Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Köyhää kirpaisee

Pääministeri Juha Sipilä myönsi jo syyskuussa 2017, että hänen hallituksensa politiikka on iskenyt eniten pienituloisiin. Kipeää tekee, mutta seuraava hallitus sitten voi korjata tämänkin asian. Hallitus näkyy jatkavan samalla kipeää tekevällä linjallaan loppuun asti.

Eilen eduskunnassa käytiin lähetekeskustelua hallituksen esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista. Jos tämä esitys hyväksytään, niin terveyskeskuksessa käynnin enimmäishinta kymmenkertaistuu. Tällaista hinnankorotusta ei ole ennen nähty, mutta näköjään nykyinen hallitus kykenee ihan mihin tahansa. Pääasia näyttää olevan, että köyhää kirpaisee.

Tällä hetkellä maksu terveyskeskuskäynneistä on joko 41,20 euroa vuodessa tai 20,60 euroa käyntikerralta. Kolmen maksullisen käynnin jälkeen tulee vastaan niin sanottu välikatto, jonka jälkeen käynnit ovat maksuttomia. Asiakas maksaa siis enintään 61,80 euroa vuodessa.

Lisäksi on olemassa kaikista kunnallisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävien potilas- ja asiakasmaksujen maksukatto 683 euroa vuodessa. Tämän jälkeen kaikki palvelut ovat maksuttomia.

Nyt hallitus esittää vuosimaksun ja välikaton poistamista, jonka jälkeen jokaisesta terveyskeskuskäynnistä pitää maksaa normaali käyntimaksu aina siihen asti, että vuotuinen kattoraja 683 euroa täyttyy. Terveyskeskuksessa käynnin enimmäishinta aiotaan kymmenkertaistaa kertarysäyksellä.

Tämä sattuu takuulla niihin, joita satuttamaan se on tarkoitettukin. Kaikkein eniten terveyskeskuspalveluja tarvitsevat joutuvat maksamaan kaikkein eniten, ja kaikkein eniten niitä palveluja tarvitsevat pienituloiset ja paljon sairastavat eläkeläiset. Viimeisenä temppunaan hallitus siis mätkäisee köyhiä eläkeläisiä kunnolla turpiin.

Minä en enää jaksa ihmetellä mitään tämän hallituksen tekoja. En ihmettelisi, vaikka hallitus päättäisi jakaa itsemurhapillereitä köyhille eläkeläisille. Hallituksen kärkihankkeena näyttää kerta kaikkiaan olevan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanteen heikentäminen kaikin mahdollisin keinoin.

Jos tämä lakiesitys menee läpi, niin hallituspuolueiden kansanedustajat ja ehdokkaat voivat mennä vaalitilaisuuksiin kertomaan, että pitää katsoa kokonaisuutta ja nähdä maksujen yhdenvertaistaminen positiivisena asiana. Kokonaisuus parantaa asiakkaan asemaa, kuten lakiesityksen perusteluissa sanotaan.

Paljon sairastava köyhä katsoo kukkaroaan ja sanoo, että lopettakaa jo tällainen asemani parantaminen. Kokonaisuutena katsoen tätä ei kestä enää kukaan.

Kommentit (107)

 1. Mm

  Miten voi olla näin julmaa menoa?
  Kiitos sakulle taas. Teet niin arvokasta työtä.

 2. Tarja

  Tämä on jo ihan hirveää. Nyt jo jouduin jättämään osan lääkkeistä ostamatta ja poliajan peruin. Ei nuo yksittäiset maksut niin kamalia ole, mutta jos katot poistetaan, niin minut voi viedä saunan taakse.
  Olen monisairas, vammainen sairaseläkeläinen ja nyt tuntuu ettei minulla ole oikeutta elääkään.
  Loka-joulukuussa jouduin käymään polilla 3 kertaa, kaksi kertaa päiväkirurgisella ja kaksi tk:ssa. Lisäksi asiantuntijahoitajalla kerran ja hammashoitolassa kerran. Lääkkeet ja taksikyydit päälle. Kyllä alle tonnin eläkkeestä tuntui aika kovalta. Tässä on selvitty noiden kattojen ansiosta.

  • Raija

   Siellä missä minäasunonkertakäynti sen 20,60 ja maksuttomaan pääsee kun on maksanut sen vajaat 700 Euroa. Olen ajatellut että en men enää hoitajille enkä lääkäreille vaanuusinvain reseptiäniistä lääkkeistämitä nyt käytän netin kautta. Tekee hyvää ainakin verenpaineelle kun yrittävät juoksuttaa siellä yhtenään ja se nostaa kyllä verenpaineen reippaasti . .

 3. Pirkko Timonen

  Niille, joilla on oikeus perustoimeentulotukeen, Kela maksaa terveyskeskusmaksut. On paljon pienituloisia, joidet tulot ylittävät niukasti sen maagisen rajan että oikeutta perustoimeentulotukeen ei muodostu. Tämän jälkeen mahdollisesti siis heillekin tulisi oikeus perustoimeentulotukeen. Riippuen tietysti ko. henkilön tuloista ja menoista. Kela eli valtio maksaa siis joka tapauksessa osan näistä lisääntyneistä tk-maksuista. Ei ne pienituloisen pussista suoraan mene.

  • Merja K

   Läheskään kaikki pienituloiset eivät sitä toimeentulotukea saa. Toimeentulotuki on kuitenkin niin pieni, että jos ei ole pienimpien etuuksien varassa, niin helposti ylittyy. Ensimmäistä kertaa haettaessa myös edellisten kuukausien tuloja voidaan jyvittää halukuukausille ja kuukausia ja taas kuukausia eteenpäin. Vaikka tilillä rahaa ois 0 e, niin jos laskelmat näyttää, että ei tipu niin ei tipu. Ei se niin toimi, että hei tässä kuussa tuli nyt lääke- ja lääkärikuluja, haenpa toimeentulotukea. Jos on jo valmiiksi toimeentulotuen varassa, niin silloin tässä ei ole ongelmaa. Kaikki pienituloiset eivät ole.

  • Katja

   Valitettavasti toimeentulotuen hakeminen voi olla vaikeaa monestakin syystä, eikä sitä nykyäänkään hae kaikki jotka voisivat sitä saada. En tiedä millainen ruljanssi se on nyt sähköisenä, mutta itse aikani hyydyin sen paperipinon kanssa mikä ensimmäisellä kerralla piti täyttää ja palauttaa. Olin masentunut opiskelija, joten elin sitten opintolainalla ennenkuin läheinen sai tietää tilanteestani ja totesi että nyt täytetään sossun paperit yhdessä. Voimiahan se myös vie aina lähetellä tiliotteita ja muuta, itse onneksi rutinoiduin siihen nopeasti. Onneksi myös oli se läheinen, joka auttoi alkuun prosessin kanssa. Tähän ehkä hallituskin luottaa – että kaikki eivät osaa, jaksa tai kehtaa tt-tuea hakea.

   • Työsuhde-etuna astma

    Eikös tätä ole ihan selvitettykin, jo ennen näitä ”kipeitä päätöksiäkin” oli melko suuri määrä ihmisiä jotka olisivat tukeen oikeutettuja, mutta jotka eivät kehtaa, osaa tai yksinkertaisesti jaksa sitä hakea.

  • Työsuhde-etuna astma

   Jos on puoliso jolla on tuloja, jos on vähänkään realisoitavissa olevaa omaisuutta (vaikkei kukaan sitä syrjemmällä olevaa asuntoa tai ruosteista nissania koskaan ostaisi vaikka kuinka halvalla koettaisi myydä) tai mitä muita syitä niitä nyt onkaan, niin toimeentulotukea ei heru. Kunnallinen sosiaalitoimi ehkä näki sen kokonaistilanteen ja ymmärsi että pienellä harkinnanvaraisella avulla terveydenhoitokuluihin yhteiskunta säästää lopulta pitkän pennin kun tilanne ei pääse huonommaksi, mutta Kelassa nähdään vain ne lakipykälät.
   Ja ne sanovat useimmille että ei heru.
   Itseänikin käytännössä elättää puoliso, sillä aktiivileikattu työmarkkinatuki riittää juuri ja juuri terveydenhoitokuluihini ja terveystilanteeni aiheutuviin muihin kuluihin, kuten välttämättömiin apuvälineisiin joihin en ole oikeutettu saamaan minkäänlaista tukea. Olen siis itse sikäli onnellisessa asemassa, mutta silti perinjuurin suivaantunut niiden puolesta joilta yritetään viedä se viimeinenkin oljenkorsi.

  • Sirpa N.

   Vastauksena Pirkolle: on monia pienituloisuia, jotka eivät ala hakea toimeentulotukea ennen kuin reilusti sen jälkeen, kun kaikki omat on käytetty ja sinnitelty entistäkin pienemmällä, jos silloinkaan.

   Tämän tietävät tilastojen laatijat ja varmasti päättäjätkin.

   Toimeentulotuen taso/ minimielanto on järjettömän pieni. Liian pieni, ehdottomasti. On monia pienitulosia, jotka ovat selkeästi pienituloisia ja köyhiä muiden mittareiden mukana, vaikkeivät saisi toimeentulotukea.

   Kunpa tämäkin muistettaisiin.

   • Hulivilipoika

    Tämä on suuri kusetus sekä mummojen ja vaarien pienten säästöjen siirtäminen joko terveyspalveluja järjestävälle yksityiselle tahi julkiselle toimijalle. Tulonsiirto väärinpäin siis. Tehdään sairaiden köyhien elämä niin ahtaaksi, että valoa ei enää näy tunnelin päässä. Ruokajonot pitenevät ja itsemurhat lisääntyvät. Ollaanpa pois viemästä parempituloisten rahoja. Niiden, jotka ovat saaneet hyvän koulutuksen, työterveyshuollon, lapsilisät infrastruktuurin jne. ilman maksuja. Jotkut työnantajat maksavat hammashoidon ja lääkkeetkin. Tutkittua asiaa on sekin, että Suomessa eniten tulonsiirtoja saavat keskiluokka, seuraavaksi rikkaimmat ja vähiten saavat kaikkein köyhimmät (https://yle.fi/uutiset/3-7311261). Onneksi en omista asetta. Saattaisi käydä vaalikojulla houkutus liian suureksi.

