Perustuslain rajat

Eilisillan A-Talkissa oikeusministeri Antti Häkkänen ja kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tekivät kaikkensa kiertääkseen hallituksen perustuslakivaliokunnalle antaman vastauksen perustuslailliset ja eurooppaoikeudelliset ongelmat. Sen sijaan he luennoivat opposition Sanna Marinille ja Leena Merelle kuin ymmärtämättömille lapsille nykyisen soten ongelmista. Varsinkin Heikkisen puheista sai sellaisen käsityksen, että jos sotea ei nyt saada maaliin, niin terveydenhoito romahtaa siinä paikassa.

Heikkinen tuntuu vähättelevän asiantuntijoiden merkitystä kaikin tavoin. Heitä on kulemma jo kuultu ihan tarpeeksi, ja nyt pitää päästä tekemään päätöksiä. Heikkinen jättää tahallaan sanomatta, että hän itse ei halunnut päästää asiantuntijoita sanomaan yhtään mitään hallituksen viimeisimmästä vastauksesta perustuslakivaliokunnan huomautuksiin. Eduskunnan pitäisi nyt vain luottaa siihen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuvat hallituspuolueiden edustajat ovat sekä perustuslain että eurooppaoikeuden parhaita asiantuntijoita.

Niiden asiantuntijoiden mukaan hallituksen vastaus on täynnä ongelmia. Muun muassa notifikaation, maakuntien rahoitusmallin, kunnilta maakunnille tapahtuvien tehtäväsiirtojen ja maakuntien oman palvelutuotannon kohdalla hallitus tyytyy ilmoittamaan, että se on eri mieltä perustuslakivaliokunnan kanssa. Keskeisissä perustuslakikysymyksissä mikään ei liioin ole muuttunut kesäkuulta, kun hallitus antoi edelliset vastineensa perustuslakivaliokunnan silloiseen lausuntoon. EU-notifikaatio puuuttuu, ja hallitus aikoo korvata sen ilmoitusmenettelyllä, joka olisi pitänyt tehdä jo lainvalmistelun alkuvaiheessa.

Hallitus on koko toimikautensa ajan kokeillut perustuslain rajoja, ja nyt se viimeiseksi työkseen aikoo ylittää ne piittaamatta vastalauseista. Hallitus on päättänyt ajaa soten maaliin, ja siinä ei saa perustuslakikaan olla esteenä.

Jos näin tapahtuu, niin voimme sanoa lopulliset hyvästit oikeusvaltiolle. Oikeusvaltiossa perustuslaki asettaa lainsäädännölle rajat, ja ne rajat voidaan ylittää vain vaikeutetussa lainsäädäntöjärjestyksessä. Jos rajan yli nyt marssitaan silmät kiinni, niin  mikään ei estä tekemästä samaa uudelleen ihan missä asiassa tahansa. Olipa kyse kansalaisten yhdenvertaisuudesta, sananvapaudesta tai mistä tahansa perustuslain takaamasta asiasta, niin perustuslaki ei estä niiden loukkaamista. Kun perustuslaki on ohitettu kerran, niin se voidaan ohittaa toisenkin kerran.

Ja nyt taas sanotaan, että pitää päästä tekemään päätöksiä, tai terveydenhoito romahtaa. Sotea on jauhettu jo 14 vuotta, ja asia on saatava maaliin. Äänestää rätkäytetään nyt ja korjataan sitten myöhemmin, jos aihetta on.

Terveydenhuolto ei romahda, ja tätä hallituksen mallia on jauhettu alle neljä vuotta. Koko ajan siinä on ollut täsmälleen samoja perustuslaillisia ongelmia, joita hallitus ei suostu edes myöntämään, saati korjaamaan. Nyt on käynyt selväksi, että hallitus ei halua edes kuulla puhuttavan niistä. Pannaan kädet korville ja hoetaan, että ei ole mitään ongelmia.

Nykyinen hallitus ei niitä ongelmia kohtaa tulevaisuudessakaan, sillä se jättää ne murheet tuleville hallituksille. Tiedän, että perustuslaista jankuttaminen on turhaa, sillä jotkut haluavat sotesta näyttävän sulan hattuunsa. Se sulka tulee kalliiksi oikeusvaltiolle ja veronmaksajille, mutta turhamaisuus on sokea.

 

 

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (61)
 1. Teemu Heino
  1.3.2019, 09:39

  Kun tuossa is:n jutussa mainittiin Romania niin pystyn sieluni silmin kuvittelemaan uutisen ulkomaille että hallitus menee perustuslain edelle. Mutta hetkinen, näitä uutisia on totuttu kuulemaan juuri Romanian kaltaisista valtioista. Tämä olisikin Suomesta!

  1. Kimmo Paaso
   1.3.2019, 10:31

   Romaniassa sentään poliitikkoja laitettiin linnaan korruptiosta.

   Täällä ne hymyilevät ylimielisesti telkassa ja kävelevät kaikkien lakien yli.

   Ja kansa äänestää samoja paskoja keväällä…

   1. Raimo Leppänen
    2.3.2019, 09:56

    Onneksi Keskusta näyttäisi olevan auringonlaskun puolue ja Kokoomus ei sentään yksin voi tehdä ihan mitä tahansa.

 2. Nin, sotehan ei ole ainoa, jossa on arveluuttavin keinoin vähät välitetty kansasta, esim. Vake

  1. Ja aktiivimalli jonka kansalaisaloite juuri kumottiin.

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a6918edb-8541-4aee-90a1-2f444165f0d4

   1. Yritin uutisesta etsiä äänestyksen tuloksia numeraalisina (en kovin työteliäästi) ihan vaan tietääkseni ketkä tuommoiseen demokratian vastaiseen toimintaan osallistuivat aloitteen kumoamisen puolesta. Äänestystulos ei ilmeisesti uutiskynnystä ylittänyt vaalien läheisyyden vuoksi, luulisin?

   2. Tuosta sen näkee mitä nuo jätteet ajattelevat sinusta, jos olet työtön. Tyrkyt, homehtuneet veronmakasajien rahoilla loisivat, imurimaalivahti, purjehtijat ja torkkupeiton alla viinihöyryissä oleskelija päättää sinun kohtalostasi. Olet alinta kastia ja nämä saa sylkeä päällesi. Jopa presidenttikin hurraa.

    Jutta Urpilaisella tälläkin kertaa kiireellisiä menoja. Ja nuo RKPn tyhjät aika koomisia.

Kommentointi suljettu.