Nolo paljastuminen

Viime lauantaina paljastui kaksikin ikävää asiaa. Ensimmäiseksi selvisi, että Ylen Aamu-tv:ssä haastateltu eduskunnan puhemies ja entinen sisäministeri Paula Risikko ei tunne lakia, josta puhuu ja jonka täytäntöönpanosta hän sisäministerinä ollessaan oli vastuussa. Vielä ikävämpää oli, että media kiiruhti tulkitsemaan ja selittämään hänen puheitaan hänelle edulliseen suuntaan.

Risikko sanoi näin:

”Meillä pitää olla mahdollisuus myös purkaa esimerkiksi päätöksiä siitä, että on annettu se oleskelulupa. Jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan. Sinne tulisi lisätä esimerkiksi kansallinen uhka, joka sieltä puuttuu. Jos ihminen on kansallinen uhka, niin hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan.”

Kaikki tämä on jo kirjattu ulkomaalaislakiin. Lain 149 §:n  mukaan maasta voidaan karkottaa myös pysyvän oleskeluluvan saanut ulkomaalainen, joka on syyllistynyt rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin. Häntä ei siis tarvitse tuomita vähintään yhden vuoden rangaistukseen, vaan riittää, että hänelle voitaisiin tuomita teosta yksi vuosi vankeutta. Näitä rikoksia on paljon.

Samoin voidaan karkottaa ulkomaalainen, joka on käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle.

Myös Risikon vaatima uusi karkotusperuste eli uhka kansalliselle turvallisuudelle on jo laissa. Karkottaa voidaan sellainen henkilö, joka on ryhtynyt taikka jonka voidaan aikaisemman toimintansa perusteella tai muutoin perustellusta syystä epäillä ryhtyvän Suomessa kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan. Tämä mahdollisuus on ollut laissa jo vuodesta 1991 lähtien.

Karkottaminen tarkoittaa aina myös oleskeluluvan purkamista.

Ensin uutisoitiin suoraan se, mitä Risikko sanoi. Kun yleisö alkoi ihmetellä Risikon puheita, niin uutisointi muuttui. Jo Ylen iltapäivän tv-uutisissa kerrottiin, että Risikko haluaa vain vahvistaa nykyistä lainsäädäntöä ja helpottaa maasta poistamista. Muu media seurasi perässä ja puhui oleskeluluvan purkamisen mahdollisuuden vahvistamisesta.

Ei Risikko sellaista puhunut, vaan hän vaati ihan selvin sanoin lakiin lisättäväksi sellaista, mitä siellä jo on. Tämä tosiasia ei selittelyllä ja hyväntahtoisella tulkinnalla muuksi muutu. Asiasta kertoi totuudenmukaisesti Helsingin Sanomat, jonka haastattelemat asiantuntijat pitävät Risikon puheita populistisina ja edesvastuuttomina.

Liian monelta toimittajalta unohtui se perussääntö, että kun poliitikko puhuu, niin asia kannattaa tarkistaa ainakin kahdesta eri lähteestä, varsinkin vaalien lähestyessä. Tässä tapauksessa olisi riittänyt yksi eli ulkomaalaislaki.

***
Kommentoijoille tiedoksi, että älkää tulko tulkitsemaan mitä kuvittelette Risikon tarkoittaneen tai minun tällä jutulla tarkoittavan. Tämä ei myöskään ole avaus yleiselle ulkomaalaiskeskustelulle. Nyt puhutaan vain siitä, mitä Risikko sanoi ja mitä laki jo sanoo. Jos kommentointi ei pysy asiassa, niin se loppuu kokonaan.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (53)
 1. Markku Kiiskinen
  7.1.2019, 09:34

  Hyvä Saku jälleen kerran! Todella on ruvennut ”ketuttamaan” tämän ”vapaan demokratian” uutisointi eri asioista. Sipilä ja Lintilä ovat hiljaa todella tärkeistä asioista, mutta kun tulee jotain mieleistä kommentoitavaa ollaan naama messingillä selostamassa ja valehtelemassa hallituksen saavutuksia. Ei kun jaksamista tämän ”paskakasan” tonkimiseen, että edes jostain totuuttakin tulee julki.

