Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Köyhyys ei ole ilo

Köyhyys on poliittisesti siitä kummallinen ilmiö, että vaalien alla sen huomataan olevan olemassa. Vaalien välillä samat huomaajat ovat sitä mieltä, että eihän meillä köyhyyttä olekaan, vaan on vain laiskoja ihmisiä, jotka suorastaan rypevät yhteiskunnan jakamassa rahassa eivätkä viisi mennä töihin. Heitä on aktivoitava töihin tukea leikkaamalla, sillä työ on parasta sosiaaliturvaa. Ennen kaikkea työttömät ja muut köyhät nähdään syyllisinä omaan köyhyyteensä, eikä köyhyyttä voida poistaa tulonsiirroilla.

Samaan hengenvetoon vaaditaan työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista ja palkkojen alentamista, jotta työtä riittäisi mahdollisimman monelle. Juuri tässä piilee suurin typeryys. Pelkkä työ nähdään parhaaksi sosiaaliturvaksi, mutta ei piitata tippaakaan siitä, tuleeko palkalla toimeen.

Suunnilleen näinhän se ajattelu kulkee. Kulkee siitä huolimatta, että Helsingin Sanomat  julkaisi laajan jutun köyhyydestä. Kulkee siitä huolimatta, että jatkojutussa useat asiantuntijat kertovat köyhyyden poistuvan juuri niillä tulonsiirroilla. Perusturvan taso on niin alhainen, että sillä elämään joutuvat ovat loukussa. Ikuisessa loukussa ovat ne, jotka ovat pudonneet kokonaan toimeentulotuen varaan. Sieltä nouseminen on käytännössä mahdotonta.

Asiantuntijat siis tietävät sen, minkä jokainen köyhäkin tietää. Köyhyys poistuu rahalla. Ei kukaan ole vaatimassa sitä rahaa kahmalokaupalla, vaan ainostaan sen verran, että siedettävä elämä varmistuu ja henkinen lama hellittää. Kuten tuossa HS:n laajassa artikkelissa kerrotaan, niin köyhyys aiheuttaa henkistä lamaantumista. Kun toivoa paremmasta ei näy, niin ihminen lamaantuu ja tyytyy osaansa.

Mutta ei ole jakovaraa, sanoo meidän hallituksemme. Huonoina aikoina on säästettävä ja leikattava, hyvinä aikoina on säästettävä huonoja aikoja varten. Jakovaraa köyhille ei ole koskaan, mutta samaan aikaan on varaa erityisesti hyvätuloisille suunnattuihin veronkevennyksiin. Tämä perustellaan sillä, että juuri he rahoittavat köyhien saamat tuet, joten heitä on miellytettävä.

Ei heitä voi miellyttää millään. Suoranainen viha köyhiä kohtaan lisääntyy jatkuvasti. Heidät nähdään turhanpäiväisinä syöttiläinä, jotka pitäisi pakottaa töihin ja joilta pitäisi jopa ottaa äänioikeus pois, kuten joku eilen julisti ilmeisen tosissaan.

Kun köyhiä vihataan, niin myös köyhien viha kasvaa. Minulle tämä viha on tullut tutuksi vuosien varrella, ja viime aikoina sen määrä on kasvanut. Joudun päivittäin siivoamaan pois kommentteja, joissa päättäjiämme uhataan ihan suoralla väkivallalla. Joskus olen ajatellut, että niitä kommentteja pitäisi kerätä ja lähettää kootusti niille päättäjille, jotka kuvittelevat köyhän aktivoituvan tukia leikkaamalla ja keppiä antamalla. Kyllä joku saattaa aktivoituakin, mutta erittäin ikävällä tavalla.

Päättäjiämme vaivaa täydellinen sokeus köyhyydelle ja sen syille. He eivät edes näe kunnolla sitä köyhyyttä, saati sen syitä. He ihan oikeasti kuvittelevat, että köyhä on köyhä omasta tahdostaan ja syystään, ja että hän pääsee irti köyhyydestä, kun hänelle annetaan lisää keppiä. Tämä on vaarallinen ajatus, sillä köyhä voi tarttua siihen lyövään keppiin ja lyödä takaisin.

Nyt saamme vaaleihin asti kuulla puhetta köyhyydestä. Köyhällä on koko kevättalven paljon ystäviä, mutta saa nähdä onko vaalien jälkeen. Riippuu siitä, miten aktiivisesti ja keitä köyhien suuri joukko äänestää.

Kommentit (131)

 1. stunned

  Gilets jaunes. Malja on täysi jo. Bastilji on avattava ja komendantti hirtettävä.

  • Make

   Älä viitsi! Köyhät on saatava äänestämään!

   • stunned

    Tuo oli Kari Uotin vaihtoehtoehdotus demokratialle.

    • stunned

     Kari Uoti on vain jäävuoren keula. Aika moni on sitä mieltä, että köyhä ei ole vapaa ihminen. Uoti ei ole ensimmäinen, joka julkisesti tuollaista kirjoittelee.

    • väärä henkilö

     Uoti ehdottaa samaa ”demokratiaa” kuin osakeyhtiöissä, mitä enemmän osakkeita, sitä enemmän päätösvaltaa – myös valta romuttaa koko monilla tavoin rahaa ja hyvinvointia tuottava organisaatio ja myydä omaisuus isojen poikalasten karkkirahoiksi. (Mihinkähän tässä nyt taas verrataan…)

     Pienosakkaat syyttäkööt itseään. Tai saavathan he toki äänestää, mutta heitä ei tarvitse kuunnella, paitsi jos heitä on riittävän paljon ja he ovat tarpeeksi yksimielisiä – massimiehiä pelottava skenaario.

     • stunned

      Kun Uoti ehdottaa tai vaatii, että tukia saava köyhä ei saa äänestää, ehdottaa hän samalla kapinaa ja vallankumousta. Mitään muuta ei jää vaihtoehdoksi, jos asioihin ei voi edes vertauskuvallisesti vaikuttaa demokratian keinoin.

      Mitään takeita ei ole, että ulos jätetään vain tuilla eläjät; ehkä kohta jo vaatimus nousee vähintään 100 000 euron vuosituloihin. Samaa huudeltiin aktiivimallin vastaisen kansalaisaloitteen kohdalla, kun 50 000 puoltoa alkoi mennä heittämällä, vaadittiin nostoa 150 000:een.

      Toisaalta olisi ehkä parempi, jos oikeasti toteuttaisivat tuon lakimuutoksen (köyhältä pois äänioikeus). Uskoisin, että se ainoastaan havahduttaisi nyt unta nukkuvat äänestäjät toimimaan.

 2. Matti Luomansuu

  Tuleeko täysi yhteiskunnan romahtaminen jossain vaiheessa? Sanoisin, että jollain tavalla viimeinen, sekä inhimmillinenkin vuosikymmen Suomelle oli 1980 luku. Valtio oli melkeinpä velaton jne…. sittenhän 1990 alusta alkoikin alasajo järjestettynä lamana sekä EY ja siitä EU:hun ja päätyen rahaliittoon ja liittovaltiokehitykseen. Tämä nykyaika on hyvin pitkälti henkisen rappeutumisen aikaa.

  • Aila Lindfors

   Juu tuli Holkerin ”hallittu rakennemuutos”. Kiss my …

   • Katri Rosvall

    —> syökää silakkaa!! syökää kalaa!!

  • Kyösti Hyttinen

   Näyttää pahalta.

   Rahoitusmarkkinoiden ”vapahtamisen” (1970 – 1980-luvulla) myötä annettiin vapaat kädet nykyajan koronkiskojille, pankeille.

   Pankkien tuote on velka, pankkiraha (kirjaus pankin kirjanpitoon), jota myydään velan korolla. Koron osuutta ei lainan yhteydessä luoda, vaan korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta ja kiertoon kuluttamasta lainasta, muuta vaihdon välinettä ei meillä ole. Valtion virallista rahaakin (keskuspankkiraha) saamme kiertoon vain jos meillä on pankin tileillä merkintä pankkirahasta.

   Olemme tilanneessa jossa keskuspankit tukevat kansalaisten mandaatilla holtittomasti velkaa luoneita (rahaa) yksityisiä pankkeja, ettei valtioiden kriittiseen infrastruktuuriin kuuluva rahoitusala (esimerkiksi pankki-, arvopaperi- ja sijoituspalvelut) romahtaisi.

   Nykyistä raha- ja pankkijärjestelmää voisi kutsua velkapyramidihuijaukseksi, sillä vaikka korot ovat olevinaan alhaalla,koron alhaisuus kompensoituu velan määrän kasvulla. Kun alkuperäinen vaikkapa 100 000 euron velka saadaan poikimaan uutta velkaa, on kaikesta siitäkin maksettava korkoa. Kun pankin luovat uutta rahaa tyhjästä jakamalla uusia lainoja, ei kovakaan temppu vaikka kymmenkertaistaa se alkuperäinen velka.

   Jos korkoa peritään vain 2 %, tarkoittaa se sitä, että kymmenkertaistettuna korko onkin 20 %. Tämä on kyllä kovin pelkistetty karkea esimerkki, mutta se on velan kasvun periaate. Tärkeintä on, etteivät velalliset maksa velkaansa, vaan ottavat koko ajan lisää. Se toimii niin kauan kuin tulot nousevat ja velallinen selviää nousevista korkokuluista. Jossain vaiheessa tuo nakki laukeaa. Siitä seuraa konkursseja ja samalla ennen kokematon omaisuuksien uusjako.

   Teoriassa korko ei välttämättä aiheuta ongelmaa, koska korko kiertää rahajärjestelmässä toimijalta toiselle, mutta käytännössä globaalissa maailmassa koron osuus velasta kiertänee maailman rikkaimman yhden prosentin huolehdittavaksi.

  • Mikko

   Esko Ahon Keskusta hallitus, 1991-95 otti tämän päivän velkamäärästä, lähes puolet 50 mrd €. Valtio muuten otti lainaa vuosina 1991-1995 35,3miljardia€ enemmän, kuin mitä oli verotulojen lasku. 35,3miljardia€ siis katosi kuin tuhka tuuleen ja valtion vakuusrahastoon liittyvät dokumentit salattiin 100 vuodeksi.

 3. Teemu Koo

  Itse tunnen parikin vähävaraista ihmistä/ duunaria, jotka äänestävät Kokoomusta.
  Kysyin, että miksi. Reppanat kuvittelevat näin kuuluvansa parempaan yhteiskuntaluokkaa. No, nähtävästi jotkut haluavat ampua itseään jalkaan ”imagon” vuoksi.

