Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistämispaketti

Kun sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen näyttää epävarmalta, niin hallitus on päättänyt ajaa terveydenhuollon siihen tilanteeseen, että uudistus on pakko toteuttaa. Tämä tehdään mahdollistamalla monen osa-alueen yksityistäminen. Eduskunnalle annettavassa lakipaketissa mahdollistetaan kiireettömien leikkausten, ensihoidon ja potilaskuljetusten yksityistäminen, kertoo Kauppalehti.

Maakuntien – joita ei siis vielä ole – tulee jatkossa kilpailuttaa potilassiirrot. Tätä koskeva lakimuutos mahdollistaa myös koko ensivastetoiminnan hankkimisen yksityisiltä toimijoilta. Kiireettömän leikkaustoiminnan yksityistäminen mahdollistetaan sillä ehdolla, että takuumiehenä toimiva julkinen keskussairaala päivystää valmiina hoitamaan mahdolliset leikkauskomplikaatiot. Näin yksityiset sairaalat pääsevät kuorimaan kermaa, sillä niillä ei ole päivystysvelvollisuutta. Hallitus arvioi ihan itse, että yksityisille toimijoille tulee laajat mahdollisuudet tarjota leikkauspalveluita keskussairaalakaupungeissa ilman merkittäviä kustannuksia.

Nyt viimeistään selvisi mitä tarkoittaa hallituksen puhe yksityisen ja julkisen sektorin asettamisesta samalle viivalle. Se tarkoittaa sitä, että yksityinen sektori asetetaan parempaan asemaan kuin julkinen. Yksityiset sairaalat voivat leikata milloin ja millaisia tapauksia haluavat ja luottaa siihen, että kyllä julkinen sektori korjaa mahdolliset virheet.

Tämä on niin mittava yksityistäminen, että sen hyväksymisen jälkeen on samantekevää hyväksytäänkö sote ja maakuntahallinto vai ei. Tällä lakipaketilla eduskunta huijataan kiveämään polku kokoomuksen haluamalle ”valinnanvapaudelle”, jossa yksityinen toimija tekee mitä haluaa ja rahastaa mitä haluaa. Maksumiehenä toimii julkinen sektori, joka on myös velvollinen korjaamaan yksityisen virheet. Jos haluttaisiin oikeaa valinnanvapautta, niin myös yksityisille sairaaloille asetettaisiin päivystysvelvollisuus.

Jos tämä yksityistämispaketti menee läpi, niin käytännössä sotella tavoiteltu yksityistäminen on mennyt läpi. Koko terveydenhuollon pakkoyksityistäminen on edessä sitten, kun joku valittaa EU-komissiolle julkisen sektorin liikelaitosten kielletystä valtiontuesta. Juuri tähän hallitus pyrkii kieltäytymällä jääräpäisesti pyytämästä komissiolta notifikaatiota KHO:n vaatimuksesta huolimatta. Jossain vaiheessa EU:n päätös sitten tulee ”yllätyksenä”, ja kansalle selitetään EU:n pakottaneen yksityistämään koko terveydenhuolto.

Siinä vaiheessa kokoomus on saanut ihan kaikki tavoitteensa läpi. Keskustaa puolestaan on huijattu täydellisesti, sillä sitten ei tarvita maakuntia mihinkään muuhun kuin maksamaan valtion rahoilla yksityisille toimijoille sen, mitä ne kehtaavat pyytää. Sitä varten ei tarvita mitään maakuntahallinnon himmeliä, vaan pelkkä tilisiirrot hoitava automaatio riittää.

Näin sujuu yksityistäminen mediahiljaisuudessa toivoen, että oppositio ei herää.

