Totuus ja tarina

Jokaiselle sote- ja maakuntauudistuksen käänteitä seurannelle on selvää, että se tulee kaatumaan perustuslaillisiin ja eurooppaoikeudellisiin ongelmiin sekä ajan puutteeseen. Kaikille muillekin asia selviää parin viikon sisällä. Ongelmat ovat niitä samoja, jotka perustuslakivaliokunta vaati hallitusta korjaamaan viime kesänä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta työsti lakiesitystä kauan, mutta ongelmat eivät kadonneet.

Yksi tärkeimpiä kaatumisen syitä on KHO:n lausunnossaan vaatima EU-notifikaaton puuttuminen. Siitä olen kertonut kolmessa edellisessä jutussa, joten jos jaksatte, niin lukekaa ne. Jos ette jaksa, niin lukekaa tämä Kuntalehden selkokielinen juttu.

KHO edellytti siis notifikaatiota ja joulukuussa 2017. Sitä ei haettu, koska asia piti saada nopeasti päätökseen. Sitä ei haettu edes viime kesänä, vaikka perustulakivaliokunta sitä edellytti. Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti äänestyksellä hallituspuolueiden jäsenten äänin, että sitä ei tarvita. Siksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan esityksen perustelut ja johtopäätökset eivät täsmää. Perustelujen mukaan notifikaatio tarvitaan, mutta johtopäätöksen mukaan ei tarvita. Poliitikot julistautuivat eurooppaoikeuden ylimmiksi asiantuntijoiksi.

Uudistus tulee siis kaatumaan hallituksen omaan tunarointiin. Oli liian kiire ja yritettiin oikoa liikaa. Tätä ei hallitus tule koskaan myöntämään, vaan syylliset on etsittävä muualta. Jo viime kesästä lähtien syyllisen takkia on sovitettu sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheejohtaja Krista Kiurun päälle, ja todennäköisesti näin tehdään jatkossakin. Osansa saavat myös muut opposition edustajat, joita tullaan syyttämään turhasta politikoinnista ja tahallisesta viivyttelystä.

Tästä tulee muodostumaan tarina, johon liian monen on helppo uskoa. Itse asiaan perehtyminen on aivan liian vaikeaa, joten on helpompi uskoa koko uudistuksen kaatuneen erityisesti demareiden ilkeyteen. Tarinan kertominen on jo alkanut, ja riitävällä toistolla tarinasta tulee monen mielessä totta. Eivät hallituspuolueet voi näin vaalien alla tunnustaa, että tuli haukattua liian iso pala. Eivät ne oikeastaan voi tunnustaa sitä koskaan.

Liian isohan se pala oikeasti oli. Puoluejohtajat päättivät yllättäen nivoa yhteen sekä maakunta- ja soteuudistuksen. Keskusta saisi maakunnat ja kokoomus valinnanvapauden. Asiasta päättäneillä ei ollut hajuakaan siitä, miten sopimus saadaan muokattua sellaiseksi lainsäädännöksi, joka täyttää sekä perustuslain että eurooppaoikeuden vaatimukset. Lainsäädäntöä ruvettiin laatimaan päämäärä tiedossa, mutta keinot hakusessa. Hallituksen mottona oli tässäkin asiassa, että tehdään nyt tällainen laki ja katsotaan, mitä tapahtuu.

Tarinan kertominen on jo alkanut, kuten Iltalehden Tommi Parkkonenkin toteaa:  Koska keskustan kiivaasti ajaman sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiselle pitää olla syyllinen.

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (27)
 1. Ahti Granat
  25.2.2019, 10:05

  ”En mää syyllist kaippa…” jne. Tuttu Hietasen toteamus. Ei kai sillä konekiväärilläkään lopulta olisi jatkosotaa voitettu, mutta Lahtinen olisi ainakin ollut aseveljille tärkein pelastettava. Potilaat ja muut hoivattavat ihmiset sekä kaikki se jo törsätty valmisteluraha ovat tässä niitä, joiden kohtalosta sietää olla jatkossa huolissaan. Eikä siihen yksi HIetanen riitäkään. Täytyy ehkä tehdä pikaisesti oikeudellisesti sekä taloudellisesti puolueeton selvitys ainakin niistä summista, joita esim. maakuntahallinnon ympärillä on pantu haisemaan ilman eduskunnan tai muutakaan julkisempaa käsittelyä.

 2. Jyrki Martikainen
  25.2.2019, 10:09

  Kyllä sellainen sulka kannattaa hattuun ottaa, jolla on noin kehdo laki kaadettu. Jos hallituspuolueet sen Kiurulle haluavat antaa niin kyllä se varmaan kannattaa ottaa 😀

  1. Kukkaronnyöri
   25.2.2019, 16:36

   😁

  2. Juu noilla meriiteillä Kiuru on ens vaalien äänikuningatar😊

Kommentointi suljettu.