Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nolo paljastuminen

Viime lauantaina paljastui kaksikin ikävää asiaa. Ensimmäiseksi selvisi, että Ylen Aamu-tv:ssä haastateltu eduskunnan puhemies ja entinen sisäministeri Paula Risikko ei tunne lakia, josta puhuu ja jonka täytäntöönpanosta hän sisäministerinä ollessaan oli vastuussa. Vielä ikävämpää oli, että media kiiruhti tulkitsemaan ja selittämään hänen puheitaan hänelle edulliseen suuntaan.

Risikko sanoi näin:

”Meillä pitää olla mahdollisuus myös purkaa esimerkiksi päätöksiä siitä, että on annettu se oleskelulupa. Jopa pysyviä oleskelulupia pitää pystyä purkamaan. Sinne tulisi lisätä esimerkiksi kansallinen uhka, joka sieltä puuttuu. Jos ihminen on kansallinen uhka, niin hänen oleskelulupansa pitää pystyä purkamaan.”

Kaikki tämä on jo kirjattu ulkomaalaislakiin. Lain 149 §:n  mukaan maasta voidaan karkottaa myös pysyvän oleskeluluvan saanut ulkomaalainen, joka on syyllistynyt rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin. Häntä ei siis tarvitse tuomita vähintään yhden vuoden rangaistukseen, vaan riittää, että hänelle voitaisiin tuomita teosta yksi vuosi vankeutta. Näitä rikoksia on paljon.

Samoin voidaan karkottaa ulkomaalainen, joka on käyttäytymisellään osoittanut olevansa vaaraksi muiden turvallisuudelle.

Myös Risikon vaatima uusi karkotusperuste eli uhka kansalliselle turvallisuudelle on jo laissa. Karkottaa voidaan sellainen henkilö, joka on ryhtynyt taikka jonka voidaan aikaisemman toimintansa perusteella tai muutoin perustellusta syystä epäillä ryhtyvän Suomessa kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan. Tämä mahdollisuus on ollut laissa jo vuodesta 1991 lähtien.

Karkottaminen tarkoittaa aina myös oleskeluluvan purkamista.

Ensin uutisoitiin suoraan se, mitä Risikko sanoi. Kun yleisö alkoi ihmetellä Risikon puheita, niin uutisointi muuttui. Jo Ylen iltapäivän tv-uutisissa kerrottiin, että Risikko haluaa vain vahvistaa nykyistä lainsäädäntöä ja helpottaa maasta poistamista. Muu media seurasi perässä ja puhui oleskeluluvan purkamisen mahdollisuuden vahvistamisesta.

Ei Risikko sellaista puhunut, vaan hän vaati ihan selvin sanoin lakiin lisättäväksi sellaista, mitä siellä jo on. Tämä tosiasia ei selittelyllä ja hyväntahtoisella tulkinnalla muuksi muutu. Asiasta kertoi totuudenmukaisesti Helsingin Sanomat, jonka haastattelemat asiantuntijat pitävät Risikon puheita populistisina ja edesvastuuttomina.

Liian monelta toimittajalta unohtui se perussääntö, että kun poliitikko puhuu, niin asia kannattaa tarkistaa ainakin kahdesta eri lähteestä, varsinkin vaalien lähestyessä. Tässä tapauksessa olisi riittänyt yksi eli ulkomaalaislaki.

***
Kommentoijoille tiedoksi, että älkää tulko tulkitsemaan mitä kuvittelette Risikon tarkoittaneen tai minun tällä jutulla tarkoittavan. Tämä ei myöskään ole avaus yleiselle ulkomaalaiskeskustelulle. Nyt puhutaan vain siitä, mitä Risikko sanoi ja mitä laki jo sanoo. Jos kommentointi ei pysy asiassa, niin se loppuu kokonaan.

Kommentit (53)

 1. Markku Kiiskinen

  Hyvä Saku jälleen kerran! Todella on ruvennut ”ketuttamaan” tämän ”vapaan demokratian” uutisointi eri asioista. Sipilä ja Lintilä ovat hiljaa todella tärkeistä asioista, mutta kun tulee jotain mieleistä kommentoitavaa ollaan naama messingillä selostamassa ja valehtelemassa hallituksen saavutuksia. Ei kun jaksamista tämän ”paskakasan” tonkimiseen, että edes jostain totuuttakin tulee julki.

