Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kermat päältä

”Uudet säädökset antaisivat yksityisille toimijoille laajat mahdollisuudet tarjota leikkauspalveluita sairaanhoitopiirien sijaintikaupungeissa ilman merkittävää kustannusten lisääntymistä, koska omaa päivystystä ei vaadita.”

Näin sanotaan hallituksen esityksessä terveydenhuoltolain muuttamiseksi. Kyse on esityksestä, jolla ilman päivystysvelvoitetta toimiville yksityisille sairaaloille aiotaan sallia juuri ne leikkaukset, jotka julkisen sektorin aluesairaaloilta vastottain kiellettiin. Ehtona sallimiselle on, että 30 minuutin matkan päässä on tukisairaalana päivystävä julkisen sektorin sairaala, jonne mahdolliset komplikaatiotapaukset saadaan hoidettaviksi.

Hallituksen esityksen mukaan tämä on yksityisten ja julkisten palveluntuottajien yhdenvertaisuutta. Se on kaikkea muuta kuin yhdenvertaisuutta, sillä se asettaa yksityiset sairaalat paljon parempaan asemaan ja mahdollistaa kermankuorinnan. Hallitus sanoo sen ihan itse tuossa aluksi siteeraamassani lauseessa.

Yksityiset sairaalat saisivat leikata ilman raskasta ja kallista päivystysvelvollisuutta. Se velvollisuus olisi julkisella sairaalalla, joka joutuisi hoitamaan mahdolliset komplikaatiot ja korjausleikkauksen tarpeet. Tästä seuraisi julkisten sairaaloiden osaajakato kahdestakin syystä. Ensinnäkin kirurgit ovat vain ihmisiä, ja toiseksi he ovat työlleen omistautuneita ihmisiä. He haluavat leikata, mutta eivät pelkästä työn ilosta.

Kun yksityisillä sairaaloilla ei ole raskasta ja kallista päivystysvelvollisuutta, niin ne voivat tarjota osaajille parempaa palkkaa ja mukavampia työaikoja. Julkinen sektori joutuu tarjoamaan pienempää palkkaa ja päivystystä. Tämä johtaa osaajakatoon julkisella puolella.

Tästä seuraa julkisen puolen ruuhkautuminen. Potilaita ei pystytä leikkaamaan hoitotakuun määräämässä ajassa, joten ihan lain mukaan asia on korjattava palvelusetelillä yksityiselle puolelle. Se yksityinen puoli leikkaa yhä suurempia potilasmääriä, mutta julkinen puoli joutuu yhä edelleen toimimaan päivystävänä tukisairaalana valmiina korjaamaan virheet. Tämän työn kuormitus saa yhä useamman osaajan siirtymään yksityiselle puolelle.

Hyvin nopeasti ollaan tilanteessa, jossa julkinen erikoissairaanhoito on tuhottu, ja ihan markkinatalouden lakien mukaan kysynnän kasvaessa yksityisen puolen hinnat nousevat. Kaiken maksaa yhteiskunta eli veronmaksajat. Tässä on pienoiskoossa koko sote, jonka esimakua nyt annettu lakimuutos on.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko puhuu paljon ja kauniisti yhdenvertaisuudesta, mutta tätä hän tarkoittaa. Hallitukselle yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että yksityinen sektori on yhdenvertaisempi kuin julkinen.

Kommentit (51)

 1. stunned

  Sairaaloissa julkisella puolella käy kuin terveyskeskuksissa on käynyt: lääkäri ei viihdy; menee sinne missä viihtyy.

  Paikallisen terveysasemani lääkäri sanoi sen suoraan: ”työolot”.

  • aino

   Juuri näin

 2. antonio

  Siteeraan alla arvostamaani asiantuntijaa, joka toimii myrskyn
  silmässä:

  ”…nyt salakuljetetaan privaattifirmat sisään takaovesta, kieroa peliä… ”

 3. AMK

  Kermat päältä
  Ei kuulu aiheeseen joten voit poistaa kommenttini.
  Jos kerta sakkojen korottaminen oli väärin jopa https://yle.fi/uutiset/3-8753212
  mutta työttömiltä voi silti liian pienestä työmarkkinatuesta ottaa siivun pois( aktiivisuus laki joka tekee työttömästtä passiivisen) valtion kassan paikkaamiseen-joku ei nyt täsmää???Olisko herrat ajavat myös ylinopeutta mutta työttömiksi eivät joudu????eivät ainakaan liian alhaiselle viimesijaiselle toimeentulolle-joka muuten on perustuslailla taattu jokaiselle ihmiselle sen nimi on sosiaaliturva-joillekin se vaan on huomattavasti korkeanpi kuin tavalliselle työttömälle aktiivialennuksineen-siitä johtuen kun nämä alennetulla (liian alhaisilla)sosiaalituilla sinnitteleville halutaan lisää menoja periaatteella elä tai kuole-kuis muuten on saavatko ex-kansanedustajat pitää työpaikka lääkärinpalveluksensa vai joutuvatko ressukat turvautumaan taviksien kanssa
  samaan odotuskäytävään??Viimeksi käydessäni terkkarissa ei käytällä näkynyt jonoa-polilla oli paljon kyynersauvoihin tukeutuvia ihmisiä.Kiirusta piti varmaankin hoitavalle henkilökunnalle mutta politiikot hoitavat jonoja ikkunallisessa huoneessaan laskemalla taseita kuinka paljon hyvä ystävä tästäkin nettoaisi …Kansalaisella ei niin väliä kunhan hän itse ja kaverit…

 4. Timo Harju

  Jos tämä vastuuton hulluus menee läpi, eikö se ole myös purettavissa?

