Kestävyysvajetta

Nykyisin suhdanteet ja ennusteet vaihtuvat tarvittaessa päivittäin. Vielä toissapäivänä hallitus rehvasteli saavutuksillaan ja talousihmeellä, mutta jo eilen julistetttiin kestävyysvajetta. Valtiovarainminsteriön ennusteen mukaan nousukausi taittuu, joten nyt on säästettävä pahan päivän varalle. Jakovaraa ei ole, kuten nykyinen hokema kuuluu.

Ei sitä jakovaraa ole milloinkaan. Hyvinä aikoina on säästettävä pahan päivän varalle. Huonoina aikoina ei ole rahaa muuhun kuin hyvätuloisten veronkevennyksiin ja yritystukiin. Köyhät saavat pärjäillä miten kykenevät, sillä heistä ei ole nyky-yhteiskunnalle kuin haittaa.

Sipilän hallitus on leikannut sosiaaliturvasta monin tavoin. Indeksijäädytyksillä hallitus on säästänyt noin 300 miljoonaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien pienituloisten työttömien, eläkeläisten, vammaisten, rintamalisiä saavien ja lapsiperheiden tuista. Leikkauksia on perusteltu huonolla taloustilanteella ja säästöjen pakollisuudella. Nyt taloustilanne on parantunut, mutta leikkauksia jatketaan. Pääministeri Juha Sipilän mukaan ensi vaalikaudella sitten on varaa, kunhan nyt säästetään. Epäilemättä joku vieläkin uskoo tämän.

Köyhiltä leikattu raha on suoraan pois kulutuksesta. Veronkevennykset kohdentuvat niille, joilla on jo ennestään, ja yritystuet valuvat näkymättämiin osinkoina ja verosuunnitteluna. Kansantalouden rattaat kitisevät rasvan puutteessa.

Niin ne kitisevät jatkossakin, sillä markkinavoimien laki ei jostan syystä päde työntekoon. Työvoimapulasta valittavat eivät anna markkinavoimien hoitaa asiaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan ja antaa palkkojen nousta, vaan vaativat palkkojen alentamista. Sekään ei riitä, vaan työtä pitää tehdä yhä useammin ilmaiseksi.

Tänä aamuna sain kuulla aktiivimallin ehdot täyttävästä koulutuksesta, jossa opetusta annetaan 20 tuntia, ja sen jälkeen tehdään työtä viisi kuukautta yrityksessä pelkällä työmarkkinatuella. Tätä sanotaan nykyisin työttömien aktivoimiseksi koulutuksella. Minä sanon sitä edelleen orjatyöksi.

Näin ihmiset jaetaan entistä selvemmin eri luokkiin. Palkkatyöstä elävä keskiluokka nukkuu autuasta hurskaan unta ymmärtämättä, että jo seuraavat yt-neuvottelut voivat pudottaa alimpaan kastiin tekemään palkatonta työtä. Köyhyys lisääntyy kaikkialla, ja katukuvaan ilmestyessään yhteiskunnan häpetahrana pidetyt leipäjonot katsotaan nykyisin suunnilleen osaksi sosiaaliturvaa.

Tämä on taas se jo perinteeksi muodostunut syntymäpäiväsaarna. Aika paljon olen 61 vuoden aikana nähnyt ja lisää tulen näkemään, jos elonpäiviä riittää. Luultavasti tulen näkemään myös demokratian tuhon, koska demokratia ei sovi vallalla olevaan markkina-ajatteluun. Demokratiassa päätöksentekoon osallistuvat nekin, jotka eivät maksa päätöksistä aiheutuvia kuluja. Ei mene kauan, kun joku sanoo tämän ääneen ja tästä tulee virallinen totuus. Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana, ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.

Minä en mahda tälle kehitykselle mitään, mutta asetan toivoni nuoriin. Niinhän vanhat ovat aina joutuneet tekemään sotkettuaan ensin itse asiat.

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (77)
  1. Täyttä asiaa jälleen.

    Olisipa sinun kaltaisia enemmän.

    1. Lauri Nurmi Iltalehdessä tänään näin: ”Näkökulma: Tätä et tiennyt työttömyydestä – suuri osa työttömistä on johtajia ja asiantuntijoita, eikä maan hallitus ole osannut puhua työttömyydestä oikein.”

      (lähde: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/82de531c-f321-45a5-904d-1c291a2957d6)

      Hän sanoo mm. näin:

      ”Roskakoriin joutaa porvarihallituksen poliitikkojen usein viljelemä mielikuva työttömyydestä elämäntapana. Vai mitä sanotte siitä, että 23 prosenttia ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saaneista suomalaisista oli vuonna 2017 ammattiasemaltaan johtajia, erityisasiantuntijoita ja asiantuntijoita? Heitä oli yhteensä 84 623.”

      ”Aktiivisen työnhaun mallin tarkoitusperät ovat epäilemättä jalot, mutta kun pääministeri samaan aikaan puhuu työttömyydestä elämäntapana, painellaan poliittisesti pöpelikköön ja ryskyen.
      Kelan tilastot ovat lahjomattomia: työttömyys – hetkellinen tai pitkäkestoinen – voi osua niin herran, rouvan kuin narrinkin kohdalle.
      Silti osa poliitikoista puhuu työttömyydestä ikään kuin asiassa olisi jotain epäilyttävää, ikään kuin valtion pitäisi holhota tai valvoa työtöntä.”

      ja:

      ”Oppositiopuolueet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat hokeneet koko vaalikauden ajan, että hallituksen ihmiskäsitys on pielessä mitä työttömyyteen tulee.”