  • Make

   Kokoomuksen uskotaan kannattavan verotuksen keventämistä. Teot ei vastaa puheita. Esimerkiksi kaikkeen asumiseen vaikuttava kiinteistövero on noussut tällä vuosikymmenellä jyrkästi. Mari Kiviniemi (Kesk.) kehotti vielä äskettäin OECDn puolesta nostamaan sitä lisää, kun on ”eurooppalaisittain pieni.” Nalle ohjeisti jo vuosia sitten hallitusta, että kiinteistöjä ei voi viedä ulkomaille.

   Lisäksi Kokoomus, ilmastomuutoksen varjolja, suunnittelee kaikenlaisia uusia tasaveroja haittaveroiksi. Rikkaiden verotusta kyllä kevennetään ja vakuutuskuoriin ei ikkunoita tule.

   • stunned

    Kokoomus kannattaa vain suurituloisten verotaakan keventämistä. Veronalennukset lankeavat pienituloisten maksettaviksi alvissa, kiinteistöverossa, energiaverossa, tiemaksuina, vesimaksuina, jätemaksuina ja lupamaksuina tai ”haittaveroina”. Kokoomus haluaa poistaa veroista kaiken progression. Näin tasaveromalli kohtelee köyhää rankimmin. Mitä pienemmät tulot, sitä isompi veroprosentti.

    Mutta niinhän se oli ennenkin: yläluokkainen aristokratia oli saanut kuninkaalta verovapauden. Talonpojat maksoivat äyrit ja torpparit.

    Verovapaa rälssi.

    • AKK

     Kokoomus tosiaankin kannattaa vain veroprogression alentamista, eikä sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen kansan verotuksen alentamisen kanssa vaan tarkoittaa verotaakan siirtämistä pienituloisimpien suuntaan. Oman etunsa vuoksi ainakaan alle 80000€ ansaitsevan ei kannata äänestää Kokoomusta eikä muitakaan veroprogression alentamista ajavia. Ja pienituloisten kannattaa ehdottomasti käyttää äänioikeuttaan. Äänestämättä jättäminen ei ole edes protesti vaan pelkkää oman oksan sahaamista.

     Äänen antaminen vaaliliitoissa oleville puolueille on myös kuin äänestäisi sikaa säkissä, valituksi voi tulla aivan väärän puolueen henkilö! Ihan sama käytetään vaalipiiristä sitten mitä nimeä tahansa, tekninen ymv. Köyhän etua ajavan sijasta voi tulla valituksi rikkaan etua ajava, mikäli vaaliliitossa olevat puolueet eivät varmasti ole samoilla linjoilla ja miksi olisivat jos ovat eri puolueita.

    • Nuori Vaikuttaja

     Kyllä suurituloisten veroprosenttia pitääkin pienentää; joillaki se alkaa hipomaan jo yli neljääkymmentä. Se jos joku syö työmotivaatiota.

     Voi miettiä hetken, että mikä on suuren palkan takana. Suomessa hyvinkin usein korkea koulutus. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi lukion jälkeen yliopistossa istumista 4-6 vuotta, jonka jälkeen jotkut vielä ottavat tohtorin tutkinnon, niin ikään istumista muutama vuosi lisää. Eli suuret tulot ovat ansaittuja. Ei niitä vain anneta ihmisille.

     Suurten tulojen takana voi olla joku muukin; esimerkiksi itse perustettu menestyvä yritys. Monikaan ei tiedä, kuinka rankkaa onkaan perustaa ja pyörittää omaa yritystä. Yrityksen menestyessä jos missään suuri palkka on ansaittua. Sitä ei tule liian suurilla veroilla pilata.

     Lisäksi Suomessa kaikilla on hyvin samanlaiset mahdollisuudet koulutukseen. Peruskoulu on ilmainen. Ei ole joka paikalla niin. Peruskoulu maksaa yli 8000 e/vuosi/oppilas. Käytännössä jokaisella on mahdollisuus kouluttautua ja saada haluamansa ammatin. Fakta on kuitenkin, että mitä korkeampi koulutus sitä korkeampi palkka.

     Miettikääpä sitä.

     • AKK

      Kuka on maksanut koulutuksesi ja mikä olisi riittävä palkka jos et maksaisi ollenkaan tuloveroja?

      Kuka maksaisi ”ilmaisen” koulutuksen jos emme maksaisi veroja?

      Rahan ahneus on paha tauti kun se iskee ja se voi vaivata hautaan asti.

      • Nuori Vaikuttaja

       Kyse ei ole mistään muusta kuin että suurituloisten veroprosenttia pienennetään. Ei kukaan ole tuloveroa ottamassa pois :D. Fakta on se, että yli puolet valtion tuloista tulee joka tapauksessa ALV: sta. Eli pieni osa tulee tuloveroista. Joten loppupeleissä tuloverolla ei ole mitään suurta roolia valtion kassavirrassa alvin rinnalla.

       Tänä vuonna myös valmisteveroa nostettiin. Se jos joku on hyvä asia.

       Ja minun koulutukseni maksamisesta; Kävin tapaamassa erästä ministeriä tänään. Hän korosti koulutuksen tärkeyttä Suomen menestykselle. Hän kertoi kuinka hyvä koulutus on saanut köyhän maanviljelys valtion teolliseksi hyvinvointivaltioksi sadan vuoden aikana. Jos johonkin niin koulutukseen saa ja pitää satsata.

       • sakutimonen

        Tulet siis tänne opettamaan verotusta ja valtiontaloutta, rehvastelmaan olevasi nuori vaikuttaja ja tuntevasi ministerin, mutta et tohdi esiintyä omalla nimelläsi. Melko vaikuttavaa.

       • Janne Hirvonen

        Tämä väite on helppo todistaa vääräksi:
        https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/

        Vuonna 2017 siis suurin verotulojen lähde olivat tuloverot (ansiotuloverot, pääomatuloverot ja yhteisöverot) 35% osuudella. Toisena olivat kulutusverot 33% osuudella. ALV on toki merkittävä 21% osuudellaan, mutta tuo on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin ”yli puolet”.

       • AKK

        Kokoomuslainen tuloveroja alentava politiikka on jo ajanut ihmisiä köyhyyteen, tilannehan on kestämätön jos pienituloisten tuloja leikataan ja samalla heidän ”verotustaan” kiristetään. Mihin sfääreihin kokoomuslainen ahneus vielä yltääkään. Hirveää hehkutusta siitä jos 1000€ tuloihin tulee 20€ korotus, mutta hiljaa ollaan siitä kun 10000€ tuloihin tulee 200-500€ korotus, tai kun perintövero laskee milljoonaperinnöstä muutaman kymppitonnin. Ja nämä ”kauppakamarinulikat” vaativat vaan lisää kevennyksiä suurituloisten verotukseen. Porvaristosta on hävinnyt viimeinenkin sivistys, hyeenat ovat tulleet tilalle.

        http://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2018/koyhyysrajalla-hinnat-ovat-nousseet-enemman/

       • töytön

        Ninhän nuo tais satsata koulutukseen, miinusmerkkisesti.

     • Jarmo Mäkinen

      Tietääkö joku suuripalkkaisen, joka olisi lopettanut työnteon korkeiden verojen vuoksi? Siis sellaisen, joka ei jo olisi omaksi ja perheensä loppuiäksi tienannut, perinyt, voittanut lotossa tai saisi runsaita pääomatuloja? Ja väliäkös sillä sitten on vaikka lopettaisikin. Joku muu enemmän tarvitseva sen työn saa, jos se työ on tarpeellinen. Toivottavasti ei ihmeitä tekevien lisäravinteiden tms. myymistä sikamaiseen hintaan, jolloin on kaikkien eduksi, että lopettaa.

   • Mika Pajari

    ”Perinteinen kokoomuslainen ajattelu lähtee siitä, että jokaisen työkykyisen pitää voida löytää työtä – mutta pitää myös voida tulla palkallaan toimeen. Niitä, jotka eivät voi tehdä työtä, autetaan.” – Näin sanoi P. Orpo Hesarissa. Kuka vielä uskaltaa epäillä?

  • Mikko

   Kokoomus haluaa pienempiä palkkoja ja pienempää sosiaaliturvaa. Kokoomuksen mielestä esimerkiksi työkyvyttömät voidaan hävittää jos ei työhön kykene. Köyhille ja pienituloisille pelkkiä velvollisuuksia ja rikkaille hyväosaisille lisää oikeuksia ja valtaa.

  • Raija

   Voihan sitä aina sanoa että äänestää kokoomusta mutta oikeasti äänestää vaikka SDP:tä ja täten valheellisesti kuulua siihen yhteiskuntaluokkaan jos nyt haluaa antaa itsestään kokoomuslaisen kuvan. Eihän sitä kukaan kuitenkaan tiedä ketä äänesti. Oikeisto kun on oikeasti aika valheellista jo itsekkin, ”kantaa huolta heikommista” heikentämällä heitä lisää.

  • M

   Hienoa, ensinnäkin, että tunnet pari köyhää. Olet selkeästi hyvä ihminen kun olet tutustunut pariin köyhään, vaikka et ilmeisesti itse kuulu tähän ryhmään. Toiseksi, ”köyhillä” ei ole aikaa perehtyä politiikkaan sen enempää mitä on köyhäksi valmistumisen ohella on ehtinyt lukea, eli valjeellisia vaalipuheita. Ja niihin uskotaan. Ei ole äänestäjän vika jos äänestää hallitukseen puolueen, joka puhuu päinvastoinkieltä. Sen kielen ymmärtäminen vaatii aikaa ja jaksamista, mikä ”köyhiltä” on viety valtion toimesta. Jos tekee kahta työtä ja sen päälle vielä miettii miten ruokkia itsensä ja perheensä, niin voi mennä pääministerin paskanjauhanta suoraan suoneen ja sitten ollaankin sen konin koukussa. Mutta onneksi kukaan ei ymmärrä ”köyhiä” niin niiden reppanoiden toilailuja voi koko kansa seurata ja ihmetellä ja tirskuen jakaa milloin missäkin mediassa.

 4. Jaana Puranen

  Kyllähän köyhyyden hoito on päättäjien klassikkoteema, myös vanhusten hoitoon liittyvät asiat. Asioita, joita ei saada kuntoon.

