Orjakauppaa tulospalkalla

Ratkaisevaa on henkilön työllistyminen tavalla tai toisella, saadun työn laatu ei vaikuta kriteeriin. Työllistymiseen voidaan vaikuttaa muun muassa tehostamalla palveluun ohjausta ja työllistämällä henkilöitä palkkatuella tai starttirahalla.

Näin laukeaa TE-toimistojen virkailijoiden uusi tulospalkkio ensi vuonna. Kun virkailijat onnistuvat omassa työssään ja saavat työttömän töihin tai työvoimapoliittiseen palveluun, niin palkkapussiin tulee lisää rahaa. Tämä vähitellen virkamiehiin ulotettu tulospalkkioajattelu olisi ihan oman juttunsa väärti, mutta tyydyn sanomaan vain, että virkamiehille ilmeisesti maksetaan palkkaa virassa olemisesta, ja jos he tekevät työtään, niin siitä maksetaan erikseen.

Ei nyt kuitenkaan puhuta siitä eikä edes tulospalkkion yksityiskohdista, vaan katsotaan millaisia visioita tästä aukeaa. Provision voi saada siitä, että ohjaa työttömiä palveluun tai töihin. Palkkatyön lisäksi työttömiä kannattaa ohjata mahdollisimman paljon työvoimapoliittisille käsipäivä- ja cv-kursseille, kuntouttavaan työtoimintaan ja työkokeiluun. Niistä ei työttömälle makseta palkkaa, vaan pelkkä työttömyystuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus. Työtön ei hyödy, mutta virkailija, kurssien järjestäjät ja palkattomien työntekijöiden saajat hyötyvät.

Tätä palveluun ohjausta on harjoiteltu kunnallisen kokeilun aikana, jolloin mm. Tampereen seudulla terveitä ja työkykyisiä työttömiä ohjattiin kanniskelemaan pitkospuita kuntouttavan työtoiminnan nimellä. Tästä olen saanut yksityiskohtaisia tietoja asiakirjoineen, joten kerron lyhyesti miten tässä kuntakokeilussa saatiin niin hyviä tuloksia.

Ensin työttömät velvoitettiin saapumaan infotilaisuuteen karenssin uhalla. Tässä tilaisuudessa jokaiselle lyötiin käteen lomake, jossa pakotettiin valitsemaan kuntouttavan työtoiminnan ryhmä. Korostettiin, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuminen on pakollista, mutta ryhmän saa valita. Täytetyt lomakkeet tarkastettiin paikan päällä. Tilaisuuden jälkeen työttömän verkkopalveluun ilmestyivät työllistymis- ja aktivointisuunnitelmat, jotka oli hyväksyttävä määräpäivään mennessä. Kuntouttava työtoiminta alkoi parin viikon kuluttua.

Tällaisella massamenettelyllä saatiin tilastot kauniiksi. Vähemmälle on jäänyt ymmärrys siitä, että toiminta on vastoin lakia.

Kuntakokeilusta saatiin siis hyvä toimintamalli, jolla virkailijat saavat aikaan näkyvää tulosta. Vielä hurjemmaksi visio muuttuu, kun muistetaan meneillään oleva TE-toimistojen yksityistäminen. TE-toimistot tullaan lakkauttamaan ja niiden toiminta siirtämään maakunnille. Maakunnat voivat ulkoistaa toiminnan yksityisille yrityksille.  Maakunta voi ulkoistaa myös työnhakijan palveluprosessiin liittyviä tehtäviä. Näitä ovat mm. palvelutarpeen arviointi, työllistymissuunnitelman laatiminen ja seuranta sekä palveluihin ohjaus. Myös viranomaistoiminta voidaan siirtää osittain yksityisten yritysten hoidettavaksi. Voitte lukea asiasta lisää täältä.

Tulevaisuuden visio on melkoinen. Työtön ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi yksityiselle työnvälitysfirmalle, jolle on ulkoistettu työnvälitys eli ne rekrytointipalvelut. Firmat ovat todennäköisesti samoja rekrytointi- ja vuokratyöfirmoja, jotka tähän asti ovat järjestäneet työttömille tarkoitettuja käsipäivä- ja hölynpölykursseja.

Yrityksen palveluksessa tulospalkkiolla oleva yksityistetty virkailija arvioi palvelutarpeen, laatii työllistymissuunnitelman ja ohjaa palveluihin massamenettelyä käyttäen. Sattumalta samalla työnvälitystä hoitavalla rekrytointifirmalla on tarjolla nollatuntisopimuksia, vähäisten työtuntien osa-aikaisuuksia, työkokeilua ja mahdollisesti vielä kuntouttavan työtoiminnan liitännäispalveluja.

Nyt ymmärrätte tämän jutun raflaavan otsikon. Tulospalkkaus, TE-toimistojen yksityistäminen ja palveluun ohjauksen massamenettely tekevät työttömistä pelkkää kauppatavaraa, josta jokainen välistävetäjä saa oman rahasiivunsa. Työttömät eivät saa mitään.

 

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka tyoelama
Kommentit (81)
 1. jannepetteri
  21.12.2018, 09:06

  Aivan karmea visio!

  1. Aivan raivostuttava visio.

   Laitan tilaukseen tapahtuman, jossa ne 84 623 ihmistä, ammattiasemaltaan johtajia, erityisasiantuntijoita ja asiantuntijoita laitetaan tapaamaan pääministeri Juha Sipilä ja tilaisuus olisi vapaamuotoinen keskustelutilaisuus. Katsotaan mitä pääministerimme vastaa.

