Myrskyvaroituksia

Kun päivän pääuutinen on etukäteen varoiteltu ja tavalliseksi tammikuiseksi lumisateeksi kutistunut lumi-inferno, niin ihminen voi ruveta miettimään muitakin myrskyvaroituksia. Jotkut niistä kannattaa ottaa vakavissaan, jotkut taas voi kuitata hölynpölyksi. Saatte ihan itse päättää oman suhtautumisenne niihin myrskyvaroituksiin, joita hyvinvointiyhteiskunnalle annetaan koko ajan.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on löytänyt syylliseksi naisten heikkoon urakehitykseen hyvinvointiyhteiskunnan. Runsaat perhetuet johtavat siihen, että naiset työskentelevät keskimäärin miehiä vähemmän, eikä palveluita osteta kodin ulkopuolelta. Lisäksi julkiset toimijat hallitsevat hyvinvointipalveluita, joten kilpailu ja alalla työskentelevien naisten palkkakehitys on huonompaa kuin yksityssektorilla. Pitäisi luottaa enemmän markkinavoimiin ja vähentää sääntelyä.

Selvisipä sekin asia. Kun lyhennetään äitiyslomia ja hoitovapaita sekä leikataan lapsiperheiden saamia tukia, niin johan rupeaa työ naisille maistumaan. Lasikattokin murtuu rytisten, kun parhaat pääsevät näyttämään kykynsä yksityisen sektorin palvelutuotannossa.

En tiedä kuka ne jo nyt liian vähät lapset sitten tekee ja hoitaa, mutta pitänee luottaa markkinavoimiin siinäkin asiassa.

Tämä on vain yksi tutkimus muiden joukossa, mutta viesti on selvä. Tätä samaa on sovellettu työttömiin jo kauan.

Kuten meille on jo vuosia kerrottu, niin työttömät ovat runsaiden tukien laiskistuttamia vetelehtijöitä, jotka eivät viitsi mennä töihin. Lääkkeksi on löydetty erilaisia aktivointoimia, jotka yleensä tarkoittavat palkatonta työtä työkokeiluna tai kuntouttavana työtoimintana. Aktivointia tehostetaan aktiivimallilla, joka rankaisee työtä löytämätöntä tuen leikkauksella. Näin markkinavoimat saavat uusia työntekijöitä, joiden niukan elämisen maksaa se parjattu hyvinvointiyhteiskunta.

Koska kotimaisia työttömiä ei ole tarpeeksi tai he ovat sinnikkäästi liian laiskoja ja kelvottomia, niin nyt ruvetaan hakemaan halpatyövoimaa ulkomailta. He eivät tietenkään tule työskentelemään ilman palkkaa, mutta se samainen hyvinvointiyhteiskunta maksaa osan heidänkin elämisestään.

Huhtikuun alussa tulee voimaan lakimuutos, joka oikeuttaa Suomeen saapuvan työntekijän saamaan Kela-tuet heti aiemmin vaaditun neljän kuukauden työskentelyajan sijaan. Ainoa vaatimus on, että työnantaja maksaa työntekijälle palkkaa 696 euroa kuukaudessa. Sillä ei kukaan elä, joten niille Kela-tuille on takuulla tarvetta. Näin ollaan luomassa halpatyövoiman markkinat markkinavoimien käyttöön.

Tähän työvoiman tarpeeseen ei tietenkään hyvinvointiyhteiskunta ole yksin syyllinen, vaan syyllisiksihän on jo aikoja sitten löydetty ay-liike ja työehtosopimusten yleissitovuus. Kun niistä päästään eroon, niin mikään ei estä maksamasta niin pientä palkkaa kuin huvittaa. Tämä koskee kaikkia. Se koskee sekä kotimaista että ulkomaista työvoimaa, niin naisia kuin miehiä.

Sitä minä en tiedä kuka heidät pitää hengissä sitten, kun se kirottu hyvinvointiyhteiskunta on saatu nujerrettua. Ehkä pitää taas vain luottaa siihen, että markkinavoimat kyllä hoitavat kaikki asiat kuntoon.

Tosin sitten voi tulla Jope Ruonansuuta siteeraten haikea huominen.

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (48)
 1. Jarmo Mäkinen
  17.1.2019, 13:21

  Taas napakymppi!

 2. Petri Hirvimäki
  17.1.2019, 13:22

  Tässä korjaussarja josta ei ole kirjoitettu riviäkään suomalaisessa valtamediassa – siis ilmeisesti aivan liian hyvä, ja ihan varmasti väärän miehen tekemä:

  http://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2884

  1. Hulivilipoika
   17.1.2019, 14:46

   Pienin korjauksin ok. Asumistuesta varmaan kaikki haluaisivat päästä eroon, mutta ainakin itselläni tulot putoaisivat, jos asumistuki lähtisi.

  2. 800e ei kyllä riitä yksin asuvalle tai lapsen kanssa yksin asuvalle ilman asumistukea. Siitä ei vuokran jälkeen jää kuin kymppejä jos sitäkään.

   1. Petri Hirvimäki
    17.1.2019, 16:47

    Kiitos. Jokainen joka haluaa olla töissä saa olla töissä Kansalaiapalkka nyt! maailmassa. Ennenkaikkea se räjäyttäisi työn jakamisen, tehostaisi markkinataloutta, lisäisi luovuutta kansantaloudessa jne jne. Käytännössä lopettaisi pakotetun työttömyyden.

    Työkyvyyttömyys on asia erikseen – sitä ei yhdellä 800 eurolla aiotakaan hoitaa.

    Aivan pääsääntöisesti asumistukea ei enää tarvittaisi aktiivi-iässä olevan porukan osalta.

  3. Tässä piilee aivan liian monta sudenkuoppaa. Kuinka monta, voi pohdiskella vaikka Chomskyn teesien pohjalta!
   Sama pätee EVAn analyysiin, silloin kun Matti Apuneen avaa suunsa niin kuulijan on oltava varuillaan!

   Perustulo, joka vähentää turhaa byrokratiaa ja takaa ihmisten toimeentulon niin että energiaa jää muuhunkin kuin murehtimiseen huomisesta, on sinällään ok.

   Tuo Kela-tukien maksatuksen muutos on sitä Kokoomuksen maahanmuutto- ja matalapalkkatyöpolitiikkaa ja todella vaarallista pienituloisten kannalta. Pitää ymmärtää ero humanitäärisen maahanmuuton, erikoisosaajien työperäisen maahanmuuton ja kokoomuslaisen halpatyövoiman haalimisen välillä. Kokoomus, Keskusta ja Siniset ovat haalimassa vain halpatyövoimaa markkinavoimien käytöön ja laittavat yhteiskunnan maksamaan ja lisäävät tavallaan yritystukia. Perään huutavat etujen leikkauksia ja verohelpotuksia rikkaille.

Kommentointi suljettu.