Kommentit (64)

 1. Rosa Warski

  ”Suomi on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maa.”
  – Niinistön Uudenvuodenpuhe 1.1.2019

  ”Näemmekö vain huonon vai osaammeko nähdä myös sen, mikä on hyvää ja iloita siitä?”
  – Ulla Appelsinin kolumni, Ilta-Sanomat, 4.1.2019

  ”Hallitus haluaa siirtää kiireettömät leikkaukset yksityissairaaloille. Myös ensihoito aiotaan ulkoistaa. Maakuntien tulee jatkossa kilpailuttaa potilassiirrot. Koko perusterveydenhuollon ulkoistaminen yksityisille toimijoille lienee edessä.”
  – Kauppalehti, 4.1.2019

  • antonio

   Voi voi tuota Ulla A:ta…!
   Hän näkee vain hyvän…, kuten hallitus…

   • Kimmo Paaso

    Kun on hyvä palkka tyhjäntoimittamisesta, kuuluu oikeistoon eikä halua nähdä ja tietää mistään muusta, niin kaikkihan on hyvin.

    Ei ole mitenkään poikkeavia Sale ja Ulla, kun kehuvat oi kallista kotimaata. Minä tiedän niistä harvoista tutuistani ja kavereistani monia, oikeastaan useimmat, jotka näkevät ja kokevat Suomen maailman kauneimpana ja parhaana maana. ” Onhan tämä kuitenkin kotimaa. Kaunein a paras”.

    Tuo kotimaa tuntuu olevan niin tärkeä ja painava tekijä, että ihan sama minkä näköinen maa on, miten hullua meno on ja miten tyhmää sakki täällä on, niin paras on silti.

    Tyhmäähän tällainen väitös on, mutta sitähän minä olen sanonutkin aina; suomalaiset ovat vitun tyhmiä.

    • Ramses

     Eivät todellakaan poikkea toisistaan, Ulla ja Sale.
     Ilta-Sanomat on nykyään presidentin luottojulkaisu, jossa aina löytyy tilaa ja ymmärrystä selitellä aiempia puheitaan, kuten juuri äskeistä uudenvuodenpuhetta.
     Ja kun luottotoimittaja on ex-Setä Arkadia, Timo Haapala, kaikki on oikein sopuisasti kohillaan.

   • Hoss

    Tietenkin. Aplarin mielestä kaikki, mikä ei ole lähtöisin ”vihervasemmistosta” on hyvää.

 2. Mm

  Ei tällaista saa tehdä. Herää Suomen kansa! Nyt on aika toimia.

  • Fromsovjet!

   Suomen kansa ei tule heräämään, koska suurinosa ovat tyhmiä. Muutoksia tulee, mutta vain huonoja. Suomalaiset on hyvä-uskoisia lampaita. Miten hitossa te sodatkin voititte…huh huh.

   • Kimmo Paaso

    Emmehän me ole voittaneet kuin sisällissodan.
    Kun aikoinaan pyörittiin Euroopassa ja missä lie valloittajina, oltiin kuule ruotsalaisia. Itsenäisyyden jälkeen ollaan sodittu vierasta vastaan kahdesti, ja turpaan on tullut molemmilla kerroilla.

    Toki kansan suussa ja sotakirjallisuudessa ryssät on saaneet turpaan mennen tullen, mutta tämäkin vain osoittaa miten tyhmiä suomalaiset ovat.

    Häpeän kyllä olla suomalainen.

    • PiruRaamatunLuvussa

     Nykymenoa katsellessa ei voi muuta todeta kuin että taidettiin hävitä se sisällissotakin.

    • Jussi Parviainen

     Mitä me sisällissodassa voitettiin? Tämäkö mikä nyt on?

 3. Väinö Kalami

  ”Hallitus vältti julkisen periaatekeskustelun julkisten palvelujen laajoista ulkoistuksista. ” KL. Tämä hallitus ei edes tiedä mitä keskustelu on. Ei keskustella eikä ilmoitella edes EU:n kanssa esim. tässä asiassa. Sama juttu, kun Euroon liittyminen. Ei siitäkään keskusteltu yhtään! Kun on tehty juoni jolla valinnanvapaus saadaan muilutettua läpi. Samoin kuin tehtiin Aktiivimalli. Eihän siellä edes ollut osaa kansanedustajia paikalla, saati keskustelemassa. Eikä ketään kuunneltu…

 4. Tony Nyberg

  Kiitos taas jälleen jaksamisesta. Nykyinen hallituksemme muutenkin lähti järjettömissä voimantunnoissaan kiirehtimään täydellistä yhteiskunnan muutosta. Ikävää, että ovat jopa saaneet ajettua käytäntöön joitain kurjuutta lisääviä tapoja.

