Lahjaksi saatu ja hyvin myyty

Reilu vuosi sitten valtio päätti luopua Nesteen enemmistöomistuksesta. Osakkeita ei kuitenkaan myyty, vaan ne lahjoitettiin ennestään tuntemattomalle pienelle säätiölle, joka nyt on myynyt kaiken ja aloittaa sijoitustoiminnan puhtaalta pöydältä. Säätiön omien sanojen mukaan sijoitusstrategia on nyt kunnossa, ja maltillinen riskinottokyky ja sijoittamisen pitkä aikajänne ovat strategian ytimessä.

Näin ruvettiin valtion lahjoittamalla rahalla sijoittajaksi. Lahjoituksesta päätti eduskunta joulukuussa 2017 juhlaistunnossa, jossa käsiteltävänä oli vain tämä yksi asia. Fanfaarit soiden Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö Itla sai osakkeita 50 miljoonan euron arvosta. Juhlapäätöksen eduskunnassa valmisteli Suomi 100 -juhlatoimikunta, jota johti silloinen eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin).

Rahoilla piti Lohelan sanojen mukaan turvata mahdollisimman onnellinen elämä jokaiselle suomalaiselle lapselle. Mitä paremmin koulutettuja, terveempiä ja tasapainoisempia lapset ovat, sitä varmemmin myös kansakunnan tulevaisuus on valoisa.

Ainakin säätiön tulevaisuus on valoisa. Säätiön sijoitusvarallisuuden pitkän aikavälin tavoite on neljän prosentin vuotuinen reaalituotto. Pääomasta 50 prosenttia on osakkeissa, 40 prosenttia korkoinstrumenteissa ja kymmenen prosenttia vaihtoehtoisissa sijoituksissa. Vaihtoehtoiset sijoitukset kattavat laajan skaalan erilaisia vaihtoehtoja, jotka korreloivat mahdollisimman vähän osakkeiden ja korkojen kanssa, kertoi kertoi säätiön varainhoitotoimikunnan puheenjohtaja tuon Kauppalehden uutisen mukaan.

Minne ne lapset unohtuivat? Säätiön amatöörimäisten verkkosivujen mukaan Itla edistää ja tukee Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Säätiö voi edistää ja tukea myös vanhemmuutta sekä lasten kasvuoloja ja kasvatusta. Viimeksi säätiö järjesti itsenäisyyspäivän glögitilaisuuden, ja helmikuussa on esitelmä näyttöön perustuvasta työstä lasten kasvun ja kehitysympäristön tukena.

Nyt näyttää vähän siltä, että säätiön toiminta lasten hyväksi on minimaalista, mutta sitäkin paremmin sujuu sijoittaminen. Mikäs on sijoittaessa, kun valtio juhlahumussa lahjoitti mukavan alkupääoman.

Saman rahan valtio olisi saanut, jos olisi odotellut reilun vuoden ja myynyt itse osakkeet. Odotteluajan ne olisivat tuottaneet valtiolle rahaa. Meno näyttää tämän hallituksen aikana kuitenkin olevan kuin Venäjällä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun valtion omaisuus lahjoitettiin kavereille ja kavereiden kavereille.

Näin tekevät taseet työtä. Tässä tapauksessa lahjoittajana toimi eduskunta, mutta kukaan ei tarkkaan tiedä minne Vake Oy antaa valtion omistusten myynnistä saamiaan rahoja.

 

 

puheenaiheet talous yhteiskunta
Kommentit (42)
 1. Olenkin miettinyt mihin rahat katosivat. Odoteltiin niitä tänne kentälle että saataisiin lapsille luistimia ja hiihtovälineitä. Ja lastensuojeluun lisää työntekijöitä kun työskentelevät jaksamisen äärirajoilla.
  Katsoin juhlalähetyksen ja postasin silloin fb:iin: ” vihdoinkin poliitikot seisovat samassa rintamassa lastemme vuoksi”. Minä hölmö kuuntelin itku kurkussa kauniita sanoja….
  En yleensä kiroa mutta nyt taidän.