   • tinkeli

    Kyllä tämä kirpaisee niitä pienipalkkaisiakin, joilla tulot hiukan ylittävät toimeentulotukirajat – pienestä palkasta jää entistä vähemmän käteen. (Kaikilla ei oke kovin kattavaa työterveyshuoltoa, ja pienituloisen perheenjäsenetkin saattavat joutua lääkäriin turvautumaan.)

  • stunned

   Asiakasmaksut pitäisi mennä suoraan terveyskeskuksesta Kelalle niillä henkilöillä, jotka sinnittelevät pienellä eläkkeellä tai työmarkkinatuella. Tai pitäisi olla joku postilaatikko, jonne sairaanhoidon laskut voisi kuoressa laittaa, ja jotka sitten katsottaisiin automaattisesti onko aihetta korvaukseen. Nykyisellään toimeentulotuen hakeminen laskuihin on vaikeaa, hidasta ja epävarmaa. Luottavat siihen, että kaikki eivät jaksa nähdä sitä paperisotaa. Hyvää tuossa hallituksen esityksessä on ainoastaan se, että heidän puheidensa mukaan ”maakunnat seuraavat maksukattoa” ja sen täyttymistä. Nykyään tuokin on potilaan itse huolehdittava tilkkutäkistä palaset ja huomattava anoa vapautusta loppuvuoden laskuista. Vähän kuin täyttäisi veroilmoitusta vähennyksineen.

   Sairaaloista tai asemilta ei saa mitään opastusta tai apua. Katsovat suu pyöreänä köyhän valituksia. Lääkärillä yleensä ilmeenä ”tonnin steeli”. Liian moni vaivainen ei jaksa taistella viidakossa talsien raivaten tietään machetella eteenpäin.

  • työtöntyötön

   Tätä olen ihemetellyt jo pitkään. Hallitus suorastaan ajaa ihmiset järjestämään asiansa niin että toimeentulotukeen on oikeus. Ja koska se on pahin kannustinloukku niin se myös passivoi eniten.

   Kuinka moni pariskunta asuu tukipoliittisista syistä kahta asuntoa jos vähintään toinen heistä on työtön? Valtiolle tulee kalliiksi maksaa asumistukia mutta minkäs teet?

  • väärä henkilö

   ”Niille, joilla on oikeus perustoimeentulotukeen…” Niinpä. Vaan kaikilla pienituloisilla ja tulottomilla ei ole! Toimeentulotuen tarvetta ei arvioida pelkästään suhteessa tuloihin, vaan myös varallisuuteen, ja se on perhekohtainen, viimesijainen ns. etuus, kun köyhyys on jo asettunut taloksi.

   Kannattaa tutustua toimeentulotuen sääntöihin, ennen kuin ehdottaa toimeentulotukea ratkaisuksi kaikkiin heikennyksiin. Toimeentulotuki ei korvaa läheskään kaikkia sosiaaliturvan heikennyksiä (esim. aktiivileikkuria) tai välttämättömien kulujen ja maksujen korotuksia (esim. terveydenhoitomenot). Kun ansiotulot loppuvat sairauden tai työttömyyden vuoksi, ensisijainen tuki ja turva on aina omat ja perheenjäsenten tulot ja varat. Vasta kun ne on käytetty loppuun, aletaan katsella oikeutta toimeentulotukeen. Joku selväsanaisempi saisi kirjoittaa tämän asian auki (miel. pelkillä päälauseilla), että toimeentulotuen ja ns. syyperusteisen sosiaaliturvan realiteetit avautuisivat myös niille, jotka edelleen kuvittelevat, että ”ainahan se raha jostain tulee”.

   Kaikista ei tule varattomia heti ansiotulojen loppuessa. Samoin heidän puolisonsa tulot eivät nimellisesti putoa, vaan ainoastaan käytettävissä oleva tulo per ”kulutusyksikkö” (jännä nimi ihmiselle) voi painua alle pienituloisuusrajan (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005959231.html), mikä käytännössä tarkoittaa perheen sisäisiä ”kipeitä menoleikkauksia”.

   Puolisoiden tulot ja varat ovat lähtökohtaisesti henkilökohtaisia, mutta puolisoiden elatusvelvollisuuden ja suomalaisen ns. sosiaaliturvan sääntöjen vuoksi käytännössä eivät. Eli jos puoliso haluaa pitää mummonmökkinsä ja herukkamaansa, vaikka hänen ansiotulonsa ei yksin riitä koko perheen elatukseen, hän joutuu valitsemaan vapaa-aikansa ja edessä siintävien aurinkoisten eläkepäiviensä laadun ja kotona esim. työkyvyttömänä viruvan siippansa välillä. Mitä kaikkea lymyääkään suurten avioerolukujen takana…

  • Eve, vapaaehtoinen tukihenkilö

   Juurikin siksi, tässä ei ole mitään järkeä. Sipilä kumppaneineen on täysin tietoinen että köyhä kansa ei jaksa/pysty hakemaan toimeentulotukea. Erityisesti vanhat ja sairaat eivät osaa, eivätkä halua, koska yhä edelleen ajatellaan että se on ns. köyhäinapua, nöyryyttävää sellaista. Hakuprosessi on tehty hankalaksi ja vaatii usein tietoa, jota tavallisella kansalaisella ei ole. Toimeentulotuen hakeminen ja Kelassa asiointi vaatii tietoa, sitkeyttä ja hermoja. Rahaa saattaa joutua odotamaan kuukausia, koska lähes aina tuki ensin hylätään ja valitusprosessi on pitkä. Vaikka Sipilä joukkoineen ei sitä tunnusta, kyseessä on kansanmurha. Köyhät ja sairaat saunan taakse, vain hieman mutkan kautta kiertotietä.

 4. erska musu

  Köyhällä ei ole varaa kuolla, eipä enää varaa sairastaakaan, tarvitaankos kunnallisia joukkohautoja. Vihaksi pistää…

  • Luukas Pyykorpi

   Ottaa yhteyttää asiassa Kela-Elliin ( 15000€/kk ) – varmaan vihdoinkin koneesto rasvaantuu

 5. Pekko

  Kaiken takana on saada koko julkinen terveydenhuolto ajettua alas ja sen jälkeen yksityistettyä. Tämä on vain esimakua tulevasta. Kun julkiset eivät enää saa edes leikata jos matkaa ns päivystyssairaalaan on yli 30 minuuttia… Meinaa sitä että julkiset isot sairaalat eivät ehdi leikata kaikkia ja on siirrettävä yksityisille. Ja kun julkiset on ajettu lopullisesti alas yksityispuoli viisin-kuusinkertaistaa hinnat, eikä tämän jälkeen köyhä voi muutakuin anoa sitä itsemurhapilleriä (lomake z-13 kahtena kappaleena Kelalle).

  • antonio

   Sairaalalekurit nauraskelevat
   Saarikolle,
   jonka mukaan leikkauksista
   suurin osa tehdään ilman nukutusta.

  • Jari Eeva

   Yritykset pönkittävät yksityistä puolta sairauskassa -systeemllä. Kyllä yleisen puolen peli on pelattu ja maaliin päästy.

  • Raija

   Se on kukka juttu etteisvät saa leika mutta joutuu julkinen kuitenkin yksityisen leikkurin mokat korjaamaan ja kyllä niissäkorjauksissa kirugia tarvitaan. Omituinen katsontakanta että julkinen on niin huono leikkausasioissa mutta kuitenkinkatsotaanparemmaksi jos yksityinen mokaa leikkausissaan niin ei saa/joudu itse sitä korjata. Joten siinä tapauksessa se julkinen nyt sitten on kuitenkin parempi kuin se ykityinen.

   • Raija

    Siis se on kumma juttu etteivät saaleikata julkiset

 6. Mimmi24

  Kerronpa nyt lyhyesti tähän oman tarinani. Jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle 2007. Eläkkeeni on pysynyt siitä asti samana…ja pysyy. Olen tottunut kuitenkin tulemaan toimeen vähällä ilman yhteiskunnan tukea. Sairauteni takia joudun syömään kalliita lääkkeitä, ilman niitä en selviä enkä pysty toimimaan arjessani. Lääkkeeni maksavat paljon, joudun myös käyttämään ajoittain tk-palveluja.
  Säästöni ovat jo huvenneet. Tämän lakiuudistuksen myötä joudun jättämään lääkkeitä ja palveluja vähemmälle. Kauhukuvanani on, että joudun ottamaan pikavippejä voidakseni maksaa ambulanssi/tk-maksut. Kipujani ei halua kukaan, en minäkään. Taidan seuraavan kipukohtauksen tullessa hypätä koskeen!

 7. stunned

  Hallituspuolue keskustan kansanedustajan Martti Talja toi esiin, että asiakasmaksujen välikattoa ei ole pakko poistaa, vaan maakunta voi halutessaan pitää sen voimassa. Laissa säädetään enimmäismaksut palveluille, mutta kunnat ja maakunnat voivat päättää sitä alemmista maksuista.

  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268797-asiakasmaksujen-pommi-kuohuttaa-62-euron-omavastuu-nousee-jopa-sadoilla-euroilla-tama

  Tessejä on haukuttu (työnantajat usein järkeilevät näin), koska ne eivät kuulemma ”salli isompien palkkojen maksamista” (TES on tietysti vain minimi, mutta tämä unohdetaan sopivasti). Nyt sitten odotetaan, että kunnat säätäisivät alempia asiakasmaksuja kuin laki sallii.

  Saarikko jatkaa**, että nyt aletaan kiinnittää enemmän huomiota maksuvapautukseen asiakasmaksuista. Tähänkään asti lakia asiakasmaksujen perimättä jättämisestä (11 §) ei ole halunnut kukaan tunnustaa edes olevan olemassa. Kokoomuksen kunnanvaltuutettu Helsingistä antaa ilmaisen neuvon: ”laskut kannattaa maksaa ajoissa.”

  https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2018/05/31/kokoomuksen-keppilinja/

  **”Oleellista on myös havaita, että tämä laki velvoittaa palvelun järjestäjää eli jatkossa maakuntaa entistä selvemmin kertomaan ihmiselle oikeutuksestaan maksuhuojennukseen tai maksuvapautukseen”, Saarikko sanoi.

