Tyhminäkö meitä pidetään?

”Keskustatoimijat huo­ma­si­vat no­pe­as­ti, et­tä kes­kus­ta on vaa­li­ken­til­lä nyt va­paa mies. Hal­li­tuk­sen saa­vu­tuk­sia so­pii kyl­lä puo­lus­taa, mut­ta epä­kii­tol­li­sen ja vai­ke­an sote-uu­dis­tuk­sen taak­ka on nyt niil­lä, jot­ka hal­li­tuk­sen työn kaa­toi­vat. […] Kes­kus­ta ole enää al­ta­vas­taa­ja ei­kä sen tar­vit­se ol­la puo­lus­tus­kan­nal­la. Se voi käy­dä hyök­käyk­seen. […]  Niinpä kes­kus­ta esit­te­lee lä­hi­päi­vi­nä esi­mer­kik­si oman eh­do­tuk­sen­sa sote-uu­dis­tuk­sek­si, joka kel­paa kor­vaa­maan nyt kaa­tu­neen hank­keen.”

Näin vapauttaa keskustapuolueen Suomenmaa pääkirjoituksessaan puolueen ja sen puheenjohtajan kaikesta vastuusta ja muuttaa puolueen päähallituspuolueesta oppositiopuolueeksi. Sote kaatui perustuslakiin ja omaan mahdottomuuteensa, mutta sen kaatuminen on muiden vika. Neljän vuoden tekemisiä ei enää tarvitse puolustella, vaan nyt voi käydä suoraan hyökkäykseen ja esitellä ikioman sote-mallin.

Tyhmä kansalainen täällä vähän kyselee. Miten on mahdollista vapautua kaikesta vastuusta lyömällä rukkaset tiskiin vain viisi viikkoa ennen vaaleja ja ajamalla soteparran pois? Ketä vastaan puolue aikoo vaalikentillä käydä suoraan hyökkäykseen, kun sen oma lehmänkauppa on purkautunut? Miten niin ei tarvitse puolustella soten lisäksi vaikkapa sellaisia kansalaisia raivostuttaneita asioita kun aktiivimalli, kiky, indeksijäädytykset ja koulutusleikkaukset? Ovatko nekin jonkun muun vika?

Ja ennen kaikkea: miksi se ikioma sote-malli esitellään nyt, kun aikaa siihen olisi ollut neljä vuotta? Onko se ollut jossain kassakaapissa odottelemassa otollista hetkeä?

Pääministeri Juha Sipilän sanotaan kantaneen vastuun ja eronneen. Yhtä hyvin voi sanoa, että kapteeni ajoi laivan karille ja pelastautui itse ensimmäisenä jättäen muun miehistön ja matkustajat pulaan.

Kyllä minä ymmärrän, että puoluelehden tehtävä on valaa uskoa puolueväkeen ja antaa positiivinen kuva. Vaalien alla se on välttämätöntä. Sitä minä en ymmärrä, että ollaan kuin ei oltaisikaan oltu hallitusvastuussa ja voitaisiin aloittaa vaalitaistelu ihan puhtaalta pöydältä.

Se pöytä ei nimittäin ole puhdas. Neljän vuoden aikana runnotut ”kipeät päätökset” koskevat kansaan kipeästi yhä edelleen, joka ikinen päivä. Ne eivät katoa minnekään, vaikka kuinka pestään käsiä. Aktiivimalli leikkaa työttömiltä, kiky leikkaa kuntien työntekijöiltä ja kunnilta, koulutusleikkaukset näivettävät oppilaitoksia, indeksijäädytykset leikkaavat kansaneläkettä ja siihen sidottuja tukia työmarkkinatuki mukaan lukien.

Ja nyt ollaan kuin mitään ei olisi tapahtunut ja aiotaan käydä suoraan hyökkäykseen ilmeisesti ihan omia päätöksiä vastaan.

Jos tämä silmänkääntötemppu onnistuu, niin sitten meitä kansalaisia voi oikeasti sanoa tyhmiksi tai ainakin käsienpesuveden roiskeiden sokaisemiksi. Minä en usko, että olemme.

Kommentit (45)
 1. Sipilä on Costa Concordian kippari Schettino Scipilini. Jalat kuivat, mitä muista. Ulos reitiltä, tulos karille.

  ”Vada a bordo cazzo!”

  1. Rauno Halme
   11.3.2019, 10:36

   Po. Costa Finlandian

  2. Maana Backman
   11.3.2019, 13:35

   Juuri näin!

  3. Costa Concordian kippari tiesi tai olisi pitänyt tietää. Että laivan ajattaminen niin lähellä rantaa oli merenkulun ohjesäännöissä kielletty sillä reitillä millä sitten kolahti vedessä olevaan rannan peruskallioon. Mutta kun ohjesäännöt oli kipparille ilmeisesti vaan tekstiä paperilla, joka ei koske häntä. Ja näyttämisen halu oli kova, että näin ajetaan isolla laivalla näyttävästi läheltä rantaa. Niin tulos oli sitten jokaisen maan pääuutisia jonkin aikaa.

   Sama homma Sipilällä ja kumppaneilla. Perustuslaki näytti olevan heille pelkkä muodollinen ohjeistus mistä ei nyt niin tarvinnut välittää jos ei kiinnostanut. Vaikka ajetaan isolla laivalla, jossa maksavia asukkaita miljoonia. Niin jälleen saatiin lukea uhkapelin tulos medioista, kun perustulaki ”kallio” repi SOTE-laivan kylkeen reiän. Tuloksen joka varmasti noteerattiin myös muissa maissa.

   Lopuksi voi todeta, että hyvä näin. Ei tullut niin isoa reikää laivaan kuin olisi tullut jos SOTE olisi runnottu läpi, mutta iso kuitenkin eli rahaa paloi ja palaa vielä jälkimainingeissa lisää. Jos seuraava SOTE yritys olisi sitten vähemmän uhkapeliä miljoonien matkustajien kanssa.

 2. Tilanne on nyt paremminkin niin, että kapteeni kolautti laivan kölin kiveen pari kilometriä ennen välisatamaa, lähetti irtisanoutumisilmoituksensa ja istuu nyt perämiesten kanssa kolmoskannen baarissa syytellen muita ja höpisten vastuunkannosta. Käpälämäessä se on moni ollut vastuullinen ja rohkea. Samalla vain loput miehistöstä sekä matkustajat laivalla korjaavat vaurioita ja pitävät aluksen liikkeessä. He, joiden pitäisi kertoa kurssi, laistoivat vastuustaan.

  Kyllä tämä laiva vaaleihin kelluu, vaan mitä me seuraavalla reissulla moisella päällystöllä tekisimme, jolla ei puhti riitä edes seuraavaan satamaan.

  1. Jorma Reijonen
   11.3.2019, 12:56

   Vanhan sanonnan mukaan rotat jättävät ensin laivan. Tämän voi rinnastaa vastuun pakoiluun ja viattomien syyttelyyn.

Kommentointi suljettu.