Laatua ja leikkauksia

On kiinnostavaa huomata, että yksikään poliitikko ei ole ollut heikentämässä vanhuspalvelujen henkilöstömitoitusta eikä leikkaamassa kuntien valtionosuuksia. Vastaavasti todistellaan historiaan vedoten, että nykyinen oppositio on yhtä lailla syyllinen kuin hallituskin.

Niin tietysti onkin, kun aiempia päätöksiä katsotaan. Yksikään puolue ei koskaan saa kaikkia tavoitteitaan hallitusohjelmaan, vaan aina tehdään kompromisseja. Kun nyt kuitenkin etsitään syyllisiä, niin heitä pitäisi etsiä kokonaisvaltaisesti. Aina on kuitenkin mukavampaa osoittaa sormella yhtä poliitikkoa tai puoluetta kerrallaan, ihan osoittavan sormen omistajasta riippuen.

Toissapäivänä kerroin, että ollessaan peruspalveluministerinä vuonna 2011 Maria Guzenina yritti saada lakiin minimimitoitukseksi 0,7 hoitajaa. Tämä ei kelvannut hallituskumppaneille, joten Guzenina luopui vaatimuksestaan ja joutui puolustamaan hoitajamitoituksen puuttumista laista. Hoitajamitoituksen puuttumisesta Guzeninaa pistivät kyselytunnilla ahtaalle erityisesti oppositiota edustaneet kansanedustajat Anu Vehviläinen (kesk), Arja Juvonen (ps), Mirja Vehkaperä (kesk) ja Vesa-Matti-Saarakkala (ps, nykyisin sin). Tästä kertoo eduskunnan pöytäkirjoja tutkinut Markku Huusko blogissaan.

Sitten koittivat uudet ajat ja oppositiopuolueista tuli hallituspuolueita. Nykyinen hallitus päätti hallitusohjelmassaan tarkistaa hyvän hoidon laatusuositusta siten, että tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa henkilöstön ehdoton vähimmäismäärä olisi 0,40–0,50 hoitotyöntekijää asiakasta kohti. Tämä oli selkeä vähennys 0,50 suosituksesta. Lisäksi hallitus päätti tarkistaa laatusuosituksia siten, että oppisopimuskoulutettavia, sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoita sekä ilman koulutusta olevia voidaan käyttää entistä väljemmin hoitotyöntekijöinä.

Tarkoitus oli säästää, kuten tässä STM:n neuvottelevan virkamiehen vastineessa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sanotaan. Niin muuttuu maailma, ja entisistä hoitajamitoituksen lakiin kirjaamisen vaatijoista tuli sen vastustajia.

Pääministeri Juha Sipilä kiisti viime sunnuntaina, että julkisuuteen nousseet hoivapalvelujen vakavat epäkohdat olisivat seurausta hallituksen tekemistä leikkauksista. Hänen mukaansa hallitus ei ole leikannut kuntien valtionosuuksia yhtään. Kuntaliiton kuntatalousosaston valtionosuusasiantuntijan mukaan hallitus on leikannut, mutta tehnyt sen epäsuorasti indeksijäädytyksillä ja kiky-sopimuksen laskennallisilla säästöillä. Hallitushan teki monimutkaiset laskelmat kiky-sopimuksesta kunnille tulevista säästöistä ja alensi valtionosuuksia näitä kuvitteellisia säästöjä vastaavasti.

Lopputulos on ihan sama kuin jos olisi leikattu suoraan, mutta näin voidaan leikata ja sanoa melkein rehellisesti, että ei ole leikattu.

Näin kansalaisena toivoisin, että korjattaisiin ensin nyt julkisuuteen tulleet epäkohdat. Jos vielä sen jälkeen on tarvetta etsiä syyllisiä, niin sitten syytetään kaikkia tasapuolisesti. Yksikään puolue tai yksittäinen poliitikko ei ole tehnyt jättimäistä virhettä kertarysäyksellä, vaan nykytilanne on kaikkien aiemmin tehtyjen ja tekemättä jätettyjen päätösten summa.

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (42)
 1. Mika Pajari
  31.1.2019, 10:38

  Mielenkiintoista miten demareista saadaan aina syyllinen, tapahtui mitä tahansa. Viimeiset 15 vuotta maassa on ollut porvarivetoinen hallitus, mutta demarit ovat aina syyllisiä. Varmaan Trumpin nousu jenkeissä ja ilmastonmuutoskin on demareiden vika. Melko vaikutusvaltainen puolue vaikkei viime kädessä päätöksiä ole tehnyt tai on tehnyt niitä pääministeripuolueiden kompromisseina.

  1. Kimmo Paaso
   31.1.2019, 10:54

   Voidaanhan se noinkin vääntää.

   Onhan se nyt päivänselvästi demareiden oma vika, että eivät ole suurin puolue junttien maassa. Eivät ole katsos onnistuneet vakuuttamaan lottovoittajien kansaa siitä, että he ovat näiden asialla. Että suomijuntit ovat tyhmiä eivätkä ymmärrä selvää puhetta tai ilmiselvää asiaa, se on toinen juttu. Toki sekin voi olla demareiden vika.

   Oikeistossa taas ei ole koskaan mitään vikaa.

  2. Geek Rousbeer
   31.1.2019, 11:00

   Demarit ovt syyllisiä hyvinvointivaltuon alennustilaan, koska ilman heitä ei olisi kokp hyvinvointivaltiota? Pettämärön logiikka, vai kuinka.
   Samalla logiikallahan ylinopeuksion syyllistyy tienpitäjä, joka määrää nopeusrajoituksen. Ei kun norminpurkutalkoisiin – vaikkapa siten, että hoitajaksi luokitellaa siivooja ja talkkari. Molemmat näes hoitavat ja huoltavat – tosin kiinteistöjä. Mutta yhtä kaikki.
   Tätä siis tarkoittaa Sipi ja Orpo, kun normeja puretaan. Ei kahlita yrityksiä turhilla normeilla!

  3. Itse asiassa viimeiset 32 vuotta. Lipposta ei voi laskea vasemmistoon kuuluvaksi.

  4. Itse sanoisin että vuodesta 1987 on suomea johtanut porvarit. Lipposen hallitukset oli pieni kolo joka korjattiin pois. Eli SDP:llä on pieni osuus syyllisyydessä, kyllä se muutoin on Keskustalla ja Kokoomuksella.

 2. Jukka Laine (@JukkalaineLaine)
  31.1.2019, 10:54

  Iltapäivälehtien toimittajat ovat pää räjähtämäisillään etsineet vikoja demareista jo pari päivää. Ei ole mitään kovin raskauttavaa löytynyt.

Kommentointi suljettu.