  Uskooko joku vielä näiden puheisiin?

 8. Timo Juhani

  Kävin eilen terveyskeskuslääkärin lähetteellä yksityisellä ihotautilääkärillä, enkä edes tiennyt joutuvani yksityiselle ennen kuin minulle soitettiin vastaanottoaika ja -paikka mihin mennä. Lasku tälle eiliselle käynnilleni oli 41,20. Outoa että summa on juuri tuo ”..41,20 euroa vuodessa”??

  • stunned

   Kunnat päättävät itse maksuista.

   Saarikko & al perustelevat esitystään yhdenvertaisuudella: jatkossa myös Helsinki ottaa maksut käyttöön (jos maakunta päättää).

  • stunned

   Maksamasi 41,20 euroa on poliklinikkamaksu lääkärin vastaanotosta. Tuokin vaihtelee. Julkisella yleensä 35 euroa vaikkapa keskussairaalassa maksaa lääkärin käsipäivää.

   • stunned

    Äh, tuokin on siis vuoden alusta noussut. Julkisella poliklinikka sama 41,20.

 9. töytön

  Eipähän tuo signaali vois enää selvempi olla. Roskasakin putsaukset meneillään. Kukahan sen nyt rehellisesti vaan möläyttäs ääneen hallituksen ”kansan edustajista”?

 10. Make

  Taas vaikuttaa siltä, että ulkomaisen palveluntarjoajan ”osallistava eutanasia” julkistetaan lähivuosina.

 11. Omenapuuro

  Minulla tuli maksukatto täyteen viime vuonna ja sen jälkeen poliklinikka- ja terveyskeskuskäynnit sekä fysioterapia oli maksutonta, mutta osastohoidosta maksoin 50% päivästä.
  Tälle vuodelle täytyy varmaan katsoa hyvin tarkkaan, että täytyykö mennä lääkäriin, uusiiko reseptin vielä Kannan kautta ja onko muutenkaan varraa hakkee lääkkeitä. Alakuomavastuun jo maksoin tälle vuojelle.

 12. Työsuhde-etuna astma

  Mielenkiintoista on että hallitus haluaa taas kerran tehdä maakuntamalliin perustuvia sote-päätöksiä vaikkei maakuntia ole edes olemassa eikä sotea saatu valmiiksi, tässä lainaus päivän Hesarista:

  ”HALLITUS muuttaa myös ensihoitoon liittyviä lakipykäliä. Ensihoito tarkoittaa äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan kiireellistä hoitoa ja tarvittaessa kuljetusta jatkohoitoon.
  Maakunta- ja soteuudistuksessa ensihoito siirtyy sairaanhoitopiireiltä maakuntien vastuulle, ja se on pääosin tarkoitus pitää julkisena toimintana. Maakunta voi kuitenkin hankkia osan siitä yksityisiltä yrityksiltä.
  Kansanedustajia ihmetytti se, miksi ei-kiireelliset potilaskuljetukset on pakko kilpailuttaa. Saarikon mukaan näin on tehtävä EU-sääntöjen takia.”

  Voisi myös ihmetellä, miten tällaisessa asiassa ollaan taas tiukasti EU:n linjoilla (jos nyt EU tällaista edes pakottaa päättämään) mutta esim. samasta suunnasta saadut useat moitteet liaan alhaisesta perustuvasta on työnnetty suoraan silppuriin. Tuo asiakasmaksujen roima nosto ei sosiaaliturvaa ainakaan paranna, moni julkisten terveyspalvelujen suurkuluttaja kun on tiukilla jo valmiiksi.

  Onneksi eduskunnassa oltiin hereillä edes hiukan leikkausten yksityistämisasiassa ja ymmärrettiin mikä siinä oli kupletin juoni. Se lohduttaa edes vähän.

 13. Kirsti Era

  Ei päättäjät tiedä todellisuudesta mitään. Ne ei käy terkkarissa, kun on ILMAINEN työterveyshuolto.
  Ehkä tuossa tavoitellaan myös kävijämäärien laskua, jolloin on aihetta entisestään harventaa verkostoa.
  Eläkeläisenä voin sanoa, etten mene terveyskeskukseen kuin viimeisen pakon edessä, siksi vaikea sinne on varata aikaa, saati että pääsisi ihan lääkärille. Terveydenhoitaja on ovella portsarina lajittelemassa tulijoita. Ei se tietenkään ole heidän syynsä vaan systeemin ja säästöjen, joissa Siun Sote on kunnostautunut alusta asti.

  • Raimo Mäkelä

   Minä taas eläkeläisenä en mene missään tapauksessa yksityiselle,vaan julkiseen. Olen sitä mieltä,että minun sirauksilla ei pörssiyhtiöt rikastu ja jos ja kun julkisella puolella joitain yksittäisiä pikku puutteita on,ne täytyy vaain korjata. Yhteiskunnan täytyy satsata julkiseen hoitoon vaikka velkaa ottamalla,jos rikkaita ei voi maksumiehiksi mitenkään laittaa.

   • Kirsti Era

    niin no, en minäkään käy yksityisellä. En käy missään, ja sehän tästä menosta seuraa jo nyt. Kuten lekurit oli kironneet keskussairaalassa jo 15 v sitten ”tiedän pitäjästä lähetetään potilaat tänne vasta sitten, kun niitä joutuu yrittämään kiskoa haudasta elolle”. Ja se vasta maksamaan tulee. Varhainen hoito on halvinta.

 14. Rosa Warski

  ”En ihmettelisi, vaikka hallitus päättäisi jakaa itsemurhapillereitä köyhille eläkeläisille.”

  En minäkään. Ja olen aikalailla varma, että tätä on fantasioitu jo ns. paremman aineksen joukossa hyvän aikaa.

  Kun hommaa aletaan tosissaan lanseeraamaan, myydään se ihmisystävällisenä eutanasia-oikeutena sekä valinnanvapautena: ”Pelottaako hidas, tuskallinen ja yksinäinen kuolema? Me tiedostamme hätänne. Oikeisto tukee ihmisten vapautta päättää itse omasta elämästään.”

  • stunned

   Kittilä on ottanut käyttöön samat otteet kuin Slovakiassa 1942.

   http://dynasty.kittila.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20181709-12

   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_in_Slovakia

   Slovakia siis maksoi Saksalle, että nämä ottivat Slovakian juutalaiset ja lähettivät Auschwitziin pakkotöihin ja loppuratkaisuun. Kustansivat vielä junamatkan ja järjestivät vaunut. Transportteerattujen omaisuuden Slovakian hallitus sai pitää. Slovakia maksoi itään ”työhön” siirretyistä juutalaisista 500 valtakunnanmarkkaa per pää. Maksu meni kuulemma uudelleensijoituksen ja koulutuksen kulujen kattamiseen (”yhteistyökumppaneille” ja kapoille tietenkin).

   The Slovaks agreed to pay 500 Reichsmarks per Jew deported, supposedly to cover the cost of resettlement and retraining, and an additional fee to the Deutsche Reichsbahn for transport. In exchange, the Germans promised that the Jews would never return, and that Slovakia could keep all confiscated property.

   Suomi on hyvässä porukassa: meilläkin maksetaan pajalle, jos kehtaa ottaa vaivaisen ilmaisiin pakkotöihin.

 15. Mika Pajari

  Tämä on hallituksen looginen ratkaisu pienituloisten ja köyhien itsemurhasuunnitelmiin ja poliitikkoihin suuntautuvaan vihaan, joista oli Hesarissa.

 16. kroonikkokoomikko

  Viime sunnuntaina Yle 1 Tarinatarhassa luettiin Sakari Topeliuksen satu Adalmiinan helmestä: https://areena.yle.fi/1-4598787 Sadussa Adalmiina oppi käyttäytymään empaattisesti ja fiksusti heikompia ja huono-osaisempia kohtaan, mutta sehän oli vain satua?

 17. Jari Eeva

  Älkää nyt pahastuko, mutta porvaripuolueille tärkeät työssäkäyvät ihmiset kuuluvat varsin usein työpaikan sairauskassaan ( ja käyvät ”yksityisellä”). Miten heidän asiansa muuttuvat sote -uudistuksessa? Ei halaistua sanaa ole kuulunut. Ei varmaan mitenkään. Tiedän kyllä ne monet työterveyden edut, koska itsekin olin sairauskassaan jäsen.

  • Jari Eeva

   No, sain valistusta. Yksityisten lääkäriasemien hoitama työterveyspalvelu toimii hyvin. Sitä puolta ei ole aikomus mitenkään muuttaa. Ei kuulu sote -uudistukseen. Ministeri Saarikko kyllä puhui eilen yhdenvertaisuudesta, kun muutoksia tulee. Toiset ovat tosin yhdenvertaisempia kuin toiset.

 18. AKK

  Tämä hallitus ei tunne armoa ja hyökkää loppuun asti pienituloisimman väestönosan kimppuun.

  Toivottavasti edes Keskustaa aiemmin äänestäneet tajuavat tilanteen ja jättävät puolueen. Koska Sipilää ei näytä pysäyttävän edes Keskustan kannatuksen useampien prosenttiyksiköiden lasku, niin kannatuksen pitää ilmeisesti todella romahtaa pohjamutiin. Kokoomuslaisiltahan on aika turha odottaa inhimillisyyttä sillä suurin osahan heistä elää aivan omissa maailmoissaan irti tavallisen suomalaisen arjesta. Mielenkiintoista on myös nähdä kuinka kiihkeästi sitten jotkut puolustavat tuota epähumaania linjaa, esim. US:n puheenvuorossa PP, LK,SS, … Onko heidät siihen palkattu, vai mikä lienee noiden marionettien kiihkon syy.