  Sipilän hallinnosta en viitti puhua enää mitään.

  • on thin ice

   Olen tuttavieni kanssa jo pidemmän aikaa huolestuneena pohtinut, mitä maassa on oikeasti meneillään? Yhä huolestuttavammin alkaa vaikuttaa, että tämän hallituskoalition toiminta tähtää tietoisesti hyvinvointivaltion jos ei täydelliseen niin ainakin osittaiseen alasajoon. Julkinen, kaikille kansalaisille edullinen – ja joissakin muissa eurooppalaisissa hyvinvointivaltioissa jopa ilmainen terveydenhoito – on hyvinvointivaltion vahvinta kivijalkaa ja peruspilaria. Kun terveydenhoito pääosiltaan bisnestetään, voi valtavirtaa piankin olla jenkkimeininki kalliisiin kustannuksiin yhdistettyine yksityisine vakuutusbisneksineen. Varsin neoliberalistinen jippo tuo, että kaupallistaminen mahdollistetaan ja ”oikeutetaan” raunioittamalla toimintaedellytykset julkiselta. Jos edellämainitusta halutaan terveydenhoidon tulevaisuuden ratkaisu, niin todennäköistä on myös, että pienituloiset eläkeläiset sekä monisairaat menehtyvät entistä nopeammin ja nuorempina. Päässäni on jostain syystä alkanut viimeaikoina kajahdella Margaret Thatcherin sanonnat: ”there is no society, ”there is no alternative”. Toivottavasti ennen seuraavia vaaleja muut puolueet tekevät selväksi, että vaihtoehtoja on runsaasti ja että y h t e i s kunta on ja pysyy ja TINA sulaa.

   • AMK

    ”…pienituloiset eläkeläiset sekä monisairaat menehtyvät entistä nopeammin ja nuorempina. Päässäni on jostain syystä alkanut viimeaikoina…”
    Eläkeikää on nostettu mutta tuskin kompensoivat sitä mitenkään ?!!!

   • timo harju

    Ei yhteiskunnan muuttaminen koskaan vahingossa tapahdu.

    Tietämättömyys on se hyvä pelto, johon toimen ihmiset voivat kylvää mitä tahansa. Timosen kaltaiset kirjoittajat ovat niitä harvinaisia reikiä sellaiseen todellisuuteen, josta verovaroin ylläpidetty Yle ansiokkaasti vaikenee.

   • Rainer Rajakallio

    Mieti mitkä tahot näistä tämänkin hallituksen toilailuista hyötyvät, niin löydät hyvin kätketyn polun sinne kuuluisalle Sylttytehtaalle. Toteaa kiinan sisäministeri Toi Lai Lee. Työministeri on Hui Lai Lee, ton veli.

   • Ulla Vehaluoto

    ”there is no society”

    Yhteiskunnan vastaisuus äärimmillään on sitä, että kielletään yhteiskunta, sen olemassa olokin.

    ”there is no alternative”

    Diktatuurissa ei ole kuin yksi vaihtoehto. Se mikä on pakotettu.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4sosiaalinen_persoonallisuus

    https://fi.sott.net/article/307-Ponerologian-perusteet-osa-3-Kaarmeet-liituraidassa

  • Pieni Kulkija

   On mahdollista purkaa soten yksityistäminen mutta se voi tulla aivan jumalattoman kalliiksi, koska Suomi on hyväksynyt jo esim. CETAn. Bisnes voi haastaa valtion välimiesoikeuteen kilpailusäännösten rikkomisesta, jos se pyrkii ’kansallistamaan’ yksityistettyä terveysalaa. Oma mutuni on, että tuolloin soten palauttaminen julkiseksi tulee niin kalliiksi, että Suomen julkinen talous ei sitä kestä. Eli NYT on toimittava, että Sipilän hallituksen tuhotoimia ei hyväksyttäisi!

   • timo harju

    Olet oikeilla jäljillä. En vain tiedä, miten paljon ja millä aloilla nämä sopimukset sitovat Suomea.

    Asioihin syvästi perehtynyt kansainvälisen oikeuden asiantuntija Martti Koskenniemi on moneen eri kertaan varoittanut näistä riippuvuuksista. Varmaan hänkin on semmoinen kaiken maailman dosentti, joka ei Kempeleen insinöörin ajattelumaailmaan sovi.

    En yhtään tiedä, miten tässä tulee käymään. Se on selvää, että ei tässä ole kysymys suomalaisten terveydenhoidosta, vaan siitä, miten paljon rahaa terveysbisneksellä onnistutaan kuppaamaan.

 5. Arska

  Tämä on sitä normien purkua ja tilalle tulee kaaos sekä eriarvoisuuden jyrkkä kasvu myös terveydenhoidossa.
  Ei ole ihme että nuoret ja muutkin kynnelle kykenevät kansalaiset vaihtavat maata työnperässä yhä kiihtyvään tahtiin, tästäkään ei paljoa keskustella julkisesti.

  Sipilän kirveellä on ollut töitä nimittäin hyvinvoinnin purkutöitä.

 6. Jari Eeva

  Terveyskeskuksessa osastonhoitajana työskentelevä tuttavani sanoi, että jo nyt on tilanne, että kun yksityisellä puolella töpätään, niin potilas tuodaan julkiselle puolelle paikkailtavaksi. Hän ihmettelee, mihin tuota 30 minuutin aikarajaa tarvitaan? Yksityinen puoli on pitkälti ulkomaisessa omistuksessa, mutta se ei ketään näytä haittaavaan.

  • Jari Eeva

   Ministeri Saarikko on kaikesta päätellen tietoinen nykytilanteesta, koska haluaa ihan lain tälle.

