Kiven läpi vai kivi kiertäen?

Olen vähän kummastellen lueskellut aamun lehtien näkemyksiä eilisestä perustuslakivaliokunnan sote-lausunnosta ja sen vaatimista toimenpiteistä. Joidenkin kolumnistien mukaan nyt ei ole mitään esteitä soten ja maakuntahallinnon  viemiseen päätökseen, ja ollaan karusellin viimeisellä kierroksella. Nyt sote on enää tahdosta kiinni. Homma on käytännöllisesti katsoen paketissa, jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru ei seiso jarrupolkimella.

Kolumnistit kirjoittavat tietenkin omien näkemystensä ja toiveajattelunsa mukaan, mutta ei se ihan niin helppoa ole. Vaikka kansanviisaus sanoo lujan tahdon vievän harmaan kiven läpi, niin se ei sano siihen tarvittavasta ajasta mitään.

Eilen kerroin perustuslakivaliokunnan edellyttävän varmuutta siitä, että soteen liittyvä valinnanvapaus on EU-lainsäädännön mukainen. Nyt eurooppaoikeuden professorit sanovat, että ainoa keino saada varmuus on hankkia se notifikaatio. Se olisi pitänyt hankkia jo aikoja sitten, mutta hallituksella oli kiire. Jos notifikaatiota ei hankita, niin ongelmat kaatuvat tulevaisuudessa suomalaisten tuomioistuinten syliin. Siihen ei tarvita kuin yksi valitus, jonka mukaan valinnanvapaus sisältää kiellettyä valtiontukea.

Toinen iso asia on maakuntien muu kuin sote-toiminta. Tässä ensimmäisessä lakipaketissa puhutaan vain sotesta, mutta kokonaan käsittelemättä on kakkospaketti, jossa määritellään maakuntien hoitoon tulevat muun muassa kunnilta siirtyvät muut kuin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät. Lisäksi siinä säädetään tulevasta uudesta monialaisesta valvontaviranomaisesta.

Jos tämä jälkimmäinen lakipaketti ei ehdi eduskunnasta läpi, tulee näiden lakien väliset viittaukset ja kytkökset poistaa ja korjata myös rahoitusta koskeva laki. Tämä tarkoittaa sitä, että koko ykköspaketti on avattava ja mietittävä uudelleen kuntien ja maakuntien tehtävät sekä niiden rahoitus. Tällä on iso vaikutus kuntien verotuloihin ja valtionosuuksiin. Tästä kakkospaketista ei käytännössä ole kuulunut mitään, joten sen tulevaisuudesta ei ole tietoa.

Ja kaikki tämä pitäisi saada hoidettua huolellisesti ja hyvää lainvalmistelutapaa noudattaen parissa viikossa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jotta se ehtisi eduskunnan päätettäväksi ennen vaalitaukoa. Sanoisinpa, että luja tahto ei nyt riitä, vaan kiven läpi ei ehditä hakata päätä. Tältä varalta syyllinen on jo ainakin joistain kommenteista päätellen tiedossa. Hän on tietenkin Krista Kiuru, jota on ennenkin syytetty viivyttelystä, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta on hänen johdollaan yrittänyt korjata hallituksen esityksessä olevia puutteita.

Hallituspuolueet voivat tietysti yrittää kiertää kiven ja äänestyttää poliittisesti lakipaketin valiokunnassa läpi kaikkine puutteineen. Siitä maksetaan sitten myöhemmin kova hinta.

Kommentit (49)
 1. Ahti Granat
  23.2.2019, 11:02

  Mihin unohtui se yksi päälinja, eli kolmen miljardin säästöt kansantalouteen uudistuksen tuloksena? Toistaiseksi olen käsittänyt saamistani tiedoista, että rahaa on palanut varsin rutkasti valmisteluun ohi budjettilakien ja muidenkin eduskunnassa perinteisesti päätettävissä olevien lakien. Rahoitusta on niinikään hoidettu veronmaksajien, siis valtion, omaisuutta siirtelemällä ja myymällä parlamentaarisen päätöksenteon ohi ja yli. Oletettujen säästöjen sijaan kolmen hallituspuolueen uhkayrityksen miinussaldoa on samalla kertynyt seuraavalle hallitukselle selvitettäväksi.

  1. Työsuhde-etuna astma
   23.2.2019, 11:12

   Täällähän on saatu aikaan yksi (jossain välissä se tuntui olevan jopa ainoa) peruste sote-makun läpirunnomiselle vaikka väkisin:
   kun siihen on jo käytetty niin paljon rahaa niin kyllä se pitää saada maaliin ettei nuo tärvätyt eurot mene hukkaan.

  2. Sitä ei voida ääneen sanoa, että säästöjä syntyy ainoastaan tapattamalla n+1 kansalaista hoidon puutteeseen.

 2. Onhan se käsittämätöntä, että hallitusVASTUUSSA olevat puolueet yrittävät murjoa väkisin läpi sudeksi havaitun systeemin. Onko OMA etu näillä VASTUUSSA olevilla puupäillä todella niin suuri, että konaisuus häipyy horisonttiin? Onko ”kokkarit” muka painamassa nappia maakunta ratkaisun puolesta, kun valinnanvapaudesta ei ole vielä tietoakaan? On tulevan hallituksen kokoonpano mikä hyvänsä, niin valinnanvapaus ei tule menemään ”kokkareiden” ja terveysjättien tahtomalla tavalla läpi, sillä ei kansalaiset voi unohtaa niin pian näitä hoivakoti asioita, joista pitää tietenkin olla ”hyshys”…. Miksi sipilä ei voi vain viheltää peliä poikki? Saisi edes jonkinlaisen arvokkuuden rippeet hahmoonsa jäämään muistoksi jälkipolville myötämällä olleensa totaalisen väärässä. On nimittäin poliittinen luuseri tämän jälkeen niin Alkiolaisten kepulaisten, kuin uskonveljiensäkin silmissä. Paitsi tietysti jos alkaa harrastamaan nykyistä poliittista urheilulajia. LOIKKAAMISTA!!!

  1. Sipihän ei myönnä mitään,se näköö kaikki heikennykset positiivisenä edistyksenä rikkaille-köyhät kun köyhtyy että henki menee niin rikkaathat vain rikastuu,jos työtön tekee työtä ilman palkkaa kuka siitä hyötyy??ei ainakaan se työtön vaan joku muu-politiikka kun on vain semmoista oman edun tavoittelua-demokratia on vain sana joka helisee ja koko arkadianmäki on iso suuri veronmaksajien rahoilla pyörivä karuselli missä vain pidetään huoli tuolilla istuvista -taviksista ei niin huolta ….kun itsellä menee hyvin ja kun on silmälaput niinkuin ravihevosella ettei näe mitä ympärillä tapahtuu voi vain jatkaa juoksemista maalia kohden..vahinko on pari harhalaukkaa…niin huomaako sitä kukaan kun raha vaihtaa omistajaa???Totohanhan tämä on tavallisen suomalaisen elämä, työllinen kun olet vaikka saat työttömyyskorvausta…

Kommentointi suljettu.