Tosia valheita

Olen aina halunnut uskoa, että eduskunnassa asioistamme päättävät aikuiset ja kypsät ihmiset asiapohjalta. Aina katsoessani eduskunnan kyselytuntia rupean miettimään, että mitenkähän sen asian kanssa oikein on. Niin kävi erityisesti eilen, kun hoitajamitoituksesta tehdystä välikysymyksestä ”keskusteltiin” ivallisesti, syytellen ja valehdellen osatotuuksia kertomalla.

Simon Elo (sin) aloitti muistelemalla väärin Antti Rinteen puheita neljän vuoden takaa. Elo sanoi Rinteen halunneen silloin pitäaikaistyöttömät hoitamaan vanhuksia vaikka pakolla. Tämä aikoinaan virheellisesti uutisoitu asia on jäänyt sitkeästi kummittelmaan, ja jotkut uskovat sen ihan tosissaan.

Rinne tosiaankin esitti neljä vuotta sitten, että tehtäviin sopivat pitäaikaistyöttömät voitaisiin ohjata vanhustenhuollon avustaviin tehtäviin, mutta täydellä TES:n mukaisella palkalla. Rinne esitti paljon muutakin, joka sivuutettiin silloin uutisoimatta. Esitys oli, että yleensäkin palkatonta työtä tekeville pitkäaikaistyömille voitaisiin ruveta maksamaan palkkaa.

Tämä kaikki sivuutettiin, koska ensimmäinen asiasta kertova uutinen väitti virheellisesti Rinteen esittäneen pitäaikaistyöttömille pakkotyötä. En muista mikä lehti tämän väärän uutisen julkaisi, mutta hyvin valhe on jäänyt elämään.

Sitten valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) hyökkäsi välikysymyksen ensimmisenä allekirjoittanutta Sanna Marinia (sdp) vastaan sanomalla, että Marin oli äänestänyt Tampereen kaupunginvaltuustossa hoitajamitoituksen alentamisen puolesta. Orpo jätti tietenkin kertomatta, että kyse oli ryhmien välisestä budjettisovusta, jonka ehtona kokoomus oli vaatinut hoitajamitoituksen alentamista.

Jokainen kuntien talousarvioneuvotteluissa joskus mukana ollut tietää, että sovun aikaansaaminen on viisasta, ja neuvotteluissa jokainen joutuu antamaan joissain asioissa vähän periksi saadakseen jotain haluamaansa. Toinen vaihtehto tietysti on, että jokainen pitää jääräpäisesti kiinni kaikista omista vaatimuksistaan, ja sitten valtuustossa äänestetään joka ikisestä talousarvion kirjauksesta pari vuorokautta kestävässä kokouksessa.

Kun eduskunnassa turvaudutaan mustamaalaamiseen ja virheellisiin väitteisiin, niin se kertoo asia-argumenttien loppuneen aikoja sitten. Eilen eduskunta muistutti lastentarhaa, jossa itse kukin vuorollaan sanoi, että itse olet kakkapylly, lällällää.

Olen tottunut oikomaan somessa leviäviä vääriä uutisia, mutta tämä on kyllä ensimmäinen kerta, kun oion eduskunnassa levitettyjä valeuutisia. Näköjään eduskuntaankin pitäisi saada faktantarkastajia.

***
Blogissa on eilisen aikana tapahtunut muutoksia. Käytössä on nyt infinite scroll, jonka johdosta yhden jutun avaaminen näyttää myös sen alla olevat vanhemmat jutut.

Toinen muutos on tapahtunut kommentoinnissa. Aikajärjestys on muuttunut siten, että uusimmat kommentit näkyvät ensin. Järjestys on minusta nurinkurinen, mutta en voi itse siihen vaikuttaa. Olen kuitenkin antanut tekniselle ylläpidolle palautetta, ja toivotaan järjestyksen muuttuvan taas loogiseksi.

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (35)
 1. Hallituksessa istuu valehtelijoiden kovin ydin.
  Tässä näennäisdemokratiassa ei todellisuudessa edes haluta rakentaa maata vaan purkaa ja pilkkoa koko maa osiin ja yksityistää kaikki mahdolliset toiminnat, joten miten sen jälkeen voidaan edes puhua demokratiasta kun asioista päättävät sen jälkeen yksityiset tahot, leveä hymy naamoillaan kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista ja kuitenkin hommat ovat levällään kuin ne kuuluisat Jokisen eväät.

  Aikamoinen vedätysten poliitinen sarja on ollut nykyisellä hallituksella, joka on ollut alusta loppumetreille saakka täysin toimintakyvytön ja laittomassa tilassa sekä suorastaan Suomelle erittäin haitallinen sekametelisoppa jonka olisi pitänyt erota jo viimeistään silloin kun persutkin jakaantuivat kahtia.

  Tämä hallitus on Suomen hallituksista Suomen historiassa sellainen irvikuva mitä ei pysty mitenkään peittelelemään kun jokainen kynnelle kykenevä näkee asioiden todellisen laidan jo pitkän matkan päästä.

  Kuten jostain luin mielipiteitä asiasta, tuleva hallituskokoonpano, niin olen samaa mieltä että lähes kaikki kansanedustajat pitäisi vaihtaa toisiin seuraavissa vaaleissa. Siihen ainakin voi kansa vaikuttaa jos vain halua ja tahtoa löytyy.

 2. Kyösti Hyttinen
  7.2.2019, 10:45

  Mielestäni budjettisopuun vetoaminen on aika arveluttavaa priorisointia vanhusten hoidosta.

Kommentointi suljettu.