Köyhää kirpaisee

Pääministeri Juha Sipilä myönsi jo syyskuussa 2017, että hänen hallituksensa politiikka on iskenyt eniten pienituloisiin. Kipeää tekee, mutta seuraava hallitus sitten voi korjata tämänkin asian. Hallitus näkyy jatkavan samalla kipeää tekevällä linjallaan loppuun asti.

Eilen eduskunnassa käytiin lähetekeskustelua hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista. Jos tämä esitys hyväksytään, niin terveyskeskuksessa käynnin enimmäishinta kymmenkertaistuu. Tällaista hinnankorotusta ei ole ennen nähty, mutta näköjään nykyinen hallitus kykenee ihan mihin tahansa. Pääasia näyttää olevan, että köyhää kirpaisee.

Tällä hetkellä maksu terveyskeskuskäynneistä on joko 41,20 euroa vuodessa tai 20,60 euroa käyntikerralta. Kolmen maksullisen käynnin jälkeen tulee vastaan niin sanottu välikatto, jonka jälkeen käynnit ovat maksuttomia. Asiakas maksaa siis enintään 61,80 euroa vuodessa.

Lisäksi on olemassa kaikista kunnallisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävien potilas- ja asiakasmaksujen maksukatto 683 euroa vuodessa. Tämän jälkeen kaikki palvelut ovat maksuttomia.

Nyt hallitus esittää vuosimaksun ja välikaton poistamista, jonka jälkeen jokaisesta terveyskeskuskäynnistä pitää maksaa normaali käyntimaksu aina siihen asti, että vuotuinen kattoraja 683 euroa täyttyy. Terveyskeskuksessa käynnin enimmäishinta aiotaan kymmenkertaistaa kertarysäyksellä.

Tämä sattuu takuulla niihin, joita satuttamaan se on tarkoitettukin. Kaikkein eniten terveyskeskuspalveluja tarvitsevat joutuvat maksamaan kaikkein eniten, ja kaikkein eniten niitä palveluja tarvitsevat pienituloiset ja paljon sairastavat eläkeläiset. Viimeisenä temppunaan hallitus siis mätkäisee köyhiä eläkeläisiä kunnolla turpiin.

Minä en enää jaksa ihmetellä mitään tämän hallituksen tekoja. En ihmettelisi, vaikka hallitus päättäisi jakaa itsemurhapillereitä köyhille eläkeläisille. Hallituksen kärkihankkeena näyttää kerta kaikkiaan olevan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen heikentäminen kaikin mahdollisin keinoin.

Jos tämä lakiesitys menee läpi, niin hallituspuolueiden kansanedustajat ja ehdokkaat voivat mennä vaalitilaisuuksiin kertomaan, että pitää katsoa kokonaisuutta ja nähdä maksujen yhdenvertaistaminen positiivisena asiana. Kokonaisuus parantaa asiakkaan asemaa, kuten lakiesityksen perusteluissa sanotaan.

Paljon sairastava köyhä katsoo kukkaroaan ja sanoo, että lopettakaa jo tällainen asemani parantaminen. Kokonaisuutena katsoen tätä ei kestä enää kukaan.

 

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (107)
  1. Miten voi olla näin julmaa menoa?
    Kiitos sakulle taas. Teet niin arvokasta työtä.

  2. Tämä on jo ihan hirveää. Nyt jo jouduin jättämään osan lääkkeistä ostamatta ja poliajan peruin. Ei nuo yksittäiset maksut niin kamalia ole, mutta jos katot poistetaan, niin minut voi viedä saunan taakse.
    Olen monisairas, vammainen sairaseläkeläinen ja nyt tuntuu ettei minulla ole oikeutta elääkään.
    Loka-joulukuussa jouduin käymään polilla 3 kertaa, kaksi kertaa päiväkirurgisella ja kaksi tk:ssa. Lisäksi asiantuntijahoitajalla kerran ja hammashoitolassa kerran. Lääkkeet ja taksikyydit päälle. Kyllä alle tonnin eläkkeestä tuntui aika kovalta. Tässä on selvitty noiden kattojen ansiosta.

    1. Siellä missä minäasunonkertakäynti sen 20,60 ja maksuttomaan pääsee kun on maksanut sen vajaat 700 Euroa. Olen ajatellut että en men enää hoitajille enkä lääkäreille vaanuusinvain reseptiäniistä lääkkeistämitä nyt käytän netin kautta. Tekee hyvää ainakin verenpaineelle kun yrittävät juoksuttaa siellä yhtenään ja se nostaa kyllä verenpaineen reippaasti . .

Kommentointi suljettu.