Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rahaa tuntuu olevan

Koko hallituskauden meille on kerrottu, että rahaa ei ole, joten on pakko tehdä kipeitä leikkauksia. On leikattu erityisesti työttömiltä, kun heidät ensin leimattiin laiskoiksi sohvallamakaajiksi. Aktiivimallista tuli aktiivileikkuri, ansiosidonnaisen päivärahan kestoa on lyhennetty sadalla päivällä ja palkatonta työtä teetetään tukien menettämisen uhalla työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä.

Rahasta ei kuitenkaan tunnu olevan puutetta silloin, kun hallitus yrittää epätoivoisesti korjata alentuneita kannatuslukujaan ja siinä sivussa edistää kärkitavoitettaan ay-liikkeen nujertamista. Eilen medialle vuoti ilmeisen tarkoituksella tänään julkistettava marginaalipuolue sinisten tilaama selvitys, jonka mukaan nykyisestä ansiosidonnaisesta päivärahasta pitäisi luopua ja muuttaa nykyinen peruspäiväraha ansiosidonnaiseksi. Näin kaikki pääsisivät ansiosidonnaisen päivärahan piiriin, mutta päiväraha pienenisi 5,5 prosenttia.

Selvityksessä esitetään kolme vaihtoehtoista toteuttamistapaa. Ensimmäisen mukaan peruspäiväraha muutettaisiin ansiosidonnaiseksi ja samalla se pienenisi. Toisessa vaihtoehdossa tehtäisiin työttömyyskassan jäsenyydestä pakollista samalla tavoin kuin vaikka liikennevakuutuksesta tai yrittäjien eläkevakuutuksesta. Kolmannessa vaihtoehdossa työttömyysturvan hallinnointi siirrettäisiin keskitetysti yhteen laitokseen, kuten Kelaan.

Ensimmäinen vaihtoehto maksaisi valtiolle 250 miljoonaa euroa ja muut 280 miljoonaa. Tämän verran on siis varaa satsata kansan rahoja nykyisen järjestelmän alasajoon ja ay-liikkeen tuhoamiseen. Samalla tuhottaisiin myös yksityinen YTK, mutta se olisi jo oman osansa tehnyt, joten se joutaisikin mennä. Vähän huvittaa ajatus työttömyysturvan hallinnoinnin siirtämisestä Kelaan, joka on osoittautunut kyvyttömäksi hoitamaan edes toimeentulotuen perusosan käsittelyä.

Tämä ajatus markkinoidaan kansalaisille lupauksena rahan saamisesta yhdenvertaisesti riippumatta siitä, kuuluuko jonkin ammattiliiton kassaan vai ei. Se on vähän sama asia kuin jos kaikille luvattaisiin liikennevakuutus riippumatta siitä, omistaako auton vai ei.

Nykyjärjestelmässä on kyse siitä paljon puhutusta valinnanvapaudesta. Jos haluaa saada ansiosidonnaista päivärahaa, niin liittyy kassan jäseneksi, mutta jos ei halua, niin sitten saa peruspäivärahaa. Kyse on myös siitä, että työntekijät halutaan pois ay-liikkeestä, jonka jälkeen jokainen neuvottelisi kaikista työehdoistaan ihan itse palkkaa ja työaikaa myöten.

Ay-liikkeen alasajo ei tule koskaan onnistumaan, joten en viitsi haaskata tähän uutiseen enempää aikaa. Sen sijaan läpi menee ihan varmasti kansanedustajien sopeutumisrahan nostaminen 1 800 eurosta 2 100 euroon. Samalla luovutaan soputumiseläkkeestä, ja se on oikea suunta. Uutisoinnin mukaan sopeutumisraha jää korotuksesta huolimatta alle ansiosidonnaisen päivärahan. Kelan tilastojen mukaan keskimääräinen ansiopäiväraha vuonna 2017 oli kuitenkin 63,77 euroa päivässä eli 1 371 euroa kuukaudessa.

Mutta kun kerran on ollut kansanedustaja, niin ei enää voi pudota tavalliseksi kansalaiseksi. Kyseessä on kansakunnan etu, ja 300 euron korotus ansiosidonnaiseen päivärahaan on tässä tapauksessa pikkujuttu. Sehän saadaan äkkiä säästetyksi sitten, kun ansiosidonnainen järjestelmä kaikilta muilta romutetaan.

Kommentit (64)

 1. Pasi Pakari

  No ei nuo ainakaan kansaa edusta…

 2. pilkkumi

  Sitä minä olen aina kummastellut, että mihin niiden edustajien tarvitsee niin kovasti sopeutua. Harvalla tänä päivänä on yhtä selkeät työnäkymät – varma 4v. määräaikaisuus, ja jos haluaa ja onnistuu saamaan jatkoa, niin sekin on taas se varma 4 vuotta. Stabiileilla ennalta tiedetyillä tuloilla. Jos ei tällä aikaikkunalla kykene talouttaan sovittamaan suuntaan tarvittavaan, niin on kykenemättömämpi perustasoiseen taloussuunnnitteluun, kuin jota jokaiselta yhteiskunnan jäseneltä on lupa lähtökohtaisesti odottaa. Näin kykenemättömiä ihmisiä en itse kaipaa maan asioita hoitamaan. Itse en juurikaan noihin kuluvia pennosia laske, pisara tässä meressä, mutta asian symbolinen, moraalinen ja eettinen näkökulma on painava.

  Minusta on kohtuullista, että edustamisesta maksetaan riittävä palkkio, siis siitä näkökulmasta, että soisin pestin kiinnostavan asiantuntijatason ihmisiä enemmän kuin kannuksensa vaikkapa urheilussa hankkineita – kaikki kunnia heille toki saavutuksistaan. Muiden taloussuunnitteluun sotkeutuvina minusta jonkinlainen lähtökohta tulee silti olla se, että vähintäänkin omansa pystyy suunnittelemaan niinkin selkeillä spekseillä kuin edustamisen määräaikaisuus on. Eikä 4 vuoden eduskuntatyö nyt tänä päivänä mikään varsinainen aukko cv:ssäkään ole ja vaikea uskoa sen heikentävän työmahdollisuuksia yhtään sen enempää kuin mikään muukaan edellinen duuni, josta vaihtaa pois. Varsinkaan kun on ollut vuosikausia aikaa verkostoitua kaiken sortin ihmisten kanssa. Ei edustustyö tule olla mikään pikakaista eläkkeelle, vaan työikäiselle työrupeama siinä missä muutkin. Siitä jatketaan eteenpäin siihen suuntaan johon halutaan tai päästään, ihan niin kuin muukin työtä tekevä kansanosa. Itse näkisin oikeudenmukaisempana aivan normaalin ansiosidonnaisen työttömiksi jääville kansanedustustyötä tehneillekin. Tai ansioihin sitoutumattoman, riippuen ihan siitä onko henkilö ollut halukas mihinkään kassaan kuulumaan.