 2. Eija Niskanen

  Ei ole ensimmäinen kerta, kun tämä hallitus on keksimässä uudelleen pyörää ja laatimassa jo olemassaolevia lakeja. Eikö tämä ole verovarojen ja eduskuntatyön ajan tuhlaamista? Eikö näillä poliitikoilla ole asiantuntevia ja tiedonhaun hallitsevia avustajia, jotka voisivat käyttää tunnin pari taustojen tarkistamiseksi, ennenkuin poliitikko ryntää mediaan julistamaan sitä ja tätä.
  Toinen asia ovat nämä poliitikot, jotka ehdottelevat perustuslain vastaisia lakiuudistuksia. Ilmeisesti ei ole silloinkaan tullut mieleen käyttää avustajaa.

  • Juhani Hakola

   Eija Niskanen sanoi juuri sen mitä olen ihmetellyt jo pitkän aikaa. JOS ei kerran osata, ja koko ajan mennään päin mäntyä, edes perustuslakia tuntematta, ja veronmaksajien rahoilla, niin eikö sekään ala jo kolkuttaan siellä jossain..huh. Ihan rautalangasta vääntäen, niin tuo junnujen VM oli hieno. Joku toimittaja sano vaan niin hienosti että miksei siitä voisi ottaa mallia myös koko yhteiskunta. Ettei aina olisi vain se omaetu tärkein. Vaan yhdessä. Mutta kun ei, onneksi on kohta vaalit ja veikkaan että äänestysprosentti tulee olemaan nyt korkein pitkiin aikoihin.

  • Raija

   Ehkä avustajat on han muihin tarkoituksiin palkattu kuin tiedonhakuun.

   • antonio

    Luetteloa avustajien soveltuvuuksista:

    Uskonveljiä, ystäviä, liiketuttavia, salasuhteita, sukulaisia, kumminkaimoja, kummilapsia, kaverien lapsia, puolueen samanhenkisiä, muokattavia broilereita, mielistelijöitä, kiitollisuudenvelkaisia, trendientuntijoita, silmänkääntäjiä, uskomustieteilijöitä,
    huijareita, myötäilijöitä, pokkuroijia, vakuuttavia puhujia, kiipijöitä, hyödyntäjiä, omaa etua ajavia,
    piireihin halajavia, linssiluteita, julkisuuden tavoittelijoita, siivelläeläjiä…?

  • Päivi Kalenius

   Eihän Risikko ole ”tämän hallituksen ” jäsen vaan maan toiseksi korkein arvohenkilö presidentin jälkeen. Minusta oli muuten oikein lupaavaa ja hienoa, että presidentti kehotti sisäministeriä ja poliisiylijohtoa ”ohjeistamaan omiaan”. Nyt saamme varmaan ihmisoikeuksia ja lakeja kunnioittavaa ulkomaalaispolitiikkaa. Oikeusvaltio kunniaan!

   • AKK

    Kun tämä ”arvohenkilö” vielä perehtyisi asioihin huolellisesti niin oikeusvaltio saataisiin kunniaan. Nyt hän osoittaa lausunnoillaan ettei tunne edes oikeusvaltion lainsäädäntöä jonka mukaan pitäisi toimia.
    Haiskahtaa puhtaalta vaalipuheelta ja vastuun pakoilulta.

   • Ulla Suominen

    Risikko edustaa Kokoomusta, joka on hallituksessa mukana. Risikon olisi syytä perehtyä ulkomaalaislakiin. Miksi Risikko puhuu asioista, joista hän ei tiedä yhtään mitään. Sipilän hallitus ei ole kunnioittanut ihmisoikeuksia, vaan on lähettänyt turvapaikanhakijoita takaisin vaarallisiin maihin,esim. Afganistaniin.
    Hallituksen ihmisoikeuspolitiikka on epäonnistunut, köyhät ja työttömät on unohdettu, mutta yritykset ja johtajat palkitaan yritystuilla. Toivottavasti saamme hallituksen, joka kunnioittaa kaikkien ihmisoikeuksia.

