Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Aktiivimallin hullunmylly

– Koska kolmen kuukauden jälkeen ei makseta takautuvasti mitään, herää epäilys tietoisesta toiminnasta. On myös hyvä kysymys, kuinka moni muu on samassa tilanteessa? Näytän myös tilastoissa hyvältä, sillä vaikka olen työtön, en ole sitä tilastojen mukaan.

Näin epäilee tamperelainen Sari Mäyränpää ltalehdessä yritettyään turhaan yli kaksi kuukautta saada yhdistettyä yrittäjyyden ja aktiivimallin. Aktiivimalli täyttyy, mutta tukia ei tule. TE-toimisto vaatii yhtä, verottaja toista ja työttömyyskassa kolmatta. Viranomaiset eivät pelaa yhteen, ja asiakas kärsii.

Mäyränpää on oikeassa. Aktiimalli toisiaan tehtiin vain siksi, että säästettäisiin työttömyystukirahaa, kaunistettaisiin tilastoja ja kyykytettäisiin työttömiä. Toinen vaihtoehto on, että se tehtiin ihan vain päättäjien tyhmyyden takia. En sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että tarkoituksella yhdistettiin nämä kaikki asiat. Yhä vieläkin löytyy päättäjiä, kansalaisista puhumattakaan, jotka luulevat aktiivimallin ehtojen täyttyvän pelkästään hakemalla aktiivisesti työtä.

Aktiivimalli on pelkkä aktiivileikkuri. Tämä kävi ilmi heti vuoden alussa, kun Kelan tutkimusblogi rupesi selvittelemään mallin sisältöä. Siihen sisällytettiin ikuinen leikkuri, jonka saa pysähtymään kesken tarkastelujakson vain kahden viikon kokoaikaisella työllä.

Jos työtön ei saa tehtyä vaadittua 18 tunnin palkkatyötä kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana, niin hänen tukeaan leikataan. Uusi jakso alkaa leikattuna. Leikkauksen voi keskeyttää kesken jakson vain kahden viikon työllä, ja siitä alkaa uusi jakso.

Mutta jos aktiivisuusehto 18 tuntia ei uudellakaan jaksolla täyty, niin seuraavakin jakso alkaa leikattuna, ja sen jakson päätyttyä tilannetta tarkastellaan taas uudelleen. Jos ehto ei vieläkään ole täyttynyt, niin taas leikataan. Leikkaus jatkuu niin kauan, kunnes työtön on tehnyt yhtäjaksoisesti palkkatyötä kaksi viikkoa tai onnistunut jonkin jakson aikana työllistymään 18 tunniksi.

Tämä on nimeltään aktiivisuusehto, ja se muistuttaa kovasti työmarkkinatuessa olevaa työssäolovelvoitetta. Työssäolovelvoitteessa kieltäytymiseksi katsottavan toiminnan takia joutuu olemaan tietyn ajan töissä saadakseen etuutensa takaisin. Tällä velvoitteella laitettiin vuosina 2005-2016 tuntematon määrä ihmisiä ikuiseen karenssiin, josta heidät armahdettiin vasta vuoden 2017 alussa.

Nyt on sitten aktiivimalliin sisällytetty ikuinen leikkuri. Jos työtön ei onnistu saamaan palkkatyötä edes kahdeksantoista tunnin ajaksi jakson aikana, niin miten hän joskus onnistuu saamaan sitä kahdeksi viikoksi yhtäjaksoisesti? Jos 18 tunnin ehto ei koskaan täyty, niin leikkaus jatkuu jakso jaksolta, ikuisesti.

Monelle ainoa keino täyttää aktiivisuusehto on osallistua johonkin koulutukseen. Hallitus ei ole vieläkään saanut listattua hyväksyttäviä koulutuksia, eikä saakaan. Se lykkäsi koko homman kolmikannan pohdittavaksi, koska ainakaan aktiivimallin valmistelusta vastannut ministeri Pirkko Mattila ei ole koko aikana tiennyt mallin sisällöstä mitään. Näin päättelen siitä, että hän ei koskaan ole vastannut sitä koskeviin kysymyksiin.

Aktiivimalli on joko pirullisen ovelasti tai harvinaisen kelvottomasti valmisteltu laki, jonka hyväksyjistä suurin osa ei ole koko aikana ymmärtänyt sen sisältöä. Valitettavasti jokainen työtön tuntee tämän ymmärtämättömyyden seuraukset kipeästi.

Seuraavan hallituksen kiireellisin tehtävä on pysäyttää tämä hullunmylly.

Kommentit (65)

 1. Strega

  TE-Keskuksen turhanpäiväsyyskurssit tekee aktiiviseksi, ammattiin opiskelu ei. Itsellä oli jatko-opinnot toiseen ammattiin valmistumisen jälkeen tiedossa, mutta kouluun hakeminen, siihen ilmaistöillä valmistautuminen, haastattelu ja valtava määrä vapaaehtoistöitä jokapäivä ei aktiivisuuteen riitä. Tästähän nauttii myös yh:n lapset.

 2. aktiivi-reppana

  Mahtaakohan kansanedustajilla olla minkäänlaisia vaatimuksia työnhaun ym suhteen? Luulen, että maksetaan vaan sitä ”sopeutumisrahaa” vaikka ei osoita aktiivisuutta… eipä yllätä yhtään.

 3. Make

  Aktiivimalli on poistettava. Tulkoon sitten mieluummin vaikka näännyttävä porrastusmalli.

  Vihreiden perustulomallia pitäisi tutkia enemmän. Kuulostaa liian yksinkertaiselta mennäkseen läpi.

  Nykyhallituksen puheissa sosiaaliturvan uudistus kuulostaa sosiaaliturvan romahduttamiselta. Tai sitten tehdään EKn työstämänä lisää aktiivimallin tapaisia häkkyröitä yksityistettyjen TE-palvelujen valvottavaksi.

  Kyllä sosiaaliturvaa pitää yksinkertaistaa, ettei Vartiaisten tartte taivastella, että ihmiset ovat väärillä etuuksilla.

