Köyhää ja kipeää joulua

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila vastasi eilen Li Anderssonin huoleen indeksijäädytyksistä ja muista pienituloisten leikkauksista sanomalla, että indeksijäädytykset ovat olleet yksi hallituksen kipeimmistä päätöksistä julkisen talouden tasapainottamiseksi. Sen jälkeen hän toivotti hyvän joulun odotusta ja joulumieltä kaikille.

Ministeri olisi yhtä hyvin voinut toivottaa paskaa joulua kaikille köyhille, sillä sen verran tyylitöntä hänen puheensa oli.

Eduskunta päätti toissapäivänä indeksijäädytyksistä hallituspuolueiden äänin mediahiljaisuudessa. Päätös tarkoittaa sitä, että kansaneläke ja siihen sidotut muut tuet eivät ensi vuonna nouse. Lisäksi kansaneläkeindeksin laskemisessa käytettyä jakajaa muutetaan vastaamaan indeksitarkistuksia koskevaa muutosta. Tämä tarkoittaa sitä, että tätä jäädytystä ei aiota kompensoida milloinkaan.

Jäädytys koskee kansaneläkettä, takuueläkettä ja muita sellaisia etuuksia, joita tarkistetaan kansaneläkeindeksin perusteella tai jotka ovat muuten sidottuja kansaneläkkeen määrään. Sellaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, rintamalisät, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat sekä työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus.

Jäädytys koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorvausten vuotuisen omavastuun rajaa.

Sipilän hallitus on jäädyttänyt kansaneläkeindeksin jo kaksi kertaa aiemmin. Eduskunta päätti viime joulukuussa hallituspuolueiden äänin jäädyttää indeksin tälle vuodelle vuoden 2017 tasolle. Syksyllä 2016 indeksiä peräti alennettiin alle vuoden 2014 tason. Näin mitätöitiin vuonna 2015 tehty indeksikorotus. Kun indeksi nyt jäädytettiin myös ensi vuodelle, niin kaikki indeksiin sidotut etuudet ovat ensikin vuonna alle vuoden 2014 tason.

Näin siitä huolimatta, että hinnat ja asumiskustannukset nousevat koko ajan. Indeksijäädytykset heikentävät perusturvan tasoa, vaikka Suomi on saanut lukuisia moitteita liian alhaisesta perusturvan tasosta jo muutenkin.

Tällaisen joululahjan hallitus antoi köyhille tänäkin vuonna. Viime vuonna lahja oli sama, mutta sen lisäksi hallitus lahjoitti työttömille myös aktiivimallin. Sen tiedettiin olevan pelkkä tukileikkuri, ja kuluneen vuoden aikana se on selvästi osoittautunut sellaiseksi.  Virallisesti aktiivimallin tavoitteena on ollut kannustaa lyhyidenkin sijaisuuksien tai määräaikaisten töiden vastaanottamiseen ja ehkäistä pitkäaikaistyöttömyyttä.

Uusimmat luvut kertovat, että vain 13 prosenttia jo leikkurissa olevista työttömistä onnistui täyttämään aktiivimallin ehdot. Muille se oli pelkkä tukileikkuri. Kaikista työttömistä leikkurissa on 39 prosenttia.

Aktiivimalli on tämän hallituksen lukuisista kelvottomista päätöksistä kaikkein kelvottomin. Sen valmistelu oli niin kelvotonta, että oikeastaan ei voida puhua valmistelusta ollenkaan. Se vain kirjoitettiin. Se yritettiin ajaa läpi hiljaisuudessa, mutta sitä vastustavan kansalaisaloitteen allekirjoitusvyöry herätti myös median. Mallia luvattiin korjata sitä mukaa kuin vikoja ilmenee, mutta yhtään vikaa ei ole korjattu. Hallitus sysäsi tämän tulikuuman kekäleen pois käsistään kolmikannan korjattavaksi, jotta sen ei itse tarvitse tehdä mitään. Mallia vastustava kansalaisaloite haudattiin valiokuntaan.

Kaiken tämän jälkeen sosiaali- ja terveysministeri toivottaa köyhillekin hyvää joulua. En uskalla ajatella millaista joulua köyhät toivottavat ministerille ja koko hallitukselle.

***

EDIT 14.12.2018 klo 10.15: Täsmennetty leikkurissa olevien prosenttiosuuksia. (Koska yllättävän moni ei viitsi avata ja lukea jutun linkkejä.)

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (97)
 1. äimänkäki
  14.12.2018, 07:50

  Joululahjoja eduskunnalta. Ministeri Mattilaan ei käynyt kipeä. Yritystukien leikkaukset olisivat olleet kipeitä.

 2. Stressiheikki
  14.12.2018, 07:59

  Minua ihmetyttää mitä tuo Mattila on tehnyt? Aika väritön, en tiedä hajuttomuudesta. Pysyttelee piilossa kai. Kiitos nyt jouluntoivotuksista hänelle. Tuli tarpeeseen. Muutenhan tässä on oltu vain hallituksen vittuiltavana = )

  1. Pekka Nummela
   14.12.2018, 08:39

   On se istunu savusaunassa.

  2. Eiköhän ole melko selvää että sai pestinsä vain ollakseen syntipukki sille mitä Sipilä & kumppanit kehittelevät. Ei ole varmaan tehnyt yhtään mitään tuo Mattila kuin harhauttanut kansaa ja ottanut vastaan kansan vihaa.

Kommentointi suljettu.