   Olisi tärkeää saada ministeri Sipilä kasvokkain näiden ihmisten kanssa. Ihan vaan, että näkisimme miten käy, kun saa konkreettisen kuvan ihmisestä tilastossa olevien numeroiden sijaan.

   Miten hallitus voi toimia näin belsebuubimaisesti? Miten he kehtaavat? Lierollakin on vankempi selkäranka kuin näillä työllisyyspolitiikkaamme suunnittelevilla dystooppista ihmiskuvaa viljelevillä höpsöille, jotka eivät itsekään ymmärrä mitä karhunpalvelusta ovat tekemässä koko kansakunnallemma (kansantaloudesta puhumattakaan).

   1. Pahaa pelkään, etteivät välitä Suomesta. Petaavat vain omille firmoilleen parempaa tulosta.

   2. Faktantarkastaja
    21.12.2018, 19:12

    Kun tämä belsebuubi on rahan ahneus. Se ettei voida tehdä yhteistyötä, uskota ihmisiin eikä jaeta hyvinvointia. Ei olisi sinänsä vaikeaa, mutta siihen pystyttiin vasta sotien jälkeen.

    Sen sijaan media on täynnä ayn randilaisia sosiaalidarwinisteja satanisteja joiden ideologia uusliberalismi vallitsee kaikkialla.
    Uusliberalismi tarkoittaa kaiken yksityistämistä valtion ja sen asukkaiden hävittämistä markkinoiden armoille. Ja tässä pelissä suurfirmoilla ei ole mitään yhteiskuntavastuuta verojen tai ympäristön tahi ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Yritysten tehtävä nykyään on pelkkä raha ilman sääntöjä. Tavisduunarilta taas ei sääntöjä puutu vaikka oikeudetkin on nollassa.

    Suomessa uusliberaalit ovat hallinneet syövän tavoin Kekkosen jälkeen. Hyvinvointivaltio on romutettu ja tilalle saadaan kehitysmaan kaltainen helvetti.
    Bangladeshin hikipajan tasolle meitä halutaan viedä.

    Milloin tämä kansa sanoo että Jo Riittää!

 2. Yhden luukun periaate:

  Täysin kuvitteellinen Robana Rentseek & Jobs Oy tutkii työttömän tilanteen ja ohjaa Robana Rehabille töihin sosiaaliturvaa vastaan.

  Robana Associates & Sweatshops ottaa joukosta nuorimmat linjastolleen pajoihin ja pesuloihin, pitserioihin ja siivousyrityksiin.

  Robana Inmate Accommodations Plc. vuokraa työttömille asuntoja.

  Robana Finance myöntää kottia ja pikavippejä.

  Robana Repoman perii rästiin jääneet maksut ja lainat.

  Lopulta Robana PrisonBnB korjaa systeemistä pudonneet.

  1. Vesa Suominen
   21.12.2018, 09:41

   Ja Robana Undertaker lähettää perikunnalle laskun…

   1. Työsuhde-etuna astma
    21.12.2018, 17:36

    Ynnä Robana Health tekee ajoittain työkykytarkastuksia vakuutuslääketieteen opein (“Ota asperiini ja palaa töihin!”) ja kerää laajasti työttömien terveystiedot ynnä ottaa erilaisia näytteitä biopankkiin.
    Robana Data Bank puolestaan huolehtii tuosta kerätystä datasta ja hallinnoi biopankkia, nämä ovat oivaa kauppatavaraa esim. suurille lääkejäteille myytäviksi. Saattaapa vakuutuksia myyviä yrityksiäkin siunaantua asiakkaiksi.

    1. Eikös noiden lääkärien linja ole pikemminkin: “Mies on täysin työkykyinen. Kaivakaa hänet ylös haudasta työnhakuun”.

     1. Hänen tulee kaivaa itse itsensä ja siistiytyä.

      1. Ryhdistäytyä

       1. Ensin ravistellaan mullat. Onks tukka hyvin? Kelloa ei ole.

       2. Jämäköityä! “On tullut aika lopettaa haudassa makoilu ja ottaa elämänhallinta omiin käsiin. Mars ylös ja työnhakuun!”

        1. Polttohautaus tulee kieltää! Prosessina hankala ylösnousemukseen.

  2. Virva Itäranta
   21.12.2018, 09:50

   Robana PrisonBnB on yleishyödyllinen yritys, joka myy yksityisille yrityksille ulkoisia työpalveluja.

   BnB-palveluista nauttiva operator tekee lisäksi sisäistä työpalvelua yksikössä ruokaa, työpukua ja seinässä olevaa makuulaatikkoaan vastaan.

   Toiset, kokeneemmat operatorit valvovat supervisorin johdolla, että kaikki tulee tehdyksi. Johtaville operatoreille on annettu työvälineeksi sähköpamppu.

   Palkattu henkilökunta on typistetty minimiin. Osa on robotteja.

   1. Ja Robana Invest sijoittaa voitot paratiisisaarille verottomana…..

  3. Nonnih, tähän on tultu. Pitääs käydä moikkaamassa sitä bonuksen nostajaa kuka tarjoaa karenssin uhalla palkatonta työtä, tai hippaleikkiä.

   1. 😂 kamalaa yrittäjävastaisuutta – pitääkö soittaa Pentikäiselle? Jaa mutta eihän häntä kiinnosta Luxemburgilaiset yritykset.

Kommentointi suljettu.