  Näin ollen en ymmärrä koko sopeutumisrahan periaatetta nyky-yhteiskunnassa. Mutta onhan tämä asia ennen vaaleja oikein sopiva vaalikana taas kynittäväksi sen mukaan, kuka sitä tukee ja kuka vastustaa. Saa halutessaan käännettyä vaalikarjan mielenkiinnon pois oikeasti tärkeistä asioista, jota tämä ei mielestäni näissä vaaleissa ole.

  • RowanBerry

   Siinäpä oiva duuni jokaiselle pitkäaikaistyöttömälle! 4 v taattua tuloa ja vielä senkin jälkeen. Miksi eivät ole jo jonossa ilmoittautumaan ke-ehdokkaiksi?

 3. töytön

  Siinä sitä onkin monella sopeutumista, jos ei enää maailman onnellisin kansa äänestäkkään. Niin nauttisin, kun eräät 40 vuotta tuolla istuneet, tosielämästä vieraantuneet, tippus pois.

 4. Katja K

  Risikko ei petä. (omiaan).

 5. Timppa

  Jo Florinuksen sananlaskukokoelmassa vuodelta 1702 varoiteltiin näistä ketkuista ja todettiin että ”Ei se hullu ole joca ano wan joca anda”

  • Luukas Pyykorpi

   ”If it ain’t broke, don’t fix it” periaate pätee myös tässäkin asiassa. Sinisillä tosin kaikki keinot ovat sallittuja

 6. AikaMies

  Nåinhän se menee. Tai siis eikö niillä tosiaan ole muuta tekemistä [Vai tekevätkö näitä ”uutisia” kansan kekustella muita tekosia/tekemisiä peitelläkseen?]. Ideointikyvyn puutteesta ei voi syyttää – reaalimaailman tuntemuksessa taitaa kuitenkin olla puutteita.
  Meinaan jotta Smurffien pitää turvata vaalienjälkeinen tulevaisuus.

 7. antonio

  Sain vihdoin eilen kauan odottamani vastauksen aktiivimallikanteluuni, jonka lähetin helmikuussa.
  Saapuin 12-sivuinen kirje, jossa mm mainitaan, että Kela huomauttanut siitä, että lain tullessa voimasn jää sen toteuttamiselle vain pari päivää aikaa, mutta Kela katsoo silti selviytyneensä asianmukaisesti ja valmistautuneensa hyvissä ajoin aktiivimallin tuloon.
  Viikolla 6/2018 Kela päivitti ohjeistuksen noin 200 000:lle työttömyysetuuden saajalle. Julkisuuslaki ei edellytä, että viranomaisten olisi tullut tiedottaa kaikille työttömyysetuuden saakille henkilökohtaisesti aktiivimallia koskevista lainsäädännön muutoksista.
  Kelan etuuskäsittelijät ja asiakaspalvelu koulutettiin aktiivimallin hoitoon joulukuussa 2017.

  ”… Saadun selvityksen perusteella…ei ole ilmennyt aihetta epäillä lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.
  … kantelunne ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin”

  Että silviisiin.

  • Jonis Lusis

   Kaikki siis toimii.. Kumma kyllä, harvoin mikään onnistuu..

   • antonio

    Niin… kansan oikeustaju on vinksahtanut?
    Pitäisi kiitellä jallitusta, lindströmiä ja kela-elliä et al?
    Vähän on scheisse olo…

  • Työsuhde-etuna astma

   Aktiivileikk..malliahan luvattiin korjata jos epäkohtia löytyy.
   Se on leikannut tehokkaasti ja laajasti. Se siis toimii eikä epäkohtia ole.
   Sitä ei siten tarvitse korjata.
   Valitukset ovat siten perusteettomia.
   Kaikki on hyvin.
   Me leikkurinalaiset emme vain sitä ymmärrä.

  • PRyyppö

   Jos asian tuon asian kertomiseen tarvitaan jopa 12-sivua, alkaa siinä todellakin olla selittämisen maku…

 8. Isoäiti

  Tähän mennessä julkisuuteen putkahtaneet kampanja-avaukset ovat todella epätoivoisilta yrityksiltä tai ylimielisiltä ajatuksilta, jotka vain paljastavat, kuinka ”vähällä järjellä tätä maata hallitaan”.

  Tulevalla vaalikaudella on edessä ongelmia, joita ei ratkaista kepeillä ja porkkanoilla. Nyt pitää ihan oikeasti alkaa käyttämään järkeä.

  On jo raportoitu, kuinka syrjäytyneet suomalaiset ovat Suomen suurin sisäinen turvallisuusuhka. No mitä tekee hallitus. Tekee aktiivimalleillaan näiden turhautuneiden kansalaisten elämän entistä hankalammaksi ja vielä jotkut jakavat viisauttaan, ettei työttömyys saa olla liian kivaa. Kauanko menee, että turhautuneista ihmisistä saadaan tehdyksi kettuuntuneita ihmisiä?

  Raportoidaan, että lasten mielenterveysongelmat kasvavat ja jo 12-vuotiailta löytyy itsemurha-ajatuksia. Ja mitä ehdotetaan? Vauvatonnia, että tähän maahan nämä työtä vailla olevat tai työssään uupuvat nuoret ihmiset tuottaisivat lisää lapsia.

  Ja rapakon takana ollaan jo oikeasti kauhuissaan siitä, millainen kupla muhii pörsseissä. Mikäli riskit realisoituvat, niitä ei voida enää paikata rahalla kuten viimeksi ja seuraukset tulevat myös Suomeen. Korkojen uskotaan lähtevän nousuun ensi vuonna, joka aiheuttaa harmaita hiuksia monille keskiluokkaisille asunnon omistajille ja pienyrittäjille. Enkä nyt edes lähde puhumaan ilmastonmuutoksesta, digitalisaation tuomasta rakennemuutoksesta työmarkkinoille jne.

  Vaan mitä nämä poliitikot tekevät? Puhutaan täysin arkitodellisuudesta irti olevia pikkusieviä ehdotuksia, maalaillaan epäolennaisista seikoista suuria uhkia. Samalla kuka tahansa normaalilla älyllä varustettu kansalainen voi päätellä, että meillä kenelläkään ei ole varaa pelleillä tai seurata poliittista teatteria seuravaa neljää vuotta. Ei olisi ollut varaa tähänkään vaalikauteen.

  • PRyyppö

   Kiitos! Hyvin kiteytetty, mitä itsekin olen pohtinut muun muassa

 9. Markku Isometsa

  Se on vaalien jälkeen Sipilälle lopputili mutta uskoakseni ”apupoika” Katri saa jatkaa.

