Eläköön työllisyysaste!

Tänään hurrataan hallituksen työllisyystavoitteen ylittymiselle. Ikävä olla taas ilonpilaaja, mutta Tilastokeskuksen tilastossa on samat ongelmat kuin aina ennenkin. Se on toteutettu kyselytutkimuksena suhteellisen pienellä otannalla, ja jokainen tunninkin palkkatyötä tehnyt on työllinen.

Se on kuitenkin tilastollisesti pätevä ja kansainvälisesti vertailukelpoinen, joten sillä mennään. Sanon tämän jo etukäteen, jotta ei tarvitse väitellä tästä asiasta joka ikinen kerta. Ihan samasta syystä sanon etukäteen, että uskon työllisyysasteen olevan juuri se, minkä tilasto sanoo sen olevan. Sitähän tilasto mittaa.

Joulunpyhinä kerroin, että täsmälleen saman tilaston mukaan uusista työpaikoista vain puolet ovat kokoaikatyötä. Loput ovat jatkuvaa osa-aikatyötä, määräaikaista kokoaikatyötä tai määräaikaista osa-aikatyötä.

Tilanne on täsmälleen sama nytkin. Otetaan lähtökohdaksi juuri tämä nyt kehuttavana oleva tilasto.

Laitetaan siitä vielä prosenttiosuuksilla täydennetty kuva.

Sitten tehdään taas piirakat, joista näkee työsuhteen pysyvyyden muuttumisen helpommin.

 

 

Kuten näette, niin jatkuvien, kokoaikaisten uusien työsuhteiden osuus on laskenut ja muiden lisääntynyt. Yhä useampi tekee työtä palkalla, jolla ei välttämättä elä, mutta onpahan ainakin töissä. Ja pelkästään sillehän tänään hurrataan.

***

(Pakka Pasaselle kiitos tilastopiirakoiden leipomisesta.)

puheenaiheet politiikka
Kommentit (54)
 1. Ari Tenhunen
  24.1.2019, 13:56

  Korjaatko tuon Tilaso -linkin jutussasi. Nyt linkki vie virheilmoitussivulle.

  1. sakutimonen
   24.1.2019, 14:06

   Näköjään Tilastokeskuksen linkki ei toimi blogissa, joten otin siitä kuvan ja lisäsin juttuun.

 2. Asia ja sisältö jälleen kohdillaan, taas erittäin tärkeä kirjoitus, siitä kiitos! Mutta mietin että onkohan piirakat kohdillaan? Vasemmalla muutos 2015-18 ja oikealla tilanne 2015; tarvitsee taskulaskimen jos haluaa 2018 rakenteen ratkaista. Kuva 2018 osuuksista olisi havainnollinen.

Kommentointi suljettu.