 3. Virva Itäranta

  Tietämättömyys, välinpitämättömyys ja omakehuminen vain paljastaa, ettei edustajan tarkoituskaan ole ajaa kansan asiaa lakeja säätämällä. Tarkoitus on vain saada lisää valtaa omalle puolueelle ja itsensä niin sanotusti ”framille”.

  Nyt on kansan tehtävä valita vaaleissa sellaiset edustajat, jotka ajavat kansan etuja, eivätkä omia vain etujaan.

  • Kyllästynyt

   Mistä ajattelit löytää sellaiset edustajat?

 4. AikaMies

  Alkaa jo epäilyttää että avustajat niinsanotusti ”vedättävät”.
  [Eiväthän he kaikki voi olla tietämättömiä, etten sanoisi tyhmiä, etteivät lakeja tältä osin(kaan) tuntisi]
  Eihän toki ministeri, valtioneuvoston jäsen, kiireiltään itse ehdi lausuntojaan laatimaan – tosin avustaja ei ole aina (suorassa lähetyksessä) kuiskaamassa mitä ministerin on sanominen ja niinpä tuo sanoo minkä taitaa.
  Meinaan jotta olihan tuo Risikon lausuma, jos lain mahdollisesti tunsi, taas kerran tehokas ja provosoiva kannanotto maahanmuuttoon. Jos taas ei lakia tuntenut eli tiennyt, niin oli vain (nyky)ministerityötä, jonkinasteista osaamattomuutta.
  Tavoite, mikä se sitten todellisuudessa olikaan, näyttää saavutetun, koskapa Saku arvelit ”keskustelun alkavan”

  • AikaMies

   Ai niin. Piti kirjoittamani entinen ministeri, nykyinen puhemies… Provosointia kuitenkin.
   Meinaan jotta puhemies on eduskunnan ”vetäjä” ja käyttäytyy sen mukaan. Ministereiden käyttäytymisen tiedämme.
   Taannosin menetelmin meillä olisi puhdassuisia ministereitä – pestiinhän valehtelijan suu saippualla 😉

 5. stunned

  Vaalit, äänet ja vaalikarja. Risikko ajatteli nostavansa profiiliaan käymällä kenen muuta kuin ulkomaalaisten kimppuun. Viis siitä, että Risikon puhe oli potaskaa.

  ”Helppo homma! Ota kivi ja heitä. Tuossa ulkomaalainen, siis kivitä.”

  Poliitikot ovat kaikki persuttuneet, myös peukuttaja (Risikko vieraili rajakkien leirillä ja poseerasi heidän kanssaan kuvassa peukku pystyssä). Tätä sanotaan Gleichschaltungiksi, joka oli Valtakunnassa vallinnut käytäntö ulottaa agenda yhteiskunnan instituutioihin.

  Pahempaa on, että media nielee kaiken ja toistaa suurimmatkin paskapuheet sellaisenaan ilman kritiikin häivää.

  • Esa J.

   Ja se Gleichschaltung ”keksittiin” sähköopista!

 6. Make

  Tämä todistaa jälleen, minne päin veronmaksajien rahoittama YLE on kallellaan – ja vielä hyvin nolosti!

  Kokoomus todennäköisesti voittaa vaalit, koska sillä on sekä YLE että Maikkari hallussaan. Tarvittavat henkilöjärjestelyt etenivät hyvin viime vuonna. Kaikki hallituspuolueisiin kohdistuva kritiikki tullaan leimaamaan populismiksi, venezualaiseksi täystuhokommunismiksi tai pietarilaiseksi trollaukseksi.

  • JiiPee

   ”Kokoomus todennäköisesti voittaa vaalit, koska sillä on sekä YLE että Maikkari hallussaan.”

   Tämä kaikista huolestuttavin juttu.

   Perusperiaate valtakunnan päämedialla jonka kansa kustantaa pitäisi aina olla se, että tämä kyseinen päämedia arvostelee armotta aina niitä jotka pääsee ja ovat vallassa. Nyt Yle tekee aivan jotain muuta. Ja kuitenkin kansan maksamilla rahoilla.

