Kermat päältä

”Uudet säädökset antaisivat yksityisille toimijoille laajat mahdollisuudet tarjota leikkauspalveluita sairaanhoitopiirien sijaintikaupungeissa ilman merkittävää kustannusten lisääntymistä, koska omaa päivystystä ei vaadita.”

Näin sanotaan hallituksen esityksessä terveydenhuoltolain muuttamiseksi. Kyse on esityksestä, jolla ilman päivystysvelvoitetta toimiville yksityisille sairaaloille aiotaan sallia juuri ne leikkaukset, jotka julkisen sektorin aluesairaaloilta vastottain kiellettiin. Ehtona sallimiselle on, että 30 minuutin matkan päässä on tukisairaalana päivystävä julkisen sektorin sairaala, jonne mahdolliset komplikaatiotapaukset saadaan hoidettaviksi.

Hallituksen esityksen mukaan tämä on yksityisten ja julkisten palveluntuottajien yhdenvertaisuutta. Se on kaikkea muuta kuin yhdenvertaisuutta, sillä se asettaa yksityiset sairaalat paljon parempaan asemaan ja mahdollistaa kermankuorinnan. Hallitus sanoo sen ihan itse tuossa aluksi siteeraamassani lauseessa.

Yksityiset sairaalat saisivat leikata ilman raskasta ja kallista päivystysvelvollisuutta. Se velvollisuus olisi julkisella sairaalalla, joka joutuisi hoitamaan mahdolliset komplikaatiot ja korjausleikkauksen tarpeet. Tästä seuraisi julkisten sairaaloiden osaajakato kahdestakin syystä. Ensinnäkin kirurgit ovat vain ihmisiä, ja toiseksi he ovat työlleen omistautuneita ihmisiä. He haluavat leikata, mutta eivät pelkästä työn ilosta.

Kun yksityisillä sairaaloilla ei ole raskasta ja kallista päivystysvelvollisuutta, niin ne voivat tarjota osaajille parempaa palkkaa ja mukavampia työaikoja. Julkinen sektori joutuu tarjoamaan pienempää palkkaa ja päivystystä. Tämä johtaa osaajakatoon julkisella puolella.

Tästä seuraa julkisen puolen ruuhkautuminen. Potilaita ei pystytä leikkaamaan hoitotakuun määräämässä ajassa, joten ihan lain mukaan asia on korjattava palvelusetelillä yksityiselle puolelle. Se yksityinen puoli leikkaa yhä suurempia potilasmääriä, mutta julkinen puoli joutuu yhä edelleen toimimaan päivystävänä tukisairaalana valmiina korjaamaan virheet. Tämän työn kuormitus saa yhä useamman osaajan siirtymään yksityiselle puolelle.

Hyvin nopeasti ollaan tilanteessa, jossa julkinen erikoissairaanhoito on tuhottu, ja ihan markkinatalouden lakien mukaan kysynnän kasvaessa yksityisen puolen hinnat nousevat. Kaiken maksaa yhteiskunta eli veronmaksajat. Tässä on pienoiskoossa koko sote, jonka esimakua nyt annettu lakimuutos on.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko puhuu paljon ja kauniisti yhdenvertaisuudesta, mutta tätä hän tarkoittaa. Hallitukselle yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että yksityinen sektori on yhdenvertaisempi kuin julkinen.

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (51)
  1. Sairaaloissa julkisella puolella käy kuin terveyskeskuksissa on käynyt: lääkäri ei viihdy; menee sinne missä viihtyy.

    Paikallisen terveysasemani lääkäri sanoi sen suoraan: ”työolot”.

    1. Juuri näin

  2. Siteeraan alla arvostamaani asiantuntijaa, joka toimii myrskyn
    silmässä:

    ”…nyt salakuljetetaan privaattifirmat sisään takaovesta, kieroa peliä… ”

Kommentointi suljettu.