Mikä kevytnotifikaatio?

– Oikeusvarmuusilmoitus voidaan tehdä tilanteessa, jossa kansallisvaltio katsoo, että meillä on ei-taloudellinen järjestelmä, mutta on epävarma siitä, että onko tässä osia, jotka tulisi nyt käydä komission kanssa lävitse. Oikeusvarmuusilmoitus on vähän kuin notifikaation esiaste, sen jälkeen voidaan olla tilanteessa, jossa notifikaatio saattaa tulla kyseeseen.

Näin sanoi johtava sote-virkamies Päivi Nerg eilen Ylen tv-uutisissa. Koko uutinen alkoi uutistenlukijan varmalla toteamuksella, että soten valinnanvapaus ei tarvitse EU-notifikaatiota, vaan asia voidaan hoitaa sitä kevyemmällä ilmoitusmenettelyllä. Nyt verkkosivun uutista on korjattu niin, että asia ei vielä ole varma, vaan asiaa vasta selvitellään.

Syynä korjaukseen lienee se, että perustuslakivaliokunta ei lausunnossaan sanonut mitään tällaisesta kevytnotifikaatiosta. Itse asiassa näyttää siltä, että sellaista ei ole olemassakaan. Syy uutisen muuttumiseen saattaa olla SDP:n eduskuntaryhmän lainopillisen asiantuntijan Valtteri Aaltosen ja Päivi Nergin Twitterissä käymä keskustelu. Laitetaan siitä vielä kaksi kuvaa:

En ole eurooppaoikeuden asiantuntija, mutta perustuslakivaliokunnan lausunto on selkeä. Siinä annetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen on, että soten valinnanvapausmallista on tehtävä ennen sen hyväksymistä SEUT 108(3) artiklan mukainen notifiointi. Jos näin ei tehdä, niin järjestelmän voimaantulosäännöksiä on muutettava niin, että valinnanvapausmallia ei voida soveltaa ennen kuin notifiointi jossain vaiheessa tehdään ja EU-komissio on järjestelmän hyväksynyt. Tämä tarkoittaa valinnanvapauden lykkäntymistä hamaan tulevaisuuteen.

Jos sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyy johonkin kolmanteen ratkaisuun, niin se on tuotava vielä kertaalleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Tässä tapauksessa hallitukselta loppuu aika vuorenvarmasti. Voitte lukea asiasta lisää täältä.

Näyttää siltä, että mitään notifikaatiota kevyempää ilmoitusmenettelyä ei ole olemassakaan, tai jos on, niin sen käyttäminen edellyttää asian tuomista uudelleen perustuslakivaliokuntaan.

Nyt monet illalla uutisisa katsoneet tulevat taas närkästymään, kun tällä tavalla laitetaan kapuloita rattaisiin. Asian piti olla selvä, kun johtava virkamies niin Ylen uutisille sanoo.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (24)
 1. Mika Pajari
  24.2.2019, 11:33

  Tragikoomiseen Sote-farssiin saatiin näköjään vielä yksi jatko-osa, vaikka tuotantokausi alkaa olla lopuillaan. Ei lopu ideat hallituksen puolelta.

 2. Tuomo Liimatainen
  24.2.2019, 11:41

  Jaa-a taas. Tätä nyt ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Väistämättä tulee mieleen, että noinkopa on luvattu jokin hyväpalkkainen sote- tai maakuntajohtajan paikka palkkioksi jos tämä saadaan läpi ennen vaaleja?

  1. Ihan samaa ajattelin. Että lähtee tämmöiseen anti-demokraattiseen vehkeilyyn, sille pitää olla joku salattu syy. Jos tämä vedätys menee läpi, tulemme näkemään vielä, mikä se syy on.

   1. Miten niin salattu? Monesti on julistettu että on päätetty säästää kolme miljardia euroa (suom. jakaa rahat kavereille.) Johan siinä alkaa vatulan puntti tutista jos lupausta ei voi pitää, kun joku mitätön perustuslaki panee hanttiin. 🙂

Kommentointi suljettu.