Ei kuulu kansalaisille

Kansalaisaloitteet alkavat näyttää ihan turhalta kansalaisten puuhastelulta, jolla ei ole mitään merkitystä. Näin voisi päätellä kahden aloitteen tylystä kohtalosta tällä viikolla. Vähän yli vuosi sitten aktiivimallin kumoamista vaativa aloite keräsi lyhyessä ajassa peräti 140 944 nimeä, mutta niillä ei ole mitään merkitystä. Ei ole merkitystä niilläkään nimillä, joita kertyi tarvittava määrä toisen asteen koulutusta ilmaiseksi vaativaan aloitteeseen. Se kaatui muotoseikkaan.

Aktiivimalli tiedettiin jo sitä säädettäessä leikkausautomaatiksi, joka kohtelee eri puolilla maata asuvia ja eri ikäisiä ihmisiä epätasapuolisesti. Sitä epäili jo perustuslakivaliokunta lakiesityksestä antamassaan lausunnossa. Tiedettiin, että aktiivisuusehdon täyttävään koulutukseen eivät läheskään kaikki mahdu, eikä siitä ole välttämättä edes mitään hyötyä työllistymisen kannalta. Silti aktiivimalli runnottiin läpi.

Nyt sen kumoamista vaativa kansalaisaloite on kaadettu, koska sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistön mielestä mallin epäkohtia on korjattu, eikä muista mallin vaikutuksista ole saatavilla tarpeeksi tietoa. Tämä on ihan täyttä pötypuhetta, sillä mallin korjaukset koulutuksen järjestäjien osalta eivät vielä ole edes voimassa, ja kokemusta leikkurin toiminnasta löytyy suunnilleen jokaiselta työttömältä. Jotain piti kuitenkin keksiä aloitteen tyrmäämiseksi, sillä eivät kelvottoman lain säätäneet suostu virhettään myöntämään.

Valiokunnan mietintöön jätettiin peräti neljä vastalausetta, kaikki oppositiopuolueiden edustajilta. Ensimmäisessä ovat mukana sdp:stä valiokunnan jäsenet Anneli Kiljunen ja Kristiina Salonen sekä valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sekä rkp:n Veronica Rehn-Kivi. Toisen vastalauseen jätti perussuomalaisten Arja Juvonen, kolmannen vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja neljännen vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen. He uskalsivat olla rehellisiä.

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta vaativan aloitteen hylkääminen muotoseikan perusteella on suorastaan ilveilyä. Sivistysvaliokunta katsoi, että eduskunnalle osoitettuna se tuli väärään paikkaan, sillä se olisi pitänyt osoittaa hallitukselle. Hallintolain mukaan väärään paikkaan tullut asiakirja on toimitettava viran puolesta oikealla vastaanottajalle, mutta eduskunnassa on näköjän omat sääntönsä.

Sivistysvaliokunnan enemmmistö sanoi aloitteen tehneille ja allekirjoittaneille suorastaan ylimielisesti, että älkää tulko häiritsemään demokratian toimintaa joutavilla aloitteillanne.

Näyttää siltä, että kansalaisaloite pitää tehdä vain sellaisista asioista, jotka kulloistakin hallitusta sattuvat miellyttämään. Epämiellyttävät aloitteet hylätään vaikka pilkkuvirheen perusteella. Koko kansalaisaloitteen uskottavuus alkaa olla vaakalaudalla. Kansaa koskevien lakien säätäminen on niin tärkeää puuhaa, että ei se sentään kansalaisille kuulu.

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (24)
 1. “Toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta vaativan aloitteen hylkääminen muotoseikan perusteella on suorastaan ilveilyä.”

  Tuo on kyllä niin osuvasti sanottu. Ensin toitotetaan vuositolkulla että nykymaailmassa ei peruskoulun tutkinnolla työllistytä, ja se on varsin totta. Hankala peruskoulun lapulla on saada pysyviä töitä, jotain pätkä keikkaa tai vajaita tunteja. Sitten kun pitäisi taata köyhällekkin koulua ilman velanottoa/sukulaistentukea jne niin näytetään keskisormea.

  Tuon vuosikustannus oli melko kohtuullinen ja yleisesti ottaen hyvä investointi tulevaisuuteen, haluaisin joskus ennen kuolemaani kuulla rehelliset syyt tuon torppaamiselle, alkaa olla jo vaikea ymmärtää keitä tuo hyödyttää, kun ei tässä valtiossa helpolla mitään lowtech hommia voida tehdä kulurakenteen vuoksi.

  Aktiivimallilla tai ilman, palaa hermot ihan tarpeeksi kuunnellessa kun emäntä tappelee kelan kanssa. Nyt sai vähän töitä (max 12h viikko) niin se on tulotta N aikayksikköä kun kelan tädit istuu peukaloidensa päällä ihan selvässä asiassa… :F

  1. työtöntyötön
   13.2.2019, 18:05

   Tähän on muuten nyt viimein vuonna 2019 tulossa parannus. Ehkä. Aika näyttää miten homma toimii.

   “Palkka osa-aikatyöstä ei viivästytä työttömyysetuutta
   Sovitellun työttömyysetuuden maksaminen muuttuu. Jatkossa osa-aikaisen työn palkkatulo vaikuttaa työttömyysetuuteen vasta silloin, kun palkka on maksettu.
   Näin osa-aikaisen työn vastaanottaminen ei enää viivästytä työttömyysetuuden maksamista. Muutos tulee voimaan 1.4.2019.”
   https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/muutoksia-kelan-etuuksiin-vuonna-2019

   Jäin vaan miettimään jos henkilö tekee osa-aikatöitä vaikkapa sen 12h/viikko toukokuussa ja mutta kokoaikatyötä kesäkuussa niin vaikuttaako tuo osa-aikatyö ollenkaan toukokuun työttömyysetuuteen?

   Itse asiassa emäntäsi tapauksessa ei ole kovin päivänselvää täyttyykö työttömyysetuuden suojaosa 300e/kk noilla tunneilla. Sitä ne Kelassa odottelevat. Tosin tuttu teki yhden päivän sijaisuuden siivousalalla ja Kela odotteli myös silloin palkkakuitteja x ajan vaikka oli taatusti päivänselvää ettei yhdestä päivästä saa lähellekään 300e palkkaa.

   1. Niinhän ne tekee. Eipä tuo meitä pahasti haittaa mutta ottaa ihan periaatteesta päähän. Tuo kun sattuu sinkulle joka ei ole saanut säästöjä kasaan niin heti tulee maksumuistutuksia. Pahimmillaan kämppä alta.

    Motivoi ihan hitosti hakemaan töitä. Emäntäkin sanoi että jos yksin makselisi hakisi hommia niin että ei varmasti saa. -5% pienempi paha kuin viikkotolkulla rahatta. =)

 2. Persreikäänsä pyyhkäsivät aloitteilla, olipas ylläri!

  1. Kimmo Paaso
   13.2.2019, 17:57

   Jepp. Yllätyshän se oli. Nimittäin se, että kesti näin kauan ennen kuin pyyhkivät persettä sillä.

   Ei kai kukaan järkevä oikeasti uskonut että tällä aloitteella oli minkäänlaisia mahdollisuuksia?

   Sotea veivataan nyt päiviä ja taas päiviä. Yllätyttekö kun se todetaan täysin lakikelpoiseksi, hyväksi ja toimivaksi, ilman mitään perustuslain vastaista?

   1. Onkohan soten työstämisessä ovien takana samaa menoa ku Studio Julmahuvin Neuvotteluissa.

Kommentointi suljettu.