  • stunned

   Pitää saada uusi sota tai selkkaus. Veteraanit loppuu. Tarvitaan nuorempi veteraanien sukupolvi, jonka eteen voimme vaatia uhrauksia muilta — toki vain retorisesti.

   • Työsuhde-etuna astma

    Tästä kurjistamisesta on seurauksena uusi ”sotaveteraanien” sukupolvi, jotka joutuvat kantamaan eriarvoiseen luokkayhteiskuntaan suistuneen maan heihin lyömiä arpia lopun ikäänsä. Tosin näille veteraaneille ei heru myötätuntoa eikä tukea, vaan he joutuvat vain siirtämään traumansa seuraaville sukupolville – jos pystyvät perhettä edes perustamaan.

    • antonio

     … ja nykytutkimuksen mukaan traumat eivät siirry lapsiin ainoastaan vanhempien kokemusten kautta, vaan periytyvät myös geeneinä!

     • stunned

      Olen vieläkin katkera, että isoäidin isä oli syyttömänä vankileirillä 1918, eikä mummu saanut viedä sille piikkilangan taakse ruokaa.

 5. Arska

  Kokoomus kommarilla on vain aikomus hyötyä köyhyydestä ja halu viedä osa sosiaaliturvastakin itselle, maksamalla niin huonoa palkkaa että duunarikin joutuu käymään sossussa hakemassa lopunosan palkasta Valtion piikkiin.

  Vain palkkatyöstä pitäisi puhua eikä yleisesti ”työstä”, mikä voi tarkoittaa yhtähyvin kuntouttavaa työtä.
  Näillä termeillähän poliitikot hämäävät ja vääristelevät asioista aivan törkeästi, ajaen samalla ihan muita tarkoitusperiä mitä ensialkuun puheista voisi ymmärtää.

  Jokaisen laman varjolla tehdään näitä isoja heikennyksiä kansan niskoille joita ei koskaan korjata entiselleen vaan asiat vain kärjistyvät entisestään kun taas tulee laskusuhdanne… odottakaas vaan kun seuraava lama tulee niin kokoomus parkuu kuinka suuret palkat romuttavat yhteiskunnan kilpailukyvyn tai työttömille maksetaan vastikkeettomia tukia ja sillä varjolla saadaan tulevaisuudessa ikikarenssi ja pahoinvointia entistä enemmin jotta rikkaille riittää entistäkin enemmin kähmittävää.

  Suomi on siirtynyt/siirtymässä Itä-Eurooppalaisen palkkatason maaksi missä sosiaaliturva on lähes tuntematon käsite… verotus on kuitenkin kaikissa asioissa täysin omaa luokkaansa jopa Pohjoismaissa saati Norjan tai jopa Sveitsin, Itävallan tasoisiin maihin joissa ovat myös palkatkin omaa luokkaansa ja kansa voi pääsääntöisesti hyvin.

  Merkillinen yhtälö että korkean kustannustason maassa kuten Suomessa pitää elää köyhyydessä ja kehdataan vielä valittaa että duunareilla on liian isot palkat ja että tarvitaan kikyjä sekä paikallista sopimusta/sanelua lisää.
  Huonolla politiikalla on Suomi ajettu tilanteeseen missä ei ole tulevaisuutta tämän kertoo useampikin mittari kuten syntyvyyden raju lasku, vuokrafirmojen nollasopparit, pätkätyöt, koulutuksen leikkaukset, tuloerojen kasvu jne.

  Suomi on menetetty maa kun on ”tietty raja jo ylitetty” ja pahoinvointi on kasvanut näinkin suureksi ilmiöksi.
  Leipäjonot vain kasvavat mutta aikaisempi hyvinvointi on jo mennyttä aikaa. Häpeä Suomi ja kuplassa elävä ahne herra & poliitikko klubi.

  • Jaana Puranen

   Juuripa näin!

  • keskikehonrakentaja

   Asiaa! Kyllä syntyvyyskin saataisiin nousuun jos palkoilla tulis toimeen. Ei tämmöinen kuristus politiikka luo uskoa tulevaisuuteen. Sitä esitetään milloin mitäki virityksia syntyvyyden nousuun kun oikeat syyt on kaikkien tiedossa.

  • Frank

   Erinomainen kirjoitus.
   Lisäisin vielä listaan koulutuksen rapauttamisen.
   Menneitä Pisa tuloksia voidaan kohta vain kaukaisesti muistella.

 6. Pitkäaikaistyötön

  Tämä maa on hullu, kun perustuloa/kansalaispalkkaa nauttii tässä maassa vain ja ainoastaan pankin sijoitusjohtaja.

  Sijoitusjohtaja ottaa sukulaiseni tililtä vuodessa 1 000 euroa omaisuudenhoitopalkkioina. Sukulaiseni omavastuu verotuksessa tästä palkkiosta on 50 euroa. Siten VERONMAKSAJAT maksavat 950 euroa sijoitusjohtajan omaisuudenhoitopalkkioista. Tämä siis vain per yksi sijoittaja. Luku on ihan omaa luokkaansa, kun otetaan kaikki sijoitusjohtajan asiakkaat. Sijoitusjohtajan nauttima kansalaispalkka on siis varsin messevä.

 7. Tero Sivula

  EY, EU ja rahaliitto piti tuda vaurautta kaikille ja yhtenäisen euroopan. Toi lisää köyhyyttä, toi lisää rikkautta rikkaille ja jakautuneen euroopan, äärioikeistopuolueet,

  Köyhät ei halua tehdä töitä, kuinka minä, tai kukaan keneltä olen kysynyt, tunnetko köyhiä jotka eivät halua töitä, jos joukosta otetaan pois mielenterveysongelmaiset tai ne joiden pitäisi sairauden takia olla sairauseläkkeellä. Vastaus on aina ei, en tunne.

  Vaikka tällainen löytyisi, lasken ihmisen joka ei halua työtä josta saa palkkaa niin että sillä elää, sairaaksi ja hänelle pitää antaa sairauseläke.

 8. Joonas Virta

  Hovi on vaihdettava tai muuten se valitsee vain uuden kuninkaan.

 9. Vivikka Monto

  Yksi maan tapa on, että ruokakauppojen myyjille on tarjolla vain osa-aikaista työtä. Ei ihminen elä 15-20:llä viikkotyötunnilla. En tiedä tämän käytännön taustoja, ja asiasta on puhuttu paljon. Mikään ei kuitenkaan muutu.

  Ei päivittäiskauppojen työvoimatarve voi olla niin vaihtelevaa, että se selittäisi vähäiset tunnit. Sesongit ovat hyvin tiedossa.

 10. Kristiina Hyryläinen

  Mutta ketä voisi äänestää tässä yritysten, puolueiden ja niitä edustavien poliitikkojen yhteisessä tuhoon johtavassa, kasvuideologiaa kannattavassa järjestelmässä?

  • työtöntyötön

   Enpä tiedä. Tässä Kansanuutisten kirjoituksessa kerrotaan työtakuusta.
   https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4015655-mita-on-tyotakuu

   ”Vasemmistoliiton tuoreessa tulevaisuusohjelmassa vaaditaan ”kaikille yli 24 kuukautta työttömänä olleille subjektiivinen oikeus palkkatuettuun työhön”.”

   Tämä olisi hyvä ja miljoona kertaa parempi kuin työkokeilut ja kuntouttavat. Mutta sitten kirjoitetaankin jo alemmista palkoista ottamatta kantaa miten paljon alemmat niiden tulisi olla. Palkalla pitäisi kuitenkin paitsi tulla toimeen niin myös kattaa esim. työmatkakustannukset ja hyvä olisi jos jäisi hieman säästöön pahan päivän varalle.

   ”Palkka määritellään toimeentulon turvaavaksi, mutta niin alhaiseksi, ettei se ”vääristä” työmarkkinoita.”
   ”Työtakuun työpaikasta maksettavan palkan pitäisi turvata toimeentulo, mutta se ei saisi ”vääristää” työmarkkinoita eli palkkojen pitäisi olla selvästi alempia kuin avoimilla työmarkkinoilla.”

   Nykyisin vaikkapa hoiva-avustajan tai päiväkotiapulaisen palkka on jotain 1700e/kk kokopäivätyöstä. Riittääkö alemmaksi palkaksi 1500e vai pitääkö mennä lähemmäksi tonnia? Parempi vaihtoehto olisi maksaa tesin mukaista palkkaa. Lisäksi riskinä olisi että kunnat alkaisivat hoitaa osaa tehtävistään näillä palkkatukilaisilla pysyvästi.

   Mutta kuten sanoit, ei tässä oikein tiedä ketä äänestää ja mitä puolueet oikeasti kannattavat.

  • Raija

   Pitää äänestää sitä jonka katsoo vähiten vahingolliseksi aatteiltaan mitä tulee koko koansan hyvinvointiin. Jos ei äänestä niin antaa äänensä näille kansan syöjille.

  • JiiPee

   Valitse kaikista vähiten huono ehdokas. Ja sille ääni.

 11. Liisa

  HS:n tekemä ”tutkimus” oli hyvä teko, mutta jälkipuheet ovat mitä ovat. On poliitikkoja joihin silti luotan ja haluan heidät valta-asemaan, hallitukseen. Kun Sdp ehdottaa satasen korotusta köyhimpien eläkeläisten toimeentuloon, niin sinisten Sampo Terho kertoo Antti Rinteen olevan populisti tai kun Vasemmistoliiton Li Andersson ehdottaa perusturvaan korotuksia ja kohtuuhintaisia asuntoja, niin eritoten kokoomuslaiset soimaavat ehdotuksia.

  Kokoomuksen Orpo julistaa tämän päivän Hesarissa: ”Kyllä työllä on tultava toimeen” ja samaan aikaan erityisesti kokoomus on vaatinut ”vastikkeellista sosiaaliturvaa” (siis: lisää täysin palkattomia töitä).

  • Make

   Virsi vaihtuu vaalien vuoksi!
   Mitähän Sarasvuo on tänään asiasta mieltä? Romakkaniemi (Kok.) jo reippaasti kommentoi järkyttyneensä Stadarin jutusta ja kiirehti kertomaan, että köyhyyden syynä on luonnollisesti työmarkkinoiden jäykkyys.

   Kuha päästään ”takaisin” 20-luvulle, niin todetaan, että köyhyyden syynä on ”heikomman aineksen” väärä kallonmuoto.

  • JiiPee

   Kannattaa olla tarkkana siitä miten oikeisto kääntää takkiaan nyt ennen vaaleja. Muistutus : varsinainen vaalityö tehdään aina kahden-kolmen ensimmäisen vaalivuoden aikana. On oikeastaan ihan sama mitä kansanedustajat ennen vaaleja laukovat suustaan.

