Sanojia riittää

Ensin näytti siltä, että saamme ilmastovaalit. Sitten vaaleista näytti tulevan maahanmuuttovaalit, mutta kyllä niistä taitaa tulla vanhustenhoitovaalit. Se on hyvä, sillä liian kauan on tiedetty ongelma unohdettu aina pienten kohadusten jälkeen. Nyt sitä ei enää voi sivuuttaa, ja opposition suunnittelema välikysymys voi kaataa koko soten ja jopa hallituksen.

Nyt löytyy oikeasti jotain sanoneiden lisäksi myös niitä, jotka sanovat, että sitähän minä sanoin, vaikka en mitään puhunutkaan. Ilman muuta löytyy myös vaakalaudalla olevan sote- ja maakuntamallin puolustajia, kuten pitääkin. Kaikkien puheita pitää kuunnella kriittisellä korvalla.

Vanhustenhuollon muuttuminen hoivajättien bisnekseksi ei ole tapahtunut yllättäen, vaan se on pitkän kehityksen tulos. Tällä hallituskaudella vauhti on kiihtynyt. Hoivajätit ovat tehneet kunnille edullisia tarjouksia, ja kunnat ovat tarttuneet niihin sote- ja maakuntamallin aiheuttaman epävarmuuden takia. Kuntapäättäjien pitää aina ajatella palvelujen säilymistä omassa kunnassa, ja sote on luonut ihan konkreettisia uhkakuvia. Ei ole ollut tietoa jatkavatko tulevat maakunnat palvelujen järjestämistä kuntien omistamissa kiinteistöissä, mutta hoivajätit ovat luvanneet jatkaa.

Epävarmuus palvelujen jatkumisesta ja kiinteistöriskistä on saanut kunnat ulkoistamaan. Nyt soten kannattajat pelottelevat, että nykyinen villi ulkoistaminen jatkuu ja kiihtyy, jos sote- ja maakuntamallia ei hyväksytä. Ei se jatku, sillä jos sote kaatuu, niin kunnilla ei ole enää tätä epävarmuuden aiheuttamaa painetta ulkoistaa. Tulevaisuus sitten näyttää millaisia ratkaisuja tehdään, mutta yhtenä hyvänä esimerkkinä olisi vaikkapa Pohjois-Karjalassa toteuttu kuntayhtymämalli Siun sote. Omat ongelmansa siinäkin on, mutta ainakin se toimii.

Valinnanvapauden kannattajat sanovat, että hoidon taso paranisi valinnanvapaudella. Jos asiakas on tyytymätön palveluun, niin hän voi vaihtaa paikkaa. Tämä on lähinnä utopiaa, sillä palvelusetelillä jonnekin sijoitettu vanhus ei niin vain ota vuodettaan ja käy.

Soten kannattajat sanovat myös, että maakuntamalli toisi leveämmät hartiat ja lisää valvontaa. Maakuntien hartiat ovat kuitenkin leveämmät vain alueellisesti, sillä omaa rahaa niillä ei olisi yhtään. Kaavaillun mallin mukaan ne saisivat kaiken rahoituksensa valtiolta, ja valtion tarkoitus on säästää juuri maakuntien rahoitusta sääntelemällä. Maakuntien toimintavapaus olisi hyvin rajoitettua.

Maakuntamalli ei toisi lisää valvontaa, mutta valvottavia toisi. Nykyisin kunnat valvovat omalla alueellaan toimivia hoivayrityksiä. Kun valvonta siirtyisi maakunnille, niin paikallistuntemus katoaisi. Jos soten tavoitteena oleva pienten yritysten toiminnan lisääntyminen toteutuisi, niin valvottavia tulisi paljon lisää. Näistä ongelmista kertoo myös Kuntalehti.