 5. Timo Harju

  Joka päivälle uusi entistä kamalampi uutinen. Rosvoporukalla on vimmattu kiire sementoida kassanpuhdistukseen tarkoitettuja lakeja.

  Terveysmiljardien ryöstöyrityshän tämä on. Vielä muutaman kuukauden vallassa istuva joukko taustapiruineen näyttää menettäneen viimetkin estot. Kiire on, tilaisuus näin valtavaan kupruun tyssää kevään vaaleihin.

  ”Vielä Klaus Fleming tiesi suunnattomien rikollisten voittojensa määrän /
  Nämä eivät enää…”

  Näin vertasi Paavo Haavikko nuijasodan alkutilannetta silloiseen nykyaikaan. Mitäpä hän mahtaisi kirjoittaa tästä ajasta?

 6. Väinö Kalami

  Turha opettaa sikaa laulamaan. Sika vaan hermostuu. Se siitä keskustelusta.

 7. MPK

  Eli, jätetään lakipaketti hyväksymättä, jolloin kaikki jää kuntien vastuulle. Mikään ei muutu. Hoito, jonot ja ongelmat säilyvät.

  • sakutimonen

   Eivät säily, jos annetaan tähän sirkukseen uppoavat rahat kunnille perusterveydenhuollon järjestämiseen.

   • Explosivo

    Juurikin näin. Potilassiirtojen osalta olen samaa mieltä lakimuutoksen kanssa että siirtokuljetukset tulee eriyttää omaksi toiminnaksi.

    Mutta miksi maksaa ulkopuoliselle tomijalle palvelusta minkä sairaanhoitopiiri voi hoitaa itse?

  • stunned

   Vaihtoehtoja on aina enemmän kuin yksi tai kaksi. Järjestelmä on tukehtunut tahallaan aiheutettuun resurssipulaan, jolla yksityistämistä on perusteltu. Suomalaiset ovat yleisen julkisen terveydenhuollon puolesta. Yksityinen on aina kalliimpi järjestelmä. Annetaan julkiselle rahaa.

  • Tuula Anitta

   Hoitojonot ja ongelmat oli järjestetty tahallaan hoitamatta, että päästäisiin yksityistämään. Tiedän tapauksia nyt jo, että yksityisen puolen joitain kirurgisia toimenpiteitä on jouduttu yleisellä puolella paikkailemaan.

 8. Tuomas Tirkkonen

  Taas heräävät mieleen samat kysymykset kuin harva se päivä muutenkin Sipilän hallituskaudella: Voiko tämä edes olla totta? Miten tämä on mahdollista? Miksi tämän annetaan tapahtua? Minkä takia tällaista pitää sietää?

  • stunned

   Ranskassa tällaista ei siedetä. Gilets jaunes.

  • Tuula

   Sitä tässä huuli pyöreänä ja silmät selällään ihmetellään.

  • Kyllästynyt

   Siksi että täällä oppositio nukkuu ja on keskenään jatkuvasti erimielinen.

   • PeelsePuupi

    Tarkemmin sanottuna osa oppositiosta pitää rasistista älämölöä tärkeämpänä, ja näkee kaikkiin ongelmiin syyllisinä maahanmuuttajat.

 9. Virtalan vaari

  Tällainen perälautana ja jälkienkorjaajana on jo nyt julkisen terveydenhoidon rasitteena. Lailla tulisi vaatia esim. kauneuskigurgialta / silikonilätkien asentajilta riittävät takuurahat komplikaatioiden ja virheiden korjaukseen. Uusi suunta on täysin päinvastainen.

 10. Jukka Laine

  Ei ole jakovaraa kuin ulkomaisille terveysfirmoille.