 10. Eino

  Sinisistä mm Terho yrittää julkisuudessa tuon tuostakin humautella päähän nykyistä systeemiä sanalla ”sosialismi”, niin että olisin huomannut esim yhdenkään toimittajan pyytäneen tyyppiå käsitteistöään tarkentamaan. Siispä voi päätellä, että Terholle ja kenties koko edustamalleen puolueelle ”sosialismina” näyttäytyy jopa tämä nykyhallituksen karsima hyvinvointivaltio, joten siinä sinisten kuviossa voi hyvin myös palkansaajien järjestäytyminen ilmentää pelättyä ”sosialismia”, joten ay-liikettä pitää tietysti heikentää. Puoluekartan oikealla laidalla jo suorastaan tungeksitaan, joten tulee olemaan luultavasti kiintoisaa seurata, miten siellä ennen vaaleja yritetään toisistaan erottautua. Helppoa ennustaa, että suosituimpia teemoja sieltä suunnalta ”sosialismin” lisäksi lienevät: ”keskiluokan kaameat verot”, ” liian antoisa sosiaaliturva vastikkeelliseksi” ja maahanmuutto. Suorastaan surkuhupaisa dilemma, että menestyäkseen vaaleissa jokainen oikeistopuoluekin tarvitsee enemmistön, myös palkansaajien ääniä. Palkansaajat taas edustavat laajasti ymmärrettynä keskiluokkaa, jota ei pienessä maassamme olisi ilman hyvinvointivaltion kaikki kansalaiset takaamaa yleistä yhteiskunnallista ”vahinkovakuutusta”, joka pidetään voimassa veroilla. Sille suunnalle ongelmallinen tieto myös se, että kansalaiset arvostavat tuota ”vahinkovakuutusta” niin paljon, että ovat mielipidekyselyiden mukaan säännöllisesti valmiita edelleenkin maksamaan sen ylläpidosta.

  • Liisa

   Vuonna 1966 silloinen poliittinen vasemmisto (sdp, skdl ja tpsl) sai eduskuntaan enemmistön 103-97. Se käynnisti pitkän projektin, jota nykyisin hyvinvointivaltioksi kutsutaan.

   Poliittinen oikeisto oli siihen aikaan, kuten muuten nytkin, hyvin hajanainen. Kokoomuksen sisällä Sote-uudistus on huojuttanut yhtenäisyyttä, osa kansanedustajista on jo ilmoittanut ettei äänestä Sipilän Soten puolesta. Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo otti ja lähti, ja perusti oman poliittisen Liikkeensä. Konservatiivista oikeistoa on kristillisdemokraatit sekä perussuomalaiset, jotka hajosivat jo kahdeksi eri puolueeksi. Näiden lisäksi on useita eri äärioikeistolaisryhmiä ja ryhmittymiä, joista osa tähtää vaaleihin omilla ehdokkaillaan. Pari kolme puoluehankettakin on menossa, mutta niistä ei ole varmuutta toteutuvatko koskaan. Keskustapuolueesta irronneella Paavo Väyryselläkin on ollut jo kaksi puoluehanketta tulilla, hänetkin voi laskea oikeistokeskustalaiseksi konservatiiviksi. Oikeisto lisääntyy jakaantumalla ja pirstoutumalla keskenään riiteleviksi ryhmiksi.

   Nyt on tullut vasemmiston aika nousta valtaan ja laittaa asiat taas kuntoon!

   • Make

    Ehkä vähän kärjistetty näkemys. Ja taistolaisia ei ole ikävä.

    Mutta mutta … kun sitten viimein tuli kokoomuslainen pääministeri eli Holkeri vuonna 1987, niin…

    Kekkonen taisi olla oikeassa Kokoomuksesta. Saatamme tarvita punamultaa.

    Missä olisi sekä kaupunkia että landea arvostava maltillissosiaalinen liberaalivasemmistolainen yrittäjäpuolue palkansaajille?

    • Liisa

     Mitä koko suomalaiseen vasemmistoon tulee, niin se on tullut (ts.”päivittänyt itsensä”) jo 2000-luvulle tai 2020-luvulle, ja on siis ratkaisemassa tämän aikakauden asioita ja kysymyksiä. Ratkaisut ovat olleet ja ovat oikein erinomaisia vaihtoehtoja harjoitetulle oikeistokonservatiiviselle politiikalle.

     Aina, olipa aikakausi mikä hyvänsä, on kyse politiikan sisällöstä. 1960-1970- luvulla oli hyvinvointivaltion rakentaminen keskiössä, ja aktiivisimmin sitä vastusti niihin aikoihin kokoomus ja muu poliittinen oikeisto. Eikä kyllä surettaisi yhtään jos kokoomus jäisi ensi kevään vaalien jälkeen oppositioon.

     Missä olisi kaupunkia ja landea arvostava puolue? Sellainen on, mutta jätän eri puolueiden tutkimisen omille hartoillesi, kiska elämme tietoyhteiskunnan ja avoimen tiedonkulun aikakautta. Etsivä löytää, kolkuttavalle avataan.

 11. J Louhelainen

  Kumma kun se valinnanvapaus ei olekaan tässä tapauksessa niin pyhä asia? Työttömyys kassojen maksut vaihtelevat paljon joten valinnanvapaus on hyvä.

  • Raija

   Ja se mitä heiltä saa vaihtelee myöskin täysin niitten maksujen mukaan. Apua ei tartte odotella mihinkään jos vain ihan pienimmän mukaan maksaa.. Jos siis tiukan paikan tullen haluaa saada vaikka juridista apua niin ei sitä vain pienimmän maksun ”kassoista” saa eikä muutakaan käytännön apua työn antajaa vastaan.

   • AKK

    Kassasta ei saakaan apua, pitää kuulua ammattiliittoon saadakseen apua.

  • Martti Kuusela

   Ei kyse olekaan työttömyyskassan maksusta vaan myös työttömyyskassaan kuulumattomille pakollisista työttömyysvakuutusmaksuista, joilla sen ansiosidonnaisen päivärahan ansio-osuus suurimmaksi osaksi kustannetaan.

   • AKK

    Pienellä lisämaksulla saa täyden työttömyysturvan, miksi jättää se hyödyntämättä?

    • Martti Kuusela

     Ilman lisämaksua pitäisi saada se 5,5 % pienempi ansioturva.

     Työttömyyskassoja on parikymmentä ja jokainen niistä tekee aivan samat päätökset (lukevat työvoimapoliittisen lausunnon) täysin samojen lakien mukaisesti. Kela tekee myös aivan samat päätökset peruspäivärahan myöntämisen kanssa. Ainoa ero Kelaan on, että työttömyyskassat laskevat myös palkkakuiteista keskimääräisen palkan 26 kalenteriviikon ajalta. Melkoisella varmuudella voi sanoa, että parilla kymmenellä työttömyyskassalla on paljon hallinnollista päällekkäisyyttä ja ajoittaista joutokäyntiä, ja siten kustannustehokkaimmin kaikki sama työ hoituisi yhden toimijan tekemänä.

