Yksityistämispaketti

Kun sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen näyttää epävarmalta, niin hallitus on päättänyt ajaa terveydenhuollon siihen tilanteeseen, että uudistus on pakko toteuttaa. Tämä tehdään mahdollistamalla monen osa-alueen yksityistäminen. Eduskunnalle annettavassa lakipaketissa mahdollistetaan kiireettömien leikkausten, ensihoidon ja potilaskuljetusten yksityistäminen, kertoo Kauppalehti.

Maakuntien – joita ei siis vielä ole – tulee jatkossa kilpailuttaa potilassiirrot. Tätä koskeva lakimuutos mahdollistaa myös koko ensivastetoiminnan hankkimisen yksityisiltä toimijoilta. Kiireettömän leikkaustoiminnan yksityistäminen mahdollistetaan sillä ehdolla, että takuumiehenä toimiva julkinen keskussairaala päivystää valmiina hoitamaan mahdolliset leikkauskomplikaatiot. Näin yksityiset sairaalat pääsevät kuorimaan kermaa, sillä niillä ei ole päivystysvelvollisuutta. Hallitus arvioi ihan itse, että yksityisille toimijoille tulee laajat mahdollisuudet tarjota leikkauspalveluita keskussairaalakaupungeissa ilman merkittäviä kustannuksia.

Nyt viimeistään selvisi mitä tarkoittaa hallituksen puhe yksityisen ja julkisen sektorin asettamisesta samalle viivalle. Se tarkoittaa sitä, että yksityinen sektori asetetaan parempaan asemaan kuin julkinen. Yksityiset sairaalat voivat leikata milloin ja millaisia tapauksia haluavat ja luottaa siihen, että kyllä julkinen sektori korjaa mahdolliset virheet.

Tämä on niin mittava yksityistäminen, että sen hyväksymisen jälkeen on samantekevää hyväksytäänkö sote ja maakuntahallinto vai ei. Tällä lakipaketilla eduskunta huijataan kiveämään polku kokoomuksen haluamalle ”valinnanvapaudelle”, jossa yksityinen toimija tekee mitä haluaa ja rahastaa mitä haluaa. Maksumiehenä toimii julkinen sektori, joka on myös velvollinen korjaamaan yksityisen virheet. Jos haluttaisiin oikeaa valinnanvapautta, niin myös yksityisille sairaaloille asetettaisiin päivystysvelvollisuus.

Jos tämä yksityistämispaketti menee läpi, niin käytännössä sotella tavoiteltu yksityistäminen on mennyt läpi. Koko terveydenhuollon pakkoyksityistäminen on edessä sitten, kun joku valittaa EU-komissiolle julkisen sektorin liikelaitosten kielletystä valtiontuesta. Juuri tähän hallitus pyrkii kieltäytymällä jääräpäisesti pyytämästä komissiolta notifikaatiota KHO:n vaatimuksesta huolimatta. Jossain vaiheessa EU:n päätös sitten tulee ”yllätyksenä”, ja kansalle selitetään EU:n pakottaneen yksityistämään koko terveydenhuolto.

Siinä vaiheessa kokoomus on saanut ihan kaikki tavoitteensa läpi. Keskustaa puolestaan on huijattu täydellisesti, sillä sitten ei tarvita maakuntia mihinkään muuhun kuin maksamaan valtion rahoilla yksityisille toimijoille sen, mitä ne kehtaavat pyytää. Sitä varten ei tarvita mitään maakuntahallinnon himmeliä, vaan pelkkä tilisiirrot hoitava automaatio riittää.

Näin sujuu yksityistäminen mediahiljaisuudessa toivoen, että oppositio ei herää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (64)
 1. Rosa Warski
  6.1.2019, 08:30

  ”Suomi on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maa.”
  – Niinistön Uudenvuodenpuhe 1.1.2019

  ”Näemmekö vain huonon vai osaammeko nähdä myös sen, mikä on hyvää ja iloita siitä?”
  – Ulla Appelsinin kolumni, Ilta-Sanomat, 4.1.2019

  ”Hallitus haluaa siirtää kiireettömät leikkaukset yksityissairaaloille. Myös ensihoito aiotaan ulkoistaa. Maakuntien tulee jatkossa kilpailuttaa potilassiirrot. Koko perusterveydenhuollon ulkoistaminen yksityisille toimijoille lienee edessä.”
  – Kauppalehti, 4.1.2019

  1. Voi voi tuota Ulla A:ta…!
   Hän näkee vain hyvän…, kuten hallitus…

   1. Kimmo Paaso
    6.1.2019, 11:14

    Kun on hyvä palkka tyhjäntoimittamisesta, kuuluu oikeistoon eikä halua nähdä ja tietää mistään muusta, niin kaikkihan on hyvin.

    Ei ole mitenkään poikkeavia Sale ja Ulla, kun kehuvat oi kallista kotimaata. Minä tiedän niistä harvoista tutuistani ja kavereistani monia, oikeastaan useimmat, jotka näkevät ja kokevat Suomen maailman kauneimpana ja parhaana maana. ” Onhan tämä kuitenkin kotimaa. Kaunein a paras”.

    Tuo kotimaa tuntuu olevan niin tärkeä ja painava tekijä, että ihan sama minkä näköinen maa on, miten hullua meno on ja miten tyhmää sakki täällä on, niin paras on silti.

    Tyhmäähän tällainen väitös on, mutta sitähän minä olen sanonutkin aina; suomalaiset ovat vitun tyhmiä.

    1. Eivät todellakaan poikkea toisistaan, Ulla ja Sale.
     Ilta-Sanomat on nykyään presidentin luottojulkaisu, jossa aina löytyy tilaa ja ymmärrystä selitellä aiempia puheitaan, kuten juuri äskeistä uudenvuodenpuhetta.
     Ja kun luottotoimittaja on ex-Setä Arkadia, Timo Haapala, kaikki on oikein sopuisasti kohillaan.

   2. Tietenkin. Aplarin mielestä kaikki, mikä ei ole lähtöisin ”vihervasemmistosta” on hyvää.

 2. Ei tällaista saa tehdä. Herää Suomen kansa! Nyt on aika toimia.

  1. Fromsovjet!
   6.1.2019, 10:58

   Suomen kansa ei tule heräämään, koska suurinosa ovat tyhmiä. Muutoksia tulee, mutta vain huonoja. Suomalaiset on hyvä-uskoisia lampaita. Miten hitossa te sodatkin voititte…huh huh.

   1. Kimmo Paaso
    6.1.2019, 11:21

    Emmehän me ole voittaneet kuin sisällissodan.
    Kun aikoinaan pyörittiin Euroopassa ja missä lie valloittajina, oltiin kuule ruotsalaisia. Itsenäisyyden jälkeen ollaan sodittu vierasta vastaan kahdesti, ja turpaan on tullut molemmilla kerroilla.

    Toki kansan suussa ja sotakirjallisuudessa ryssät on saaneet turpaan mennen tullen, mutta tämäkin vain osoittaa miten tyhmiä suomalaiset ovat.

    Häpeän kyllä olla suomalainen.

    1. PiruRaamatunLuvussa
     6.1.2019, 15:29

     Nykymenoa katsellessa ei voi muuta todeta kuin että taidettiin hävitä se sisällissotakin.

    2. Jussi Parviainen
     6.1.2019, 21:42

     Mitä me sisällissodassa voitettiin? Tämäkö mikä nyt on?

Kommentointi suljettu.