   • äimänkäki

    Ei se mitään ymmärrä. Sille annetaan lappu käteen ja sanotaan, lue ääneen tuosta.

    • Antero Pönni

     Saarikko ymmärtää vähän liiankin hyvin. Isot munkkipossukahvit vetoa että ennen vuoden loppua Saarikko on Terveystalon tai Mehiläisen palkkalistoilla!

     • töytön

      On varmasti keskusteluita käyty ja niitä munkkipossukaffeja juotu lobbareitten kanssa. Eduskunnan vierailijalistatkin salattu, niin ei maailman onnellisin kansa pääse niitä kattelemaan.

 7. Työteliäs työtön

  Se vaan kun politikointi ja ihmisten terveydellä ja hädällä leikkiminen ei sovi yhteen ja nyt on tätä tehty yhä kiihtyvällä tahdilla. Ihan vain harvain vallan ja rahanahneuden takia. Lupauksia annetaan jotta saavutetaan omaa etua ja kun etuisuudet on kerätty lupaukset unohtuu. Luotto ihmisten unohtamiseen ja omiin korulausiesiin on silmitöntä. Kyseenalaistajat ammutaan lähtökuoppiin ja oikeasti tasa-arvoistavat vaihtoehto ehdotukset ei tule kysymykseenkään kun ei ne vähempiosaiset saa olla iloisia.

 8. AKK

  Aivan selvästihän hallituksen esitys suosii yksityisiä toimijoita. Saarikko, pysähdy miettimään kenen kustannuksista puhut ennenkuin avaat suusi seuraavan kerran.

  Aivan kuin hallituksessa ei ymmärrettäisi yhtään kapitalismin ja markkinatalouden toimintatapoja tilanteessa jossa syritykdille annetaan mahdollisuus päästä asemaan jossa voi lisätä palvelutarpeita ja kasvattaa kustannuksia maksajalle. Ja vieläpä maksajalle joka ei varsinaisesti itse ole palvelun tarvitsija vaan pelkkä kassan vartija. Joku kärsii, potilaat tai veronmaksajat, ”kasakka” eli yritys ottaa sen minkä irti saa.

  Jos annetaan vieläpä mahdollisuus vaikuttaa perusterveydenhuollon lähetteillä erikoisterveydenhuollon työmäärään, niin yritykset jonka ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen tulevat varmasti käyttämään mahdollisuuden hyväkseen. Ja kuten on nähty niin terveyspalveluyritykset ovat jo vahvasti keskittyneet ja valmistautuneet hyödyntämään kaikki ne porsaanreiät joita hallitus on aivan selvästi huonolla lainsäädännöllään mahdollistamassa. Se mitä kuvitellaan saavutettavan näennäisellä hetkellisellä tehokkuuden lisääntymisellä yksittäisissä suoritteissa, menetetään kun yritykset pääsevät ohjaamaan palveluiden tarvetta ja monopolisoimaan hinnoittelua. Konsteja on monia!

  Kuvitteleeko hallitus että Suomella on varaa yhtä korkeisiin terveydenhuoltokuluihin kuin USAssa tai edes Ruotsissa, nyt kun siellä kustannukset ovat nousseet rutkasti yksityistämisen jälkeen, on. Ei varmasti ole tavallisten suomalaisten kärsimättä raskaamman kautta. Onko Sipilä viemässä Keskustan täystuhoon Sinisten seuraksi.

 9. Anna Liisa Sallinen

  Tämä jos mikä on kerman kuorimista päältä ja verorahojen siirtämistä yksityisten terveysyritysten kukkaroon. Yksityiset leikkauksia tekevät sairaalat valitsevat jo nyt terveimmät ja helppohoitoisimmat potilaat päältä koska eivät pysty takaamaan sairaimpien ihmisten turvallista hoitoa päivystyksen puuttumisen vuoksi. Yksinkertainenkin leikkaus voi olla suuri riski monisairaalle potilaalle ja aiheuttaa monin verroin enemmän työtä , aikaa ja kaikenlaista varautumista komplikaatioiden varalta kuin ns. perusterveen potilaan hoito. Tästä syystä nämä potilaat eivät yksityisille toimijoille kelpaa. Nyt ollaan ajamassa lakia, joka kannustaisi yksityisiä terveysyrityksiä toimimaan näin entistä suuremmassa määrin. Riskit, kustannukset ja lisääntyneen päivystysrasituksen kantaisivat julkisen terveydenhuollon laajan päivystyksen sairaalat. Lisäksi ihmettelen suuresti määritelmää että potilaan olisi päästävä puolessa tunnissa hoitoon keskussairaalaan. Jossain esitettiin että aika tarkoittaa soitosta hätäkeskukseen siihen kun potilas on vastaanottavan sairaalan leikkausosastolla tai teholla. Vuosikymmenten kokemuksella tiedän että tämä ei aina onnistu edes sairaalan sisällä kun halutaan varmistaa potilaan turvallinen siirto osastolta toiselle. Käytännössä yksityisen hoitopaikan pitäisi siis sijaita aivan päivystävän sairaalan vieressä, tai sitten puolen tunnin aikarajaa ei ole tarkoitettukaan noudatettavaksi.

 10. Mm

  Ei vain ahnetta touhua vaan todella vaarallista.
  Hyvä saku!

 11. Työsuhde-etuna astma

  Ehdinkin jo ihmetellä, miten HS uutisoi ihan asiallisesti tuosta leikkausjupakasta käytyä eduskuntakeskustelua, siis ikäänkuin ilman tavanomaista, hallituksen toimintaa puolustelevaa sävyä. Pääkirjoitusivulla tänään tilanne sitten korjattiin: yksityisten leikkauspalveluiden lanseeraamisessa poistettujen aluesairaaloiden tilalle onkin kyse ainoastaan potilasturvallisuudesta, ja kaikki muu (vastustava) puhe on vaalipopulismia. Hohhoijaa sentään.