 12. Timo Harju

  Sinisten tilaama selvitys ?!? Sillä porukalla rupeaa olemaan tosi tukalat oltavat. Mäihä valuu valuu puntista kun eduskunnan kahvilan ovet sulkeutuvat useimmilta sinisiltä. Parhaassa tapauksessa kaikilta. Kun Simon Eloa esitellään ”valtakunnan tason poliitikkona”, se ei muuta kuvaa kuin suhteellisuudentajun puutetta ja hätätilan syvyyttä.

  Sinisten SAK-asiantuntija Sampon Terhon kengässä hiertää selvästi ay-liikkeen kokoinen kivi. Kova on huoli työläisten toimeentulosta miehellä, jonka ulostuloista paistaa kilometrin päähän epätoivo sen täysin ansaitsemattoman vallan menettämisestä, josta hän on viime vuodet Sipilän ja Orpon rinnalla nauttinut.

 13. Jussi Korhonen

  Taustamotiiveista riippumatta ansiosidonnainen työttömyysturva on tällä hetkellä rahoitukseltaan epätasa-arvoinen. Kassan jäsenyyden ja ansiosidonnaisen voisi tosiaan rinnastaa liikennevakuutukseen, jos jäsenmaksuilla katettaisiin täysin ansiosidonnaisen kustannukset samaan tapaan kuin liikennevakuutusmaksuin katetaan liikennevakuutuksen korvausmenot. Näinhän ei kuitenkaan ole, vaan kassojen jäsenmaksut kattavat vain noin 5,5% ansiosidonnaisen kustannuksista ja muu rahoitus tulee kaikille pakollisista työttömyysvakuutusmaksuista.
  Mutkia oikoen rahoituksen perusteella kassanjäsenen työttömyysturvan tulisi olla vain 5,5% suurempi kuin kassaan kuulumattoman, jos haluttaisiin puhua työttömyysturvan tasa-arvosta suhteessa maksettuihin vakuutusmaksujen osuuteen palkkatulosta.

  • AKK

   Kaikilla on kuitenkin mahdollisuus liittyä kassan jäseneksi pientä lisämaksua vastaan tai olla liittymättä. Rahoitus on kaikkien tiedossa ja valinnan haluaako ”vakuuttaa” itsensä, voi tehdä vapaasti. Toisaalta ansiosidonnaisen saantia rajoittavat kaikilla samat ehdot kassajäsenyyden ja työssäoloehdon keston osalta, joten nykyinen järjestelmä on erittäin tasapuolinen. Jos oikein saivarrellaan, niin eihän korvausprosenttikaan ole sama kaikille työntekijöille jne…,

   Mikä ihme sinisillä ja varsinkin Terholla on palkansaajia ja työntekijöitä vastaan, eivätkö työntekijät saakaan vapaasti valita millaisen työttömyysturvan he haluavat. Jos joku ei halua ottaa ”vakuutuksen” lisäturvaa, niin syyttäköön vaan ihan itseään!

   Sinisillä on nyt paniikki päällä kun rahaa tuntuu riittävän mitä ihmeellisimpiin ehdotuksiin. Laskevat kai voivansa heitellä mitä mieleen juolahtaa koska sininen hetki on pian ohi.

   • Timo Harju

    Sampo Terho on Sipilän vallanhalun ja röyhkeyden siivellä näkyviin noussut suuri tyhjänpäiväisyys. Hän katoaa julkisuudesta samalla hetkellä kuin mikropuolue menettää merkityksensä Sipilän hallinnon tukijalkana. Kuka häneltä enää mitään kyselisi? Onko hän henkilökohtaisesti ajatellut kokoon jotakin niin merkittävää, että sitä pitäisi puntaroida julkisuudessa?

    Viime vuodet suomalalaisia on hallinnut joukko huomattavia tomppeleita, joiden tietämys ja osaaminen ei ole missään suhteessa heidän asemansa kanssa. Tämä ei toki ole aivan outoa politiikassa, mutta ministeriönsä kaaokseen saattanut Pirkko Mattila lienee jonkinlainen limboraja. Kun osaamattomuuteen liittyy vielä röyhkeä julkisuuden pakoilu ja kutakuinkin täydellinen vastuuttomuus viranhoidossa (milloin savusaunassa, milloin muuten tavoittamattomissa), ei voi kuin päivitellä tätä pimeää aikaa. Ja odottaa kuukausien kulumista.

    • Raija

     Eiköhän siitä Pirkko Mattilasta ole vastuussa se joka on hänet siihen asettanut. Jos olisi kovasti vastaan asettajaansa tehnyt niitä hommiaan niin olisiko vielä asemassaan? Eiköhän mene siellä asiat ihan niin kuin on pääministeri sen ajatellut.

     • timo harju

      Tavallaan kyllä. Mutta kyllä täysijärkisen kirjoissa kulkeva aikuinen ihminen on itse vastuussa teoistaan ja toimistaan ja käytöksestään.

   • Jussi Korhonen

    Itse asiassa suurin osa kassaan kuulumattomista nimenomaan ei tiedä, että ”valitsemalla” olla kuulumatta kassaan he joutuvat maksamaan matalammasta työttömyysturvastaan suhteellisesti enemmän kuin kassaan kuuluva. Jäsenmaksu luo mielikuvan vapaaehtoisesta ”vakuutuksen lisäturvasta” lisämaksua vastaan, mutta todellisuudessa vakuutusperiaate ei toteudu koska kassaan kuulumattomat subventoivat suhteellisesti korkeammilla maksuillaan kassaan kuuluvia.

    Kuvittele että kaikilta kerätään tasaverolla yritystuki Altialle, jotta saadaan suomalaisesta viinasta edullisempaa. Olisiko tämä mielestäsi reilua sitä joukkoa kohtaan, jotka eivät käytä alkoholia? Tämähän olisi näkemyksesi mukaan ”tasa-arvoista”, sillä jokaisella on mahdollisuus valita ostaako viinaa vai ei.
    Samalla logiikalla esimerkiksi aktiivimallia on turha kritisoida epätasa-arvoisuudesta, sillä jokainen saa viime kädessä valita muuttaako seudulle, missä aktiiviehdon toteuttaminen on mahdollista.

    Yleisen ansiosidonnaisen toteutuessa mikään ei estä AY-liikettä ylläpitämästä kassoja, joista tätä lisäturvaa voi halutessaan jatkossa ostaa yleisen ansiosidonnaisen päälle. Silloin vain maksut vastaa saatua palvelua.

