Kerran vielä

Maanantain MOT:ssa Juhana Vartiainen neuvoi työttömiä turhien kurssien sijaan pesemään naapurin ikkunoita tai hakkaamaan halkoja. Näin syntyy arvonlisää, ja samalla täyttyvät aktiivimallin vaatimukset. Eilen Ylen uutisankkuri Matti Rönkä sanoi uutislähetystä seuraavassa A-studiossa puhuttavan työelämän valmennuskursseista osana aktiivimallia, joka edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua tai osallistumista kursseille.

Yli vuosi on siis mennyt, eivätkä kansanedustaja ja uutisankkuri tunne vieläkään aktiivimallin sisältöä. Eivät he ainoita ole, sillä yhä vieläkin törmää jatkuvasti ihmisiin, jotka kuvittelevat minkä tahansa työkeikan tai pelkän työnhaun riittävän.  Että on se kumma, kun ei viitsittäisi edes työtä hakea, vaan maataan kotona odottamassa ilmaista rahaa.

Sanotaan nyt vielä kerran, että pelkkä työnhaku ei riitä täyttämään aktiivimallin ehtoja. Sitä työtä on myös saatava, ja työn on oltava palkallista. Työtä on tehtävä kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana vähintään 18 tuntia, ja siitä on saatava tietyn suuruista palkkaa.  Se sanotaan laissa niin monimutkaisesti, että ei sitä helppo olekaan tajuta:

Henkilön katsotaan 65 päivän aikana olleen riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, jos hän on kyseisenä aikana työssä yhteensä niin paljon, että työ kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon.

Kun työssäoloehtoa lasketaan, niin palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 56,33 euroa (1 211 : 21,5) ja tunnin minimipalkka 7,04 euroa (56,33 : 8). Tämä selviää Kelan sivulta.

En tiedä, miksi aktiivimallia säädettäessä mukaan tempaistiin sinänsä asiaan kuulumaton työssäoloehto. Luultavasti siksi, että työssäoloehdon avulla määräytyy oikeus peruspäivärahaan, ja juuri sitä sekä muita työttömyystukia aktiivimallilla olikin tarkoitus leikata.

Leikkuri on toiminut odotetulla tavalla, ja siinä sivussa työelämävalmennusta järjestävät firmat ovat tehneet hyvää bisnestä. On hyvä, että tämä bisnes on nyt nostettu esille ja kyseenalaistettu. Liian kauan työttömien syyttäminen kestikin.

Tämä oli siis tiedoksi aktiivimallista juttuja tekeville toimittajille ja asiasta päättäneille kansanedustajille. Työttömät tämän ovatkin tienneet ja tunteneet kukkarossaan jo yli vuoden ajan.

puheenaiheet tyoelama politiikka
Kommentit (68)
 1. Jukka Laine (@JukkalaineLaine)
  23.1.2019, 12:33

  Minun haluttiin jatkavan vuoden alusta kuntouttavassa, jossa leikittiin levyraatia ja raamattuvisaa. Sanoin että ei tästä ole mitään hyötyä.

  Ohjaaja sanoi että onhan. Tämä täyttää aktiivimallin edellytykset.

  Meinasin sanoa että tiedätkö mihin saat työntää aktiivimallisi, mutta en iljennyt, koska ohjaaja oli harras uskovainen ja otti nokkiinsa alatyylin puheista.

  1. työtöntyötön
   23.1.2019, 14:51

   Vieläkö jatkat kuitenkin kuntouttavassa?

   Henkilökohtaisesti olisin kysynyt missä kohtaa laissa kuntouttavasta työtoiminnasta sanotaan yhdeksikään sen tavoitteeksi aktiivimallin leikkauksen välttäminen?

 2. Matti Röngälle suosittelen cronkaitteja: “that’s the way it was” ja “call it a day”. Eläkkeellä voi pohtia mitä tuli lausuttua yhteiskunnan käännekohdissa. Ei muistella pahalla.

  Toisaalta: “Olisiko mitään mahdollisuutta, että aktiivimalli onkin terrorismia yhteiskunnan vakauden horjuttamiseksi?” 😉

  https://youtu.be/G5tdqojA26E

  1. @stunned Aktiivimalli on tietynlaista “terrorismia” työttömiä kohtaan.

Kommentointi suljettu.