  • töytön

   Kyllä Orpoa hymyilyttää, kun asiat menee siihen kuuluisaan kokkarin maaliin ilman mitään esteitä. BenZ on jo valmiudessa räksyttämään mahdollisia opposition toimia vastaan. Hiljastapa on oppositiossa, antaa mennä vaan koko paska.

 11. Ei koske minua

  Kuinkahan moni tajuaa, että tämä koskee myös ns. keskiluokkaa? Kohta hoitoa saa vain isolla rahalla tai mikäli on onnistunut saamaan vakuutuksen, joka sekin maksaa ja paljon. Kaikki eivät edes saa vakuutusta, eivät läheskään kaikki.

  Verot eivät kuitenkaan tule laskemaan vastaavassa määrin. Tässä pelissä voittavat ainoastaan rikkaat.

  Nauraisin räkäisesti, jos minulla ei olisi lapsia. En olisi niitä kyllä tehnytkään, jos olisin ymmärtänyt että peli on menetetty. Ei ihme että syntyvyys laskee.

 12. Väinö Kalami

  Älykäs vähemmistö päättää, me vaan äänestetään. Me suomalaiset ollaan kato niin tyhmiä, että ei meiltä kysellä mittään. Eikä ne nyt opposition kanssa keskustele, kun ei ne ole tottuneet keskustelemaan. Keskustelu kuuluu ruotsalaisille. Mistään mitään tietämätön kansa ajaa satoja kilometrejä Latviaan hakemaan viinoo. Eihän tätä nyt selevin päin enää kukkaan kestä. Seuraavaks ne myy varmaan pohjaveetkin… Tämä hallitus on vaan nyt päättänyt niin.

 13. Tuula

  Voi tätä lammaslaumaa jota pässit ohjaa. Eikö tälle hullunmyllylle saada mitään stoppia? Tyhmyyden ja ahneuden tiivistymä se vaan porskuttaa menemään ilman mitään tolkkua. Miten tämmöistä edes voidaan suunnitella?
  Tämä hallitus jää kyllä historiaan Suomen täydellisenä tuhoajana. On tuhottu jo postilaitos ja liikenneasiat ja työttömät. Muutama taho tässä mainitakseni.
  Vielä ei olla päästy kokonaan tuhoamaan sotepalveluja mutta todella pahalta näyttää tällä hetkellä kun tuon Sakun jutun luki.

  Luin juuri jonkun vanhan jutun jostain toissijaisesta terveystietojen käytöstä jota tämä hallitus ajaa. Eli kansan terveystiedot voidaan myydä ulkopuolisille hyvään hintaan.
  Juttu oli menossa käsittelyyn loppukesästä. Onkohan tämä laki mennyt läpi kun en ole koskaan ennen tämmöisestä kuullut?
  Kai se on läpi ajettu muttei kansalle kerrottu.

  Kiitos blogistille kun jaksaa kansantajuisesti asiat esittää ja pitää esillä.

  • Jyrki


   On tuhottu jo postilaitos ja liikenneasiat ja työttömät. Muutama taho tässä mainitakseni.

   En sanoisi, että tuhottu. Ei ainakaan työttömiä, niiden pitääkin pysyä työttöminä. Ja kaikista noista kaikista pyritään tekemään bisnes, joka rahoitetaan verovaroilla ja tulevaisuudessa myös ”lippu ja pääsymaksuilla”. Lipun/pääsymaksun voi tulevaisuudessa maksaa sitten rahalla tai vaikka luopumalla yksityisyydestäsi. Köyhällä taas ei ole lopulta muuta kuin se yksityisyys, joka poistetaan ilman lupaa.

   Bisneksen idea myös huolehtia yhtenä osana, että kysyntää piisaa. Suomeksi työttömiä pitää olla koko ajan. Teitä käyttää ja postia olla. Voi vain kuvitella miten verovarat pääsymaksut yksityisyyden menettäminen jne. Liittyy kaikkeen tähän.