  • AKK

   Juuri noin lehdistö toimii, se haluaa säilyttää kuvan ”puolueettomuudesta” kertomalla aivan ilmiselvät tosiasiat edes kohtalaisen totuudenmukaisina, mutta sitten astuu peliin se puolueellisuus jota omistajat haluavat. Mikäli totuus ei miellytä ”omistajia”, niin päätoimittaja laitetaan ujuttamaan omistajia miellyttävä näkemys lehteen. Usein se tapahtuu pääkirjoituksessa tai muussa varsinaisesta uutisoinnista irrallaan olevassa yhteydessä. Kun välttämättä ei seurata kaikkea uutisointia niin saadaan aina edes pienen lukijakunnan mieleen jäämään vain ”omistajan” näkemys.

   Mutta on lehdistöllä selkärankaakin, sitä ei käy kieltäminen. Tässä esimerkki: Keskustahan vaatii aina työpaikkojen siirtoa pääkaupunkiseudulta maakuntiin mutta miksi se ei aja esim. omaa puoluetoimistonsa tai MTK:n päämajan työpaikkojen pakkosijoittamista maakuntiin. Sen sijaan Keskustan johdolla hallitus on tehnyt politiikkaa joka näivettää maakuntia ja haluaa Sotellaan viedä viimeisetkin palvelut syrjäseuduilta. Jäädään seuraamaan milloinka Keskustan puoluetoimisto ja MTK:n päämaja siirtyvät vaikka Savonlinnaan jonka Sipilän hallitus on jo tyhjentänyt opiskelijoista. Monet Kepun konkaripoliitikot ovat jo huomanneet Sipilän touhut ja ilmaisseet, toki hienovaraisesti, että ovat huomanneet ettei keisarilla ole vaatteita. Huomaavatkohan Kepun äänestäjät vihdoinkin kuinka heitä on vedätetty ja vedätetään jatkuvasti.

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f531f544-c999-4ae7-b83c-71a6f2a0bbcf

 12. Pitkäaikaistyötön

  Miksi näin? Koska ”Taloudellinen eliitti saa sisäpiiritietoa, lobbaa lait ja hallitsee Suomea”.

  https://yle.fi/uutiset/3-10133946?fbclid=IwAR3qJtKDYxa5_Ki_EiLsATbD_B__gEy-d7jwSxjkxOw7iwN7plb4GYMCzu8

  Tuo Ylen artikkeli on julkaistu jo 28.3.2018, mutta on ajankohtainen nyt ja tulevaisuudessa.

  ”Suomen politiikasta puuttuvat sisäpiirisäännöt. Siksi maamme poliittiseen järjestelmään vaikuttavat vahvasti niin sanotut kaverikapitalistit.”

  ”Blom vaatii Suomeen lobbareiden itsesäätelyn lisäksi myös lakiin perustuvaa säätelyä eduskunnan aseman vahvistamiseksi.”

  ”Tämän toiminnan ytimessä oli 40–50 yritys- ja järjestöjohtajaa, jotka hallitsivat sisäpiiritietoa ja kokonaiskuvaa. Nyt sisäpiiriin kuuluvat etujärjestöjen asiantuntijat, joita kuullaan lainvalmistelussa. He hallitsevat laajasti tietoja. Heille myös avautuu mukavasti ovia korkeisiin asemiin.”

  ”Tulopolitiikan edunvalvojista on ajan mittaan syntynyt erivapauksia nauttiva sisäpiiri, josta Blomin mukaan hallitus ja eduskunta ovat tulleet ajoittain entistä riippuvaisemmaksi. Tätä riippuvuutta tulkitaan tutkimuksessa rakenteelliseksi korruptioksi.”

  Tämän samanhan Rehula (kesk.) totesi ihan suoraan tuoreemmassa Ylen haastattelussa:
  ”Huomasin olevani vain nappula pelissä, jota muut ohjailivat. Peli ei ollut politiikkojen näpeissä, vaan sitä johtivat muun muassa markkinavoimat.”

  Miettikää tätä, kun mietitte valintojanne 14.4.2019 vaaleja varten. Aikaa on kolme kuukautta ja kaksi päivää.

  • Tuösuhde-etuna astma

   Kaverikapitalistit voivat nyt kätevästi käväistä kierroksella eduskunnassa ihan vaivihkaa, kun lobbarilistauksia ei enää tarvitse säilytellä. Piti jo aiemmin ihmetellä, miksi avoimessa ja demokraattisessa päätöksenteossa pitää lobbaustoimintaa saada salailla. Nyt ei enää tarvitse. Tällainen piilovaikuttamisen salailu taitaa olla vain yksi monista sipilöinnin muodoista.

   • Pitkäaikaistyötön

    Jos ei ole mitään salattavaa, ei ole tarvetta piilotella. Paitsi että onkin salattavaa. Silloin on eri kätevää, että mitään listoja ei ylläpidetä. Tuossakin asiassa lobbarit saivat sitten lopulta tahtonsa läpi.

 13. JiiPee

  ” Hallitukselle yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että yksityinen sektori on yhdenvertaisempi kuin julkinen.”

  ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”.

