Hallituksen joulutuuletus

Kuten hallituksen toimintaan sopii, niin se antoi joululahjan itselleen iloitsemalla oman työllisyystavoitteensa saavuttamisesta. Työllisyysaste on Tilastokeskuksen tilastojen mukaan 72 prosenttia, ja työllisiä on nyt 121 000 enemmän kuin hallituskauden alussa. Monessa kodissa iloitaan, mutta monessa ei.

Muistutan taas kerran, että työllisyysastetta seurataan Tilastokeskuksen tilastosta, joka on kyllä tilastollisesti pätevä ja kansainvälisesti vertailukelpoinen, mutta ei kerro todellisuuutta. Työvoimatutkimus (Labour Force Survey) kerää tilastotietoja 15–74-vuotiaan väestön työhön osallistumisesta, työllisyydestä ja työttömyydestä sekä työvoiman ulkopuolisten toiminnasta.

Työlliseksi lasketaan jokainen, joka tekee palkkatyötä yhden tunnin viikossa. Tutkimus toteutetaan haastatteluna, johon valitaan noin 12 000 henkilöä. Valittavien ikähaarukka on 15-74 vuotta. Joukossa on siis tarkemmin erittelemätön määrä koululaisia ja eläkeläisiä, joiden kukaan ei edes oleta olevan töissä. Tutkimustavan tuoteselosteen voitte lukea täältä Tilastokeskuksen omalta sivulta.

Halllitus iloitsee myös siitä, että pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt 36 prosentilla ja nuorisotyöttömyyskin on vähentynyt yli 20 prosentilla. Työllisyyden kasvusta puhuttaessa ei kuitenkaan muisteta ihmetellä sitä, miksi työllisten määrä kasvaa, mutta työttömyyskorvausta saavien määrä ei vähene samaa vauhtia. Se pysyttelee suunnilleen 340 000 tienoilla.

Se johtuu taas niistä pätkä- ja nollatuntisopimuksista. Lisäksi se johtuu tempputyöllistämisestä, jossa pitkäaikaistyöttömiä sijoitetaan palkattomiin töihin kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä.

Kyllä minä uskon, että oikeitakin työpaikkoja on tullut lisää. Ei mikään hallitus pysty nousukauden aikana sössimään asioita niin täydellisesti, etteivätkö työnantajat palkkaisi lisää työntekijöitä silloin, kun heitä tarvitaan. Minua vain ärsyttää tämä hallituksen kritiikitön omakehu, jolla se ottaa itselleen kunnian kaikesta positiivisesta, mutta negatiiviset asiat ovat aina jonkun muun vika. Yleensä syyllinen on työtön, jota pitää kuritttaa aktiivimallin kaltaisilla toimilla.

Ihan joulun kunniaksi annan hallitukselle myös tunnustusta. Hallitus päätti ottaa kokeiltavaksi 4 000 euron työllistämispalkkion yrityksille, jotka palkkaavat palkkatuella pitäaikaistyöttömän. Tämä on tietenkin vain pieni yksittäinen kannustin, mutta ainakin se on positiivinen ele. Siitä hyötyy työnantajan lisäksi myös työtön, ja se on tälle hallitukselle ihan uusi avaus. Kerrankin sellainen työllistämistoimi, jolla työttömälle ei anneta keppiä.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (51)
 1. Työttömälle ei tullut keppiä mutta yritykselle 4000e palkkatukineen on ISO porkkana.

  1. Lisää yritystukia
   22.12.2018, 09:49

   Neljä tonnia kun saa, niin voihan sitä ottaa konttoriin kahvinkeittäjän vähäksi aikaa, tai tekemään yksinkertaiset tai likaiset hommat jotka eivät muille tahdo kelvata.

   Oikeita palkallisia työpaikkoja tälläkään ei luoda eikä työnhakijalla ole tässä mitään porkkanaa. Uusi yritystuen muoto on taas keksitty.