   Ja rahaa seuraamalla löytää mestarit kaiken takaa, sitä rahaa täytyy vain seurata. Toki se piilotetaan vakuuskuoriin, vakeen, yritystukiin, palkkiovirkoihin, hillotolppiin ja ties mihin, jotta seuraaminen ei ole helppoa.

 14. Liisa

  Opposition äänet eivät riitä, nyt tarvitaan niitä kokoomuksen sisällä olevia sotekriittisiä ajattelijoita (lepomäki yms) ja kepun sotekriitikotkin voisivat vihdoin tulla kaapista. Sotekriitikot tullaan kansalaisten taholta palkitsemaan vaaleissa, se on varma, koska kansalaisille sote on hyvin merkityksellinen asia.

 15. KK

  Kokoomus.. oikea maanpetturi puolue jonka ainoa tehtävä on saattaa Suomen maa sellaiseen tilanteeseen jossa muutamalla on kaikki ja lopuilla ei ole mitään.

 16. KK

  Tällämenolla minäkin alan jo toivoa kaikkien verojen lakkauttamista sillä en halua että ne päätyvät kokkareiden taskuihin.

 17. antonio

  HUSin ylilääkäri ja professori:

  ”Sote-valmistelun lähtökohdissa valuvika, jota ei millään pystytä korjaamaan” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268521-husin-ylilaakari-ja-professori-sote-valmistelun-lahtokohdissa-valuvika-jota-ei#.XDHhJx1xaao

 18. kroonikkokoomikko

  Somevirrasta nousi näkyviin uudelleen tämä Matti Kuuselan Aamulehteen kirjoittama kolumni: ”Vietän vanhuuteni mieluummin kuivattuna turskana Alaskassa kuin tuettuna ihmisjätteenä Attendossa” https://www.aamulehti.fi/a/201229959

  • Taseet töissä

   Masentavaa luettavaa. Kauhulla odotan mitä on edessä omien sukulaisten kohdalla. Nämä firmat vapauttavat samalla vanhukset kaikesta varallisuudestaan, ettei perillisille jää kuin lasku kuolinpesän tyhjennystä varten. Sinne meni asunto ja vaivaiset säästöt.

   Tähän on tultu todella nopeasti. Vielä 1980-luvulla kaikki oli aivan toisin. Nyt on taseet töissä ja tekemisen meininki!

 19. Jarkko

  Uusimman köyhyystutkimuksen mukaan monien köyhien elämänlaatu on Suomessa jopa huonompi kuin afrikan köyhimmissä maissa keskimäärin.

  Uutena ilmiönä köyhyystutkimukseen on hiipinyt mukaan se, että köyhyyden nujertamat ihmiset harkitsevat itsemurhaa tai huokuvat vihaa ja raivoa ”päättäjiä yhteiskuntaa, systeemiä ja koko elämää kohtaan”. Uutta oli myös se, että monissa vastauksissa itsemurhasta puhuttiin järkeillen, harkittuna ratkaisuna ongelmiin, eikä asiana, johon ajaudutaan.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1165a8ab-db6c-4420-9b46-0a6166edc547
  https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005954997.html

  Hesari kertoo tutkimuksesta näin:
  ”Kuka olisi uskonut, että niiden kuvaama todellisuus olisi näin karmea. Ihminen toisensa perään kertoo, että on köyhyyden nujertamana yrittänyt päättää päivänsä tai harkitsee tekevänsä sen eläkkeelle jäädessään tai kun lapset ovat aikuisia.

  Paljon on myös vastauksia, joista huokuu viha ja raivo päättäjiä, yhteiskuntaa, systeemiä, koko elämää kohtaan. Mitä jää jäljelle, kun jäljellä ei ole mitään? Tai on velkaa niin, ettei siitä pääse koskaan eroon.

  Niin moni tässä maassa kokee, että mitään toivoa ei näy.”

  ”Olen vakavasti harkinnut itsemurhaa, ulospääsynä taloudellisesta tilanteesta. Mutta se tuntuu edelleenkin väärältä lapsia kohtaan, sanoo yksi.

  Olen suunnitellut tekeväni itsemurhan työni päättyessä. Vain näin en jää kenenkään armoille, sanoo toinen.