  • Jari Eeva

   Juhana Vartiainen onkin yllättäen sitä mieltä, että hyvä työttömyyskorvaus on eduksi maan taloudelle. Hän edustaa kantaa, jossa 270 – 300 milj. €/ vuosi valtion rahaa löytyy ”ansiosidonnais” -projektiin, kunhan ihmiset eivät vaan maksa ay-jäsenmaksuja enää. Porvari vihaa ammattyhdistystä yli kaiken!

   • Esa J.

    Hän jopa selitti, että hänen oikeustajuunsa ei mahdu se, että ansiosidonnaista saavat vain ne jotka ovat maksaneet jäsenmaksunsa…

   • Make

    No toivottavasti vaaleissa otetaan teemaksi tämäkin. Eikö ammattiliittoihin kuulu kaksi miljoonaa palkansaajaa? Miksei etujärjestöön saisi kuulua? Miten Loimaan kassasta saa oikeusapua ja ammattilehtiä?

 4. Just eikä melkein

  Työttömien keskusjärjästön teettämä kysely aktiivimallin uhreille, tilastollisia tositarinoita Suomesta, näin itsenäisyypäivän kynnyksellä.

  http://www.tyottomat.fi/wp/wp-content/uploads/2018/11/Aktiivimalli-kysely-2018.pdf

 5. SHU

  Aktiivimalliin yhdistetty yrittäjyysmahdollisuus on varsinainen ansa, jonka kourissa useimmat siihen sortuneet kärpistelevät vielä pitkään.

  Työttömän kannattaa kiertää kaukaa yrittäjyys, ellei ole alan entistä kokemusta, idioottivarmaa yritysideaa ja riittävää rahoitusta takana. On tullut nähtyä monta tapausta, jossa on yritetty viimeiseen asti, menetetty oikeus ansiosidonnaiseen ja sitten palattu velat niskassa työmarkkinatuelle.

 6. Jari Eeva

  Törkeä jatkuvan leikkauksen malli! Ei tähän kolmikannassakaan saada parannusta, koska hallituspuolueethan eivät myönnä möhlineensä. Ainoa vaihtoehto on vallan vaihto hallituksessa vaalien jälkeen.

  • Markku Isometsa

   Elä sie välitä. Valta vaihtuu. Kerran kesällä Ranskassa kun taksimatka tutulla välillä tuntui pitkältä loihen kysymään, että mikä nyt. No rekkamiehet olivat jumittaneet moottoritiet jonkin kiistan tähden. Tähän ystäväni, että miksi poliisi tai armeija ei avaa teitä. Taksikuski tyynen viileästi totesi kansan ja hallituksen suhteiden olevan heidän asiansa johon armeija ja harvoin poliisikaan eivät puutu. Historia oli opettanut.

 7. työtöntyötön

  Ja tämä
  ”Talouden isoista moottoreista viennistä, investoinneista ja kulutuksesta ei ole ollut kunnolla kasvun kiihdyttäjiksi.”

  Miten kulutusta voisikaan lisätä kun on vaan leikattu ja leikattu? Taantuma taitaa jo olla ovella ellei peräti lama.

  https://yle.fi/uutiset/3-10534419

 8. Hanna

  En ole päässyt TE-toimiston kursseille koko vuonna, tälläkin hetkellä jonossa, tuskin ehdin täyttää aktiivimallin tässä jaksossa. Jos onnistuisin saamaan töitä muutamankin tunnin, joudun sitten odottelemaan soviteltua päivärahaa ainakin sen 2 viikkoa, joten rahatta joulu, laskujen siirrot päälle. Yhdessä jaksossa täytin aktiivimallin työllä, tutun kautta saatuna, jouduin odottamaan sekä palkkaa että työttömyyskorvausta useita viikkoja, kun palkanlaskija ja työttömyyskassa sähelsivät. Soittaisivat edes jos on jokin ongelma, tieto tulee viikon viiveellä, ja taas jonotetaan. Hätä oli suuri, kun rahat oli totaalisesti loppu. Ei kannusta töihin. Laskut siirtyy, vuokra siirtyy, ruoka loppuu. Ja jatkuva huoli kuitenkin, kun leikkuri iskee. Ja jos olisi työtä, niin tasapainoilu siinä, ettei ylitä asumistukitarkastuksen rajaa, lisää taas paperisotaa jne. Kuitenkin olisi tienattava niin paljon, ettei jää pulaan soviteltua odotellessa, ja kuitenkaan palkastakaan ei tiedä millä viiveellä missäkin maksetaan. Ahdistusta tämä aiheuttaa.

  • Joni Pelkonen

   Suomalainen systeemi kannustaa passiivisuuteen. Kun paperisodat on käyty ja tuet saatu rullaamaan, ei suurin surminkaan kannata tehdä yhtään mitään, sillä mikä tahansa aktiivisuus katkaiseen välittömästi tuet, kun viranomainen yleensä täysin tarpeettomasti selvittelee onko tuentarve muuttunut.

   Ongelma on nimenomaan tuossa, että tuet katkaistaan heti jopa silloin kun on vasta harkinnassa onko tuille tarvetta. Niitä maksellaan sitten könttäsummina jälkikäteen, mutta tällöin vahinko on jo tapahtunut, laskunmaksu myöhässä, pahimmillaan elämistä on jouduttu kustantamaan pikavipeillä.

 9. Sauli

  Hmmm, kummalle kannalle kallistuisin. Onko hallituksen aktiivimalli seurausta ilkeästä ideologisesta tarpeesta, vai silkkaa tyhmyyttä. En osaa päättää, joten valitsen molemmat.

  Voin kuvitella miten pieneltä näpäytykseltä vajaan viiden prosentin leikkaus työttömyysturvaan saattaa paremmissa piireissä tuntua. Eihän se tee kuin muutaman kympin kuukaudessa ja muistuttaa aktiivisuuden tärkeydestä. Mutta kun se muutama kymppi tosiaan tuntuu köyhän taloudessa ja se muistutuskin kääntyy itseään vastaan. Sitä alkaa ihan tosissaan tuntea itsensä huonoksi ihmiseksi jopa huonoiksi ihmisiksi tiedettyjen työttömien keskuudessa.

  Ranskassa hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat vaatineet ihmishenkiä ja valtavia taloudellisia menetyksiä. Syy mellakoihin on että siellä jätettiin kuuntelematta ihmisiä joita paikalliset aktiivimallit ja veronkorotukset kipeimmin koskettavat. Kuulostaako tutulta?