    PS. En kannata sinisiä tai aktiivimallia, kuuluun liittoon ja kassaan. Kykenen silti tunnustamaan nykyisen järjestelmän epätasa-arvoisuuden.

 14. Hilma

  Rahaa riittää mihin vaan, kunhan saa oikeisto ääniä. Mutta perustulokeskustelussa moinen anteliaisuus on edesvastuutonta, ei halunnut Zysse taannoin kuunnella miten perustulo saadaan kustannusneutraaliksi ja aamulla Karvala toisteli vihervasemmiston vastuuttomuutta vaalipropagandassaan. Muisti oli aamulla mennyt kaikilta jälkiviisailta, kun yrittivät miettiä kuka oli luvannut lisää opettajia ammattikoulutukseen, eikä tämä muistamattomuus tuntunut olevan huumoria. On oksettavaa tuo ylen touhu. Ja nyt sitten lopetettiin Tohtori Raimo, sitä ihmettelinkin, kuinka saavat kritisoida nykymenoa, toki sekin ollut aika laimeaa viime aikoina.

  • töytön

   Ei sikavitsi ja kumppanit halua, että köyhempi ihminen voisi tuntea olonsa ihmiseksi. Päin vastoin köyhää pitää rangaista, sekä lisätä kontrollia ja kyttäämistä. Tonkia joka ikinen asia, ja laittaa seurantaranneke heikommalle ainekselle. On suorastaan pöyristyttävää, jos työtön saisi opiskella mitä haluaa, saatikka saada työstä palkkaa.

 15. Janne K

  Itse olen miettinyt että mitenkäs se meneekää: kun puhutaan istuntokausien pidentämisestä (eli lomien lyhennyksestä lähemmäs normaalin palkansaajan lomia) niin ei se onnistu kun ei ole työtä vaan luottamustoimi.

  Samaten kun puhutaan siitä että eduskunta kokoontuisi ma-pe ja olisi jonkinlainen paikallaolopakko sama homma ”se kuule on luottamustoimi ja äänestäjät ratkaisevat jatkon sitten vaaleissa” muuta diipadaapaa tulee vastaukseksi.

  Sitten kun puhutaan eduskunnan jälkeisestä ajasta niin kyllä silloin on sopeutumiseläkettä yms muuta tarjolla. Nyt sitten olisi järjestelmä joka vastaisi työttömyyskorvausta. Siis mitä? Vastaa työttömyyskorvausta mutta kun se ei ole edelleenkään töistä vapautettu edustaja vaan luottamustoimesta vapautettu poliitikko.

  Henkilö joka tulee valituksi eduskuntaan on oikeutettu saamaan palkatonta vapaata ”oikeista” töistään johon siis pystynee palata kun luottamustoimi loppuu.

  • PRyyppö

   Empäs ole tullu ajatelleeksi asiaa tuolta kantilta, mutta aivan oikeassahan olet!

  • Työsuhde-etuna astma

   Jospa se sopeutumisraha tarvitaankin siis siksi että se auttaa (en ymmärrä kyllä että miten) sopeutumaan normaaleihin työaikoihin, siis viisipäiväiseen työviikkoon, ja siihen että työpaikalla pitää myös olla paikalla. Sekä siihen että iso osa vuoden työajasta ei enää olekaan lomaa. Ja siihen ettei enää saa pöristellä ilmaiseksi taksilla ja syödä ilmaisia lounaita.
   Niinjuu, sopeutumisrahan turvin voi tietysti esim. jatkaa tuota taksiajelua ja lounastelua entiseen malliin niin ei tule niin iso pudotus arkeen. Siihenhän se auttaa. 🤔

 16. Työsuhde-etuna astma

  Jakovaran puutetta on ministeri Orpo käyttänyt tiuhasti perusteena kun heikompiosaisten toimeentulomahdollisuuksien parantamisen perään on kyselty.
  Ilmeisesti jostain taskunliepeestä sitä jakovaraa nyt kuitenkin pikkuisen löytyi sopeutumisrahan korotukseen.
  Kansanedustajalla on varmaan ollut jo paha mieli siitä että keväällä saattaa olla edessä siirtyminen muihin tehtäviin. Voi joutua jopa tekemään jotain palkkansa eteen. Paha mieli ja joulukin juuri tulossa!
  160 000 työttömän saamaa työttömyyskorvausta leikataan myös joulukuussa.
  Onneksi kansanedustajan joulumieli on kuitenkin nyt pelastettu.
  Kyllä passaa jäädä kansanedustajan hyvinansaitulle, mutta niin kovin lyhyelle joululomalle.

 17. Luukas Pyykorpi

  ”Vähän huvittaa ajatus työttömyysturvan hallinnoinnin siirtämisestä Kelaan, joka on osoittautunut kyvyttömäksi hoitamaan edes toimeentulotuen perusosan käsittelyä.”
  Jos entisessä Japanissa tuon tason toimijan ylin päällikkö olisi huomannut moisen surkeuden omassa toiminnassaan, niin varmaan ainoa ratkaisu olisi ollut seppuku. Suomessa hänelle tulee sitävastoin kultainen kädenpuristus ja rajut eläkerahat forever ! ”Asiakkaat sucks !”

  • Esa J.

   Seppuku on tavallaan sivistyneempi ja arvokkaampi ilmaus rituaalisesta, kunniasyistä tehdystä itsemurhasta. Harakiri-nimitys on tunnetumpi lännessä, japanilaisten mielestä se on vulgaari. Seppuku kiellettiin 1800-luvun lopulla, silti jotkut ovat nykyaikana päätyneet siihen. (Wikipedia)

  • Raija

   Kunniantuntoa vailla olevilta on turha odottaa kunniallisia tekoja.

 18. Vuodatus pimeästä

  ”Koko hallituskauden meille on kerrottu, että rahaa ei ole, joten on pakko tehdä kipeitä leikkauksia. On leikattu erityisesti työttömiltä, kun heidät ensin leimattiin laiskoiksi sohvallamakaajiksi.”