  -Sikojen vallan alla eläinten olot kovenevat, ja siat varaavat itselleen yhä lisää etuoikeuksia, kunnes animalismin alkuperäisistä ihanteista on jäljellä enää fraasi: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”. Napoleon järjestää lavastettuja oikeudenkäyntejä ja teloituttaa eläimiä toisten pelottelemiseksi, myöntää itselleen suurellisia arvonimiä ja kumoaa animalismin periaatteet yksi kerrallaan. Lopulta siat alkavat kävellä kahdella jalalla ruoskat kädessä, ja muita eläimiä kohdellaan jokseenkin samoin kuin ihmisten valtakaudella. Romaanin viimeisessä kohtauksessa toiset eläimet katselevat, kuinka siat kohottavat maljoja ihmisten kanssa, eivätkä ne enää erota sikoja ihmisistä.

 14. äimänkäki

  Kokoomuksen ja kes-kustan kannatuksesta päätellen kansa ei ole oppinut politiikasta yhtään mitään. Oikeat kannatusluvut pitäisivät olla nyt nollan ja tyhjän puolivälissä. Siinä sinisten persuksissa.

  Puolueille haistatan minäkin perseet. Olen patriootti. Haluan että johtajamme ajavat Suomen ja kansalaisten etua. Kukaan muukaan ei sitä tee. Nämä nykyiset johtajat tekevät juuri päinvastoin, kähminnän ohessa.

 15. antonio

  Nyt ylittyi ärsytyskynnys!

  Törkeää lipomista orvosipilän suuntaan kuten alle lätkäisemäni kirjoituksen lopussa mainitaankin: Hesarin nykyisen ”periaatelinjan mukaisesti”.

  Vääristelevää vaikuttamista!

  HS Tänään Pääkirjoitus:

  ”Kiireettömiin leikkauksiin tarvitaan yhteiset säännöt

  Vaalien lähestyessä asiallinen keskustelu yksityisen tuotannon osuudesta julkisissa sote-palveluissa käy eduskunnassa yhä vaikeammaksi.

  VAALIEN lähestyessä ja sote-uudistuksen takkuillessa asiallinen keskustelu yksityisen tuotannon osuudesta julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa näyttää entistäkin vaikeammalta eduskunnassa. Tämä kävi ilmi tällä viikolla, kun eduskunta kävi lähetekeskustelua kiireetöntä leikkaustoimintaa koskevasta lakiesityksestä.

  Oppositio tyrmäsi hallituksen esityksen ”kaikkien aikojen vedätyksenä”. Populistiset kärjistykset voi ymmärtää vaalipuheina, mutta potilaiden näkökulmasta lakiesityksessä on kyse vakavasta asiasta eli potilasturvallisuudesta.

  Nukutusta vaativat leikkaukset on jo aiemmin lainsäädännöllä keskitetty keskussairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen päivystys. Tämä yhdessä riittävän henkilöstön ja leikkausten määrän sekä osaamisen kanssa edistää leikkaustoiminnan laatua ja potilasturvallisuutta.

  Laatukriteerit on nyt tarkoitus ulottaa yksityisiin leikkausyksiköihin, joista julkinen puoli ostaa leikkauksia. Tällä hetkellä yksityisille toimijoille ei ole mitään laatuvaatimuksia. Toiminnan voi aloittaa pelkällä toimiluvalla. Laittomassa tilassa ovat myös ne julkiset leikkausyksiköt, joilla ei ole omaa päivystystä, kuten Tampereella Taysin Hatanpään sairaala. Lakimuutoksen jälkeen tällaisten yksiköiden pitää sijaita korkeintaan 30 minuutin matkan päässä päivystävästä sairaalasta.

  Julkinen puoli on ostanut yksityisiltä kiireettömiä leikkauksia vuosittain noin 300 miljoonalla eurolla, josta nukutusta vaativien leikkausten osuus on 170 miljoonaa euroa. Lakimuutos vähentäisi leikkausten määrää arviolta viidenneksen, koska kaikki nykyiset toimijat eivät täytä tulevia laatuvaatimuksia.

  Oppositio arvosteli esitystä yksityisen ”kerman kuorinnasta”, koska vain julkisella sairaalalla on kallis päivystysvelvollisuus. Kritiikki osuu osin harhaan, koska yksityiselle maksetaan vain tilatusta leikkauksesta. Toisaalta leikkausten lopettaminen aluesairaaloissa on poistanut julkiselta sektorilta satunnaisesti käytössä olevan leikkauskapasiteetin kalliit ylläpitokustannukset. Ylimääräistä kapasiteettia ylläpitää nyt yksityinen. Leikkausjonojen purku ostopalveluilla on usein potilaan edun mukaista. Yhteiset laatukriteerit leikkauksiin ovat siksi tarpeen.

  Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa. ”

  • on thin ice

   Merkille pantavaa, miten jotkut toimittajat eri medioissa leimaavat usein välittömästi populismiksi myös aiheellisen ja yhteiskunnan kannalta tärkeän kritiikin, jota hallitukselle esitetään. Silmään pisti heti tuo Hs:n pääkirjoituksen ”populistiset kärjistykset voi ymmärtää vaalipuheina…” kyse onkin siis nyt vain potilasturvallisuudesta! Oppositon kritiikki on pelkkää populismia! Hs voisi vastata samalla siihenkin, miksi joku yksityinen tiloiltaan ahdas, pikkuinen pulju on nukutusleikkauksissa potilaan kannalta yhtäkkiä muuttunut esim jotain aluesairaalaa turvallisemmaksi? En olisi tuota kirjoitusta varmaan paywallien vuoksi tullut edes lukeneeksi, joten kiitti Antonio, vaikka ärsytyskynnys täälläkin ylittyi – hallituksen sotesta puhuttaessa ties monennenko kerran.

