Se oli siinä

Tämä päivä jää historiaan sekä soten että hallituksen kaatumispäivänä. Uutinen tuli yllättäen, mutta ei odottamatta, sillä jo kauan on soten ja maakuntahallinnon kaatuminen ollut selvä asia. Sitä ei vain ole haluttu myöntää, sillä siitä tuli kunniakysymys. Nyt viimeinkin mahdoton on havaittu mahdottomaksi, ja pääministeri Juha Sipilä pyytää hallituksen eroa. Hän pitää viimeinkin jo hallituksen alkuvaiheessa antamansa lupauksen ”tulos tai ulos”.

Sotessa yritettiin survoa neliskulmaista palikkaa pyöreään reikään. Eniten koko lainsäädäntöhankkeessa ihmetyttää sen heikko valmistelu. Hanke törmäsi perustuslakiin monta kertaa, mutta sitä ei suostuttu korjaamaan tai ei osattu korjata. Se on sinänsä kummallista, sillä yksityisen sektorin osuuden kasvattaminen terveydenhoidossa on jo kauan ollut oikeistopuolueiden tavoitteena.

Aikaa on ollut, ja yksityisillä yrityksillä olisi ollut rahaa palkata parhaat asiantuntijat, konsultit ja lobbaajat, mutta ne palkkasivat vain lobbaajia. Perustuslailliset ja eurooppaoikeudelliset ongelmat jäivät selvittämättä ja ratkaisematta. Samoin yritykset jättivät panostamatta laatuun, ja se kostautui nyt juuri ennen vaaleja käsiin räjähtäneenä hoitoskandaalina.

Soten piti tuoda miljardisäästöjä, mutta yhtään laskelmaa säästöjen tueksi ei esitetty. Soten piti tuoda valinnanvapautta, mutta nopeasti selvisi, että se ei olisi toteutunut täysimääräisenä. Kaikki soten hyvät aikomukset romuttuivat siinä vaiheessa, kun soten valinnanvapaus ja maakuntahallinto kykettiin yhteen. Kokonaisuudesta muodostui niin valtava möhkäle, että sitä ei mikään hallitus olisi kyennyt survomaan läpi yhdessä vaalikaudessa.

Toivottavasti tätä opitaan jotain hyvin tärkeää. Poliittisen kulttuurin on muututtava, ja jatkotyö on tehtävä yhdessä kaikkia puolueita kuunnellen. Nyt ei ole kuunneltu muita kuin niitä lobbareita.

Entä tästä eteenpäin? Hallitus jatkaa toimitusministeristönä vaaleihin asti, ja sitten jatketaan uusin voimin. Ei tähän asti tehty työ mene hukkaan eikä maailma kaadu, vaikka hallitus kaatuukin. Ei tule myöskään mitään hallitsemattoman yksityistämisen aaltoa, sillä kuntia koskeva rajoituslaki on edelleen voimassa vuoden 2022 loppuun, ellei sitä erikseen kumota.

Maapallo pyörii edelleen. Melkoista hännänheittoa tuon valtiollisen kanssa, kuten Pohjantähden Preeti Leppänen sanoi.

puheenaiheet politiikka
Kommentit (76)
  1. Hulivilipoika
    8.3.2019, 10:22

    Luojan kiitos, se on ohi. Sätös, jota ajettiin, perustui niiden tarpeisiin, joiden pitää päästä lääköriin heti, kun pierettää ja pissattaa. He voivat käydä yksityisellä sektorilla omalla rahallaan. Asia voidaan ratkaista lisäämällä henkilökuntaa – etenkin lääkäreitä – nykyjärjestelmään. Ainakin minä olen päässyt lääkäriin silloin, kun on hätä ollut, välittömästi. Jos ei kuoleman kielissä ole, riittää muutama tunti. Sen pystyy odottamaan.

  2. Hallituksen olisi pitänyt kaatua jo silloin, kun Perussuomalaiset hajosivat. Sinisten mukaantulo pidettiin hallitus pystyssä ja tuon tapahtuman jälkeen on hallituksella ollut koko ajan kiire suunnitella ja toteuttaa esityksiä.

    Tuollaisella hosumisella ei saada aikaiseksi kuin k***päisiä lapsia tai että jokin asia on kuin heitetty lapsi pesuveden mukana.

Kommentointi suljettu.