 7. Väinö Kalami

  Eikö lehtimiehen olisi pitänyt kysyä ministeriltä, että ettekö todella tunne ulkomaalaislakia? Mutta se olisi edellyttänyt, että toimittajankin olisi pitänyt tietää. Ja sitten vielä media siirtyi vallanpitäjän Risikon puolelle. Niin kaikki meni siis päinvastoin, kuin piti. Näin meillä…

 8. Antero Pönni

  Risikolla on jo jonkin aikaa olluit sellaisia ulostuloja julkisuudessa että olen alkanut epäilemään häntä muistisairaaksi. Kaikilla lienee hyvässä muistissa Risikon käynti ”Maidanin” teltalla peukuttamassa rasista Suomi ensin porukkaa.
  Pitäisiköhän kansanedustajiltakin ennen toimeen astumista vaatia lääkärintodistus terveydestään. Sekä kaikilta eläkeikään ehtineiltä vuosittain sama todistus valituksi tulon jälkeen.
  Olisikohan Risikolla jo mahdollisesti pitkälle edennyt dementia?

 9. Tapio Tuomisto

  Perussuomalaisten pelko tulevissa vaaleissa madaltaa kynnystä laukoa populistisia sammakoita maahanmuuttajista. Jokainen eduskuntapaikastaan taisteleva keskustalainen ja kokoomuslainen poliitikko joutuu laukomaan populistisia kommentteja, ettei vaan kukaan äänestäjä pidä heitä vihervassareina liberaaleina. Luonnollisesti samasta syystä persut ottavat mallia Unkarin ja muiden puolifasististen veljesjärjestöjen retoriikasta tehdäkseen pesäeroa meidän maltilliseen oikeistoon.

 10. Mie

  Kun ministeriöiden osaamisessa on puute ja he kuitenkin hallituksen voimin vievät lakia puoluekuri poistaa tarpeen selittää käsiteltävää lakia edes omille kansanedustajille, ei ole tarvetta miettiä asioita syvällisemmim.

  Kaikki menee läpi, jos media tai kansa ei ehdi väliin.

 11. Pekka Tammisto

  Eihän tässä mitään uutta pitäisi olla. Ministerit puhuvat mitä sattuu kun ainakin osa kansasta uskoo heidän olevan hienolla asialla. Tätä tapausta aiemmin ministeri Saarikko kertoi suu vaahdossa kuinka naisten ympärileikkaus on naisen pahoinpitelyä ja pitää saada ympärileikkauksen kieltävä laki. Laki joka kieltää pahoinpitelyn vaan sattui olemaan voimassa jo ennen ministeri Saarikon syntymää, erillisiä lakeja eri tyyppisille pahoinpitelyrikoksille olisi pähkähullua säätää.

  • antonio

   Ja muistatteko ministeri Männistön, joka vastusti rokotuksia?

   • antonio

    Anteeksi.
    Sanoin päin mäntyä: p.o.
    Sos- ja terv ministeri Mäntylä ( Persu)

 12. Jore

  Vaalien läheisyys ja muutenkin vaikuttaa, että kokoomuspoliitikot tulevat julisuuteen sammakoineen, kun jotakin vakavaa tapahtuu heidän vastuualueellaan. Jos Risikko olisi ollut fiksumpi ja/tai tuntenut lain paremmin, niin silloin ei olisi tarvinnut ehdottaa lakiin muutosta, koska nykyinenkin laki mahdollistaa oleskeluluvan purkamisen / karkotuksen ko. tapauksissa. Poliisin esityksestä päätöksen rikollisen karkoittamisesta tekee ulkomaalaisvirasto, josta voi valittaa hallinto-oikeuteen.

 13. Jaakko Lautaoja

  Oli meillä taannoin ministeri, joka halusi kieltää salametsästyksenkin. Sellaiset valopäät meitä on valittu johtamaan.

  • Pitkäaikaistyötön

   Oikeesti?! Tästä sain hytkyvät aamupäivänaurut, kiitos.

  • samppa haapavaara

   Olihan meillä myös taannoin ympäristöministeri, joka vedenpuhdistamolla käydessään kysyi, että onko vesi puhdasta? Siihen vastattiin, tämä vesi on niin lähellä ph 7 kuin voi olla. Ministeri vastasi, se ei riitä. Sen tulee olla nolla!