 19. Väinö Kalami

  No, niin nyt ne murentaa sitä toista arvoa terveyttä, joka metsäsuomalaisten jälkeläisillä on jäljellä. Köyhillä ei sitä toista rahhookaan oo, kun on tuo porvarihallitus. Terveyttäkään ei oikein voi hoitaa, jos on rahasta puutetta. Ja jos oikein iskee joku vakava sairaus, niinkuin vaikkapa tuo alkoholismi… Niin kuusessa ollaan. Perusturvan taso, kun on Suomessa varmaankin Orpon määräyksestä määrätty niin alhaiselle tasolle, että sillä on jo vähän vaikeeta tulla toimeen. Mutta Hiilamo oli kyllä kehunut sitä, että kansainvälisesti se on aikas hyvä jo. Se tämä Hiilamo on kansainvälisen tason mies, maksettu mies. Ja kaikki tämä Sipilän siunauksella. Se muuten ihan hyvin vois sivuhommina hoitoo vaikkapa kirkkoherran hommoo jossain Valtimolla.
  No ymmärtäähän tämän, kun oltiin Saksan liittolaisia ja siellä oli tuo natsihallinto. Se on jäänyt meiän harhaan johtajien mieleen ja sen vuoksi ne on niin kovia ja tunteettomia. Suomalaisten kannattaa hommata kissoja, ne kun metsästää ja tuovat hyvälle hoitajalleen palkkioksi pienen huikopalan rapulle. J. Teppo tähän aekoenaan viittasi ja oon itekkin nähnyt, oravan toi katti kotiin. Ei muuta kun, yrittäkkee hoitoo terveyttänne niin, että ette tule sairaiksi. Se on sitä ennaltaehkäisyä. Syökee vaikkapa nuita mustikoita…
  Karhutkin tykkee niistä.
  Ja on tiällä ollut aekoenaan yks särmä mieskin, kun se oli ehdottanut, että eikö Suomen vaakunaan sopis paremmin karhu, kun leijona. Minun mielestä susi kuvaisi parhaiten tämän maan henkistä ilmapiiriä iä.

 20. Sauli

  ”En ihmettelisi, vaikka hallitus päättäisi jakaa itsemurhapillereitä köyhille eläkeläisille”.

  No tuskin jakaa, ei ainakaan ilmaiseksi kenelle tahansa itsemurhakandidaatille. Ensiksi tehtäisiin kallis selvitys siitä, mikä on todellinen tarve pillerille ja voisiko samaan lopputulokseen päästä halvemmalla. Voisiko esimerkiksi kuolemanleirit (natsikortti) olla kustannustehokkaampi ratkaisu. Voisiko ruumiin kierrättää tai käyttää biokaasun tuotantoon. Entä hiukset ja nahka.
  Jos päädytään itsemurhapilleriin, pitää miettiä voidaanko pillerien jakaminen yksityistää jonkin siihen perustetun yrityksen kautta, vai voisiko joissain tapauksissa pillerin myöntää sosiaalisin perustein terveyskeskuksesta. Ilmainen pilleri voisi olla osa hallituksen ns. lopullista ratkaisua (natsikortti) joka tähtää köyhien, anteeksi köyhyyden likvidoimiseen (taloustermi) keskipitkällä aikavälillä.

  Eli ei kannata olla aina niin pessimistinen, kaikkialla piilee bisneksen mahdollisuus, jos vain junan ikkunasta katselee. Kaikillahan meillä on rajoitteemme, mutta ei anneta kuolemankaan pilata mahdollisuuksiamme yhteisen ja paremman yhteiskunnan rakentamiseen meille kokoomuslaisille ajattelijoille.

  Kiitos ja anteeksi, että olen.

  • stunned

   Valtakunnassa itään työhön siirretyn piti itse laittaa pussistaan junamatkan hinta karjavaunussa. Lapset ilmaiseksi.

   Slovakia maksoi Saksalle, että nämä ottivat juutalaiset vastaan ja siirsivät ”työhön” itään.

   Juutalaiset joutuivat myös sakolla korvaamaan kristalliyönä särjetyn omaisuuden arvon valtiolle.

  • Pipsa Mäntykangas

   Tämä, jos mikä, on sarkasmia parhaimmillaan.

  • antonio

   ”…joka tähtää köyhien, anteeksi köyhyyden likvidoimiseen (taloustermi) keskipitkällä aikavälillä…”

   ”… hyötyä tavoittelevan tuottamattomuuden tarkentamiseen…”?

   Tuo ”tarkentaminen” on ketterä hieno termi. Muistaakseni HEssä re Vake sitä käytettiin ”poistamisen” sijaan:

   (Vaken) ”…HEn tarkoitus on tarkentaa Eduskunnan tehtäviä…”,
   ja sitten sen
   kempeleen kieliopin mukaisesti
   Eduskunnan rooli poistettiin Vakesta tykkänään, ja sipilä pääsi yksin päättämään miljardeista…

  • Jyrki

   Tietääkseni Kiinassa jossa käytössä kuolemantuomio. Niin kuolemaan tuomittuun käytetyn luodin hinta peritään omaisilta jos niitä on. Ehkä näin hyvä käytäntö päätetään ottaa käyttöön Suomessa tässä pilleri asiassakin aikanaan jos siihen asti edetään. Voisi jopa kysyä miksei muuten edettäisi?

   Suomen päättävät tahot kun mielellään aina poimii hyviä ja taloudellisesti kannattavia asioita kaikista muistakin maista erilaisten ongelmien hoitamiseen, kuten vaikka työttömyyteen ja paljon muuhun. Olipa sitten jo kauan sitten huonoksi havaittu idea tai ei jossain maassa jos useammassakin, mutta suomessa uskotaan asiassa onnistuvan loistavasti, koska suomea ei koske samat lainalaisuudet ei luonnon eikä yleisen moraalin asettamat.

   Jos joku sitten huomauttaa, että maassa X minkä ideaa vaikka orjatyön lisäämisestä työttömien keskuudessa päätetään hyödyntää. Niin tässä X maassa on myös vaihtoehtoina vaikkapa lukuisia muita vaihtoehtoja vaikka laajoista ja kattavista omatoimisista opiskelumahdollisuuksista työttömälle näin halutessaan. Ja niistä saa saman rahan kuin menemällä orjatöihin. Suomessa tämä kohta ohitetaan. Ja ihan vain siksi, että sehän ehkäisee orjatyöteollisuuden kehittymistä suomessa ja sen varassa loisivien firmojen menestymismahdollisuuksia. Edes orjatyön ohella opiskelu on jopa kielletty tämän tiedän omasta kokemuksesta.

  • Meiju

   Hei
   Olit niin ’hauskasti’ saanut minunkin miettimäni asian näppäimistöstä esiin että lainasin testisi.
   Kerroin kyllä että on lainattu.
   Toivottavasti asia on sinulle ok.

   • Sauli

    Mihin aioit jakaa? Tai aivan sama kun et vain verkkouutisille, nehän perkeleet ottavat sen kuitenkin seuraavaan vaaliohjelmaan…

 21. kroonikkokoomikko

  Tämä lakiesitys on niin härski, että epäilyttää, mitä muita lakeja yritetään saattaa vaivihkaa voimaan kun julkinen mielenkiinto on suunnattu asiakasmaksuihin ja köyhien riistämiseen. Aivan kuten vuosi sitten aktiivimalli tuotiin vaivihkaa alkoholilainsäädännön muutoksen varjossa.

 22. Make

  Verkkouutiset ei lähetekeskustelua uutisoi.

 23. Väinö Kalami

  Voisinko kai sen pillerin saada siinä samalla, jos tipun toimeentulotuelle. Niin toteutuisi se valinnan vapaus vielä. Siilinjärven Kokoomusmies sanoi, että aivan fantastista. Mutta eipä tainnut viihtyä sen hessahtaneen EU-pomon lempipoikana kovin kauan siellä Brysselissä, kun on jo takasin tulossa. Taitaa olla nuita ilmapiiriongelmia sielläkin. Meillä on lisäksi näitä kommunikaatio-ongelmia…You know.

 24. Pudotuskierrokset käynnissä

  Terveydenhuollon potilaskohtaisten – tämänkin kertaisen – maksujen korottamisen seuraus ja tarkoitus on köyhien saamien terveyspalveluiden määrän ja laadun vähentäminen. Näin sairastavuus ja kuolleisuus kohoavat. Vähävaraisten elämän lyheneminen ”säästää” varoja tukiaisiin ja veroparatiiseihin jaeltavaksi.

  Terveyspalveluiden välttäminen ja varsinkin lääkkeistä luopuminen on köyhien arkipäivää. Kepun politiikka ei ole itsemurhapillerin vaan yleisen köyhien myrkyn jakamista.

  • Jyrki


   Terveyspalveluiden välttäminen ja varsinkin lääkkeistä luopuminen on köyhien arkipäivää. Kepun politiikka ei ole itsemurhapillerin vaan yleisen köyhien myrkyn jakamista.

   Minusta hyvin oivallettu. Ei tässä ole missään nimessä ole kyse itsemurhapillerien jakamisesta, kun tarkemmin pohtii. Vaan hitaasta ”myrkyttämisestä”. Toki kun ”myrkkyä” aletaan antaa aiheuttaa se luonnollisesti hetkellisesti joitain sivuoireita, kuten mediakohuja ja semmosta pientä kouristelua siellä ja täällä. Mutta ”myrkyn” alkaessa purea kunnolla. Niin myös oireet rauhoittuu luonnollisesti. Ja ”myrkky” on lopulta vain uusi normaali kansalle. Jonka kyseenalaistajat on. No tiedätte itsekin mitä.

  • Raija

   Saattaapa käydä niinkin kun ihmisten on pakko jättää osa niistä lääkkeistään sinne apteekkiin että jo liikuntakyvyttömät saavat sen liikuntakykynsä takaisin.

 25. Ville

  Eli, eli… Esimerkiksi työttömän jolla on perussairauksia ja jonka pitää usein käydä lääkärissä, ei kannata harkita edes töitä, koska näitä ”kannustavia” toimenpiteitä on tehty sen verran ahkeraan. Ei riitä pieni palkka kustantamaan kaikkia näitä lisämenoja mitä on tullut ja on tulossa. Ja työnteko sosiaaliturvalla on käytännössä orjuutta, mielestäni hullu se joka siihen lähtee.

  Mielestäni jos haluttaisiin esimerkiksi vajaa kuntoiset palkkatöihin, niin siihen olisi melko yksinkertaiset keinot. Minimoitaisiin potilaan itsensä maksettavaksi jäävät lääkäri ja hoitomaksut, sekä lääkärin määräämät reseptilääkkeet saisi 2.5€ omavastuulla. Kun ihmisillä olisi varaa hoitaa ja hoidattaa itseään, niin tulisi se melko varmasti yhteiskunnalle pitkässä juoksussa edullisemmaksi ja nostaisi ihmisten elämänlaatua. Tällä saattaisi olla muitakin yllättäviä positiivisia vaikutuksia koko yhteiskuntaan.

