Kunta orjakauppiaana

Olin luullut nähneeni suunnilleen kaikki kuntouttavan työtoiminnan väärinkäytökset, mutta valitettavasti olin väärässä. Ensimmäistä kertaa törmäsin tapaukseen, jossa kunta aikoo ruveta maksamaan omilla rahoillaan yhdistyksille siitä, että ne ottavat kuntouttavaan työtoimintaan sijoitettuja tekemään töitä yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. On ihan tavallista, että kunta siirtää valtiolta saamansa 10,09 päivittäisen korvauksen työtoiminnan toteuttajalle, mutta nyt yksi kunta aikoo ruveta sen lisäksi käyttämään omia rahojaan houkutellakseen uusia yhteistyökumppaneita.

Kittilän kunnanhallitus aikoo tänään hyväksyä tällaisen esityksen. Esityslistatekstiin mahtuu sen lyhyydestä huolimatta monta lainvastaisuutta. Laitetaanpa vielä listateksti näkyviin.

Kuntouttava työtoiminta on osa työllistämistoimenpiteitä ja sosiaalihuollon palvelua pitkään työttömänä olleille henkilöille.

Kunta saa kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä valtiolta korvausta 10,09 euroa/toteutunut toimintapäivä/henkilö. Kunta hakee korvaukset jälkikäteen niiltä päiviltä, jolloin henkilö on osallistunut työtoimintaan.

Kolmannen sektorin toimijoille (seurakunta, kyläyhdistykset, urheiluseurat paliskunnat ja muut yhdistykset sekä järjestöt) jotka ovat täyttäneet lain kriteerit ja jotka ovat laatineet erillisen yhteistyösopimuksen kunnan kanssa on maksettu järjestämisavustuksena sama 10,09 euroa/toteutunut toimintapäivä/henkilö kuin mitä kuntakin on saanut.

Kuntouttavan työtoiminnan monipuolistamiseksi ja vaihtoehtojen lisäämiseksi tarvitsemme uusia ja eri puolilta kuntaa kuntouttavan työtoiminnan paikkoja. Tämän mahdollistamiseksi on esitetty, että kolmannen sektorin toimijoille maksettavaa järjestämisavustusta korotettaisiin 15 euroon/toteutunut toimintapäivä/henkilö.

Kuluvana vuonna avustuksia on maksettu tähän mennessä yhteensä 1 144 euroa. Jos summaa kasvatetaan 15 euroon ei siltikään ole kyse kunnan kannalta olennaisesta muutoksesta. Summaa kasvattamalla saadaan todennäköisesti aktivoitua uusia palveluntarjoajia.

Vs. kunnanjohtaja:

Kunnanhallitus päättää, että Kittilän kunnan kanssa kuntouttavan työtoiminnan sopimuksen tehneille kolmannen sektorin toimijoille maksetaan 1.1.2019 alkaen 15 euroa/toteutunut toimintapäivä/henkilö.

Tässä on suunnilleen kaikki pielessä. Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan se on sosiaalipalvelua. Siihen ei saa sijoittaa tervettä ja työkykyistä henkilöä. Se on viimesijainen toimenpide, joten ensin on kartoitettava kaikki muut mahdollisuudet ja tarjottava niitä. Ensisijaisia toimenpiteitä ovat palkkatyön ja muun työvoimapoliittisen toimenpiteen tarjoaminen. Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on oltava palkkatyöhön sijoittuminen. Siihen on sisällyttävä sosiaalisen kuntoutuksen elementti, eikä sen tarkoitus missään tapauksessa saa olla työmarkkinatuen maksuosuuksista säästäminen.

Kittilä aikoo rikkoa kaikkea tätä vastaan. Se aikoo käyttää kuntouttavaa työtoimintaa säästökeinona ja luoda samalla mielikuvan työllistämisestä. Kaikkien pahinta on, että kunta aikoo käyttää omaa rahaa 4,91 euroa/henkilö/päivä päästäkseen eroon liian kalliiksi itselleen tulevista työttömistä.

Selkeiden lainvastaisuuksien lisäksi päätösesitys rikkoo myös hyvään hallintotapaan kuuluvaa tarkoitussidonnaisuuden periaatetta vastaan. Periaate tarkoittaa sitä, että lakia saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, mihin se on tarkoitettu. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta on tarkoitettu sosiaalipalveluna annettavaan vajaatyökykyisten sosiaaliseen kuntoutukseen, mutta Kittilä kertoo selvin sanoin aikovansa käyttää sitä pelkästään kunnan rahojen säästämiseen. Valtiolta saatavan rahan siirtämisen lisäksi tulee halvemmaksi maksaa omistaan pikkuisen lisää kuin maksaa työmarkkinatuen maksusosuus.