   • antonio

    Kirjoitin HS.fi:n kommenttiosioon mielestäni asiallista kritiikkiä, en missään tapauksessa mitään herjan tai vihapuheen tapaistakaan.
    Ei julkaistu.
    Epäilen, että ovat tainneet Hesarissa ruotia osan kritiikeistä pois, sillä kommentteja on julkaistu hämmästyttävän vähän.

    • Ulla Vehaluoto

     Moderaattorilla on yksinvalta, ja hesarissa on tyypillistä se, että kommenttiosastot halutaan täyttää juupas-eipäs-taisteluilla. Kun itse tilasin hesaria ja osallistuin kommentteihin, huomasin muutamia järjestelmällisiä asioita: Mitä enemmän kommentissani oli asiantuntijuutta ja tietoa, sitä todennäköisemmin kommenttiani ei julkaistu. Moderaattoreista vähintään yksi oli sellainen, joka tuskin koskaan julkaisi kommenttejani. Moderaattoreiden työajat vaihtuivat neljältä iltapäivällä, joten kommentin uusiksi pistäminen moderaattorin vaihduttua auttoi asiaa. Sensuurihakuinen moderaattori pyrki lietsomaan sellaista vastakkainasettelua, joka oli luonteeltaan poliittista. Siis oikeisto vastaan vasemmisto, kantasuomalaiset vastaan ulkosuomalaiset, miehet vastaan naiset, ja niin edelleen. Tuli vahvasti se vaikutelma että kyseinen moderaattori on tekemässä poliittista propagandaa (persujen laariin).

     Hesari muutenkin käy jatkuvasti infosotaa, kuten muukin valtamedia. Valta halutaan säilyttää siellä missä se on. Keinot likaisia.

     • Ulla Vehaluoto

      Siis hesarissa ei haluta tietoa, vaan mielipiteitä. Ei haluta sopua, vaan sotaa.

      Ja erityisesti natseja ja uusnatseja koskevissa uutisissa kommentteineen oli selvästi nähtävissä, kuinka yksi ja sama kirjoittaja käytti useampia nimimerkkejä. Ryhmä haluaa pullistella ja esiintyä suurempana kuin onkaan. Se on yksi yleinen tapa, jolla manipuloidaan mieliä ja päästään valtaan.

  • PirjoOravuo

   Mikä tässä Hesarin kirjoituksessa on lipomista? Minusta tässä ei livota ketään mihinkään suuntaan, vaan kerrotaan tosiasiat. Julkinen puoli on ostanut leikkauksia yksityiseltä puolelta vuosikausia. Ja onnistumisia ja epäonnistumisia on sattunut ja sattuu puolin ja toisin. Siitä löytyy kyllä tarvittaessa potilasvahinko tilastot. Kun julkisen puolen lääkärille ei saa aikoja tai käynnit ovat turhia, on pakko mennä yksityiselle puolelle selvittämään asiaa. Siitä on itsellläni ja läheisilläni useita kokemuksia viimeisiltä vuosilta.

 16. Mika

  Tuo on kuin kaivosalalla. Yrittäjä korjaa tuoton Suomen maaperässä olevista rikkauksista, yhteiskunta vastaa ympäristövahingoista. Yksityiset tekevät tuottavat leikkaukset yhteiskunnan kustannuksella, julkinen terveydenhuolto korjaa vahingot.

 17. Illu

  ”Oikeus terveyteen ja hyvään hoitoon kuuluu kaikille – asiakasmaksujen korotukset pysäytettävä.

  Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ovat ylisuuret ja keskeinen eriarvoisuutta ylläpitävä tekijä Suomessa.

  Hallituksen lakiesitys uudeksi asiakasmaksulaiksi on pahentamassa tilannetta entisestään. Terveyskeskusmaksujen alentamisen tai poistamisen sijaan se järjestelee maksuja uudelleen tavalla, joka uhkaa jopa kymmenkertaistaa monien asiakasmaksut.

  Asiakasmaksut kasvavat monella pienituloisella jopa sadoilla euroilla vuodessa. Tällä hetkellä terveyskeskuskäyntien vuosittainen enimmäismaksu on suurimmassa osassa kuntia 61,80 euroa. Lakiesitys kymmenkertaistaa maksukaton jopa 683 euroon.

  Allekirjoita vetoomuksemme, jos olet kanssamme samaa mieltä siitä, että terveydenhuollon rahoitus tulisi mieluummin kerätä progressiivisen verotuksen kautta kuin paljon sairastavien ihmisten taskuista.

  Terveyskeskusmaksut tulisi poistaa koko maassa, kuten esimerkiksi Helsingissä on jo tehty.

  Hyvinvointivaltion tarkoitus on turvata oikeus hyvään elämään vaikeissakin tilanteissa. Oikeus terveyteen ja hyvään hoitoon on kaikilla, ei vain harvoilla.”

  https://actionnetwork.org/petitions/oikeus-terveyteen-ja-hyvaan-hoitoon-kuuluu-kaikille-asiakasmaksujen-lisaykset-pysaytettava?source=direct_link&

 18. Marco

  Tämä hallitus saa tuhota kaiken hyvän ja toimivan suomesta ja kääriä fyrkat itelle. Kyllä on lapasesta touhu. Kyllä luulis, että tälle sais jotain ”demokraattisessa” maassa.

 19. AKK

  Edes kutakuinkin tasa-arvoisten terveyspalveluiden takaamiseksi kaikille, pitäisi terveyskeskusmaksut tosiaan poistaa kokonaan, porrastaa tulojen mukaan (progressiivinen tulovero hoitaa!) tai pitää niin alhaisina ettei niistä varmasti synny estettä hoitoon hakeutumiselle. Käytännössä kaikkein pienituloisimmille pienikin maksu voi vaikuttaa siihen että vakavankin sairauden hoidon aloittaminen voi viivästyä kohtalokkaasti.