  Minua on kiusattu lapsesta asti, koska olen köyhä. Muistan jo kymmenvuotiaana toivoneeni kuolemaa, ettei äidin tarvitsisi käyttää vähiä rahojaan ruokkimiseeni, kertoo kolmannen polven köyhä.

  Eläkeiän oon ratkaissut niin, että tapan itseni myöhemmin. Ihmisten mielestä se on kamala ajatus, mun mielestä helpottava. Että saisi joskus edes kontrollin tähän kurjuuteen. Ei tarttis eläkeikää olla kuset housussa jossain, missä kukaan ei edelleenkään välitä, sanoo yksineläjä.

  On kuin kädet olisi sidottu, tai eläisi häkissä – ulospääsyä ei ole nähtävillä, kuvailee yksi vastaaja.”

  • Servitus

   Samaisesta HS:n artikkelista:

   ”Jäljelle jää kysymys siitä, millä tavalla yhteiskunta voi vaikuttaa siihen, että ihmisten elämänlaatu paranisi. Mitä tämän tutkimuksen perusteella pitäisi tehdä?

   Tutkimusryhmää vetänyt Juho Saari [Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani] neuvoo poliitikkoja.

   ”Perusturvan mitoitusta arvioitaessa yhtenä tavoitteena tulisi olla se, että poistetaan sellainen niukkuus, joka alentaa ihmisten toimintakykyä”, hän sanoo.

   Aktiivisuutta ei siis voi lisätä vähentämällä tukea niiltä, joilla on jo nyt liian vähän. Siinä käy päinvastoin.

   …kaikki aktiivimallit ja köyhien tukien leikkaukset vahvistavat omakuvaani hyödyttömänä loisena jonka pitäisi kuolla, sanoi yksi kyselyn vastaajista.

   Tulojen ja tukien pitää olla sillä tasolla, että ihmisellä on mahdollisuus olla aktiivinen. Nyt niin ei kaikkien kohdalla ole.”

   Olisipa mielenkiintoista kuulla leikkureiden kommentit tähän artikkeliin. Vaikka samaa sontaa sieltä kuitenkin tulisi kipeistä leikkauksista, joita säästötalkoiden nimissä piti tehdä. Ja seuraavassa hengen vedossa jatkuisi taas köyhien syyllistäminen.

  • Niilo

   Ken ei työtä tee ja niin edelleen ajattelee Kokoomusta jatkuvasti äänestävät ”hyväosaiset” ja nauraen taputtavat käsiään yhteen kuullessaan ihmisloisten itsemurha-ajatuksista.

   • töytön

    Kunnon Kokoomuslaisen aamu lähtee hyvin käyntiin lukiessa köyhien itsemurhista. Kaikki menee juuri niinkuin pitääkin, fantastista!

 20. äimänkäki

  Sipilän hallitus jää historian kirjoihin rosvohallituksena.

  • Ulla Vehaluoto

   Pahempaakin, kuten Hesarin jutusta voidaan päätellä: tappajahallituksena.

 21. Kari

  Toivon ettei kukaan tekisi itsemurhaa muiden rikollisen toiminnan takia. On niitä muitakin ääriratkaisuja…

  • Luukas Pyykorpi

   Pimeessä maassa voisi keltaiset liivit olla ratkaisu – harmaasävyasteikko on jo loppuun käytetty

 22. HTK

  Alunperinkin Juha Sipilä on ajanut sosiaai- ja terveysalan yksityistämistä. Hän on siinä täysin kokoomuslainen.

  Vuonna 2015 Sipilän ja Stubbin tekemä öinen sopimus ”soten valinnanvapaudesta ja maakuntahallinnosta” oli vain mediaa varten lavastettu teatteritemppu, jolla syrjäseutujen keskustalaiset huijattiin heille erittäin epäedulliseen sosiaali- ja terveyspalveluiden heikentämiseen. Köyhien maaseutukuntien sosiaali- ja terveystoimen kiinteistöt ja palvelut ajetaan alas ja myydään pilkkahinnoin alan suuryrityksille ja voittoja saalistaville sijoittajille. Loput palvelut keskitetään maakuntien keskuskaupunkeihin, jonne voidaan kulkea entistä kalliimmilla berneröidyillä takseilla, joita tulee maaseudulla olemaan huonosti saatavana.

