Aktiivimallin hullunmylly

– Koska kolmen kuukauden jälkeen ei makseta takautuvasti mitään, herää epäilys tietoisesta toiminnasta. On myös hyvä kysymys, kuinka moni muu on samassa tilanteessa? Näytän myös tilastoissa hyvältä, sillä vaikka olen työtön, en ole sitä tilastojen mukaan.

Näin epäilee tamperelainen Sari Mäyränpää ltalehdessä yritettyään turhaan yli kaksi kuukautta saada yhdistettyä yrittäjyyden ja aktiivimallin. Aktiivimalli täyttyy, mutta tukia ei tule. TE-toimisto vaatii yhtä, verottaja toista ja työttömyyskassa kolmatta. Viranomaiset eivät pelaa yhteen, ja asiakas kärsii.

Mäyränpää on oikeassa. Aktiimalli toisiaan tehtiin vain siksi, että säästettäisiin työttömyystukirahaa, kaunistettaisiin tilastoja ja kyykytettäisiin työttömiä. Toinen vaihtoehto on, että se tehtiin ihan vain päättäjien tyhmyyden takia. En sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että tarkoituksella yhdistettiin nämä kaikki asiat. Yhä vieläkin löytyy päättäjiä, kansalaisista puhumattakaan, jotka luulevat aktiivimallin ehtojen täyttyvän pelkästään hakemalla aktiivisesti työtä.

Aktiivimalli on pelkkä aktiivileikkuri. Tämä kävi ilmi heti vuoden alussa, kun Kelan tutkimusblogi rupesi selvittelemään mallin sisältöä. Siihen sisällytettiin ikuinen leikkuri, jonka saa pysähtymään kesken tarkastelujakson vain kahden viikon kokoaikaisella työllä.

Jos työtön ei saa tehtyä vaadittua 18 tunnin palkkatyötä kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana, niin hänen tukeaan leikataan. Uusi jakso alkaa leikattuna. Leikkauksen voi keskeyttää kesken jakson vain kahden viikon työllä, ja siitä alkaa uusi jakso.

Mutta jos aktiivisuusehto 18 tuntia ei uudellakaan jaksolla täyty, niin seuraavakin jakso alkaa leikattuna, ja sen jakson päätyttyä tilannetta tarkastellaan taas uudelleen. Jos ehto ei vieläkään ole täyttynyt, niin taas leikataan. Leikkaus jatkuu niin kauan, kunnes työtön on tehnyt yhtäjaksoisesti palkkatyötä kaksi viikkoa tai onnistunut jonkin jakson aikana työllistymään 18 tunniksi.

Tämä on nimeltään aktiivisuusehto, ja se muistuttaa kovasti työmarkkinatuessa olevaa työssäolovelvoitetta. Työssäolovelvoitteessa kieltäytymiseksi katsottavan toiminnan takia joutuu olemaan tietyn ajan töissä saadakseen etuutensa takaisin. Tällä velvoitteella laitettiin vuosina 2005-2016 tuntematon määrä ihmisiä ikuiseen karenssiin, josta heidät armahdettiin vasta vuoden 2017 alussa.

Nyt on sitten aktiivimalliin sisällytetty ikuinen leikkuri. Jos työtön ei onnistu saamaan palkkatyötä edes kahdeksantoista tunnin ajaksi jakson aikana, niin miten hän joskus onnistuu saamaan sitä kahdeksi viikoksi yhtäjaksoisesti? Jos 18 tunnin ehto ei koskaan täyty, niin leikkaus jatkuu jakso jaksolta, ikuisesti.

Monelle ainoa keino täyttää aktiivisuusehto on osallistua johonkin koulutukseen. Hallitus ei ole vieläkään saanut listattua hyväksyttäviä koulutuksia, eikä saakaan. Se lykkäsi koko homman kolmikannan pohdittavaksi, koska ainakaan aktiivimallin valmistelusta vastannut ministeri Pirkko Mattila ei ole koko aikana tiennyt mallin sisällöstä mitään. Näin päättelen siitä, että hän ei koskaan ole vastannut sitä koskeviin kysymyksiin.

Aktiivimalli on joko pirullisen ovelasti tai harvinaisen kelvottomasti valmisteltu laki, jonka hyväksyjistä suurin osa ei ole koko aikana ymmärtänyt sen sisältöä. Valitettavasti jokainen työtön tuntee tämän ymmärtämättömyyden seuraukset kipeästi.

Seuraavan hallituksen kiireellisin tehtävä on pysäyttää tämä hullunmylly.

 

puheenaiheet tyoelama politiikka
Kommentit (65)
  1. TE-Keskuksen turhanpäiväsyyskurssit tekee aktiiviseksi, ammattiin opiskelu ei. Itsellä oli jatko-opinnot toiseen ammattiin valmistumisen jälkeen tiedossa, mutta kouluun hakeminen, siihen ilmaistöillä valmistautuminen, haastattelu ja valtava määrä vapaaehtoistöitä jokapäivä ei aktiivisuuteen riitä. Tästähän nauttii myös yh:n lapset.

  2. aktiivi-reppana
    3.12.2018, 09:28

    Mahtaakohan kansanedustajilla olla minkäänlaisia vaatimuksia työnhaun ym suhteen? Luulen, että maksetaan vaan sitä “sopeutumisrahaa” vaikka ei osoita aktiivisuutta… eipä yllätä yhtään.

Kommentointi suljettu.