   Äänestäkää niitä jotka ovat tehneet vaalityötä, hyvää sellaista, tasaisen tappavasti koko vaalikauden.

 12. Mauri Kinnunen

  Nyt voimme ymmärtää, miksi Sipilä runnoi siniset pysymään hallituksessa. Sipilä ja Orpo ovat saaneet kaikki haluamansa ehdotukset läpi, kun joo-joo puolue on ollut hallituksessa.

  • JiiPee

   Ja tämä sopii oikeistolaisen presidentin pirtaan erinomaisesti, joka antoi siunauksensa sinisten hallituksessa oloon.

 13. Saara Nieminen

  Miksi poliitikot puhuvat mielellään köyhyydestä ja varsinkin vaalien alla? Puhuminen kun ei maksa mitään.

 14. työtöntyötön

  ”Perusturvan taso on niin alhainen, että sillä elämään joutuvat ovat loukussa. Ikuisessa loukussa ovat ne, jotka ovat pudonneet kokonaan toimeentulotuen varaan. Sieltä nouseminen on käytännössä mahdotonta.”

  Toimeentulotukeen oikeutettu on siitä paremmassa asemassa että esim. terveydenhuolto korvataan toimeentulotukena. Jos ei ole oikeutta toimeentulotukeen niin maksat kaiken siitä työmarkkinatuestasi mitä aktiivimallin mukaisesti vielä on leikattu. Vaikkapa hammaslääkärilasku saattaa viedä 20% tuloistasi mutta toimeentulotukiasiakkaan muuhun kulutukseen käytettävissä oleviin tuloihin sillä ei ole vaikutusta. Sanoisin että melkein pahempi loukku taloudellisesti on olla esim. työmarkkinatuella ja ei oikeutta tai halua hakea toimeentulotukea.

  ”Suomen sosiaali ja terveys ry:n (Soste) erityisasiantuntijan Anna Järvisen mukaan matala perusturvan taso johtaa siihen, että liian moni putoaa pysyvästi toimeentulotuelle, jonka olisi tarkoitus olla väliaikainen turvaverkko. Se passivoi ja lannistaa, kun tuesta vähennetään pienetkin lisätulot lukuun ottamatta pientä työtulojen suojaosuutta.

  ”Toimeentulotuki vaatii jatkuvaa kuittirumbaa. Ja jos puhutaan, että etuuksien pitäisi olla kannustavia, niin toimeentulotuessa on kyllä pahimmat loukut”, Järvinen sanoo”

  Tämä on sen huonompi puoli. Kannustavuutta on täysi nolla jos olet pelkästään toimeentulotuella tai toimeentulotuella ja asumistuella. Vain pitempiaikainen ja kokoaikainen työ nostaa sinut sieltä suosta.

  • Raija

   Luulisin että työmarkkinatuella olevat voivat hakea toimeentulotukea tuollaisiin kuluihin.

   • Työsuhde-etuna astma

    Mutta eivät sitä saa, siitä, tästä ja tuosta syystä. Kaupunkien sosiaalitoimet osasivat katsoa avuntarvitsijan kokonaistilannetta, mutta Kelan kasvoton byrokratia-automaatti katsoo vain lakipykäliä. Mitään ei siksi heru, kuin korkeintaan pitkän valitusrumban jälkeen. Siinä vaiheessa onkin jo ehtinyt ulosottomies vierailla.

    Loppukevennys:
    Tästäpä juohtui mieleen että sanonnan ”Toimii kuin junan vessa” vastakohdaksi voisi ottaa sanonnan
    ”Toimii kuin Kela-taksi”.

   • työtöntyötön

    Voivat hakea mutta eivät miltei 100% saa jos
    a) asuvat työssäkäyvän puolison kanssa
    b) asuvat vanhemman kanssa samassa taloudessa
    c) tilille on saatu säästettyä vaikkapa 500e jolloin tämä on käytettävä ensin
    d) eivät kehtaa hakea tai tiedä että voivat hakea
    e) keksi itse lisää…

    Jos saat pelkkää työmarkkinatukea ja asut vuokralla niin esim. 400e vuokrasta joutuu itse maksamaan asumistuen jälkeen noin 80e. Eli ensin 500e-80e ja muihin kuluihin jää 420e. No nyt koskee hampaaseen ja on varattava aika hoitoon. Lasku tipahtaa ja sinne helähtää sanotaan nyt vaikka 60e. Lisäksi saat reseptin antibiootteihin ja tämänkin omavastuu korvattaisiin toimeentulotukena. Näin muihin kuluihin jää max 360e ja jos olet toimeentulotuen asiakas niin sinulle jää edelleen se 491e.

    Voit toki yrittää hakea kunnalta vielä harkinnanvaraista tai ennaltaehkäisevää mutta saatko vai et niin sitä ei koskaan tiedä. Lisäksi toimeentulotuki korvaa kotivakuutuksen ja sähkön ja esimerkiksi henkilöllisyystodistuksen hankinnan joka taitaakin enää olla passin kanssa ainoa mikä käy vaikkapa pankissa.

 15. Sauli

  Niin, köyhyyttä on monenlaista, on aineellista ja sitten henkistä. Somea seuranneena voin ounastella, että jälkimmäistä on vähintään yhtä paljon kuin aineellistakin. ”Ei Suomessa ole köyhiä, täällä jokaiselle annetaan ilmainen asunto ja rahaa kaljaan, menkää Afrikkaan, siellä on köyhiä”. Tällaisia hengentuotteita saamme lukea kun itsellä on työ ja toimeentulo ja lähipiiri muodostuu samoin ajattelevista hengenheimolaisista. Köyhyys lienee isolle osalle suomalaisista yhtä etäinen kuin maanjäristys toisella puolella maapalloa.

  Ymmärrystä hankaloittaa myös se, että köyhyydestä on tullut laajempi ilmiö vasta hiljakkoin. Kun nyt meneillään olevaa talouden muutosta vertaa vaikkapa 90- luvun lamaan, nyt ei ole näköpiirissä sellaista kehitystä edes teoriassa, joka takaisi jokaiselle pysyvän työsuhteen tai edes palkkatyötä. Kymmenien ellei satojen tuhansien kohtaloksi tulevat muodostumaan joko tulonsiirrot tai epävarmat pätkätyöt.

  Ekonomiseen ajatteluun (ideologiaan) on sikäli helppo tarttua, että meistä jokainen on ymmärtävinään talouden realiteetit. Kun määrällisesti yhä pienempi kansanosa tekee tuottavaa työtä, yhteinen jakovara pienenee. Toisaalta lisääntynyt työn tuottavuus ja saadut voitot ovat usealla alalla menneet lähinnä omistajiensa taskuun. Tulot eivät uuden teknologian aikakaudella jakaudu tasaisesti ilman suuria muutoksia verotukseen, mutta moinen ei tietenkään käy oikeiston ajatteluun. Eikä luonnollisesti palkansaajiin, jotka ennemmin samaistuvat miljonääreihin kuin ”kommunisteihin” jotka paasaavat veronkorotuksista ja kansalaispalkasta. Ajattelu alkaa olla hyvin lähellä sitä, miksi Amerikkalaiset valitsivat Trumpin kaltaisen pellen.

  Seuraavat vaalit tullaan käymään sen kesken kenen tavalla kestävyysvajetta lähdetään korjaamaan. Pakotetaanko kaikki tekemään paskaduuneja (lue: työtä vailla palkkaa, tai minimitoimentulolla) vai jatketaanko tulonsiirtolinjalla. Kumpikaan ei ratkaise isoa kuvaa, sitä mitä taloudessa ja työmarkkinoilla juuri nyt tapahtuu. Molemmat mallit pohjaavat vanhaan ja jo aikansa nähneeseen ideologiaan. Kuka on se joka tarjoaa uudenlaisen, toteuttamiskelpoisen ratkaisun saa minun ääneni. Tosin pahoin pelkään, että joudun enemmin äänestämään tyhjää, kuin tyhjäpäisiä, ahneita, vallanhimoisia populisti politiikkoja.

  • stunned

   Kannattaa äänestää. Antamaton ääni on aina kokoomukselle. Kari Uoti ei antaisi köyhälle äänioikeutta lainkaan. Kuulemma rikkaiden elätti ei saa päättää rikkaiden asioista.

   • Virva Itäranta

    Itse asiassa suurimmat tuet valtiolta saavat rikkaat.

    Miljardien yritystuet menevät rikkaille. Osinkoja maksetaan säästelemättä näissä yrityksissä, työntekijöille jää vain yt:t.

    Kaikki tuloihin perustuvat tuet ovat rikkailla suuremmat: sairaus-, äitiys- ja työttömyyspäivärahat sekä eläkkeet.

    Työttömistä puolet on johtajia, asiantuntijoita ja toimihenkilöitä. Tämäkin tieto tuli julkisuuteen vasta äsken. Heillä tuskin on köyhyys uhkana.

    Rikkaille on operoitu kotitalousvähennys, jolla voi palkata vaikka siivoojan kotiin osin valtion laskuun.

    Uuden auton ostosta saa 1500 euron palkinnon. Köyhällä kun ei ole koskaan varaa uutta autoa ostaa. Näihin tukiin riittää rahaa.

    Sähköpyörästäkin aiottiin osittain korvattavaa, mutta se saatiin sentään peruttua. Köyhä ei pyörääkään olisi voinut hankkia, ostohinta 500-3000 euroa. Se on perustoimeentulolla 1-6 kuukauden rahat.

    Turha puhua köyhien loisimisesta mitään. Rikkaat loisivat eniten veronmaksajien kustannuksella. Ihme, ettei tästä puhuta enempää julkisuudessa. Sensuuri toimii.

    • stunned

     UPM vastasi yritystukiin: ei meitä tueta, saamme (otamme) takaisin vain maksamiamme veroja.

    • kroonikkokoomikko

     Minä olen entinen asiantuntija, nykyinen pitkäaikaissairas ja sitä myöten pitkäaikaistyötön. Tulot ovat työmarkkinatuki ja asumistuki. Toimeentulotukeen ei ole oikeutta koska minulla on vielä säästöjä, jotka mieluusti käyttäisin tulossa olevaan putkiremonttiin. Miljoonia en onnistunut työurani aikana tienaamaan, koska tässä nyt tätä kirjoitan 😉 vaikka silloin onneksi pystyin itselleni asunnon säästämään.