  • stunned

   Norjassa ja Ruotsissa maksukatto on kaikesta muutaman satasen vuodessa. Meillä kokonaisuudessaan 1600 euroa.

   Kaiken kaikkiaan lääkkeiden, asiakasmaksujen ja matkojen omavastuun enimmäismäärä on noin 1600 euroa vuodessa. 1600 euroa on liian iso summa paljon sairastaville pienituloisille, joiden taloudellinen tilanne on jo muutenkin vaikea. Tilannetta voi verrata esimerkiksi Ruotsiin, jossa kaikki avosairaanhoidon maksut eli lääkkeet ja asiakasmaksut ovat enintään 370 euroa vuodessa tai Norjaan, jossa terveyspalveluiden, psykologin palveluiden, hoidosta aiheutuneiden matkakustannusten ja lääkkeiden yhteinen maksukatto vuonna 2013 oli noin 265 euroa/vuosi.

   http://liandersson.fi/terveyskeskuksessa-kaynnin-kokonaishinta-kymmenkertaistuu/

   • Hulivilipoika

    Ja Espanjassa ei tarvitse maksaa hoidosta ja lääkkeistä mitään.

    • Äiti ja omaishoitaja

     Ja eikös monessakin maassa lasten lääkkeet ole ilmaisia? T: äiti, jonka lapsen ei-Kelakorvattava, tarvittaessa otettava reseptilääke maksaa 6 euroa / annos, viime vuonna kului yli 900 euron edestä.

     Ymmärrän hyvin niitäkin, jotka pakenevat köyhyyttä ja kurjuutta oman käden kautta iäisyyteen. Me olemme suht hyvin toimeentulevia, mutta kyllä olen monesti miettinyt, miten tuon lapsen käy, kun omat voimat kerran loppuvat. Laitokseen tai ”hoivakotiin” en tule häntä laittamaan rääkättäväksi niin kauan kun itse jaksan. Sen jälkeen? Eiköhän hänen lääkkeillään saada henki pois meiltä molemmilta…

     Kirjoitan nimimerkillä, koska muita samannimisiä ei tästä maailmasta löydy. En kaipaa uteliaita enkä varsinkaan ilkeämielisiä googlettamaan perhettäni tai mieheni sukulaisia.

    • Veijo

     Lääkkeet maksaa joko 50% tai 10% riippuen asemasta. Hoito on muuten ilmaista, paitsi hammashoito ja silmälääkäri. Ne on hoidettava yksityisellä, mutta hinta on alle Suomen julkisen hammashoidon tai silmälääkärin.

  • työtöntyötön

   Ja varsinkin jos on sairauksia, oikeus toimeentulotukeen ja työllistyisit todennäköisesti vain pienipalkkaiseen työhön niin hallitus suosittelee toimillaan pysyttelemään mahdollisimman passiivisena.

   • Jyrki

    Tuotakaan ei eduskunnan kuplissa elävät ymmärrä tuskin haluavatkaan ymmärtää. Työtön jolla on joku krooninensairaus, joka vaatii lääkkeiden syöntiä ja sairauden seurantaa jne. Ja vaikka sairaus ei hyvässä hoitotasapainossa estäisikään työn tekemistä ja normaalia elämää.

    Niin rahatilanteen horjuminen tuhoaa myös todennäköisesti hoitotasapainonkin. Rahatilannetta työttömällä horjuttaa monet tämänkin hallituksen keksimät ruoskaniskut, kuten aktiivimalli yhtenä. Myös sairaus nähdään työnantajien keskuudessa syynä jättää palkkaamatta. Ja toisaalta jos jätät kertomatta sairaudesta työnantajalle voi työnantaja tällöin potkaista ulos ilman sen kummempia syitä, kun selviää että on joku krooninen sairaus, jonka olet salannut. Ja potkuista seuraa taas karenssia kenkää saaneelle jne.

    Niinpä tällöin ehkä ainoaksi pelastukseksi jää kuntien ja kaupunkien järjestämät kuntouttavat työt, jotka ei usein miten eroa oikeasta työstä mitenkään paitsi ”palkan” suhteen se on sama mitä saa työttömyyskorvauksena, josta ei kerry eläke, lomarahat, opiskelu kielletty yms. Samoja kuntouttavia töitä ei voi tietenkään järjestää osa-aikaisina palkallisina työttömän työkunnon mukaan, koska silloin työttömälle syntyisi työsuhde ja oikeus palkkaan ja muihinkin etuihin.

    Joten voidaan sanoa, että lyödään lyötyä. Ja nämä kohoavat terveyskeskusmaksut on vain yksi ruoskanisku lisää tulevaisuudessa. Ne on jo ilman mitään muutoksiakin kalliit maksettaviksi työttömyyskorvauksista. Pelkkä lääkeomavastuu on 600 euron luokkaa, joka on paljon työttömyyskorvauksista yksistään. Tästä puuttuu KELA-taksimatkat, sairaalahoidot, joissa kaikissa omat satojen eurojen kattonsa jne. Joista taitaa yhteensä kertyä se 1600 euroa. Tämänkään jälkeen sairastaminen ei ole ilmaista, koska sairaalapäivä maksaa ainakin 50% noin 50e/vrk hinnasta eli noin 25e/vrk. Ja kun vuosi vaihtuu maksukatot nollaantuu. Voi vain kuvitella miten käy rahatilanteen, säästöt palaa hyvin äkkiä tai ainakin vuosien aikana jos moisia on jostain kertynyt. Henkisestä jaksamisesta ei kannata edes puhua samana päivänä.

    Tietysti joku oman elämänsä sankari ja onnensa seppä kertoo, että sun täytyy vaan yrittää vielä enemmän. Samalla kun tarkistaa onko jakkupuku nätisti tai kravatti suorassa sekä tukka hyvin kun kamerat kuvaa.

 26. Humppa K. Hasardi

  Seuraava askel: Futuraman tapaan Suicide Booth joka kulmalle. Loppuu se kurjuus kertaheitolla.

 27. työtöntyötön

  Kyllä tuosta uudesta katosta mennään heilahtaen läpi kunhan on jo jätetty rahapulassa lääkkeet ja hoito muutaman kuukauden ajalta hakematta. Sairauden pahentuessa ja pitkittyessä se tuleekin kalliiksi myös yhteiskunnalle. Saattaapa jokunen vanhus jopa olla laitoshoidon piirissä siitä eteenpäin.

 28. Heta

  Vuosi 2016, TVn ajankohtaisohjelma; vieraina mm. Sipilä ja Soini, teemana sote. Soini kuiskaa vieressä istuvalle Sipilälle ss-miehiseen tyyliin: ”kuka meistä käyttää terveyskeskuksia”. Se siitä asenneilmastosta. Hesarin köyhyyskirjoituksien syvä hätä yllätti tutkijat. Kirjoituksiin eivät osallistuneet kaikkein vähäosaisimmat, hiljaiset ruokajonolaiset, asunnottomat, päihdenuoret, huonokuntoiset vanhukset, vammaiset jne. Hallitus on rakentanut vauhdilla muureja sairaanhoidon ympärille. Kaikki se epävarmuus, mitä soteen on liittynyt, on heijastunut osittain terveyskeskusten työskentelyyn. Työntekijät ovat olleet todella kovilla. Potilaille on asetettu yhä korkeampi kynnys hakeutua esim. päivystyksiin, koska ensin pitää soittaa ja kysyä saako-voiko nyt tulla hakemaan apua. Ja tämä kynnys avun saantiin on yhä korkeampi, yhä kalliimpi. Mitenkä se sote menikään? Piti pienentää terveyseroja!

  • Pitkäaikaistyötön

   Eipä olisi Soinilla ollut varaa hirnua yhtään. Hän ei vielä silloin nähnyt omaan tulevaisuuteensa, jonka minä taas näen erittäinkin selvästi. Sori.

 29. Rintsu

  Koiraa voi potkia. Kyllä se hetken alistuu. Mutta ei pidä ihmetellä jos se puree.

  Myös köyhää voi potkia. Ei hänellä ole varaa sanoa vastaankaan.
  Tosin, ennen potkimista kannattaa varmistaa, että hänellä ei ole hirvikivääriä.

  Kahdeksan surmanluotia olisi voitu ratkaista yhdellä aseettomalla sosiaalityöntekijällä ja ruokakassilla.
  Niin vaan ei tehty.

  Asiasta ei näköjään ole opittu mitään.

 30. Hans

  Ei hallitus tätä tosissaan aio, uhkaa kymmenkertaistaa, mutta kohta muuttaakin sen vain kaksikertaistamiseksi ja kehuu syvällä rintaäänellä tekoaan, kuinka vältyttiin isolta korotukselta.

 31. Julia

  Näin se menee mutta onneksi nämä ”vaatteettomat keisarit” pian pudotetaan valtaistuimeltaan.

 32. Rainer Rajakallio

  Ei lisättävää. Saku sanoo tuossa oleellisen. Se ei siitä vatkaamalla kummene.

 33. Pitkäaikaistyötön

  Eivät ihmiset terveyskeskuksessa huvikseen juokse. Jos esimerkiksi infarktin jälkeen potilas joutuu syömään mahdollisesti koko loppuelämänsä ajan Marevania verenohennukseen (toivottavasti ei joudu; Ruotsissa ei joudu enää kukaan), labrassa on käytävä kuukausittain tai jopa monta kertaa viikossa, jos arvot heittelevät. Voisin luetella lukuisia sairauksia, joiden vuoksi on vain käytävä usein terveyskeskuksessa. Lisäksi lääkärit eivät ole mitenkään kaikkivoipia, että osaisivat heti kirjoittaa oikeat määrät oikeaa lääkettä. Hekin joutuvat sovittelemaan hoito-ohjelmaansa. Yritän tässä sanoa, että usein palveluja tarvitseva ei ole hypokondrikko (kansankielellä: luulotautinen). Arvaan nimittäin, että ministerit syyttävät potilaita juuri tästä ja että korottamalla maksut karsitaan ”turhat” juoksut pois. Heistä, terveistä, ne ovat toki turhia. Empatiakyvyn puuttuessaan ministerit eivät VOI käsittää, miksi ihminen kävisi muuten monta kertaa vuodessa terveyskeskuksessa.