  Itsenäisyyspäivä lähestyy ja viranomaiset varautuvat meilläkin mielenilmaisuihin pampuin ja projektiiliasein. Mellakoijat ja heidän vaateensa on helppo ohittaa mediassa ja tehdä kaikista heistä anarkisteja ja rähinöitsijöitä. En itse kannata vandalismia ja omaisuuden tuhoamista, mutta kaiken takana on kuitenkin vakava viesti. Päättäjät ovat erkaantuneet kansasta liian etäälle.

  • antonio

   Juuri samoin ajattelen.

   Ranskassa päättäjät edelleen käsittämättömästi ihmettelevät, MIKSI keltaliivit rettelöivät!

  • turboruuvi

   Ranskan vaalien jälkeen mainitsinkin kavereille FB:ssä, että ranskalaiset tulivat hommanneeksi ihan oman Sipilän.

 10. Saara Nieminen

  Luin Iltalehdestä hallituksen uusimman keinoin vähentää työttömyyttä ja saada laiskat kaljaa ryystävät sohvilla makaavat työttömät edes ”käsipäivää-kurseille”.

  Näin Iltalehdessä: ”Lakiesitykseen kuuluu myös pykälä, joka mahdollistaa korotetun työttömyysturvan maksamisen aktiivitoimiin osallistuvalle työttömälle. Peruspäivärahaa saaville (työttömyyskassoihin kuulumattomat) korotus on noin 100 euroa kuukaudessa.”

  Itselleni tuli heti mieleen yksi asia. Tuo on hallituksen yritys saada aktiivisen leikkurin uhreiksi joutuneita laiskureita lisää kursseille. Hallitus on siis valmis maksamaan työttömille siitä, että nämä parantavat työttömyystilastoja ennen vaaleja. Tottakai se on työttömälle hyvä asia, jos saa satasen enemmän kuussa, mutta vaikuttaako tuo sitten muihin avustuksiin? Sitä jutussa ei kerrota. Mitä sanoo Saku?

  • Aki P

   Tarkoittaa varmaan sitä, että ysieuroista kertyvät parikymmentä x 9 pienennetään tuohon sataseen.

 11. Pipsa Mäntykangas

  Tänä aamuna Ylessä keskusteltiin leipäjonoista Suomessa.
  Nimiä en muista, mutta toinen SPR:n edustaja ja toinen tutkinut vapaaehtoistyötä.
  Toimittaja väänsi kysymykset niin, ettei kritiikkiä voinut esittää edes.
  Ja painotti joka käänteessä, että kuinka hienoa kun meillä on tällainen auttamisjärjestelmä.
  Eikös valtio ole jättänyt kansalaisensa pulaan, näin sanoo oma maalaisjärki?
  Mutta kun Suomi on EU-puheenjohtajamaa ensi vuonna, räävitön näky on siivottava ennen sitä.
  Johan sitä Helsingissä saa hävetä jos ei mersuletkat mahdu.
  Ai niin, ja puliukot kans Hakaniemestä.Näin oon Helsingissä asuessa aikoinaan nähnyt tehtävät.
  Köyhät, känniset ja muu rupusakki siivootaan kun pukumiehet saapuu.
  Parit aktiivimallit leikkuireineen vielä niin jonoa ei niin vaan siivotaakaan..

  • Pipsa Mäntykangas

   Näkövammaisena näemmä tohkeissani kirotusvihreitä
   But I trust yo’ll get the point💪

 12. Joni Pelkonen

  Ex-persu, Sinisiin ministerinpestinsä pelastamiseksi loikannut Mattila on tosiaan ainakin tv-haastatteluissa antanut itsestään kuvan, että ei näytä ihmeemmin kiinnostavan. Ilmeisesti ei itsekään usko pääsevänsä enää eduskuntaa, vielä vähemmän ministeriksi.

  • Työsuhde-etuna astma

   Siniset ministerit, niinkuin moni noista ”oikeiden puolueidenkin” ministereistä ovat vain käsinukkeja, joita pääpukarit Sipilä ja Orpo käyttelevät mielensä mukaan. Oikeasti heillä ei ole minkäänlaista valtaa vaikuttaa oman ministeriönsä hallinnonalaan, vaan on vaan sipilöitävä juuri sillä tavoin kuin ohjeet on ylhäältä annettu. Tämän hallituksen tyylinä näkyy muutenkin olevan lähettää kommentaattoriksi aivan eri alan ministeri, kuin mistä kulloisessakin haastattelussa tai ajankohtaisohjelmassa on kyse.
   Esim. herra Mykkänen on ollut kertoilemassa (satuja ja tarinoita) aktiivimallista, eli asioista jotka olisivat kuuluneet ministereille Mattila ja Lindström. En tiedä onko se jokin ihan olemassa oleva taktiikkaoppi, jonka mukaan laitetaan framille joku muu kuin asianosainen. Vai onko vaan niin että kyseinen henkilö voi sitten vaan jälkikäteen vedota palturia puhuttuaan siihen, että eihän hän oikeasti edes tuosta asiasta mitään tiedä. Vaiko peräti niin että se ”asianomainen” ministeri onkin juuri se joka ei asiasta tiedä hölkäsen pölähtävää.
   Eipä nykyisin hämmästystä enää mikään.