  • Hartsa

   Eihän sitä muuten ministeriksi/puhemieheksi pääsisikään. Tuskin edes ”kansan”edustajaksi, siis olematta idiootti.

 14. Lauri

  Surullisinta tässäkin Risikon haastattelussa on todeta taas, että vallan vahtikoira, siis verovaroin ylläpidetty Yle, on hallituksen sylikoira.
  Poliitikot puhuu mitä puhuu, etenkin vaalien lähestyessä, mutta se että neljäs valtiomahti on täysin kritiikitön myötäilijä.
  Surullista!

 15. Jaakko Mäkikylä

  Ai että on ikävä Leif Salménia. Liki viimeinen toimittaja, joka teki kotiläksyt poliitikkoja paremin. Hesari reagoi aika hitaasti, mutta hienon perusteellisesti.

  • JiiPee

   Samat sanat, ikävä Salmenin tapaisia haastavia tomittajia. Onko Suomi liian pieni maa tehdä kriittisiä juttuja? Mielestäni. Täällä yksi kriittisesti ajatteleva kun henkäsee väärään suuntaan niin johan on joukko mielensäpahoittajia kimpussa tekemässä TÄSTÄ juttuja että voi voi nyt se hönkäs väärään suuntaan. Näin meillä, jos väärän sanan sanot niiin olet rettelöitsijä ja anarkisti ja hankala ihminen, joudat linnaan.

   Herkkähipiäistä, aivan väärällä tavalla.

   • JiiPee

    Tämä sopii tietenkin vallanpitäjille tämä hiljaisuus. Yksi pahimmista nykyisen suomalaisen ilmapiirin luojista on kokoomukselainen presidentti, joka kritiikittä ja hiljaa on sallinut huonojen lakien muutokset ja tämän leikkauspolitiikan. Paljastavaahan oli se, kun Sauli Niinistö ehdotti 2012 kirjastopalveluita maksullisiksi, joka kokoomuksen märkä toiveuni kaiken muun yksityistämisrallin lisäksi.

 16. Jorma Mie

  Uuden Suomen Puheenvuorossa ”pakina” hallituksen tarpeesta eristysavustajiin. Voisi tarvita puhemieskin omansa ettei vallan höpöjä puhu.

 17. Mikko

  Tätä se on tämän ajan henki. Ministerit puhuvat lööperiä, eikä media haasta, eikä kyseenalaista millään tavalla näitä lausuntoja. Erityisesti YLE on menettämässä luotettavuutensa, johtuukohan Ylä-Anttilasta? Orpo tyrmäsi SDP:n vaihtoehto-budjetin ja hänen lausuntonsa kopioitiin sanasta sanaan Ylen uutiseksi. Kukaan ei vaivautunut tarkistamaan Orvon väitteitä, eikä sitä olisiko SDP:n vaihtoehtoinen malli toteuttamiskelpoinen. Ylellä riitti se että Orpo sanoi näin: https://yle.fi/uutiset/3-10508226
  Toivottavasti kansalaiset ovat hereillä ja käyttävät äänioikeuttaan kevään vaaleissa.
  Suuret kiitokset Sakulle näistä kirjoituksista, on hienoa että löytyy vielä joku joka uskaltaa ja välittää.

  • Teemu

   Kyllä se on mennyt jo ennen Ylä-Anttilaa

   • JiiPee

    Ylä-Anttila oli harvinaisen huono valinta ylen johtoon, sieltä on turha odottaa kriittistä journalismia.

 18. JP

  Risikko todella joutaa eläkkeelle. Migrin Jorma Vuoriokin on varmasti käynyt useita kertoja lobbaamassa eduskunnassa juuri hänelle. Seuraukset ovat todella surullisia, kuten tuhansien paerittomien joukko. Oheinen artikkeli kannattaa lukaista.

  https://yle.fi/uutiset/3-10133946?fbclid=IwAR323WrVo0H2d_UNHK1G4J022-uiAENFPRnpCcgqInk1HM3kvBVjoM5b3a0

  • Make

   Väikkärin tulos on uskottava, vaikka Blomin todellisia vaikuttimia alkaa väkisinkin epäillä. Varsinkin Sipilän hallitukseen lobbarien vaikutus on ollut uskomattoman suuri, Panimoliitosta lähtien. Muistissa on myös Nokian vaikutus ja painostus korkeakoulumaailmassa. Toki olihan siitä isänmaalle hyötyä, silloin.

