Kokemusasiantuntijat

-Kokemus osoittaa, ettei nykyjärjestelmä kannusta työn vastaanottamiseen. Erilaiset kannustinloukut heikentävät työllisyysasteen nousua, ja liian monen työikäisen jääminen työelämän ulkopuolelle uhkaa hyvinvointivaltion rahoitusta.

-Huolestuttavin ilmiö on se joukko ihmisiä, joka kuvittelee, että tuen varassa pärjäämiseen on syntymäoikeus.

Näin tiivistää näkemyksensä työttömistä kokemusasianrtuntija, Henkilöpalveluyritysten liiton (HPL) toimitusjohtaja Merru Tuliara Kauppalehdelle. Jotta mielikuva kotisohvilla makaavista laiskoista työttömistä olisi täydellinen, on jutun kuvituskuvana sohvalla makaaja.

Näin jatkuu vuosikausia kestänyt työttömien parjauskampanja, jonka tarkoituksena on muokata mieliä hyväksymään työttömyysturvan leikkaukset ja huonosti palkatut pätkätyöt, joilla ei pysty elättämään itseään. Tuliara on epäilemättä asiantuntija, mutta ei työttömyyden. Hän on nollatuntisopimusten tarjoamisen asiantuntija. Juuri erilaiset henkilöstöpalveluyritykset tarjoavat työtä, jota ei välttämättä edes ole. Ne keräävät listoilleen työttömiä, joille joko tarjotaan satunnaisia työtunteja työnantajan tarpeen mukaan tai sitten ei.

Tästä näkökulmasta katsoen on helppo sanoa, että matalapalkka-aloilla halukkuus tehdä työtä on vähentynyt ja että työn vastaanottaminen on ensimmäinen askel tulevalla työuralla.

Mitäpä sitten tapahtuu sellaiselle, joka noudattaa tätä ällistyttävän viisasta neuvoa, ottaa ensimmäisen askelen työuralla ja allekirjoittaa nollatuntisopimuksen? Siihen vastaavat oikeat kokemusasiantuntijat Ylen haastattelussa.

Laura Kaselius tekee raskasta pätkätyötä 10,09 euron tuntipalkalla. Työkeikat tarjotaan joskus lyhyellä varoitusajalla, siirtymäajasta asiakkaalta toiselle ei makseta mitään, ja Kaselius maksaa matkakulut itse. Jos tarjottu keikka on tunnin mittainen, sitä ei käytännössä kannata ottaa vastaan.

Nollatuntisopimuksella tehdyn työn ja työttömyysturvan yhdistelmässä on riski, jota moni turvatussa työssä oleva ei osaa edes kuvitella. Jos yhdessä kuukaudessa sattuu ansaitsemaan vähän paremmin ja sitten töitä ei olekaan tarjolla, niin tukien maksatus katkaistaan uusien tukilaskelmien tekemisen ajaksi. Se voi kestää viikkoja. Ajatus muutamasta viikosta rahatta ja syömättä saattaa olla vieras sohvalla makaavista ja sosiaaliturvaa syntymäoikeutena pitävistä paasaaville.

Käytännössä lähes kaikkien työttömien ensimmäinen askel työuralla on nykyisin palkaton työ, ja toista askelta ei välttämättä tulekaan. Työkokeilijoille luvataan kyllä suullisesti palkkatyötä sitten kokeilun loputtua, mutta vain hullu maksaa palkkaa, kun uuden työntekijän saa taas ilmaiseksi. Edellinen kokeilija ottaa saman askelen uudelleen ja siirtyy kokeilijaksi uuteen työpaikkaan. Jossain vaiheessa hän putoaa alimpaan kastiin ja löytää itsensä kuntouttavasta työtoiminnasta tekemässä palkatonta työtä. Siinä hän pysyy kansaneläkkelle pääsyyn asti, sillä työeläkettä ei palkattomista töistä kerry.

Työmarkkinat ovat vinoutuneet, mutta se ei ole työttömien vika. Käynnissä on mielien muokkaus, jonka lopullisena tarkoituksena on saada palkat poljettua mahdollisimman alas, tai oikeastaan jättää ne kokonaan maksamatta. Yhteiskunta elättää työntekijät sosiaaliturvalla ja kiroaa heidän jokaisen leipäpalansa syyttämällä heitä laiskoiksi työnvieroksujiksi. Hyvinvointiyhteiskunta on tosiaan vaarassa sitten, kun kukaan ei enää saa verotettavaa palkkaa.