 13. AKK

  Aktiivimalli on täysin tietoisesti tehty työttömien kyykytysohjelma jonka takapiruina ovat kaikki hallituspuolueet, mutta kaiken pirullisuuden ”nerokkaina” viimeistelijöinä sitten Sinisten Lindström ja Mattila. Hiljentyköön hallitus viettämään omaa yltäkylläistä jouluaan ja mutta miettikööt todella myös sitä kärsimystä mitä ovat aiheuttaneet aktiivimallillaan kymmenille tuhansille työttömille. Myös persupäättäjien on syytä pohdiskella joulupatojensa ääressä pienituloisille omalla hallituskaudella tehtyjä leikkauksia ja niiden vaikutuksia, oliko reilua ja vastasivatko äänestäjille annettuja lupauksia.
  Mutta kun mikään ei riitä, niin Sinisten Terho jatkaa uutterasti hyökkäystään työntekijöitä vastaan verhoamalla työntekijöiden edunvalvonnan hajottamispyrkimykset työttömien aseman parantamiseksi. Puheet ansiosidonnaisen laajentamisesta kaikkia koskevaksi on pelkkä seireenien laulua ja vaalipropagandaa. Kaikkien on nykyäänkin mahdollista päästä noin 10 € kuukausimaksulla ansiosidonnaisen piiriin, joten se siitä. Toinen asia on se voisiko ansiosidonnaisen piiriin päästa jatkossa nopeammin, ansiosidonnaista maksaa pidempään tai korkeampana, mutta siitähän Terho ja muut ay-liikettä sekä samalla kaikkien työntekijöiden oikeuksia vastaan jatkuvasti hyökkäävät puhu mitään, kuten ei myöskään siitä että parempi irtisanomissuojahan ehkäisee parhaiten minkään turvan piiriin joutumista. Ja on hyvä muistaa että aktiivimalli on vain esimakua sille mitä tarkoittaa hallituspuolueiden ”lopullinen” vastikkeellinen perusturva, jota ajaa erityisesti Kokoomus.

  • Make

   Isoimpana painostajana on varmasti ollut EK ja Kokoomus.

 14. Johanna

  ”Koska kolmen kuukauden jälkeen ei makseta takautuvasti mitään, herää epäilys tietoisesta toiminnasta. ” Miksi taas lehtijuttuun on jätetty tälläinen iso virhe joka johtaa harhaan niitä jotka on samassa tilanteessa? Tuo kolmen kuukauden aikahan tarkoittaa sitä että jos olet ollut jo yli kolme kuukautta työttömänä, olet myöhässä hakemaan niitä yli kolmen kuukauden takaisia tukia, tuolla ei ole mitään tekemistä käsittelyajan kanssa, ne rahat saa siitä alkaen kun niitä on hakenut vaikka käsittely kestäisi kymmenen vuotta.

 15. Räsänen

  Ei se tyhmyyttä ole. Se on puhdas julkisten varojen säästötoimenpide. Se on ihan selvästi ilmaistu ko. lain HE:ssä. Siellä jo tiedettiin arvioida se, että työttömistä puolelta päästään leikkaamaan ja julkinen talous säästää n. 50 miljoonaa euroa. Tietysti tiedettiin, koska tiedettiin se, että korkeintaan noin puolet työttömistä on vuosittaisten tilastojen mukaan joko aktiivitoimenpiteessä tai sitten tekevät mitättömiä osa-aikatöitä. Raskauttavinta koko laissa on se, että leikkuri koskee myös työttömyyden perusturvaa. En voi ymmärtää, että miten on mahdollista puolustella lakia, jonka jo HE:ssä tiedettiin lisäävän toimeentulotukimenoja. Tämä on kerta kaikkiaan käsittämätöntä.

  Tosin hallitukselta jäi huomioimatta, että mitä kaikkea julkista menoa tämä aktiivimallin soveltaminen aiheuttaa. Etenkin se on lisännyt KELAn hallinnollisia menoja. Nyt viimeksi lisärahoitusta aktiivimallileikkurin soveltamiseen KELAlle ohjatiin 11 milj. euroa. Kuinka paljon jo tätä ennen. Ja kuinka paljon julkisia menoja ovat lisänneet ns. 5-1 kättäpäivää cv-kurssitukset, joita lisättiin hurjasti aktiivimallin takia, jotta mahdollisimman moni pääsisi täyttämään aktiiviehdon jos ei 1. tarkastelujaksolla, niin viimeistään 2.:lla. Mutta entäs sitten, kun kaikki työttömät on cv-kurssitettu. Sitten se leikkuri vasta iskeekin. Ja se näkyy jo syksyn tilastoissa.

  Aktiiviehdon täyttävää palkkaperusteista osa-aikatyötä ei kerta kaikkiaan vain ole. Jo nyt suuri osa osa-aikatyön tekijöistä tekee vain osa-aikaisesti vastoin tahtoaan. Haluaisivat tehdä kokoaikatyötä tai ainakin suurempaa määrää osa-aikatyötä, mutta kun ei ole palkanmaksajia. Samoista osa-aikatyön markkinoista kilpailevat opiskelijat, joille työt tuntuvatkin enemmältä jaettavan. Heitähän ei hallitus ole vielä ole onnistunut leimaamaan laiskoiksi yhteiskunnan eläteiksi toisin kuin työttömät on onnistuttu julkisen vallan puolelta leimaamaan täysin roskasakiksi. Kuka järkevä työnantaja ottaa roskaihmisiä, kun on otettavissa kunniallisiakin kansalaisia.
  Aktiiviehdon täyttävää palkkaperusteista osa-aikatyötä ei kerta kaikkiaan vain ole. Jo nyt suuri osa osa-aikatyön tekijöistä tekee vain osa-aikaisesti vastoin tahtoaan. Haluaisivat tehdä kokoaikatyötä tai ainakin suurempaa määrää osa-aikatyötä, mutta kun ei ole palkanmaksajia. Samoista palkkaperusteisista osa-aikatyön markkinoista kilpailevat opiskelijat, joille työt tuntuvatkin enemmältä jaettavan. Heitähän ei hallitus ole vielä ole onnistunut leimaamaan laiskoiksi yhteiskunnan eläteiksi toisin kuin työttömät on onnistuttu julkisen vallan puolelta leimaamaan täysin roskasakiksi. Kuka järkevä työnantaja ottaa roskaihmisiä, kun on otettavissa kunniallisiakin kansalaisia. Tämähän on se syy, miksi aktiivileikkuri on olut aktiivisempi kaupunkikunnissa kuin maaseutukunnissa. Opiskelijat ovat kaupungeissa.

 16. Mikko

  ranskalaisia tässä tarvittaisiin

  • PRyyppö

   Etenkin ne poliitikot ja työnantajapuolen pomot, jotka haluaisivat suitsia mahdollisuuksia lakkoiluun, voisivat todellakin suunnata katseensa Ranskaan. Meillä lakkoilu on kuitenkin harvinaista ja erittäin maltillista sekä siitä ilmoitetaan joka ikiselle mahdolliselle taholle mahdollisten haittojen vuoksi. Ranskassa porukka lakkoilee isolla volyymilla ja lakot polkastaan alkuun lähes tyhjästä. Siihen verrattuna suomalainen on tosi kiltti… toistaiseksi. Kuinkahan ahtaalle pitää vetää että se suurlakko tulisi? Riittääkö suomalaisilla siihen tänä päivänä tarpeeksi solidaarisuutta?