      Juuri näin. Hallituspuolueiden edustajien ihmiskäsitys joutaa roskakoriin. Ihmisissä on tulevaisuus ja toivo, ihme ja kumma ettei hallituspuolueet sitä ”koe” näin.

      Onneksi on vaalit.

      1. Analysoitavaa toden teolla riittäisi
        18.12.2018, 22:44

        Olisi tosi loistavaa, jos Nurmi analysoisi vielä avoimet työpaikat. Ja täyttämättä jääneet työpaikat. Ja molemmista palkkatasot ja jos mahdollista niin myös työnantajien palkanmaksuhalut.

  2. ”Niin ne kitisevät jatkossakin, sillä markkinavoimien laki ei jostan syystä päde työntekoon. ”

    Kyllähän sinä Saku lakimiehenä tiedät, että Suomen kilpailulaissa sanotaan selkeästi, että kilpailulaki ei koske palkoistasopimista eikä maataloutta, joten molemmissa kaikenlaiset monopolit, kartellit ja muu tälläinen täysin laillista.

    Jo kilpailulain toisessa pykälässä koko laki rajoitetaan pois palkoista ja maataloudesta:

    ”2 §
    Soveltamisalan rajoitukset

    Tätä lakia ei sovelleta sopimuksiin eikä järjestelyihin, jotka koskevat työmarkkinoita.

    Tämän lain 5 §:ää ei sovelleta sellaisiin maataloustuottajien, tuottajien yhteenliittymien, toimialakohtaisten yhteenliittymien ja tällaisten yhteenliittymien muodostamien yhteenliittymien järjestelyihin, jotka koskevat maataloustuotteiden tuotantoa tai myyntiä taikka yhteisten varastointi-, käsittely- tai jalostuslaitosten käyttöä, jos järjestely täyttää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 42 artiklan mukaisesti vahvistetut sisällölliset edellytykset, joiden perusteella mainitun sopimuksen 101 ja 102 artiklan kilpailusäännöt eivät tule sovellettaviksi.”

    Nämä samat kartellit sitten päättävät myös työttömien oikeudet työmarkkinoilla. Näkihän sen miten paljon työttömän sana painaa kun 140 000 allekirjoitusta saanut aktiivilaki aloite on ollut jumissa sosiaali ja terveysvaliokunnassa jo melkein 9 kuukautta ilman, että sille on tapahtunut mitään. Aloite on lojunut jo 24.04.2018 saakka sosiaali ja terveysvaliokunnassa lausuntoa odottamassa.

    https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KAA_3+2018.aspx

    Tässä tulee ihan oikeasti se fiilis, että eihän se nyt käy, että vähävaraiset Suomen kansalaiset alkavat ajaa asioitaan demokraattisesti osallistuen. En oikein ymmärrä miten muuten tuo olisi nähtävä. Isoa osaa Suomalaisia ei asia tunnu kiinnostavan, jotenkin tulee olo, että heidän sisällään asuu pieni totalitaristi. Eli autoritäärinen hallinto on heille hyvä jos itsellä on siinä paremmat olot kuin muilla. Toki esitetään demokratian ja vapauksien kannattajaa, mutta kun pintaa raaputtaa käyttäytyminen on kuin totatarisen hallinnon kannattajalla.

    1. Lea Bäckman
      18.12.2018, 16:09

      Hyvin kiteytetty: ” Toki esitetään demokratian ja vapauksien kannattajaa, mutta kun pintaa raaputtaa, käyttäytyminen on kuin totalitaarisen hallinnon kannattajalla”.

      Suomi kuuluu henkisesti Itä-Eurooppaan yhä vain. Ei täällä demokratiasta tiedetä juuri enempää kuin itänaapurissakaan, tosin Venäjällä asia tunnustetaan avoimesti ja julkisesti. Meillä turvaudutaan tyhjään sanahelinään kansan sumuttamiseksi luulemaan, että kansanvalta olisi muka toteutunut. Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomi on auttamattomasti jälkijunassa kaikessa yhteiskunnallisessa kehityksessä ja suunta on yhä huonompaan päin.

      Suomen kansalaissota 1918 oli raakuudessaan vertaansa vailla Euroopassa. Suomi on edelleenkin kova ja kylmä maa, joka kohtelee vähempiosaisiaan kaltoin. Nykyinen kovan riistokapitalismin ideologia ei ainakaan paranna asiaa. Suomi on eräänlainen pikku-Venäjä, jossa oligarkit hallitsevat ja poliittiset sätkynuket ( (ras)putin, siipilä ) toteuttavat uusrikkaiden tahtoa. Demokratiasta ei olla kuultukaan, heh.

      Kannattaisikohan sittenkin suomalaisten oppia diskuteeraamaan, ettei käy niinkuin sata vuotta sitten?
      Suomi on varmaan ainoa maa maailmassa, jossa ”management by perkele” on nostettu hallituksen kärkitavoitteeksi. Heh!

      Sydämelliset onnittelut bloginpitäjälle hänen 61-vuotissyntymäpäivänään! 😉

Kommentointi suljettu.