     Elämä on kirjaimellisesti senttien laskemista, sillä eläkeikään on vielä vuosia eikä enää työttömänä sairauspäivärahalle ole uudestaan päässyt.

     • Arska

      Tervehdys.

      Pitkäaikais-sairaana ehkä kannattaisi laittaa asunto lihoiksi ja omaisuus piiloon ns. patjan alle ja sitten vuokralle asumaan niin saisit jonkin ajan päästä kaiken tuen myös sairaudenhoitoon sossun asiakkaana.

      Moraalista ei kannataenää välittää sillä Suomessa on moraali jo kuollut kun kriittisesti tarkastellaan rikkaiden ja haliituksenkin säälimätöntä uusliberalistista politiikkaa.

    • Vesa Suominen

     Odottakaamme, että ministeri A.B. ilmoittaa Suomi Oy:n kustantavan paremmin toimeentuleville lopuksi vielä sähköhammasharjatkin…
     Tässä leikissä on ihmisten taloudellisen kyydistä pudottamisen lisäksi kysymyksessä koko poliittisen demokratian alasajo. ”Jälkidemokraattisen” Suomen meno tulee kohta riipaisemaan pahasti myös sitä ”keskiluokkaa”, joka vielä toistaiseksi istuksii tuvassaan turvallisuutta haikaillen ja lueskelee juttuja laiskoista köyhistä ja viiniuutuuksien makutesteistä. Ihmisiä on niin helppo huijata juuri siksi, että suurin osa uskoo, etteivät muutokset ja mullistukset (ja varsinkaan käynnissä olevat jatkuvat muutokset pahempaan) koske heitä vaikka koko demokratia rapautuu silmissä.

     Onneksi on lobotomialaatikko ja sen siunattu ajanlieteohjelmisto! Antiikin Roomassa rikkaat tarjosivat köyhille leipää ja sirkushuveja. Nyky-Suomessa heille tarjotaan leipäjonoja ja sirkushuveja, toistaiseksi. Rajumpaakin viihdettä lienee tiedossa sitten kun parempiosaiset rupeavat tuntemaan tarvetta turvautua apupoliisireserviinsä ja muuhun kättä pitempään.

  • antonio

   Tätä aihetta en tunne, mutta kiinnostaa:

   Mahtaakohan kukaan poliitikko puhua vakavasti robottiverosta.

   Lähes puolet työnvoimasta on arvioiden mukaan tulevien 10 vuoden sisällä korvattu roboteilla.
   Jos robottien käytöstä maksettaisiin veroja, ne korvaisivat palkkatuloveroja. Robottien ylläpito vuositasolla on edullista, vaikka esim opasterobottien (kuten Kalasataman terv.assalla) ostohinta huitelee noin 50.000 eurossa. Sen vuosihuollon muistelen maksavan vain noln 1000 egeä.

   • Sauli

    Jep, voihan robottiverosta aina puhua, mutta toteutuksen kanssa on vähän niin ja näin. Robotit ja älykkäät ohjelmistot tulevat lähivuosikymmeninä todennäköisesti halpumaan sille tasolle, että niillä voidaan korvata yhä suurempi osa ihmisistä. Ihan en usko niin paljoa ihmiseen, että kaikki tämä ei johtaisi muuhun kuin uuden superrikkaan yhteiskuntaluokan syntyyn. Niin kauan kuin maailmasta löytyy yksikin veroparatiisi ja halpatyömaa tai molemmat yhdessä, pääomat katoavat sinne kuin vakuutuskuori Sipilän salkkuun.

    Robotit tulevat aiheuttamaan uudenlaisen yhteiskunnan synnyn, se minkälaisen on epävarmaa…

    • JiiPee

     Perustulo ja robottivero, ainoa ratkaisu automaation ja robotismin tuottamaan suurtyöttöyyteen.

   • äimänkäki

    Nykyisessä verotuksessa olisi korjaamista riittämiin, uusia veroja ei tarvitse keksiä. Vaatimattomana esimerkkinä vaikka varainsiirtovero. Osta mummon mökki, niin maksat. Tee miljardilla kauppaa pörssissä, et maksa. Ja paljon muuta.

    Mutta rahasta puhutaan ja suurin vika ei ole verotuksessa, vaikka se täysin viturallaan on. Vika on rahan syntymekanismissa.

 16. Teemu Heino

  Heikki Hiilamo ei ole niitä kaikis ei-hallitusta puolustavimpia.
  ”Vaikka Suomen perusturva on aika niukka, se on kuitenkin kansainvälisessä vertailussa kohtuullisen hyvällä tasolla.” – miten tämä sopii yhteen sen kanssa että Suomi on saanut EU:lta muistutuksia liian pienistä tuista?

  • stunned

   Lada oli hyvä auto kun sitä vertaa muihin itäautoihin. Warre oli vieläkin parempi kun sitä vertaa Trabantiin.

  • Työsuhde-etuna astma

   Hiilamohan oli, jos oikein muistan, alunperin melko kriittinen sosiaaliturvan heikennyksiä kohtaan kun aktiivimalli oli enemmän tapetilla, mutta käänsi sittemmin kelkkansa.
   Jotenkin tuntuu että näitä kelkankääntäjiä ja myötäilijöitä on tainnut ilmaantua tämän hallituksen aikana runsain määrin, aina Yleä myöten.
   Liekö siinäkin jonkin sortin ennätys tulossa.

   • Kekkonen

    Hiilamo nimitettiin muutama päivä sote-takinkäännön jälkeen suuren sote-omistajan hallitukseen. Onkohan uusia nimityksiä tulossa?

 17. työtöntyötön

  ”Tästä syystä Hiilamon johtama työryhmä päätyi aiemmin suosittelemaan osallistumistuloa. Sen Hiilamo nostaa esiin nytkin.

  Osallistumistulo olisi tarkoitettu henkilöille, joilla ei syystä tai toisesta mahdollista elättää itseään palkkatyöllä.

  ”Vaikka Suomen perusturva on aika niukka, se on kuitenkin kansainvälisessä vertailussa kohtuullisen hyvällä tasolla.”

  Osallistumistulo mahdollistaisi sosiaaliturvaa isommat tulot, jos ihminen osallistuu yhteisöä hyödyttävään toimintaan. Se voisi olla vapaaehtoistyötä, opiskelua tai harrastustoimintaa.

  Suuruudeltaan osallistumistulo olisi nykyisen työmarkkinatuen suuruinen eli keskimäärin 697 euroa kuukaudessa. Toisin kuin perustulossa, kieltäytyminen pudottaisi tuen toimeentulotuen perusosan tasolle.”

  Työmarkkinatuesta lähtee verot ja siihen ei ole muutosta tulossa joten oikeasti puhutaan lähemmäs 500-550e kuukausituloista ja toimeentulotuesta joka on 491e. Niillä työttömillä jotka jo nyt saavat toimeentulotukea työttömyystuen ja asumistuen lisäksi tämä ei muuttaisi mitään summien osalta. Osallistuivatpa vapaaehtoistyöhön tai ei. Kieltäytyminen ei heidän kohdallaan pudota summaa yhtään mihinkää koska he elävät jo toimeentulotuen perusosalla.

  Hiilamollakaan ei näytä olevan mitään käsitystä meidän tukijärjestelmästä.

  • stunned

   Valikoivaa uutisointia. Tuista puhuttaessa brutto, ansioista netto ja palkan sivukulut. Työmarkkinatuki aktiivimallileikattuna on 494 euroa kuussa. Jos se olisi sen 700 euroa, ei enää puhuttaisikaan köyhyysloukusta. Jäisi rahaa terveydenhoitoon.

  • Liisa

   Hiilamon ulostulot ovat viime aikoina olleet senkaltaisia, että niistä voi päätellä mm tuon: käsitys sosiaaliturvasta on heikko. Hiilamo kuuluu oikeistopoliitikkojen tukijoukkoihin ja hän vähät välittää pienituloisten asemasta, vain omaa asemaansa hän puolustaa.

   • Teemu

    Ja sitten häntä silti mielellään siteerataan esim erityisesti Ylellä

  • Raija

   Samaa voi sanoa ne köyhemmät tukien saajat myös. Hekin ”ottavat” takaisin maksamiaan veroja, tosin heidä ”takaisottamansa” ovat tietenki paljon pienmempiä kuin rikkaitten. Ja mitä tulee sellaisen osallistumistulon pienetymiseen kieltäytyessä niin se ei poikkea mitenkään isommin aktivimallista. Rangaistusia satelee eli vapaaehtoisuus ei tule kysymykseen sielläkään. Joillakin on valtava tarve saada päättää toisten ihmisten elämästä.

 18. Torquemada

  Itseäni tämä vähäosaisiin kohdistuva vihapuhe on pelottanut jo jonkin aikaa. Eräällä toisella blogialustalla muuten aivan järkevän oloinen ihminen toistelee kuin rikkinäinen levy, että tilastojen valossa huono-osaisuutta ei ole, koska tilastot osoittavat huono-osaisten olevan rikkaampia kuin koskaan ja afrikkalaisiin köyhiin verrattuna suoranaisia kroisoksia (totta toki – jos ei omaa minkäänlaista suhteellisuuden tajua). Tai jos onkin, se on oma vika ja kaikki korjaantuisi jos köyhä vain lopettaisi vinkumisen, tupakoinnin, alkoholin käytön, opettelisi elämänhallintaa ja menisi töihin – ja lisää pökköä pesään lisäämällä, että pitäisi perustaa joukkoja, jotka saisivat oikein pyssyjen kanssa jahdata heitä, jotka eivät ymmärrä olla nöyriä ja kiitollisia veronmaksajille (ts. hänelle), että saavat tulonsiirtoja.

  Toki se voisi olla sarkasmiakin, mutta pelottavaa siitä tekee sen, että en enää oikeasti voi olla varma siitä, onko kyseinen kommentoija tosissaan vai ei – onko kyse järisyttävästä empatian puutteesta ja kyvyttömyydestä nähdä maailmaa muusta kuin omasta näkökulmastaan, vaiko vain todella huonosta huumorintajusta? Koska tämmöisiä ihmisiä siis on, luultavasti oikeastikin, en ihmettele kuinka hallituksen ihmisvihamieliselle ja yhteiskuntaa hajoittavalle politiikalle löytyy kannastusta.

  • stunned

   Tuo täyttää minusta kiihotuksen kansanryhmää vastaan merkistön.