 17. Piia

  Mites tämä: olen vakituisessa työssä johon palaan sairasloman jälkeen. Sairaslomaa on kestänyt yli 300 päivää. Minun piti ilmottautua työttömäksi työnhakijaksi. Työkkärin täti soitti ja sanoi että aktiivimalli koskee myös minua.
  Olen siis sairaslomalla ja minulla on vakituinen työpaikka!!!

 18. Mikko

  Varsinkin sairaat pitkäaikaistyöttömät ajetaan tietoisesti umpikujaan. En enään yhtään ihmettele kuinka ihmiset päätyvät kodittomiksi ja alkoholisoituvat.

  • Jussi Parviainen

   No mitä muuta suomen fasistiselta kansalta voi odottaa! Niinhän se oppi-isä hitlerkin lahtasi kehitysvammaisia, alempirotuisia ja mitä milloinkin! Jollainhan se herrarodun pitää olemassaolonsa perustella!

 19. Pitkäaikaistyötön

  Minä olen sitten seuraava koekaniini eli pitkäaikaistyötön, joka aloittaa tässä kuussa yrittäjänä. Olisin hakenut starttirahaa, mutta siihen sain TE-toimistolta ystävällisen neuvon, että ei kannata, jollen ole satavarma, että yritysideani kannattaa. Yksikään yrittäjä ei voi olla varma. Siitähän tuo nimikin: yrittäjä. Tyyppi joka yrittää.

  Miksi starttirahan hakemista ei sitten suositeltu? Koska jos epäonnistun, minun olisi ajettava yritykseni alas, jotta voisin palata työttömäksi työnhakijaksi. Miettikääpä hetken aikaa tuonkin päätöksen järjettömyyttä kansantaloudelle. Entä jos yritys rämpii ensimmäiset kolme vuotta ja nousee vasta sitten siivilleen? Nyt on noustava heti, tai ajat yrityksesi kokonaan alas. Jos minulta kysytään, niin tuokin on silkkaa kiusantekoa, kapuloiden heittämistä rattaisiin.

  TE-toimisto suositteli, että kokeilen kolme kuukautta yrittäjänä, kuten laki sallii. Jos en pärjää, yritystä ei välttämättä tarvitse ajaa alas, vaikka siirtyisinkin takaisin työttömäksi työnhakijaksi. Näillä puheilla mennään, mutta kyllä tässä on epävarma olo. Syöksinkö itseni vapaaehtoisesti ikuiseen karenssiin? Olisiko ollut turvallisempaa pysyä työttömänä ja lähettää satoja työhakemuksia tietäen, että ne eivät tuota liki kuusikymppiselle mitään? Olisin kuitenkin saanut edes sen 494 euroa/kk + asumislisän – ja pysynyt hengissä.

  Miettikääpä hetken aikaa tuota yrittäjyyskokeilun kolmen kuukauden aikajännettäkin. Jokainen kaupanalan ihminen tietää, että kolme kuukautta ei ole aika eikä mikään nostaa yritystä jaloilleen. Tuo konsepti saattaa toimia korkeintaan vain joillakin palvelualoilla, kuten siivous- tai talohuoltoalalla.

  Koska perustin yrityksen, olisin voinut saada TE-toimiston hyväksymää ja suosittelemaa yrittäjyyskoulutusta. Se vain on nyt niin, että edes niihin koulutuksiin ei kävellä. Minä en päässyt hakemalleni kurssille ja aktiivileikkuri leikkasi, mutta niinhän tuon on leikannut liki alusta asti, kun se on aktiivileikkuri ja sellaiseksi alun perin suunniteltukin.

  Voin kertoa, että yrittäjyyteen liittyy AINA joitakin perustamiskustannuksia. Ihan jo toiminimen perustaminen maksaa 75 euroa, ja se on yleensä menoista se kaikista pienin. Yrittämiseen liittyy helposti verkkosivuston rakentamista, domeinin ostamista, tarvikemenoja, markkinointimenoja jne. Minulla oli vielä muutama pahanpäivän euro jäljellä osaan näistä välttämättömistä menoista (muttei kuitenkaan juuri yhtään rahaa markkinointiin, joten pulassa ollaan). Pohdin kuitenkin tässä samalla, miten yrityksen voisi edes perustaa pitkään työttömänä ollut, joka on saanut vain sen verran (494 euroa/kk ja ehkä asumistuen), että on pysynyt hengissä? Mistä se valtiovallan naiivius, että työtön on kuin Münchhausen, joka vetää hiuksistaan itsensä suosta ylös?

  Kun valtiovallan mielestä töihin ”voi vain mennä” (ja jos ei mene, on työhaluton), miksi kansanedustajat tarvitsisivat mitään sopeutumisrahaa? Miksi entiset työikäiset kansanedustajat, kuten vaikkapa Karpela ja Forsius, eivät ole vain kävelleet uusiin töihin? Sehän on ihan helppoa, hei!

 20. Aktiivipassiivi

  Juuri n.neljän viikon odottelun jälkeen sain päätöksen, että koska en hakenut tarjottuun työhön lokakuussa, työttömyysetuuteni on katkaistu 9.1.2019 asti.

  No, sain minä sentään 30 euroa miinus verot, jolla maksaa laskut ja eläminen, kolmen kuukauden ajan. On tämä helppoa köllötellä vaan sohvalla! (Sarkasmivaroitus, koska ihmiset todella luulee että sellaista se on, rahaa tulee ovista ja ikkunoista ja elämä on ikuista juhlaa, mitä se ei todellakaan työttömällä ole)

  Toisaalta, ajattelin haistattaa nyt virastoille pitkät, tuntuu olo paljon vapaammalta ja vähemmän stressaavalta kun ei tarvitse koko aikaa miettiä noita hommia, ja etsin tuloni itse…..