Aina kun luette tuilla elävien työttömien laiskuudesta kertovia juttuja, niin katsokaapa kuka puhuu. Yleensä se on aina joku sellainen, joka haluaa itselleen mahdollisimman halvaksi tai mieluummin ilmaiseksi tulevaa työvoimaa. Kuten monta kertaa olen sanonut, niin ei meiltä puutu työhalukkaita, vaan palkanmaksuhalukkaita.

 

 

 

 

puheenaiheet tyoelama politiikka yhteiskunta
Kommentit (71)
 1. Pekka Nummela
  21.11.2018, 08:30

  Jep. Siinä taas eilen Häkämieskin vaatimassa 75% palkkatukea maahanmuuttajien työllistämiseksi. Pitäisikö verovaroista maksaa 75% maahantulijoiden palkasta ja sitten viellä toinen mokoma jotta ko. hlö tekee työn josta ei haluta mitään maksaa. Jos työ on niin vähäarvoista ettei siitä haluta maksaa niin se pitää jättää tekemättä. Simple as that! Kuka sille kotimaiselle pitkäaikaistyöttömälle maksaisi 75% palkkatukea?

  1. Antti Piispanen
   21.11.2018, 08:38

   Kahden kurjassa asemassa olevan usuttaminen toisiaan vastaan näyttää toimivan sinuun, mutta ei me muut lähdetä sellaiseen sumutukseen mukaan ollenkaan.

  2. Häkämieheltä unohtui taas perustuslaki, joka kieltää asettamasta ihmisiä lain edessä eriarvoiseen asemaan. Jos maahanmuuttajia työllistäville yrityksille maksetaan palkkatukea 70 % ja muille ei, niin se on vastoin perustuslakia.

   1. Saara Nieminen
    21.11.2018, 11:36

    Häkämies tarkentaakin asiaa sillä, että yritykselle pitäisiä maksaa tuota palkkatukea 70 prosenttia palkasta, jos yritys työllistää turvapaikanhakijan. Eihän maahanmuuttaja ja turvapaikanhakija ole täysin sama asia. Saku osaa varmasti selittää asian paremmin.

    Maahanmuutto.net sivulla sanotaan asiasta näin: “Tilastoissa ja tutkimuksissa maahanmuuttajalla tarkoitetaan ulkomaalaista, joka asettuu asumaan kotimaansa ulkopuolelle muuten kuin tilapäisesti. Toisaalta maahanmuuttajiksi sanotaan myös tällaisten maahanmuuttajien lapsia, jolloin tarkempi termi on toisen sukupolven maahanmuuttaja.”

    Tuon mukaan vaikkapa Ruotsista Suomeen saapuva henkilö on maahanmuuttaja, jos asettuu asumaan Suomeen. Ilmeisesti heidän kohdalla ei ole tarvetta maksaa yrityksille tuota 70 prosenttia palkkatukea, koska Häkämies puhuu nimenomaan turvapaikanhakijoista. Ja tuo taas herättää pelkoa siitä, että tarkoitus on saada heistä “halpatyövoimaa”. Ja vieläpä niin, että palkatkin maksatetaan pääosin veronmaksajilla. Voitot tehdystä työstä menevät kuiutenkin ihan tasapuolisuuden nimissä 100 prosenttisesti työnantajalle.

    1. Kesällä 2016 hallitus asetti turvapaikanhakijat muita huonompaan asemaan lain edessä lyhentämällä heidän valitusikaansa kielteiseen päätökseen. Nyt Häkämies haluaa asettaa heidät muita parempaan asemaan suuntaamalla tukea heidän työllistäjilleen. Eriarvoiseen asemaan asettamisen kielto pätee molempiin suuntiin, ei saisi asettaa huonompaan eikä parempaan asemaan.

   2. Onkohan meillä edes olemassa sellaista kuin perustuslaki? Itse luin lakia sivuaineena, ja proffan lausunnoista jäi kaikumaan, ettei perustuslaki ole mikään takaseinä?

 2. Outi Pyymäki
  21.11.2018, 08:32

  Kaselius korjasi palkkatiedon 10,09 e/tunti. Oli jollain fc-sivulla hänen itsensä kirjoittamana.

  1. Kiitos, korjataan.

  2. Laura Kaselius
   21.11.2018, 19:55

   Kiitos, Outi. Ja kiitos, Saku, jutun kirjoittamisesta 🙂

Kommentointi suljettu.