  1. Kannattaa nostaa siellä kentällä “rähinä” ja vaatia selvitystä asiasta. Jollei asia selviä, vinkki MOT-ohjelmaan! Itse asiassa MOT-ohjelma saisi tulla joka ilta tv:stä, niin paljon täällä olisi tutkittavaa korruptoituneista kaupoista ja poliitikkojen kytköksistä yhdistyksiin ja säätiöihin.

   1. Maritza, kannatan mielipidettäsi tutkittavaa olisi, kun vain olisi ahkeria vilpittömiä tutkijoita!

   2. Voi hyvä veli rinki pyörittää Suomea kun lähes kaikki Suomen herrat tuntevat toisensa jonkin mutkan kautta. Ilmankos suojatyöpaikka järjestyy aina ex-politiikoille, jos on ns. ansioitunut tietyissä piireissä hyvistä palveluista eduskuntatyöskentelyssä tai kunnallispolitiikassa. Virkamiestasolla on sama asetelma.

    Äänestämällä ei voi oikeasti vaikuttaa koska virkamiehet eivät lähes koskaan vaihdu ja sielläkin on vallassa ex-poliitikkoja ja niiden lähipiiriä joten demokratia vaje on todellinen eikä demokratia toimi.

    Kuitenkin kehottaisin kaikkia äänestämään vasemmalla olevia puolueita koska ne ovat sentään perinteisesti olleet kansanpuolueita, kantaa en ota siihen että nekään tekisivät asioille oikeasti yhtään mitään mutta ovat huonoista vaihtoehdoista ne vähemmän huonot.

    Oikeasti tänne tarvittaisiin kansanliike ilman mitään puoluesidonnaisuutta niin saataisiin eliitti kuriin ja oikeamielisiä päätöksiä kun muuten pysähtyy maa totaalisesti huonojen päätösten seurauksina kuten Ranskasta näemme mallia.

    1. Arska on oikeassa poliitikot suojelevat toisiaan,olisi aika vaihtaa koko eduskunta vanhat pois ja kokonaan uudet tilalle.Pitäisi olla laki että entiset edustajat eivät voi olla edes ehdolla vaaleissa,kaikkien pitäisi päästä kerran koittamaan eduskunta hommia,voisi tulla aika sekamelska mutta niinhän se on nytkin!

   3. Juha Sinkko
    18.1.2019, 16:06

    Niinpä niin, Maritza. Kuten Saku jo aiemmassa blogissaan totesi; jotta poliitikko pääsee eduskuntaan, siihen tarvitaan rahaa – tai rahoittajia. Ja ostettu poliitikko tanssii tasan tarkkaan rahoittajiensa pillin mukaan – tai rahoitus loppuu.

  2. Eiköhä rahat menny hyvien herrojen ja rouvien ulkomaisille pankkitileille.

 2. “Mutta eikö kukaan ajattele lapsia!”

  Parhaiten lapsia palveltaisiin ja heidän etujaan ajettaisiin maksamalla ihmisille kunnon palkkaa ja osallistumalla hyvinvointivaltion rahoittamiseen verotuksen muodossa.

  Mutta olen vanhanaikainen.

  Naisista ja lapsista ollaan huolissaan enää vain silloin, kun heidän kustannuksellaan päästään puhumaan maahanmuutosta.

  1. Ja sitten ihmetellään kun se lastentekohomma jää harjoittelun asteelle, mikäs siinä onhan se ihan kivaa hommaa. NIin tässäkin taloudessa, harjoitteluun jää. Näin epävarmaan yhteiskuntaan ei kakaraa pullauteta. Käytännössä 1 hallituskausi aikaa laittaa asiat kuntoon tai alkaa emännän iän tuomat riskit kasvaa. Eli ei varmaan osallistuta vaippatalkoisiin.

Kommentointi suljettu.