä. Nytkin budjettivaje on suurempi kuin kerrotaan, johtuen vientitakuumaksujen palutuksista. Kerrotaan noin 1,5 miljardia, on noin 3,5 miljardia, muistaakseni. Tarkistetaan luvut jos kysytään.

    3. Veli-Pekka Sahari
     14.11.2018, 21:27

     Vielä lisäksi on kaksin käsin edesautettu erilaisten yritysten toimintaa. Kunnallisista yrityksistä aina kansainvälisiin suuryrityksiin, jolloin on mahdollistettu miljardien häipyminen.

    4. Työkokeilija
     14.11.2018, 22:33

     Hyvin kirjoitettu!

Kommentointi suljettu.