  Hallitus ei halua ymmärtää, mitä kaikkea tämän ”sohvalla makaamisen” taustalla saattaa olla ihmisillä. Omalla kohdalla taustalla kokonainen elämäntilanteen muutos, vanhempien kuolema ja heidän tuen puuttuminen työhön, avioero, konkurssi, velkajärjestely. Nämä kaikki yhdessä pysäyttämässä työ- ja rahavirran katkeamisen kanssa kaiken ulospäin suuntautuvan aktiivisuuden ja työskentelyn. Suurimmalla osalla pitkäaikaistyöttömistä mitä ilmeisemmin paljon samoja syitä, yksi varmimmista lisääntyvät ikälisät. Työmarkkinatuella ei pyöritetä tai aloiteta uudelleen yritystä varsinkaan velkajärjestelyn byrokraattisessa ryteikössä. Aktiivileikkurin jälkeen tm-tuella elättää itsensä niukin naukin mutta ei paljon muuta. Sakua on kiittäminen paljon siitä, että ylipäätänsä tuli lähdettyä hakemaan toimeentulotukea jota maksettiin heti reilut 200€ ja näillä näkymin jatkossa tulee sama summa joka kuukausi tilille. Aikaisemmalla tm-ja asumistuesta käteen jäävällä reilulla 200 eurolla maksoi ruokakulut muttei paljon muuta. Kaikki aktiivisuus näytti pysähtyvän, mutta nyt kun tilille rapsahti hiukan ylimääräistä niin heti huomasi miten oma aktiivisuus lisääntyi. Alkoi niinsanotusti vanha työskentely maistua. Raha ei siis pelkästään rauhoita. Se tuo ja luo heti uusia mahdollisuuksia liikkua ja tehdä töitä, aktivoitua. Palkattomasta työstä en siis edes viitsi mainita mitään, Sakukin on puhunut jo siitä varmaan väsyksiin saakka. Lindströmin vasalleineen toivotan alimpaan helvettiin aktiivimallinsa kanssa, se passivoi vain, se tuo vähävaraiselle vain lisää kurjuutta ja tuskaa ahdinkoa ja ajaa työttömät toimeentuloluukuille takaisin, eli passivoi vain vielä pahemmin ja lisää väsyttävää byrokratiaa.

  Rahattomuus se siis ajaa ihmiset ”laiskoilla sohvilla makaajiksi”, kun ei ole enää varaa mihinkään liikkumavaraan ei mihinkään aktiivisuuteen. Mutta eihän nämä hallituksen jengi tätä haluakaan tajuta. Heillä on työvälineinä vain keppi, ei porkkanat. Tietysti zyskowicz ja koski lakeijoineen sanoo tähän että menkää laiskurit metsään keräämään käpyjä sieltä se yrittämällä uusi valoisa tulevaisuus löytyy, näin kuitataan kaikki rakentava kritiikki oikeiston taholta. Oikeistoa ei pitäisi päästää ikinä hoitelemaan valtion kaikkia asioita, valtion sosiaalisia asioita, se ei tajua mitään sosiaalipalveluista eikä empatiasta.

  • Erna Hartgivsson

   Tyylilleen uskollisena edustaja Zyskowicz verbaaliaggressiolla sabotoi a-studio-keskustelun, jota oli tarkoitus käydä Ville Niinistön kanssa perustulokokeilussa mukana olleiden kokemusasiantuntijoiden haastattelujen pohjalta. Tilaisuus asialliseen debattiin ohittui, mutta kokeilussa mukana olleiden insertit olivat kokeilua tukevia. Kaikki haastatellut kertoivat kokeilun myötä byrokratian puuttumisen ja säännöllisen perustoimeentulon nimenomaan rohkaisseen aktiivisuuteen, mm yksinyrittämiseen ja ammatilliseen lisäopiskeluun. Haastatteluista kävi selväksi, että byrokraattinen kontrolli ja jatkuva virkamiehille elämänsä selvitysvelvollisuudessa oleminen pikemminkin rasittaa ja lannistaa työtöntä sekä vie henkisiä voimia oikealta, työtäntä itseään ja samalla yhteiskuntaa hyödyttävältä aktiivisuudelta. Eli kokeiluun osallistujat kokivat asian samoin kuin ”Vuodatus pimeästä” tilanteensa yllä kuvailee. Professori Ervastilta eri tahojen sotu-uudistusehdotuksista kirjoitus, jonka toivoisi myös mahdollisimman monen päättäjän pongaavan – ainakin sellaisen, joka pystyy rauhallisen rationaalisesti käsitteen ”sosiaaliturva” kohtaamaan.
   https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3999616-professori-varoittaa-toistamasta-britannian-yleistuen-virheita

 19. Rintsu

  Eduskunnasta on keväällä lentämässä pihalle parikymmentä sinistä, joten sopeutumisrahaa pitää nostaa pikaisesti, kun kaikille heille ei varmastikaan ole tiedossa omaa hillotolppaa.
  Sitä paitsi kolmesataa on pikkuasia. Toimeentulotuen perusosan 40% leikkaus on kaksisataa, joten se on vielä pienempi asia. Uskokaa hyvällä, kaksisataa on vähemmän kuin kolmesataa.

  Sopeutumisrahassa pitäisi olla samat ehdot kuin toimeentulotuessa. Eli että ensin katsotaan muut tulot ja varat ja jos niitä ei ole, niin vasta sitten mietitään sitä sopeutumisrahaa, jota pitää hakea kuukausittain ja joka päätöksen ohella saa kehotuksen hakeutua töihin tai ensisijaisempiin tukimuotoihin, tai sopeutumisrahaa leikataan.
  Osin sarkasmia, osin ei.

  En arvosta läheskään kaikkia kansanedustajia, mutta arvostan suuresti kansanedustajuutta.
  Mielestäni oikeudenmukaista olisi, että eduskunnasta pudonnut tosiaankin olisi oikeutettu ansioturvaan jos tosiaankin tipahtaa eduskunnasta tyhjän päälle tai pienipalkkaiseen työhön.
  Kansanedustajan ansioturvan oikeudenmukainen looginen kesto olisi mielelestäni yksi vaalikausi.
  Olisi ikäänkuin yksi mahdollisuus yrittää uudestaan. Jos ei sittenkään pääse on aika palata meidän tavallisten kuolevaisten joukkoon.
  Tällä systeemillä ex-kansanedustajan ansioturva voisi olla vaikka tuplat tuosta parista tonnista, koska sitä ei läheskään jokainen edes saisi. Aika monella nimittäin on tuloja, homma johon palata, ja keskimääräistä paremmat mahdollisuudet löytää työ tai virka.

  Mutta voi olla niitä joilla ei ole. Itse asiassa ex-kansanedustajuus voi olla jopa haitta. Kaikille työpaikoille ei kaivata ylipäänsä ketään tunnetusti poliittisesti aktiivista henkilöä, ja koska elinkeinoelämä on vahvasti kokoomuslaista niin vaikkapa vasemmistoliiton puoluekirjaa ei tosiaankaan kaikkialla kaivata.

  Tommoista systeemiä minä esittäisin jos saisin esittää.
  Se olisi mielestäni aika reilua? Kukaan ei putoaisi eduskunnasta tyhjän päälle, mutta mitään edustajaekstraa ei maksettaisi niille joiden ansiot muutenkin ylittävät ansioturvatakuun.