 19. JiiPee

  Tämä on oikea malliesimerkki ylen vallanpitäjien nuoleskelusta ja hampaattomuudesta. Ylestä on tullut aivan jotain muuta mitä sen pitäisi olla meille kansalle, joka ylen toiminnan kustannamme. Hallituksen, hallituspuolueiden sylikoira = yle. Yleä kuunnellessa kyllä saa suuurinpiirtein kaikki tiedot mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu, mutta jos haluaa kuulla kriittistä uutisointia, sitä on turha odottaa.

  Tämän takia pitäisi perustaa erillinen kriittinen toimituselin, jonka perusperiaate numero 1 on, että vallassaolevia puolueita ja niiden hallitusta heistä tehdään vain ja ainoastaan kriittisiä uutisia. Kuten tämän palstan blogistikin toimii ja tekee, samaan tapaan. Oli vallassakuka tahansa, heidät luupin alle, ja armoton kritiikki koko ajan päällä. Eikä tuollaista pakko sanoa suoraan vitun nuoleskelua mitä yle harjoittaa. En keksi muuta voimasanaa nyt tähän loppuun. Mutta totta se on = sylikoira yle, hallituksen puudeli.

  • HTK

   YLE:stä ilmeisesti puuttuu kokonaan faktojen tarkistustoiminta. Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä kauemmaksi hallituspuolueet poliitikot YLE:n ja muiden valtamedioiden avustuksella ryhtyvät esittämään ”vaihtoehtoista totuutta”.

   Eduskunnan arvovaltaistama rouva puhemies puhui maahanmuuttajien karkoitusperusteista joko tietämättömyyttään tai vastoin parempaa tietoaan. Valtakunnan kakkosasemassa olevan henkilön pitäisi ehdottomasti tarkistaa etukäteen puhumansa tosiasiat ennen kuin laukoo omia mielipiteitään. On häpeällistä, että Suomella on sellainen Eduskunnan puheenjohtaja. On törkeää, että Risikko ja myös sisäministeri Mykkänen lietsovat näin häikäilemättömästi tietämättömien kansalaisten ennakkoluuloja ja pakolaisvastaisia asenteita.

   Mikä on politiikan moraalin taso Nyky-Suomessa? Yhdysvalloista ja myös muualta Euroopasta saatavilla olevat esimerkit osoittavat ikävällä tavalla osoittavat sen, että ennakkoluuloja ja kaunaa lietsomalla voidaan lisätä kannatusta. Sen seurauksena on politiikan tason lasku myös Suomessa. Ei hyvältä näytä. Tilanne on suorastaan surullinen.

   • JiiPee

    ”YLE:stä ilmeisesti puuttuu kokonaan faktojen tarkistustoiminta. Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä kauemmaksi hallituspuolueet poliitikot YLE:n ja muiden valtamedioiden avustuksella ryhtyvät esittämään ”vaihtoehtoista totuutta”.”

    Vaihtoehtoisista totuuksista meillä Suomessakin on toisaalta ikäviä kokemuksia, jos nyt mv-mediaa voi sanoa miksikään vastuulliseksi vaihtoehtoiseksi median tuotokseksi. Mitä näitä oli, ylilauta, Suomen sanomat, jne. Luultavasti paras ratkaisu olis, rahoituksen kannalta, että esim. ylen sisälle luotaisiin ihan erillinen instanssi joka saisi rahoituksen ihan suoraan verorahoista ohi ylen hallinnon. Koska ongelmaksi nousee varsinkin se että aina vaalien jälkeen kootut valiokunnat ovat suoraan sidoksissa voittaneisiin pääpuolueisiin. Tämän johdosta ei rahoitusta synny suoraan ruohonjuuritasolta, ja mikä pahinta ylenkin kirstunvartijana on päähallituspuolueet.