  Luulisi Saarikonkin (kepulaisen) tajuavan mitä hallituksen ehdotus tarkoittaa erilaisten ihmisten näkökulmasta. Eikä ole mitään järkeän jos ensin peritään maksuja joita sitten hyvitellään toimeentulotuella.
  Välillä, eikä vaan välillä, on vaikea uskoa todeksi millaisia ajatuksia hallituksesta tulee, eihän heidän ajattelussaan tunnu olevan päätä eikä häntää yksinkertaisimmissakaan asioissa. Eikö heillä ole lainkaan kykyä ajatella loogisesti mitä asioista seuraa, esityksistä ja puheista päätellen ei.

  No Siniset ei välitä mistään mitään, Kokoomus välittää vain rahasta ja Kepu Sipilöi mitä Sipilöi. Osa oppositiosta ei pysty muuhun kuin jauhamaan maahanmuutosta, niin että petaa itsensä ulos kaikesta muusta ja ennen kaikkea vakavasta päätöksenteosta. Mihin Suomi ajautuukaan jos ei kansa tajua että tarvitaan vastuullista tasapainoista politiikkaa ja kaikkien suomalaisten huomiointia.

 20. Tero Sivula

  Ennen sanoin että suomi on kuin banaanivaltio, nyt voin viimein sanoa, suomi on banaanivaltio. Mutta missä on banaanipuut? Tulee pian aika kylmää kyytiä, nimittäin täällä ei asunnottomana pärjää samalla tavalla kuin maissa missä kasvaa banaanit. Suomettuminen on mennyt niin pitkälle että kun oikea uhka ei ole toteutunut, niin on aivan pakko tehdä sisällissota, sehän tästä toivottavasti tulee. Tai sitten ei, osa kansasta vaan jää syrjään ja kuolee pois. Totuushan on että ei suomalaista joka vielä pärjää kiinnosta kuin oma perse. Vähän näyttäisi että tämän kansan erityispiirteistä on jäänyt vain ne ikävimmät, ikävä kyllä.

  • Lea Bäckman

   Tero. Sisällissota on jo käynnissä, ollut jo jonkin aikaa. Hiljainen kansalaissota.

   Heikot sortuu elon tiellä. Jätkä senkun porskuttaa.

   Pors, pors… Suurten nälkävuosien aikana 1860-luvulla Kainuussa (Sipilän kotimaakunta?) syötiin ihmislihaa henkensä pitimiksi. Ei siitä niin kovin kauan ole.

 21. Sirpa Kärkkäinen

  Minä en aio alistua tälläisiin hävyttömiin päätöksiin. Jos hallituksen esitys laiksi sorvataan, lupaan mennä eduskuntatalon portaille verisiin sideharsoihin käärittynä ja kädessä kyltti 30 minuuttia. Vaikka yksin. Mukaankin saa tietty tulla! Nimittäin jossain on raja ja minulle se on tässä. Terveydenhuolto, laadukas ja kaikille saavutettavissa oleva, on hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi. Jos meidän selkärangattomat poliitikkomme sen ahneessa oman eduntavoittelulussaan myyvät kansainvälisille suuryrityksille tuhottavaksi, niin yhtä hyvin voin kuolla sinne eduskuntatalon portaille. Ei minulla ole rahaa hoidattaa leikkauksia tai mitään muutakaan yksityisellä puolella. Joten samapa se sitten on kyyhötellä siellä kestomielenosoituksessa, kunnes kantavat pois – lähimpiin julkiseen päivystyspisteeseen?

  • Jari Eeva

   Kouvolassa Saarikko otti Kuusankosken sairaalalta leikkausvastuun pois. Nyt on mentävä Kotkaan, myös synnyttämään. Sinne ei Kouvolan keskustastakaan ehdi 30 minuutissa kuin lentäen. Potilaiden kuljetuskustannukset ovat ”yllättäneet” kouvolalaiset. Kotkan sairaalaa laajennetaan. Risteysalueita on jouduttu muuttamaan ruuhkien takia. Kaiken kukkuraksi Kouvolaan rakennetaan uutta Ratamo -sairaalaa. Sairaalaa, jossa ei saa leikata ”nukutuksessa”. Mahdotonta meininkiä.

 22. Tajuton

  Täysin käsittämätöntä toimintaa. Jokainen tietää, että yksityinen ei tee ”talkootyötä” vaan ottaa työlleen katteen. Kateprosentit liikkuvat yleensä n. 20%-50%.n välillä. Jo pelkästään suuntaamalla yrityksille maksettavat katteet julkisen sairaanhoidon tarpeisiin, saataisiin julkinen sairaanhoito huippukuntoon ja koko valtakunnan kattavaksi.
  ”Poliittinen matematiikka” tulisi kieltää lailla.

 23. Seppo Juhani

  Miten käy ensi keväänä? Kokoomus on suurin puolue, koska se saa kannattajansa äänestämään kun hallituksen kurittamat työttömät jäävät nukkuvien puolueeseen. Orpo heittää demarit yli laidan ja ottaa Sipilän johtaman kepun apupuolueekseen. Sama meno jatkuu siis vaalien jälkeenkin ja hyvätuloiset saavat uusia verohelpotuksia. Tämä voidaan estää vain, jos Sipilän ja Orpon runtelemat huonompiosaiset lähtevät äänestämään. Jos äänestysprosentti nousee korkeammaksi, kokoomus pyyhkiytyy pois vallasta ja putoaa keskisuureksi puolueeksi.