 19. AKK

  Juuri noin, ei köyhyyden poisto tarkoita sitä että köyhimmät rikastuisivat vaan sitä että kaikilla on mahdollisuus siedettävään toimeentuloon ilman että kaikki energia menee köyhyyden mukanaan tuoman henkisen laman kanssa taisteluun. Köyhyys vie suunnattomasti energiaa hukkaan, onko se joillekin mahdotonta tajuta.

  Valitettavasti Suomessa esiintyy varsin armottomia asenteita köyhiä ja köyhyyttä kohtaan kuten esimerkiksi oheisesta blogista voi päätellä. En tiedä mistä nuo asenteet kumpuavat, ovatko mahdollisesti trollin tuotosta koska jutuista on niin vaikea löytää sitä punaista lankaa miksi joku suhtautuu vähäosaisuuteen niin vihamielisesti. Jostain kommenteista voisi päätellä ettei bloggaaja kuulu kuitenkaan varsinaiseen hyväosaisten joukkoon. Muitakin vastaavia mm. US:n puheenvuoron kommentoijista löytyy. Yhteistä heille on yleisimmin neoliberalismiin viittaava ajattelu.
  http://pekkapylkkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267081-hesarin-itkuvirsijuttu-vie-pahasti-harhaan

  Pohdiskelua:
  – kasvavatko, pienevätkö vai pysyvätkö tuloerot ennallaan jos toisen tulot nousevat 20€ ja toisen 200€.
  – viekö ylenmääräinen keskustelu maahanmuutosta keskustelun Suomessa vallitsevaan köyhyydestä ja eriarvoisuudesta toistuvasti sivuraiteille. Ja kenen etua palveleekaan se jos keskustelu viedään jatkuvasti sivuraiteilla. Ei kai ainakaan niiden jotka kärsivät köyhyydestä ja eriarvoisuudesta.

  • Sampo Makkonen

   Onks tuloerot joku ongelma?

   • AKK

    Jos suuren pienituloisten joukon ostovoima ei riitä kohtuulliseen elämiseen ja pienituloisten energia menee köyhyyden tuoman henkisen laman kanssa painimiseen, onko se ongelma?

    Tuloerot kasvavat jos suurempituloisen tulot kasvavat enemmän kuin pienempituloisen, korotusprosentit eivät eivät ole tuloa. Väittäisikö joku mahdollisesti muuta ja millä perusteella.

    Kumpi on ongelma kun ollaan samassa veneessä viikon matkalla, se että että toisella on kaksi leipää syötäväksi ja toisella kahdeksan, vai se että toisella on kymmenen ja toisella ei yhtään?

   • stunned

    Ei kenenkään suuret tulot ole ongelma per se. Ongelma tulee siitä, että tuloerojen kasvu indikoi yleensä köyhyyden kasvua ja eriarvoisuuden lisääntymistä. Tuloerot on vain mittari, jota käytetään havainnollistamaan. Yleensä tuloerojen hillitseminen tuo hyvinvointia useimmille.

    Verotuksen progresiota on käytetty lääkkeenä tuloeroihin. Veronalennukset ajaa tasaveromalliin, joka kohtelee pienimpiä tuloja kaikkein kovimmin. Yleensä veronalennuksien mukana sataa leikkauksia, jotka nekin kohdistuvat vähävaraisiin ja koulutukseen. Tulonsiirtoja yrityksille, yritystukia tai innovaatioavustuksia, ei leikata.

 20. Työsuhde-etuna astma

  Kyllä oli perin hurskaita kommentteja hallituspuolueiden edustajilla, kun kyselyn tuloksiin liittyen köyhyyden korjauskeinoja puoluejohtajilta Hesarissa kyseltiin: ”perusturvaa on vahvistettava” (Sipilä), ”pitää myös voida tulla paikallaan toimeen… Niitä, jotka eivät voi tehdä työtä, autetaan” (Orpo), ”hattu kourassa ei kenenkään pitäisi joutua kulkemaan” (Terho).

  Niinpä.

  • Liisa

   Valehtelu ei nyt auta kokoomusta, sinisiä eikä kepua.

  • Teemu

   Tragikoomista että Sipilä puhuu perusturvasta ja Orpo palkoista

  • töytön

   Vuosi vaihtui ja vaalikevät lähestyy. Alkaa tälläkin kolmikolla olla todella harhaisia kommentteja. Olisko sairausloman paikka?

   • Hartsa

    Työttömäksi koko kööri, saattaisi tuo ”ajattelu” hieman kirkastua kun saisi ”nauttia” omaa lääkettään.

  • JiiPee

   ””perusturvaa on vahvistettava” (Sipilä), ”pitää myös voida tulla paikallaan toimeen… Niitä, jotka eivät voi tehdä työtä, autetaan” (Orpo), ”hattu kourassa ei kenenkään pitäisi joutua kulkemaan” (Terho).”

   Töyttä ympäripyöreää tuubaa näiden vastaukset!

 21. Tieto on valtaa

  Hesarin jutun kommenttikeskustelussa oli useita kommentoijia, jotka tiesivät ettei tässä maassa teetetä palkatonta työtä. He myös määrittelivät, ettei työmarkkinatuella työskentely ole palkatonta työtä. Lisäksi he tiesivät, että työssä saa aina TES:n mukaisen palkan.

  Ai että sitä tiedon ja osaamisen määrää. Ei ihme että saamme kerta toisensa jälkeen meitä edustamaan maan parhaimmat kyvyt.

  • stunned

   Siellä tiedetään myös aina, että Suomessa on ”kaikille maksuton terveydenhoito.”

 22. Jukka

  ”Työtöntä kohdellaan kuin sirkuskoiraa, jonka on tehtävä tietyt temput, muuten sen ruoka-annosta pienennetään.

  – Professori Antti Eskola aktiivimallista.

 23. Part

  ”Poliisilla on ollut perjantaista 4.1. alkaen Helsingin, Vantaan, Espoon ja muun Uudenmaan alueella 47 itsemurhayritystä tai sen uhkatehtävää.” Jutussa ylikomisario Huhtela myöntää köyhyyden liittyvän näihin tehtäviin.
  ”Kymmenen vuotta sitten tilastoituja itsemurhayrityksiä ja niiden uhkatehtäviä poliisilla oli noin 7 000. Viime vuonna luku oli liki 14 000.” Eli nämä tehtävät tuplaantuneet kymmenessä vuodessa; hallituksella olisikin tehtävää löytää sellainen sosiologi, joka tuon selittää ”oikein” (eli että ei johdu köyhyydestä). Voi olla myös tarkoituksellista, kuuluu köyhiä koskevaan ”Endlösung”-suunnitelmaan.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/beaa6a7d-674e-4511-bb79-5f5a4599923c

 24. Matti helin

  Ihmettelit, että ”Päättäjiämme vaivaa täydellinen sokeus köyhyydelle ja sen syille. He eivät edes näe kunnolla sitä köyhyyttä, saati sen syitä.” Fakta on, että köyhyys ei ole näkyvää (uutisissa näkyy pari ruokajonoa Hesassa). Harva kuolee köyhyyteen ja varsinkaan näkyvästi.

  • stunned

   Näkeehän sen, jos viitsii katsoa. Pelkästään terveydenhuollon asiakasmaksuja ulosotossa 400 000.

 25. Sampo

  Hieno analyysi ja kiteytys, Saku – kiitos.

  • Räsänen

   Komppaan. Plus että jakovaraa aina tuntuu löytyvän köyhien ja heidän vähäisten eurojen vahtimiseen. Mitään yritystukieuroa eikä byrokratian pyörittämiseuroa vahdita osaksikaan sillä tarkkuudella, millä vahditaan köyhän euroa.

 26. Leikkuri

  Puhuttaessa alituisesti siitä että jakovaraa ei ole miksi mikään puolue ei meene suoraan asiaan ja sano totuutta että nykyisillä julkisilla kuluilla jakovaraa vasta onkin, todella paljon nimittäin. Suomessa on 800 000 työntekijää julkishallinnon palveluksessa joka on noin 26 % työvoimasta. Leikkuri peliin ja aluksi vaikka 30 % puuhasteluhommista loppu ei kuitenkaan opetus, sairaanhoito terveydenhoito, poliisi ja puolustusvoimat. Samoin julkisia varoja suunnataan hyvin moneen täysin turhaan toimintaan ja tukeen poliitikoille itselleen ja puolueille. Sitra ja moni muu suojatyöpaikka on turhaa haaskaamista. . Suomen Pankista puolet väestä pois. Eduskunnan kulut puoliksi. Esimerkiksi ensi alkuun.

 27. Pieni Kulkija

  Nykyhallitus katsoo äänestämättä jättämisen luottamukseksi.

  • stunned

   No mutta hiljaisuus on myöntymisen merkki. ”Kukaan ei ole valittanut.”

 28. JiiPee

  Vaikka on persun kirjoittama juttu niin tällä kertaa asiaa. Taitaa olla parasta olla yhteisessä rintamassa hallituspuolueita vastaan, jopa persuilta löytyy oikeita ajatuksia äärioikeistolaista kuristus-leikkauspolitiikkaa vastaan.
  http://maarittuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267096-sosiaaliseen-pahoinvointiin-puututtava?ref=poiminnat

  • Raija

   Yrittää uudellenvalintaa persuille kun nyt pari kuukautta ovat sen köyhän puolella.

   • JiiPee

    Hyvä muistutus! Menikö meikäläinen lankaan, vaikka juuri kirjoitin ylempänä että turha uskoa vaalipuheita ennen vaaleja, että varsinainen vaalityö KOKO VAALIAJALTA ratkaisee.

    Niinhän siinä käy, että tämäkin persu vaalien jälkeen kääntää takkinsa takaisin ja jatkaa populistisella pakolaiskriittisellä peruspersulinjallaan, melkoisella varmuudella.

    • Merja K

     Huomioitavaa tuossakin oli, että perusturvan leikkauksia pitää kompensoida. Siis kompensoida, ei peruuttaa tai – jumalat auttakoon – korottaa. Tuossa hesarin jutussa sivuttiin byrokratiamyllyä, mutta myös sitä voisi nostaa enemmän esiin. Mitä köyhyyden aiheuttama negatiivinen yhdistettynä virkailijoiden kanssa tappeleminen tekee ihmiselle. Nouse siitä sitte työelämään.

  • stunned

   Persupuolueen motto on: ”sosiaaliturva on luksusta.” Packalénilta, siltä persupoliisilta, voi kysyä kuinka ghetto perustetaan ja asukkaat pisteytetään. Arhipelaakkia odotellessa.