Jos kunnanhallitus tänään päättää esityksen mukaisesti, niin päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen lainvastaisuuden ja tarkoitussidonnaisuuden periaatteen rikkomisen perusteella. Veikkaanpa, että hallinto-oikeus olisi kanssani samoilla linjoilla.

Kittilä myöntää epäonnistuneensa työllistämisessä, mutta aikoo kääntää asian voitokseen silmänkääntötempulla. Tai sitten asian valmistelijalla ja esittelijällä ei ole harmainta aavistusta lainsäädännön sisällöstä. Kunta toimii kuin huono orjakauppias, jonka vailla tekemistä olevat orjat tulevat sille liian kalliiksi. Se on valmis jopa maksamaan siitä, että joku ottaisi valtion maksamalla yhdeksän euron päivittäisellä ruokarahalla työskentelevät orjat töihin.

***
Kiitos lukijalle, joka linkitti tuon esityslistan kommentiksi eiliseen blogiini.

 

 

puheenaiheet tyoelama politiikka
Kommentit (62)
 1. Joni Pelkonen
  20.11.2018, 08:59

  En käsitä. Miksei noita rahoja yksinkertaisesti jaeta suoraan työttömille? Olen varma, että sillä olisi myönteinen vaikutus heidän elämänlaatuunsa. Ja kuten tiedetään, työllistyminenkin on sitä helpompaa mitä enemmän rahaa työttömällä itsellään on käytössä.

  1. Tätä on työllistäminen yleisemminkin: palkasta ei puhuta mitään, ja toimittajat eivät kysy.

   Kukaan ei huoli ilmaiseksikaan työtöntä, josta ei saa rahasampoa. Viesti olisi muutenkin ikävä: työttömyydestä ei saa tulla elinkeino työttömälle, mutta työttömästä tehdään elinkeino muille. Työttömyysteollisuus kehittyy: kuka vielä väittää, että työn teettäminen ei kannata!

   Workhouse tekee paluun, vaivaistaloon käy tie!

   1. Vesa Suominen
    20.11.2018, 12:01

    Tässä Kittilän ja muiden kepukuttuloiden toiminnassa on vielä paljon petrattavaa ja uusia säästöjä saatavana, kunhan orjatyövoiman käytössä otetaan oppia alan johtavista asiantuntijoista ja ruvetaan meilläkin sohlaamaan oikein Amerikan malliin. Siellä vangit sammuttavat Kalifornian metsäpaloja henkensä kaupalla, ruhtinaallisella yhden taalan tuntipalkalla: https://www.democracynow.org/2018/11/19/meet_the_prisoners_being_paid_1

    1. Viikko sitten mietin, kuinka paljon onkaan yhteistä Gulagilla ja USA:n vankeinhoitolaitoksella. Rakennetaan sitten Stalinin kanavaa tai sammutellaan paloja ja huolletaan maastoa, niin työvoimaa riittää, kun järjestelmä tuottaa orjatyöläisiä luvan kanssa (talouden ja politiikan keinoin). Itse tein viime vuonna kuukauden verran työtä opiskelun lisäksi, ja siihenkin oli (liiton luvalla!) lisätty pätkä palkatonta orjatyötä joka viikolle. Asetelma on käsittämätön, varsinkin tilapäistöissä. Hyväntekeväisyyttä voisi harjoittaa joku muu kuin ruokajonoissa kulkeva. Ennen sitä harjoittivat yrittäjät.
     Jos työ ei ole niin arvokas asia, että siitä voisi maksaa, niin siellä hierarkian yläportailla on jotain pahasti ajattelussa vialla.

  2. Ei se noin vain käy. Kuntouttaa pitää. Mutta kuntoutettavathan voisi vaikka velvoittaa tulemaan joka arkipäivä tunniksi pullakahville jämäköitymään ja siten parantamaan elämänhallintaansa kuntoutumisen nimissä. Sitten heille voidaan jakaa nämä ylimääräiset rahat. Mutta tuohan ei Kittilän – tuskin minkään muunkaan kunnan- johdolle sovi.