   1. On tuossa kuitenkin se hyvä puoli työttömän kannalta, että palkkatuettuun työhön päästyään se työtön on ihan oikeasti palkallisessa työssä. Ja työssä olevana sen on PALJON helpompi saada jostakin ihan oikea uusi työpaikka. Työttömien työnhakijoiden työhakemukset päätyvät suoraan silppuriin oli osaaminen ja koulutus millainen tahansa, mutta kun olet päässyt töihin, niin se täsmälleen sama osaaminen alkaakin kelpaamaan oikein hyvin. Nimim. Kokemusta on.

    Työttömien syyllistäminen ja rankaiseminen on erityisen törkeää juuri siitä syystä, että sitä kannattavat ne samat ihmiset, jotka eivät kuuna päivänä suostuisi palkkaamaan työtöntä mihinkään työhön, oli työvoiman tarve mitenkä suuri tahansa. Siis ekana syrjitään ihmistä, ja sitten rangaistaan sitä siitä, että sitä on syrjitty. Oikein viimeisen päälle koulukiusaaja-touhua…

    1. Raitis pitkäaikaistyötön
     22.12.2018, 16:23

     Täsmälleen samaa mieltä kanssaai. Itse 15 v työttömänä olleena tiedän realiteetit.


   2. Elinkeinotoimintaa harjoittava työnantaja voi saada 4 000 euron työllistämispalkkion, kun tämä palkkaa palkkatuella pitkäaikaistyöttömän tai osatyökykyisen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

    Toistaiseksi oleva työsuhde voidaan lopettaa milloin tahansa. Työsuhde olisi tullut määrittää vähintäin tietyn ajan voimassaolevaksi eli määräaikaiseksi.


    Työllistämispalkkio voidaan myöntää, kun työaika on enemmän kuin 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta, ja työsuhde on voimassa palkkiota haettaessa.

    No 81% työajalla palkka jää pieneksi ja varsinkin kun pitkäaikaistyöttömälle voidaan maksaa kirjapalkkaakin alempaa palkkaa ihan työehtosopimusten pykälien mukaisesti. Siis työntekijän palkka jää vähäiseksi ja kun työsuhde loppuu, asumitukikin putoaa melkoisesti. Siis rahallisesti työnteko ei kannata rahalla mitattuna em. seikkojen toteutuessa.

  2. Sampo Makkonen
   22.12.2018, 16:38

   Omalta kohdaltani voin sanoa, että sain vakituisen työpaikan osaltaan hallituksen toimien ansiosta. Yritykselle vein lapun tästä rekrypalkkiosta, mutta ei kelvannut. On fiksumpaakin tekemistä kuin lippujen ja lappujen täyttö.
   Mutta ongelmaa nämä tuet ei ratkaise, kun pitäisi oikeasti puuttua syöpäkasvaimeen nimeltä sosialismi.

   1. Mikä oli se hallituksen toimi joka auttoi? Mielenkiintoista kuitenkin mainintasi ettei Kepun, Kokoomuksen ja Sinisten virittelemä tuki kelvannut työnantajalle. Kuitenkin yrityksille kelpaavat muut tuet joita saavat useita miljardeja vuodessa.

  3. ”Erikoista tässä on se, että sekä Sipilä että Orpo puhuvat paljon luottamisesta ihmiseen, mutta se sama luottamus näyttää loppuvan heti, jos ihminen joutuu elämään minkä tahansa etuuden varassa.”

   ”Keppi, sanktiot ja byrokratian sekä tarkkailun lisääminen ei ole osoitus ihmiseen luottamisesta.”

   Niin minäkin sen näkisin.

   Puheenvuoro perustulosta ja ihmiseen luottamisesta: https://www.ilkka.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-perustulo-on-luottamista-ihmiseen-1.2827165

 2. ”Työnantajan on haettava työllistämispalkkiota työ- ja elinkeinotoimistolta kolmen kuukauden kuluessa sen kalenterikuukauden päättymisestä, jonka aikana toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on tehty.”

  Sehän on kätevästi sillä tavalla suunniteltu, että ehtii pistämään pihalle vielä koeajan puitteissa kun on rahat saatu.

Kommentointi suljettu.