  Ei vieläkään tiedetä sitä, onko Sipilän salatuissa vakuutuskuorissa sijoituksia sote-alan yrityksiin. Sen lisäksi piilotettujen Suomen kansalaisten hallintarekisteritietojen salaaminen mahdollistaa entistä enemmän keinottelua sairaiden kustannuksella.

  Valitettavasti köyhempi kansanosa vaikuttaa olevan niin kyllästynyt kaikkiin poliitikkoihin, että se saattaa jättää äänioikeutensa käyttämättä ja osa kärsivästä kansasta uskoo hallituksen palturiin, jota tulee miltei kaikista tuuteista. Mikäli ei radikaalia muutosta tule, niin tilanne muuttuu surulliseksi.

  Hyvinvointivaltion rakentaminen vei muutamia vuosikymmeniä, mutta sen Sipilä-Orpo-Soinin hallituspolitiikalla voidaan tuhota lyhyessä ajassa. Rakennusten rakentaminen vie enemmän aikaa kuin niiden purkaminen.

 23. Esa J.

  Kuvitellaanpa tilanne: sattuu autokolari ja ensihoito hälytetään paikalle. Ensi töikseen ensihoitaja kysyy: ”Onko sinulla rahaa maksaa tästä?”

  Ellei ole, niin olepa ilman!

  Parempi olisi että edes ensihoito pysyisi yhteiskunnalla…!

  Häpeällistä tuo porvarihallituksen kiima rahan perään! Muistakaa kaikki tämä vaalipäivänä!

  • Iina Pekkarinen

   Nykyäänkin ison osan ensihoidosta tuottavat yksityiset toimijat. Tulipa paikalle yksityisen, pelastuslaitoksen tai sairaanhoitopiirin ambulanssi, potilas maksaa aina saman verran eli kelan omavastuuosuuden 25 euroa.

  • Martti Kuusela

   Ensihoidosta vastaa nytkin suureksi osaksi yksityiset ambulanssiyritykset. En ole koskaan kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa olisivat rahaa onnettomuuspaikalla rahaa kysyneet. Fiktiolla voi toki aina yrittää perustella kaikenlaista. Politiikkakin on monelle uskonto.

 24. Seppo Juhani

  Terveysfirmojen lobbarit ovat todellakin saaneet kokoomuksen töihin ja suunnitelma on näiden firmojen kannalta erinomainen. Potilaat kärsivät ja veronmaksajat maksavat, mutta se ei näitä firmoja huolestuta. Päinvastoin. Kepu ja apupuolue siniset vikisevät kun kokoomus vie.

  • Ulla Vehaluoto

   Sipilän johdolla bolsevistinen rauha: kaikki valta yrityksille.

   • stunned

    V. I. Sipilä: ”Kaikki valta hallintoneuvostoille!” Kapitalismi on yhtä kuin hallitusvalta ja koko maan sähköverkon myyminen.

 25. Isoäiti

  ”Hallitus haluaa siirtää kiireettömät leikkaukset yksityissairaaloille. Myös ensihoito aiotaan ulkoistaa. Maakuntien tulee jatkossa kilpailuttaa potilassiirrot. Koko perusterveydenhuollon ulkoistaminen yksityisille toimijoille lienee edessä.”
  – Kauppalehti, 4.1.2019