   1. Britanniassahan olen tämän jo nähnyt. ”Työtoiminta” tarkoittaa käytännössä että työntekijät erotetaan ja otetaan sitten takaisin, tällä kertaa ilman palkkaa. On hyvin erikoista että työlliset eivät ymmärrä että jos heidän työnsä voidaan teettää muilla, heillä ei kauan ole palkallisia töitä -kuka maksaa palkkaa kun ilmaiseksi saa?

    1. Se on se korvaamattomuuden tunne ja omassa tyytyväisyyden kuplassaan eläminen.

  3. Jos jokin ihmisen rampauttaa, niin palkaton työ. Tässäpä sitä ajattelemista kaikenmaailman sosiologeille ja psykologeille ja varsinkin kela-elleille ja te-”palvelujen” tuottajille.

  4. Joni Siksi, koska tuon toiminnan tarkoitus on rangaista työttömyydestä häpäisemällä ja kiristämällä. Sen on tarkoitus toimia kahta reittiä pitkin tehdä työttömistä nöyrempää työvoimaa, mutta myös osoittaa työssä oleville, että noin teillekin voi käydä jos ette ole nöyrempää työvoimaa. Se on sellaista pelon ja kauhun viljelyä alaluokkaan ja sitä käytetään, koska se toimii.

   Mitään muuta tarkoitusta tolla ei ole jos kuntouttava työtoiminta oikeasti olisi joku vallankumouksellinen keksintö joka parantaa sairaat sitä käytettäisiin myös työelämässä itsensä teloneisiin laajemminkin hoitomuotona. Työterveyshuollot lopetettaisiin ja ne korvattaisiin kuntouttavallatyötoiminnalla. Siinä olisikin perus varastomiehella tai insinöörillä ihmettelmistä jos saikut korvautuisivat kuntouttavallatyötoiminnalla josta ei tietenkään saisi palkkaa.

   Ainoa syy miksi tuota samaa ei käytetä kiristämään vakituisissa työsuhteissa olevia vaan he saavat sen sijaan työterveyspalveluita ja saikkua johtuu siitä, että vakituisessa työsuhteissa oleville on annettu lailliset oikeudet kiristaa lakkoilemalla itselleen paremmat oikeudet.

  5. Suomeen on rantautunut asenneilmasto, jossa kaikkia apua tarvitsevia pidetään pelkkänä ihmisroskana. Poliitikot ovat istuttaneet tämän asenteen kansalaisten mieliin ja osoittaneet heille vihan kohteen- Kaikki apua tarvitsevat. Kun kansanedustajakin jo sanoo, ettei hyväksy sitä, että hänen verorahoillaan maataan toimettomana sohvalla, ei tarvitse yhtään ihmetellä, että samanlainen vihapuhe leviää kulovalkean lailla. Kun sitä toistetaan tarpeeksi kauan, siihen aletaan uskoa. Vielä toistaiseksi omillaan toimeentulevat alkavat ajatella, että yhteiskunnan ongelmat johtuvat roskaväestä, jota heidän pitää elättää omilla rahoillaan. Vaikka jo esimerkiksi pelkästään yritystukia taidetaan maksetaan enemmän kuin mitä työttömyysturvan kustannukset ovat.

   Suomesta ollaan kovaa vautia tekemässä pahoinvointivaltiota, jossa vain hyväosaisilla on oikeuksia ja köyhillä apua tarvitsevilla pelkkiä velvollisuuksia.

 2. Antti Järveläinen
  20.11.2018, 09:06

  Kittilän päättäjistä suuri osa näkyy olevan jo valmiiksi käräjillä eriasteidista virkavellisuuden rikkomisista epäiltyinä. Onkohan tömä nyt sitä ”karavaanin kulkua”?

  1. Porokaravaanin kulkua hyvinkin.

   Ihmetyttää kyllä tämän maan touhu. Kun on jossakin päättävässä asemassa, voi näköjään tehdä mitä tahansa ja luottamus muilta kieroilijoilta/valtuutetuilta säilyy. Oululainen naispoliitikko sai luottamuslauseen kaupungin hallitukselta, Kittilässä lahjotut ja korruptoituneet rosvot tekevät mitä tykkäävät, ja sama peli on muuallakin maassa.

   Suomi nousuun!

   Näin se homma etenee 😁😇😅😏🤑🤑🤑

   1. On tämä surkuhupaisaa seurattavaa. Entinen hollantilainen naapurini totesi Suomesta pois muuttaessaan ihan suomen kielellä murtaen ”-Kyllä on kallis ja paska maa”.

Kommentointi suljettu.