  • työtöntyötön

   Tuosta ei olisi pitänyt tulla kolmen kuukauden karenssia jos olit vain hakematta tarjottua työtä. Työhön johon sinut on valittu ja kieltäydyt seuraa 90 päivän eli 3 kk karenssi.
   http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/karenssi/index.html

   Muista myös että ”Työstä kieltäytymiseen perustuva karenssi alkaa 30 päivän kuluttua kieltäytymisestä. Siitä aiheutuvan taloudellisen haitan voi välttää etsimällä uuden työpaikan ennen korvauksettoman määräajan alkamista.”

   Eli jos olet saanut 60 päivän karenssin hakemattomuudesta johtuen niin karenssi alkaa vasta 30 päivän kuluttua siitä kun olet menetellyt ”työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla”. Jostain löydät varmaan päivämäärän mihin mennessä sinun olisi pitänyt hakea paikkaa ja tästä vasta 30 päivän kuluttua alkaa karenssi.

   ”Toisaalta, ajattelin haistattaa nyt virastoille pitkät, tuntuu olo paljon vapaammalta ja vähemmän stressaavalta kun ei tarvitse koko aikaa miettiä noita hommia, ja etsin tuloni itse…..”

   Tästä samaa mieltä.

   • Jari Jalonen

    Eräs tuttu oli hakenut työhön X. Tästä huolimatta työvoimatoimisto oli myöhemmin velvoittanut hakemaan tähän samaan työhön.
    Kun kyseinen tuttu ei laittanut uudelleen hakemusta jo aiemmin hakemaansa työpaikkaan niin hän sai karenssin.
    Hyvä puoli oli se, että hän aloitti työssä samana päivänä, kun karenssi olisi alkanut.

 21. Jarkko

  Pohjoisen vastarintaliikkeen ja Soldier of Odin näkyvimmillä jäsenillä raju rikollistausta, joka kymmeniä lainvoimaisia tuomioita eri erikoksista:

  https://yle.fi/uutiset/3-10534206

  Erityisen paljon tuomioita on väkivaltarikollisuudesta, huumausainerikollisuudesta ja päihtyneenä ajamisesta. Tunnetuin väkivallanteko helsingin asema-aukiolla hyppypotku tapaus, jossa mies pahoinpideltiin hyppypotkulla kuoliaaksi.

  Saman jutun mukaan poliittisesti tai rasistisesti motivoitunut väkivalta keskittyy lähinnä radikaaliin oikeistoon radikaalin vasemmiston väkivalta on vähäistä sisäministeriön selvityksen mukaan vain muutamia lähinnä itsenäisyyspäivän joukkokokouksiin liittyviä juttuja kun oikeistolle väkivalta juttuja on kertynyt kymmeniä.

  • sakutimonen

   Kommentti ei liity tämän jutun aiheeseen, mutta olkoon. Olenhan käsitellyt aihetta usein.

 22. Liisa

  Kävin aktiivisuuskurssin nyt 2 kk siiten siis 61 v. No se 32.40 nousee nyt viimenen päivä tatäkuuta takaisin. Hyöty. Ei mitään . Kivat kurssikaverit. Miksi työkkäristäkin soitetaan 3 kk välein. Ihan turhaan. Kyllä sitä osaa toimia ilman kontrolliakin. Ja tässä iässä alkaa se viimeinen myyntipäivä ohitettu jo 15 vuotta sitten.

 23. Jaska.jokunen

  Syyllistynyt vain tähän tietoliikenteen häirintään…..

  Tuleeko sen 4,56% jälkeen uusi 4.56% alennus peruspäivärahaan/ansiosidonnaisen……ja jossain vaiheessa on täysin tuloton….. mutta työton?.

  • stunned

   Leikkuri on 4,65 %. Se ei kertaannu eikö kumuloidu, vaan pysyy samana uudellakin jaksolla, jos ei ole täyttänyt ehtoja.

   https://www.kela.fi/usein-kysyttya-aktiivimallista

   Etuutta ei pienennetä enempää kuin 1 päivän työttömyysetuuden verran aktiivimallin takia, vaikka et työllistyisi seuraavienkaan 65 maksupäivän aikana.

  • sakutimonen

   Ei tule. Kertaalleen leikatusta tuesta ei leikata uudelleen, mutta alkuperäinen leikkaus pysyy.

 24. äimänkäki

  Muistaakseni Sipilä puhui joskus normienpurkutalkoista. Eihän tämä siltä näytä, normeja on tullut lisää sen verran ettei kukaan pysy enää kärryillä. Normienpurkutalkoista on toteutettu vain talkoot. Politiikassa usein tehdään päinvastoin kuin sanotaan.

 25. Esa J.

  Lindströmistä tulikin palkintopossu, sai kunniamerkin. Mattilan onneksi jättivät ilman…

  • äimänkäki

   Kunniamerkit ja rangaistukset osuvat usein syyttömiin.

  • töytön

   Onnea jarppa! Joku prenikka sentään rintaan työttömien kyykyttämisestä ja hallituksen uskollisena juoksupoekana olosta. Laasonen saa kans mitallin, ihme juttu…

 26. Riina

  Työttömyyden ylläpitämiselle olisi vaihtoehtojakin, työllistäminen esimerkiksi. Tässä yksi vaihtoehto, suosittelen tutustumaan:

  http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264799-tyottomyyden-poisto-ja-minimipalkan-toteuttaminen

 27. Luukas Pyykorpi

  ”Yhä vieläkin löytyy päättäjiä, kansalaisista puhumattakaan, jotka luulevat aktiivimallin ehtojen täyttyvän pelkästään hakemalla aktiivisesti työtä.”
  Vaikka hakisit kaikkiin Suomessa oleviin avoimiin palkkatöihin, niin et ole ’aktiivinen’ työvoimaviranomaisten mielestä ( Kela-Ellistä puhumattakaan ). Sadistinen systeemi kaivaa verta nenästään.

  • äimänkäki

   Se oli näin ennen Sipilää Orpoa ja smurffeja. Suomalaisilla on voimakas taipumus äänestää ääliöitä.

  • Jyrki

   Samoin löytyy eduskunnassa istuvia kuin heitä äänestäviä kansalaisiakin. Jotka uskoo, että töihin mennään. Vaikka todellisuudessa työllistävä yritys on se, joka päättää kuka pääsee heidän palkkalistoilleen.