Miksi minä nyt kerron näistä asioista näin neutraalisti? Ihan siksi, että mieliä kuohuttavia uutisia hoitolaitosten toiminnasta tulee nyt ryöppyämällä. Päättäjät eivät kuitenkaan saa lähteä mukaan tähän kuohuntaan, vaan heidän on punnittava tarkasti tulevien päätöstensä seuraukset. Niin olisi pitänyt tietysti tehdä jo kauan sitten, kun markkinavoimat päästettiin rahastamaan liian vapaasti.

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Heidi Boström-Vesola
  30.1.2019, 09:50

  Ihmettelen tätä valinnanvapautta ja kuinka se muka toteutuisi: Jotta voisi vanhus siirtyä palveluntarjoajalta toisen palveluntarjoajan puoleen, pitäisi olla sillä toisella TILAA ottaa uusi asiakas. Nyt jo vanhusten kanssa jonotetaan joko hautaan tai laitospaikalle, ja usein hautaan pääsee nopeammin kuin vanhainkotiin tai palvelutaloon.
  Mikä palveluntarjoaja ystävällisesti pitää myyntikelpoista kapasiteettiaan tyhjillään ihan vain siltä varalta, että joku haluaa vaihtaa? Eiköhän jatkossakin mene niin, että vaihtoehtoja on tasan yksi: Se, minne sattuu mahtumaan.

 2. Ministeriöiden kansliapäälliköt tekivät oman listansa vaalien teemoista. Ilmasto-, ja vanhustenhoitovaalit jäävät kilpailukyky- ja palvelujen leikkaamisvaalien jalkoihin, kun kisa alkaa toden teolla.
  Persut toki yrittävät syyttää maahanmuuttoa jokaisen epäkohdan aiheuttajana. Se näkyy jo nyt, kommenttipalstoilla esitetään jo nyt vanhustenhoidon huonon rilan syylliseksi maahanmuuttoa.

  Niinpä tulevissa vaalitenteteissä toimittajat tenttaavat poliitikkoja entiseen malliin tivaamalla maitopurkin ja ranskanleivän hintaa, vaatimalla esittämään konkreettisia leikkauskohteita ja kyselemällä verohelpotusten perään. Myös siitä kisataan, kuka ostaa eniten hävittäjiä USA:sta.

  Sekin tulee vaalien keskeiseksi teemaksi, kuka on valmis samalle hallitushiekkalaatikolle kenenkin kanssa, eli mitkä ovat valmiita menemään kokoomuksen kanssa harjoittamaan kokoomuslaista politiikkaa.
  Näillä näkymin ”taistelupari” Orpo ja Rinne muuttuvat vaalien jälkeen ”kumppaneiksi”, joka tuloksena on demareitten kannatuksen romahtaminen. Politiikkaan on synnytetty ikiliikkuja, jossa demarit ja kepulaiset vuorottelevat ”kumppanuudessa” kokoomuksen kanssa. Hinnan maksavat lapsiperheet, opiskelijat, työttömät, sairaat, vanhukset, sekä pieni- ja keskituloiset. Eliitti nauraa matkalla veroparatiiseissa oleviin pankkeihin.

  1. äimänkäki
   30.1.2019, 18:41

   Minä veikkaan että seuraava hallitus, oli mikä tahansa, nostaa alkoholin-, tupakan-, polttoaineiden-, energian-, vanhojen autonraatojen-, kiinteistöjen-, asumisen-, lämmityksen-, yms verotusta (lisää tähän uusi vero, esmes hulevesivero). Miksikö? Koska näin on tehty aina ja nyt varsinkin koska valtiovarainministeriöstä on tehty sijoittajien perintätoimisto. Siksi muuta ei voi enää verottaa.

  2. Joo, ja tämä ikiliikkuja vääjäämättä vähän kerrallaan tuhoaa hyvinvointiyhteiskunnan. Vasemmisto lipposlaisia lukuunottamatta käy toivotonta viivytystaistelua. Sosiaalidemokraatithan ovatkin jo vuosikymmeniä kamppailleet vain hyvintoimeentulevien, työstään elävien puolesta, mutta huonolla menestyksellä.

  3. Viiltävän hyvä analyysi tulevista vaaleista..

Kommentointi suljettu.