Oikeusvaltio, media ja omankädenoikeus

Toissapäivänä puolustin oikeusvaltiota, jossa vain rikoksen tehneet ovat syyllisiä. Heidät tuomitaan, ja jos tekijät ovat ulkomaalaisia, niin erittäin todennäköisesti myös karkotetaan. Eilen sanoin, että kevään vaaleissa on kyse muustakin kuin Oulusta ja maahanmuutosta.

Kuraa on tullut niskaan joka suunnalta. Minun pitäisi hävetä, koska puolustan näiden iljettävien rikosten tekijöitä, sanoi kansanedustaja Jani Mäkelä Twitterissä. Niin sanoi moni muukin. Jotkut toiset sanoivat, että olen unohtanut kotimaiset raiskaajat, lestadiolaisten hyväksikäyttöjutun ja pillurallin, joten juttuni ovat rasistisia tai ainakin persuuntumaan päin.

Oikeusvaltio toimii lainsäädäntönsä mukaisesti. Sen sanominen tuntuu olevan punainen vaate joillekin intoilijoille ihan lainsäätäjää myöten. Lasten, nuorten ja vanhempien pelkoja puolestaan ei hälvennä yhtään, jos pelotellaan lisää muistelemalla, että kyllä sitä ennenkin osattiin ihan oman porukan voimin. Ei seksuaalirikollisuuden pidä olla ikuinen jatkumo.

Oikeusvaltion tehtävä on turvata yhteiskuntarauha, mutta sosiaalisen median tehtävä ei ole. Somessa kaikki puhuvat, mutta kukaan ei kuuntele. Median pitäisi kertoa kiihkottomasti faktoja.

Olen huolissani sekä sosiaalisen median että oikean median toiminnasta. Some elää omaa elämäänsä, mutta median ei pitäisi lietsoa tulta. Tulen lietsonnalla en tarkoita asioista kertomista sellaisina kuin ne ovat. Tarkoitan sitä, että osa mediaa on selvästi lähtenyt johtamaan sosiaalisen median keskustelua ikävään suuntaan. On kuin padot olisivat auenneet. Jotkut aiemmin melko asialliset kolumnistit ilkkuvat suvakkikuplan puhkeamisella ja sinisilmäisten moraalisella krapulalla. Aiemmin tolkun ihmisiksi julistautuneet bloggaajat julistavat, että tästähän minä jo puhuin, vaikka en mitään sanonutkaan, tai ainakin olisin puhunut, jos olisin tohtinut. Virran mukana on helppo mennä.

Joidenkin poliitikkojen toiminnasta en tällä kertaa sano enempää, sillä olette kyllä somesta sitä jo nähneet.

Vihan lietsomisella on väistämättömät seurauksensa, kuten täältäkin nähdään. Teon motiivi ei vielä ole tiedossa, mutta ikävältä näyttää. Jos pahin arvaus käy toteen, niin on ihan turha odottaa yhdenkään yllyttäjän kantavan vastuuta toimintansa seurauksista. Eivät he suoraan vastuussa olekaan, sillä tässäkin tapauksessa vain tekijät ovat syyllisiä. Yleinen keskusteluilmapiiri saattaa kuitenkin laukaista juuri tällaisia reaktiota.

Olipa kyse miten törkeästä rikoksesta hyvänsä, niin oikeusvaltiossa ei sallita yksinäisiä ratsastajia. Jokainen teko tutkitaan rikoksen tunnusmerkistön mukaan, ja tätä Kangasalassa tapahtunutta ampumista tutkitaan tapon yrityksenä. Omankädenoikeudesta sanoo rikoslain 17 luvun 9 § erikseen näin:

Joka oikeutensa puolustamiseksi tai toteuttamiseksi omin valloin ryhtyy toimeen, jota hän ei saa tehdä ilman viranomaisen myötävaikutusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, omankädenoikeudesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Poliisi ei kaipaa tutkittavakseen yhtään omin päin toimivan kostajan tekoa.

***
Minä puolestani en kaipaa yhtään lisää kuraa niskaani. Siksi tätä juttua ei voi kommentoida tässä blogissa. Somessa moderointi toimii tuttuun tapaan.

 

Kommentit (0)