   Eli oleelliset sanat on ”mennään” ja ”pääsee”, niillä on selkeä ero, joka on monille kovin vaikea hahmottaa. Ongelmaksi tämän tekee kun päättämässä on juuri näitä hahmotusongelmaisia.

 28. äimänkäki

  Ei natsaa blogiin, mutta esimerkki YLENannosta. Autovero laskee, sanoi televisio. Ei laske, vaan uusien päästömittausten mukaiset korotukset jätetään tekemättä ”yön yli päätöksellä”. Tämä ”veronalennus” tietenkin kompensoidaan vahojen autonraatojen vuotuisten verojen korotuksella ja tehdään köyhistä jalkamiehiä.

  • AKK

   Niin, autoverojen laskuun liittyy samanlaisia silmänkääntötemppuja kuin muihinkin hallituksen toimiin, eivätkä ihmiset ymmärrä mitä oikeasti tapahtuu. Kun mitatut päästöt nousevat 20-30% uudella mittaustavalla ja taulukoita lasketaan esim. 10%, niin joku varmasti luulee että autovero laskee oikeasti. En tarkastanut miten tällä kertaa kävi, mutta vaikuttaa epäilyttävältä. Taitavasti viestittynä aika moni menee retkuun ja saattaa suitsuttaa hallituksen toimia oikeina veronalennuksia kun Ylemmin sellaisesta puhuu. Näin niitä ääniä ostetaan!

   https://www.moottori.fi/ajoneuvot/jutut/autovero-laskee-valittomasti-taustalla-wltp-arvojen-hienosaato/

   • äimänkäki

    Virkamiesmatematiikkaa jonka toimittelijat ovat nielleet purematta. Jos päätetään että vero on polttoaineessa esmes 70 senttiä litra ja toisessa 50 senttiä, se on 20 senttiä ”tukea” toiselle. Sipiläkin sanoi jos ajaa dieselautolla saa”tukea”. No enpä ole huomannut. Ei se näin ole vaan toista verotetaan enemmän ja toista vähemmän. Samalla periaatteella voisi päättää että palkkavero on 100 % mutta annetaan siihen 65 % tukea. Ollaan samassa jamassa. Oma lukunsa on budjetissa mainittu ”asuntotuki” verotuksessa. Palataan siihenkin paremmalla aikaa.

 29. Jori Lahtinen

  Yksi ikävä seikka seuraa aktiivimallin purkamisesta. Nyt kun valtamedia toitottaa työllisyysprosenttia täysin kyseenalaistamatta, niin seuraava hallitus pamauttaa itselleen kasan työttömyä jos/kun aktiivimalli puretaan. Sitten kepu voi taputella käsiään, kun työttömyys ”lisääntyy” uuden hallotuksen aikana…
  Nerokkaan ilkeää kirjanpitokikkailua, mutta sehän taitaakin olla Sipilän erikoistaito.

 30. Pettynyt

  Eikä se aktiivimalli tai leikkuri ole ainoa ongelma. Kela pitää huolen pienituloisille ettei ylimääräistä pääse kertymään. Suhteellisen pienet osa-aikatyön tulot leikkaavat asumisen tuet. Itse ja varmasti moni muukin on joutunut tähän loukkuun, kun vakituista tai kokoaikaista työtä ei ole tarjolla. Kelan 300€ ”suojaosuus” on ok, mutta jos palkkatulot on bruttona yli 500€, niin sinne meni asumistuki. Ja kun ne kaikki, myös työttömyysturvasta, lasketaan bruttona.

 31. töytön

  Orpo ainakin jaksaa kehua aktiivimalliaan, suorastaan hehkuttaa sitä. Onhan sentään 160 000 työttömän rahoja leikattu. Fantastista, sanoisi myös Katainen. Mattila ei taida edes muistaa mikä se tämmönen aktiivimalli on.

 32. Linnea Lindholm

  Itse tienasin yrittäjänä kuukaudessa 800e! Kuitenkaan Kelan mukaan aktiivisuus ehdot eivät tältä kuulta täyttyneet :D.

 33. Rintsu

  Aktiivimalli on oikeastaan hullunmyllyssä vain yksi ratas lisää.

  Jos lyhyesti kerron, niin 07 työterveyslääkäri 40-vuotishuollossani totesi minulla vakavan masennuksen ja komensi sairaslomalle. Siis pillereitä ja sohvalla makaamista. Ja itsehoitona viinaa.
  Yritin parikin kertaa masennuskuntoutukseen, mutta ne on kuulemma tarkoitettu terveille, eli kuntoutukseen voi hakea vasta tervehdyttyään. En ollut ongelma, koska olin sairaslomalla.
  Muutuin ongelmaksi kun sairaspäivät tulivat täyteen.
  Jolloin kuntoutukset hylännyt Kela ilmoitti, että minun tulee hakea työkyvyttömyyseläkettä, jota en tietenkään saa.
  Mutta olin siis väärässä paikassa väärällä etuudella ja minun kuuluisi olla jossain muualla!
  Töihin paluu veikin sitten kuukaudeksi sairaalaan.
  Sen kuukauden onnistuin olemaan oikeassa paikassa, niinku järjestelmän mielestä.

  Kuvioon tuli ero, lisää viinaa ja työpaikan menetys. Sen jälkeen en ole ollut päivääkään oikeassa paikassa tai oikealla tuella. Aina tulisi hakeutua johonkin muualle tai jonkun muun tuen piiriin.

  Koko ilmapiiri on tulehtunut ja tukehduttava. Työttömälle on tarjolla vain ”sata tapaa kuolla lännessä”. Kaikki muu on väärin yritetty, väärin työllistynyt, väärä kurssi, väärä tuki, väärä paikka, väärin sammutettu, mene muualle.
  Työtön on aina tehnyt jotain väärin ja siitä tulee rankaista ankarasti.