  • AKK

   Kuritetuilla ihmisillä ei menisi ainakaan huonommin mikäli viitsisivät käydä edes äänestämässä ja antaa äänensä puolueelle joka ajaa lähinnä omaa asiaa ja vastaa omia arvoihin. Kovin suurta ponnistustahan äänestäminen ei sinänsä vaadi, eikä vaaleja ole edes joka vuosi. Mitä heikommassa asemassa on, sitä tärkeämpää on ainakin äänestää, niin se vaan menee.
   Sen verran kannattaa jokaisen kuitenkin politiikkaan perehtyä, ettei äänestä ainakaan pahimpia kurittajiaan tai sorru äänestämään suurin odotuksin pelkkiä populisteja tai jokapaikan julkkistyrkkyjä. Protestiäänien vaikutustakin on syytä miettiä, voivat mennä niin sanotusti hukkaan. Mutta ei se niin vaikeaa ole kun oikein oivaltaa.

   Vai haluavatko ihmiset tulla tosiaan kuritetuiksi ja päähän potkituiksi ja jättävät siksi äänestämättä? Valitettavasti niitäkin löytyy.

  • Isoäiti

   Enpä olisi niinkään varma siitä, että vaaleissa kokoomuslaisille käy hyvin. Näissä vaaleissa suurimmat ikäluokat eivät olekaan 40-luvulla syntneet vaan hieman päälle viisikymppiset. Heidän joukossaan monta palkansaajaakin, jotka ovat rämpineet 90-lamasta saakka osa pätkätöitä tehden, osa pitemmissä, mutta epävarmoissa työsuhteissa. He ovat myös nähneet tämän työllisyyspolitiikan seuraukset sekä saaneet osansa haukuista. Heidän lapsensa ovat nyt niitä paljon parjattuja ”laiskoja nuoria”, joille tarjotaan keppiä ja pikku-porkkanoita ja joille annetut koulutuslupaukset petettiin. Moni edellisissä vaaleissa opiskelijana ollut, on nyt valmistunut työtön. Heillä, jos kellä, on ehkäpä halu ottaa pieni revanssi.

   Olen keskustellut useiden nuorien ja vanhempien kanssa lähestyvistä vaaleista ja päällimmäiseksi työssä, työttöminä ja opiskelemassa olevilla kaikilla on ollut tuohtumus nykyisen hallituksen röyhkeydestä ja kohtuuttomuudesta. Ei ole ollut merkitystä sillä, mitä puoluetta aikaisemmin he ovat äänestäneet.

   Minä epäilen, että vaaleissa moni ’ammattipoliitikko’ kokee vielä kirpaisevan yllätyksen.

   • Jari Eeva

    Jos Kokoomus sattuu olemaan vaalien jälkeen suurin puolue, niin Petteri tuskin haluaa ottaa pääministerin vastuuta nöösinä ja saattaa puolueensa vaalitappion seuraavissa vaaleissa. Rahaministerin salkku häntä kyllä kiinnostaa.

 24. Show must go on

  Päivi Uljas: Taistelu sosiaaliturvasta.
  Ammattiyhdistysväen toiminta sosiaaliturvan puolesta 1957-1963. Like Kustannus Oy, Helsinki 2005.

  Se, joka on tutustunut Päivi Uljaksen tuotantoon ei voi kuin ihmetellä, että kuinka nykyinen AY- liike voi seurata vierestä kuinka heidän , nykyisin veteraanien, elämäntyö mitätöidään. Suomen rakentaminen Pohjoismaisesksi hyvinvointivaltioksi ei olisi ollut mahdollista ilman AY-liikettä ja sen joukkovoimaa.

  Sipilä ja hänen hallituksensa noudattaa EU:n uusliberalistista politiikkaa. Siinä kaikki valtionyritykset, jopa nyt julkinen terveydenhoitokin.

  Tuosta valtionomaisuuden myymisestä ei tavallinen kansalainen hyödy millään tavalla. Se on pitkä lista yrityksiä, jotka on ainakin osottain myyty kansainvälisille sijoittajille. Karmeimpana Caruna-tapaus : Omakohtainen esimerkki:
  Kesämökin sähkölasku joulukuulta: Kulutus 17 euroa ja sähkönsiirto 83 euroa.Vero vielä päälle….( veroja minä rakastan, mutta en sitä, että kansainväliset sijoittajat rokottavat meitä tavallisia kansalaisia.
  Ennen lasku oli korkeintaan puolet nykyisestä

  Kiitos vain kataisen hallitus… ( On ihan turhaa väittää paskaa kuten Arhinmäki vastusti…)

 25. Ulla Vehaluoto

  Hallituksen käärmeenkielellä mikä tahansa sana tarkoittaa juuri päinvastaista. Kun katsoo sanakirjasta sanan antonyymit, pääsee lähemmäs totuutta ja ymmärrystä.

  Kertauksen vuoksi tästä kermankuorinnasta ja sote-asiasta HS-Uutisraportin video (12:40) vuodelta 2017, aiheena Valinnanvapaus. Tietenkään valinnanvapaus ei sekään tarkoita sen enempää valintaa kuin vapauttakaan. Ainakaan mitä kansalaisiin ja ihmisiin tulee.

 26. sakutimonen

  Koska kommentointi ei pysy aiheessa, niin se loppuu. Näin käy jatkossakin. Uskokaa jo, että tämä ei ole mikään netin yleinen keskustelupalsta, jossa jokainen voi aloittaa keskustelun haluamastaan aiheesta.

  Tämä ei liity niihin kommentteihin, jotka näkyvät, vaan niihin, jotka eivät näy.

Kommentoi »

Comments are closed