Kenen rahoja?

Eduskunta edellyttää, että hallituksen tulee säilyttää Valtion asuntorahaston asema itsenäisenä ja rahaston käyttö tulee suunnata asumiseen.

Näin sanotaan eduskunnan tarkastusvaliokunnan viime maaliskussa antamassa mietinnössä. Eduskunta hyväksyi mietinnön yksimielisesti viime lokakuussa. Nyt hallitus sanoo lisätalousarviossaan näin:

Rautatietoimialan kokonaisvaltaiseksi kehittämiseksi ja suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi hallitus on päättänyt siirrettäväksi perustettavan Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen 100 milj. euron arvosta valtion omistamia osakkeita. Yhtiön maksettavaksi tulevat varainsiirtovero ja osakkeiden realisoinnista aiheutuvat kustannukset ovat noin 7 milj. euroa, minkä lisäksi tuloarviota alentaa osakesiirrosta aiheutuva osinkojen väheneminen noin 3 milj. eurolla. Näitä vastaavasti vähennetään osakemyynti- ja osinkotuloutuksia yhteensä 110 milj. eurolla. Lisätalousarvion kattamiseksi lisätään vastaavasti tuloutuksia huoltovarmuusrahastosta (37 milj. euroa) ja valtion asuntorahastosta (73 milj. euroa).

Hallitus aikoo siis ottaa asuntorahastosta 73 miljoonaa euroa ja sijoittaa rahat uuden ratayhtiönsä Oy Suomen Rata Ab:n taseeseen. Tässä kuussa hallitus perusti uusia yhtiöitä uusien ratahankkeiden toteuttamiseksi. Emoyhtiönä on Oy Suomen Rata Ab, ja sen alla erillisiä hankkeita varten tytäryhtiöt Hankeyhtiö Suomi-rata, Hankeyhtiö Turun tunnin juna, Kalustoyhtiö, Kiinteistöyhtiö ja Rail Baltica -yhtiö. Tästä rataprojektista voitte lukea lisää täältä.

Asiaa ihmetteli eilen kansanedustaja Silvia Modig (vas). Hän kysyy suoraan, aikovatko pääministeri ja liikenneministeri ennen lähtöään tyhjentää Valtion asuntorahaston kassan ja siirtää rahat ylimääräiseksi tuolutukseksi naamioituna uudelle ratayhtiölle. Eduskunta hyväksyi lokakuussa tarkastusvaliokunnan mietinnön asuntopolitiikan kehittämiseksi yksimielisesti. Siinä todetaan, että Valtion asuntorahaston varallisuutta on käytettävä asumisen edistämiseen.

Valtion rahat ovat tietysti valtion rahoja, mutta nyt hallitus näyttää aikovan kävellä eduskunnan yksimielisen tahdon yli ja käyttää asumiseen tarkoitettuja rahoja omiin kärkihankkeisiinsa. Lisätalousarviossa asia olisi voinut lipsahtaa helposti läpi, mutta nyt asiasta ainakin keskustellaan. Keskustellaan siitä, kenen rahoja asuntorahaston rahat ovat ja kuka niiden käytöstä päättää. Keskustellaan viime kädessä myös siitä, onko maan ylin päättävä elin hallitus vai eduskunta. Eduskunta sanoi, että asumiseen tarkoitetut rahat käytetään asumiseen, mutta hallitus aikoo käyttää ne uuden ratayhtiön pääomittamiseen.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä (kesk) sanoi Uudelle Suomelle, että tarkastusvaliokunnan mietinnön ajatuksena on velvoittaa vasta seuraavaa hallitusta, ei nykyistä. Ala-Nissilä kuitenkin myöntää, että sanatarkasti katsoen hallituksen lisäbudjetin esitys ”ei ole aivan linjassa” eduskunnan hyväksymän tarkastusvaliokunnan mietinnön kanssa.

Tämä nyt menee vielä kummallisemmaksi. Tarkastusvaliokunnan vuosi sitten annettu ja viime syksynä eduskunnassa yksimielisesti hyväksytty lausunto ei siis velvoittaisikaan nykyistä, vaan vasta seuraavaa hallitusta. Suoraan sanoen tämä on jo vitsiksikin huono.

Tämä on taas ihan Kummelia sillä erolla, että Kummeli naurattaa.

 

 

 

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (54)
 1. Ahti Granat
  26.2.2019, 09:00

  ”Eduskunnan on nautittava hallituksen luottamusta”. Vai oliko se pääministerin tuorelausuma sittenkin se toinen, valtiosääntöopin ja perustuslain mukainen. Käyttäytyminen ainakin viittaa tuohon ennsimmäiseen versioon.

 2. Unto Kiiskinen
  26.2.2019, 09:11

  Menevätkö eläkeläisten sijoitukset hävittäjien hankintaan? Sellaista päättelin kirjoituksessani kahteen punaiseen lehteen.

  Unto Kiiskinen

  1. Raimo Korhonen
   26.2.2019, 20:04

   Riippuu varsin pitkälti siitä, mihin eläkeläiset ovat sijoittaneet.

Kommentointi suljettu.