  • stunned

   Maksuttomia soittoaikoja voi pyytää tiskiltä (vielä joku päivystää vastaanotossa), josko sillä asia hoituisi asiassa, joka on jo ollut esillä. Uusiin vaivoihin pitää varmaan taas käydä kasvokkain rahastuttamassa.

 34. Hannu Holopainen

  Suuret kiitokset, Saku, kaikista selkokielisistä, silmät avaavista analyyseistäsi!
  Olen niin tympiintynyt nykyhallituksen politiikkaan ja toimiin, että vannoin itselleni,
  etten tästä lähtien loppuikänäni äänestä takuulla mitään puoluetta, joka on demareista oikealla.
  Ennen äänestin joskus keskustaa, lähinnä jonkun hyvän ehdokkaan vuoksi,
  mutta Sipilän ja Bernerin tultua kuvioihin vanha keskustalaisuus pyyhittiin pöydältä,
  ja nyt Keskusta ei ole muuta kuin Kokoomuksen vasalli ja käskyläinen.

  Itse olen jo lähes eläkeiässä, ja töitä on välillä liikaakin.
  Tulen aika hyvin toimeen enkä ole tarvinnut yhteiskunnan tukia,
  mutta eläkkeeni tulee olemaan pieni.
  Vaikka olen pärjännyt hyvin omillani, minua sapettaa valtavasti,
  miten nykyisin kyykytetään ja rangaistaan yhteiskuntamme heikoimpia
  samalla kun yritystukia ja verohelpotuksia kyllä heltiää jo ennestään rikkaille.
  Köyhältä viedään suusta leipä ja jopa lääkkeet.
  Meno on kohta kuin Venäjällä:
  Kansakunnan yhteinen omaisuus ja hyvinvointi ryövätään yksityistämällä ne rosvoille ja varkaille,
  ja tavallinen kansa saa pärjätä miten parhaiten taitaa, tai kuolla pois.
  Nykyinen hallitus pitäisi panna oikeuteen ja vankilaan vastaamaan
  kansakunnan omaisuuden haaskaamisesta ja sen ryöväämisestä,
  mitä on yhteisvoimin saatu aikaiseksi menneen sadan vuoden aikana.

 35. Aila Lindfors

  No luin tiistaina Turun Sanomista Etlan listaa seuraavalle hallitukselle. Jos nykyinen porukka saa jatkaa, niin tuon listan mukaan varmaan mennään ja kyyti on KYLMÄÄ. Otetaan palkansaajista kun luulot pois.

 36. Luukas Pyykorpi

  ”Kipeää tekee, mutta seuraava hallitus sitten voi korjata tämänkin asian.” hmmp, missä on kirjoitettu faktaa, että seuraavalla hallituksella on intresseissä korjata asia. Seuraava hallitus voi olla mikä vaan, jopa samat tolvanat saattavat jatkaa ministereinä, mikäli kansan eli äänestäjien enemmistö niin päättää. Köyhät, varautukaa jatkuvaan kyykkyasentoon ja keppiin ! Äänestäminen on sallittu vielä toistaiseksi myös köyhille

  • Räsänen

   Ainoa keino suunnan muuttamiseksi on äänestää SDPtä. Kaikki kynnelle kykenevät äänestämään vahvinta vasemmistopuoluetta. SDPn on oltava suurin puolue ensi vaaleissa. Muuten ei suunta muutu.

   • Niilo

    Vasemmistoliitto olisi paljon parempi, mutta ei taida kannatus riittää. Joten SDP on se pienin paha realistisista vaihtoehdoista. Mutta mahtaako suurimman puolueen asemakaan riittää, sillä tuntuu siltä että jos (siis KUN) Kokoomus on ylipäänsä hallituksessa mukana, niin silloin tehdään aina kokoomuslaista politiikkaa.

    • Veijo

     Ikävä kyllä, Rinne on sen tason koplaaja ettei asiat parane. Kokoomus vie kuitenkin.

    • Esa J.

     No, mikä estää äänestämästä Vasemmistoliittoa? Se on tietääkseni päässyt eroon taistolaisista änkyröistä (jotka katsoivat taaksepäin…).

     Li Anderssonilla näyttää olevan sydän paikallaan.

     Siitä vaan! Kunhan nykymenolle saadaan stoppi!

   • työtöntyötön

    En kykene koska sen yleistukimalliin on jätetty ilmaistyön mahdollisuus eli se on vain yksi osallistavan sosiaaliturvan julistuksista. En tosin usko että Vasemmistoliittokaan tekee mitään korjatakseen kuntouttavaan ja työkokeiluihin liittyviä epäkohtia.

    En todellakaan tiedä kenelle tässä äänensä voi antaa. Se on kyllä varmaa keille en taatusti tule sitä antamaan.

 37. Luukas Pyykorpi

  Noin yleisesti: Kelalla lienee ( ei https-linkkiä asiaan nyt ) pääsy kaikkien asiakkaidensa pankkitileihin. Eli jokaisen hakemus perustuu todellisiin käytettävissä oleviin varoihin. Vain yli 50 euron tulot vähennetään toimeentulotuesta – muistuttakaa mummia laittamaan vain 49.99 euro lahjana.
  Tämä on ns. valtiollistista sadismia, jota harjoitetaan yhä enenessä määrin taantuvissa mm. OECD-maissa

  • Luukas Pyykorpi

   [ enenevissä/enenevessä ] 😉

  • pekka kariniemi

   Julia:
   Näin se menee mutta onneksi nämä ”vaatteettomat keisarit” pian pudotetaan valtaistuimeltaan.

   Tämä Sakun yhteiskunnallisia asioita käsittelevä blogi on ehkä paras Suomessa. En tiedä lukijamäärää, mutta oletan sen olevan suuri. Siksi ehdotankin seuraavaa:

   Julia tuossa edellä ennustaa nykyisen hallituspohjan kaatuvan vaalien jälkeen. Se on todennäköistä, mutta mikäli sote menee läpi, niin sen kumoaminen on hyvin epätodennäköistä.

   Kansalaisten on kirjoitettava suoraan kansanedustajille ( erityisesti hallituspuolueiden) ja kerrottava heille
   mielipiteensä sote- sopasta ja tehtävä selväksi, etteivät äänestäjät äänestäjät tule äänestämään ehdokkaita, jotka antavat JAA- äänen sote-uudistukselle.

   Kaikilla kansanedustajilla on nykyään sähköpostiosoite, jotka löytyvät eduskunnan sähköposti-osoittesta.
   Esim. antti.kurvinen(at)eduskunta.

   • Luukas Pyykorpi

    ”Kaikilla kansanedustajilla on nykyään sähköpostiosoite, jotka löytyvät eduskunnan sähköposti-osoitteesta.
    Esim. antti.kurvinen(at)eduskunta.”
    Osoitteksi myös: kirjaamo(at)eduskunta.fi ( eli kirjaamo@eduskunta.fi )
    Samalla päivittäkää Kelan ja Te-toimiston ( ”työkkäri” kaikilla variaatioilla ) sähköpostiosoitteet. Yleensä esin. kirjaamo(at)joku.fi – Kirjaamo on virallinen ja sähköpostistanne saatte virallisen ( ?) vastaanottokuittauksen

  • Raija

   Eitilille pidä laitattaa edes laina rahaa kun se katotaan heti tuloksi. Jos lainaa niin käteistä. ja lahjarat lapsillekkin käteisenä. Ryotsissa niitten fas3 aikaan (orjatyö) sosis laski tuloksi jokaisen kruunun mitä oli tilille laitettu. En tiedä miten nyt on mutta ei ainakaan lehdissä ihmiset kirjoittele enää siitä.

 38. äimänkäki

  Kes-kustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen toteaa YLE’n annossa tänään näin: ”Jos sinipunahallitus syntyisi, se olisi koko Suomen asialle ja heikompiosaisten huolehtimiselle kylmää kyytiä.”

  Missä mahtaa Riikka elää ja olla. Ei ainakaan tässä maailmassa. Tuskinpa kyyti voi enää kylmempää olla. Meillä menisi varmasti paremmin nyt jos tämä hallitus ei olisi tehnyt yhtään mitään. Olisi ollut vaan ja nauttinut palkkaa. Kaikki mihin se on koskenut on mennyt täysin widuiksi.

 39. on thin ice

  Olematta kovinkaan hyvä matematiikassa äimistelen vieläkin sen yhtälön logiikkaa, jossa hallituksen väittämänä samaan yksityistettyyn mutta valtion kustantamaan sote-lausekkeeseen mahtuu terveysbisnessijoittajien osingot, VM:n julkituomat terveydenhoidon miljardisäästövaateet sekä mainostetut taviskansalaisten paremmat terveyspalvelut. Mielestäni siitä hetkestä lähtien, kun hallitus tuon yhtälön julkisti, se on ollut epätosi. Samaa mieltä on ollut myös lukuisa joukko asiantuntijoita, joiden vakavat varoituksensanat ovat olleet hallituksen kohdalla pelkkää tuuleen huutamista. Ja jo nyt nuo painavat ennusteet näyttävät alkavan toteutua, kun terveydenhoidon asiakasmaksuja esitetään korotettavan jopa kymmenkertaisiksi. Pelkästään jo tuo riittänee ”itsemurhapilleriksi” lukemattomille pienituloisille sairaseläkeläisille sekä huonokuntoisille, monisairaille eläkeläisille, jotka ovat olleet julkisen terveydenhoidon, mm terveyskeskusten, vakinaisimpia asiakkaita. Esim heitä ajatellen hallituksen asiakasmaksuesitykset vaikuttavat lähes jo karmealta ”piilo”ratkaisulta tulevaan vääränmalliseen väestöpyramidiin. Tulevia vaaleja silmälläpitäen tulen äänestyskopissa muistamaan valinnanvapautta mainostaneen kokoomuskansanedustajan lausahduksen taannoisessa ajankohtaislähetyksessä: ”Ajatelkaa, kun köyhäkin pääsee sitten yksityiselle lääkärille”, kun kokoomuksen ulkopuolisessa, todellisessa maailmassa, ei köyhällä ole pian menemistä sen enempää yksityisen kuin julkisenkaan tohtorin ovea koputtelemaan.