  Meille perustellaan näitä yksityistämisiä säästöillä. Sen sijaan, että me maksaisimme veroja, joilla järjestetään voittoa tuottamattomalla periaatteella perusterveydenhuollon palvelut meille, me jatkossa tulemme maksamaan veroja, että voittoa tuottava yritys järjestää perusterveydenhuollon palvelut meille. Missä tässä on se säästö? Ei missään. Terveydenhoidon kustannusten päälle kun laitetaan myös yrityksen kate. Osakeyhtiölain mukaan yrityksen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa – joka vuosi, joten myös veronmaksajille lankeava lasku kasvaa joka vuosi. Lopputulos on sama kuin Fortumin myynnissä yksityisille sijoittajille. Caruna nostaa hintaa vuosi vuodelta, niin kauan kuin asiakkailla on maksuvaraa. Mitäpä ajattelitte tapahtuvan, kun se maksuvara loppuu tai pienenee niin, että yrityksen tuotot eivät enää kasva odotettuun tahtiin? No, yritys myy liiketoimintansa sinne, mistä saa parhaan hinnan. En siis ihmettelisi, että Suomen perustereydenhuolto olisi tulevaisuudessa sellaisten yritysten hallussa, joiden todellinen omistaja on Kiinan kansantasavalta.

  • Jyrki


   Sen sijaan, että me maksaisimme veroja, joilla järjestetään voittoa tuottamattomalla periaatteella perusterveydenhuollon palvelut meille, me jatkossa tulemme maksamaan veroja, että voittoa tuottava yritys järjestää perusterveydenhuollon palvelut meille. Missä tässä on se säästö?

   Omasta mielestäni tämä säästö vaihtaa nimekseen vaikkapa terveys firma Oy Ab:n osinko osakkeenomistajille. Osinko ei taas mene kaikkien hyödyksi vaan terveys oy ab firman omistajille yksistään. Ja kun tämä osinko ”säästö” tehdään. Niin minun mielestä se tarkoittaa, että heikennetään palveluja säästöjen verran. Se taas tarkoittaa, että jonkun muun on otettava vastuu vaikka hoidon aiheuttamista kompilkaatiosta, koska terveys firma Oy Ab on silloin mahdollisesti komplikaation sattuessa kiinni säästääkseen henkilöstökuluissa. Mitä taas julkinen ei voi tehdä, koska sillä on se hoitovastuu potilaistaan 24h vuorokaudessa joka päivä, kuten laki sanoo. Tätä taas taidetaan kutsua julkisessa terveydenhuollossa juuri siksi tehottomuudeksi, minkä takia pitää yksityistää.

   Terveysfirma Oy Ab:n omistajien mielestä asia on tietysti ymmärretty aivan väärin ja tämä meidän eduskunta ja hallitus ymmärtää kyllä terveysfirmoja onneksi paremmin kuin typerä kansa, se taas riittää terveysfirma Oy Ab:lle.

 26. Väinö Kalami

  Taitaa olla veroja välttelevän Åminnen kartanon isännän suunnittelema juttu tämä, jota Kokoomus yrittää. Yrittävät muuttaa koko systeemin, että kaikki pyörisi markkinavoimien mukaan ja olisi vapaus valita. Ja työläisille mahdollisimman vähän palkkaa. Niille riittää puurolautanen, olisivat tyytyväisiä, jos on katto pään päällä. Tiällä Pohjolassa.

 27. Tarja

  En enää pysty ostamaan kaikkia lääkkeitänikään ja tk maksut ja polimaksut ja taksimatkat yms. Sitten kun lisää yksityistetään, omavastuut vaan nousevat ja kurjistuminen jatkuu.

 28. Markus

  Oletko Saku tutustunut tähän Anders Blommin väitöstutkimukseen?

  https://yle.fi/uutiset/3-10133946?fbclid=IwAR1ynKhywi3-xjjw3Ght-FQGi5z6O6i4QoYltPDnybuRsu3UgH0tUAbW16I

  Olisi mukava kuulla mietteitäsi.

  • Jussi Parviainen

   Vai mietteitä! Tää on ku kunnon runkkareiden klubi! Jos joku saisi vahingossa oikeaa naista, niin nyrpistellään nenää! Nyt tarvitaan jo toimia eikä mitään vitun mietteitä!

 29. Hartsa

  Se on vissiin vatulan raamattuun tullut kirjoitusvirhe, 10 käskystä on jäänyt pois sana ”älä”.

Kommentoi »

Comments are closed