Asia kunnossa

– Keskustelimme myös henkilöstömäärän riittävyydestä ja päädyimme kirjaukseen, jonka mukaan henkilömäärää ei voi alentaa nykyisestä.

Näin kertoi eilen pidetyn kriisikokouksen tuloksista perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Hänen nopeasti koolle kutsumansa kokouksen lopputuloksena oli 25-kohtainen lista, jota alan toimijjat sitoutuvat noudattamaan. Sovittiin, että haamuhoitajat – joita ei alan yksityisten toimijoiden mukaa ole ollutkaan – kitketään pois ja että työntekijöitä rohkaistaan kertomaan epäkohdista. Aliravitsemukseen on nollatoleranssi ja laiminlyönneistä kirjataan rangaistukset lakiin. Lisäksi sovittiin, että ainakaan hoitajien määrää ei alenneta nykyisestä.

Näin kätevästi saatiin aikaan poliittinen spektaakkeli. Jos tämän ilman varsinaista päätösvaltaa pidetyn työkokouksen tuloksia on uskominen, niin samalla korjattiin myös vuosikausien laiminlyönnit ja virheet. Nyt sovittiin, että noudatetaan lakia ja sopimuksia, ja sen lisäksi vielä noudatetaan sitä, mitä eilen sovittiin.

Tämä näytös ei muuta mitään, vaan kertoo ainoastaan päättäjien paniikista. Vielä torstaina Annika Saarikko oli valmis ottamaan hoitajamitoituksen lakiin, mutta epäili, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ehdi sitä käsitellä. Eilen valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sanoi, että kyllä ehtiii, sillä kyseessä on vain yhden lauseen lisääminen lakiin. Eilen myös pääministeri Juha Sipilä nauratti yleisöään sanomalla, että ei uskalla viedä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan enää yhtään lakiesitystä.

Kyse on siitä, että kokoomus vastustaa hoitajamitoituksen ottamista lakiin. Koska näin on, niin keskustakaan ei voi sitä sinne ehdottaa, vaan tyytyy ottamaan sen ensi vaalikauden tavoitteeksi. Koko oppositio olisi valmis lain hyväksymään, mutta nyt kokoomus pitää koko eduskuntaa panttivankinaan.

Koska lakia ei ilmeisesti tällä hallituskaudella saada aikaan, niin päätettiin näyttävästi sopia itsestään selviä asioita. Lakia on noudatettava ja sopimusoikeus lähtee siitä, että sopimus on pidettävä. Nyt sovittiin vain, että näin tehdään. Tätä on politikointi politikoinnin vuoksi.

Asia kunnossa.

 

 

 

Kommentit (61)
 1. Ai hurja: luvataan noudattaa lakia. Mitäs jos laitettaisiin Esperi ja Isohanni syytteeseen noin vaikka esimerkin vuoksi tikun nokkaan?

  Heinrich Himmler (anteeksi mr. Godwin!) sodan loppumetreillä hieroi kauppaa keskitysleirivangeilla (ns. valkoisten linja-autojen operaatio) ja lupasi lopettaa tappamisen, kunhan liittoutuneiden kanssa sovittaisiin yhteisestä rintamasta Neuvostoliittoa vastaan. Himmler ajatteli SS-joukkojen turvaavan sodanjälkeisen Saksan kaaokselta. Itse hän järkeili ottavansa vastaan keskeisen päättäjän roolin uudessa Saksassa. ”Menneet menneinä, eikös juu!” Juutalaiset on taas meitin kavereita.

  1. Rosa Warski
   2.2.2019, 10:00

   On tosiaan mielenkiintoista, miten laki on ollut ja sitä luvataan noudattaa jo toistamiseen.

   Kuitenkaan lakia ei ole noudatettu. Eikä minkäänlaisia rikossyytteitä tai korvauksia ole tulossa sen noudattamattomuudesta. Huolimatta siitä, että toiminta vanhuksia kohtaan täyttää kidutuksen ja vähintään tapon tunnusmerkit.

   Nurnbergissä natsijohtajat asetettiin syytteisiin alaistensa toimista useiden vuosien ajalta. Vangittuja juutalaisia ym. kuoli ja nääntyi leireillä. Suomessa vanhustenhoito on ollut ihmisyyden vastaisessa tilassa jo kymmeniä vuosia. Täällä Esperi Caren johtaja korvataan Saga Caren – EC:n tytäryhtiön – liiketoimintajohtajalla eikä muuta tapahdu. Samalla tyypillä, jonka vuoksi Saga Care on vaatinut vessapaperirullan vaihdosta 15 euroa. Attendon johtaja otetaan virnuilemaan makasiiniohjelmaan kansan nähtäväksi. Mehiläisen johto on hiirenhiljaa.

   Täydellistä selkärangattomuutta. Suomi on muka maailman vähiten korruptoituneita maita, mutta ei kyllä siltä vaikuta. Täällä laki ei koske suuryritysten johtajia. Ei nyt eikä jatkossa.

   1. Usein Godwinin lakia käytetään mitätöimään vertaukset Valtakuntaan (Godwin itse pitää nykytilannetta jo lähes natsitouhuna). Takana on kuitenkin hyvin samankaltaisia prosesseja ja ajatuskulkuja.

    Väkivalta ja kansanmurha ei ollut mikään luonnollinen lopputulema Saksassakaan, vaan siihen vaadittiin vuosien indoktrinaatio ja välinpitämättömyyden etenevä kulttuuri. Ihmiset sopeutuvat ja kaltoinkohtelusta tulee normaalia. Esperissä tähän on henkilökuntaa suorastaan siedätetty uhkailemalla ja palkitsemalla Führerbefehlin noudattamisesta.

    Omantunnon ääni vaiennetaan, ja presidenttikin puhuu ”tolkun ihmisistä”. Askel tavallisesta konttorirotasta Josef Krameriksi on todellakin vain muutaman askeleen mittainen, jos johdon ohjeita ei kyseenalaisteta.

    Elämme hyvin samantyyppisiä aikoja. Taloushuolet, työttömyys, vähemmistöjen leimaus, syyllisten etsintä ja parjaus, orastava laittomuus.

    1. Rosa Warski
     2.2.2019, 15:12

     Olen täysin samaa mieltä.

     Pahuus ei tule kello kaulassa. Se on lukuisten pienten kompromissien tulos, joita tehdään hiljaa, vähitellen, valolta suojassa ja monissa paikoissa. Se voidaan huomata, mutta tämä on kuin huomaisi kelluvan muoviroskan meressä.

     Itse kutsun sitä oikeistolaisuudeksi.

    2. Josef Kramer ja Irma Grese olivat Bergen-Belsenin leirin vartijoita. Tuomittiin sodan jälkeen.

 2. Mika Pajari
  2.2.2019, 09:14

  ”päädyimme kirjaukseen, jonka mukaan henkilömäärää ei voi alentaa nykyisestä.”

  Tarkoittaako tämä sitä, että työntekijämäärä pidetään nykyisessä? Eli työntekijöitä ei lisätä.

  1. Jukka Salmela
   2.2.2019, 09:56

   Sitä se nimenomaan tarkoittaa, kunhan noudattaisivat edes nykyisiä suosituksia.

Kommentointi suljettu.