Kela ja lain rajat

Kelalla näkyy olevan tapana kokeilla miten pitkälle lain rajoja voi venyttää. Nyt Kela on 7.2.2019 päättänyt lisätä toimeentulotukihakemuksen käsittelemiseen yhden päivä lisää, jos hakemus on saapunut viikonloppuna. Kelan uuden ohjekirjeen sivulla 153 sanotaan tulkinnan muuttumisesta näin:

Jos hakemus saapuu Kelaan viikonloppuna (la-su), hakemuksen saapumispäivä on seuraava arkipäivä eli maanantai, jollei kyseessä ole arkipyhä. Käsittelyaikaa aletaan laskemaan saapumispäivää seuraavasta arkipäivästä eli tiistaista lukien. Käsittelyajan laskenta tehdään samalla tavalla arkipyhän osalta. Laskeminen poikkeaa esimerkiksi muutoksenhaun määräaikojen laskemisesta.

Kelalla on ollut jatkuvasti ongelmia pysyä määräajassa, joten ilmeisesti näin haluttiin saada lisää käsittelyaikaa osaan hakemuksia ja täyttää lain kirjain. Laki ei kuitenkaan tunne tällaista tulkintaa. Toimeentulotukilain 3 luvun 14 c §:n 1 momentti sanoo yksiselitteisesti näin:

Muussa kuin kiireellisessä tapauksessa päätös toimeentulotuesta on tehtävä viivytyksettä, kuitenkin viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

Toimeentulotukilaissa ei puhuta mitään viikonlopusta tai arkipyhistä, vaan määräajan laskeminen alkaa hakemuksen saapumisesta, ja päätös on tehtävä viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä. Lain mukaan viikonloppuna saapuneen hakemuksen määräajan ensimmäinen arkipäivä on maanantai, ei Kelan uuden tulkinnan mukainen tiistai. Näin sanotaan myös määräaikojen laskemisesta annetussa laissa. Kela on keksinyt napata tyhjästä yhden kokonaisen päivän lisää omaan tulkintaansa. Itse asiassa tekee mieli sanoa, että Kela on varastanut yhden päivän kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta. Asia saattaa vaikuttaa vähäiseltä, mutta sitä se ei ole sille, joka joutuu odottamaan päätöstä yhden päivän lisää. 

Uusi tulkinta voi tarkoittaa monelle yhden päivän paastoa.

 

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (53)
 1. Itseasiassa käsittely vie 7 arkipäivää, joten vastaus tulee vasta seuraavan viikon torstaina, eikä tiistaina.

  1. Käsittääkseni tässä asiassa puhutaan päivistä ei arkipäivistä. Jolloin siis vkl lasketaan mukaan siihen 7 päivään. Kävin tästä aikanaan itse taistelun kun toimeentulotuki oli vielä sosiaalitoimiston alla ja siellä myönnettiin että olin oikeassa tässä tapauksessa. En tiedä sitten onko asia muuttunut koska tästä tilanteesta on tällä hetkellä helposti 10 vuotta ainakin aikaa.

   1. sakutimonen
    19.2.2019, 23:07

    Toimeentulotukilaki puhuu arkipäivistä.

 2. RAHAKIRSTU.COM
  18.2.2019, 08:25

  Mielenkiintoista toimintaa Kelalta, jälleen kerran. Taitaa olla henkilöstöresurssit tiukalla.

  Kelan asiakkaan kannalta päivän sana on ennakointi. Toimeentulotukihakemus sisään seuraavalle kuukaudelle hyvissä ajoin eli kuukauden puolivälin paikkeilla. Esimerkiksi nyt alkaa olla viimeiset päivät jättää hakemus, jos haluaa toimeentulotuen tilille 1.3.

Kommentointi suljettu.