 2. Eija Niskanen
  7.1.2019, 09:44

  Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämä hallitus on keksimässä uudelleen pyörää ja laatimassa jo olemassaolevia lakeja. Eikö tämä ole verovarojen ja eduskuntatyön ajan tuhlaamista? Eikö näillä poliitikoilla ole asiantuntevia ja tiedonhaun hallitsevia avustajia, jotka voisivat käyttää tunnin pari taustojen tarkistamiseksi, ennenkuin poliitikko ryntää mediaan julistamaan sitä ja tätä.
  Toinen asia ovat nämä poliitikot, jotka ehdottelevat perustuslain vastaisia lakiuudistuksia. Ilmeisesti ei ole silloinkaan tullut mieleen käyttää avustajaa.

  1. Juhani Hakola
   7.1.2019, 10:28

   Eija Niskanen sanoi juuri sen mitä olen ihmetellyt jo pitkän aikaa. JOS ei kerran osata, ja koko ajan mennään päin mäntyä, edes perustuslakia tuntematta, ja veronmaksajien rahoilla, niin eikö sekään ala jo kolkuttaan siellä jossain..huh. Ihan rautalangasta vääntäen, niin tuo junnujen VM oli hieno. Joku toimittaja sano vaan niin hienosti että miksei siitä voisi ottaa mallia myös koko yhteiskunta. Ettei aina olisi vain se omaetu tärkein. Vaan yhdessä. Mutta kun ei, onneksi on kohta vaalit ja veikkaan että äänestysprosentti tulee olemaan nyt korkein pitkiin aikoihin.

  2. Ehkä avustajat on han muihin tarkoituksiin palkattu kuin tiedonhakuun.

   1. Luetteloa avustajien soveltuvuuksista:

    Uskonveljiä, ystäviä, liiketuttavia, salasuhteita, sukulaisia, kumminkaimoja, kummilapsia, kaverien lapsia, puolueen samanhenkisiä, muokattavia broilereita, mielistelijöitä, kiitollisuudenvelkaisia, trendientuntijoita, silmänkääntäjiä, uskomustieteilijöitä,
    huijareita, myötäilijöitä, pokkuroijia, vakuuttavia puhujia, kiipijöitä, hyödyntäjiä, omaa etua ajavia,
    piireihin halajavia, linssiluteita, julkisuuden tavoittelijoita, siivelläeläjiä…?

  3. Päivi Kalenius
   7.1.2019, 12:20

   Eihän Risikko ole ”tämän hallituksen ” jäsen vaan maan toiseksi korkein arvohenkilö presidentin jälkeen. Minusta oli muuten oikein lupaavaa ja hienoa, että presidentti kehotti sisäministeriä ja poliisiylijohtoa ”ohjeistamaan omiaan”. Nyt saamme varmaan ihmisoikeuksia ja lakeja kunnioittavaa ulkomaalaispolitiikkaa. Oikeusvaltio kunniaan!

   1. Kun tämä ”arvohenkilö” vielä perehtyisi asioihin huolellisesti niin oikeusvaltio saataisiin kunniaan. Nyt hän osoittaa lausunnoillaan ettei tunne edes oikeusvaltion lainsäädäntöä jonka mukaan pitäisi toimia.
    Haiskahtaa puhtaalta vaalipuheelta ja vastuun pakoilulta.

   2. Ulla Suominen
    7.1.2019, 16:35

    Risikko edustaa Kokoomusta, joka on hallituksessa mukana. Risikon olisi syytä perehtyä ulkomaalaislakiin. Miksi Risikko puhuu asioista, joista hän ei tiedä yhtään mitään. Sipilän hallitus ei ole kunnioittanut ihmisoikeuksia, vaan on lähettänyt turvapaikanhakijoita takaisin vaarallisiin maihin,esim. Afganistaniin.
    Hallituksen ihmisoikeuspolitiikka on epäonnistunut, köyhät ja työttömät on unohdettu, mutta yritykset ja johtajat palkitaan yritystuilla. Toivottavasti saamme hallituksen, joka kunnioittaa kaikkien ihmisoikeuksia.

Kommentointi suljettu.