   • JiiPee

    Packalenin kommentit tosiaankin ”parhaimmasta” päästä.

   • AKK

    Muistetaan että persut takasivat Sipilän hallituksen muodostamisen ja sen kuritus-leikkauspolitiikan toteutumisen.

    Kuka onkaan niin sinisilmäinen että uskoo Halla-Ahon, Huhtasaaren ja Eerolan johtaman puolueen muuttavan populistista oikeistolaista politiikkaansa ja nyt yhtäkkiä alkavan huolehtimaan aidosti tavallisten suomalaisten hyvinvoinnista.
    Ratkeavatko Suomen ongelmat äärimmäisellä, jopa vihamielisellä, pakolaiskriitisyydellä, vaihtoehtoisia faktoja jauhamalla, ihannoimalla valtioita joissa murennetaan demokratiaa ja syyttämällä mediaa salaliitoista ja sanavapauden rajoittamisella silloin omat mielikuvitukselliset tarinat eivät saa julkisuutta. Meitä on moneksi, mutta kuinka moni harhautuukaan tuohon joukkoon ajattelematta syvemmin. Soini vedätti kerran, kaksi, mutta sortuvatko ihmiset vielä uuteen vedätykseen kun seireenit houkuttelevat. Kokoomuslaisille Persut tarjoaa kyllä yhteisen oikeistolaisen politiikan.

    • töytön

     En usko, että ”arvot” tulisi sotkemaan tällä kertaa asioita, jos jytky tulee. Vallan mainiosti kelpaa Kokoomukselle kumppaniksi. Sitten aletaankin puhdistaa porukkaa ihan yhteisten arvojen mukaan.

 29. Jyrki

  Esitelläänpä suomen sosiaaliturvamallit:
  1. Raha on parasta sosiaaliturvaa.
  2. Palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa.
  3. Osaaikatyö/nollatuntityö on parasta sosiaaliturvaa.
  4. Orjatyö on parasta sosiaaliturvaa.
  5. Karenssi on parasta sosiaaliturvaa.

  Ensinmäistä saa ne keillä yleensä jo on ennestään rahaa. Näitä sosiaaliturvan muotoja on vaikka yritystuki, veronkevennykset tai vaikka palkkiovirka hillotolppalaisille.

  Toista sosiaaliturvaa tuskin tarvitsee selittää muuta kuin sillä vielä, että PALKKA on niin hyvä, että sillä tulee toimeen, että voi syödä juoda harrasta ja ylipäätänsä elää ja jää vielä vähän säästöönkin. Tämä joukko harvenee tulevaisuudessa rajusti. Mikä tietysti köyhien vika.

  Kolmas vähän sama kuin kaksi, mutta sillä ei enää oikeastaan tule toimeen ja mitään ei jää säästöön. Mikä myös tietysti köyhien vika.

  Neljäs on sitten jo se taso jossa tehdään tiliä ensinmäisessä tasossa oleville. Mutta tekijänä on työttömät , joille löytyy sosiaaliturvan nimissä työtä erilaisilla työvoimapoliittisilla nimikkeillä ei muuta. Tämä on taas hieno teko vähempiosaisia kohtaan ylemmiltä tasoilta.

  Viidestaso onkin sitten se taho, joille ei ole mitään. Koska heitä ei kiinnosta kuulemma työnteko. Se syy taas ei ole syy, että työstä ei saa PALKKAA. Tai terveys ei kestä tai sitä ei ole. Tämä taas oikeutta ylempiä tasoja kohtaan.

  Ja kuten ehkä tarkkasilmäisimmät huomasi, että tuostahan puuttuu ne jotka saa rahaa ja makaa sohvalla kaljaa juomassa sohvallaan. Ei en ole heitä unohtanut. He kuuluvat ykköstasoon, mutta ongelma on se, että ykköstasolla ei saa juoda enää kaljaa sohvalla. Ei siinä sohvalla pitää nykyään juoda konjakkia ja särpiä kaviaaria kalliilla sohvalla. Ei siis sovi, että sohva on kierrätyskeskuksesta ehkä hankittu ja juoma on lauvantain yksi saunakalja ja syötävänä on ehkä pari keksiä tai ruokajonosta hankittu leivänpala. Onneksi köyhät ei sentään saunanlauteilla ole vielä tajunneet alkaa juoda kaljaansa sitten sekin pitää kieltää. Siis saunominen köyhiltä.

 30. Ulla Vehaluoto

  Nälkä on sodankäynnin muoto, ja sodankäynnillä on pyrkimys tappaa toinen, jolta voidaan siten riistää hänen hengen lisäksi hänen omaisuutensa, maansa, lapsensa, tai mitä sieltä halutaankaan.

  Kapitalismi on ainaista sodankäyntiä. Se on alituista kauppasotaa valtioiden välillä, ja se on alituista sotaa, kilpailua, yksilöiden välillä. Siitä hyötyy se, joka omistaa aseita, ja se, joka ylipäänsä omistaa.

  Kapitalismi perustuu omistamiseen. Sen juuret ovat siellä, jossa ensimmäinen mies keksi että ”tämä maa-alue kuuluu minulle yksin”. Heti kun muu yhteisö hyväksyi sen, he joutuivat maksamaan omistajalle muodossa tai toisessa.

  Omistamisessa on kaiken eriarvoisuuden juuret, kuten Jean-Jacques Rousseau aikoinaan totesi: ”Mistä ihmisten eriarvoisuus on saanut alkunsa? … Ensimmäisestä ihmisestä, joka aitasi maa-alan ja rohkeni sanoa: tämä on minun, sekä tapasi toisia, jotka olivat kyllin tyhmiä häntä uskoakseen, tuli porvarillisen yhteiskunnan todellinen perustaja. Miten monista sodista, rikoksista ja murhista, miten suuresta onnettomuudesta ja kurjuudesta olisi pelastanut ihmissuvun se, joka olisi hävittänyt rajapyykit ja sanonut toisille: Älkää kuunnelko tuota huijaria tai olette hukassa, älkää unohtako, että hedelmät kuuluvat kaikille eikä maa kenellekään.”

  Ja eriarvoisuus siis: http://www.lukupino.com/2015/01/eriarvoisuus-tappaa.html

  • JiiPee

   ”Nälkä on sodankäynnin muoto, ja sodankäynnillä on pyrkimys tappaa toinen, jolta voidaan siten riistää hänen hengen lisäksi hänen omaisuutensa, maansa, lapsensa, tai mitä sieltä halutaankaan.”

   Voisi ihan perustellusti sanoa, että kokoomus leikkauspolitiikallaan aikoo murhata harkitusti köyhät. Sodankäyntitapapa sekin että jäädytetään vähävaraisten indeksit vuodesta toiseen. Harkittua murhapolitiikkaa.

   ”Ensimmäisestä ihmisestä, joka aitasi maa-alan ja rohkeni sanoa: tämä on minun”

   Tämä lause on kaikkien sotien äiti, koska tämän maa-alueen itsellään puolustamiseen tarvitaan aina rautaa rajoille.

   • KK

    ”Voisi ihan perustellusti sanoa, että kokoomus leikkauspolitiikallaan aikoo murhata harkitusti köyhät.”

    Ei vaan harkitusti aiheuttavat tilanteen jossa köyhä itse tekee sen niin ei tarvitse liata käsiä.

    • JiiPee

     ”Murhauttaa”

 31. Ulla Vehaluoto

  Rahataloudessa ihminen tarvitsee rahaa elääkseen.

  Se joka haluaa estää toisen elämän, voi tehdä sen verettömästi yksinkertaisesti riistämällä köyhältä omistamattomalta ihmiseltä elämään tarvittavat rahat. Sitä on uusliberalismi myös tehnyt. Uusliberalismin ainoa idea on eriarvoistaa ihmiskunta äärimmilleen. Siinä olemme jo hyvin lähellä.

  Rikkaimman prosentin tai rikkaimman desiilin osuus ihmiskunnasta on vähemmistö, ja siitä huolimatta tuo vähemmistö onnistuu hallitsemaan maailmaa ja sen valtioita täysin. Pukeutuen demokratian kaapuun, antaen kansan äänestää.

  Tosiasia on, että maailma on mielipuolten käsissä.

  Toinen tosiasia on, että voimme vapautua tästä tilanteesta. Se kuitenkin edellyttää sitä, että riittävä osa ihmiskunnasta ottaa todellisen järjen käyttöön, samalla kun koko homma perustuu eettisesti siihen, että yhteinen yhteiskunnan ja ihmiskunnan hyvä on tavoitteena. Ihmisen hyvä.

  Rahan hyvä taistelee ihmisen hyvää vastaan. Sitä se on aina tehnyt. Koronkiskonta, joka on tuomittu kaikissa uskonnoissa, on nykyään valtauskontona. Valtiot palvelevat koronkiskojia, pankkeja, vakuutuslaitoksia, huijarikauppiaita.

  Ja he ovat ottaneet valtiot johtoonsa, ohjaksiinsa, lankoihinsa. Talous (yksityisomistajat, iso raha, pääomat) ohjaa demokraattista päätöksentekoa, eikä päinvastoin.

  Siitä järjestä:

  Hallituksen kannattajat eivät huomaa, miten järjettömiä he esittävät. Esimerkiksi hesarin kommenteissa he jatkuvasti kiistävät, että köyhyys olisi rahan puutetta.

  Sen sijaan he esittävät mitä moninaisimpia ”vaihtoehtoisia totuuksia”, kuten:
  köyhyys on elämänhallinnan puutetta
  köyhyys on valinta
  köyhyys on holtittomuutta, kohtuuttomuutta
  köyhyys on kateutta, ahneutta
  köyhyys on laiskuutta
  köyhyys on typeryyttä, vähälahjaisuutta
  köyhyys on kyvyttömyyttä hoitaa omia asioitaan
  köyhyys on sitä kun kuluttaa liikaa
  köyhyys on mielenterveysongelma
  köyhyys on henkinen ongelma
  köyhyys on väärä asenne
  köyhillä on liikaa rahaa, liikaa tukia

  Järkevä, siis looginen ajattelija huomaa välittömästi kyseisten vaihtoehtototuuksien epälogiikan, siis valheellisuuden.

  Sen sijaan hyväuskoisille hölmöille nuokin epäloogisuudet siis valheet menevät kuin häkä.

  Ja vaikutuksetkin samanlaisia.