 40. Jyrki

  Lueskelin muualta netin keskusteluja tästä asiasta. Niin siellä oli jossain pohdittu ajatusta, että ehkä nykyinen hallitus ja kumppanit on havainnut nykyisten köyhien terveydenhoidonkin olevan aivan liian hyvällä tolalla. Eli siis saman kaavan mukaan, että työelämästä syrjäytyneiden raha-asiat on liian hyvin. Juovat vaan kaljaa sohvallaan isoilla työttömyyskorvauksilla päivät pitkät eikä tee mitään muuta.

  Tästä ideasta ilmeisesti hallitus ja kumppanit päättäneet, että kyllä se köyhien terveydenhoitokin on aivan liian hyvää. Kykenevät vielä käveleen päivittäin ruokajonoon pilaamaan suomikuvaa maailmalle. Tai KELA:an tai vaikka sinne terveyskeskukseen jonottaan saadakseen hoitoa. Asialle pitää siis tehdä jotain. Ja onhan ruokajonottajille jo ehdittykin väläytellä aktiivikyykytystä ruoka-annoksen saamiseksi. Ehkä aktiivikyykytystä harkittu myös terveyskeskuksiin ja KELA:an pyrkiville köyhille suljettujen ovien takana. Se voisi olla vaikka kyykkyhyppyjen tekemistä odotusaulassa. Jos joku ei tee häntä palvellaan sitten aivan viimeisenä tai vartija voi vastavuoroisesti poistaa tämän henkilön julkisista tiloista pilaamasta muiden kyykkyhyppelijöiden motiivia tehdä kyykkyhyppelyä. Toisaalta jos kyykkyhyppely sujuu hyvin niin ethän voi olla köyhä eikä kipee joten ulos myös.

  Mutta koska tästä olisi ehkä noussut liian iso meteli. Niin ensin kiristetäänkin köyhiä rahalla. Kiristämällä kikkailemalla ennestään suuria omavastuuosuuksia, joita pitäisi päin vastoin pienentää. Koska esimerkiksi Ruotsissa ne on jo paljon pienemmät. Mutta ei kiristäminen uppoaa paremmin kansaan varsinkin vielä toistaiseksi palkkaa saaviin elettäähän he kaikki köyhät ja hoitaa heidän terveydenkin omasta mielestään. Ja ehkä lopulta saammekin kyykkyhyppelyjumpankin valtion virastoihin miellyttämään kaiken sen maksavaa kansanosaa.

  Sellaiset dystopiat tällä kertaa. Voin vain kuvitella kun, jotkut varmasti eduskunnassakin näitä juttuja lukee täältä ja saa aivan uusia ideoita. Että mitä uusia kyykkyjumppia meille onkaan vielä luvassa vaalien jälkeen? Sillä miksi mikään muuttuisi vaalien jälkeenkään tuli valtaan ketkä tahansa? Korkeintaan tilanne pahenee. Ja ei ainakaan parane. Ei vaikka kuinka kuulisi keväälla vaalien alla kaikenlaista suomi kuntoon renkutusta tauotta eri puolueilta.

  • antonio

   Ehdotan, että keräydymme ennen eduskuntavaaleja äänettömänä kymmentuhatpäisenä joukkona Eduskuntatalon eteen, käymme polvillemme rukousasentoon kyltteinemme, joissa lukee vaikkapa
   ” LEIPÄÄ?” tai ”EN JAKSA ENÄÄ!” tai ”HELP ME!” tai vastaavaa.
   Ambulansseja valmiuteen, kylmähän siellä olisi, kylmäisi joka suhteessa.

   Kai näkymää uutisoitaisiin ympäri maailmaa, ja saisimme kuuluvuutta etenkin EUssa, missä meitä luullaan edelleen Pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi.

   Heräisikö media ravistelemaan päättäjiämme?
   Saisimmeko sipiläorvon et al vastaamaan?

 41. Jeremias Tampio

  Näen tämän niin, että Sote on kaatumassa ja tämä härski esitys on Kokoomuksen viimeinen epätoivoinen yritys saada iskettyä hampaat valinnanvapauden perskannikkaan. Mutta ei Kokoomus tässä tietenkään yksin ole liikkeellä, vaan Kepun vilunkiämmällä Saarikolla on Juha Sipilän täysi tuki.

  Sipilä on erikoinen tapaus pääministeriksi. Hän on ensimmäinen pääministeri Suomessa, joka on yritysjohtaja. Hän on tehnyt miljoonansa vähintäänkin härskillä tavalla, pienen liikemiespiirin ja poliittisen hyvä veli verkoston avulla. Hallituksestaan Sipilä on luonut itsensä kaltaisen. Hän on kaukana keskustalaisesta ja suoraan sanottuna piilo kokoomuslainen, kuten hänen aseenkantajistaan Toholammin hevosmies Mika Lintilä. Yhden vaalikauden vieraileva tähti Anne Berner taas on piilo RKP:läinen. Koko joukon patavanhoillisin on Timo Soini, joka edustaa monilta mielipiteiltään Yhdysvaltain teekutsuliikettä.

  Mitä tulee soteen, olen epäillyt sitä alusta asti. Miten kolme (3) miljardia säästämällä voi saada parempia palveluja?? (Martti Hetemäen mukaan voidaan säästää jopa neljä miljardia uuden tietotekniikan avulla). Kaikki tämä on suurta stiignafuuliaa. Kaikista eniten Sotessa tulisivat kärsimään Kepun pääkannatusalueet maakunnat, joista palvelut karkaavat entistäkin kauemmaksi. Sipilän täytyy ymmärtää tämä vai onko hän niin kylmäverinen tyyppi, ettei hän välitä siitä hittojakaan!

  • äimänkäki

   Paskapuheita näiltä politikoilta on tullut korvat täyteen ja lisää tulee koko ajan. Soten säästöt ymmärtää jo peruskoulun matematiikallakin. Eivät ne usko siihen itsekään. Kunhan saavat valtion rahat kaapattua ja se on siinä. Potilaat saa mennä sinne minne lompakko näyttää.

 42. Jarkko

  Miten on mahdollista, että näitä maksuja ”ilmaiseen” terveydenhoitoon korotetaan minulle on niin monta kertaa vakuutettu kaikkien netti huutelijoiden toimesta, että kaikilla on Suomessa ilmainen terveydenhoito? Miten on mahdollista, että täällä puhutaan samasta hoidosta kaikille kun OECD mukaan suomessa on yksi EU epätasa-arvoisimmista terveydenhoitojärjestelmistä.

  ”Suomi on eriarvoisimpien EU-maiden joukossa verrattaessa lääkärikäyntien määrää tulotasoon”, toteaa tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren Kelasta.

  Hoi­toon pää­sys­sä Suo­mes­sa on­kin on­gel­mia. Lää­kä­riin pää­see Suo­mes­sa no­pe­as­ti, jos on ot­ta­nut va­kuu­tuk­sen, on kat­ta­van työ­ter­veys­huol­lon pii­ris­sä tai on va­raa mak­saa lää­kä­ri­käyn­nis­tä. Sen si­jaan mo­nis­sa jul­ki­sis­sa ter­veys­kes­kuk­sis­sa hoi­toon­pää­syä jou­tuu jo­not­ta­maan pit­kään.

  Täs­tä syys­tä Suo­men ter­vey­den­huol­to­jär­jes­tel­mä on OECD-mai­den epä­ta­sa-ar­voi­sim­pia. Suo­mi on eri­ar­voi­sim­pien EU-mai­den jou­kos­sa ver­rat­ta­es­sa lää­kä­ri­käyn­tien mää­rää tu­lo­ta­soon.

  Suomessa vähäosaiset ja pieni­tuloiset jäävät ilman tarvitsemiaan palveluja yleisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Työssä käyvillä on paras palvelujen saatavuus, koska he voivat hyödyntää työterveyshuoltoa, joka usein kattaa myös ilmaisen sairaanhoidon. Työelämän ulkopuolella olevat ovat vaihtelevasti toimivan julkisen järjestelmän varassa.

  Heikoimmassa asemassa olevat käyttävät meillä terveyspalveluja vähiten, vaikka heillä hoidon tarve on yleensä suurin.

  ”He voivat jäädä jopa kokonaan ilman tarvitsemaansa hoitoa”, Blomgren sanoo.

  https://www.slideshare.net/kelantutkimus/jenni-blomgren-avoterveydenhuoltoa-rinnakkain-ja-pllekkin-eri-sosioekonomisissa-ryhmiss-tarkastelussa-oulu

  ”We found inequity in physician utilization favouring patients who are better off in about half of the OECD countries studied. The degree of pro-rich inequity in doctor use is highest in the United States and Mexico, followed by Finland, Portugal and Sweden. In most countries, we found no evidence of inequity in the distribution of general practitioner visits across income groups, and where it does occur, it often indicates a pro-poor distribution. However, in all countries for which data are available, after controlling for need differences, people with higher incomes are significantly more likely to see a specialist than people with lower incomes and, in most countries, also more frequently. Pro-rich inequity is especially large in Portugal, Finland and Ireland.”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1329455/

  Miten on mahdollista, että Suomen terveydenhuolto järjestelmä rinnastetaan yhdeksi maailman epätasaarvoisimmaksi lääkäriresurssien jakautumisen suhteen länsimaissa. Miten on mahdollista, että tutkimuksessa puhutaan, että Suomessa lääkäriresursseja ei jaeta tarpeen vaan varallisuuden mukaan? Miten on mahdollista, että erityisesti erikoislääkäresurssit jakautuvat OECD tutkimuksen mukaan erityisen rikkaita suosivalla tavalla Suomessa? Eikö täällä pitänyt olla poliitikkojen mukaan tasa-arvo näin ainakin minulle on aina vakuutettu, mutta tutkimuksen mukaan puhutaan selkeästi syrjinnästä nimenomaan Suomen terveydenhuollossa siinä miten resurssit jaetaan?

