Tuulella käyvät ja järjen ääni

Kuluneen viikon aikana on vahvistunut käsitykseni, että iso osa ihmisistä käy tuulella. Siinä ei ole mitään uutta, mutta huolestuttavaa on, että lähestulkoon kaikki poliitikot sekä media osoittautuivat samanlaisiksi. Näytti siltä, että juuri media ja poliitikot yllyttävät kansaa tarttumaan soihtuihin ja talikoihin.

Nyt media näyttää olevan kuin muistamattomassa kännissä tehtyjä tekojaan puolusteleva krapulainen. Tasapuolista journalismia vain tehtiin ja kaikkia osapuolia kuunneltiin. Vastuullisia oltiin, ja sitä paitsi pahimpien kolumnien kommentointi suljettiin, koska se meni loukkaavaksi, selittelevät päätoimittajat. Pitäähän näistä asioista voida puhua kiihkottomasti ja tasapuolisesti, eikä tässä ollenkaan ollut tarkoitus kansaa yllyttää eikä oikeistopopulisteja myötäillä.

Niin nyt vain jotenkin pääsi käymään. Järjen ääntä käyttää kokenut politiikan toimittaja Yrjö Rautio, joka tässä jutussa sanoo asian paljon paremmin kuin minä ikinä kykenen. Lukekaa.

Poliitikkojen pitää miellyttää kansaa näin vaalien alla. Siksi hallitus haluaa nyt esittää, että se tekee jotain, ja kertoo ottavansa Suomea sitovat kansainväliset sopimukset syyniin. Tarkoitus on tutkia, voidaanko niitä tulkita eri tavalla kuin tähän asti on tulkittu. Vähän nihkeästi on tullut tunnustus, että ei niitä kuitenkaan voida yksipuolisesti mennä muuttamaan. Kansainvälisten sopimusten rooli tunnetaan yleensä hyvin huonosti. Monilla on sellainen käsitys, että voihan niistä erota milloin tahansa tai ainakin niitä voi tulkita vapaasti.

Kansainvälisiä sopimuksia ei voida ruveta tulkitsemaan yksipuolisesti sen enempää kuin mitään muitakaan sopimuksia. Tietenkin kannattaa katsoa mikä on tilanne ja voidaanko jotain tehdä, mutta yleensä minkä tahansa sopimuksen yksipuolinen tulkinnan muuttaminen johtaa oikeudenkäyntiin. Lukekaa täältä oikeustieteilijöiden asiantunteva mielipide.

Metelin keskeltä nousi yksi ministeri päätä pitemmäksi muita. Oikeusministeri Antti Häkkänen selitti eduskunnan kyselytunnilla rauhallisesti ja asiantuntevasti oikeudellisen tilanteen, eli mitä kansainvälisten sopimusten ja Suomen perustuslain määrittelemissä rajoissa voidaan tehdä ja mitä ei voida tehdä. Toivottavasti häntä kuuntelivat myös hallituskumppani sinisten edustajat, jotka yltiöpopulistisilla esityksillään ohittivat jopa perussuomalaiset.

Moni saattaa yllättyä siitä, että kehun kokoomuslaista poliitikkoa. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, sillä minä kehun puoluekantaan katsomatta jokaista, joka puhuu järkeä. Maa on lailla rakennettava, kuten Kyösti Kallio aikoinaan sanoi. Kun lakeja ruvetaan muuttamaan, niin se on tehtävä harkiten ja hyvin valmistellen, ei hetken mielenkuohussa.

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (59)
 1. Asiayhteydestä (Wikipedia) irroitettu lainaus:
  Hysteria nykypäivän arkipuheessa
  Arkipuheessa ”hysterialla” tarkoitetaan nykyisin kiihtynyttä reagointitapaa. Ihmiset voivat myös joutua joukkohysterian valtaan, jolloin alkuperäisen syyn lisäksi reagoimiseen vaikuttaa muiden ihmisten tunnetta vahvistava vaikutus. Nykyään hysteeriseksi voidaan arkielämässä nimittää mm. henkilöä, joka esimerkiksi ahtaaseen paikkaan joutuessaan on paniikissa (hysteerinen). Tämä on kuitenkin vakiintunut enemmän tilaa kuvaavaksi sanonnaksi, eikä ole sinällään yhteydessä alkuperäisen hysterian kanssa.

  Meinaan jotta oireet ovat selvät ja ”tauti” on tarttuvaa lajia.

  Joitakin vastuu kasvattaa – vaikka päätään muita pidemmäksi.
  Samaa mieltä, Saku, oleh Häkkäsen esiintulosta:

 2. Pekka Hänninen
  19.1.2019, 09:31

  Kun keskustelua katsoo niin tuntuu, että tuo asemointi on valittu ja sitä ei mikään muuta. Jos nyt oikeasti päästäisiin asiaan niin, että ihmisten koskemattomuus ja lasten suojelu olisivat se teema kivien heittelyn sijaan. Me kaikki olemme vastuussa lapsista ja kaikki väärintekijät on saatava vastuuseen ovat he sitten maahanmuuttajia, setiä, valmentajia tai vaikka tätejä. Harvalle tuntuu välähtävän että jos neljäsosa teoista saadaan pois jää jäljelle kolme neljäsosaa. Ei mielenkuohussa vaan järjellä !!!

Kommentointi suljettu.