  • äimänkäki

   On työelämäkin mennyt Suomessa täysin widuiksi mitä olen töissä ollevia kuunnellut. Sairastuneet ja väsyneet burnoutin saaneet ”ulkoistetaan” ja huippu saavutetaan kun jäljelle jää yksi superhenkilö joka tekee kaikkien työt. Ei ihme että pulaa on ”osaajista”. Minulla kävi tuuri kun 90-luvun lamassa pääsin pitkille keikoille kauas pois. Siellä ei ollut koskaan niin suurta ”lamaa” kuin Suomessa, vaan keskityttiin olennaiseen. Täällä se on aina niin suuri että suuremmaksi se ei voi enää tulla. Kaverit kertovat paskan osuneen jo niin suureen tuulettimeen että yltää jo kaukomaillekin. Onneksi heittäydyin vapaalle jo 66 vuotiaana. Olisi pitänyt mennä ulkolaisiin firmoihin aikanaan kun pyydettiin. Olisi asiat nyt paljon paremmin.

 34. turboruuvi

  Entäpä aktiivimalli II? Miltähän näyttäisi, kun vaikkapa 80 000 työtöntä on 60 päivän karenssissa…
  Silloin alettaisiin nähdä todellisia tragedioita.

  Ja nämä aktiivimallitkin lienevät alkusoittoa verrattuna suunniteltuun vastikkeelliseen sosiaaliturvaan verrattuna. Ja se tulee, jos samat puolueet ovat vallassa vaalien jälkeen.

 35. Tulosvastuu yhdelle jos toiselle

  Kyllä tulee mieleen kysyä, onko te-toimistotoiminta tarkoituksellista kyykytystä, tyhmyyttä, osaamattomuutta vai mitä.
  1) Kolmen kuukauden välisoittoa ei saada aikaiseksi vaan annetaan automaatin lähettää työnhakijalle uhkaus työttömyysturvan lakkauttamisesta ja selvityspyyntö. Työttömän pitäisi kulkea ilmeisesti vessassakin puhelin mukana, jos virkailija sattuu soittamaan tällä tarkistussoittoviikolla, koska he soittavat, et sinä. Nimettykään virkailija ei vastaa edes sähköpostiin. 2) Te-toimisto ei tiedä opastaa mihinkään omaan ammatilliseen ja työllistymisedellytyksiä parantavaan koulutukseen ja kun sellaisen ihmeen kautta löytää, aktiivisuusehto ei täyty tai ei viitsitä kertoa täyttyykö ja miksei.

 36. Mauno Voutilainen

  Tuttua asiaa, hain 30.04 jättämälläni hakemuksella Ilmariselta 5 €/kk työeläkettä ja kansaneläke+takuueläkettä Kelalta, psykiatrin b-lausunto oli.
  Ensimmäiseen kielteiseen päätökseen asti olin vapautettu aktiivileikkurista, kileteisten päätösten myötä leikkaus tuli heti päälle, kuittaantui Kelan toimeentulotuen puolelta aktiivileikkauksen kompensaationa.
  Nyt viimeiset 2 kk Kela on jättänyt myöntämättä tämän n. 30 €/kk kitutuen, syynä muutama kymppi/kk ylimääräistä veikkausvoittoja tiliotteessa.
  Valitukset on toki sisässä, haluan tyytymättömyyteni tilastoihin.
  Eläkehakemukseni on valituksissa lautakunnissa, mikä muu auttaa?

 37. Väinö Kalami

  Orpon ja Lindströmin mielestä pelote ja rangaistus pitävät olla työttömille. Kävin Tammisaaren Dragsvikin Punavankileirin muistomerkillä. Siellä oli kuva ruoskasta, joka oli tehty sähkökaapelista. Joitakin vartijoita nimitettiin piiskamiehiksi,E-miehiksi, E= EkenäsPienestäkin vangin virheestä seurasi ankara rangaistus. Muistuttaa tätä päivää Suomessa…

 38. Työsuhde-etuna astma

  Onkohan kukaan yrittänyt ynnätä, paljonko valtio on oikeasti ”säästänyt” aktiivileikk…mallin avulla?
  Itse pääsin leikkurista nauttimaan heti kun se vaan oli mahdollista, koska ikä ja terveys nyt ovat mitä ovat.
  Ennen aktiivisuustarkasteluja hoisin kaiken netissä, joskus harvoin sain jonkun paperisenkin kirjeen, ja sitten oli pari puhelinhaastattelua (mutta ei todellakaan kolmen kuukauden välein!). Eli en todennäköisesti kuormittanut järjestelmää kovinkaan paljon, koska oli kaikille selvää että työtä en tule saamaan ja koulutuksiin minua ei huolittu, koska osallistumismahdollisuudet ovat niin rajalliset. Fiksumpaa onkin kouluttaa niitä joilla on oikeasti mahdollisuus työllistyä.
  Eli olen niitä, joiden paikka ei ehkä oikeasti olisi työttömyyskortistossa ensinkään mutta sinne minut on bingottu vuosia sitten. Etuuspäätös tuli aikanaan, eikä uusia laskelmia ole tarvittu koska tilanteeni ei ole miksikään muuttunut.

  No, entäpä nyt kun aktiivisuutta on seurattu?
  Joku käy perkaamassa tilannettani kolmen kuukauden välein, ja hoitaa ”ei aktiivisuutta” -merkinnän Kelan kirjoihin. Sitten tehdään joka ikinen kerta uusi laskelma, jossa tukea leikataan. Ja jostain kumman syystä aiemman yhden maksujakson sijaan tämä pitää nyt hoitaa kahdessa osassa, joten saan kaksi eri laskelmaa eri mittaisista ajanjaksoista, jotka lähetetään erikseen kirjepostina.

  Riittääkö tuo kuukausittainen kolmenkympin säästö kattamaan nuo lisätoimet, joita tilanteeni TE-toimistolta ja KELAlta vaatii? Epäilen että ei. Mutta tuleehan siitä lämmin tunne rintalastan taakse että olen nyt vankasti mukana työllistämässä uusia etuuskäsittelijöitä.
  Eikö työllistäminen pitäisi muuten myös laskea aktiivisuudeksi?

  • Luukas Pyykorpi

   ”Aktiivileikkurista nauttineet ry.”, Suomen Rikkaruohot & Ihmisroskat RP” – Työttömiltä todellakin vaaditaan nyt aktiivisuutta/aktivismia . Kyykytys RRRRIIIITTÄÄÄÄ!!! Kiitos pöljä hallitus

Kommentoi »

Comments are closed