  Eikö suoraan vain voisi puhua siitä, että Suomessa varallisuus jaetaan rikkaille, terveydenhuolto resurssit jaetaan rikkaille ja pian myös koulutus kuuluu rikkaille? Kaikkihan me tiedetään, että tähän tämä politiikka johtaa ja entistä useammin se sanotaan jo ulkomaita myöten.

 43. äimänkäki

  En kovin paljoa luota YLE’n puolueiden kannatusmittauksiin, mutta tammikuun kertoi että Oulun seudulla on kes-kusta menettänyt kannatustaan. Ilmeisesti muut kuin L-positiiviset ovat lähteneet. Hyvä näinkin, onhan se Sipilän kinkeripiiriä. Huono uutinen oli, että kokkarit ovat siellä lisääntyneet. Ääliöitä löytyy joka nurkasta.

  • Lea Bäckman

   YLE teettää puoluekannatusmittauksensa yksityisellä, voittoa tavoittelevalla firmalla. Taloustutkimus on lafkan nimi ja sen omistaa Eero Lehti, KOKOOMUKSEN kansanedustaja! Missään muussa maassa ei tällainen markkinataloudelle alistettu ns. galluppulju tekisi yhtään ainoata virallista /luotettavaa galluptutkimusta, muuta kuin pilailumielessä. Mutta meillä Suomessa kaikki huuhaakin käy, kunhan vaan ei tehdä luotettavaa, objektiivista tutkimusta yliopiston tms. luotettavan tahon toimesta. Se on pahinta mitä kokkarifasistit tietää. Voisi nääs paljastua totuus Suomen kansan todellisista puoluekannatuksista.

   Nythän nämä kekkulit näkyy jo jakavan seuraavia puoluepaikkojakin TV:ssä. Hehheh!

   Jos tämä huuhaa ei pane ajattelemaan varsinaista eduskuntavaalia, ( temppu ja miten se tehdään) vakavasti sillä silmällä, että Suomen tämänkertaisen hallituksen kyseenalaiset, joka kleptokratiaan viittaavat toimet ovat niin vakavia, että hallitus tuskin jättää hoitamatta vaalit epärehellisin keinoin omaan pussiinsa, jos vaan pystyy.

   Hallitus on paljastumisen pelossa kovan paineen alla ja se tulee pyrkimään vaalien ennakoltaohjaamiseen, vilpilliseen ääntenlaskentaan sekä julkisuudessa kaikenlaisen vilpillisyyden kieltämiseen, vähättelemiseen ja lakaisemiseen maton alle.

   Nyt on korkea aika vaatia puolueettomat vaalitarkkailijat Suomen vaalien tutkijoiksi ja tarkkaililjoiksi sekä varsinaisten äänten laskijoiksi. Suomen kansa vaatii rehelliset vaalit, ja EU:n vaalitarkkailijat hoitamaan asialliset tarkkailutyöt alusta lopuun asti.

   Valtioneuvoston on esitettävä kansalle rehellisesti ja läpinäkyvästi koko vaalien proseduuri ETUKÄTEEN, jotta vaalien toteuttamista voidaan seurata julkisesti ja avoimesti EU:n vaalitarkkailijoiden myötämielisellä avulla.

   Kansallamme on tähän oikeus ja velvollisuus.

 44. Jyrki

  Jos jollain sattuu olemaan säästöjä, terveyskeskusmaksuja korottamalla niitä saadaan kätevästi tililtä makaamasta hyötykäyttöön. Vielä köyhempien kurjistaminen siinä samalla on ehkä enemmän sellainen oheisvaikutus.

 45. Jussi K. Kuopio.

  Tällä hallituksella on kyllä härskiä – eli ideologiansa mukaista – toimintaa loppuunsa asti. Ihmettelen, ettei tällainen asia ei tule esille tv-uutisissa tai ajankohtaisohjelmissa. Luulen, että tulee esille mediassa, kun alkaa vaaliväittelyt. Tuli juuri esiin mediassa pienesti miten yhä useammalla eläkeläisellä on luottotiedot menneet. On helppo päätellä, että tuolla menolla ulosottoon joutuu paljon eläkeläisiä. Tietysti muitakin sairastavia, jotka ei ole työterveyshuollon piirissä. Ja yleensähän, jos sairastaa paljon, niin on terveyskeskuksessa potilaana. Tai siis nykyajan termillä tietysti asiakkaana.

 46. pekka kariniemi

  Minä vitut välitän puolueista, mutta sen minä sanon, että ilmainen terveyspalvelu on hieno asia.

  Nykyään olen helsinkiläinen ja olen saanut nauttia ilmaisesta terveydenhoidosta ( yksi kerta). On todella vapauttavaa, että tilanteessa, jossa joutuu hädän tullessa turvautamaan toisten apuun siitä ei edes tarvitse maksaa. Tunsin olevani pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan jäsen…

  Sain hyvää palvelua ja nyt olen taas aika hyvässä kunnossa.

  Sote- uudistus tarkoittaa sitä, että meidän terveytemme alistetaan markkinavoimien alaiseksi: Hän, jolla ei ole rahaa, joutuu myös maksamaan terveydestään…

  Li Andersson kertoi eduskunnan kyselytunnilla, että koko maan maksuton terveyskeskuspalvelu maksaisi noin 100 miljoona valtion budjetista. Pieni summa verrattuna koko summaan. (Yritystuet ovat moninkertaiset !!!)

  On todella järkyttvää kuinka, yhden vaalikauden aikana, Sipilän johdossa ollut keskustapuolue on erkaantunut näin kauas alkiolaiseta sovintoon pyrkimisestä. Tiedostan kyllä EU:n paineen….Jos Sipilä on hiirulainen, niin se ei merkitse sitä, että mekin olisi hiirulaisia…

  Hallitus on kaadettava!!

  Mistähän saisi ostaa keltaliivejä ?

  • stunned

   Maksutonta terveydenhoitoa on vain työssäkäyville. Työtön maksaa kaikesta. Asiakasmaksut ovat korkeat ja nousussa edelleen. Pelkästään poliklinikkamaksu jo 40 euroa. Työmarkkinatuesta 1600 maksukatot ovat kryptoniittia.

   • Jarkko

    Näin se on Stunned OECD tutkimuksen mukaan työttömät saavat keskimäärin 40% vähemmän lääkäripalveluita suomessa kuin varakkaammat Suomen kansalaiset. Erikoislääkäripalveluita työttömät saavat jopa 80% vähemmän kuin varakkaammat Suomen kansalaiset. Jopa OECD, joka yleensä on erityisen uusliberaalia talouspolitiikkaa ajava järjestö toteteaa tutkimuksessaan, että Suomessa lääkäri resurssit eivät jakaudu tarpeen vaan varallisuuden mukaan.

    Jos asiaa yhtään miettii niin huomaa kyllä, että näin se on. Kaikkein köyhimmät saavat maksaa joka käynnistä kun keskiluokalle ja varakkaille työnantaja maksaa usein käynnit. Jos köyhällä on useita leikkaushoitoa vaativia vammoja ja vakavat mielenterveysongelmia hän ei usein pääse tapaamaan erikoislääkäria silloinkaan tai jonot ovat vuosien mittaiset. Rikas taas samaan aikaan pääse päivässä erikoislääkärinvastaanotolle, jostain nuhasta tai sormen kipeydestä. Usein myös työnantaja maksaa käynnit. Se, että asia on näin ei ole enää mielipide vaan OECD tutkijoiden toteamaa faktaa Suomesta.

    Suomessahan on tapauksia, jossa joku köyhä syrjäytynyt on tehnyt jopa henkirikoksen päästäkseen hoitoon kuten vaikkapa se 14v koripallotytön puukotustapaus. Lyön pääni pantiksi, että se Arabian rannan lapsen murhakin liittyy tähän ainakin osittain, koska jos Suomaliset köyhät saavat suomessa näin huonosti apua niin ulkomaalaisen taustan omaavat saavat sitä vielä huonommin terveysongelmiinsa.

    Ei minua itseäni haittaa se, että asia on näin, että hoidot menee varakkaille eikä kaltaiselleni vähänvaraisille. Minä voin hoidattaa itseni taivaan isän avulla ja lähteä täälä pois vähän aikaisemminkin en sinällään tarvitse rikkaiden almuja mihinkään, mutta valehtelu minua harmittaa. Erityisen paljon se harmittaa kun se tulee poliitikkojen suusta jonka pitäisi olla asiantuntijoita poliittisissa asioissa.

  • AKK

   Kannattaa välittää puolueista jos haluaa että hyvinvointivaltio säilyy, Nykyiset hallituspuolueet eivät tule sitä säilyttämään, eikä pelastus ole puolue jonka ratkaisu lähes kaikkeen on rajat kiinni. Valitettavasti ihmiset tuntuvat unohtavan että kulloisellakin hallituksella on todella valtaa ja että äänestämisellä on todella merkitystä.

   Puhdas oikeistohallitus ei tule huolehtimaan hyvinvointivaltion säilymisestä vaikka ääniä kalastaakseen myös kaikki oikeistopuolueet ovat puheissaan hyvinvointivaltion säilyttämisen kannalla. Nykyinen meno mahdollistui kun Perussuomalaiset saivat kerättyä kannatusta oikeistolaisen politiikan taakse ja Keskusta siirtyi Sipilän myötä politiikassaan Kokoomuksesta oikealle. Saas nähdä kuinka moni pienituloinen äänestää vielä Perussuomalaisia ja sitä myötä kannattaa oikeistolaista hyvinvointivaltiota murentavaa politiikkaa, jossa rahanvalta tulee aina ennen ihmisiä.

   Keltaliivit ovat tärkeä protesti, mutta pitää muistaa että parlamentaarinen valta merkitsee paljon enemmän.

   • Luukas Pyykorpi

    Muinoin muljahti mieleen hyvä täky vaaleihin: ”Äänioikeusvero” 😉 eli vero kannetaan vaalikauden aikana ja sen saa 100 % ( + keskimääräinen markkinakorko ) äänestystapahtuman jälkeen, kun siis on todistettavasti käynyt äänestämässä – tietysti idea kohtelee kurjasti demokratiaan uskomattomia

Kommentoi »

Comments are closed