    En tajua miksi systeemi on muodostettu noin huonosti toimivaksi. Eli tuorein seuraus : Nyt kun päähallituspuolueen Risikko mokasi ykkösaamussa niin ei yleltä minkäänlaista kritiikkiä, nieli karvoineen päivineen mokan. Ja sama linja on jatkunut koko hallituskauden ajan, Päivärinta a-studiosta savustettiin ulos ja Stillerkin sai tarpeekseen pressiklubin vetämisestä, syystäkin. Onneksi jatkaa radion puolella.

    Pointti tuossa hommassa se, että vastuullisten toimittajien pitäisi saada rahoituksensa suoraan ohi päähallituspuolueiden. En tarkoita siis sitä että rahoitusvirta olisi sidottu tietenkään mihinkään puolueisiin. Vaan kuten ylempänä kirjoitin niin perusperiaate olisi se että olisi rahoituksen puolesta turvattu aina vastuullisten kriittisten toimittajien työ, jollain lailla ylen sisällä kuitenkin, hallitusvastuussa olevia puolueita kohtaan, aina. Kun homma kuitenkin tapahtuisi ja toimisi ylen sisällä se estäisi näiden mv-ym. muiden vastuuttomien medioiden valtauksen tähän kriittisesti toimivaan media-instanssiin. Yle toimisi siis tavallaan portinvartijana tälle. Ilman rahoitusta jolla esim. ylen johto voisi kiristää tätä instanssia ei homma pysty toimimaan. Rahoitus pitäisi siis olla erilleen turvattu. Kun me veronmaksajat kerran kustannamme hampaattoman ylen toiminnan, niin miksemme samantien sitten rahoita suoraan kunnon hammaskalustoa ylen suuhun?

    Ymmärrän siis tavallaan ylen tilanteen ja aseman jossa se joutuu tekemään työtä. Kun rahoitus tulee ruokkivalta kädeltä niin vaikeaa on, jokseenkin mahdotonta ruokkivaa kättä purra.

    ”Mikä on politiikan moraalin taso Nyky-Suomessa? Yhdysvalloista ja myös muualta Euroopasta saatavilla olevat esimerkit osoittavat ikävällä tavalla osoittavat sen, että ennakkoluuloja ja kaunaa lietsomalla voidaan lisätä kannatusta. Sen seurauksena on politiikan tason lasku myös Suomessa. Ei hyvältä näytä. Tilanne on suorastaan surullinen.”

    En usko että Trumpin keksimä veruke haukkua kaikkia medioita pystyy jatkumaan enää pitkälle. Populisteihin tekosyy uppoaa, muttei muihin. Suomessa porukka silti on lukevaista ja seuraa useita medioita, että paremmin täällä.

    Mutta pahin ongelma on hampaaton yle. Erillinen hammaskalusto sille, ja rahoitus suoraan ohi ylen, kirjattuna selvästi perustuslakiin. Niin pääsisivät toimittajat tekemään vastuullista ja varsinkin kriittistä journalismia vallanpitäjistä.

 20. Rauno Kesseli

  Mainota Saku Timonen. Kuuntelin tuon haastattelun ja kyllä korvaan särähti heti tuo Risikon kommentti. Olin lähes varma, että asia on juuri niin kuin kerroit ja odotin toimittajan tarkentavaa kysymystä, mutta sitähän ei koskaan tullut.

 21. Raili Pajula

  ”rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta taikka jonka on todettu syyllistyneen toistuvasti rikoksiin.” Mikä idea tässä on, että pieniin rikoksiin syyllistynyt tai niistä syytetty halutaan pois maasta. Ymmärtäisin enemmin, että isoihin rikoksiin syyllistynyt poistettaisiin maasta. En ymmärrä logiikkaa.

  Hälyyttävää on, että ministerit ja kansanedustajat tekevät työtään ymmärtämättä tai tietämättä mitä tekevät. Media saisi enemmän painostaa ja vaatia heitä vastuuseen puheistaan ja teoistaan.