  Olkoonkin, että eduskunta on puolillaan vatipäitä jotka tekevät parhaansa vetääkseen homman arvostusta lokaan, niin edustajuuden itsessään kuuluisi olla arvostettava homma. Kyl siihen arvostukseen kuuluu myös toimeentuloturva, vaikka oliskin keskimääräistä parempi.

 20. TTP

  Olenkin odottanut tuota pointtia ay liikkeen alasajosta. Itselle tuli sama mieleen ajat sitten, kun tästä alettiin uutisoida. Ei ole tainnut kovin moni tätä ymmärtää. Oman alani ylemmällä johdolla on jo tanssijalat vipattaneet siihen malliin, että ay liikettä kohta tarvitaan….toivottavasti muukin rahvas sen ymmärtää, että ay liikkeen mukana menee muutakin.

  P.S. En hyväksy ay liikeiden (kummankaan osapuolen) harjoittamia bisneksiä, mutta se on taas toinen juttu.

 21. äimänkäki

  Lueskelin huvittuneena Sipilän kommentteja Ameriikan vierailulla. Kysyttiin miksi hän siirtyi politiikkaan, niin vastaus: ”En tiedä, ehkä se oli elämäni suurin virhe.” Tästä varmaan moni suomalainen on samaa mieltä.

  Ja presidentiksi hän pääsisi mutta ei halua: ”Pidän enemmän tästä työstä, siinä on toimintaa ja minun pitää tehdä kaikki likainen työ.” Hän on siis tullut politiikkaan tekemään likaista työtä oikein tarkoituksella. Onhan tämä jo nähtykin.

  • Työsuhde-etuna astma

   Mutta vaalien alla ne likaiset kädet sitten pestään, ihan pontiuspilatusmaiseen malliin.

   • äimänkäki

    Paitsi että, Pontius Pilatuksella oli ripaus oikeudenmukaisuutta jäljellä, jos oikein muistan.

 22. Pertti Ikonen

  ”Aktiivimallista tuli aktiivileikkuri, ansiosidonnaisen päivärahan kestoa on lyhennetty sadalla päivällä ja palkatonta työtä teetetään tukien menettämisen uhalla työkokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan nimellä.”

  Kävin työkkärissä ja tällä kertaa työkkärin setä kirjasi työllistymissuunnitelmaani (siihen auttavaan osioon), että minun tulee hakea myös työkokeiluun. Laitan siis palkkatyötä maksettavaan työhakemukseen oikeutukseni palkatukeen, ja nyt uutena osiona oikeuteni työkokeiluun. Tosin en tiedä tarkasti, että olenko oikeutettu työkokeiluun vaiko pakotettu hakemaan työkokeilupaikkoja. Kuinkahan asian kirjoitan työhakemukseeni, etten toimi väärin ja näin minulle ei voitaisi antaa karenssia väärästä näkemyksestä esim. työkokeiluun (=pakkoako vaiko oikeus).

 23. Jari Eeva

  Ai, että Kelaan? Menee solmuun. Umpisolmuun. Kuolleena syntynyt ajatus.
  Tässä kylvetään nyt yleislakon siemeniä.

  • töytön

   Eiköhän Kela-Elli ota haasteen vastaan naurussa suin. Tarvii muutaku tuuppii vaan porukkaa leipäjonoihin ja seurakuntien ruoka-apuun. Saahan se ihan kohtuullisen korvauksen asiakkailleen irvistelystä.

 24. Jeremias Tampio

  Tämä sinisten viimeinen henkäys on vain vaalitäky, johon he ovat hädissään tarttuneet. Mutta ovat he oikealla asiallakin. Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen pahin ongelma on, että kaikki eivät sille suinkaan pääse vaikka haluaisivatkin. Lipposen I hallitus teki 1998 kauaskantoisen päätöksen heikentää palkkatuella työllistetyn pääsyä ansiosidonnaiselle korvaukselle. Palkkatukityöstä huomioitiin ensin vain 1/3 ja sitten 1/2, mikä esti tehokkaasti palkkatukivaroin työllistetyn pääsyn ansiosidonnaisen korvauksen piiriin. Tämä järjestelmä oli voimassa vuoteen 2013. Sen jälkeen ei mennyt montakaan vuotta, kun Sipilän hallitus otti jälleen leikkurin käyttöön.

  Sata komiteassa ansiosidonnaisen etuuden piiriin pääsemistä haluttiin helpottaa, mutta ay-liike torppasi esityksen. Ehdotuksessa vedottiin täysin oikeudenmukaisesti siihen, että kaikkien on päästävä ansiokorvaukselle, koska kaikki maksavat myös työttömyysvakuutusmaksua.

  Ay- liike on valvonut kassajärjestelmää – jossa on monia epäkohtia – kuin suljettua klubia. Pätkä- ja silpputyötä tekeville 18 tunnin viikkotyövaatimus on liian suuri. Nollatuntisopimuksilla olevat, tarvittaessa työhön kutsuttavat, eivät usein tiedä, onko tunteja 0, 1 vai 40; ja voivat vain haaveilla siitä, riittääkö heidän saamansa tunnit täyttämään kassan jäsenyysehdot.

  Lisäksi ansiokorvauksen taso on vajonnut monin paikoin niin alas, että on kyseenlaista voidaanko siitä puhua enää ollenkaan ansioon sidottuna työttömyysvakuutuksena. Korvauksen tason pitää olla vähintään 85 % palkasta, ja sille pitää päästä entistä helpommin ja myös palkkatuetusta työstä.

 25. Kansan ystävä

  Sopeutumiskorvaus jää alle kansanedustajan palkasta lasketun ansiosidonnaisen päivärahan. Mielestäni peruste on aivan kohtuullinen. Mielestäni on myös kansan etu, että kansanedustajan tehtävä on kaikin puolin, myös siitä maksettavilta korvauksiltaan houkutteleva ja että kansanedustajan toimeentulo on turvattu. Näin kansanedustaja vapautuu pohtimasta sitä, minkälaisen hinnan hän joutuu mahdollisesti maksamaan toiminnasta, joka ei miellytä niitä, jotka työpaikoista päättävät.

 26. Marko

  Kaikilta työtätekeviltä kerätään työttömyysvakuutusmaksuja ja tässä katsannossa ansiopäiväraha pitäisi kuulua kaikille, jotka työssäoloehdon täyttävät.

  • äimänkäki

   Valtio maksaa työttömyyskorvauksesta ”perusosan” ja ansiosidonnaisen lisän työttömyyskassa. En muista summia mutta voihan nuo tarkistaa. Avainsana on tässäkin Vakuutus. Vakuutuksia maksat vaikka et ikinä korvauksia saa ja kollektiivinen kaikkia koskeva on aina halvempi kuin yksityinen. Vrt. palovakuutus, liikennevakuutus jne… Puutteensa on tälläkin työttömyyskorvaus systeemillä, mutta voitte olla varma jos nämä ns. politikot tähän puuttuvat, niin paremmaksi se ei muutu.