  • Työsuhde-etuna astma

   Hyvin kirjoitettu!

  • Esa J.

   Ulla, minä rakastan sinua! (Älä ota todesta!)

  • htu

   Erittäin hyvä kirjoitus! Jonka kruunasi : ”Sen sijaan hyväuskoisille hölmöille nuokin epäloogisuudet siis valheet menevät kuin häkä.” Suomessa näitä riittää. Seuraavista vaaleista tulee pelottavat.

 32. Sonofhades

  Raha on yksi tapa ratkaista köyhyyttä. Sen heikkoutena on ihmisten ahneus. Esim. asumistukimenot kasvavat joka vuosi koska voidaan pyytää isompaa vuokraa kun kysyntää on, eikä vuokralaisia tarvitse kosiskella halvemmalla hinnalla.

  Itse lähtisin muuttamaan lakia ensimmäisen palauttamalla vuokrasääntelyn. On hölmöläisten peitonjatkohommia, että valtion (KELAn) pitää maksaa asumistukea + toimeentulotukea henkilölle, joka asuu esim. kunnan omistaman asuntoyhtiön ylikalliissa vuokraslummissa. Asunnot on pääsääntöisesti rakennettu ko. kunnan toimesta valtion tuella. Oikeampi ratkaisu olisi vuokran alentaminen vastaavalla summalla.

  Sama ongelmahan tulee vastaan elintarvikkeissa. Köyhimmile asuinalueille rakennetaan K/S-ketjujen kaikista kalleimmat kaupat. Kaupan alalla pitäisi rakennuslupa olla sidottu siihen, kuka tarjoaa edullisimmat hinnat alueen asukkaille. Kuntapäättäjät eivät näin todellakaan toimi.

 33. Jorma Reijonen

  Kuuntelin eilen iltapäivällä radiosta Olli Ihamäen juttuja, avasin radion kesken ohjelman, mutta… Ihamäen ideologinen ajatusmaailma on tiedossani , olen kuunnellut mm. metsäradiota, koska aihe kiinnostaa. Nyt Ihamäki meni riman ali intoillessaan siitä, kuinka paljon tekemätöntä työtä on, kunhan tartutaan toimeen. Näin varmaan on, mutta Ihamäki ei nähtävästi ole kartalla siitä, että työttömän pienikin ylimääräinen ns. firabelityö aiheuttaa valtavan selvittelyn ja mahdollisen karenssin. Ohjelma on varmaan kuultavissa Ateenassa. Toinen asia: Odotan kuulevani poliitikkojen kannanottoja leipäjonoista, kun vaalikuume nousee.

  • äimänkäki

   Tekemätöntä työtä on paljon ja lisää tulee koko ajan. Vain palkanmaksaja puuttuu. Löysikö Ihamäki sellaisen?

   • Jorma Reijonen

    En morkkaa häntä enempää, mutta ajatus, että työttömät ovat laiskoja, sylettää. Se paistoi läpi ohjelmassa, olisiko Yle muokannut käsikirjoitusta. Toteaisin vain tämän: ennen oli ennen, nyt on nyt. Toiveajattelua, että firabelihommilla pääsee ansioille, ellei sitten harrasta suhmurointia tai rikollisuutta. Olen pitänyt Ihamäkeä faktapohjaisena toimittajana omissa lausunnoissaan, ainakin itse petyin siinä. Suosittelen kuuntelemaan Yle areenasta, mikäli löytyy. Itsekin kuuntelen, jahka ehdin.

 34. KK

  ”Ei kukaan ole vaatimassa sitä rahaa kahmalokaupalla” Tähän sanoisin korjaukseksi että, ei kukaan… ei kukaan paitsi ne joilla sitä rahaa jo on sikamaisen paljon.

  • äimänkäki

   Köyhältä puuttuu paljon, rikkaalta puuttuu kaikki.

 35. äimänkäki

  Köyhyyttä ja asunnottomuutta on poistettu niin kauan kuin muistan ja muistan noin viidenkymmenen vuoden taakse. Mahtaa olla vaikea poistaa kun ei ole tuossa ajassa onnistunut. Onko oikeasti tarkoituskaan, tuskinpa. Omillaan toimeen tuleva tulee myös riippumattomaksi eikä taivu linkkuveitselle käskettäessä. Semmonen peli ei vetele.

  Kokkareilla on aina ollut ohjelmassa verot valtion maksettavaksi. Nyt siihen on lisätty myös palkat. Kes-kusta näyttää tulleen samoille linjoille. Eikä tässä vielä kaikki. Vasemmistoliittokin on samoilla linjoilla palkan suhteen. EK esitti äskettäin, että eta-alueen ulkopuolelta pitää saada nopeasti, oliko peräti 100 000 osaajaa Suomeen töihin ja vaati valtiolta palkkoihin subventiota 70 %. Siis Maassa jossa on puolimiljoonaa työtöntä. Härskimpää esitystä en ole vielä nähnyt. Voi tulla tietenkin vaikka huomenna Sipilältä.

  Vielä tulonsiirroista. Kaikki mitä valtio maksaa on tulonsiirtoja, veroilla kerättyä. Niille annetaan vain erilaisia nimiä kohteesta riippuen. Köyhälle 500 euroa on tulonsiirto. Oy Yritys Ab’lle muutama kymmenen miljoonaa on innovaatiotuki jnejne… Avataan näitä nimiä budjetista kun ehditään.

  • Servitus

   ”Härskimpää esitystä en ole vielä nähnyt. Voi tulla tietenkin vaikka huomenna Sipilältä.”

   Ei tullut Sipilältä, vaan Juhana Vartiaiselta. Ei sentään vielä esitä tätä, mutta julistaa Twitterissä ( https://twitter.com/filsdeproust/status/1081998352529670144 ), että aktiivimalli toimii, koska ”aktivointivelvoitteen työllistymistodennäköisyyttä nostava vaikutus on sitä suurempi, mitä kauemmas se edellyttää matkustettavan => aktivointi toimii, koska siitä ei pidetä ja hakeudutaan ripeämmin töihin”. Viittaa tähän: http://ftp.iza.org/dp4079.pdf

   Eli lisää vaan keppiä, vaikka sitten aina vain suuremman työnhakualueen avulla.

   • AKK

    Pakko todeta että Vartiaisen esittämää moral hazardia, moraalikatoa, on käytetty perusteluna myös ihmisten leirityksiin ja orjuuttamiseen. Ja kuten historia opettaa niin aktivoinnista on edetty myös likvidointiin. Vartiainen näkee moraalikadon muissa, mutta ei näe ilmiselvää moraalikatoa itsessään. Kokeeko Vartiainen ehkä olevansa jonkinlainen 2000-luvun übermensch?

   • Make

    Onhan tuo nyt uskottava, kun empiiriset tutkimustulokset puhuvat puolestaan ja täydentävät matemaattista mallia:

    θ(t | x, P, v) = exp(x′β + φ(t) + ζ0P + ζ1P.d5−24 + ζ2P.d25+ + v)

    Olkaamme tyytyväisiä, että Vartiainen, ainakin toistaiseksi, hakee aktivointimalleja 10 vuoden takaisesta Tanskasta, eikä 80 vuoden takaisesta Saksasta.

 36. Väinö Kalami

  Onko eduskunnan kyselytunnilla keskusteltu siitä, että Suomen perusturvan taso on EU:n mukaan liian matalalla? Eikös Suomi noudata EU:n määräyksiäkin pilkun tarkasti, kuten entinen liittolaisemme Hitlerin johtama Saksa. Ja EU:lla taitaa sitten olla jo myös puoliksi hessahtanut pomo, jota epäillään alkoholismista. ( viinan liika juonti aiheuttaa loppuvaiheessa sen, että ihmisolento juo aivonsa ikäänkuin pellolle…)
  Yrittäsivät keksiä sellasia töitä, joista vois maksaa asianmukaisen palkan. Eikä mitään rangaistuksia ja koirakouluja. Mutta suomalaiset johtajat uskovat rangaistuksiin. Ja historiasta ne eivät ole oppineet mitään. Pelkkää teatteria ja mitkään asiat eivät ole hallinnassa. Ja mitä ne ovat saaneet aikaan?

  • show must go on….

   Erno Paasilinna vertasi aikoinaan poliitikkoja valjakkohevosiin:
   Väsyneet, vanhat ja asemaansa valjakon hierarkiassa tottuneet hevoset täytyy vaihtaa. Vanhat konit eivät jaksa enää ” juosta” ja niistä on tullut valjakolle taakka.

   Suorastaan surkuhupaisaa on se, että monet näistä ”kaakeista” ovat ilmoittaneet ”köpöttelemään” EU-parlamenttiin. Pois kansan silmistä..!

   Eu- parlamentista on tullut kansanedustajiemme vanhainkoti. Heidän tekemisiään siellä ei arvostele kukaan…
   Toivon tulevissa vaaleissa, joita ovat tänä vuonna myös EU- vaalit ja mahdollisesti myös maakuntavaalit, ettei kukaan sorru äänestämään näitä konsensusmiehiä tai naisia.

   Toivottavasti sote- soppa kaatuu ja uudet kansanedustajat voivat aloittaa uudestaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion rakentamisen.

  • antonio

   Euroopan neuvosto kritisoi Suomea perusturvan pienuudesta.

 37. äimänkäki

  Jos lasketaan tasavallan alkuajoista saakka, köyhyyttä ja asunnottomuutta eivät Suomen hallitukset ole pystyneet poistamaan sadassa vuodessa, mutta maapallon ilmastot meinaa tämä nykyinen muuttaa kymmenessä vuodessa. Täytyy katella mitä perustuslaki sanoo maapallon ilmastosta. Kyllä siellä maininta täytyy olla kun hallitus noin topakasti toimeen tarttui.

 38. Savolainen

  Nyt on köyhällä taas rahanmenoa, kun ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyystodistukseksi. Henkilökortti maksaa 55 euroa. Plus kuva.

 39. MH

  Voisitko Saku ihan oikeasti kerätä kaikki nämä köyhien vihamieliset ja ahdingosta kertovat kommentit yhteen ja lähettää päättäjille? Mielestäni varteenotettava idea.
  Ehkä se voisi avata heidän silmiään millaiseen pisteeseen ovat ajaneet köyhät. Iso ehkä tosin, mutta siitä huolimatta uskoisin, että tekisit palveluksen heille kenen puoli pidät.

 40. Veli-Pekka Saarinen
Kommentoi »

Comments are closed