  • PeelsePuupi

   Nimenomaan ”isoihin” rikoksiin syyllistyneet voidaan karkoittaa; jos maksimirangaistus rikostyypissä on ALLE yksi vuosi vankeutta, ei karkoitusta voida soveltaa. Eli kyllä se siinä mielessä oikein menee, mutta lainsäätäjien toivoisi toki tuntevan lain – vähän samoin kuin raketti-insinöörien odottaisi tuntevan fysiikan peruslait.

  • Risto Pukari

   Tuohan tarkoittaa nimenomaan, että vähäistä suurempiin rikoksiin syyllistyneet voidaan poistaa maasta. Vuoden vankilaa voi saada vaikkapa hautarauhan rikkomisesta tai huomattavasta ylinopeudesta.

 22. Hulivilipoika

  Ristikko on aina ollut persu valepuvussa. Olen ihmetellyt hänen puheitaan ennenkin.

 23. jyrki seppäläinen

  Meillä Suomessa demokratian ongelma ei ole sananvapauden puute. Sanoa saa, mutta hallintoa kriittisesti arvioivat kannanotot saavat paljon kuuluvuutta ja näkyvyyttä. Saavat silloin kun hallinto sijaitsee Puolassa, Unkarissa, Venäjällä, Venezuelassa jne. Tulee mieleen Neuvostoliittolainen anekdootti: saa meilläkin arvostella Yhdysvaltoja.

 24. töytön

  Risukolla jo vaalikuumetta. Nyt se loppui kokkareiden hiljaisuus, hetiku vuosi vaihtui.

 25. Seppo Juhani

  Taas nähtiin, miten huonolla harkinnalla huippupoliitikot puhuvat ja miten kevyillä eväillä he ovat varustettuja. Taas nähtiin myös se, miten nämä poliitikkojen pötypuheet menevät läpi mediassa, Yle etunenässä.

 26. pena

  Se hyvä puoli tässä on, että mitä enemmän samalla haaskalla on korppikotkia kärkkymässä omaa palaansa haaskasta, eli muukalaiskammoisten junttien ääniä, sitä pienempi pala tulee yhdelle haaskalinnulle. Nythän tällä haaskalla raakkuu persujen lisäksi jo muutama pienempi räyhäjoukko, ja Kokoomus näyttää yhtyneen kuoroon, eikä tämä Risikon vaalimainos ollut tästä ainoa osoitus.

 27. sauman59

  ”Ensin on rajat turvattava, sitten vasta leipää levitettävä.” laukoi Risikko. Toimittaja olisi voinut kysyä selitystä tuosta leivän levittämisestä.

 28. Työsuhde-etuna astma

  Jos ei asiaa itse tiedä, on viisasta kysyä siltä joka tietää. Näin ainakin maalaisjärjellä ajateltuna.
  Nykypäättäjiä ei oma tietämättömyys näytä paljon heilauttavan eikä tahtia hiljentävän. Valitettavasti.
  Tästä samasta ilmiöstä on saatu jo turhan monta surullista esimerkkiä tällä hallituskaudella.
  ”Kaikenmaailman dosentit” eli asiantuntijat, eri aihealueisiin perehtyneet ja paneutuneet, joilta oikea asiainlaita olisi hyvin helppo tarkistaa, on siivottu tylysti takavasemmalle.
  Onko se sitten omahyväisyyttä vai kaikkitietävää ylemmyydentuntoa vaiko mitä, kukapa sen tietää.

  Kärjistäen: vähän niinkuin sosiaalisesta mediasta terveyskeskusteluita pari vuotta seurannut päättäisi suorittaa sydänkirurgisen toimenpiteen, koska onhan hän nyt asiaan perehtynyt ja riittävän pätevöitynyt, tartte siinä keneltäkään neuvoja kysellä.

  Tämä kaikki muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän niitä kummelisketsejä, joissa avustaja hätäilee tuskanhiki otsalla että onko ministeri päässyt livahtamaan tiedotusvälineiden tentattavaksi ilman valvontaa ja valmiiksi kirjoitettua puheenpartta.

  • Työsuhde-etuna astma

   Tosin noissa sketseissä toimittaja osaa ja uskaltaa kyseenalaistaa poliitikon antamat typerryttävät lausunnot, mutta sehän onkin huumoria.

Kommentoi »

Comments are closed