   Nollatuntisopimuksia olen ihmetellyt miten niitä on mahdollista tehdä. Nollatuntia sisältävä työsopimus ei ole työsopimus. Työsopimuksessa on kerrottava työaika ja milloin se tehdään. Jos siinä lukee että yksi tunti työtä tehdään keskiviikkoisin klo 02-03, niin silloin se on työsopimus. Nykyisellä systeeemillähän on mahdollisuus pudottaa työttömyys nollaan. Tehdään kaikille työttömille nollatuntisopimus. Kumma ettei edes Sipilän smurffit ole sitä vielä huomanneet.

   • Jussi Korhonen

    Vakuutusperiaatteen mukaan vakuutusmaksuilla katetaan täysin kyseisen vakuutuksen korvausmenot. Ansiosidonnaisen tapauksessa vakuutusmaksulla eli työttömyyskassan jäsenmaksulla katetaan noin 5,5% ansiosidonnaisen kuluista. Toisin sanoen vakuutusmaksuun (eli kassan jäsenmaksuun) nähden ansiosidonnaisen tulisi olla vain 5,5% kaikille taattua perustasoa korkeampi.

 27. jaska.jokunen.

  YTK kassa maksu on tiettävästi 100€, eikä siihen vaikuta bruttomäärä millään lailla. Jos saat palkkatuloa bruttona esimerkiksi 150 000€/12 000€, kumpikin maksaa tuon 100€.Jos olen oikein ymmärtänyt. TÄMÄN ASIAN.

  AMMATTILIITON KASSAN JÄSENYYS ON VAPAAEHTOISTA.

  Ay liiton kassamaksu maksetaan kuukausittain brutosta % perustaisesti vaihdellen välillä 0,5 – 0,9 välillä ja siihen vaikuttaa myös brutto määrä iso tuloinen maksaa paljon enemmän kuin pieni tuloisenpi.

  Minua on ihmettänyt miksi ytk-kassamaksu on niin pieni. Jos se tuo työttömyystusvan!.

  Miksi Ay kassa maksu on niin suuri, suhteessa tuohon ytk kassa maksuun?.

  • äimänkäki

   YTK’n sivuilta saat tietoa sen verran kun kertovat. Asiakastieto Oy kertoo että taloustietoja ei ole ilmoitettu. Outo juttu.

  • Halpuutus JATTKuu

   YTK-kassan maksu ei ole erityisen pieni.

   Esim. JATTK on Ay-liikkeen perustama kassa, ja maksaa 6 €/kk eli 72 € vuodessa. JATTK on halvempi kuin YTK:n kassa, ja avoinna palkansaajille alasta riippumatta.

   Varsinainen ammattiyhdistyksen jäsenyys maksaa enemmän, mutta sehän onkin asia erikseen.

 28. Luukas Pyykorpi

  ”Mutta kun kerran on ollut kansanedustaja, niin ei enää voi pudota tavalliseksi kansalaiseksi. Kyseessä on kansakunnan etu, ja 300 euron korotus ansiosidonnaiseen päivärahaan on tässä tapauksessa pikkujuttu.”
  Niin, pikkujuttu on tietysti myös noin 200 euron alennus viimeiseen hengissäpysymiskorvaukseen – vai mitä Kela-Elli ( 15000 €/kk ) ? Saattaa jokunen selvitä hengissä ( ”Valitettavasti !”)

  • äimänkäki

   Kansanedustajat huolehtivat kyllä omasta perustulostaan, muilla ei niin väliä. Perustulosta ollaan monta mieltä, mutta kun kansalaiset pitäisi jotenkin pitää hengissä ja tarjota vähän muutakin perutuslain mukaan, niin onko parempi että rahaa pitää hakea sen kymmeneltä luukulta pysyäkseen hengissä jotenkuten.

   Tietenkin olisi hyvä, että kukaan ei koskaan tarvitsisi valtion tukea, ei liike-elämä, finanssimaailma, ei uuslipilaarit, ei kukaan, vaan kaikki tekisivät työtä ja maksaisivat veroa joilla valtio rakentaisi infran, väylät, kadut, valot, koulut sairaalat neuvolat, yliopistot jnejne ja pitäisi noita yllä, mutta kun nuo edellämainitut ovat nykyään kaikki valtion pussilla ja vain duunarit sinne rahaa kantavat. Ei ihme että on kestävyysvaje. Tähän asentoon ovat politikot maan vääntäneet.

   Ja työtäkin kuulemma on ihan hirveästi mutta ei tekijöitä. Viimeksi tänään oli Petteri Orpolla huutava työvoimapula. Menee aivopesun puolelle maassa jossa on puolimiljoonaa työtöntä. Kun työvoimapulaa toistetaan sata kertaa päivässä joku voi ruveta uskomaan. Hyvin tuo Petteri veisaa mutta väärää virttä.

   • AMK

    Työvoimapula…joopa joo..palkattomien työntekijöiden pula..puhuis edes totuudenmukaisesti..ai niin eiväthän he osaa..tarvitsisivat varmaan kuntouttavaa työtoimintaa kun ovat niin syrjäytyneet tavallisesta elämästä (joista he tekevät päätöksiä) ei ole monelle auttanut (älykääpiöille) monen vuoden sopeutumiseläke ja millä rahasummalla???ei puhettakaan että puhuttaisiin 518 eurosta, joilla joittekin pitäisi tehdä vielä työtä.Eivät ole työttömät ja potkut saaneet samalla viivalla.Kansanedustajahan on omalla toiminnallaan aiheuttanut työttömyyden, palkansaajille siitä tulee karenssia,mutta heille hyvässä lykyssä 4000 euroa rahaa ja saa vieläpä itse päättää opiskeleeko vai makaako sohvalla?Miksei tosiaankaan heille kuulu aktiivimalli,itsehän moni sitä kannatti??

 29. AMK

  Tosiaan kansanedustajilla on oma perustulo???sehän ei ole orpotsin mielestä kallista ja siihen on varaa hyry mykke kunhan vain sieltä pienituloisilta vähän nipistetään, niin kyllä sinne on varaa satsata.Miksi muuten ne niinsanotut kansanedustajat saavat avustuksia asunnosta, työttömiltä kun vaaditaan toiselle paikkakunnalle muuttoa jopa pätkätyön verukkeella, 4 vuotta,myykööt kotinsa ja muuttaisivat hesaan,miksi veronmaksajien pitää maksaa heidän asumisestaan eihän heitä ole pakotettu ottamaan karenssin uhalla ”luottamustehtävää” vastaan?

Kommentoi »

Comments are closed